You are on page 1of 17

BAHAGIAN A

1. Apakah yang dimaksudkan dengan hak? A. B. C. D. 2. Tingkah laku individu Perkara asas yang perlu ada untuk kesejahteraan hidup Tuntutan individu dalam kehidupannya Kehendaknya yang ingin dicapai

Watson sering mengirim e-mail kepada keluarga dan rakan-rakannya semenjak bersekolah di sebuah sekolah berasrama. Mengapakah Watson bertindak demikian ? A. B. C. D. Menunjukkan dia mahir ICT. Dia mempunyai masa lapang yang banyak. Untuk mengeratkan ikatan kasih sayang. Terlalu rindu kepada keluarga dan rakan-rakannya.

PAM TANDAS SELEPAS DIGUNAKAN
3. Peringatan di atas bertujuan ? A. B. C. D. Memastikan pam tandas boleh digunakan. Memudahkan tugas pekerja pembersihan. Menggalakkan lebih ramai murid ke tandas. Memastikan tandas sentiasa bersih.

4. Salmah memarahi Ah Seng dan Sivakami kerana tidak mengangkat tangan ketika berdoa semasa perhimpunan rasmi sekolah. Tindakan Salmah menunjukkan yang dia............. A. telah berjaya memberi kesedaran kepada Ah Seng dan Sivakami. B. tidak menghormati Ah Seng dan Sivakami yang bukan beragama Islam. C. seorang murid yang prihatin. D. seorang murid yang alim .

1

akad nikah Pasangan manakah antara yang berikut adalah salah Agama/ kepercayaan A. peringkat selepas adat meminang ialah A. Dharma 8. B. merisik C. sederhana dalam pemikiran. India beragama Hindu dan Melayu beragama Islam. C. C. C D Tao Buddha Confucius Hindu Ajaran keharmonian diri dan masyarakat.Apakah nama tempat beribadat bagi kaum India yang beragama Hindu? A. D. India Melayu Cina Serani 7. Setiap kaum menganuti fahaman agama masing-masing. bersanding B. Gereja Tokong Masjid Kuil Penggunaan “thaali” yang dikalungkan kepada kedua-dua mempelai pengantin semasa perkahwinan adalah adat bagi kaum …… A. D. 2 . B. pertuturan dan tingkahlaku. B. bertunang D. hidup harmoni dengan masyarakat sejagat. 6. Dalam adat perkahwinan masyarakat Melayu.5. kebanyakan Orang Cina beragama Buddha.

C.. memupuk sikap kepimpinan dapat menambah pengetahuan murid-murid. C. D. A.. 10. B. kecuali. B. D. Jepun British Belanda Portugis. D. 11.. A. Kuasa luar manakah yang paling awal menjajah negara kita ? A. Pengasas Pertubuhan Melayu Bersatu (UMNO) Presiden Pertubuhan Melayu Bersatu yang kedua Ketua rombongan merundingkan kemerdekaan di London Pemimpin yang mencadangkan tentang pembentukan Malaysia 3 . menganggap adat resam ketinggalan zaman menghargai warisan budaya lama dan adat resam. Pernyataan yang manakah benar tentang tokoh pemimpin yang ditunjukkan dalam gambar di atas ? A. Sesetengah keluarga pada masa kini tidak mengamalkan adat resam dan warisan budaya lama disebabkan faktor-faktor berikut.9 . melatih sikap berdikari menanam minat untuk menjadi seorang peminat seni dan budaya. menganggap adat resam menyusahkan. Kebaikan lawatan ke pusat yang mempamerkan bahan-bahan yang berkaitan dengan kesenian dan kebudayaan yang dianjurkan oleh pihak sekolah ialah…. D. B. Gambar Dato’ Onn bin Jaafar 12.. C. B. lebih terpengaruh dengan cara hidup moden. C.

B. C.Soalan 13 dan 14 berdasarkan gambar di bawah 13. keberanian kepimpinan setiakawan kematangan diri 4 . Tun Hussein Onn Tun Mahathir bin Mohamad Tun Abdul Razak Dato’ Hussein Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj 14. B. D. Murid-murid merokok biasanya untuk menunjukkan sikap … A. C. Bapa Perpaduan Bapa Pembangunan Bapa Kemerdekaan Bapa Pemodenan 15. D. C. Apakah gelaran yang diberikan kepada tokoh pemimpin tersebut ? A. B. D. Siapakah nama tokoh pemimpin yang ditunjukan dalam gambar di atas? A.

Pengasas Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) 5 . Pernyataan manakah benar tentang tokoh pemimpin yang ditunjukkan dalam gambar di atas. Gaya hidup sihat dan cergas Gaya hidup bebas Gaya hidup aktif Gaya hidup mewah Soalan 17 berdasarkan gambar di bawah TUNKU ABD RAHMAN 17. A. Menubuhkan Parti Pesaka C. B. Mengetuai rombongan rundingan kemerdekaan Tanah Melayu di London D.Vandalisme Ponteng Melepak 16. C. D. Mendapat gelaran sebagai “Bapa Pembangunan” B. Remaja perlu menjauhi gejala negatif di atas dengan mengamalkan A.

