"'''\ U a>IOlW(J)fJ<!

>
!
Ji

H Inrnilnodu

~(j))L[6(j))6U
uti6l.j

~lflrf1UJfi
99/87

Cfrhla>1O

I

ldninilcl Aosiriar Snnqnm
6Tom-

I

Paper I - Child Development
IL6U6fil .@.6l16filw6U 6f61iTu~ lD6di1lb [IiL~6mlb uoo!D1w ~6IT6filwru Bifii}6fil eyl6UtD lD6di1lb [IiL~6IDlb6IDW lDrroo!fi1W6IDlDUU§I Biru6filuS16UT(!,D6\JW ~6TT6lllWfii) lb6UT6IDlD6lIlW Q6lJ61'iluu(B~§Ilbru !BlDru an!fi1w ~6lIl61!J~§ItD 2. ~!fil6ll 6f61iTu~ IDULj 6lI1b16l!)WH IJrrIT~!fl~" 6161iT1DI QIJrrm6M6lIIT a. 6fITffi Iiiu b. siu lfJ 6lir 61!JT c. [jJQ6l!JL d. Iiiu[jJWIT!BlD6liJ I 3. J)j,&IL@6l!)6\JuS1!Dl$§i!J, (8ILITLUITLIQ61iT (!p61iT(86IITITIQ a. ulT6iJ!B6Urr6iJ b. (OJuffi~~1T c. liiulfJ6liJ61!JITd. lbIT6ObT6lIlL 4. U IT6iJ(86IJT6fil1iM (8!f1T!fl6l!) 6UT (!P6ll)ID lEib 611 6U6UT 61I!il!!llm 61611!il1Dl6UJ I ® L Q!l>ITLITLj6ll)LW~? a. ~!D161wrrIT b. ~Lfii}!Jrrir c. QlJwrutJITIT d. (8lDfii}an!D1w ~6lIl61!J~~tD 5. ~6l16fil wru 6lI6l!)ILIL6l!)6T[ ~®6lI1T Iii lfJW6lIIT a. cblITlL6TuIDIT b. Q§l!!lruL6liJ c. B.F. 6TulfJ6fu61!JITd. ~.~ ~ffiJ 6. LD6l!IW ~!fil6llIJ[IT jwffiILw .@.6l!)LW~ 6f6UJ1DIan!D1w6lIIT a. 6lJITL8=61!JITl6fu b. [jJwrr(8~ c.6lllru615lww lDffi@Jru d. lfJfii}!BurrIT(B 7. (!p@6l!)IDIiiILITL61 (8ILrrLulTffi 6161iTIDLj@W QILrr6ir6l!)IL 6fuQUIT@~ ~!flwLDITW1!ilIDl?
u

1. a. b. c. d.

c. @ITlLjffi ffifTL61l:b6lr d. Lj6\J6UT~6l!ll1ir8=§1l:b6lr 13. l..l®6MITl6fu Qurr~6II)1D& s®$j~®6lIfT~tiI ulQ@6m6\J& (8SfTLUITLffi @6Ul6\lIL6ir 61$!!)6m 6M 8. {!Plbfii}!b16ID6U b. ~Uoa'oT(B!b1@l6\ll:b6lr c. (!p6M!DI !bl61lJ6U8i6lr d . [Iirr6lir@J @6l!l6\Jffi6lr 14. Lj6\J6fu uW1!il~!J, 1i6il6DI (!p6ll)!D61lW Lj~$~W6lIIT wrrir? a. lbfTBilIT b. 6).616Tu.~6iJ c. l..l(8UITQu6iJ d. lDlT~I!)(8IJ1TIT1 15. '~61T6filW6il' 6f6UJU~ 1D6M$61l!flU uoo!filw~' 6I6ilJ1DIBil!filW6lIIT a. 6lJITLIJ6IIT b. UIT6iJ6UIT6iJ c. ~ru!BUITITL d. IDfTfifuL 16. 6lJ@)Lu51ffu IDfT6!Im 6lIITS 6hl6UJ [IiL $ 6m§j S61l 611 ~!fi1 ~ ~ Q S IT6Tr6l1 !!)WU ILLDITIIT (!p6ll)!D 6 .. a. ~l:bffi[IiITffi@J (!p6ID[!) b. ~!il!DI!B[IilTffil:bru (!p6l!l[!) c. t8[fJIT 8iITtimru (!P6l!llD d . !!)6di1wIT6Tr6UU6UITOOWl @6IDlD 17. '.Il6UJ6Il>6M(8W ~ ~!fil6lJITW' 6f6UJJ!lIBil!filW6lJIT a. IJITffi~~6Tu b. ~irffilfJlJ5h'lliiu C. [jJ!B61TL!BLIT d. ~ITl6TuLITLl!)6iJ 18. ~!illDtbLjITlll.jW ;®1W6ULj UUtDU6mU U6DlrUIT~W 6f6M& Bil!filW6lJIT WITIT? a. BiITITruL5lWIT66lir b. a,LLrrITCB c. ffiIT60IDLru d. ffil:brrruliiutDl§ 19. @(8UIT(8lDrr(8IJITIDa,6fil6il 1i1T6!lmuuffi6ll~ a. ~6OOlLlD b. Q!Jru c. ~fifuffi6lr d. 6fil~!bl 20. @® Ii® iUL6Il>LWIT (8lJlT§j6l!)6M @ILW~!!) jLW 6f~? a. QgJ6liiI6lJIT b. @ffiUIT@J6lJIT C. ~WIT6lJ1T d. 6jlILIT(llWIT 21. 'i$!!) iW6ULj' i$!!) iw6iJt5I6II)6M~®6lI1T1ii(g,w 6f6l!l Bil!filW6lIir WITIT? a. QlD60IDLru b. LffiffiLru c. IiLLITITCB d. 6lJITLH6lir 22. JD6MQ6lJ@661 6f6UJUW.... a. ~Wru41ii1D1b (BlDffi6UlTrhlalw !b16al6U b. ~6T!6lJ6TTIT8=8)(BlDffi6\JITffiJ.$lw !b16al6U C. ~6l!ll1 IT8=8) ffiw(ll6\JITffiJcblw @6ID6U d. W61!J6lJ6TTIT (Bw(ll6UlTffirffilw @6l!l6U 8=g] 23. !!)IT6iuL6lfiI6fu !bI6Dlr6UM!Dl6llH.Qlirr6T!6Il>liW1w fun6TT 1D6M$@lD61iTIi6iil1ifu sr6liur6IIlfilH.6IDffi

a. 3

b. 5

c. 7

d. 8

24. "IL6M6ljIL6ir ~W6lI" 6f6UJID!bJT6ID6\JQ6lJ6fil~LL6lJIT a. ~IT6M (8L6lll b. 6lll6U6I51ww (BgJW6Tu c. 6TL6lJIT(B ~666M6Tu d. ffilffilDsmL t.S1UITwffi 25. ILOOt51$!1)661fiM(!P!!)ru UI!)@6Il>6\J a. w@u!3ffi QlJwibru b. ibWITIT QIJWib6U C. 6lJ1T]§!f>ru g d. @LLtDlCB§i6\) 26.ID6Mu(8UIT~ITLLrhllilifil6fu 6lJ6Il>BiBi6T!

a. 4

b. 2

c. 3

d. 8

a. 1918 b. 1917 c. 1920 d. 1912 B. 6lIW~ 6lI~(8!flrr®ffiILIT6M 1DI6liur6UM~6lI ~6T[6lI(8ILIT6il u!il!fi1 &!filW6lIir?

a. Q61UtBi6UIT b.6Tucbl6fu61!JIT C. [jJWfT(8~ d. L3'(861!JL 9. "Adolescent" 6f6UJID8J,ffiJHd6IJQIfIT6U6616fu~I!)UU6l!)L QUIT®6T! 6f61iT6M? a. (lluBilbfii) b. lDfIJI~lbru C.6U6TTl!!i!bru d. QU(!9l~!bru 1 O. ~UfTLQU6UJL 616fuu6lIU~ (8lLrrLurrffi WIT!b]? a. lbOOffilT6UQIl'W@ (llffiITLUIT(Bffi6Tr b. Lj!bl6llllDWIT61!J (8afTLUIT(Bffi6lr c. [fJ6fi'61!J!BffifTLurr(BBi6lr d. 6f@ITlD6ID[!) !BffiITLUrrffiBi6lr 11. LD6lfiI!fl6lfil6fu Lj6'i)6UJ .@.iDJULjE£6Tr 6f6Muuffi &l6UJ[!)6M a. ~!D16lllfifu 6U1TW1ruffi6IT b. UlTir6ID6UULj6U6M c. lblffiIT6ljULj 6U6fu d. Bi6ID6lJULj6\J6M 12. @®6lIIT 1..16filw lDU$@6fu tlJ~ (8UWIL6T! [IiLlDlTffi6ll~ (8ulT61iT1DI . . ? 6f6!lm~!!)6IJ . a. Lj6U6Ml:bfTL8)Bi6lr b. W)fii}Qurr@6li l:brrL8)

