[GIMNASTIK] PJM 3107 PEMEROLEHAN ILMU 1.

0 Sejarah Gimnastik Gimnastik merupakan satu sukan yang melibatkan prestasi pergerakan yang berulang-ulang yang memerlukan kekuatan fizikal, kebolehlenturan (flexibility), dan kesedaran kinestetik seperti hambur tangan dan dirian tangan. Sukan ini dimajukan daripada amalan kesihatan dan kecantikan yang digunakan pada zaman Yunani, termasuklah kemahiran menunggang dan turun dari kuda serta skil prestasi sarkas. Sukan ini juga dianggap sukan yang berbahaya jika berlaku kesilapan teknik kerana gaya akrobatik yang ditunjukkan di atas peralatan yang berada tinggi daripada lantai dan sekiranya terjatuh boleh menyebabkan seseorang atlet itu menghadapi risiko kecederaan yang teruk. Gimnastik Artistik sering dianggap sebagai aktiviti pendidikan yang bertujuan untuk memperbaiki kualiti pergerakan supaya lebih baik dan sempurna di kalangan murid sekolah. Terdapat enam pola pergerakan dalam gimnastik artistik iaitu pola pendaratan, pola statik , pola gerak edar, pola putaran, pola imbangan dan pola ayunan. Menurut Borhanunudin (2006), Gimnastik artistik ialah pergerakan tubuh badan yang memerlukan fleksibiliti, imbangan, kekuatan,ketangkasan, dan daya tahan otot yang baik. Sukan gimnastik dipercayai telah berkembang sejak 2000 tahun dahulu. Senaman beramai-ramai bagi tujuan upacara keagamaan telah mula diamalkan oleh masyarakat pada sejarah peradaban Cina 2000 tahun dahulu. Tamadun India dan Persia telah menggunakan senaman beramai-ramai telah mengamalkan senaman ini selepas 100 tahun dari itu Sementara itu orang-orang Greek telah menamakan pergerakan ini sebagai Gymnastics serta tempat senaman ini di kenali sebagai gimnasium. Ahli falsafah Greek yang terkenal Aristotle menyatakan bahawa gimnastik bukan saja sebagai seni, malahan merupakan ilmu sains ke masyarakat.

Hipocrates, Gelen yang terkenal sebagai pelopor bidang perubatan telah mencipta teori mengenai gimnastik. Mereka menyatakan gimastik merupakan gerakan yang mempunyai nilai perubatan. Tamadun Roman telah menggunakan gimastik sebagai latihan fizikal dalam membina sistem kententeraan. Tentera Roman menggunakan ketangkasan menggunakan lombol yang merupakan gerakan gimnastik untuk tentera

1

Di negara Eropah yang penduduknya bertutur bahasa Inggeris. Kesannya sehingga sekarang lombo dikenali kekuda lombol. Gimnastik Jerman lebih menumpu kepada pergerakan di alatan dengan penekanan kepada kekuatan otot dan daya tahan. Selepas tahun 1940 negara seperti Rusia. Dalam sukan Olimpik 1896 acara gimnastik pertama telah dipertandingkan dalam acara lelaki. gimnastik menjadi komponen dalam mata pelajaran pendidikan jasmani. Gimnastik Swedish berdasarkan pergerakan berirama. Buku telah mencetus kembali minat terhadap sukan gimnastik. Dewasa ini sukan gimnastik telah menjadi sukan yang 2 . Kelab gimnastik atau turvereine merupakan idea Jane yang telah mendapat sambutan keseluruhan Eropah sehingga ke Amerika Syarikat pada tahun 1888 persekutuan amatur gimnastik telah ditubuhkan. Rusia telah memenangi lima dari lapan pingat emas yang dipertandingkan dalam acara lelaki sementara pasukan wanitanya telah memenangi empat dari enam pingat emas yang dipertandingkan. Kesan peristiwa ini sukan gimnastik mengalami zaman malapnya. Terdapat dua pandangan tentang gimnastik. Jepun. Pada tahun 1860 skim latihan jasmani tentera bersekutu yang dikenali Staf Gimnastik tentera telah ditubuhkan. Negara Rusia yang pertama kali menyertai pertandingan gimnastik dalam kejohanan Olimpik di Helsinki pada tahun 1952. Dalam tahun 493 masihi pemerintahan Theodosius I telah menghapuskan sukan olimpik purba. Ling telah mencipta gerakan asas dalam pendidikan jasmani sehingga sekarang gerakan asas ini telah diikuti oleh banyak negara. Czechoslovakia dan Jerman Timur telah menguasai keseluruhan acara gimnastik yang dipertandingkan.[GIMNASTIK] PJM 3107 menaik dan menurun kuda. Jahn telah mengembangkan sistem gimnastik yang masih diguna pakai sehingga kini. Kelab gimnastik atau turnverein merupakan idea Jane yang telah mendapat sambutan keseluruhan Eropah sehingga ke Amerika Syarikat Dalam abad ke 18 dan 19 sukan gimnastik telah mendapat sambutan di negara-negara Scandinavia dan Jerman. Terdapat dua nama yang terkenal iaitu Pehr Ling dan Jonan Ludwin Jahn pada awal kurun ke 19 dalam sukan gimnastik. Buku Gymnastics for Youth oleh Guths Muth dalam tahun 1759 hingga 1839 telah di terjemah dan di sebarkan keseluruhan negara Eropah.

Perak dan Negeri Sembilan. Antara negeri yang aktif dan sering mengambil bahagian dalam pertandingan gimnastik ialah Selangor. Pulau Pinang. Oleh yang demikian. sukan gimnastik telah dijadikan sebagai salah satu pertunjukan kepada masyarakat. Pertandingan gimnastik yang pertama diadakan adalah pada 24 November 1962 di Dewan Perhimpunan Cina. Kejohanan Eropah diadakan dalam tahun ganjil. 3 . penyertaan gimnastik daripada setiap negeri tetap tidak begitu menggalakkan sehingga kini. Terdapat tiga kejohanan gimnastik di peringkat antara bangsa yang terbesar dalam kalendar persekutuan gimnastik antarabangsa iaitu: a) Sukan Olimpik b) Kejohanan Dunia c) Kejohanan Eropah Sukan Olimpik diadakan empat tahun sekali begitu juga dengan kejohanan gimnastik dunia namun kedua-dua kejohanan tidak dipertandingkan dalam tahun yang sama. iaitu pada tahun 1900. Walaupun begitu. Anggaran purata penyertaan tersebut setiap tahun hanya antara lima hingga lapan negeri sahaja yang mengambil bahagian daripada 14 buah negeri yang menganggotai Majlis Sukan Sekolahsekolah Malaysia ( MSSM). Pada zaman tersebut. Pada perayaan Hari Kebangsaan dan temasya sukan sekolah-sekolah. Manakala pertandingan gimnastik bagi murid-murid perempuan diadakan hanya pada tahun 1980 sahaja. Dalam kejohanan Eropah hanya pergerakan pilihan dalam acara individu sahaja dipertandingkan dan dihadkan penyertaan kepada tiga peserta lelaki dan tiga peserta wanita. Kuala Lumpur bagi murid-murid lelaki sahaja. Wilayah Persekutuan. murid-murid hanya diajar mengenai pergerakan senaman lantai.[GIMNASTIK] PJM 3107 penting dalam kalender sukan dunia. imbangan dan melombol. Sejarah Gimnastik Di Malaysia Sukan gimnastik ini telah pun diajar di sekolah-sekolah dan di maktab-maktab perguruan melalui pengajaran mata pelajaran Pendidikan Jasmani sejak zaman penjajah lagi. sukan gimnastik ini telah mendapat sambutan yang menggalakkan daripada orang ramai.

[GIMNASTIK] PJM 3107 2.0 Kemahiran Gimnastik Artistik Khusus Untuk Lelaki Dan Wanita Di Peringkat Antarabangsa LELAKI Kekuda berpelana Gelang Roman Senam lantai Melombol Palang sejajar Palang tunggal 4 .

[GIMNASTIK] PJM 3107 PEREMPUAN Senam lantai Melombol Palang bertingkat Batang titian 5 .

0 Aksi Usaha Asas Pergerakan Mengikut Analisis Laban Bil 1 Aksi Usaha Pressing (Menekan) Simbol 2 Punching (Menumbuk) 3 Wringing ( Memulas) 4 Slashing ( Memotong) 5 Gliding ( Meluncur) 6 .[GIMNASTIK] PJM 3107 3.

[GIMNASTIK] PJM 3107 6 Dabbing ( Memendap) 7 Floating (Apungan) 8 Flicking (Melibas) 7 .

Contoh Perlakuan 2. Aksi usaha. Menekan (Pressing) Simbol. Menumbuk (Punching) 3. Memulas (Wringing) 4. 1.[GIMNASTIK] PJM 3107 PENGUASAAN ILMU DAN KEMAHIRAN 4.0 Kemahiran asas gimnastik bagi setiap aksi usaha asas pergerakan Bil. Memotong (Slashing) 8 .

Apungan (Floating) 8.[GIMNASTIK] PJM 3107 5. Melibas (Flicking) 9 . Memendap (Dabbing) 7. Meluncur (Gliding) 6.

0 Analisis Pergerakan Laban Mengikut Satu Kemahiran Asas Gimnastik Pilihan Kemahiran: Gulingan Hadapan Bil Aksi usaha 1.[GIMNASTIK] PJM 3107 5. Dabbing ( Simbol Gambar Penerangan   berdiri tegak dan mengangkat tangan apabila sudah bersedia untuk melakukan kemahiran guling hadapan kaki dirapatkan dan bersedia untuk gulingan 2. Pressing     tekanan dipindahkan ke dua belah tapak tangan kaki dilonjakkan kehadapan bagi memindahkan beban badan ke hadapan tangan dibuka seluas bahu kepala di rapatkan kedada dan di letakkan diantara kedua belah tangan 10 .

6. Glide (meluncur)    luncuran berlaku apabila berat dipindahkan kehadapan dan badan bergolek kehadapan badan digulingkan dalam keadaan bulat kepala dirapatkan ke dada untuk mengelakkan kecederaan Selepas melibas dan hasilkan luncuran. Slashing (memotong)  11 . Flicking kepala dirapatkan ke dada aktiviti ini memerlukan fleksibiliti pelaku pada bahagian pinggang imbang badan daripada tergolek ke kiri atau kanan berat badan dipindah ke hadapan dan badan akan tergolek kehadapan kaki menolak badan kehadapan pergerakan melibas dilakukan kaki sewaktu gulingan kehadapan  5.[GIMNASTIK] PJM 3107 3. Mengilas      4. kaki yang dilibas akan dirapatkan untuk memotong pergerakan dan memberikan daya kepada pelaku untuk melakukan aksi terapung.

aksi menumbuk ketika langkah menekan. iaitu dengan menghentak kaki. Luruskan tangan ke atas. Ini bagi memastikan badan berada dalam keadaan yang stabil Pelaku menggunakan daya luncuran untuk bangun dan badan akan terapung sedikit 8. Punching  (menumbuk)   Rapat dan luruskan kaki. Floating (terapung)   Kedua-dua tangan dan kaki dibuka semasa aksi usaha apungan. Badan tegak Pada bahagian kaki .[GIMNASTIK] PJM 3107 7. 12 .

8) Selepas gulingan dilakukan. iaitu berdiri tegak 13 .[GIMNASTIK] PJM 3107 6. Tayar mesti dibalut dengan kain atau surat khabar bagi mengelakkan kekotoran. Badan digerakkan ke hadapan perlahan-lahan sambil tangan diletakkan di pemukaan lantai. 2) Pelaku diminta untuk mencangkung atau duduk dekam. pendaratan dibuat pada atas kaki dan kedudukan badan dalam keadaan betul. Dagu dirapatkan ke dalam dan siku dibengkokkan.0 Alat reka cipta atau reka ganti ALAT MEREKAGANTI PENERANGAN Tayar boleh digunakan untuk ansur maju bagi gulingan hadapan. 5) Bahagian punggung dinaikkan ke atas sambil dagu dirapatkan ke dada. 7. Gelongsor ke hadapan dan guling hadapan dilakukan setelah pelaku yakin. 3) Kedudukan badan hendaklah betul bagi mengelakkan kecederaan. 4) Tangan akan diletakkan di atas lantai dan dibuka seluas bahu sambil jari dihadapkan ke hadapan.0 Butiran mengajar kemahiran asas Kemahiran yang dipilih: Gulingan hadapan 1) Pelaku dikehendaki berdiri tegak dan mengangkat tangan apabila sudah bersedia untuk melakukan kemahiran guling hadapan. 7) Bengkokkan siku dan guling ke hadapan sambil dagu dan lutut dirapatkan. Letakkan badan atas tayar. 6) Pastikan kedudukan punggung dinaikan tinggi daripada bahagian kepala.

[GIMNASTIK] PJM 3107 8.0 Kesalahan sewaktu melakukan gulingan hadapan Kaki tidak dirapatkan semasa permulaan Lutut tidak dirapatkan Kepala tidak dirapatkan ke dada dan boleh mendatangkan kecederaan leher Bahu senget menjadikan gulingan ke kiri atau ke kanan 14 .

Penerbitan Fajar Bakti Sdn. Selangor 3) Teng boon tong. (1989). Kuala Lumpur 5) http://en. Petaling Jaya: Sutrapadu (m) Sdn. Bhd. (2007). Bhd. sundaralingam. Bhd 4) Yusof Ismail (1994). Kualiti Books Sdn. Gimnastik.org/wiki/Laban_Movement_Analysis 6) http://www.html 15 . Bhd.com/a/Laban:Movement:Analysis. 2) Bimbingan Intesif Sains Sukan (2005).wikipedia.[GIMNASTIK] PJM 3107 RUJUKAN 1) Amran Lee Abdullah. Gimnastik Artistik. P. Petaling Jaya. Selangor : Longman Malaysia Sdn.economicexpert. Panduan Pengajaran Gimnastik Artistik.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful