You are on page 1of 13

KONSERTO TERAKHIR

ABDULLAH HUSSAIN

ASPEK-ASPEK KAJIAN
SINOPSIS TEMA

DAN PERSOALAN WATAK DAN PERWATAKAN PLOT TEKNIK PLOT LATAR GAYA BAHASA NILAI DAN PENGAJARAN
KT

TEMA
KETABAHAN

MENGHADAPI CABARAN DALAM KEHIDUPAN HINGGA DAPAT MENGECAP KEJAYAAN YANG GEMILANG HILMI MENGHARUNGI SEGALA KESUKARAN DALAM MENCAPAI CITACITANYA. DIA TABAH MENGHADAPI PENGHINAAN KELUARGANYA, KEGAGALAN DALAM PERCINTAAN DAN PERKAH WINANNYA.
KT

PERSOALAN

SIKAP MEMENTINGKAN PANGKAT DAN KEDUDUKAN HINGGA SANGGUP MENGHINA KELUARGA SENDIRI. (DATIN SALMAH MENGHINA HILMI DENGAN PELBAGAI CARA DAN MALU UNTUK MENGAKU HILMI SEBAGAI AHLI KELUARGA) KEIKHLASAN DALAM MEMBERIKAN PERTOLONGAN TANPA MENGHARAPKAN BALASAN. (ENCIK BAKAR MENGAJAR MUZIK KEPADA HILMI TAPA MENGHARAPKAN BALASAN) KESANGGUPAN BERKORBAN DEMI MENJAGA KEPENTINGAN ORANG LAIN (HILMI MELAKUKAN SEGALA SURUHAN DATIN SALMAH TANPA RUNGUTAN) SIKAP BERTANGGUNGJAWAB DALAM MELAKUKAN SESUATU PEKERJAAN (HILMI TETAP MENJALANKAN TANGGUNGJAWABNYA SEBAGAI TUKANG KEBUN DAN MENJAGA RUMAH DATUK JOHARI DENGAN BERTANGGUNGJAWAB) KEINSAFAN SETELAH MELAKUKAN SESUATU KESALAHAN (DATUK JOHARI DAN DATIN SALMAH MENYESAL ATAS PERBUATAN MEREKA SELAMA INI TERHADAP HILMI)

KT

WATAK DAN PERWATAKAN


WATAK

UTAMA WATAK SAMPINGAN

KT

HILMI

PEMUDA KAMPUNG YANG MISKIN DAN BERPENDIDIKAN SEKOLAH MELAYU HINGGA DARJAH EMPAT SAHAJA. BEKERJA SEBAGAI TUKANG KEBUN DATUK JOHARI. RAJIN BEKERJA DAN MEMPUNYAI KEMAHIRAN ARTISTIK. MEMPUNYAI BAKAT YANG LUAR BIASA DALAM BIDANG MUZIK. GIGIH MENGHADAPI DUGAAN. BERSIKAP PENYAYANG, BERSOPAN DAN AKUR PADA NASIHAT ORANG TUA. TAAT PADA PERINTAH ALLAH. BIJAK MEMANFAATKAN KEKECEWAAN UNTUK MENCAPAI KEJAYAAN. PENCIPTA DAN PENGGUBAH LAGU YANG TERKENAL. MEMENANGI FESTIVAL MUZIK DI TOKYO DAN PESTA MUZIK TAHUNAN RTM.
KT

HAYATI

ANAK DATUK JOHARI DAN DATIN SALMAH TUNANG MUHSIN PANDAI BERMAIN MUZIK MENYUKAI HILMI TAAT KEPADA IBU BAPA TIDAK MEMANDANG DARJAT DAN PANGKAT KETIKA BERGAUL SEORANG YANG BAIK HATI, MENGINGATI ORANG LAIN DENGAN MEMBELIKAN OLE-OLE KETIKA MELANCONG KE LUAR NEGARA MENUNAIKAN AJARAN AGAMA SETELAH LAMA MENINGGALKANNYA TAAT KEPADA SUAMI MENGIKUTI SUAMINYA KELUAR NEGARA MENGGANTIKAN HILMI MEMIMPIN ORKES PERDANA
KT

PLOT
PERINGKAT PERMULAAN DIPERKENALKAN KEHADIRAN WATAK HILMI DI RUMAH DATUK JOHARI. PERKEMBANGAN DATIN SALMAH VS HILMI, HILMI VS HAYATI, HILMI VS AZIZAH, HAYATI VS MUHSIN, HAYATI VS DATIN SALMAH, HILMI JATUH SAKIT. KLIMAKS IDENTITI HILMI TERBONGKAR APABILA PAK KARIM MEMBERITAHU SIAPA HILMI SEBENARNYA. PELERAIAN HILMI MENINGGAL DUNIA, DATUK JOHARI JUGA MENINGGAL DUNIA KERANA TERKEJUT MENDENGAR BERITA KEMATIAN HILMI.

KT

TEKNIK PLOT

PEMERIAN DIALOG IMBAS MUKA IMBAS BELAKANG SUSPEN KEJUTAN MONOLOG MONOLOG DALAMAN
...

LATAR
Masa Sekitar tahun 1970-an, pengaruh Inggeris masih kuat Siang, malam, dinihari Beberapa tahun Tempat - Kuala Lumpur - rumah Datuk Johari - rumah Encik Bakar - auditorium RTM - hospital Masyarakat - masyarakat kampung dan golongan bawahan tukang kebun, pemandu - seniman yang mementingkan seni bukan wang ringgit - masyarakat yang bantu-membantu tanpa mengharapkan pertolongan - masyarakat kaya/bandar yang mementingkan darjat

GAYA BAHASA

Bahasa Inggeris Morning coffee, westernise-kan Bahasa Arab Dakwah, insyaAllah Bahasa kesat Budak sial Metafora Daun pintu, sebuah senyuman lebar beriak Simile Bagai menggamit-gamit memanggilnya Personifikasi Lembut wangi menerpa masuk ke hidungnya Peribahasa Seperti menatang minyak yang penuh

NILAI
Hemah

tinggi Kesabaran Kerajinan Kerjasama Baik hati Kasih sayang Taat Artistik Kesederhanaan

PENGAJARAN
Sikap

sabar membantu kita menghadapi cabaran. Kita perlu mengamalkan sikap tolongmenolong sesama insan. Kita perlu taat kepada Allah dan berserah setelah berusaha. Kita haruslah taat kepada ibu bapa. Kita hendaklah mengamalkan sikap kerajinan dan tidak berputus asa.