II. I. I. II. III dan IV 20. II. B. III dan IV A. I. II dan IV sahaja D. C. I dan II sahaja B. D. III dan IV 19.II dan IV II. Keluarga Sekolah Bangsa asing Kerajaan B. II. Antara yang berikut. II dan III sahaja C. yang manakah merupakan cara-cara menghormati keluarga? I II III IV A. Pihak manakah yang bertanggungjawab mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia I. III dan IV sahaja D. I. IV. III dan IV sahaja (20 markah) 6 . II. II dan III sahaja C. I II III IV Bertoleransi Bekerjasama Saling menghormati Mementingkan diri sendiri A. I. III dan IV I. I.18. II dan III I. II. III. Membongkokkan sedikit badan apabila lalu di hadapan orang tua Bersalam dengan ibu dan bapa sebelum keluar rumah Menjaga hati dan perasaan anggota keluarga Mendengar nasihat orang yang lebih tua. Antara berikut sikap manakah yang perlu diamalkan untuk memupuk perpaduan rakyat.

( 5 markah ) 2.. 5. mereka terganggu.. dan rawatan kesihatan untuk memastikan kesihatan mereka terjamin. 7 ... Jabatan Kebajikan Masyarakat bertanggungjawab melindungi dan ………………….. Kanak-kanak perlu mendapat …………………………. 3. Kanak-kanak yang tidak mendapat makanan yang seimbang akan menyebabkan proses …………………………………. yang sempurna kepada kanak-kanak.. Semua pihak perlu bekerjasama agar kes penderaan kanak-kanak dapat …………………………….BAHAGIAN B Isikan tempat kosong dengan jawapan yang sesuai.. kanak-kanak Ibu bapa perlu memberi keperluan ………………………... memelihara pemeriksaan asas dikurangkan tumbesaran 1. 4.

7. Tun Tan Cheng Lock merupakan Presiden Persatuan Cina Tanah Melayu ( MCA ) yang ( pertama . Negara kita pernah dijajah oleh ( empat . Sarawak dan (Brunai . 1. Kanak-kanak berhak mendapat ………………………………. fizikal. seksual dan emosi. 6. Singapura ) Kanak-kanak mempunyai hak untuk hidup dan membesar dengan ………………………. kedua ).BAHAGIAN C Gariskan jawapan yang sesuai. 2. ( pengawasan. ( mewah. perlindungan). Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) menentang keras cadangan penubuhan ( Malayan Union.. Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 terdiri daripada Persekutuan Tanah Melayu. 4. sihat). Malaysia ). (7 markah) 8 . Sabah. Bapa Pembangunan ) kerana usaha-usaha beliau membangunkan negara. lima ) kuasa luar. Tun Abdul Razak Dato’ Hussein digelar sebagai ( Bapa Pemodenan. 3. 5.

. Namakan tiga tempat beribadat yang terdapat di Malaysia. Berikan 3 aktiviti yang boleh dianjurkan oleh pihak sekolah untuk mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. ( 3 markah ) 9 . iii) ………………………………………. iii)…………………………………………. i ) ………………………………………… ii)…………………………………………. 1. ii ) ……………………………………….BAHAGIAN D Jawab soalan-soalan yang berikut. i ) ………………………………………. ( 3 markah ) 2..

Warna biru tua 3. Warna merah 4. Berpandukan gambar jalur gemilang di atas. 3. nyatakan maksud bagi warna dan lambang yang terdapat pada jalur gemilang. Bintang bucu 14 Maksud ( 12 markah ) 10 . Warna / Lambang Jata Negara 1. Warna kuning 2. Tujuh jalur merah dan tujuh jalur putih 5.Bendera Malaysia. Bulan Sabit 6.

Majlis ini disertai oleh murid-murid yang terdiri daripada pelbagai kaum. Pelbagai jenis tarian dipersembahkan seperti tarian joget. Melalui aktiviti-aktiviti seperti ini murid-murid akan lebih menghargai kepelbagaian warisan budaya Malaysia. diharapkan dapat menggalakkan murid-murid supaya mengamalkan dan mengekalkan warisan budaya sendiri. Majlis ini diadakan untuk memperkenalkan kepada murid-murid akan warisan budaya Malaysia yang diamalkan oleh pelbagai kaum di negara kita. Apakah acara-acara yang diadakan ? a)………………………………………………………………………. Di samping itu. 11 . Selain itu murid-murid juga akan berasa bangga dengan keunikan dan kepelbagaian budaya Malaysia. Gelagat murid-murid yang memperagakan pakaian tradisional seperti baju kurung. b)………………………………………………………………………. dan tarian bharatanatyam. ceongsam. Apakah tujuan acara-acara tersebut dipilih untuk Hari Kebudayaan ? a) ……………………………………………………………………….. Antaranya ialah persembahan tarian tradisional pelbagai kaum. jawab soalakn-soalan yang berikutnya. samfu.BAHAGIAN E Soalan 4 hingga soalan 8 Baca dan fahami petikan di bawah ini. Pelbagai acara diadakan sempena sambutan majlis ini. diadakan juga persembahan memperagakan pakaian tradisional pelbagai kaum. Kepelbagaian acara yang diadakan. 4. dhoti. kebaya. Kemudian. Apakah tujuan Hari Kebudayaan diadakan ? a) ………………………………………………………………………. baju Melayu. b) ………………………………………………………………………. tarian kipas. dan lain-lain itu sangat mencuit hati para penonton. b) ………………………………………………………………………. Baru-baru ini Sekolah Seri Mulia Utama menganjurkan Hari Kebudayaan. salwar kameez. 6. tarian inang. sari . Majlis ini dianjurkan oleh Persatuan Kebudayaan Sekolah. Majlis bertambah gamat apabila acara persandingan olok-olok pelbagai kaum diadakan. 5.

. b)………………………………………………………………………. Apakah yang perlu dilakukan oleh pihak sekolah dalam usaha mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia ? Berikan cadangan kamu. …………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… (10 markah) KERTAS SOALAN TAMAT 12 . 8. Apakah nilai-nilai yang dapat dilahirkan melalui acara-acara diadakan? a) ……………………………………………………………………….7..

B 5. empat Malayan Union bapa pembangunan pertama Singapura sihat perlindungan 13 . 3. D 4. D 6. memelihara asas tumbesaran pemeriksaan dikurangkan BAHAGIAN C ( 7 markah maksimum) 1. C 3. A 16. 7. D 11. 2. B 20. 2. D 12. 5.SKEMA JAWAPAN BAHAGIAN A (20 markah maksimum) 1. B 2. C 14. B 15. 5. 4. A 13. D 19. D 10. 6. C 18. 4. A 9. 3. A 17. B BAHAGIAN B ( 5 markah maksimum) 1. C 8. A 7.

1 m iii) kuil ……. ( 1markah) b) persembahan memperagakan pakaian tradisional pelbagai kaum. ( 1 markah) 5. ( 1 markah) 6. iii) keberanian………………………. a) menghargai warisan budaya Malaysia. 1 m ii) gereja……. a) Memperkenalkan kepada murid-murid akan warisan budaya Malaysia yang diamalkan oleh pelbagai kaum di negara kita. i) masjid ….. ( 1 markah) 7 .1 m iv) tokong… 1m 2.2 m 2m 2m (3 markah maksimum) (3 markah maksimum) (12 markah maksimum) BAHAGIAN E ( 10 markah maksimum) 4. ( 1 markah) b) merasa bangga dengan keunikan dankepelbagaian budaya Malaysia.BAHAGIAN D ( 18 markah maksimum) 1.1m iii) Pertunjukan pakaian tradisional………1m (jawapan yang sesuai boleh diterima)……. i) Pertandingan tarian tradisional………1m ii) Pertandingan permainan tradisional….. a) persembahan pelbagai jenis tarian. i) kedaulatan raja……………………. .. ii) perpaduan antara kaum………….1m 3.. ( 1 markah) b) menggalakkan murid-murid supaya mengamalkan dan mengekalkan warisan budaya sendiri. a) menghargai ( 1 markah) b) keharmonian ( 1 markah) ( jawapan yang bersesuaian boleh diterima) 14 . iv) bilangan negeri dalam Malaysia…. v) agama Islam agama rasmi………… vi) bilangan negeri dalam Malaysia…… 2m 2m 2m .

( 2 markah) ( jawapan yang bersesuaian boleh diterima) PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN JSU PEPERIKSAAN SETENGAH TAHUN Bahagian A Aras kesukaran Mudah Sederhana Tinggi Jumlah Bahagian B Aras kesukaran Mudah Sederhana Tinggi Jumlah Tema 1 4 2 1 7 Tema 2 4 5 3 12 Tema 3 4 2 1 7 Jumlah Aras 12 9 4 26 Markah 12 18 10 40 Tema 1 2 2 1 5 Tema 2 2 5 3 10 Tema 3 2 2 1 5 Jumlah Aras 6 9 5 20 Markah 6 9 5 20 15 .8. mengadakan minggu/bulan kebudayaan dan warisan kempen kenali budaya Malaysia.

PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN JSU PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN Bahagian A Aras Kesukaran Mudah Sederhana Tinggi Jumlah soalan Bahagian B Aras Kesukaran Mudah Sederhana Tinggi Jumlah soalan Tema 1 2 x x 2 Tema 2 x 2 x 2 Tema 3 2 2 x 4 Tema 4 2 1 2 5 Tema 5 2 2 1 5 Tema 6 4 3 1 8 Jumlah Markah aras 12 10 4 26 12 20 8 40 Tema 1 1 x x 1 Tema 2 x 2 x 2 Tema 3 1 2 x 3 Tema 4 1 1 2 4 Tema 5 1 2 1 4 Tema 6 2 3 1 6 Jumlah Markah aras 6 10 4 20 6 10 4 20 16 .

17 ..