2.

Primii pasi

Orice document HTML incepe cu notatia <html> si se termina cu notatia </html>. Aceste "chestii" se numesc in literatura de specialitate "TAG-uri".Prin conventie, toate informatiile HTML incep cu o paranteza unghiulara deschisa " < " si se termina cu o paranteza unghiulara inchisa " > ". Tag-urile intre aceste paranteze transmit comenzi catre browser pentru a afisa pagina intr-un anumit mod.Unele blocuri prezinta delimitator de sfarsit de bloc, in timp ce pentru alte blocuri acest delimitator este optional sau chiar interzis. Intre cele doua marcaje <html> si </html> vom introduce doua sectiuni: -sectiunea de antet <head>...</head> si - corpul documentului <body>...</body>. Blocul <body>...</body> cuprinde continutul propriu-zis al paginii HTML, adica ceea ce va fi afisat in ferastra browser-ului. O eticheta poate fi scris atat cu litere mici, cat si cu litere mari. Adica <HTML> = <HtmL> = <html>. Caracterele "spatiu" si "CR/LF" ce apar intre etichete sunt ignorate de catre browser. Deci un prim document HTML ar fi ceva de genul asta:
<html> <head> </head> <body> </body> </html>

Asa arata primul document HTML. Copiati-l folosind Copy/Paste intr-un fisier nou si salvati-l ca PRIM.HTM sau PRIM.HTML. Apoi porniti Netscape Navigator sau Internet Explorer, dati CTRL-O si introduceti calea spre fisier. Dati OK si ... nimic. Sa nu disperam ... vom adauga primele elemente la pagina noastra. In primul rand, titlul unei pagini se obtine inserand in sectiunea <head>...</head> a urmatoarei linii:
<title>Aceasta este prima mea pagina de Web</title>

In plus, in sectiunea <body>...</body> putem scrie texte cat dorim. Daca nu intalnim nici un marcaj < sau > atunci interpretorul HTML le va lua ca texte simple si le va afisa pe ecran. Sa vedem o noua versiune a paginii noastre:
<html> <head> <title>Aceasta este prima mea pagina de Web</title> </head> <body> Bine ati venit in pagina mea de Web! </body> </html>

Continutul blocului <title>...</title> va aparea in bara de titlu a ferestrei browser-ului. Daca acest bloc lipseste intr-o pagina HTML, atunci in bara de titlu a ferstrei browser-ului va aparea numele fisierului. Daca introducem mai multe linii intr-o pagina browser-ul va afisa intr-un singur rand, intrucat caracterele " CR/LF " sunt ignorate de browser. Trecerea pe o linie noua se face la o comanda explicita, 1

care trebuie sa apara in pagina html. Aceasta comanda este marcajul <br> ( de la " line break " - intrerupere de linie ). Folosind aceleasi operatii ca mai sus, vizualizati noua pagina! Veti vedea textul ce apare in fereastra navigatorului. In plus, pagina dvs. va avea un titlu nou, cel introdus de dvs.
<html> <head> <title> titlul paginii</title> </head> <body> Bine ati venit in <br> pagina mea de Web! </body> </html>

Blocuri preformatate

Pentru ca browser-ul sa interpreteze corect caracterele " spatiu ", " tab " si " CR/LF " ce apar in cadrul unui text, acest text trebuie inclus intr-un bloc <pre>...</pre>.
<html> <head> <title>bloc preformatat </title> </head> <body><pre> Prima linie A doua linie A treia linie </pre></body> </html>

Culoarea de fond

O culoare poate fi precizata in doua moduri:
• •

Printr-un nume de culoare.Sunt disponibile cel putin 16 nume de culori: aqua, black, fuchsia, gray, green lime, maroon, navy, olive, purple, red, silver, teal, white si yellow. Prin constructia " #rrggbb " unde r (red), g (green), sau b (blue) sunt cifre hexazecimale si pot lua valorile: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, a, A, b, B, c, C, d, D, e, E, f, F; se pot defini astfel 65536 de culori.

Culoarea unei pagini se precizeaza prin intermediul unui atribut al etichetei <body>. Culoarea fondului paginii Web se stabileste cu atributul bgcolor al etichetei <body>, de exemplu: <body bgcolor = culoare>. Urmatorul exemplu realizeaza o pagina cu fondul de culoare gri.
<html> <head> <title>culoare de fond </title> </head> <body bgcolor=gray> O pagina Web cu fondul GRI! </body>

2

</html>

Culoarea textului

Acest lucru se face prin intermediul atributului text al etichetei <body> dupa sintaxa <body text=culoare>. In urmatorul exemplu textul are culorea rosie.
<html> <head> <title>culoare textului </title> </head> <body text=red> Un text de culoare rosie. </body> </html>

O eticheta poate avea mai multe atribute.De exemplu , o eticheta cu trei atribute arata astfel: <eticheta atribut1 = valoare1 atribut2 = valoare2 atribut3 = valoare3>. Urmatorul exemplu prezinta o pagina cu fondul de culoare albastra si textul de culoare galbena.
<html> <head> <title>atribute multiple </title> </head> <body bgcolor=blue text=yellow> Fond de culoare albastra si text de culoare galbena. </body> </html>

Textul afisat este caracterizat de urmatoarele atribute: Marime ( size), Culoare ( color ), Font (style). Acestea sunt atribute ale etichetei <basefont>.Este o eticheta singulara (fara delimitator de sfarsit de bloc).
<basefont size = numar color = culoare style = font> unde:
• • •

numar - poate fi 1, 2, 3, 4, 5, 6 sau 7; ( 1 pentru fontul cel mai mic si 7 pentru fontul cel mai mare); culoare - este o culoare precizata prin nume sau printr-o constructie RGB; font - poate fi un font generic ca " serif ", " san serif ", " cursive ", " monospace ", "fantasy " sau un font specific instalat pe calculatorului clientului, ca " Times New Roman ", " Helvetica " sau " Arial ".Se accepta ca valoare si o lista de fonturi separate prin virgula, de exemplu: " Times New Roman, serif,monospace ".

Domeniul de valabilitate al caracteristicelor precizate de aceasta eticheta se intinde de la locul in care apare eticheta pana la sfarsitul paginii sau pana la urmataorea eticheta <basefont>. Daca acest atribut lipseste atunci textul din pagina Web are atribute prestabilite sau atribute precizate de browserul utilizat. Atributele prestabilite sunt: size = 3, color = black, si style = " Times New Roman " .

3

Pozitionarea continutului paginii Web fata de marginile ferestrei browserului se poate face cu ajutorul a doua atribute ale etichetei <body>:
• •

leftmargin ( stabileste distanta dintre marginea stanga a ferstrei browserului si marginea stanga a continutului paginii ); topmargin ( stabileste distanta dintre marginea de sus a ferstrei browserului si marginea de sus a continutului paginii );

<html> <head> <title>Configurarea textului si stabilirea marginii </title> </head> <body leftmargin="100" topmargin="50"> Textul are atribute implicite. <br><basefont style="Arial" color="blue" size="6"> Textul este scris cu fontul "Arial", culoare albastru si marime 6. </body> </html>

Stiluri pentru blocurile de text

Pentru ca un bloc de text sa apara in pagina evidentiat (cu caractere aldine), trebuie inclus intre delimitatorii <b>...</b> ( b vine de la "bold" = indraznet ). Pentru ca un text sa fie scris cu carcatere mai mari cu o unitate decat cele curente acesta trebuie inclus intr-un bloc delimitat de etichetele <big>...</big>. Pentru ca un text sa fie scris cu carcatere mai mici cu o unitate decat cele curente acesta trebuie inclus intr-un bloc delimitat de etichetele <small>...</small>. Pentru ca un text sa fie scris cu carcatere cursive acesta trebuie inclus intr-un bloc delimitat de etichetele <i>...</i> ( i vine de la " italic "). Pentru a insera secvente de text aliniate ca indice (sub-script) sau ca exponent (super-script) , aceste fragmente trebuie delimitate de etichetele <sub>...</sub>, respectiv <sup>...</sup>. Pentru a insera un bloc de caractere subliniate se utilizeaza etichetele <u>...</u> (u vine de la " underline "). Pentru a insera un bloc de caractere subliniate se utilizeaza etichetele <strike>...</strike> sau <s>...</s>. In exemplul urmator vom utiliza toate etichetele mentionate anterior.
<html> <head> <title>Stiluri pentru blocuri de text </title> </head> <body> <b>Text scris cu caractere ingrosate.</b> <br> <big>Text cu caractere marite cu o unitate <big>mai mare<big> si mai mare<big> si mai mare.</big></big></big></big><br> <small>Textul este scris cu caractere micsorate cu o unitate <small>mai mic.</small></small><br> <i>Text scris cu caractere italice.</i> <br> In aceasta linie <sup>sus</sup> este superscript iar <sub>jos</sub> este subscirpt.<br> <strike>Aceasta linie este in intregime sectionata de o linie orizontala.</strike> <br> In aceasta linie urmatorul cuvant este <u>subliniat</u>, iar cuvantul <s>strike</s> sectoinat. </body> </html>

4

Stiluri fizice si logice

Am prezentat deja 8 stiluri de scriere a caracterelor unui bloc de text, numite si stiluri fizice intrucat nu s-a acordat nici o atentie semnificatiei informatiei continute de aceste blocuri. In continuare sunt prezentate stilurile utilizate la formatarea unui bloc. Aceste stiluri tin cont de semnificatia pe care o are blocul in cadrul paginii Web. Pentru a pune in evidenta ( prin silul cursiv ) fragmente de text se utilizeaza etichetele:
• •

<cite>...</cite> ( " cite " inseamna citat); <em>...</em> (em vine de la " emphasize " = a evidentia).

In locul lor se poate utiliza eticheta echivalenta <i>...</i>. Urmatoarele etichete au efecte similare.Ele permit scrierea fragmentului de text cu caractere monospatiate ( de tipul celor folosite de o masina de scris ):
• • •

<code>...</code> ( " code " inseamna cod sau sursa); <kbd>...</kbd> ( kbd vine de la " keyboard " = tastatura); <tt>...</tt> ( tt vine de la " teletype " = teleprinter).

Eticheta de tip bloc <blink>...</blink> delimiteaza fragmenete de text clipitoare. Aceasta eticheta functioneaza numai in browserul Netscape Communicator.
<html> <head> <title>Blocuri de caractere monospatiate si clipitoare </title> </head> <body> Aceasta linie este formata din text normal.<br> Codul functiei f(x,y) este: <code>Function f(x,y) {return x+y;}</code><br> Tastati urmatoarea comanda comanda DOS: <kbd> copy c:\windows\* c:\temp<kbd><br> <tt>Asa scrie un teleprinter</tt><br> Acest cuvant clipeste <blink>Blink</blink> </body> </html>

Exemplul urmator ilustreaza ca etichetele pot fi imbricate.
• •

un fragment de text poate fi scris cu aldine si cursive in acelsi timp; pentru un fragment de text se pot folosi simultan stilurile subliniat, exponent, marit si cursiv.

Blocul <q>...</q> permite inserarea in-line a citatelor.Aceste citate sunt afisate de catre browser cu caractere cursive. " q " vine de la " in-line quotation " (citate inserate in-line); Si blocurile " q " pot fi imbricate. <html> <head> <title>Imbricarea etichetelor </title> </head> 5

marimea in puncte tipografice (stabilita prin atributul point-size).</i> </big></b></u> </body> </html> 3. avand stabilit atributul color la valoarea necesara. marimea (definita prin atributul size).<br> Normal <b>ingrosat <i> ingrosat si italic </i> ingrosat </b>.. g si b sunt cifre hexazecimale. Pot fi introduse mai multe fonturi separate prin virgula.<body> Aceasta linie este formata din text normal. care permite inserarea de blocuri de texte personalizate. monospace si fantasy. ingrosat si marit. <<html> <head> <title> Culoarea si familia fontului</title> </head> <body> Aceste linie este scrisa cu caractere normale. 2. tipul sau stilul (stabilit prin atributul face). sans serif. unde r. Culori O culoare poate fi precizata in doua moduri: 1.<br> <i>Subliniat. grosime (definita prin atributul weight).marit si italic. Fonturi Un font este caracterizat de urmatoarele atribute: • • • • • culoare (stabilita prin atributul color). Green. In acest caz browserul va utiliza primul font pe care il cunoaste. Exista cinci familii generice de fonturi care sunt de regula disponibile pe toate calculatoarele utilizatorilor: serif. ingrosat . <br> Normal <u>subliniat <b> subliniat si ingrosat <big>subliniat. Culorea fontului Pentru a scrie un fragment de text cu caractere de o anumita culoare se incadreaza acest fragment intre delimitatorii ..</font> <br>Aici<font color="green">fiecare</font> 6 . <br> <font color="red">Aceasta linie este rosie. Tipul de font necesar poate fi stabilit prin atributul face al etichetei. printr-un nume de culoare. O astfel de constanta se formeaza astfel: #rrggbb. De exemplu: fragment de text de culoare rosie Familia fontului Pentru a scrie un text intr-o pagina pot fi folosite mai multe fonturi (stiluri de caractere). printr-o constanta conform standardului de culoare RGB (Red. cursive.Blue). Toate aceste atribute apartin etichetei.

</font> <font size="-3">Fonturi de marime 1. etc.</font> <font point-size="50">Fonturi de marime 50 pt (numai cu Netcape Communicator).</font> </body> </html> Grosimea unui font Grosimea unui caracter poate fi definita cu ajutorul atributului weight al etichetei. Valorile acestui atribut pot fi: • • • 1. 3. pentru a micsora dimensiunea fontului cu 1. Valorile posibile pentru acest atribut sunt 100.</font> <font face="monospace">Linie scrisa cu caractere monospatiate. Acest atribut functioneaza numai cu Netscape Communicator. 2. etc. 2. 400. -2. etc.Numarul astfel precizat reprezinta marimea fontului in puncte tipografice. <font size="5">Fonturi de marime 5.</font> <br> <font face="arial">Linie scrisa cu caractere arial.</font> <font point-size="30">Fonturi de marime 30 pt (numai cu Netcape Communicator). 5. 4. 500. pentru a mari dimensiunea fontului cu 1. +2. etc.</font> <basefont size="4">Fonturi de marime 4. -1. fata de valoarea curenta.<font color="blue">cuvant</font> <font color="yellow">are</font> <font color="cyan">alta</font> <font color="#3478fa">culoare. 2. 7 ( 1 pentru cel mai mic font si 7 pentru cel mai mare). code><html> 7 . 200. Marimea unui font poate fi stabilita exact cu ajutorul atributului point-size. 800 si 900 (100 pentru fontul cel mai subtire si 900 pentru cel mai gros). fata de valoarea curenta. 600. Valorile acceptate de acest atribut pot fi orice numere naturale pozitive. 700.</font> </body> </html> Marimea fontului Penrtu a stabili marimea unui font se utilizeaza atributul size al etichetei. 300. <html> <head> <title> Marimea fontului</title> </head> <body> Aceste linie este scrisa cu caractere normale. 6. +1.</font> <font size="+2">Fonturi de marime 6.

atunci putem utiliza facilitatile oferite de o eticheta dedicata: <address>. ci la functiile pe care le poate avea un bloc de text in cadrul paginii Web.. Nr:62/A <br> Baia Mare Romania </address> </body> </html> Indentarea unui bloc Pentru ca un bloc de text sa fie indentat ( marginea din stanga a textului sa fie deplasata la dreapta la o anumita distanta fata de marginea paginii ). Toate aceste etichete produc automat trecerea la un rand nou si adaugarea unui spatiu suplimentar.</address>.<head> <title> Grosimea fontului</title> </head> <body> Aceste linie este scrisa cu caractere normale. <html> <head> <title> Adresa</title> </head> <body> Adresa institutiei noastre este :<address> Colegiul Universitar<br> Str: Victor Babes . Toate aceste etichete produc automat trecerea la un rand nou si adaugarea unui spatiu suplimentar... acesta trebuie inclus intre etichetele <blockquote>. <font weight="100">Fonturi de grosime 100. Inserarea unei adrese Daca intr-o pagina web trebuie inclusa o adresa . <html> <head> <title> Indentarea unui bloc</title> </head> <body> Textul ce urmeaza este indentat:<blockquote> Aceste etichete nu se refera la particularitatiile caracterelor ce compun textul.</font> <font weight="900">Fonturi de grosime 900.</font> <font weight="500">Fonturi de grosime 500. </blockquote> </body> </html> 8 .</blockquote>. Blocuri de text Aceste etichete nu se refera la particularitatiile caracterelor ce compun textul.. ci la functiile pe care le poate avea un bloc de text in cadrul paginii Web.</font> </body> </html> 4.

<html> <head> <title> xmp si listing</title> </head> <body> Un fisier html standard arata astfel: <xmp> <html> <head> <title> </title> </head> <body> O pagina Web . inserarea unui spatiu suplimentar dupa blocul paragraf. avand valorile posibile " left "..... Textul afisat in pagina este monospatiat. semnificatia marcajelor HTML se pastreaza... <listing>.. " center " sau " 9 . Daca dorim ca un fragment de text sa contina astfel de caractere. acest fragment trebuie incadrat de una dintre perechile de etichete: • • <xmp>. daca se foloseste delimitatorul </p> (acesta fiind optional). <html> <head> <title> Bloc preformatat</title> </head> <body> Orar:<pre> Ora/Ziua Luni Marti Miercuri 8:00 Romana Matematica Sport 9:00 Geografie Istorie Fizica </pre> </body> </html> Intr-un fisier HTML. Blocul <pre>. Caracterul " spatiu " poate fi luat in considerare de browser daca este inserat explicit prin &nbsp. " eticheta " si "CR/LF "...</xmp> ( 80 de caractere pe rand ).Blocul preformatat Intr-un bloc <pre>. alinierea textului cu ajutorul atributului align.</pre>.</listing> ( 120 de caractere pe rand ). </body> </html> </xmp> </body> </html> Blocuri paragraf Cu ajutorul etichetei paragraf <p> este posibil trecerea la o linie noua si permite: • • • inserarea unui spatiu suplimentar inainte de blocul paragraf.</pre> este indicat pentru a insera randuri vide ( spatiu intre randurile succesive ).. Ele incadreaza comenzile si atributele de afisare a elementelor intr-o pagina.. caracterele "<" si ">" au o semnificatie speciala pentru browser. Aceste marcaje interpreteaza corect caracterele " spatiu ".

</h2> <h4> Titlu de marime 4 aliniat la stanga (implicit) </h4> </body> </html> Linii orizontale Intr-o pagina Web pot fi inserate linii orizontale. Paragraf aliniat in centru. <h5>. <p align="center"> Paragraf aliniat in centru. <h2>. <h3>.right ". Paragraf aliniat la dreapta. <p align="right"> Paragraf aliniat la dreapta. Valorile posibile sunt " left " . in centru si la dreapta.Paragraf aliniat la dreapta.Paragraf aliniat in centru.Paragraf aliniat la dreapta.Paragraf aliniat la dreapta. size permite alegerea grosimii liniei. Aceste etichete accepta atributul align pentru alinierea titlului blocului de text la stanga (in mod prestabilit ) . <h6>. noshade cand este prezent defineste o linie fara umbra. <h4>. Tag-ul <h1> permite scrierea unui titlu cu caractere mai mari si aldine. color permite definirea culorii liniei. </body> </html> Blocuri de titlu Intr-un text titlurile ( headers ) de capitole pot fi introduse cu ajutorul etichetelor <h1>. <html> <head> <title> Blocuri de titlu</title> </head> <body> <h1 align="center"> Titlu de marime 1 aliniat in centru </h1> <h2 align="right"> Titlu de marime 2 aliniat la dreapta.Paragraf aliniat la dreapta.Paragraf aliniat in centru. width permite alegerea lungimii liniei.Paragraf aliniat la dreapta. pe cand <h6> foloseste caracterele cele mai mici. <html> <head> <title> Blocuri paragraf</title> </head> <body> Prima linie <p> Lini generata de un paragraf (implicit paragraful este aliniat la stanga). Pentru a configura o linie orizontala se utilizeaza urmatorele atribute ale etichetei <hr>: • • • • • align permite alinierea liniei orizontala.Paragraf aliniat in centru. <html> <head> <title> Linii orizontale</title> </head> <body> 10 . Toate aceste etichete se refera la un bloc de text si trebuie insotite de o eticheta de incheiere similara.Paragraf aliniat in centru." center " si " right ".acest lucru se face cu ajutorul etichetei <hr>.Paragraf aliniat in centru.

" right " ( aliniere la dreapta ). Un bloc <div>. <html> <head> <title> Linii orizontale</title> </head> <body> <center> <hr width=10%> <hr width=40%> <hr width=70%> <hr width=100%> <hr width=70%> <hr width=40%> <hr width=10%> </center> </body> </html> Blocuri <nobr> Blocul de text cuprins intre etichetele <nobr>.</center> aliniaza centrat toate elementele pe care le contine.O singura linie.O singura linie.</div> poate include alte subblocuri..O singura linie. Un parametru foarte foarte util pentru stabilirea caracteristicilor unui bloc <div> ( diviziune ) este align ( aliniere ). <hr align="center" width="50%" size="5" noshade> Urmeaza o linie aliniata la dreapta . grosime 5 pixeli .</nobr> va fi afisat pe o singura linie. O singura linie. <hr> Urmeaza o linie aliniata in centru . O singura linie.O singura linie. " center " ( aliniere centrala ).O singura linie. fara umbra.O singura linie.O singura linie..O singura linie.O singura linie.</div>.. In acest caz ... <hr align="right" width=150 size=12 color="red"> </body> </html> Blocuri <center> Blocul introdus de etichetele <center>. grosime 2 cu umbra.<h1 align="center"> Tipuri de linii orizontale </h1> O linie implicita alinierea stanga.O singura linie.. </nobr> </body> </html> Blocuri <div> Modalitatea cea mai eficienta de delimitare si de formatare a unui bloc de text este folosirea delimitatorilor <div>. grosime 12 pixeli ...O singura linie. latime 100%. alinierea precizata de atributul align 11 . <html> <head> <title> Blocul <nobr></title> </head> <body> <nobr> O singura linie. de latime 50%. de latime 150 de pixeli. de culoare rosie.O singura linie. Valorile posibile ale acestui parametru sunt: • • • " left " ( aliniere la stanga ).

<br> O singura linie. <html> <head> <title> Blocul <div></title> </head> <body> Aceasta linie este o linie normala. se utilizeaza eticheta (de la "image"=imagine).. XPM (X PixMap) cu extensia .O singura linie. se utilizeaza un atribut al etichetei si anume src (de la "source"=sursa).tiff.</div> admite atributul " nowrap " care interzice intreruperea randurilor de catre browser.jpg.Bloc aliniat pe centru. <div align="right"> O singura linie. 16777216 de culori posibile).xbm. XBM (X BitMap) cu extensia . 12 . TIFF (Tagged Image File Format) cu extensia .<br> O singura linie. Toate imaginile cu care vom lucra vor avea adresa URL exprimata in functie de directorul ce contine documentul HTML care face referire la imagine.O singura linie.O singura linie.bmp (numai cu Internet Explorer).<br> </div> <div align="center"> Bloc aliniat pe centru. Pentru a putea fi identifica imaginea care va fi inserata. inclusiv extensia. atunci adresa URL a imaginii este formata numai din numele imaginii. Un bloc <div>.<br> </div> </body> </html> 5. Formatele acceptat de browsere pentru fisierele imagine sunt: • • • • • • GIF (Graphics Interchange Format) cu extensia . Cele mai raspandite formate sunt GIF(8biti pentru o culoare.tif sau .<br> Bloc aliniat pe centru..<br> Bloc aliniat pe centru.O singura linie.al blocului are efect asupra tuturor subblocurilor incluse in blocul <div>.O singura linie.Bloc aliniat pe centru.O singura linie. Daca imaginea se afla in acelasi director cu fisierul HTML care face referire la imagine. JPEG (Joint Photographic Experts Group) cu extensia . BMP (BitMap) cu extensia .Urmatorul bloc este aliniat la dreapta. Pentru a insera o imagine intr-o pagina.gif.Bloc aliniat pe centru. Imagini Imaginile sunt stocate in fisiere cu diverse formate.O singura linie.xmp. Adresa URL a unei imagini URL ( "Uniform Resourse Locator" = identificator unic al resursei ) este un standard folosit in identificarea unica a unei resurse in Internet.jpeg sau .O singura linie. 256 culori posibile) si JPEG (24biti pentru o culoare.O singura linie.

. partea de sus a imaginii se aliniaza cu partea de sus a textului ce precede imaginea. Alinierea unei imagini Alinierea unei imagini se poate face prin intermediul atributului align care poate lua urmatorele valori: • • • • • " left " . " right " . " middle " . folositi atributul border al etichetei Valorile acestor atribute sunt numere intregi pozitive.aliniere la baza. mijlocul imaginii se aliniaza cu linia de baza a textului ce precede imaginea.O pagina care contine o imagine Text dupa imagine. partea de jos a imaginii se aliniaza cu linia de baza a textului. Alinieri: 13 .aliniere la mijloc. Dimensiuniile prestabilite ale unei imagini pot fi modificate prin intermediul atributelor width si height. " bottom " .aliniere deasupra. O imagine cu chenar si de 200 pixeli X 15 % Text dupa imagine. stabilite in momentul crearii ei. " top " . Daca nu se cere altfel . Chenarul si dimensionarea unei imagini Daca doriti sa adaugati un chenar in jurul imaginii.aliniere la dreapta. O imagine are anumite dimensiuni pe orizontala si verticala. celelalte componente sunt dispuse pe in partea dreapta. aceste dimensiuni sunt respectate in momentul afisarii ei in pagina Web. celelalte componente sunt dispuse pe in partea stanga.aliniere la stanga.

Text dupa imagine.Pe verticala: La mijloc: Jos: Text dupa imagine. Text inainte de imagine. Text dupa imagine.Text inainte de imagine. avand ca valoare adresa URL a imaginii.Text inainte de imagine.Text inainte de imagine. Alinierea textului in jurul imaginii Atributele hspace si vspace precizeaza distanta in pixeli pe orizontala . dintre imagine si restul elementelor din pagina. Text dupa imagine.Text dupa imagine. respectiv pe verticala. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 14 . Text inainte de imagine.Text dupa imagine.Text inainte de imagine.Text dupa imagine.Text dupa imagine.Text dupa imagine.Text inainte de imagine. Imaginea se multiplica pe orizontala si pe verticala pana umple intregul ecran.Text dupa imagine. Imagine aliniat la stanga inconjurata de text la distanta de 30 de pixeli.Text inainte de imagine. In acest scop se foloseste atributul background al etichetei . Atributul alt admite ca valoare un text care va fi afisat in locul imaginii. Imagini pentru fondul unei pagini O imagine poate fi utilizata pentru a stabili fondul unei pagini Web.Text dupa imagine.

Legaturi Lagaturile (link-urile) reprezinta partea cea mai importanta a unei pagini Web.</a>. Simboluri speciale pentru elementele unei liste neordonate . 15 .. care premite trecerea rapida de la o informatie aflata pe un anumit server la alta informatie memorata pe un alt server aflat oriunde in lume. Zona activa care devina sensibila la apasarea butonului stang al mouse-ului este formata din textul cuprins intre etichetele <a>. 2. care ia valoare numele fisierului HTML aflat in acelasi director. Text dupa imagine. Printre aceste utilizari speciale putem enumera: 1..jpg" drept legatura catre pagina index. Linii orizontale formate cu ajutorul imaginilor . Imagini folosite ca legaturi Text inainte de imagine. Utilizari speciale ale imaginilor Imaginile pot fi utilizate pentru a obtine efecte deosebite intr-o pagina web.Imagini folosite ca legaturi O legatura (link) introduce in pagina Web o zona activa. Pentru a utiliza imaginea "ubm1. 6.html utilizam sintaxa: In mod prestabilit imaginea utilizata pe post de zona activa este inconjurata de un chenar avand culoarea unei legaturi. O legatura catre o pagina aflata in acelasi director O legatura catre o pagina aflata in acelasi director se formeaza cu ajutorul etichetei <a> (de la "anchor"=ancora). Efectuand click cu butonul mouse-ului pe aceasta zona in browser se va incarca o alta pagina. adica zone de pe ecran sensibile la apasarea butonului stang al mouse-ului. Pentru a preciza pagina indicata de legatura se utilizeaza un atribut al etichetei <a> numit href. Daca stabilim pentru atributul border al etichetei 0 acest chenar dispare. Ele transforma un text obisnuit in hipertext sau hiperlegatura. Legaturile sunt zone active intr-o pagina Web.

html"> Link catre o pagina cu liste </a> </body> </html> O legatura catre un site particular In exemplul urmator se utilizeaza adresa URL www.Prezenta etichtetei de sfarsit </a> este obligatorie.html"> Link catre pagina 2 </a> </body> </html> <html> <head> <title> Comutarea intre doua pagini</title> </head> <body> <h3>Pagina 2 </h3> <a href="leg_ex1..netscape./.netscape. <html> <head> <title> Comutarea intre doua pagini</title> </head> <body> <h3>Pagina 1 </h3> <a href="leg_ex2.com"> Netscape Corporation </a> 16 .html"> Link catre pagina 1 </a> </body> </html> O legatura catre o pagina aflata pe acelasi disc local Daca pagina referita se afla pe acelasi disc local. dar intr-un alt director atunci pentru a preciza pozitia ei in structura de directoare se poate folosi adresarea relativa. <html> <head> <title> Comutarea intre doua pagini aflate pe acelasi disc local</title> </head> <body> <h3>Pagina 3 </h3> <a href=". <html> <head> <title> Link catre site-ul firmei Netscape</title> </head> <body> <h3>Link catre site-ul firmei Netscape </h3> <a href="http://www.com care incarca pagina de start din site-ul firmei Netscape Corporation./exemple/list/listex_11..

/legaturi. Acest atribut va inlocui complet atributul name.. Aceste atribute pot fi stabilite cu ajutorul a trei atribute ale etichetei <body>: 17 . Pentru a introduce o legatura catre o ancora definita in alt document (alta pagina) aflat in acelasi director. Atributul id poate fi utilizat pe post de ancora intr-o pagina Web conform sintaxei: <eticheta id = "id1"> .adica poate fi atasat oricarui element al unei pagini Web. <html> <head> <title> Ancore definite in acelasi document si in alt doocument</title> </head> <body> <h3>Ancore definite in acelasi document si in alt document </h3> <a href="#ancora1"> Link catre ancora 1 </h3> <a href=". care putea fi atasat numai anumitor elemente.</body> </html> Ancore Intr-o pagina foarte lunga pot exista puncte de reper catre care se definesc legaturi. Alegerea culorilor pentru legaturi In mod prestabilit se utilizeaza trei culori pentru legaturi: • • • o culoare pentru legaturile nevizitate (nu s-a efectuat nici un clic pe ele) o culoare pentru legaturile vizitate (s-a efectuat cel putin un clic pe ele) o culoare pentru legaturile active (deasupra carora se afla mouse-ul la un moment dat).html#anc"> Link catre o ancora din alt document </a> <br> 1<br>2<br>3<br>4<br> 5<br>6<br>7<br>8<br> 9<br>10<br>11<br>12<br> 13<br>14<br>15<br>16<br> 17<br>18<br>19<br>20<br> 21<br>22<br>23<br>24<br> <a name="ancora1">ancora 1 </body> </html> Ancore definite prin atributul id Atributul id este un atribut universal . </eticheta> <a href = "#id1" >Link catre elementul "id1" </a> unde "eticheta" poate fi orice element . Pentru a defini ancora se utilizeaza atributul name care primeste ca valoare un nume atribuit ancorei (de exemplu "leg1"). Atributul id primeste ca valoare un nume (de exemplu "id1") care identifica in mod unic un element. atributul href primeste o valoare de forma "nume_fisier.. Exemplul anterior arata astfel cu eticheta id. O ancora se defineste de asemenea prin eticheta <a>.. Pentru a insera o legatura catre "leg1" definita in aceeasi pagina se utilizeaza eticheta <a> avand atributul href de valoare "#leg1"..html#nume_ancora"./.

verde pentru legaturi vizitate si albastru pentru legaturi nevizitate </h3> <a href=leg_ex1. Pentru aceasta se utilizeaza in constructia adresei URL serviciul Internet mailto: urmat de o adresa email valida.com"> Mesaje catre autorul paginii </body> </html> Legaturi catre fisiere oarecare O pagina Web poate contine legaturi catre orice tip de fisiere aflate pe orice servere din Internet. Pentru aceasta se utilizeaza eticheta <a> avand valoarea atributului href egala cu adresa URL a fisierului destinatie. Unix).html> Link catre pagina 1 <br> <a href=leg_ex2. adresa sa fie valida si calculatorul sa fie conectat la Internet. Pine pe calc. Atunci cand se efectueaza clic pe legatura din exemplul urmator browserul se deschide o caseta de 18 . Windows .o o o link pentru legaturile nevizitate. <html> <head> <title> Culori pentru lagaturi</title> </head> <body link="blue" vlink="green" alink="red"> <h3>Setarea culorilor pentru link-uri:<br>rosu pentru legaturi active. <html> <head> <title> Expediere de mesaje electronice</title> </head> <body> <h3>Expediere de mesaje electronice</h3><br> <a href="mailto:a_bsz@yahoo. Pentru ca exemplul urmator sa functioneze trebuie ca: • • pe calculator sa fie instalat o aplicatie de expediere a mesajelor electrionice (Outlook Express pe calc.html> Link catre pagina 11 </a> </body> </html> Utilizarea postei electronice Intr-o pagina Web se poate afla legaturi care permit lansarea in executie a aplicatiei de expediere a mesajelor electronice. alink pentru legaturile active. Valorile pe care le pot lua aceste atribute sunt culori definite prin nume sau conform standardului RGB.html> Link catre pagina 2 <br> <a href=leg_ex11. vlink pentru legaturile vizitate.

sau .aiff. De exemplu: <a href="numefisier. AIFF/AIFC cu extensiile .midi. fereastra in care este afisata valoarea data acestui atribut.au.dialog . .mid sau .mp2.File download .mpeg2.zip"> Link catre fisierul fisier. unde atributul href va avea valoarea egala cu adresa URL a fisierului de sunet.aif.care va permite: • • sa salvati pe discul local fisierul sa lansati in executie aplicatia capabila sa interpreteze corect fisierele de tipul respectiv <html> <head> <title> Legaturi catre fisiere oarecare</title> </head> <body> <h3>Legaturi catre fisiere oarecare</h3><br> <a href="fisier. MPEG Audio cu extensia . O legatura catre un fisier de sunet se realizeaza folosind eticheta <a> destinata legaturilor catre orice tip de fisiere. WAVE/WAV cu extensia .au">Link catre fisierul de sunet</a> Legaturi catre fisiere videoclipuri Videoclipurile sunt stocate in fisiere diverse formate.wav.com" title="adresa mea de e-mail"> Mesaje catre autorul paginii </body> </html> Legaturi catre fisiere de sunet Sunetele pot fi stocate in fisiere in diverse formate: • • • • • AU/m-law cu extensia .Formatele si extensiile corespunazatoare pentru 19 . <html> <head> <title> Atributul title</title> </head> <body> <h3>Atributul title</h3><br> <a href="mailto:a_bsz@yahoo.zip </body> </html> Atributul title Atributul title apartine etichetei <a> si comanda aparitia unei mici ferestre in pagina Web cand mouse-ul se afla pe o legatura. MIDI cu extensia . Acest atribut are astfel menirea de a furniza informatii suplimentare despre semnificatia unei legaturi.

<html> <head><title>listex_2</title></head> <body><h1 align=center>O lista neordonata</h1><hr> Glosar de termeni de World Wide Web <ul>Culori uzuale disponibile prin nume <li>Black <li>White <li>Red <li>Green <li>Blue <li>Yellow <li>Purple <li>Aqua </ul> 20 . in care orice cuvant sau fraza poate face legatura catre un alt punct din document sau catre un alt document <dt><b>date</b> <dd>..avi">Link catre fisierul videoclip</a> 7..fluxul nesfarsit de materiale care apar pe Internet. QuickTime cu extensia .</dl> (de la "definition list" = lista de definitii).</ul> (" ul " vine de la " unordered list " = lista neordonata). In HTML. -Definitia unui termen incepe pe o linie noua si este indentata.fisierele utilizabile in paginile Web sunt urmatoarele: • • • MPEG cu extensia . intreaga sectiune a unui glosar va fi gestoinata printr-o lista de definitii. Fiecare element al listei este initiat de eticheta <li> (list item). unde atributul href va avea valoarea egala cu adresa URL a fisierului videoclip.o interconectare Web de informatii de tip text.. Liste Unul din cele mai obisnuite elemente din documentele cu mai multe pagini este un set de definitii. <html> <head><title>listex_1</title></head> <body><h1 align=center>O lista de definitii</h1><hr> <dl> Glosar de termeni de World Wide Web <dt><b>hypertext</b> <dd>. urmate de definitii ale termenilor respectivi. Lista va fi indentata fata de restul paginii Web si fiecare element al listei incepe pe un rand noua. AVI cu extensia . De exemplu: <a href="numefisier. cuvintele sunt listate in ordine alfabetica..mov. Observatii: -Un termen al listei este initiat de eticheta <dt> (de la "definition term" = termen definit).mpeg sau mpg. referinte sau indexuri. -Definitia unui termen este initiata de eticheta <dd> (de la "definition description" = descrierea definitiei). spre deosebire de informatii care sunt date cu un anumit inteles sau valoare <dt><b>informatie</b> <dd>. care este inclusa intr-o pereche de marcaje de lista de definitii: <dl>. Glosarele sunt exemple clasice in acest sens.avi.sub-setul de date care are efectiv semnificatie si care este util la momentul curent </dl> </body> </html> Liste neordonate O lista neordonata este un bloc de text delimitat de etichetele corespondente <ul>. O legatura catre un fisier de sunet se realizeaza folosind eticheta <a> destinata legaturilor catre orice tip de fisiere.

IV etc. "square" (patrat) Listele neordonate pot fi imbricate pe mai multe niveluri <html> <head><title>listex_3</title></head> <body><h1 align=center>O lista neordonata de liste neordonate</h1><hr> Glosar de termeni de World Wide Web <ul>Elemente si atribute a unei pagini HTML <li>Frameset <ul>Atribute: <li>cols <li>rows <li>border </ul> <li>Frame <ul>Atribute: <li>src <li>name <li>scrolling </ul> </ul> </body> </html> Liste ordonate O lista ordonata de elemente este un bloc de text delimitat de etichetele corespondente <ol>.. II . C . iv etc. " a " pentru ordonare de tipul a . 3 . c . " i " pentru ordonare de tipul i .Valorile posibile sunt: • • • • • " A " pentru ordonare de tipul A . III . b .optiune prestabilita ). B . ( cifre romane mari ).</body> </html> Tag-urile <ul> si <li> pot avea un atribut type care satileste caracterul asfisat in fata fiecarui element al listei.. 2 . d etc. Fiecare element al listei este initiat de eticheta <li> (list item). ( litere mici ). ( cifre arabe . ( cifre romane mici ). Lista va fi indentata fata de restul paginii Web si fiecare element al listei incepe pe un rand noua. " I " pentru ordonare de tipul I .</ol> (" ol " vine de la " ordered list " = lista ordonata). iii . " 1 " pentru ordonare de tipul 1 . 21 . ( litere mari ). 4 etc.valorile posibile al acestui atribut sunt: o •  "circle" (cerc) "disc" (disc plin) (valoarea prestabilita). ii . D etc. <html> <head><title>listex_4</title></head> <body><h1 align=center>O lista ordonata</h1><hr> <ol>Culori uzuale disponibile prin nume <li>Black <li>White <li>Red <li>Green <li>Blue <li>Yellow <li>Purple <li>Aqua </ol> </body> </html> Tag-urile <ol> si <li> pot avea un atribut type care stabileste tipul de caractere utilizate pentru ordonarea listei.

incepand de la valoarea C</h1><hr> <ol type="A" start="3">Culori uzuale disponibile prin nume <li>Red <li>Green <li>Blue <li>Yellow <li>Purple <li>Aqua </ol> </body> </html> Tag-ul <li> poate avea un atribut value care satileste valoare pentru elementul respectiv al listei.ca in exemplul urmator. <html> <head><title>listex_7</title></head> <body><h1 align=center>O lista ordonata avand itemi setati individual</h1><hr> <ol start="3">Repetati urmatorii pasi ai algoritmului <li>salvati fisierul.Urmatorul exemplu este o lista ordonata cu cifre romane <html> <head><title>listex_5</title></head> <body><h1 align=center>O lista ordonata cu cifre romane</h1><hr> <ol type="I">Culori uzuale disponibile prin nume <li>Black <li>White <li>Red <li>Green <li>Blue <li>Yellow <li>Purple <li>Aqua </ol> </body> </html> Tag-ul <ol> poate avea un atribut start care stabileste valoarea initiala a secventei de ordonare. <li value="6">incarcati fisierul in browser. <html> <head><title>listex_6</title></head> <body><h1 align=center>O lista ordonata cu litere mari. <html> <head><title>listex_8</title></head> <body><h1 align=center>O lista ordonata de liste ordonate si neordonate</h1><hr> <ol>Un sistem informatic include: <li>Hardware: <ol> <li>placa de baza <li>procesor <li>memorie 22 . Valoarea acestui atribut trebuie sa fie un numar intreg pozitiv (vezi urmatorul exemplu).incepand de la valoarea C. Urmatorul exemplu este o lista ordonata cu litere mari.Valoarea acestui atribut trebuie sa fie un numar intreg pozitiv. <li>schimbati browserul utilizat <li>incarcati din nou fisierul </ol> </body> </html> Listele ordonate pot fi imbricate intre ele sau cu liste neordonate .

Cele mai multe browsere afiseaza lista de meniuri ca pe o lista neordonata. Un bloc de text indentat. Utilizari speciale ale listelor Daca intr-o lista.. (Nu se recomanda utilizarea acestori tipuri de liste). Un bloc de text indentat. </ol> </body> </html> In exemplul urmator lista de definitii are itemii <dt> si <dd> multipli. in loc de elementele acesteia introduse prin <li>. <html> <head><title>listex_9</title></head> <body><h1>Un bloc de text indentat</h1><hr> <ol> Un bloc de text indentat.</dir> (de la " director "). O lista de directoare este un bloc delimitat de etichete corespondente <dir>. se insereaza un bloc de text. Un bloc de text indentat.<li>harddisk </ol> <li>Software: <ul> <li>Linux <li>Windows <li>OS/2 <li>Unix </ul> <li>Software de aplicatie: <ul type="disc"> <li>VisualC++ <li>Java <li>SQL <li>CorelDraw </ul> </ol> </body> </html> O lista de meniuri este un bloc delimitat de etichete corespondente <menu>. Un bloc de text indentat. Fiecare element al listei este initiat de eticheta <li> ( list item ). Un bloc de text indentat. Un bloc de text indentat. Un bloc de text indentat... aceasta va fi indentat ( intocmai ca elementele unei liste).. <html> <head><title>listex_10</title></head> <body><h1 align=center>O lista de definitii speciala</h1><hr> <dl>Program <dt><b>Luni</b> 23 .</menu>. Fiecare element al listei este initiat de eticheta <li> ( list item ). Un bloc de text indentat. Cele mai multe browsere afiseaza lista de directoare ca pe o lista neordonata.

</i>Audieri <dd><i>Ora 13.gif">Transporter<br> </body> </html> 8.Folosirea etichetei de sfarsit </tr> este optionala.00.gif">Corrado<br> <img src="images/reddot.gif">Passat<br> <img src="images/reddot. <html> <head><title>tabelex_1</title></head> <body><h1 align=center>Un tabel simplu format din 4 linii si 2 coloane</h1><hr> <table> <tr> <td>cell 11 <td>cell 11 <tr> <td>cell 21 <td>cell 22 <tr> <td>cell 31 <td>cell 32 <tr> <td>cell 41 <td>cell 42 </table> </body> </html> In mod prestabilit.</td>.gif">Golf<br> <img src="images/reddot. un tabel nu are chenar. alinierea textului etc.</tr> ( de la " table row "= rand de tabel ).00. Un rand este format din mai multe celule ce contin date.30.. Un tabel este format din randuri... Tabele Tabelele ne permit sa cream o retea dreptunghiulara de domenii. Pentru a insera un tabel se folosesc etichetele corespondente <table>. se utilizeaza un atribut al etichetei <tabel> numit border.. Pentru a insera un rand intr-un tabel se folosesc etichetele <tr>. o valoare egala cu 0 a grosimii semnifica absenta chenarului. pentru a adauga un chenar unui tabel.</i>Insciere <dd><i>Ora 11..gif">Bora<br> <img src="images/reddot. Acest atribut poate primi ca valoare orice numar intreg ( inclusiv 0 ) si reprezinta grosimea in pixeli a chenarului tabelului. Daca atributul border nu este urmata de o valoare atunci tabelul va avea o grosime prestabilita egala cu 1 pixel. <html> <head><title>listex_11</title></head> <body><h1>O lista personalizata</h1><hr> <ul>Tipuri de masini Volkswagen sunt:<br> <img src="images/reddot. culoarea textului. fiecare domeniu avand propriile optiuni pentru culoarea fondului.</table>.<dt><b>Marti</b> <dt><b>Miercuri</b> <dd><i>Ora 9.gif">Jetta<br> <img src="images/reddot. 24 .</i>Raspunsuri </dl> </body> </html> Ultimul exemplu este o lista neordonata personalizata care utilizeaza pe post de elemente imagini si texte. O celula de date se introduce cu eticheta <td>.

Text dupa tabel. Text inainte de tabel. Text inainte de tabel.Text dupa tabel.Text dupa tabel. <table border align="right"> <tr> <td>cell 11 <td>cell 11 <tr> <td>cell 21 <td>cell 22 </table> Text dupa tabel. Text inainte de tabel. Text inainte de tabel. " center " si "right ".Text dupa tabel. Text dupa tabel. Text inainte de tabel. Alinierea este importanta pentru textul ce inconjoara tabelul. Text dupa tabel. Text dupa tabel. atunci textul care urmeaza dupa punctul de inserare al tabelului va fi dispus in partea dreapta a tabelului.Text dupa tabel. Text inainte de tabel.Text dupa tabel.Text dupa tabel. Text inainte de tabel. cu urmatoarele valori posibile: " left " ( valoarea prestabilita ). 25 .Text dupa tabel. Text inainte de tabel. Text inainte de tabel.Text dupa tabel. Text inainte de tabel. Text inainte de tabel.Text dupa tabel. <html> <head><title>tabelex_2</title></head> <body><h1 align=center>Un tabel simplu cu chenar</h1><hr> <table border="4"> <tr> <td>cell 11 <td>cell 11 <tr> <td>cell 21 <td>cell 22 <tr> <td>cell 31 <td>cell 32 <tr> <td>cell 41 <td>cell 42 </table> </body> </html> Alinierea tabelului Pentru a alinia un tabel intr-o pagina Web se utilizeaza atributul align al etichetei <table>. Text inainte de tabel. daca tabelul este aliniat pe centru ( <table align="center"> ).Text dupa tabel. Text inainte de tabel.Text dupa tabel. Text inainte de tabel. <html> <head><title>tabelex_3</title></head> <body><h1 align=center>Un tabel aliniat la dreapta</h1><hr> Text inainte de tabel. Text dupa tabel.Text dupa tabel. Text inainte de tabel. Text inainte de tabel.Text dupa tabel. Text inainte de tabel. Text inainte de tabel. imediat sub tabel.Text dupa tabel.Text dupa tabel.Text dupa tabel. atunci textul care urmeaza dupa punctul de inserare al tabelului va fi dispus in partea stanga a tabelului. daca tabelul este aliniat dreapta ( <table align="right"> ). Text inainte de tabel.Text dupa tabel. </body> </html> Daca schimbam alinierea tabelului la centru atunci exemplul anterior va arata asa sau la stanga atunci va arata asa. Text inainte de tabel.Text dupa tabel.Text dupa tabel.Text dupa tabel.Cand atributul border are o valoare nenula chenarul unui tabel are un aspect tridimensional. atunci textul care urmeaza dupa punctul de inserare al tabelului va fi afisat pe toata latimea paginii.Text dupa tabel. Text inainte de tabel. Text inainte de tabel. Text inainte de tabel. Text inainte de tabel. Text inainte de tabel. Text inainte de tabel.Text dupa tabel.Text dupa tabel. Text inainte de tabel.Text dupa tabel. Astfel : • • • daca tabelul este aliniat stanga ( <table align="left"> ).Text dupa tabel.Text dupa tabel.Text dupa tabel. Text dupa tabel.Text dupa tabel.Text dupa tabel.

Dimensionarea celulei unui tabel Distanta dintre doua celule vecine se defineste cu ajutorul atributului cellspacing al etichetei <table>. Aceste atribute functioneaza numai cu Netscape Communicator. <tr>. <html> <head><title>tabelex_5</title></head> <body><h1 align=center>Un tabel fara chenar de celule alipite</h1><hr> <table cellspacing="0"> <tr> <td bgcolor="gray">gri 11 <td bgcolor="red">rosu 12 <tr bgcolor="blue"> <td>albastru 21 <td bgcolor="yellow">galben 22 </table> </body> </html> Distanta dintre marginea unei celule si continutul ei poate fi definita cu ajutorul atributului cellpadding al etichetei <table>. inclusiv 0. Valorile pe care le poate primi bgcolor sunt cele cunoscute pentru o culoare.. inclusiv 0. Valorea prestabilita a atributului cellpadding este 1. Daca in tabel sunt definite mai multe atribute bgcolor. unei linii prin eticheta <tr> sau celule de date prin eticheta <td>. Exemplul cu aceste atribute gasiti aici. <html> 26 . Valoarea atributului hspace poate fi orice numar pozitiv. Definirea culorilor de fond pentru un tabel Culoarea de fond se stabileste cu ajutorul atributului bgcolor. care poate fi atasat intregului tabel prin eticheta <table>. <html> <head><title>tabelex_4</title></head> <body><h1 align=center>Un tabel simplu colorat</h1><hr> <table border="3" bgcolor="green"> <tr> <td>verde 11 <td bgcolor="red">rosu 11 <tr bgcolor="blue"> <td>albastru 21 <td bgcolor="yellow">galben 22 <tr bgcolor="cyan"> <td>cell 31 <td>cell 32 <tr> <td>cell 41 <td bgcolor="white">cell 42 </table> </body> </html> Culoarea textului din fiecare celula se pote stabili cu ajutorul expresiei: <font color="valoare">. inclusiv 0. si reprezinta distanta pe orizontala dintre tabel si celelalte elemente ale paginii Web. <table> ( cu prioritate cea mai mica ).Distanta dintre tabel si celelalte elemente din pagina Web poate fi stabilita cu ajutorul atributelor hspace si vspace al etichetei <table>. Valorea prestabilita a atributului cellspacing este 2. si reprezinta distanta in pixeli dintre celule si continutul ei. si reprezinta distanta pe verticala dintre tabel si celelalte elemente ale paginii Web.</font>. atunci prioritatea este urmatoarea: <td>.Valorile acestui atribut pot fi numere intregi pozitive. Valoarea atributului vspace poate fi orice numar pozitiv.. si reprezinta distanta in pixeli dintre doua celule vecine.Valorile acestui atribut pot fi numere intregi pozitive.

" left " ( la stanga tabelului ).</table>. width si height. Aceasta eticheta trebuie plasata in interiorul etichetelor <table>. Valorile acestor atribute pot fi: • • numere intregi pozitive reprezentand latimea respectiv inaltimea in pixeli a tabelului. dar nu in interiorul etichetelor <tr> sau <td> Titlul unui tabel poate fi aliniat cu ajutorul atributului align al etichetei <caption> care poate lua una dintre valorile: • • • " bottom " ( sub tabel ).<head><title>tabelex_6</title></head> <body><h1 align=center>Un tabel de celule mari</h1><hr> <table border cellpadding="20"> <tr> <td>gri 11 <td>rosu 12 <tr> <td>albastru 21 <td>galben 22 </table> </body> </html> Dimensionarea unui tabel Dimensiunile unui tabel .. ale etichetei <table>. 27 . numere intregi intre 1 si 100.pot fi stabilite exact prin intermediul a doua atribute .latimea si inaltimea .. urmate de semnul %.</h2> </table> </body> </html> Titlul unui tabel Unui tabel i se poate atasa un titlu cu ajutorul etichetei <caption> ( de la "table caption" = titlu tabel ). " top " ( deasupra tabelului ). <html> <head><title>tabelex_8</title></head> <body><h1 align=center>Un text centrat intr-o pagina</h1> <table width="100%" height="100%"> <tr> <td align="center"> <h2>Text centrat. <html> <head><title>tabelex_7</title></head> <body><h1 align=center>Un tabel de de 200 pixeli X 50 %</h1><hr> <table border width="200" height="50%"> <tr> <td>cell 11 <td>cell 12 <tr> <td>cell 21 <td>cell 22 </table> </body> </html> In exemplul urmator se utilizeaza un truc care permite afisarea intr-o pagina Web a unui text pozitionat in centrul paginii. reprezentand fractiunea din latimea si inaltimea totala a paginii.

<html> <head><title>tabelex_10</title></head> <body><h1 align=center>Un tabel cu titlu si cap de tabel</h1> <table border><caption align="bottom">Preturile masinii <tr><th>Pret<th>Citroen<th>Jaguar<th>BMW<th>Volvo <tr><th>In dolari<td>5000<td>100000<td>50000 <td>80000 <tr><th>In lei<td>2000000<td>2000000000<td>2000000 <td>16000000 </table> </body> </html> Alinierea continutului unei celule Alinierea pe orizontala a continutului unei celule se face cu ajutorul atributului align care poate lua valorile: • • • • " left " ( la stanga ). valoarea prestabilita ).• " right " ( la dreapta tabelului ). valoarea prestabilita ). " center " ( centrat . " middle " ( la mijloc. Aceste celule sunt introduse de eticheta <th> ( de la " tabel header " = cap de tabel ) in loc de <td>. Toate atribute care pot fi atasate etichetei <td> pot fi de asemenea atasate etichetei <th>. <html> <head><title>tabelex_9</title></head> <body><h1 align=center>Un tabel cu titlu</h1> <table border><caption align="top">Masini <tr><td>Mercedes<td>Citroen<td>Jaguar <tr><td>BMW<td>Volvo<td>Renault </table> </body> </html> Cap de tabel Un tabel poate avea celule cu semnificatia de cap de tabel. Aceste atribute pot fi atasate atat etichetei <tr> pentru a defini tuturor elementelor celulelor unui rand. " char " ( alinierea se face fata de un caracter ). " right " ( la dreapta ). Continutul celulelor definite cu <th> este scris cu caractere aldine si centrat. cat 28 . Alinierea pe verticala a continutului unei celule se face cu ajutorul atributului valign care poate lua valorile: • • • • " baseline " ( la baza ). " bottom " ( jos ). " top " ( sus ).

cell 34 <tr> <td>cell 22 29 . cell 24<br>cell 33.Cu ajutorul a doua atribute ale etichetelor <td> si <th>. a carui valoare determina numarul de celule care se unifica. Valorile posibile ale acestor atribute sunt: • • numere intregi pozitive ( inclusiv 0 ) reprezentand dimensiunea in pixeli a latimii. In acest caz . in etichetele <td> si <th> vor fi prezente ambele atribute colspan si rowspan. <html> <head><title>tabelex_11</title></head> <body><h1 align=center>Un tabel avand continutul celulelor aliniate</h1> <table border width="50%" height="50%"> <tr align="right"><td>Aici <td>alinierea<td>este centru<td>dreapta <tr> <td align="left">stanga <td align="center">centru<td valign="top">sus <td valign="bottom">jos <tr align="left"><td>aici<td>alinierea <td>este centru<td>stanga (implicita) </table> </body> </html> Dimensionarea exacta a celulelor unui tabel Dimensiunea unei celule de tip <td> sau de tip <th> pot fi stabilite exact cu ajutorul a doua atribute ale acestor etichete: width pentru latime si height pentru inaltime. procente din latimea .cell 14<br>cell 23. o celula se poate extinde peste celule vecine. Astfel: • • extinderea unei celule peste celulele din dreapta ei se face cu ajutorul atributului colspan. a carui valoare determina numarul de celule care se unifica. extinderea unei celule peste celulele dedesubt se face cu ajutorul atributului rowspan.si etichetelor <td> si <th> pentru a stabili alinierea textului intr-o singura celula. Sunt posibile extinderi simultane ale unei celule pe orizontala si pe verticala. respectiv a inaltimii unei celule. <html> <head><title>tabelex_13</title></head> <body><h1 align=center>Un tabel simplu cu chenar</h1><hr> <table border> <tr> <td rowspan="3">cell 11<br>cell 21<br>cell 31 <td>cell 12<td colspan="2" rowspan="3">cell 13 . <html> <head><title>tabelex_12</title></head> <body><h1 align=center>Un tabel cu celule de 100x150 de pixeli</h1><hr> <table border> <tr> <td width="100" height="150">cell 11 <td width="100" height="150">cell 11 <tr> <td width="100" height="150">cell 21 <td width="100" height="150">cell 22 </table> </body> </html> Tabele de forme oarecare Un tabel trebuie privit ca o retea dreptunghiulara de celule. respectiv inaltimea tabelului.

bordercolorlight permite stabilirea culorii pentru chenarul 3D al unui tabel.0 .cell 44 </table> </body> </html> Atributul " nowrap " Atributul nowrap apartine elementelor <td> si <th> .<td> <td> </table> </body> </html> Atribute Internet Explorer pentru tabele Urmatoarele atribute ale etichetei <table> functioneaza cu Internet Explorer 4.Astfel . dupa <td> se pune <br>. in tabel pot aparea coloane cu o latime oricat de mare.Un spatiu introdus prin im\ntermediul acestui caracter nu va fi ignorat de browser. atunci aceste celule vor aparea in tabel fara un chenar de delimitare..0. <html> <head><title>tabelex_14</title></head> <body><h1 align=center>Un tabel cu celule de latime mare</h1><hr> <table border> <tr> <td>cell 11 <td>cell 12 <tr> <td nowrap>cell 21 <td>cell 22 este foarte lata. In scopul de a afisa un chenar pentru celule vide se utilizeaza urmatoarele trucuri: • • dupa <td> se pune &nbsp. dar nu cu Netscape Communicator 4.aceasta celula este foaret lata. ( no break space ) este de fapt caracterul spatiu. 30 . <html> <head><title>tabelex_15</title></head> <body><h1 align=center>Un tabel cu celule vide</h1><hr> <table border> <tr> <td>cell 11 <td>cell 12<td>cell 13 <tr> <td>&nbsp. 5. </table> </body> </html> Celule vide ale unui tabel daca un tabel are celule vide.5: • • • background permite stabilirea unei imagini pentru fondul unui tabel.<tr> <td>cell 32 <tr> <td>cell 41 <td colspan="3">cell 42. Caracterul &nbsp.Primeste ca valoare adresa URL a imaginii folosite pentru fond. el interzice intreruperea unei linii de text. bordercolor permite stabilirea culorii pentru chenarul unui tabel.cell 43.

Atributele acceptate de <colgroup> sunt: • • • span determina numarul de coloane dintr-un grup. Exemplu: <colgroup span="3" width="100"></colgroup> Intr-un bloc <colgroup>.Text in coloana doua.Text in coloana a treia. width determina o latime unica pentru coloanele din grup. care admite atributele: • • • span identifica acea coloana din grup pentru care se face configurarea. <html> <head><title>tabelex_17</title></head> <body><h1 align=center>Grupuri de coloane</h1><hr> <table width="400" cellspacing=10> <colgroup> <col width="100" align=right> <col width="100" align=center> <col width="200" align=right> </colgroup> <tr> <td valign=top>Text in prima coloana. coloanele pot avea configurari diferite daca se utilizeaza elementul <col>..• bordercolordark permite stabilirea culorii pentru chenarul 3D al unui tabel.Text in coloana a treia. </table> </body> </html> Atributele frame si rules Atributul frame al etichetei <table> permite specificarea partilor din chenarul unui tabel care vor fi afisate.<td> <td> </table> </body> </html> Grupuri de coloane Blocul <colgroup>. <td valign=top>Text in coloana doua. Text in prima coloana.jpg" cellspacing=15 bordercolor="maroon" bordercolodark="red"> <tr bgcolor="yellow"> <td>cell 11 <td>cell 12<td>cell 13 <tr bgcolor="yellow"> <td>&nbsp. atunci coloanele sunt configurate in ordine.Text in coloana doua. align determina un tip unic de aliniere pentru coloanele din grup.</colgroup> permite definirea unui grup de coloane..Daca lipseste.Text in prima coloana. width determina o latime pentru coloana identificata prin span.Text in coloana a treia. <td valign=top>Text in coloana a treia. Valorile posibile ale acestui atribut sunt: 31 ..Text in prima coloana.Text in coloana doua. <html> <head><title>tabelex_16</title></head> <body><h1 align=center>Atribute "Internet Explorer"</h1><hr> <table border="5" background="./images/ubm1.. align determina o aliniere pentru coloana identificata prin span.

care primeste ca valoare adresa URL a documentului HTML care va fi incarcat in acel frame. <tfoot>si <colgroup>... below . <tbody><tr><td>.afiseaza o muchie in partea superioara a cadrului tabelului. Atributul rules al etichetei <table>permite alegerea unor delimitatori pentru celulele unui tabel.afiseaza cate o muchie in partea superioara si inferioara cadrului tabelului.</tfoot> ( un singur rand ).Grupurile sunt specificate prin elementele <thead>. Ferestre in HTML Ferestrele sau (cadrele) ne permit sa definim in fereastra browserului subferstre in care sa fie incarcate documente HTML diferite. <tbody>. Intr-un tabel exista un singur subbloc de tipul <thead> si un singur subbloc de tipul <tfoot>. Definirea cadrelor se face prin impartirea ferstrelor (si a subferestr 32 . cols .</tbody> ( oricate randuri )..elimina toate muchiile exterioare ale tabelului. Un atribut obligatoriu al etichetei <frame> este src.0.afiseaza muchii orizontale intre toate liniile tabelului.afiseaza o muchie in partea din dreapta a cadrului tabelului.</body> este inlocuit de bloc <frameset>..elimina toate muchiile interioare ale tabelului. <tfoot><tr><td>. Ferestrele sunt definite intr-un fisier HTML special . in care blocul <body>. In interiorul acestui bloc. above . <html> <head><title>tabelex_18</title></head> <body><h1 align=center>Atributele frames si rules</h1> <table width="400" frame=box rules=rows cellspacing=10> <tr> <td>cell 11 <td>cell 12<td>cell 13 <tr> <td>cell 21 <td>cell 22<td>cell 23 </table> </body> </html> Subblocurile unui tabel In specificatiile HTML 4. continutul unui tabel poate fi impartit in subblocuri prin elementele: • • • <thead><tr><td>.</thead> ( un singur rand ). groups . hsides . border . Valorile posibile sunt: • • • • • none .afiseaza muchii intre toate liniile si coloanele.. 9...afiseaza o muchie in partea din stanga si din dreapta a cadrului tabelului. box . lhs . fiecare cadru este introdus prin eticheta <frame>.• • • • • • • • • void . rhs ...afiseaza o muchie pe toate laturile cadrului tabelului.afiseaza o muchie in partea din stanga a cadrului tabelului. vsides .afiseaza muchii verticale intre toate coloanele tabelului.afiseaza o muchie in partea inferioara a cadrului tabelului.afiseaza muchii orizontale intre toate grupurile din tabel..</frameset>.afiseaza o muchie pe toate laturile cadrului tabelului. dar pot exista mai multe subblocuri de tip <tbody>. all . rows .

a treia ocupa jumatate din spatiul total disponibil iar a doua si a patra ocupa in mod egal restul de spatiu ramas disponibil.html"> </frameset> </html> In exemplul urmator este creata o pagina Web cu trei cadre orizontale. care descriu modul in care se face impartirea. iar a patra ocupand 2 parti. valoare atributelor cols si rows este o lista de elmente separate prin virgula .50%.html"> </frameset> </html> In exemplul urmator este creata o matrice de 4 cadre (2 x 2).2* inseamna o impartire in 4 subferestre . Observatii: -daca mai multe elemente din lista sun configurate cu * . a doua fereastra ocupand o parte . Exemplu 1: cols=200.50%. <html> <head><title>ferex_2</title></head> <frameset rows="100.Pentru a realiza acest lucru.* inseamna o impartire in 4 subferestre .html"> <frame src="x. -o subfereastra poate fi un cadru (folosind <frame>)in care se va incarca un document HTML sau poate fi impartita la randul ei la alte subfereste (folosind <frameset>). 2. dintre care prima are 200 pixeli .iar a doua si a patra ocupa in mod egal restul de spatiu ramas disponibil.jpg"> <frame src="p3. un numar intreg de pixeli. <html> <head><title>ferex_3</title></head> 33 .html"> <frame src="p2. <html> <head><title>ferex_1</title></head> <frameset cols="*. n* care inseamna n parti din spatiul ramas. dintre care prima are 200 pixeli . impartirae unei ferestre intr-un numar de subferestre de tip linie se face cu ajutorul atributului rows al etichetei <frameset> ce descrie acea fereastra. se folosesc simultan cele doua atribute cols si rows.Pentru al doilea cadru valoarea atributului src este adresa URL a unei imagini. a treia ocupa jumatate din spatiul total disponibil . Exemplu 2: cols=200.*"> <frame src="p1. 3. atunci spatiul disponibil ramas pentru ele se va imparti in mod egal. Elementele listei pot fi: 1.*.*.in linii si coloane: • • • impartirea unei ferstre intr-un numar de subferestre de tip coloana se face cu ajutorul atributului cols al etichetei <frameset> ce descrie acea fereastra.10%"> <frame src="p1.1*. care se imparte in trei parti egale . procente din dimensiunea ferestrei (numar intre 1 si 99 terminat cu %).

*" cols="*.html"> <frameset rows="*. <html> <head><title>ferex_4</title></head> <frameset cols="20%. Valoarea prestabilita a atributului border este de 5 pixeli.Afisarea chenarului unui cadru se poate dezactivata daca se utilizeaza atributul frameborder cu valoare "no". 34 .*"> <frame src="p2.*"> <frame src="p1.Pentru a o crea se procedeaza din aproape in aproape. <html> <head><title>ferex_5</title></head> <frameset cols="20%. dupa care a doua subfereastra este impartita in doua subferestre de tip linie.Atributul bordercolor poate fi atasat atat etichetei <frameset> pentru a stabili culoarea tuturor chenarelor cadrelor incluse.html"> <frame src="p4.cat si etichetei pentru a stabili culoarea chenarului pentru un cadru individual. O valoare de 0 pixeli va defini un cadru fara chenar.html"> </frameset> </html> Pentru a obtine cadre fara chenar se utilizeaza border="0".html"> </frameset> </frameset> </html> Culori pentru chenarele cadrelor si dimensionarea chenarului unui cadru Pentru a stabili culoarea chenarului unui cadru se utilizeaza atributul bordercolor.html"> <frame src="p3.html"> <frame src="p2.*"> <frame src="p1.html"> </frameset> </html> In exemplul urmator este creata o pagina Web cu trei cadre mixte. Acest atribut primeste ca valoare un nume de culoare sau o culoare definita in conformitate cu modelul de culoare RGB.html" bordercolor="blue"> <frame src="p3. chenarul unui cadru este afisat si are aspect tridimensional. Acest atribut poate fi atasat atat etichetei <frameset> (dezactivarea fiind valabila pentru toate cadrele incluse) cat si etichetei <frame> (dezactivarea fiind valabila numai pentru un singur cadru). Atributul border al etichetei <frameset> permite configurarea latimii chenarelor tuturor cadrelor la un numar dorit de pixeli.html"> <frameset rows="*. In mod prestabilit.*" bordercolor="green" border="15"> <frame src="p1. Mai intai.html"> <frame src="p3. Valorile posibile ale atributului frameborder sunt: "yes" -echivalent cu 1.<frameset rows="*.*"> <frame src="p2. pagina este impartita in doua subferestre de tip coloana.

html"> <frame src="p3.html"> </frameset> </html> Bare de defilare Atributul scrolling al etichetei <frame> este utilizat pentru a adauga unui cadru o bara de derulare care permite navigarea in interiorul documentului afisat in interiorul cadrului. respectiv din inaltimea cadrului.*"> <frame src="p2.*" frameborder="no"> <frame src="p1. "no" .barele de derulare sunt adaugate intotdeauna. Pozitionarea documentului intr-un cadru Atributele marginheight si marginwidth ale etichetei <frame> permit stabilirea distantei in pixeli dintre continutul unui cadru si marginile verticale. inhiba posibilitatea prestabilita a utilizatorului de a redimensiona cadrul cu ajutorul mouse-ului. -procent din latimea.barele de derulare nu sunt utilizabile. "auto" .html" scrolling="no" noresize> <frame src="p.html"> <frame src="p3.*"> <frame src="p.barele de derulare sunt vizibile atunci cand este necesar <html> <head><title>ferex_6</title></head> <frameset cols="*. Valori posibile: -numar de pixeli. Valorile posibile sunt: • • • "yes" .html" scrolling="auto" noresize> </frameset> </html> Atributul noresize al etichetei <frame> (fara nici o valoare suplimentara) daca este prezent. respectiv orizontale ale cadrului. <html> <head><title>ferex_5_1</title></head> <frameset cols="20%.html"> </frameset> </html> <html> <head><title>ferex_5_2</title></head> <frameset cols="20%. 35 .*"> <frame src="p2.*" border="0"> <frame src="p1.*.html" scrolling="yes" noresize> <frame src="p."no" -echivalent cu 0.html"> <frameset rows="*.html"> <frameset rows="*.

Cadre interne Un cadru intern este specificat prin intermediul blocului <iframe>.scrolling..name.html" target="icad"> Fisierul1</a><br> <a href="p2. </noframes> se pot introduce orice alte tag-uri HTML (inclusiv imagini. Acest comportament se poate schimba in doua moduri: • prin plasarea in blocul <head>.*..width. materialul cuprins in zona <noframes>. Atributele aceptate de eticheta <iframe> sunt in parte preluate de la etichetele <frame> si <frameset>.prin atributul target 36 .html">Pagina fara cadre interne</a> </iframe></center> </body> </html> Tinte pentru legaturi In mod prestabilit.html" height=40% width=50%> </iframe> In acest caz.height.hspace. iar daca nu..0.html" target="icad"> Home</a><br> <center><iframe width="60%" height="50%" border=2 bordercolor=red name="icad" src="p..</iframe>. hiperlink-uri. asa cum rezulta din urmatorul exemplu: <iframe src="ferex_8.html" marginwidth=20> </frameset> </html> Exista browsere care nu suporta cadre pentru aceasta se utilizeaza in interiorul blocului <frameset> eticheta <noframes>.*"> <frame src="p.border.html"> <frame src="p.frameborder.bordercolor.</head> a unui element <base> care precizeaza....<html> <head><title>ferex_7</title></head> <frameset cols="*. va ignora ce se gaseste in aceasta portiune.align. (/ulterioara) <a href="p0.Explorer 4. folosind Netscape Navigator versiune 4.</noframes> va fi singurul care va fi inteles si afisat.0 (/ulterioara) sau I.marginheight. marginwidth. sau de la eticheta <img> vspace.cum ar fi: src. Daca programul de navigare stie sa interpreteze cadre. Un cadru intern se insereaza intr-o pagina Web in mod asemanator cu o imagine sau in modul in care se specifica marcajul <frame>. Ar fi preferabil sa reveniti.html" marginheight=20> <frame src="p. am specificat ca doresc o fereastra de cadru intern care are 40%din inaltimea si 50% din latimea paginii curente. <html> <head><title>ferex_8</title> </head> <body> <a href="p1. tabele). la efectuarea unui clic pe o legatura noua pagina (catre care indica legatura) o inlocuieste pe cea curenta in aceeasi fereastra (acelasi acdru).noresize.html" target="icad"> Fisierul3</a><br> <a href="p.html"> Daca vedeti acest text inseamna ca browserul dumnevoastranu suporta cadre interne. De precizat este faptul ca intre <noframes> .html" target="icad"> Fisierul2</a><br> <a href="p3..

html" target="main"> Fisierul3</a><br><br> <a href="p1. altfel are loc in fereastra browserului curent).*"> <frame src="left..html" target="_self"> Fis1 in fereastra curenta</a><br><br> <a href="p. atunci cele precizate de atributul target din <a> sunt prioritare. conform sintaxei: <a href="legatura" target="nume_fereastra/frame">. 37 . "_top" (incarcarea noii pagini are loc in fereastra browserului ce contine cadrul curent).html" name="main"> </frameset> </html> <html> <head><title>ferex_9_left</title> </head> <body> <a href="p1. Numele unui cadru este stabilit prin atributul name al etichetei <frame> conform sintaxei: <farme name="nume_frame"> In exemplul urmator este prezentata o pagina Web cu doua cadre.html" target="main"> Fisierul1</a><br> <a href="p2. care precizeaza numele ferestrei (cadrului) in care se va incarca pagina nou referita de legatura. "_blank" (incarcarea noii pagini are loc intr-o fereastra noua anonima)..html" target="main"> Home</a><br> </body> </html> Valori pentru atributul target Atributul target al etichetei<frame> accepta anumite valori predefinite de o valoare deosebita pentru creatorii de pagini Web.• numele ferestrei (cadrului) in care se vor incarca toate paginile noi referite de legaturile din pagina curenta conform sintaxei: <base target="nume_ferastra/frame_de_baza"> prin plasarea in eticheta <a> a atributului target.html" target="main"> Fisierul2</a><br> <a href="p3.html" name="left"> <frame src="p.</a> Observatie: -daca este prezent atat un atribut target in <base> cat si un atribut target in <a>.html" target="_blank"> Fis1 intr-o fereastra noua</a><br><br> <a href="p1. "_parent" (incarcarea noii pagini are loc in cadrul parinte al cadrului curent daca acesta exista.Toate legaturile din cadrul 1 incarca paginile in cadrul 2.aceste valori sunt: • • • • "_self" (incarcarea noii pagini are loc in cadrul curent). <html> <head><title>ferex_9_frames</title></head> <frameset cols="20%.

Un formular este definit intr-un bloc delimitat de etichetele corespondente <form> si </form>.De regula . Sunt permise cantitati mari de date (ordinul MB) Pentru ca un formular sa fie functional.Sunt posibile urmatoarele valori: • get (valoarea implicita).nu sunt permise cantitati mari de date (maxim 1 Kb) .element caracteristic tuturor motoarelor de cautaredin Web . O sesiune cu o pagina web ce contine un formular cuprinde urmatoarele etape: 1.yahoo. Datele sunt adaugate conform sintaxei: nume_camp = valoare_camp.yahoo.datele din formular sunt adaugate la adresa URL precizata de atributul action. Atributul action precizeaza ce se va intampla cu datele formularului odata ce acestea ajung la destinatie. 2.intre adresa URL si date este inserat un "?". <form action="http://www.10. Atributul method precizeaza metoda utilizata de browser pentru expedierea datelor formularului.cgi?nume1 = valoare1&nume2 = valoare2".Unix shell.cgi">.pentru introducerea unui sir de caractere pe post de cheie de cautare .PHP.com/cgi-bin/nume_fis. 1. Formulare Un formular este un ansamblu de zone active alcatuit din butoane . Formularele va asigura construirea unori pagini Web care permit utilizatorilor sa introduca efectiv informatii si sa le transmita serverului. Un formular cu un camp de editare si un buton de expediere 38 .care ofera facilitati puternice de transmisie a datelor. trebuie precizat ce se va intampla cu el dupa completarea si expediere.casete de selectie. . Daca este necesar serverul expedieaza un raspuns utilizatorului.valoarea atributului action este adresa URL a unui script aflat pe un srver WWW care primeste datele formularului .com/cgi-bin/nume_fis. 2. • post In acest caz datele sunt expediate separat.pana la o structura complexa . Script-urile pot fi scrise in limbajele Perl.C.cu multiple sectiuni .efectueaza o prelucrare a lor si expedieaza catre utilizator un raspuns.campuri de editare etc.In acest caz . Utilizatorul completeaza formularul si il expedieaza unui server. Intre diferite seturi de date este introdus un "&". 3.Formularele pot varia de la o simpla caseta de text . Cel mai simplu mod de utilizare a unui formular este expedierea acestuia prin posta electronica (e-mail). Atribute esentiale ale elementului <form> Exista doua atribute esentiale ale elementului <form>. Pentru aceasta se foloseste un atribut al etichetei <form>: si anume action care primeste ca valoare " mailto: " concatenat cu o adresa valida de e-mail catre care se va expedia formularul completat. O aplicatie dedicata de pe server analizeaza formularul completat si (daca este necesar) stocheaza datele intr-o baza de date. Exemplu: "http://www.

Pe buton apare scris "Submit Query" sau valoarea atributului value . Pentru un camp de editare. Observatii: -daca atributul type lipseste intr-un element <input> . caracterele tastate peste numarul maxim sunt ignorate. <html> <head><title>FormEx_1 </title></head> <body><h1> Un formular cu un camp de editare si un buton de expediere</h1> <hr> <form action="mailto:xxxxx@xxx.toate elementele dinn formular primesc valorile prestabilite (definita odata cu formularul ).com" method="post"> Introduceti numele:<input type="text" name="nume" value="Numele"><br> Introduceti prenumele:<input type="text" name="prenume" value="Prenumele"><br> <input type="reset" value="sterge"> <input type="submit"> </form></body> </html> 39 . Pentru a preciza tipul elementului se foloseste atributul type al etichetei <input>. atributul value .permite atasarea unui nume fiecarui element al formularului.com" method="post"> Numele:<input type="text" name="numele" value="Numele si prenumele"><br> <input type="submit" value="expedieaza"> </form></body> </html> Pentru elementul <input> de tipul camp de editare (type = "text") . chiar daca aceste valori au fost modificate de utilizator. atributul maxlength specifica numarul maxim de caractere pe care le poate primi un camp de editare. datele sunt expediate automat dupa completarea si apasarea tastei ENTER. Un asemenea buton afiseaza textul "Reset" daca atributul value lipseste. La apasarea acestui buton . Un buton de expediere al unui formular se introduce cu ajutorul etichetei <input>. -formularele cu un singur camp (de tip text) nu au nevoie de un buton de expediere. in care atributul type este configurat la valoarea "submit". Alte atribute pentru un element <input> sunt: • • atributul name . Butonul Reset Daca un element de tip <input> are atributul type configurat la valoarea "reset" . atunci campul respectiv este considerat in mod prestabilit ca fiind de tip "text". alte doua atribute pot fi utile: • • atributul size specifica latimea campului de editare depaseste aceasta latime . acest atribut primeste valoarea "text".care permite atribuirea unei valori initiale unui element al formularului.Majoritatea elementelor unui formular sunt definite cu ajutorul etichetei <input>.daca aceasta valoare a fost stabilita.atunci in formular se introduce un buton pe care scrie "Reset".atunci se executa automat o derulare acestui camp.Acest element poate primi un nume prin atributul name. Un buton Reset poate primi un nume cu ajutorul atributului name si o valoare printr-un atribut value. respectiv valoarea acestui atribut in caz contar. <html> <head><title>formex_2</title></head> <body><h1>Un formular cu un buton reset</h1> <hr> <form action="mailto:xxxxx@xxx.

care ascund de privirile altui utilizator aflat in apropiere valoarea introdusa intr-un asemenea camp.la un moment dat .Camp de editare de tip "password" Daca se utilizeaza eticheta <input> avand atributul type configurat la valoarea "password" . <html> <head><title>formex_5</title></head> <body><h1>Un formular cu casete checkbox</h1> 40 .com" method="post"> Alegeti sexul:<input type="radio" name="sex" value="b"><br> Femeiesc:<input type="radio" name="sex" value="f"><br> <input type="reset"> <input type="submit"> </form></body> </html> La expedierea formularului se va transmite una dintre perechile "sex=b" sau "sex=f". <html> <head><title>formex_4</title></head> <body><h1>Un formular cu butoane radio</h1> <hr> <form action="mailto:xxxxx@xxx. Pentru inserarea unei casete de validare se utilizeaza eticheta <input> cu atributul type configurat la valoarea "checkbox".ci numai caractere *. Casete de validare O caseta de validare (checkbox)permite selectarea sau deselctarea unei optiuni.fiecare caseta poate avea un nume definit prin atributul name. <html> <head><title>formex_3</title></head> <body><h1>Un formular cu un buton reset</h1> <hr> <form action="mailto:xxxxx@xxx. Butoanele radio se introduc prin eticheta <input> cu atributul type avand valoarea "radio". Toate atributele unui camp de editare raman valabile.com" method="post"> Nume:<input type="text" name="nume" value="Numele"><br> Prenume:<input type="text" name="prenume" value="Prenumele"><br> Password:<input type="password" name="parola" ><br> <input type="reset" value="sterge"> <input type="submit" value="trimite"> </form></body> </html> Butoane radio Butoanele radio permit alegerea . Singura deosebire consta in faptul ca acest camp de editare nu afiseaza caracterele in clar. aunei singure variante din mai multe posibile. La expedierea formularului insa.in functie de alegerea facuta de utilizator. atunci in formular se intyroduce un element asemanator cu un camp de editare obisnuit (introdus prin type="text"). fiecare caseta poate avea valoarea prestabilita "selectat" definita prin atributul checked. Observatii: . valoarea tastata intr-un camp de tip "password" se transmite in clar.

com" method="post"> Alegeti meniul:<br> Pizza <input type="checkbox" name="pizza" value="o portie"> Nectar <input type="checkbox" name="nectar" value="un pahar"> Bere <input type="checkbox" name="bere" value="o sticla"> Cafea <input type="checkbox" name="cafea" value="o ceasca"><br> <input type="reset"> <input type="submit"> </form></body> </html> Casete de fisiere Intr-o pereche "name = value" a unui formular se poate folosi intregul continut al unui fisier pe post de valoare. care ataseaza listei un nume (utilizat in perechile "name=value" expediat serverului). atributul size.<hr> <form action="mailto:xxxxx@xxx. se poate fi tastata intr-un camp de editare ce apare o data cu formularul sau poate fi selectata prin intermediul unei casete de tip File Upload sau Choose File care apare la apasarea butonului Browse.ent al listei. O lista de selectie poate avea urmatoarele atribute: • • atributul name.atunci catre server va fi expediat textul ce urmeaza dupa <option>. atributul selected (fara alte valori) permite selectarea prestabilita a unui elem. Atributele pentru un element de tip caseta de fisiere: • • atributul name permite atasarea unui nume atributul value primeste ca valoare adresa URL a fisierului care va fi expediat o data cu formularul. Lista de selectie este inclusa in formular cu ajutorul etichetelor corespondente <select>si </select>. Elementele unei liste de selectie sunt incluse in lista cu ajutorul etichetei <option>. cu atributul < code>avand valoarea "file" (fisier).com" method="post"> Alegeti fisierul:<input type="file" name="fisier" value="c:\temp\proba. Aceasta valoare poate fi atribuita direct atributului value. Pentru aceasta se insereaza un element <input> intr-un formular . atributul enctype precizeaza metoda utilizata la criptarea fisierului de expediat. • <html> <head><title>formex_6</title></head> <body><h1>Un formular cu caseta de fisiere</h1> <hr> <form action="mailto:xxxxx@xxx.Valoarea acestui atribut este "multipart/form-data". valoarea prestabilita fiind 1) cate elemente din lista sunt vizibile la un moment dat pe ecran (celelalte devenind vizibile prin actionarea barei de derulare atasate automat listei). din formular. <html> <head><title>formex_7</title></head> <body><h1>Un formular cu o lista de selectie</h1> 41 . Doua atribute ale etichetei option se dovedesc utile: • • atributul value primeste ca valore un text care va fi expediat server-ului in perechea "name=value".html" enctype="multipart/formdata"><br> <input type="reset"> <input type="submit"> </form></body> </html> Liste de selectie O lista de selectie permite utilizatorului sa aleaga unul sau mai multe elemente dintr-o lista finita. daca acest atribut lipseste . care precizeaza (printr-un numar intreg pozitiv ...

(de la "word wrap"=trecerea cuvintelor pe randul urmator0.com" method="post"> Limbi straine cunoscute:<br><br> <select name="limbi straine" size="5"> <option value="e"> Engleza <option value="f" selected> Franceza <option value="s"> Spaniola <option value="i"> Italiana <option value="r"> Rusa <option value="g"> Germana </select><br><br> <input type="reset"> <input type="submit"> </form></body> </html> Campuri de editare multilinie Intr-un formular campuri de editare multilinie pot fi incluse cu ajutorul etichetei <textarea>. care specifica numarul de linii afisate simultan.<hr> <form action="mailto:xxxxx@xxx. Eticheta are urmatoarele atribute: • • • • atributul cols. care specifica numarul de caractere afisate intr-o linie. atributul rows. care permite atasarea unui nume campului de editare multilinie. care determina determina comportamentul campului de editare fata de sfarsitul de linie. eticheta <select> are un atribut multiple (fara alte valori). <html> <head><title>formex_8</title></head> <body><h1>Un formular cu o lista de selectie ce accepta selectii multiple</h1> <hr> <form action="mailto:xxxxx@xxx. Lista de selectie cu selectii multiple O lista de selectie ce permite selectii multiple se creeaza intocmai ca o lista de selectie obisnuita. atributul wrap. atributul name. 42 . Acest atribut poate primi urmatoarele valori: a) " off ". In plus . Cand formularul este expediat catre server pentru fiecare element selectat al listei care este se insereaza cate o pereche "name=value" unde name este numele listei. in acest caz: o intreruperea cuvintelor la marginea dreapta a editorului se produce numai cand doreste utilizatorul. o caracterul de sfarsit de linie este inclus in textul transmis serverului o data cu formularul.com" method="post"> Universitatea absolvita:<br><br> <select name="universitate" size="3"> <option value="B"> Universitatea din Cluj <option value="UNBM" selected> Universitatea de Nord Baia Mare <option value="UTT"> Universitatea Technica din Timisoara <option value="UTB"> Universitatea Technica din Brasov </select><br><br> <input type="reset"> <input type="submit"> </form></body> </html> Daca atributul size este egal cu 1 atunci lista de selectie arata asa.

in acest caz: o o se produce intreruperea cuvintelor la marginea dreapta a editorului ."> <li><input type="radio" name="plata">cash <li><input type="radio" name="plata">card </ul> <tr align=left><th>Comentarii: <td> <textarea name="comentarii" cols="30" rows="5" wrap="off"> Inserati aici aprecierile dumneavoastra legate de calitatea serviciilor noastre </textarea> <tr align=left valign=top><td> <input type="reset" value="sterge"><td> <input type="submit" value="expedieaza"> </form></table></body> </html> Butoane Intr-un formular pot fi afisate butoane. c) " soft ". 43 .b) " hard ". Campurile formularului sunt incluse in celule unui tabel pentru a obtine o aliniere dorita. <html> <head><title>formex_10</title></head> <body><h1>Un formular complex</h1> <hr> <center><table bgcolor="orange"> <form action="mailto:xxxxx@xxx.Cand utilizatorul apasa un buton. <html> <head><title>formex_9</title></head> <body><h1>Un formular cu un camp de editare multilinie</h1> <hr> <form action="mailto:xxxxx@xxx. se lanseaza in executie o functie de tratare a acestui eveniment. </textarea> <input type="reset"> <input type="submit"> </form></body> </html> Un formular complex In exemplul urmator este prezentat un formular continand elemente prezentate anterior. in acest caz: o o se produce intreruperea cuvintelor la marginea dreapta a editorului .com" method="post"> <caption align="top">MENIU</caption> <tr align=left><th>Numele: <td><input type="text" name="numele"> <tr align=left><th>Preumele: <td><input type="text" name="prenumele"> <tr align=left><th>Telefonul: <td><input type="text" name="telefonul"> <tr align=left><th>Alegeti pizza: <td><input type="checkbox" name="ciuperci">cu ciuperci <input type="checkbox" name="mexicana">mexicana <input type="checkbox" name="europeana">europeana <tr align=left><th>Alegeti plata:<td> <ul style="background-color:lightblue. limbajul HTML nu permite scrierea unor astfel de functii (acest lucru este posibil daca se utilizeaza limbajele Javascript sau Java). caracterul de sfarsit de linie este inclus in textul transmis serverului o data cu formularul.com" method="post"> <textarea name="text multilinie" cols="30" rows="5" wrap="off"> Prima linie din textul initial. A doua linie din textul initial. nu se include caracterul de sfarsit de linie in textul transmis serverului o data cu formularul.

</button>. . in acest caz declansand actiuni legate de acel formular.. .. asa cum s-a vazut mai inainte.-"reset". si anume prin intermediul blocului <button>.</button> se poate afla un text sau un marcaj de inserare a unei imagini. Un buton pentru lansarea in executie a unei actiuni poate fi introdus intr-un formular prin elementul <input> avand atributul type configurat la valoarea "button". sau poate fi introdus oriunde in pagina pentru initierea unor actiuni independente de formulare. marime culoare. 11.toate elementele cuprinse intr-un formular pot avea un atribut disabled care permite dezactivarea respectivului element.} </style> Toate titlurile care apar in fgisier ca fiind de marime 1 vor fi de culoare rosie si centrate. type precizeaza actiunea ce se va executa la apasarea butonului daca acesta este inclus intr-un formular. Un stil reprezinta un mod de a scrie un bloc de text ( adica anumite valori pentru font. aliniere. Exista doua modalitati de a defini un stil: • • sintaxa CSS (Cascading Style Sheets). care primeste ca valoare numele unei ferestre a browserului in care va fi incarcat raspunsul trimis serverului WWW la expedierea unui formular. care primeste ca valoare textul ce va fi afisat pe buton. separate prin virgula: <style> h1. -"submit" . color:red. Alte doua atribute ale elementului "button" sunt: • • atributul name. Un astfel de buton poate fi inserat intr-un formular. h2.. "h2". p {text-align:center. Atributele posibile ale elementului "button" sunt: • • • name acorda elementului un nume. In corpul blocului <button>. Stiluri dedicate Aceste stiluri se aplica blocurilor de text pentru care sunt definite. Observatii finale: . value precizeaza textul care va fi afisat pe buton. si "p") atunci se utilizeaza o lista acestor elemente.Valorile posibile pentru acest atribut sunt: -"button" . Daca dorim ca acelasi stil sa fie utilizat de catre mai multe elemente (de ex. De exemplu: <style> h1 {text-align:center.} </style> 44 . Cascading Style Sheets inseamna "foi in stilul cascada".Pentru a insera un buton intr-un formular . color:red. distante fata de margini etc).. se utilizeaza eticheta <input> avand atributul type configurat la valoarea "button". "h1".elementul <form> poate avea un atribut target. Exista o a doua modalitate de a introduce intr-o pagina Web un buton de apasat.toate elementele de tip text cuprinse intr-un formular pot avea un atribut readonly care interzice modificarea continutului acestor elemente. Stiluri Stilurile pun la dispozitia creatorilor de site-uri noi posibilitati de personalizare a paginilor Web. care permite atasarea unui nume butonului atributul value. sintaxa Javascript.

. Observatii: In interiorul unui bloc <style>. Pentru a utiliza un stil "identificat" procedati astfel: • in blocul <style>.</style>. <html> <head><title>clasa de stiluri dedicata</title> <style> p. Acesta este un atribut universal adica este aplicabila tuturor elementelor.} </style> </head> <body> <p>Acesta este un paragraf normal <br> <p class=ac>Acesta este un paragraf albastru si centrat </body> </html> Stiluri " identificate " Toate elementele unui document admite un atribut universal numit id....</head>: <style> all.. comentariile sunt blocuri delimitate de /* si */ ( ca in C. folositi atributul id care primeste valoare numele stilului definit anterior. Daca dorim ca un stil " identificat " sa fie aplicabil numai pentru anumite elemente ale documentului ( 45 . aflat la randul lui in blocul <head>. color:blue.</style>.</style> introduceti definitia stilului conform sintaxei: <style> #rosu { color: red } </style> • in elementul in care se doreste utilizarea locala a acestui stil . Exemplu: Definim o clasa de stiluri "ac" (albastru si centrat) in interiorul blocului <style>. Java si Javascript).ac {text-align:center. color:blue."all" aflat in fata clasei de stiluri "ac" indica faptul ca aceasta clasa este aplicabila tuturor blocurilor de text.Clase de stiluri Aceste stiluri permit definirea unui stil general si folosirea lui oriunde este necesar. La utilizarea clasei de stiluri in cadrul unui element se foloseste atributul class avand ca valoare numele clasei de stil. Daca dorim ca o clasa de stiluri sa fie aplicabila numai pentru anumite elemente ale documentului (de exemplu "p") atunci in consturctia va aparea acest element ( de exemplu "p. atunci cand acest lucru este necesar.ac {text-align:center. Atributul id poate identifica stilul utilizat de un element... C++.} </style> Daca dorim ca un titlu de marimea 2 sa foloseasca clasa de stiluri "ac" atunci scriem: <h2 class = ac>Acesta este un header de marime 2 albastru si centrat</h2> .rc")..

</a> Atentie!!! acest exemplu lucreaza doar cu browsere Internet Explorer 4. dupa care utilizam atributul style pentru eticheta <span>. Se utilizeaza titlurile definite in fisierul extern ca si cum ar fi definite in fisierul HTML curent intr-un bloc <style>.} ci intre ghilimele ".</style> .. Continutul acestui fisier coincide cu continutul unui bloc <style>.</style> sau intr-un fisier extern..</h2> Daca dorim utilizarea unui anumit style pentru un fragment de text. Se creaza un fisier care sa contina numai descrierea stilurilor si se salveaza cu extensia . o atributul relcu valoarea "stylesheet" o atributul href avand ca valoare adresa URL a fisierului creat la punctul 1 . font-style: italic} a: visited {color: cyan. Stiluri in-line Stilurile in-line sunt definite chiar in eticheta ce initiazablocul in care dorim sa se aplice aceste stiluri.de exemplu "h2") atunci in constructia selectorului va aparea acest element (de exemplu "h2#ac"). conform sintaxei: a: link {color: black... Pentru aceasta se utilizeaza atributul universal style (comun practic tuturor etichetelor ce par intr-un document HTML). atunci includem acest text intr-un bloc cu ajutorul delimitatorilor <span>... Pentru a utiliza un stil definit intr-un fisier extern se procedeaza astfel: 1.x sau 5! 46 . De exemplu: <h2 style = " color: red. fara ca acesti delimitatori sa fie inclusi. 2..</span>.. se include in blocul <head>. cuprinsa nu intre acolade {.... font-size: 20pt} a: activate {color: blue.html.</style>..</head> o eticheta <link>avand trei atribute.CLASA1 {.. Pseudoclase Pseudoclasele se utilizeaza pentru personalizarea legaturilor..css sau .. Ele se definesc in blocul <style>. text-align: center. In fisierul HTML care utilizeaza stilurile definite in fisierul creat la punctul 1 ..</style> pot fi transferate intr-un fisier extern existand astfel posibilitatea utilizarii lor in mai multe fisiere HTML... Valoarea data atributului style este tocmai descrierea stilului..".. text-decoration: none} Pentru ca numai anumite legaturi sa utilizeze un stil se pot folosi urmatoarele doua metode: • • a: link.."> Acest header de marimea 2 este de culoare rosie si este centrat. Stiluri definite in fisiere externe Stilurile definite in interiorul unui bloc <style>.} combinat cu <a class = CLASA1 href=" "> . o atributul type cu valoarea "text/css"..</a> a: link#ID1 {..} combinat cu <a id = ID1 href=" "> .

De exemplu pentru obtinerea unei imagini a cursorului de tipul unei sageti orientata Est-Vest la trecerea mouse-ului peste un link iata codul ce va trebui folosit: < a href=" fisier. in mod obisnuit in doar cateva randuri .Sud se-resize sageata NordVest . Javascript bara verticala din campurile de introducere a datelor sageata Est-Vest clepsidra Javascript este un limbaj de programare simplu . pentru definirea comportamentului elementelor dintr-o pagina Web. de tip script. Cea mai simplas aplicatie Javscript este aceea care determina apariria si derularea unui mesaj: 47 .atunci cand este pozitionat pe alt obiect decat o legatura. Bara verticala . La fel ca multe alte probleme care privesc modul in care o pagina arata si aceasta isi gaseste rezolvarea in folosirea CSS. luaind pe parcursul vizionarii paginii respective maximum doua infatisari diferite: 1.NordEst nw-resize sageata SudEst . Acestea insa sunt formele implicite.In browsere cursorul mouse-ului are in general o forma simpla. Nu este acelasi lucru cu mult mai complexul limbaj de programare Java. Desigur exista cazuri in care am dori ca browser-ul sa aiba o alta forma decat una dintre acestea.SudEst sw-resize sageata NordEst . ca limbaj de descriere a formei unui document.atunci cand este pozitinat pe o legatura 2.html" style=" cursor :e-resize" " Legatura< /a> Iata deci cum va arata (doar pentru IE 4. Proprietatea care gestioneaza forma cursorului se numeste simplu: cursor si poate fi introdusa in orice element style al unui tag html. in continuare aveti toate codurile pentru formele de cursor pe care le puteti folosi: auto utilizeaza setarile implicite ale utilizatorului crosshair creeaza o cruce default e-resize hand help move n-resize setarile implicite ale browserului sageata Est-Vest mana semnul intrebarii cruce cu sageti la capete sageata sud-nord ne-resize sageata SudVest .NordVest pointer s-resize mana sageata Nord . raspunsurile la actiuni sau evenimente cum ar fi deschiderea unei pagini. insa singurul exemplu.x sau mai mare): Legatura Nu este. Mana . deplasarea mouse-ului intr-un anumit punct sau stergerea unui anumit camp dintr-un formular. Javascript poate specifica .SudVest text w-resize wait 12.

. Multe evenimente pot fi gestionate cu Javascript.</script> si totul este inglobat intr-un comentariu astfel incat programele de navigare care nu interpreteaza Javascript nu sunt derutate de scriptul in sine.. Tag-uri utilizatorul selecteaza campul de intare al unui element de formular utilizatorul transmite un formular utilizatorul abandoneaza pagina onSelect onSubmit onUnload Marcaje de baza <HTML> </HTML> <HEAD> </HEAD> <TITLE> </TITLE> <BODY> </BODY> BGCOLOR = culoare TEXT=culoare LINK=culoare VLINK=culoare Defineste un fisier in format Web Antetul documentului Tilul documentului Corpul paginii HTML Culoarea de fond a paginii Culoarea textului pe paginii Culoarea legaturiilor nevizitate din paginii Culoarea legaturiilor vizitate din paginii 48 . Eveniment blur Se desfasoara atunci cand utilizatorul elimina controlul de intare de pe un element al unui formular utilizatorul executa un click pe un element al unui formular sau pe o legatura utilizatorul modifica valoarea unui text zona de text sau element de selectie utilizatorul atribuie unui element de formular control de intrare utilizatorul incarca pagina in progarmul de navigare Handler de eveniment onBlur click onClick change focus load onChange onFocus onLoad utilizatorul deplaseaza indicatorul mouseover mouse-ului deasupra unei legaturi sau onMouseover a unei ancore select submit unload 13.<html> <head><script language="Javascript"> <!-alert (" Apasati OK ! ") --> </script></head> <body> O fereastra cu mesaj !!! </body> </html> Scriptul este incadrat de marcajele <script>.

right) Culoarea riglei orizontale(numai pentru IE) Marcaj de tip ancora Referinta hipertext Referinta catre o ancora interna Definitia unei ancore interne Marcaje pentru liste <DD> <DL> </DL> <DT> <LI> <OL TYPE=tip START=x <UL Descriere definitie Lista de tip definitie Termen de definitie Element de lista Lista ordonata (numerotata) Tipul numerotarii. a. 49 . 1 Numarul de inceput al listei ordonate Lista neordonata (marcata) TYPE=forma Forma marcajului. sau b Culoarea textului: fie un nume de culoare . disc. center.--> <CENTER> </CENTER> <HR> SIZE=x WIDTH=x NOSHADE ALIGN=x COLOR=x <A> </A> HREF=url HREF=#nume Name=nume Culoarea legaturiilor pe durata clicului exacutat de utilizator Imaginea de fond pentru pagina Paragraf Nivel de subtitlu al documentului (n = 1-6) Specifica atribute ale textului incadrat Dimensiunea textului este 1-7 Specifica fontul: a. fie o valoare RGB Linie noua Informatie preformatata Comenatriu HTML Centreaza materialul in pagina Rigla orizontala Inaltimea riglei in pixeli Latimea riglei in pixeli sau in procente Dezactiveaza afisarea umbrei pentru rigla orizontala Alinierea riglei orizontala in pagina (left. I. daca este disponibil. i.ALINK=culoare BACKGROUND = url <P> <Hn> <Hn> <FONT> </FONT> SIZE=n FACE="a. square.b" COLOR=s <BR> <PRE> </PRE> <!-. Valori posibile: circle. Valori posibile: A.

Formatarea caracterelor <B> </B> <I> </I> <U> </U> <TT> </TT> <CITE> </CITE> <CODE> </CODE> <EM> </EM> <KBD> </KBD> <STRONG> </STRONG> <VAR> </VAR> <BASEFONT SIZE = n> Afiseaza text cu caractere aldine Afiseaza text cu caractere cursive Afiseaza text subliniat Text cu font monospatiu Citare bibliogarfica Listing de program Stil logic de evidentiere Text de la tastatura Evidentiere logica puternica Program sau variabila Specifica dimensiunea implicita a fontului din pagina Marcaje pentru cadre <FRAMESET> </FRAMESET> COLS=x ROWS=x BORDER=x FRAMEBORDER = x FRAMESPACING = x <FRAME> SRC=url NAME=nume Definirea redactarii paginii Numarul si marimea relativa a coloanelor Numarul si marimea relativa a liniilor Specifica starea "on" (activa) sau "off" (inactiva) pentru chenarul cadrului FRAMESET (1 sau 0) Specifica marimea chenarului Marimea spatiului dintre doua cadre adiacente Definitia unui anumit cadru URL-ul sursa pentru cadru Numele cadrului (utilizat impreuna cu TARGET=nume ca parte componenta a marcajului de tip ancora <a> Defineste optiunea barei de derulare. off(inactiva).Valori posibile: on(activa). auto (automat) Marimea chenarului din jurul cadrului Spatiul suplimentar de deasupra si dedesubtul unui anumit cadru Spatiu suplimetar la stanga si la dreapta unui anumit cadru Sectiunea de pagina afisata pentru utilizatorii care nu pot vedea un cadru SCROLLING=scrl FRAMEBORDER=x MARGINHEIGHT=x MARGINWIDTH=x <NOFRAMES> </NOFRAMES> 50 .

iar textul curge in partea stanga Spatiu suplimetar pe orizontala in jurul tabelului Spatiu suplimetar pe verticala in jurul tabelului Specifica numarul de coloane ale unui tabel Defineste un set de definitii de coloane cu ajutorul marcajului <col> Defineste latimea unei coloane exprimata in pixeli Defineste titlul tabelului Defineste corpul tabelului Linie de tabel Specifica culoarea de fond pentru intreaga linie ALIGN=right HSPACE=x VSPACE=x COLS=x <COLGROUP> </COLGROUP> <COL WIDTH=x> <THEAD> </THEAD> <BODY> </TBODY> <TR </TR> BGCOLOR=culoare 51 . iar textul curge in partea dreapta Aliniaza tabelul la marginea din dreapta a paginii.<IFRAME> SRC=url NAME=s HEIGHT=x WIDTH=x Cadru intern (numai pentru (IE) Sursa cadrului Numele ferestrei (util pentru TARGET) Inaltimea cadrului inglobat Latimea cadrului inglobat Marcaje pentru tabele <TABLE> </TABLE> BORDER=x CELLPADDING=x CELLSPACING=x WIDTH=x FRAME=valoare RULES=valoare BORDERCOLOR = culoare BORDERCOLORLIGHT = culoare BORDERCOLORDARK = culoare ALIGN=left Tabel HTML Chenarul tabelului Spatiul suplimentar in cadrul celulelor tabelului Spatiul suplimentar intre celulele tabelului Latimea impusa tabelului Ajustarea fina a tabelului Ajustarea fina a riglelor tabelului Specifica culoarea chenarului tabelului Cea mai deschisa culoare din cele doua culori specificate Cea mai inchisa culoare din cele doua culori specificate Aliniaza tabelul la marginea din stanga a paginii.

") Aliniaza atat marginea din stanga cat si marginea din dreapta a unui text ALIGN=aliniere VALIGN=aliniere BACKGROUND=url NOWRAP ALIGN=baseline ALIGN=caracter ALIGN=justify Adaugarea imaginilor <IMG SRC=url ALT=text Marcajul de introducere a imaginilor Sursa fisierului grafic Textul alternativ de afisat. left (in stanga).Valori posibile: (top. daca este necesar Alinierea imaginii in pagina. right (la dreapta) HEIGHT=x WIDTH=x BORDER=x HSPACE=x VSPACE=x Inaltimea imaginii (in pixeli) Latimea imaginii Chenarul din jurul imaginii. center.Valori posibile: (left. atunci cand aceasta este utilizata ca hiperlegatura Spatiul suplimentar pe orizontala din jurul imaginii (in pixeli) Spatiul suplimentar pe verticala din jurul imaginii (in pixeli) Marcaje pentru formulare <FORM> </FORM> Formular HTML activ 52 . right) Celula de date a tabelului/font> Specifica culoarea de fond pentru celula de date Numarul de coloane pe care se intinde celula curenta de date Numarul de linii pe care se intinde celula curenta de date Alinierea materialului din cadrul celulei de date. middle) Specifica imaginea de fond pentru celula tabelului Nu permite despartirea textului pe linii in cadrul unei celule Aliniaza celule de date cu linia de baza a textului adiacent Aliniaza o coloana fata de un anumit carcater (caracterul prestabilit este ". Valori posibile: top ALIGN=aliniere (sus). right. center) Alinierea pe verticala a materialului din cadrul celulei de date. bottom.ALIGN=aliniere <TD </TD> BGCOLOR=culoare COLSPAN=x ROWSPAN=x Alinierea celulelor de pe linia curenta (left. bottom (jos). middle(in mijloc).

left.image. Valori posibile: text.checkbox.hidden. dar este afisat pe ecran Elementul este afisat pe ecran dar nu poate fi editat Carcatere speciale 53 .right) Specifica ordinea elementelor atunci cand utilizatorul apasa tasta Tab Specifica tasta care asigura comanda rapida de la tastatura asociata unui anumit element Elementul este inactiv.file.submit.password. Numele simbolic al valorii campului Continutul prestabilit al campului de text Buton/caseta marcata in mod prestabilit Numarul de caractere al unui camp de text Numarul maxim de caractere acceptate Grup de casete de validare Numele simbolic al valorii campului Numarul de articole de meniu care se afiseaza odata (prestabilit=1) Permite selectia unor articole de meniu multiple Alegerea particulara intr-un domeniu <SELECT> Valoarea rezultanta a acestei selectii din meniu Camp de intare de tip text pe linii multiple Numele simbolic al valorii campului Numarul de linii al casetei de text Numarul de coloane (caractere) pe linie al casetei de text Imparte formularul in parti logice Numele asociat setului de campuri (fieldset) Specifica alinierea legendei (explicatiei) afisate (top.ACTION=url METHOD=metoda <INPUT TYPE=optiune NAME=nume VALUE=valoare CHECKED= optiune SIZE=x SIZE=x <SELECT> </SELECT> NAME=nume SIZE=x MULTIPLE=x <OPTION VALUE=valoare <TEXTAREA> </TEXTAREA> NAME=nume ROWS=x COLS=x <FIELDSET> </FIELDSET> <LEGEND> </LEGEND> ALIGN=s TABINDEX=x ACCESKEY=c DISABLED READONLY Programul CGI de pe serverul care receptioneaza datele Modul in care datele sunt transmise serverului(GET sau POST) Camp de text sau alte date de intrare Tipul campului de intrare <INPUT>.reset.bottom. radio.

De regula "text/css" Include un script de regula Javascript. ampersand tilda mai mic (less than) mai mare (greater than) simbolul de copyright simbolul pentru marca inregistrata a mic cu accent ascutit (acute) a mic cu accent circiumflex n mic cu tilda o mic barat (slash) HTML avansat <STYLE> </STYLE> TYPE=val <SCRIPT> </SCRIPT> LANGUAGE=limbaj EVENT=eveniment FOR=numeobiect Specifica informatii referitoare modelul de stiluri Tipul modelului de stiluri.& ˜ < > © ® á â ñ ø &amp. in pagina Web Limbajul utilizat Eveniment care declanseaza executia unor scripturi specifice Numele obiectului din pagina asupra caruia actioneaza scriptul 54 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful