PENGENALAN Pihak Pejabat Kesihatan Daerah Klang Telah menerima notifikasi dari hospital Pantai Klang berkenaan terdapat

1 kes penyakit Tangan Kaki Dan Mulut (HFMD) di alamat No.18 JLN KG IDAMAN 2C, Pandamaran, 42000, Pelabuhan Klang pada 6th April 2012 dan siasatan telah dijalankan oleh PPKP Unit Kawalan Penyakit Berjangkit pada hari yang sama.

LATAR BELAKANG Pesakit merupakan seorang kanak-kanak berumur 3 tahun. Ibu bapa pesakit menghantar pesakit ke Pusat Asuhan Benih Comel semasa hari bekerja bermula daripada pukul 7 pagi hingga 5 petang setiap hari. Pesakit banyak menghabiskan masa di pusat asuhan berbanding di rumah. Sehari sebelum pesakit dibawa ke hospital, ibu bapa pesakit telah dimaklumkan oleh pihak pusat asuhan bahawa terdapat kes penyakit Tangan Kaki Dan Mulut di pusat asuhan tersebut dan mereka meminta ibu bapa agar menghantar anak mereka yang menunjukkan symptom penyakit Tangan Kaki Dan Mulut ke klinik atau hospital dengan segera. Pusat asuhan Benih Comel terletak dialamat No.32 Jln Baiduri, Bukit Tinggi, 42000 Klang. Pemilik pusat asuhan tersebut adalah Puan Ani binti Syuib. Pusat asuhan tersebut mempunyai dua orang pekerja sahaja iaitu Nurhasmila Bt Ibrahin dan Nursahiraina Bt Saharudin.

Untuk mengenalpasti serta melaksanakan langkah-langkah pencegahan bagi mengelakkan atau mengurangkan berlakunya kejadian penyakit Tangan Kaki dan Mulut pada masa akan datang.OBJEKTIF SIASATAN Mengenalpasti punca kejadian penyakit Kaki Tangan Dan Mulut serta mengambil langkah-langkah pengcegahan supaya kejadian sama tidak berulang dimasa akan datang. OBJEKTIF KHUSUS Bagi mengenalpasti punca penularan wabak penyakit Tangan Kaki Dan Mulut. . Memberikan pendidikan kesihatan kepada ibu bapa ataupun penjaga kepada pesakit bagi mengelakkan berlakunya kejadian berulang. Untuk menjelaskan cirri-ciri kejadian wabak.

Aktive Case Detection juga telah dijalankan dengan meminta pihak Pusat Asuhan pesakit agar memaklumkan kepada Pejabat Kesihatan Daerah jika terdapat kes baru. komplikasi dan lain-lain. tarikh onset. Ibu bapa pesakit telah menghantar pesakit ke Hospital Pantai. symptom. Kes telah dinotifikasi pada 5th April 2012. siasatan melalui telefon juga telah dijalakan dengan menggunakan standard borang yang disediakan. Kajian Persekitaran. Borang tersebut mengandungi maklumat sosio-demografik. KAEDAH SIASATAN Kajian Epidemiologi Siasatan ‘face-to-face interview’ keatas ibu bapa pesakit. Sebelum itu. Umadevi Krishnasamy. .DEFINISI KES Ezekiel Jovan A/L Mattews telah menunjukkan tanda-tanda vesikel pada tapak tangan dan kaki serta ulser pada mulut dan demam. Doktorr yang menjalankan pemeriksaan terhadap pesakit adalah DR. dan doktor telah mengesahkan bahawa pesakit telah menghidapi penyakit Tangan Kaki dan Mulut.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful