Şcoala de vară: „Dirijori de orchestră”, Scorniceşti

www.orchestraro.wordpress.com

Curs de Dirijat Orchestral
Cap. I Noţiuni de bază pe care fiecare dirijor trebuie să le cunoască 1.1. Clasificarea măsurilor
Masurile de doi timpi (binare) si de trei timpi (ternare) au cate un singur accent si pentru aceasta sunt masuri simple (2/4, ¾, 2/8, 3/8). Accentul in masurile simple cade intotdeauna pe timpul intai. Masurile simple stau la baza formarii masurilor compuse. Masurile care au mai mult de trei timpi si mai mult de un accent alcatuiesc categoria masurilor compuse (4/4, 4/8, 6/8, ). Masura compusa din doua masuri simple, diferite, una binara si alta ternara, se numeste masura mixta. Masura de x/y: x – indica numarul timpilor in fiecare masura pe tot parcursul cantecului (doi timpi); y – unitatea de masura a fiecarui timp (optimea).

1.2. Tempoul
Viteza cu care se executa o lucrare muzicala se numeste tempo sau miscare si se reprezinta prin termeni de tempo (de miscare). Termenii de tempo se stabilesc in functie de continutul si caracterul pieselor muzicale. Aceşti termeni se scriu la inceputul partiturii, deasupra portativului, langa cheie. Provin din limba italiana – limba universala a muzicii. I. Termeni principali de tempo care indica o miscare constanta: - pentru miscari rare: Largo (larg, foarte rar), Lento (lent, lin), Adagio (rar). - pentru miscari potrivite (moderate): Andante (potrivit de rar), Andantino (rarisor, putin mai repede decat andante), Moderato (moderat, potrivit), Allegretto (repejor, putin mai rar decat allegro). - pentru miscari repezi: Allegro (repede), Vivace (iute, vioi), Presto (foarte repede). II. Termeni care indica o miscare treptata: a. Pentru rarirea treptata a tempoului: rallentando (rall.) = rarind treptat miscarea, incetinind; ritardando (ritard.) = intarziind miscarea; ritenuto (rit.) = retinand miscarea. b. Pentru accelerarea treptata a tempoului: accelerando (accel.) = accelerand miscarea; stringendo (string.) = grabind miscarea. Revenirea la tempoul initial se face prin termenul a tempo (=tempo initial). Termenii de tempo se pot executa corect cu ajutorul unui aparat special care indica toate gradele de viteza ale tempoului, numit metronom.

1.3 Termeni de nuanţă
Intensitatea (taria) cu care se executa o piesa muzicala este reprezentata in scris prin nuante. Nuantele sunt redate prin termeni de nuanta, termeni ce provin din limba italiana. Termenii de nuanta se noteaza prescurtat pe parcursul lucrarii muzicale. Dupa efectele diferite pe care le induc, acesti termeni pot fi: a) Termeni care indica o intensitate constanta: ppp (pianissimo posibile) = cat se poate de incet; pp (pianissimo) = foarte incet; p (piano) = incet; mp (mezzo-piano) = potrivit de incet; mf (mezzo-forte) = potrivit de tare; f (forte) = tare; ff (fortissimo) = foarte tare; fff (fortissimo posibile) = cat se poate de tare. b) Termeni care indica o schimbare treptata a intensitatii: crescendo (cresc.) < = crescand intensitatea din ce in ce mai mult; decrescendo (decresc.) > = decrescand intensitatea din ce in ce mai mult; diminuendo (dim.) = micsorand intensitatea. 1

1. 3.4. 2. 6 şi 7 timpi Lăudaţi pe Domnul! 2 . 5. 4. Tactarea schematică a măsurilor de 1.