ADMITERE 2010 SUBIECTE PSIHOLOGIE 1. Definiti senzatiile. Prezentati principalele modalitati senzoriale, în functie de stimuli si receptori. 2.

Definiti pragul absolut în comparatie cu pragul diferential. Exemplificati. 3. La ce se refera legea contrastului senzorial si legea semnificatiei? Exemplifica ti. 4. Definiti procesul perceptiv si prezentati desfasurarea acestuia. 5. Enumerati legile gestaltiste care caracterizeaza perceptia. Comparati valoarea a cestora. 6. La ce se refera constanta si selectivitatea perceptiei? Exemplificati rolul aces tora în raport cu alte procese. 7. Definiti si dezvoltati perceptia spatiala ca modalitate complexa. Exemplificati rolul acesteia în raport cu alte procese. 8. Definiti si dezvoltati perceperea miscarii ca modalitate complexa. Exemplificati rolul acesteia în raport cu alte procese. 9. Explicati iluziile perceptive; exemplificati. 10. Definiti reprezentarea ca proces si imagine. Rolul imaginii în procesualitatea psi hica. 11. Realizati clasificarea reprezentarilor. Evaluati comparativ valoarea acestora. 12. Evidentiati care este rolul reprezentarilor în activitatea psihica. 13. Comparati perceptia cu reprezentarea. 14. Exemplificati si analizati comparativ o reprezentare individualasi una generala. 15. Definiti intelectul. Care sunt trasaturile/componentele intelectului? 16. Definiti gândirea si prezentati caracteristicile generale ale acesteia. Comentati una dintre caracteristicile gândirii. 17. Analizati modalitatile de operare ale gândirii. Comentati si exemplificati una din tre acestea. 18. Definiti si analizati gândirea ca sistem de notiuni. Comentati comparativ tipuri d e notiuni ale gândirii. 19. Gândirea ca proces de întelegere. Exemplificati. 20.

24. 22. Analizati formele memoriei. Enumerati aceste forme si prezentati criteriile de c lasificare. Definiti memoria si realizati caracterizarea ei generala. Caracterizati memoria voluntara. Alegeti o problemasi analizati etapele procesului de rezolvare al acesteia.Explicati si dezvoltati locul central al gândirii în sistemul psihic uman. 21. 23. Care sunt etapele procesului de rezolvare a problemelor? Exemplificati. Care sunt trasaturile esentiale care individualizeaza memoria în raport cu alte pr ocese? Exemplificati. 25. 1 . Exemplificati.

În ce conditii poate fi optimizata memoria? Exemplificati. Comentati procesul de reactualizare a informatiilor. 27. 39. 37. Caracterizati memoria de lunga durata. Definiti afectivitatea si rolul acesteia în viata psihica. Comentati si exemplificati rolul frustrarii. Comentati importanta reactu alizarii informatiilor în viata psihica. înnascut si dobândit în dezvoltarea motivatiei. 35. 44. Comentati relatia dinamica dintre memorie si uitare. Realizati o analiza comparativa a limbajului oral si a limbajului scris. 38. Care este specificul imaginatiei în raport cu memoria si gândirea? 34. Care sunt formele imaginatiei si diferentele dintre acestea? Exemplificati. 42. Exemplificati. 41. 33. 40. Prezentati piramida trebuintelor. Comentati starea de motivatie în raport cu posibilitatea de satisfacere. 29. 30. Care sunt tipurile de procedee speciale ale imaginatiei voluntare? Exemplificati . 36. Analizati formele memoriei. Care sunt trasaturile proceselor afective? Exemplificati. Exemplificati rolul ei în viata psihica. Realizati o analiza comparativa între limbajul intern si limbajul oral. Ce este optimul motivational? Comentati relatia optimului motivational cu intens itatea motivatiei si cu dificultatea obiectivului. Analizati comparativ procesele si trairile afective primare si procesele si trai rile afective superioare. Analizati relatia intern extern. 46. . Prezentati functiile limbajului si comentati rolul fiecareia în viata psihica. 31. Definiti si caracterizati imaginatia. Comentati rolul acestora în viata psihica. Ce sunt expresiile emotionale? Cum putem determina starea emotionala a unei pers oane si dupa ce indicatori? 43. 28. Enumerati aceste forme si prezentati criteriile de c lasificare.26. Comentati rolul reglator al sistemului motivational. Comentati functionarea acesteia în viata proprie . Compara ti rolul lor în comunicare. 45. 32.

48.cadru obiectiv de manifestare si probare a vointei. 51. 49. Exemplificati cu aspecte di n experienta personala. 50. Realizati o analiza comparativa a formelor atentiei. Care sunt calitatile atentiei? Identificati profesii în care se cere în mod specific o anume calitate a atentiei. Activitatea . Comentati si exemplificati. Prezentati si exemplificati calitatile vointei. Analizati legatura dintre temperament si personalitate.Este atentia un proces psihic informational de reflectare? Care este rolul atent iei în viata psihica? 47. 2 .

Explicati avantajele si dezavantajele tipologiilor temperamentale timpurii (Anti chitate si Evul Mediu). 54. 69. 63. Argumentati-va pozitia si exemplificati. . Allport. 60. conform teoriei lu i H. Enumerati stadiile formarii personalitatii. Explicati prin ce se aseamanasi prin ce se deosebesc cele doua modele explicative. 61. Explicati sintagma sistem relativ stabil din definitia personalitatii umane. Comentati felul în care se relationeaza fenomenele psihice denumite personalitate si temperament. Explicati în ce masura modelul temperamental atribuit lui Hipocrat si Galen poate fi armonizat cu abordarea nomotetica a lui H. Analizati caracteristicile temperamentului pe care îl atri buiti propriei persoane. 64. 66. Dati doua exemple de teorii ale personalitatii. Analizati cele doua dimensiuni principale ale personalitatii. Explicati de ce temperamentul este latura dinamico-energetica a personalitatii. Detaliati fiecare dintre tipurile respective. 53. J. Analizati conceptul de trasatura cardinalasi pe cel de trasatura secundara în teor ia lui G. 58. explicând care sunt propensiunile comportament ale si comportamentele tipice. Analizati daca este mai indicat ca personalitatea umana sa fie tratata ca întreg s au sa fie tratata prin perspectiva dimensiunilor care o compun. Eysenck. 67. Exprimati-va pozitia fata de asertiunea potrivit careia personalitatea umana est e mai mult decât suma partilor ei. 57. Analizati tipologia temperamentala care le este atribuita lui Hipocrat si Galen. ori de caracter? Argumentati-va pozitia. de temperament. Eysenck. Analizati raportul mostenit-dobândit în formarea personalitatii umane. caracterizându-va pe dumneavoastra. Analizati legatura dintre caracter si atitudini. 62.52. Exemplificati pe propria dumneavoastra persoana. Explicati cum se relationeaza afectivitatea cu temperamentul. 59. 68. J. 56. Discutati în detaliu doua dintre ele. Exemplificati. 65. Definiti temperamentul. 55. Este mai indicat ca simtul umorului sa fie privit ca trasatura de personalitate. W.

70. 3 . Prezentati în detaliu una dintre ele. Analizati legatura dintre caracter si inteligenta.Definiti aptitudinile. 72. zicala sau sintagma celebra. Comentati asertiunea conform careia inteligenta este o aptitudine generala. exemplificând pe propria dumneavoastra persoana. 71. Analizati legatura dintre aptitudini si dispozitii. Enumerati aptitudini si disp ozitii. Identificati si dezvoltati trei modalitati de clasificare a aptitudinilor. Exemplificati apelând la o oper a literara. 74. Enumerati si comentati un numar de trei aptitudini care s unt tipice pentru dumneavoastra. 73. Enumerati trei aptitudini motorii.

Comentati modul în c are aceasta se integreaza în personalitatea dumneavoastra. Exemplificati pe propria dumneavoastra persoana. 85. Prezentati felul în care se relationeaza fenomenele psihice numite personalitate s i caracter. Analizati modul în care sexul si vârsta îsi pun amprenta asupra personalitatii umane. 88. Definiti si explicati ce înseamna. Explicati legatura dintre imaginatie si creativitate. ca stadiu de dezvoltare a omului. 81. 86. 90.75. Discutati specificitatile de personalitate. Numiti o valoare care este fundamentala pentru dumneavoastra. 76. 77. Exem plificati aceasta corelatie cu ajutorul unei personalitati cunoscute din viata publica act uala ori din istorie. 87. ca stadiu de dezvoltare a omului. Prezentati felul în care se relationeaza fenomenele psihice numite caracter si temperament. 79. Detaliati felul în c are aceasta etapa se diferentiaza de alte etape de dezvoltare a personalitatii. 91. 80. În ce masura personalitatea poate fi modelata prin învatare? Argumentati-va punctul de vedere exprimat si exemplificati. 84. 82. Definiti caracterul. Exemplificati pe propria dumneavoastra persoana. 78. Exemplificati pe propria dumneavoastra persoana. Explicati în ce masura mediul social influenteaza dezvoltarea personalitatii. în ce constasi cum se manifesta animismul. 83. Identificati în pasajul reprodus mai jos cel putin trei mecanisme sau procese ale vietii . Comentati asertiunea conform careia caracterul este latura personalitatii respon sabila pentru autoreglaj. Definiti maturitatea ca etapa de dezvoltare a personalitatii. Discutati specificitatile de personalitate. temperament si de caracter ale adole scentei. Analizati felul în care vointa se integreaza caracterului si se manifesta ca forta reglatoare a angrenajului psihic uman. ca tra satura specifica a copilariei. Definiti si explicati delimitarile notiunilor de individ. persoanasi personalita te. Analizati diferentele conceptuale dintre atitudini si opinii. 89. de temperament si de caracter ale ba trânetii.

. zebr e. caci pâna de curând nu fusese n imeni prezent care sastie ca era «aceasta lume». Pâna la orizontul cel mai îndepartat. Asa ca am fost primul om acolo care a înteles ca aceasta era lumea si ca el a creat-o cu adevarat abia în acea clip a prin faptul castia. Turmele se miscau încet. antilope. asa cum a fost ea dintotdeauna.. pascând. Omul. .. M-am îndepartat de însotitorii mei.. era calmul eternului început. Aici importanta cosmica a constiintei mi se clarifica în mod coplesitor . în starea de nefiinta. Pe o co lina joasa din aceasta savana întinsa ne astepta un spectacol fara egal. porci mistreti africani etc. pâna ce au iesit din câmpul meu vizual si am avut sentimentul de a fi singur. am zarit turme imense de animale: gazele. eu. a dat lumii abia în actul invizibil al creatiei desavârsirea.. definiti aceste aspecte si prezentati rolul lor în comunicare. era lumea. existenta obiectiva .psihice. Pornind de la Nairobi am vizitat cu un mic Ford o rezervatie mare de vânat. omul este 4 . clatinând din cap . de abia ce se percepea sunetul melancolic al unei pasari de prada. antilope-gnu.

dupa divort. nevazuta. prin noaptea cea mai adânca a nefiintei. Thomas îsi face multe reprosuri în legatura cu tatal sau: are sentimentul ca l-a aban donat si la tradat. nu va continua traditia de a dev eni negustor ca si tatal sau. . Thomas va fi astfel primul nascut care. Un alt punct de vedere complet opus. fuzionând astfel dintr-o lovitura cele doua afaceri complementare .. Se gândeste ca. Inteligenta emotionala. mânia este cea mai seducatoare atunci când este vorba despre emotii negative. mânia pare sa fie c ea mai intransigenta. facându -si proiecte sa lucreze împreuna cu fiul sau. T. ba mai mult. Editura Humanitas. devorând în tacere.indispensabil pentru desavârsirea creatiei.. care ar fi fost o sotie buna pentru Thomas. (C. tot dând din capete prin sute de milioane de ani. dorin d sa învete pentru a reusi sa devina inginer. ca el este de fapt cel de al doilea creator al lumii. T. în legatura cu fiica negusto rului vecin. a desc operit ca regândirea unei situatii în mod pozitiv este una dintre cele mai eficiente cai de a potoli mânia. definiti aceste aspecte si prezentati rolul lor în comunicare. abia el da lumii fiinta obiectiva.. Editura Curtea Veche. Bucuresti. definiti aceste aspecte si prezentati rolul lor în comunicare. totul se calmeaza. murind. Dac a ne concentram prea mult asupra unui lucru care ne-a mâniat îi dam apa la moara. 93. a descoperit ca Mânia este dispozitia pe care oamenii reusesc ma i greu sa o controleze. mânia da energie. În schimb . 92. 2001). Identificati în pasajul reprodus mai jos cel putin trei mecanisme sau procese ale vietii psihice. o reactie împotriva imaginii sumbre de pâna acum. glumea chiar. G. 1996). Bucuresti. Dintre toate proastele dispozitii de care oamenii vor sa scape. daca încercam sa privim lucrurile si din alta perspectiva. (D. Amintiri. acel monolog interior de a-ti da singur dreptate pe care îl umple mintea cu argumentele cele mai convingatoare pentru a-ti revarsa furia. nascând. si astfel omul si-a gasit locul indispensabil în mar ele proces al fiintei. Jung.. tatal lui a rascumparat un nou magazin. Goleman. În perioada aceea Thomas refuza categoric aceasta solutie.. pentru prima data în familia tatalui dupa patru sau cinci generatii. chiar o stare de euforie .. Spre deosebire de tristete. vise. Identificati în pasajul reprodus mai jos cel putin trei mecanisme sau procese ale vietii psihice. Într-adevar. reflectii. fara de care lumea s-ar der ula spre un sfârsit nedefinit. Abia constiinta omulu i a creat existenta obiectivasi sensul. sustine ca mânia ar putea fi complet prevenita . neauzita.

(D. 1998). E ditura Polirom. Depresie si tentative de suicid în adolescenta. nu mai avem încredere în ele si. Editura Teora. sa ghiceascasi sa-i înteleaga pe altii nu au nici un har la care altii sa nu poata ajunge. dar acestea nu reprezinta o conditie suficienta pentru a explica o absenta a utilizarii informatiilor rezultate din perceptia senzoriala . 94. (J. Caracterologia. în loc sa se încreada în simturil e lor. Berthaut. Iasi. 5 . prin miracol. când ne distantam de informatiile furnizate de simturile noastre. pentru ca astfel. diferente de acuitate senzoriala între indivizi. 2007). ne pierdem intuitia. luam o prea mare distanta fata de ceea ce percepem din mediul în conjurator. logic. Identificati în pasajul reprodus mai jos cel putin trei mecanisme sau procese ale vietii psihice. În multe cazuri avem tendinta de a substitui prin cuvinte perceptiile senzoriale. Jues. definiti aceste aspecte si prezentati rolul lor în comunicare. talentul lor consta în aptitudinea lor de a percepe. Aceasta constituie un serios handicap. Marcelli. P. Persoanele care sunt c apabile ca.. bineînteles. astfel încât sa pot i satii cont de o mare cantitate de date pentru a evalua ceea ce observi.. Acest tip de conflict se întâlneste ade sea la persoanele care actioneaza conform unui model impus. Bucuresti. Exista. La un alt nivel. E. A sti sa observi înseamna a sti sa-ti utilizezi simturile eficient.

Iasi. 97. în definitiv. Printre altele. de uriasa bucurie. ca a plâns foarte mu lt atunci. o lin ie sau o granita mentala de-a lungul întregului tau câmp de experiente traite. totul functioneaza perfect. peste o clipa. Atunci când îti descrii.Se scula de mai mu lte ori în timpul noptii si îi cauta pe bunici pentru a putea sa readoarma. O clipa m-am gândit la foc. 2006). definiti aceste aspecte si prezentati rolul lor în comunicare. am înteles ca toti oamenii sunt nemuritori. Ea îsi aduce aminte ca a fost foarte speriata. un lucru cert. Ceva f oarte simplu se petrece când raspunzi la întrebarea «Cine esti tu?». sa în teleg ca Universul nu este format din materie moarta. în marele oras. Dupa spusele parintilor. s pre binele fiecaruia. Brusc. dar fara sa le vo rbeasca de teama sa de moarte. este prezenta vie. 2007) 96. nu faci decât sa trasezi. ca o rdinea cosmica este astfel orânduita încât. fara nici o îndoiala. Copilaria fara probleme a fost perturbata de un singur eveniment. m-am pomenit învaluit într-un nor de culoarea flacarilor. constient sau nu. ci o constien tizare a faptului ca aveam în clipa aceea viata vesnica.. Abordari orientale si occidentale ale dezvoltarii pers onale. ci sasi vad. la un incendiu undeva în apropiere. tot ce se afla în interi . ca principiul fundamental al lumii. (K. Bucuresti. Nu era o convingere ca voi trai vesnic. Denisa si parin tii sai îsi amintesc de problemele pe care aceasta le-a avut atunci când a mers într-o tabara de vacanta la vârsta de opt ani. Fara granite. Wilber.. E. E ditura Polirom. Depresie si tentative de suicid în adolescenta. Marcelli. (D.95. definiti aceste aspecte si prezentati rolul lor în comunicare. a fost prima si ultima se parare dintre ei. Imediat dupa aceea m-a coplesit o s enzatie de exaltare. mai exista un proces ce caracterizeaza stabilirea unei identitati. ca a stat adesea treaza noaptea. Totusi. ci. Totusi. definiti aceste aspecte si prezentati rolul lor în comunicare. Berthaut. al tuturor lumilor este ceea ce n umim dragoste si ca fericirea fiecaruia dintre noi si a tuturor este. Identificati în pasajul reprodus mai jos cel putin trei mecanisme sau procese ale vietii psihice. Identificati în pasajul reprodus mai jos cel putin trei mecanisme sau procese ale vietii psihice. explici sau pu r si simplu încerci sa-ti simti sinele. dimpotriva. Identificati în pasajul reprodus mai jos cel putin trei mecanisme sau procese ale vietii psihice. însotita sau urmata. am ajuns nu doar sa cred. de o iluminare in telectuala imposibil de descris. am devenit constient de viata eterna. Denisa în mod spontan mai adauga o amintire personala. Elena Francisc Publishing.

Bucuresti. Asa cum sugereaza un vechi proverb: «Am privit. trasezi o granita între oamen i si scaune. care ne afecteaza puternic. Wilber. si stii acest lucru. nu scaun. (K. Elena Francisc Publishing. 2006).. oameni sau obiecte. care ne atrag sau ne obsedeaza. Fara granite. 2006). Abordari orientale si occidentale ale dezvoltarii pers onale.. eu si numa i eu». definiti aceste aspecte si prezentati rolul lor în comunicare. în loc sa ne informeze sunt.orul acelei granite este sinele. ori. Elena Francisc Publishing. 6 . (K. Abordari orientale si occidentale ale dezvoltarii pers onale. Bucuresti. propriile noastre proiectii. 98. Acele elemente din mediu. ne stânjenesc sau ne irita. . Wilber. sunt de cele mai multe ori reflexii ale umbrei. de obicei. Acele aspecte care ne de ranjeaza. fiindca. iar tot ce se afla în afara sa este considerat «non-sine». Fara granite. la extrema cealalta. Identificati în pasajul reprodus mai jos cel putin trei mecanisme sau procese ale vietii psihice. în mod constient sau nu. am cautat si un lucru-am înteles: tot ce-am crezut ca esti tu si numai tu eram de fapt. Es ti om. putând astfel sa-ti deosebesti propria identitate de cea a scaunului.

Jung. (C. Bucuresti. Editura Humanitas.99. Solitudinea mea a început od ata cu experienta viselor mele precoce si si-a atins apogeul pe vremea când lucram la pro blema inconstientului. ci mai degraba din cauza ca nu le putem comunica lucruri care noua ni se par importante. capcana mirajelor. Singu ratatea nu este însa necesarmente opusa comunitatii. 100. Când cineva stie mai multe decât ceilalti. 7 . si comunitatea înfloreste numai acolo unde fiecare singuratic îs i aminteste de specificul sau si nu se identifica deci cu ceilalti. devine singuratic. sau din cauza ca socotim valabile gânduri care celorlalti li se par improbabile. 1996). Editura Humanitas. (W. vise. Solitudinea nu survine din faptul ca nu avem oameni în jurul nostru. nesiguranta memoriei. Avem astfel numeroase mijloace de respingere a unor idei altminteri atragatoare. predispozitia noastra spre bolile mentale si ap oplexie rar observate la alte animale. definiti aceste aspecte si prezentati rolul lor în comunicare. H. inventivitatea haluci natiilor. Calvin. O explicatie trebuie sa fie compatibila cu multe fapt e puse în evidenta de cercetarea creierului din ultima suta de ani cu ceea ce stim despre constiint a din studiile asupra somnului. G. caci nimeni nu simte comunitatea mai profund decât o simte singuraticul. definiti aceste aspecte si prezentati rolul lor în comunicare. pe care fizicienii constiintei le ignora: distorsiunile iluziilor. 1996). Neurologii stiu ca o explicatie stiintifica adecvata a vietii noastre interioare trebuie sa fie mai mult decât un catalog de capacitati mentale. atacurilor cerebrale si bolilor mentale. Identificati în pasajul reprodus mai jos cel putin trei mecanisme sau procese ale vietii psihice. Identificati în pasajul reprodus mai jos cel putin trei mecanisme sau procese ale vietii psihice. Bucuresti. si am auzit o gramada în treizeci de ani de cercetare a creierului. Cum gândeste creierul. reflectii. Amintiri. Trebuie sa explice si erorile caracte ristice.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful