You are on page 1of 7

Terima kasih Tuan Pengerusi Majlis, panel hakim penjunjung kesaksamaan, barisan pendidik bestari, serta hadirin yang

dikasihi. Assalamualaikum dan salam 1Malaysia. Pentas ini sekali lagi saya jejaki untuk menyampaikan sebuah lagi pidato yang bertajuk “................................................................................................................................”. Sidang dewan yang budiman, ........................................................................................................................................................... .......................................................................................................................................................... Selain itu, ........................................................................................................................................................... ............................................................................................................................................................ Seterusnya, ........................................................................................................................................................... .......................................................................................................................................................... Sebagai kesimpulannya, ........................................................................................................................................................... ........................................................................................................................................................... Sekian, terima kasih.

1

kita mempunyai wang simpanan. Di samping itu. 2 .1. mereka sepatutnya bergiat aktif dalam pelbagai aktiviti agar dapat menabur bakti ke arah pembangunan negara dan bangsa. Seterusnya. amalkanlah sikap menabung dalam kehidupan. kita dapat mengamalkan sikap berjimat-cermat. Selain itu. Menabung banyak kebaikannya. seorang bekas guru boleh mengajar kelas tambahan kepada pelajarpelajar di kawasan kejirannannya. Jika kita sakit wang itu juga boleh digunakan untuk mendapatkan rawatan. Kebaikan Menabung Menabung bermaksud menyimpan sebahagian wang untuk masa depan. 2. menabung juga dapat membantu keluarga apabila ditimpa kesusahan. Selain itu. Walaupun tua. Sebagai kesimpulannya. warga tua juga sebenarnya boleh menyumbang sedikit tenaga dengan melakukan kerja-kerja yang bersesuaian dengan kemampuan mereka. Contohnya. hormatilah warga emas. Dengan menabung. apabila kita menabung. Sikap begini akan menjadikan insan yang bersyukur atas rezeki daripada Tuhan. Sebagai kesimpulannya. golongan tua hendaklah terus membimbing golongan muda berdasarkan pengalaman mereka agar kehidupan golongan muda terjamin dan lebih bermakna. Wang simpanan ini boleh digunakan untuk menampung wang perbelanjaan kita untuk melanjutkan pelajaran ke universiti. Warga emas Warga emas adalah mereka yang berusia 60 tahun ke atas.

kita hendaklah menggunakan satu bahasa untuk berkomunikasi. Jikalau kita tidak bersukan. Antara sukan yang dapat mengeratkan silaturrahim ialah bola sepak dan bola jaring. Ini 3 . Selain itu. Sukan penting memastikan badan kita sihat. Selain itu. Di samping itu. kita juga mengamalkan nilai-nilai murni dalam kehidupan agar kita sentiasa bersatu. badan akan lebih segar dan sihat. Bersatu Teguh Bercerai Roboh dapat menggambarkan bahawa rakyat Malaysia perlulah sentiasa bersatu untuk merealisasikan 1Malaysia. Hal ini adalah kerana. bersukan merupakan aktiviti yang berfaedah dan berguna kepada kita. Di samping itu. Apabila kita bersukan. Sebagai kesimpulannya. Perkara ini akan menyihatkan badan dan otak kita. Untuk merealisasikan 1Malaysia. Sebagai kesimpulannya. kita akan mengeluarkan peluh. 4. gagasan 1Malaysia dapat direalisasikan. kita harus menghayati Rukun Negara. Apabila berpeluh. Rukun Negara bertujuan untuk menyatupadukan rakyat Malaysia. pastinya badan kita akan mudah dijangkiti penyakit. Apabila kita bersatu. bersukan juga dapat mengeratkan silaturrahim. Bersatu Merealisasikan 1Malaysia Perdana Menteri kita telah mencetuskan idea yang bernas dengan merealisasikan gagasan 1Malaysia dalam kalangan rakyat Malaysia. bersukan juga dapat mengisi masa lapang kita dengan perkara yang berfaedah. kerana bahasa boleh menyatukan rakyat yang pelbagai kaum di negara kita. Faedah Bersukan Bersukan bermaksud bergiat dalam sukan.3. Antara faedah-faedah bersukan ialah dapat menyihatkan badan kita.

Kita boleh menjalankan aktiviti seperti bersukan. Mereka juga boleh dijangkiti penyakit seperti penyakit AIDS. Seterusnya. berekreasi. Selain itu. Sebagai kesimpulannya. Seseorang itu perlu mengamalkan satu bentuk pemakanan yang seimbang dalam kehidupannya. Dadah Musuh Nombor Satu Negara Dadah adalah musuh negara. atau berjalan bersama-sama keluarga ketika hujung minggu. dadah akan membinasakan diri. Amalan Gaya Hidup Sihat Gaya hidup sihat bolehlah ditakrifkan sebagai satu amalan kehidupan yang membawa impak positif kepada diri seseorang. Ibu bapa juga harus memainkan peranan supaya anak-anak tidak terjebak dengan najis dadah. Seterusnya. Penyalahgunaan dadah adalah dilarang sama sekali. Selain itu. kita haruslah menangani masalah dadah dengan mengadakan kempen anti dadah. kita mestilah memerangi dadah kerana dadah adalah musuh nombor satu negara. keluarganya dan masyarakat. 6. Sebagai kesimpulannya. aktiviti senaman yang berkala mampu menjadikan kehidupan yang dijalani oleh seseorang itu lebih sihat dan menceriakan. Antara punca penyalahgunaan dadah adalah pengaruh rakan sebaya dan masalah keluarga.5. kita juga perlu mengutamakan kebersihan diri pada setiap masa bagi memastikan terhindar daripada sebarang penyakit. orang yang mengambil dadah dianggap sampah masyarakat. Jika salah digunakan. gaya hidup sihat hanya boleh dicapai sekiranya masyarakat benar-benar berusaha ke arah itu. Diet yang seimbang membolehkan kita semua mencapai kehidupan 4 . yang ceria.

sebagai rakyat Malaysia. semakin meningkat. Kita hendaklah sentiasa bersyukur dan menghargai jasa-jasa pemimpin yang telah berjuang untuk membebaskan Negara kita daripada jajahan kuasa asing. Saya berasa bangga menjadi anak Malaysia kerana Malaysia mempunyai rakyat yang berbilang kaum dan agama. Oleh itu. 8. Sebagai kesimpulannya. Nilai-nilai murni perlu dipupuk dalam diri setiap pelajar. Saya amat beruntung mempunyai Perdana Menteri yang adil dan saksama. Masalah Buli Dalam Kalangan Murid Buli bermaksud perbuatan mengasari orang yang lemah dengan tujuan untuk menunjukkan kekuatan masing-masing. Masalah ini berlaku berpunca daripada pengaruh rakan sebaya kerana tersalah memilih kawan. kita seharusnya berbangga menjadi anak Malaysia. saya menyeru agar rakyat Malaysia mempunyai semangat patriotisme agar Negara ini akan berkembang maju dari segi ekonomi dan aman damai. Dalam era globalisasi ini masalah buli 5 . Seterusnya. Perkara ini juga berpunca daripada masalah keluarga yang dihadapi oleh para pelajar. masyarakat akan aman dan makmur. Sebagai kesimpulannya. Saya Anak Malaysia Saya bangga menjadi anak Malaysia.Walaupun berbilang kaum dan agama. masalah ini perlu diatasi agar sekolah menjadi tempat yang selamat untuk belajar. Seterusnya. kita haruslah berbangga dan sentiasa menjaga nama baik Negara.7. Jika masalah ini dapat dihentikan. kita perbuatan membuli adalah merugikan dan jauhilah diri kita daripada perbuatan ini. Saya juga berasa amat bertuah tinggal di Malaysia ini kerana Negara ini aman dan makmur.rakyat Malaysia hidup dalam keadaan yang aman dan harmoni. Selain itu. semua pihak haruslah memainkan peranan agar masalah buli ini tidak berterusan.

Seterusnya. Kita dapat menggunakan ilmu yang kita peroleh itu di dalam kelas. Di antara persatuan unit beruniform ialah pengakap. Sebagai kesimpulannya. Kita sebagai rakyat di negara ini yang terdiri daripada pelbagai kaum perlu mengekalkan amalan murni ini supaya satu masyarakat yang bersatu-padu mampu dihasilkan dengan mudah. Sebagai kesimpulannya. 10. Sebagai contoh. pandu puteri dan bulan sabit merah. Kita juga dapat bertukar-tukar fikiran dengan rakanrakan kita. kita juga dapat bekerjasama antara satu sama lain apabila melakukan kerja secara berkumpulan. Seterusnya. Faedah Menyertai Unit Beruniform Unit beruniform merupakan aktiviti yang diadakan di sekolah. majlis perkahwinan menjadi lebih mudah untuk dilaksanakan jika semua ahli masyarakat bekerjasama melaksanakannya Selain itu. Selain itu. Kita dapat menambahkan ilmu pengetahuan apabila menyertai unit beruniform. 6 . mudah dan menjimatkan kos serta meriah. Kegiatan ini masih diamalkan di kawasan kampung. Amalan Bergotong-royong Kegiatan gotong-royong merupakan amalan turun-temurun. kita perlu menyertai unit beruniform kerana banyak faedahnya. dengan menyertai unit beruniform dapat mendedahkan kita kepada sikap berdikari dan yakin kepada diri sendiri. amalan bergotong-royong ini dapat mengeratkan perpaduan sesama ahli masyarakat setempat kerana berlakunya interaksi ketika amalan ini dilakukan. Amalan bergotong-royong memastikan semua kerja dapat dilaksanakan dengan cepat. amalkanlah sikap bergotong-royong supaya hidup kita lebih sejahtera. amalan ini merupakan satu tradisi mulia yang perlu dikekalkan.9.

Hidup mereka 7 . bangsa yang berilmu dapat memajukan diri sendiri. Sebagai kesimpulannya. Seterusnya.11. dan dapat memberi kesan yang baik kepada masyarakat dan negara. ilmu yang ada akan menjadikan kita selangkah di hadapan berbanding yang lain. diperbodohkan danjuga rendah diri. juga sentiasa tenang dalam hidup dalam harmoni. kita tidak akan berasa ketinggalan. Selain itu. kita perlu merebut peluang yang ada untuk menuntut ilmu. Dengan adanya ilmu. Oleh itu. Bangsa Berilmu Bangsa Berjaya Orang yang berilmu terjamin akan memperoleh kejayaan jika ilmu yang diperoleh dimanfaatkan dengan bijaksana. orang yang berilmu akan sentiasa berfikiran positif.