RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN KEMAHIRAN IKHTISAS HOKI

Tarikh: 8 Mei 2012 Masa: 8.00 pg – 8.40 pg Bil Pelajar: 13 0rang Tunjang pembelajaran: Kemahiran menggelecek Tajuk pembelajaran: Cara- cara menggelecek Fokus pembelajaran : Teknik menggelecek Pengetahuan awal murid/pelajar: memukul dan menahan bola dengan cara yang betul Objektif pembelajaran: Psikomotor: 1. Pelajar dapat menunjukkan cara menggelecek dengan teknik yang betul 2. Pelajar dapat melakukan kemahiran menggelecek dalam jarak 25 ela tepat pada sasaran dengan kadar 80%. Kognitif: 1. Pelajar dapat membezakan 3 jenis kaedah menggelecek dengan betul 2. pelajar dapat mengenalpasti untuk menghantar bola dari satu kedudukan ke sasarannya. Afektif: 1. Pelajar dapat menunjukkan kerjasama melakukan aktiviti latihan seperti aktiviti regangan dan memanaskan 2. pelajar dapat mengemukakan kemahiran yang beransur imaginatif. badan

KBKK/Kemahiran sains: Persediaan murid/pelajar: pakaian sukan,kayu hoki,bola hoki,bip Persediaan guru:

Ia juga menggalakkan pemain memandang bola dan dapat pegangan ( grip ) asas. Tangan di sebelah bawah hendaklah dalm posisi untuk mengawal kayu. Ketuk bola ke udara dengan bahagian muka rata kayu. Penerangan & tujuan demonstrasi . Teknik mengelecek 2. Jangan ketuk bola lebih tinggi dari 25 cm. kon Aktiviti/latihan organisasi Tumpuan latihan  Pegang kayu dengan tangan kiri di bahagian atas dan tangan kanan di pertengahan batang kayu. dengan i. bola hoki . -membantu kordinasi mata serta tangan. MENGGELECEK LONGGAR - menggelecek ini ( open / loose dribble ) digunakan apabila pemain hendak menggerakkan bola dengan cepat. melepaskan diri dengan bola daripada pemain lawan. 1.  20 min mengajar & latihan 1.RANCANGAN MENGAJAR MASA OBJEKTIF PENGAJARAN KEMAHIRAN ALATAN Masa 10 min Memanaskan badan (Latihan dengan kayu & bola ) : 40 MINIT : Latihan dan Permainan : Mengelecek : kayu hoki.

2. Pemain A berjalan/berjogging sambil membawa kayu hoki (tanpa bola). berlari dengan bola ke arah gol. 2. Ansur Maju 2. 1. dan melalui cara ini pemain boleh melarikan diri daripada pihak lawan. 3. 1. Ansur Maju 1. Pastikan bola sentiasa berada pada garisan dan dekat dengan kayu hoki. 2. MENGGELECEK RAPAT 3.ii. 4. . Pemain berjalan sambil mengelecek bola di garisan lurus 20 meter. Bongkokkan badan seolaholah sedang membawa bola. Pastikan pemain memegang kayu dengan betul. MENGGELECEK INDIAN - - Menggelecek Indian sangat berguna jika pemain hendak menukar arah daripada kanan ke kiri atau sebaliknya. Lari secara lurus 20 meter dan kembali ke tempat permulaan.

2. 1. Ansur Maju 3. Pemain mengelecek rapat 20 meter dalam kumpulan. 3. 4. Pemain A mengelecek bola kepada D dan akan menyambung diri di belakang F. 1. 3. Pemain A akan menggelecek bola di atas garisan ’S–. Ulang aktiviti ini. Pastikan bola sentiasa berada di atas garisan. Teruskan aktiviti ini sehingga pemain dapat menguasai . Pemain D pula mengelecek bola kepada pemain B dan akan menyambung diri di belakang C.3. 4. Ansur Maju 4. 2. Mulakan dengan berjalan kemudian tambahkan kelajuan apabila pemain sudah menguasai kemahiran. Ulang aktiviti ini. 4. Tambahkan kelajuan apabila pemain sudah menguasai kemahiran.

4. Mulakan dengan berjalan kemudian tambahkan kelajuan apabila pemain sudah menguasai kemahiran. Ansur Maju 5. Teruskan sehingga pemain menguasai kemahiran ini. 2. Pemain A akan menyambung diri di belakang C. 1. Ulang aktiviti ini. Apabila pemain sudah . 3. Ansur Maju 6. 5. Teruskan sehingga semua pemain melakukan aktiviti ini. 4.kemahiran dengan baik. Pemain A mengelecek bola di antara skitel dan memberikan bola kepada pemain C. 3. 1. Kemudian pemain A akan menyambung diri di belakang D. Pemain akan mengelecek mengelilingi bulatan gelung rotan. 2. Pastikan pemain mengelecek dengan cara yang betul. Pemain A akan menggelecek kesemua gelung rotan dan akan memberikan bola kepada B.

Pemain A akan memberikan bola kepada pemain B dan menyambung diri di belakang pemain B. Teknik mengelecek. Pemain akan mengelecek bola secara lurus dan kemudian mengelilingi skitel. . 3. Kawalan bola 2. 10 min (Aktiviti Pemulihan) 1.menguasai kemahiran. tambahkan kelajuan. 2. Apabila pemain sudah menguasai kemahiran. tambahkan kelajuan. 1.

Pemain B yang menerima bola akan mengelecek rapat ke hadapan dan kemudian menolak semula kepada pemain A. 3. Perhatian kepada mengaplikasikan kemahiran mengelecek. Regangan otot pada intensiti sederhana.) 1. -Mengawal bola -Pergerakan -Berani mencabar pihak lawan 10 min (warm Down ) Larian kendur 1-2 pusingan padang( jogging ) dan buatkan regangan secara perlahanlahan.10 min KemahiranMengelec ek (Aktiviti Pengayaan. 1. Pemain A akan mengelecek rapat ke hadapan dan kemudian menolak kepada pemain B. 2. Ulangi aktiviti ini dengan menambah kelajuan. * Regangan statik (dari bawah ke atas) . Perlahankan aktiviti kepada intensiti rendah : * Lari anak * Berjalan 2.

Refleksi kendiri: Refleksi penyelia: .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful