You are on page 1of 8

RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN KEMAHIRAN IKHTISAS HOKI

Tarikh: 8 Mei 2012 Masa: 8.00 pg – 8.40 pg Bil Pelajar: 13 0rang Tunjang pembelajaran: Kemahiran menggelecek Tajuk pembelajaran: Cara- cara menggelecek Fokus pembelajaran : Teknik menggelecek Pengetahuan awal murid/pelajar: memukul dan menahan bola dengan cara yang betul Objektif pembelajaran: Psikomotor: 1. Pelajar dapat menunjukkan cara menggelecek dengan teknik yang betul 2. Pelajar dapat melakukan kemahiran menggelecek dalam jarak 25 ela tepat pada sasaran dengan kadar 80%. Kognitif: 1. Pelajar dapat membezakan 3 jenis kaedah menggelecek dengan betul 2. pelajar dapat mengenalpasti untuk menghantar bola dari satu kedudukan ke sasarannya. Afektif: 1. Pelajar dapat menunjukkan kerjasama melakukan aktiviti latihan seperti aktiviti regangan dan memanaskan 2. pelajar dapat mengemukakan kemahiran yang beransur imaginatif. badan

KBKK/Kemahiran sains: Persediaan murid/pelajar: pakaian sukan,kayu hoki,bola hoki,bip Persediaan guru:

-membantu kordinasi mata serta tangan. 1.  20 min mengajar & latihan 1. Penerangan & tujuan demonstrasi . dengan i. Teknik mengelecek 2. bola hoki . melepaskan diri dengan bola daripada pemain lawan. Tangan di sebelah bawah hendaklah dalm posisi untuk mengawal kayu. Jangan ketuk bola lebih tinggi dari 25 cm. kon Aktiviti/latihan organisasi Tumpuan latihan  Pegang kayu dengan tangan kiri di bahagian atas dan tangan kanan di pertengahan batang kayu.RANCANGAN MENGAJAR MASA OBJEKTIF PENGAJARAN KEMAHIRAN ALATAN Masa 10 min Memanaskan badan (Latihan dengan kayu & bola ) : 40 MINIT : Latihan dan Permainan : Mengelecek : kayu hoki. Ketuk bola ke udara dengan bahagian muka rata kayu. Ia juga menggalakkan pemain memandang bola dan dapat pegangan ( grip ) asas. MENGGELECEK LONGGAR - menggelecek ini ( open / loose dribble ) digunakan apabila pemain hendak menggerakkan bola dengan cepat.

Ansur Maju 1.ii. Pemain berjalan sambil mengelecek bola di garisan lurus 20 meter. Lari secara lurus 20 meter dan kembali ke tempat permulaan. berlari dengan bola ke arah gol. Pemain A berjalan/berjogging sambil membawa kayu hoki (tanpa bola). 2. 3. 1. dan melalui cara ini pemain boleh melarikan diri daripada pihak lawan. Pastikan pemain memegang kayu dengan betul. MENGGELECEK INDIAN - - Menggelecek Indian sangat berguna jika pemain hendak menukar arah daripada kanan ke kiri atau sebaliknya. 4. MENGGELECEK RAPAT 3. . 2. 1. 2. Pastikan bola sentiasa berada pada garisan dan dekat dengan kayu hoki. Bongkokkan badan seolaholah sedang membawa bola. Ansur Maju 2.

Ansur Maju 4. 3. 4. Ulang aktiviti ini. Ulang aktiviti ini. 3. Pastikan bola sentiasa berada di atas garisan. 2.3. 2. Mulakan dengan berjalan kemudian tambahkan kelajuan apabila pemain sudah menguasai kemahiran. 4. Pemain mengelecek rapat 20 meter dalam kumpulan. 1. Pemain D pula mengelecek bola kepada pemain B dan akan menyambung diri di belakang C. Pemain A mengelecek bola kepada D dan akan menyambung diri di belakang F. Teruskan aktiviti ini sehingga pemain dapat menguasai . 1. Tambahkan kelajuan apabila pemain sudah menguasai kemahiran. 4. Pemain A akan menggelecek bola di atas garisan ’S–. Ansur Maju 3.

Ansur Maju 5. 1.kemahiran dengan baik. 2. 2. Teruskan sehingga pemain menguasai kemahiran ini. 5. 3. 1. Ulang aktiviti ini. Pemain A akan menyambung diri di belakang C. 4. Mulakan dengan berjalan kemudian tambahkan kelajuan apabila pemain sudah menguasai kemahiran. Pemain A akan menggelecek kesemua gelung rotan dan akan memberikan bola kepada B. Ansur Maju 6. Pemain A mengelecek bola di antara skitel dan memberikan bola kepada pemain C. Pemain akan mengelecek mengelilingi bulatan gelung rotan. Apabila pemain sudah . Teruskan sehingga semua pemain melakukan aktiviti ini. 4. Kemudian pemain A akan menyambung diri di belakang D. Pastikan pemain mengelecek dengan cara yang betul. 3.

Pemain akan mengelecek bola secara lurus dan kemudian mengelilingi skitel. 10 min (Aktiviti Pemulihan) 1. tambahkan kelajuan. 3. Apabila pemain sudah menguasai kemahiran. Kawalan bola 2. 1. . 2. tambahkan kelajuan.menguasai kemahiran. Teknik mengelecek. Pemain A akan memberikan bola kepada pemain B dan menyambung diri di belakang pemain B.

1. Ulangi aktiviti ini dengan menambah kelajuan. Perhatian kepada mengaplikasikan kemahiran mengelecek. Pemain B yang menerima bola akan mengelecek rapat ke hadapan dan kemudian menolak semula kepada pemain A. 3. Regangan otot pada intensiti sederhana.) 1.10 min KemahiranMengelec ek (Aktiviti Pengayaan. -Mengawal bola -Pergerakan -Berani mencabar pihak lawan 10 min (warm Down ) Larian kendur 1-2 pusingan padang( jogging ) dan buatkan regangan secara perlahanlahan. * Regangan statik (dari bawah ke atas) . Perlahankan aktiviti kepada intensiti rendah : * Lari anak * Berjalan 2. 2. Pemain A akan mengelecek rapat ke hadapan dan kemudian menolak kepada pemain B.

Refleksi kendiri: Refleksi penyelia: .