You are on page 1of 11

CHEMISTRY CREST AIEEE ACHIEVER 4

visit us at www.chemistrycrest.com Page 1


















Maximum Marks: 120


Question paper format and Marking scheme:

1. This question paper has 30 questions of equal weight age. Each question is allotted 4(four) marks for each
correct response.

2. (one fourth) of total marks allotted to each question i.e., 1 mark will be deducted for indicating incorrect
response

3. No deduction from the total score will be made if no response is indicated for an item in the answer sheet.

4. There is only one correct response for each question. Filling up more than one response in each question
will be treated as wrong response and marks for wrong response will be deducted accordingly.







CHEMISTRY CREST AIEEE ACHIEVER 4

visit us at www.chemistrycrest.com Page 2

1. A sample consists of a mixture of H-atoms in 2
nd
excited state and He
+
ions in 5
th
excited state.
Then, the maximum number of different spectral lines observed in the emission spectrum of
sample is
(1) 18 (2) 17 (3) 16 (4) 15

Sol. (4)
Form H atom in n = 3, maximum lines possible = ( ) 3 3 2, 2 1, 3 1
From He
+
ion in n = 6, maximum lines possible = 15
Total no of different spectral lines observed = 15 + 3 - 3 = 15

2. That conformational isomer of n-butane (C
2
- C
3
bond) which has 120 dihedral angle is
known as
(1) Gauche (2) Anti (3) Paritally eclipsed (4) Fully eclipsed

Sol. (3)



3. The empirical formula of sheet silicates & the number of oxygens shared per tetrahedron are
respectively,
(1)
( )
2n
3
n
SiO , 2


(2)
( )
6n
7 2
n
Si O , 3


(3)
( )
2n
5 2
n
Si O , 3


(4)
( )
6n
4 11
n
Si O , 4



Sol. (3)
2D sheet silicates have the general formula
( )
2n
5 2
n
Si O

and in these silicates 3 oxygen atoms are
shared per tetrahedron

CHEMISTRY CREST AIEEE ACHIEVER 4

visit us at www.chemistrycrest.com Page 3

4. 25 mL of 2N HCl, 50 mL of 4N
3
HNO and x mL of 2M
2 4
H SO are mixed together and the total
volume is made upto 1L after dilution. 50 mL of this acid mixture completely reacted with 25 mL
of 1N
2 3
Na CO solution. The value of x is
(1) 250 mL (2) 62.5 mL (3) 100 mL (4) 50 mL

Sol. (2)
m. eq. of acid in 50 mL = m. eq of
2 3
Na CO
= ( ) ( ) ( )
50
25 2 50 4 2 2 25 1
1000
x + + =
62.5 x ml = .


5. Reaction of cyclohexanonewith dimethylamine in the presence of catalytic amount of an acid
forms a compound. If water during the reaction is continuously removed the compound formed
is generally known as
(1) an amine (2) an imine (3) an enamine (4) a Schiff's base

Sol. (3)


6. In the extraction of aluminium
Process X : Employed for red bauxite to remove iron oxide (main impurity)
Process Y : (Serpeck`s process) : used for white bauxite to remove Z (main impurity) then,
Select correct option for the process X and impurity Z.
(1) X = Hall and Heroult`s process and Z = SiO
2

(2) X = Bayer`s process and Z = SiO
2

(3) X = Serpeck`s process and Y = iron oxide
(4) X = Bayer`s process and Y = iron oxide

Sol. (2)
(X) Red bauxite contains the impurities of oxides of iron and silicates.
In Bayer process, alumina is dissolved by reacting sodium hydroxide solution leaving behind
the insoluble oxide of iron.
(Y)White bauxite contains the impurity of silica which is removed by Serpeck's process.

0
0
180
2 3 2
180
2
2 3 3
3 2 3
2 2
3 ( )
C
C
Al O N C AlN CO
SiO C Si CO
AlN H O Al OH NH
+ + +
+ +
+ +


3 2 3 2
2 ( ) 3 Al OH Al O H O + ;

CHEMISTRY CREST AIEEE ACHIEVER 4

visit us at www.chemistrycrest.com Page 4

7. Which of the following ions will be most effective in coaogulating the As
2
S
3
sol
(1) Fe
3+
(2) Ba
2+
(3) Cl
-
(4) PO
4
3-

Sol. (1)
According Hardy-Schulze rules, the greater the valence of the flocculating ion added, the greater is its
power to cause precipitation.
As
2
S
3
is a negative sol. So, it can be coagulated using positive ion with maximum valency

8. The reagent used to get 3-Phenylprop-2-en-1-oic acid from 4-phenylbut-3-en-2-one is
(1) HIO
4
(2) KMnO
4
(3) I
2
/OH
-
(4) K
2
Cr
2
O
7


Sol. (3)
Iodoform reaction

9. The thermal stability of hydrides of oxygen family is in order
(1) H
2
Po < H
2
Te < H
2
Se < H
2
S < H
2
O
(2) H
2
Po < H
2
O < H
2
Te < H
2
Se < H
2
S
(3) H
2
S < H
2
O < H
2
Te < H
2
Se < H
2
Po
(4) H
2
O < H
2
S < H
2
Te < H
2
Se < H
2
Po

Sol. (1)
Down the group, bond (M - E) dissociation enthalpy decreases as (M - E) bond length increases and thus
thermal stability of hydrides also decreases.( M is VIA group element)

10.

( ) ( ) ( )
5 3 2 g g g
PCl PCl Cl +


The degree of dissociation of
5
PCl at one atmosphere is 0.3. The pressure at which
5
PCl is
dissociated to 50% is nearly
1) 2.73 atm 2) 0.3 atm 3) 0.273 atm 4) 1.67 atm



Sol. (2)



Since at 1 atm pressure

CHEMISTRY CREST AIEEE ACHIEVER 4

visit us at www.chemistrycrest.com Page 5


When the pressure can be calculated as




11. Which of the following will not give syn addition

Sol. (4)
Cold, dil alk KMnO
4
( Baeyers reagent) and OsO
4
are meant for syn hydroxylation whereas per acid is
meant for anti hydroxylation

12. Which of the following statements is incorrect?
(1) ClF
3
has T-shape. (2) In SF
4
, F-S-F equatorial bond angle is less than 120
o
.
(3) In [ ICl
4
]
-
, Cl-I- Cl bond angle is 90
o
(4) Shape of I
3
+
molecule is linear.

Sol. (4)
I
3
+
is angular acc to VSEPR theory as it has 2 bonded pairs and 2 lone pairs

13. Freezing point of an aqueous solution is 0.186 C , Elevation in boiling point of the same solution
is, if
1
0.512
b
K K molality

= and
1
1.86
f
K K molality

=
(1) 0.186 C (2) 0.0512 C (3) 0.092 C (4) 0.273 C

Sol. (2)

1000
.
f
f
K w
T
W m

=

1000
.
b
b
K w
T
W m

=
CHEMISTRY CREST AIEEE ACHIEVER 4

visit us at www.chemistrycrest.com Page 6

( )
0.186 1.86
0.512
f f
b b b
T K
or
T K T

= =


0.0512
b
T C =

14. Which one of the following does not react with grignard reagent
(1) CO
2
(2) ROH (3) R
3
N (4) R-CN

Sol. (3)
CO
2
forms carboxylic acid with G.R.
R-CN forms ketone.
ROH gives alkane corresponding to alkyl part of Grignard reagent

15. In qualitative analysis, ammonia is used to separate


(1) NaCl from KCl (2)
AgCl from
2 2
Hg Cl

(3)
2
PbCl
from
( )
2
Mg OH

(4) 3
FeCl
from
3
AlCl




Sol. (2)
On adding NH
4
OH, only AgCl dissolves whereas Hg
2
Cl
2
gives black ppt with NH
4
OH

16. A certain reaction proceeds in a sequence of three elementary steps with the rate constants
1 2
k , k
and
3
k . If the observed rate constant,
obs
k of the reaction is expressed as
1/ 2
1
obs 3
2
k
k k
k
(
=
(

; The
observed energy of activation of the reaction is
(1)
1
3
2
1 E
E
2 E
| |
+
|
\
(2)
1 3
2
E E
E
2
| |
+
|
\
(3)
1/ 2
1
3
2
E
E
E
| |
|
\
(4)
1 2
3
E E
E
2

+

Sol. (4)

1
3
2
1/ 2
E / RT
E / RT 1 1
obs 3 3 E / RT
2 2
K A e
K K A .e
K A e

( (
= =
( (



3 1 2
E E E 1
RT 2 RT 1
obs 3
2
A
K A e
A
( | |
+
| (
\
=
obs
E / RT
obs
K A.e

=

1 2
obs 3
E E
E E
2
| |
= +
|
\






CHEMISTRY CREST AIEEE ACHIEVER 4

visit us at www.chemistrycrest.com Page 7

17. Products P and Q in the following reactions are respectively


Sol. (2)
t-BuO
-
is a sterically hindered base. So, it will give Hofmann elimination ( less substituted product) as
major product.
EtO
-
will give Saytzeff's product (more substituted product)

18. Which is not correctly matched ?
(i) Basic strength of oxides Cs
2
O<Rb
2
O< K
2
O < Na
2
O < Li
2
O
(ii) Stability of peroxides Na
2
O
2
< K
2
O
2
< Rb
2
O
2
< Cs
2
O
2

(iii) Stability of bicarbonates LiHCO
3
< NaHCO
3
< KHCO
3
< RbHCO
3
< CsHCO
3

(iv) Melting point NaF < NaCl < NaBr < NaI
(1) (i) and (iv) (2) (i) and (iii)
(3) (i) and (ii) (4) (ii) and (iii)

Sol. (1)
Basic strength of the oxides increase in the order Li
2
O < Na
2
O < K
2
O < Rb
2
O < Cs
2
O.
The increase in basic strength is due to the decrease in I.E. down the group.
more is L.E. more is melting point NaF > NaCl > NaBr > NaI

19. A mixture of Ne
23
and Ar
37
was left standing for long times shows the presence of some traces of
common salt. The result can be explained as follows:
(1) Ne and Ar could have decayed by emission and electron capture respectively
(2) Ne and Ar could have decayed by positron emission and electron capture respectively
(3) Ne and Ar could have decayed by emission and emission respectively.
(4) Ne and Ar could have decayed by K capture and positron emission respectively

Sol. (1)

23 23 0
10 11 1
Ne Na

+ ( emission)

37 37
18 17
Ar e Cl

+ (K-electron capture)

CHEMISTRY CREST AIEEE ACHIEVER 4

visit us at www.chemistrycrest.com Page 8

20. Molecular formula C
3
H
9
N represents
(1) Only primary amine (2) Only secondary amine
(3) Three primary amine, two secondary amine and one tertiary amine
(4) Two primary amine, one secondary amine and one tertiary amine

Sol. (4)
Two primary amines CH
3
CH
2
CH
2
NH
2
, CH
3
CH(NH
2
)CH
3
one secondary amine CH
3
CH
2
NHCH
3

one tertiary amine (CH
3
)
3
N

21. Phosphine, acetylene and ammonia can be formed by treating water with
(1) Mg
3
P
2
,Al
4
C
3
.Li
3
N (2) Ca
3
P
2
, CaC
2
.NaN
3

(3) Ca
3
P
2
, CaC
2
, CaCN
2
(4) Ca
3
P
2
, Mg
2
C, NH
4
NO
3


Sol. (3)

3 2 2 3 2
2 2 2 2 2
2 2 3 3
Ca P 6H O 2PH 3Ca(OH)
CaC 2H O Ca(OH) C H
CaCN 3H O CaCO 2NH
+ +
+ +
+ +


22. At 18C the conductivities at infinite dilution of NH
4
Cl, NaOH& NaCl are 130, 220 & 100 mho
respectively. If the equivalent conductivity of N/100 solution of NH
4
OH is 10 Mho, then find the
pH of the NH
4
OH solution.
(1) 10.6 (2) 4.6 (3) 7 (4) 3.4

Sol. (1)

4 4
130 NH Cl NH Cl
+

= + = ----------- (1)
220 NaOH Na OH
+

= + = ----------- (2)
100
+

= + = NaCl Na Cl ----------- (3)


[(1) + (2)] [(3)]
4 4
250 NH OH NH OH
+

+ =

4
10 1
' ' of
250 25
c
NH OH

= = =


4
1 1
4 10
100 25
OH C

( = =

10 2log 2 10.6 = + = pH

23. If one strand of DNA has the sequence ATGCTTGA, the sequence in the complimentary strand
would be
(1) TCCGAACT (2) TACGTAGT
(3) TACGAACT (4) TAGCTAGT

Sol. (3)
Complimentary to adenine is thymine and vice versa
Complimentary to Guanine is cytosine and vice versa

CHEMISTRY CREST AIEEE ACHIEVER 4

visit us at www.chemistrycrest.com Page 9

24. A large difference in atomic radius is observed in the pair

(1)
, Zr Hf

(2)
, Nb Ta

(3)
, Mo W

(4) , V Nb




Sol. (4)
Remaining three sets have almost same atomic radii due to lanthanide contraction.
In these cases , the 1
st
element belongs to 4d series and the second element belongs to 5d series.
4
th
set has 1
st
one belonging to 3d series and 2
nd
one belonging to 4d in case of which the difference in
radii is large.

25. For 10minute each, at 0 C, from two identical holes nitrogen and an unknown gas are leaked
into a common vessel of 4 litre capacity. The resulting pressure is 2.8 atm and the mixture
contains 0.4 mole of nitrogen. What is the molar mass of unknown gas?
(1) 448 g mol
-1
(2) 224 g mol
-1

(3) 226g mol
-1
(4) None of these

Sol. (1)

N2 x
x N2
T T T
T
x 2
x
x
x
n M
.....(1)
n M
P V n RT......(2)
2.8x4
n 0.5
0.0821x273
n nN 0.5
n 0.1
M 0.4
0.1 28
M 448
=
=
= =
+ =
=
=
=


26. Product (B) of the given reaction is :

(1) Glycine (2)Alanine (3) Lactic acid (4) Glyceraldehyde

Sol. (2)




CHEMISTRY CREST AIEEE ACHIEVER 4

visit us at www.chemistrycrest.com Page 10


27. A solid compound 'X' on heating gives CO
2
gas and a residue. The residue mixed with
water forms 'Y'. On passing an excess of CO
2
through 'Y' in water a clear solution 'Z' is
obtained. On boiling 'Z' compound 'X' is reformed. The compound 'X' is
(1) Ca(HCO
3
)
2
(2) CaCO
3
(3) Na
2
CO
3
(4) K
2
CO
3

Sol. (2)


3 2
2 2
2 2 3 2 2
3 2 3 2 2
CaCO CaO CO
CaO H O Ca(OH)
Ca(OH) CO Ca(HCO ) H O
Ca(HCO ) CaCO CO H O

+
+
+ +
+ +




28. An element crystallises in fcc lattice. If the effective number of atoms of the element per unit cell
in the crystal is decreased by 0.25% due to Schottky defect then the density of crystal is (At. Wt.
= 50 and edge length = 0.50 nm)
(1) 2g / cc (2) 2.6 g / cc
(3) 3.06 g / cc (4) 4 g / cc


Sol. (2)


4 0.25
z 4 3.99
100

= =

3 30
A
z M
g / cc
a N 10

=



( )
3
23 30
3.99 50
g / cc
500 6.023 10 10

=


2.64 g/ cc =

29.

X and Z are respectively
(1) Ethanol and Chlorobenzene (2) Phenol and lodoethane
(3) lodoethane and Chlorobenzene (4) Phenol and Chloroethane

Sol. (4)




CHEMISTRY CREST AIEEE ACHIEVER 4

visit us at www.chemistrycrest.com Page 11

30. A co-ordination complex has the formula PtCl
4
.2KCl. Electrical conductance measurements
indicate the presence of three ion in one formula unit. Treatment withAgNO
3
produces no ppt.
of AgCl. What is the co-ordination number of Pt in this complex
(1) 5 (2) 6 (3) 4 (4) 3

Sol. (2)
Since treatment with AgNO
3
produced no ppt of AgCl, no Cl

is outside co-ordination sphere


and presence of three ion in one formula unit indicates the formula K
2
[PtCl
6
].(two K+ and one [PtCl
6
]
2-
)