27. Bi®6ljIDl!!)6616UJ(8UIT~ ~~LL6I®~~ QUlDuuffiw ~(BUIT(8IDIT(8IJlTtiI a. Y b. X c. XY d. XX 28. ~LSITL61 (!p6UW ILIDlD6II)6U l!P!fl6iir @!1)6616iJ 66161TIii&lw6lIIT a. 6Tu.$l6ID6lHIT b. (BlDITl ID6ljIT ffigJIT6M1iiu C. UIT6iJ(B6UIT d. (Ba.IT6UIT 29. &l6U(8UITITL IbIm6ImT~611 6fi1@ 6f6ilJLJ~ a. (!pUUITlIDIT6l!ll1 @6IDOO b. QUIT@6li-QlJwru-6fil6l!l6TT6lj 6lll~ c. JDIsm6m!D16lj ~6alIDULj d. (8lDooan!DIw ~6[)6lH§!blW 30 &6U6filtnl6UJ QPH.&lw (8!!iITlii&tiI 6f6UJU~ a. U60bTUITLCBffi l:b6U6lll b. [IiL~6IDib lDfT!DlDW c. ~!fi16lj 6lJ6TTIT 68) d. H(!PibITW (8WtDUIT(B 1.d 7.b 13.c 19.c 25.c 2 ..8 8.b 14.d 20.c 2B.d 3.a 9.c 15.c 21.a 27.a 4.a 10.a 16.b 22.c 28.d 5.c 11.13 17.a 23.c 29.d B.b 12.b 18.a 24.d 30.b

@wffi6tlJm lBlDiDUrrlHm

m!i1~mm6blUI6tlJmmmmm

31. ALL6iJ 6IJ61IITo!i61(86lJHllDrrHl !bfilDLQUlDIlD U{[!)6IJlD 6T~? A) @!1Dl!b61l)LUU(!!)6IJW B) 61BiUU(!!)6IJtD C) @!lD~UU®6IJtD 0) U61T6fr1uU®611tD 32. 61161lIT!ilfl §y!)rrIT(8lDrrtiiH81611&1J&@J8I@&lDrr& [jILUJ,LLlil Bi~ut5luSl6iJ o 8i~&@JlD(8urr~ ~wuffi&l!D~ A) @!61T61I~~m6IDW B) cSlfihq6O'i19tD C)~9rr~rr~~ ~L6iJ 6IJ6Ylirff61 0) (!pma.@~~a.&W6ID6U 33. @LLuSlLffi a;IDt5l~§i6iJ (!PfilD!DfilDW AL®6llrr&&Iw6llIT . A) ~rrIT6li16IDuii B) urr6i!(86Urr C) tJ1wrr(8tJl 0) !iTucSlm6MIT 34. [jim 6IJ{[!)6IJ6IIT6IJWlDI61T IDcSlW661 §i{[!)lD Qsw6iJurrffi? 6T~ A) Bi6ID6U@a.WM1 8) ~6U6Urra= UW6ml1tD C) u!iIT6fr1 6filWITa.&6iT 0) ~6ID6llW6ID6M~~tD 35.lDrr6m6llITILro!LtD AL6DMIT&1J IJlD@6Ul6UfilDW (8~rrIDlDI6fila.a;rr ~ a;rr~6Oirl A) lD.$lW661WIT6M ILOOID6U@!,W6U 8) .@l@& IDLffiUUITffi 6fil@&@>tD QUOOmIDrrir C) ID®~~ Bi$b~@~W 0) 6T1rn'ol6ml1tDuffilll~~ QIDIT!iIT6lT!I>6ONUIl1D61T 36. a.6U6fil (8§iITdhdw t5lwuL(8LrrIT 6J6liT1DI&®§iUUffilD IDrr6m6llIl? A) tJ1ID lDIT6mI161J6IDg6filL @!6IDID~$b w@uQu6Oin QUWlU6IJ1l 8) ~ffia.u5l6U6UITW6U ~®UU6llIT C) ~6IJ®6ij)LW ~!D6IDlDlii@!tb @!6ID!D~~ ~6YI6lj lD~uQu6UblID6TI 6JffiUU6IJIT 0) ~m~ 6IJ@lUtJ16U ~6li1IDl&@JW (8lDIDuLL <9.blrn'olffiID61TULq:UU6IJ1l 37. 6IJ@>uu6Ul!DuSl6iJ HlID!DW 61!D&HI Qsww (861J6iinTlqW~? A) 6filfil&1JID~ <9.bOO!D 6 6U 8) lD6MUUITLtD Qa=wwlifOla=IT6U6U6U C) .@l@JU6IJtD .@l6fil&@!tD Q9W6U&6\lW a.OOtJ1~§i6U 0) 6T~&1Ju5l6U6ID6\l 3 B. a.6ll6IIT~@IDHlIT 6IIT AL6littJfilDlD HIIT~6Oirl? A) ~6Oinui\Slm u60inLJ B) ~Irn'olLlil51m .@l61l6lj, WITIDlUITffi C) ~6ONL6UID!iIT @®tDU 6JOOUffi~$b6U 0) <9.brT6IJW 39. s(!p~ITw$@6IiT u6iJ(86llWJ @>@e.a;ro!filDL(8w (8UIT~rrLLlD 6JW &rr~ 611MlD? A) ~6lIn'il6lj Qa:W6UITir6IJW B) ~dJlfITID u5l@>@ C) mu®e.&tD D) IfrrirQu6Oin6ml1w 40. @>W~6D)§ia.ro!tiiH Urrll6ID6IJ a.6IJ6IIT 6Ifo!i8i A) 4 @!!)6U 6 61161l)~ B) 8 @!!i6U 1 0 6ll6ID~ C) 6 @~6U 8 6IJ6ID~ 0)1 (!P!b6U 2 6IJ6ID~ 41. QlD~Wl ~6lT1l6IfllDrrf!)lUrrLLQ6iJ Q!!irrLe.& &rr6UrFd&ro!6U @>W~6ID~lDro!6IiT ufTII(8&!D4 6T~? A) @>ffiWu @6ID6\l uritJ(8a.OOcSl!D~ B) IJrIDlDlff@JW6UuritJID6fil&cSl!D~ C) W~LJ @6ID6U Urhl(8ffiIDffil!D~ 0) ~6ID6M~~tD 42. 5 @§i6U 12 6IJW~ 6IJ6ID~ AL6'il6IT @>W~filD§i&6filtiiH [fJ~W4 W6littJLW 6IJ6IT1l 61W6D)L.$l!D~ 6 A) 90% B) 40% C) 60% 0) 50% 43. 1D~4 !bl6ID6UuSl6U (!P@ @W!Dl6ID1Du.J6'il6IT611IT&6ir A) ~(!!) a.® @~L6lIlLWIT B) ~® a.® @JL6IDLWIT C)!!iwtJ1 - ~6Oin6O'M6li1 0) ~ffiIDIT6iT - !!)rhr6ID1D 44. iJrr6U &6U6fil6UlW u~ .."."~ "1>"""' III 111 Tnmllnndu ldclnllcl Ansirim Sonpcm 11 A) §i6IDL Qa:WW m6116ONffiw"""'"' 8) Qu, W(8IDITIl~61T IDL61l)1D6T6li1(J)I~6ID6mI1 ~~ IDOOt5l (861J6Oinffiw ffiffi C) U6lT6fila.6fil6U UITLrhlIDm6YIITffi i6ID6mI1~~ &OOt5lffia. (861J6Oinffiw. o ) ~~ 6T!bl6lju5l6U61l)6U 45. IDIT6UM6IJril6MS(\plDU u6!im4 6IJ61Irf661&@! AL§i&1J6IJ~ A) @iffitDutD,~ff1~wrr lDIDJ!)ltD6iJ6TIl u 8) 6Jluurrrr, ~ff1~wrr lDIDJ!)ltD6ir~ u C) @iffitDUlD,~ff1~WIT, ~uurrrr lDID!lJIW u6ir~ D) ~61~wrr lDID!lJIW u6iT6fil 46. ~e.IJIT~~& 8i~IDl§l1lw .6U>IDW~6Ur 6llJ$ 6T6Ur6IITQlJw.$l!D~? A) !I>~lD4!!) ~Lq:U4&6fil6M m6IJID§i6ID!!) .@l@ffifilffi.$lID!bl B) !I>~W4~ ~Lq:U4&6film m6IJID~6ID!!iffi @>6ID!DffiffilID~
Ill@L~@@ mruffiID

C) 4~!!iw lDID(J)Iw QIDIT@UUIT6U <9.b6llT!bl. 0) A IDOOlDltDC 47. t5l!D~§ ~W~6m§u5l66r !blUJ,~IT6Ma.6l'ilru6mlDw6616fu ~~ 61UULQW)®l&~W? A) @>6ID!D6IJITa.~®ffi@>w 8) C lDIDIDIW 0 C) ~®UU~6U6ID6U 0) 6IJ61I~ 6lJ61I~ ~(!!)ffi@>w 4B. LJIT~rr 6lD§i~ITWL 6T61iTU~ A) ~6mirH61ID6ID6lT~ ~6Oinffi6lJ~ 8) ffiIT6UHlww lDIDIDIW UIT!iTuu~!iTu ~6rt6fil6ID6llTffi ffiLffiuuffi~@ 6T§ilJWLj 6IJ6lT1lH Hl6IDW~ ~ 60inffi.$lID~ C) ~rrir(8lDrrmID6ID6YI~ ~6iiIIrffi6IJ~ 0) 6T§l.!JW4 6IJ6lTIT Hl6IDW~ ~6Oin(B6IJ~ H 49. IBffiLUfu, urrll6m6IJ IBuIT61iT!D46U61iT®6U>!Durrffi AL6Tr6IT®W~6U>~&6U>6Y1 A) .@l6ID6M6IJ®W ul!;aii@>tb U6Tr6filuS!m6U(llw §)6lfilIi.ffi6lJ6lII~ ~Lm IDIDtJ11iiID (86IJ60N (Bw B) !!i6O'i1u U6Ti6fila.6fil6U (8/J1l~~U ULq:ffia. 6ID6IJliiffi (861J6Oinffiw C) ~61fil w fil6in ID6lJ6MW m§i6ID6IJuSl6U6lIl6U 0) 6fi'LLq:6U!!i6lfilWITID~ ffiIDt5lffiID (861J6iiIIrffitD 50. lDIT6UM6IJITa6U>6IT uuITrr @>@ Q9W6UHlro!6b FFffiuL QIJW6IJ§6Ur (\p6UW ' @ A) . ~~1b!6lIlWU4, . /J.$lULJ~§)6in6IDlD lDIDIDlW 6filLffiffiQffiIT(8~!!i6U U6mI14~6lT 6lJ6YI®W 8) 1f6Oin61l)LlfHIf~6lj ~@ffifilffi@>w C) ULQULj urr@&@>w 0) 6T~!!iU UW@JW ~6U6lIl6U. 51. IL6ll6llTW ~@ELW sITrr~~®uu~ A) <9.bIT6IJW B) !bl6ID6M6lj 1Jn1l!!i6U C) Hl~~6ID6M 0) lDID~!!i6U 52. (8lD(86UITffilcSlw lD6IIT!96m6U 6T6UrU~ A) lD6M 61@861 B) ~&ffi~@ID6in C) ~!Dl&1J~@IDm OJ .2.6mI1ITM1!bl6ID6U 53. (8ILrr6UITrr (8IJIT~6lD6IIT 6T6fuu~ A) .2.L~LHl. @6\lW. Bi~ID6U 8)QU~~61l)lD a.®~~~6iT ~®6IJIT§)6U C) ~6O'ML6\l ~6UI1lJID6\l 0) <9.ba.a. @6ID6\l~IDl!!i§i6U 54. !~16Dl6llT&1JmIT §6616Ur !bIT61iT IDl 6U>6U E ffiITW WITEL a;{[!)§uu(8611~ A) lD6M~@661®~§i6U 8) tELffilii QIDIT6O'MIl!!)6U C) UlLffi6O'MIT!!iru 0) IDIDID6U 55. ~6Odil~~ QlfW6UITW!Dl§i6U i~6fu ~® U@>@WIT@>W A) @~L®ffiffiW B) a.Lffiffia.W C) ~6IDL6lj @§I!ffiELW 0) ,g)j,~ITW6lbff.ffiW 56. ffiITU46UMrr651 6T6UrUIbI @W~6U>§uSl6Ur A) ~~@J6mIT (8§)61l)6IJ 8) .2.L6Um!!i6ID6IJ 0) lD6M~m!!i6ID6IJ C) lD@ULJ~m!!i6ID6IJ 57. Lj6U6M ~W&ffi !bl6ID6Utd6fu 6llW~ A) 2 l!P$b6U 7 6IJ6m~ 8) 11 l!P§)6U 14 6IJ6ID~ C) 7 (!,O§)6U 11 6IJ61l)~ D) t5lIDu4 (!P!!i6U 2 6IJW~ 6IJ6ID~ 5B. t5l!!l®6U>LW EL6iil6U>~$ ~!D6U>6UI ~51uu~ A) UW6in6IJlPlffiIDIDU6ID6M B) t5l6iJrUID!D6UIDIDU6ID6M C) Ul6lTITffiaffi a.IDU6ID6M 0) ~W@J6mI1IT &OOU6ID6IIT 59. 6llITWff.6DlHltd6U 61IDUUIT6UI Q6llroIDl QU!D [bI6Um6lmlIDl&1JALL61iT A) lD6MtDJ6IJ@ff51 (!,O@ir851 (8!!i61l)6IJ 8) ~ WITIL6U6fil (8!!i61l)6IJ ' C) lD~4@6ID6U .@l6lJ61wW 0) U6mI161J9@ (8!!i6lll6IJ 60. QUIT!DIT6U>lDuSl6iJaIT6lmluu(8w lD6IITQ6IJ@g§l&6'iI A) IDI:blWH§I~w ~ff/J(!pW B) .@lH9@W <9.b1l6IJ(!pW C) lD.$lWff ffl~ W §l6M(!,OW 0) .@lHIf(!,OW 516M@w
31.8 37.C 43.A 49.A 55.C 32.C 38.0 44.C 50.A 56.0 33.0 39.0 45.C 51.A 57.0 34.0 40.A 46.0 52.A 58.8 35.8 41.0 47.8 53.A 59.A 36.A 42.A 48.8 54.8 60.0

76. !D6ll'nTUIrffi6lJ !DlD6lIJ1DU UIT~ITL(BlD (BUIT~ !DlD(IJl6lJ 6J(!g6lJ~? 61. @~~6lIJ!!>6lIJW8; @W~6lIJ!!>WIT & Bi®!!> (86lJ6lfurffilb 616MDJI an!Dlw6lJIT?
A. Q6U8;6T\)6'JIT, B. BiIT8;(86l!1, C. ®(86IT, D.L.51(86l!1 A. 1f@&Bi &ITULj6mrTff§], B. ~!Dl6lJa:ITrT ffiITUl...I6mrT&§), C. ~L6iJIfITrT BiITul...I6mrTM1, D. ~~@6mrT ffiITULj6®1rTff§) 77. ~W6iJl4ffiBi mffiITLUITLIl76l1J6l!I 6fil6TT Biffilw6lJIT? A ~6lfurLffi, B. L51WIT~, C. lDffiffiBi6iJ, D. UIT6i!(B6UIT 78. ~(!gB;ffi 6lJ61frT §]uSl6M~DJI~ & @6lIJ6U----A. ULL~~6ID6\l, B. @Jr6Il1~CDIT6iJ ~6ID6U,C. If@ffi ~6ID6U, D . ~~li,a~6ID6\l 79. lDIT6®16lJITffi6lJ 1f~~~~6M U~UU61f6lJ -------Q6MU6lIJ!!> LjIT1~§l QffiIT6lfur(B6lJ6TT6m~IT 6J6MW ~IDlw ---1---- 6J6M[D ~~~a~6lIJ§i ~!fil~~@j~§i!!>IT6iJ, 2 -- -- ~ffilw6lIJ6lJ 6J6lIJ!!>8; @!filffialID~ 6J6MU6lIJ§j ~IDl~~®~!!>6iJ .3 ~6lIJ§i ~~@~~@6iJ uW6Muffi~~ 1D~ULjffi6llJ61f ~!fil~~@j~§i6iJ 4 --- 6lIJW lDLffitD ~IDl~~®~!!>6iJ A. 1 lDIDWlD 2, B. 2 lDLffilD, C. 3 lDL(BlD, o. 1 IDLffilD 80. ~6M6lIJU Q6lJ6ff1uUffi~~6lJ!!>6M @6UtD ----A. UIT~BiITULj ~6®1IT 6fil6llJ6llI 6JIDu(B ~ !!>6'JITtD B. !DlD(!p6llJLW6lJIT 6J6MID !DWtJI&6lIJffi ~6mrT6lIJ6lJ 6JIDuffi~§j6UITtD C. ~(bID6Ul6U 6lJ6flrT~~, ~®rhI$l6Ul@T~~ ~®6l!JlD 6lJ6Tllrff§l QUID6\JlnD D. ~6lIJ6lJ ~61l16l!1 ~ ~tD6UrhI Bi6UIT@tD, 81.lDrrw~ !B§iIT!bWUJ, @~ (gurr6b1IDlD6mU l51~g6ID6OTa6iJ lDITW !B§irr6b1!!J&CDITlf6UmW? A.~~Bi &6lJ6lIJ6Il, B. ~~Bi GlUIT[DIT6lIJ1D,C. ~~Bi ~ffB'W, D. LD&Wff§]. 82. 6JIT1&8oo'il6lIT ~6TT6filW6iJ (8ffiITLUITffi--A. lDoo'il!!> (8lDtDUITL6lIJLU uID!filw !DL~6lIJ!!>B; tB&ITLUITffi B. tBlDlDUITLI.Q6M fjy@j UIl7@6lIJ6U uID!filw~ C. @6ID!D66llDl1 (gIliITLurrffi D. lD6mrn~IT6IDW ~6nfiJuuffi~~6IJ@6iJ uw6fuuffi6IJ~ 83. 1D6llI !D6UlD ~ 6lIJLW6lJ irffi6TilLlD an 6lRi1'UULIT !!> U 6ll'nTLj 6J~? A. §i6lllB!(8BiID[D 6\JL§lww, B.GlUIT!!)Ju(8uIDID6iJ, C. @(!gBiffilD ~6M6lIJ1D, D. §j6lIT6l!IITL§l 84. ~w6filw 6 UIl7~61l16\Jffi6llJ6fI an!filw6lJrT? A. ~IT6liTffiuSJ, B. 6filIT1§]~!!>6lIJ6M, C. §jITIT6M6lIJLB! , o. 6lJITL86M 85. U~6ID6M~~IT6lJ~ 6UW~6\J @6Ul6lTu5l6Dr 6I6UlL: .@_L~6Ol 6I6UlL 6ll1ffil~w?

'BiID@tD ~IT16l1JLD'-61l1W ~.!DIT 661l1U !D6lIJL(y:J6lIJOOUU(B~@w !DITtjjr? A.. 1l76WUIT 10, 1949, B.!D6lJlbuIT 20, 1959, C. !D6lJlbuIT 10, 1969, D. 1l76lbuIT 20, 1979 63. @® @~~61l1!!>uSl6M (y:J!!>6iJ ~1flIT1wIT? A. QUID(800ITIT, B. ~WIT@6lIJ6UU U6lJ6ff1 ~§lIT1WIT, C.6@&lb, D.~~lbu U6lJ6ff1 ~§]IT1WIT 64. @@j &IDOO6iJ !bl&W6fil6iJ QUOOUULL ~@lU6lJtD, tJlIDlQ!!>IT@j &IDOO6iJ @&W6lJ8;@ 6Jffi~~& Q66iJ6UuULffi !!>ITS;Bi~6lIJ!!> 6JIDuffi~~6lJ~? A. IDIDOObU lDITIDOOtD, ~@w IDID!D6iJ, .§i@6Iil11IDID!D6U,D. G1IfW~ IDIDOO6U B. C 65. !!>ITW@6lIJ6U~ @OO6M&6ff1W (8!!>IT&§] 6JIDULB: GlB'W~, ~!!>ID@ ~ffi~!!> ~WIT@6lIJ6U8; &IDOO6llJ6U ~6lIJLW (y:JwID§]uu(8!!> &IDOO6iJ BiID[]1~!!> o6l6iJ (y:J6lIJOOWIT 6J6M 00 (8&ITLUITL6lIJ L anIDlw6lJ IT WITIT? 6l!I~ A. ~®6MIT, B. (@aITUITL CDITI1!86M, C.Q6lJ6lu6\JIT, D. 6luffil6Dr6l!lIT 66. IDrrrn6nTl016ir Utq~6ID6U11IDID!D6U ~lDrrLUrrL196irU19IDID!llbU6IJ6IDIliIli6TI---------A.. 6, B. 8, C. 10,0.14 67. BiID[D6m6lJID61l1[!)1D6m§l6iJ ~@j~§l ~®tDU6lJtD (8!!>6lIJ6Uuuffilb (8UIT~ ~6lJID6lIJ[!) Q6lJ6ff1uuffi~~w ~ID[D6iJ? A. &ID@llb @[!)6OT, B.@6lIJ6l!I6lJ, C.!bI601n 6m IDl6lJ, o. l..j 6U6mIDl6lJ 68. []1wIT(8~uSl6M BiIDIDW (8lDWUITffi uIDIDlw (8&ITLUITffi WIT~? A. 6lJ6fI(!!)tD @~~61l1!!>uSlLlD 6JIDu(BliJ 1f(y:J!!>ITWffQIf6iJ6lJIT8;@ uIDIDlw~, B. §)~!!>6lIJ6l!I mlDlDUITffi uIDIDlw~ C. !!>6lJ[!)IT6m Qa:w6iJBi61l16f1 ~@j!b~!!>6iJ uID!DlW.~ o. l..j 6Uoo'ilw ffi & ~ 61l16UuSl W16lJ6fI 51ffiBi 6iJBi6llJ6TTuIDr61w~ 69. @IT ~§]IT1WIT LDIT6m6lJIT&6lIJ6TT ~8;@6filuU!!>ID&IT& !DL6~§l~u l..j 6lJ6ff1Bi6llJ6TI 6lJIQrhIffil, 6lJIT~ ~DJI~uSl6iJ ~Ul...I6lJ 6ff1&@8;@ 6JIDu urTlIfrBi61l16TT6lJIQrhI@ffil[DITIT. ~ffQa:w6iJ 616l1J!!>ff IfITIT~!!>~? A. QB'WWB'ITIT ~ffi& ~61l16Ul4DJ1~!!>6iJ. B. Q!!>IT6M6lIJ1D ~11& !bl61l16Ul4DJ1~!!>6iJ A. 1/8, B. 1/18, C. 1/30, D. 1/40 C. uwI1CDuuffi~~~6\J D. U~®~IT @jIDlut5]ffilb If@CDU uu5l(b§l 86. []1[Dffi@w (8UIT§l @l~iD6lIJ§juSl6fu @6lIJ6TTuSl6M 6J6IDL ---- al~ITw? 70. L.5lWITm~6fil6M &@j~~UUIl7 @@j6lJIT !!>lD ~@lU6lJrhl8)6lIJ6TT A.200, B.300, C.350, D. 400 !bI~@@6fu6mIT ~6lJrT --. 87. ~B!&~ @IDoo'ilw 5 U6lfoJ~&6lIJ6TT 6fil6TTtbffil W6lJIT WITIT? A. lD6m!!>6TT6filW B'ITrTl...Iu(B~~ffil[!)ITrT. A. LIT~IT6M6T\), B. fiiuL.5lWIT(8lD6M, C. ffil~ ffiITlD6IlIT6\J6T\), o. ffiuSl B. ~LufuBi6llJ6TT ~(!!)6lJITffi@ffil[!)ITIT BB. (!p6ID[!lwITau uW6Olu(B~~6MIT6\J !!>CD6lJ6\J 1bITL~LI ~LCDrhlCD6lr ------Q C. QUIT@j~!!>lDIT6m uuSlID§l QUDJlal[!)ITIT. A. 106M 61(!gIi=§] 6Il6TTirli=§]&@ ~§i6lJlD B. Glffi(BffiBi ~§i6l.jtD O. !!>10~ 1bl6lfur6m!Dl6lJIT6iJ mlDWilD !bl~@al[!)ITIT. C. 6J~ID@W UW6lIT i6iJ6lIJ6\J o. ~!fil6lJ @6lIT!!)Jw 71. '~6M' 6J6MU!!>6M ffiw (8!DITffi@ ~(!gffiBi 6lJ1l76lJrhlBi6lJ -------89. ®lD~U U@j6lJ~~6iJ (8~IT6M!!)JlD 1D6llI 6J(!gff5lffi6lJ? A. U 6U!!>61l16U(IJl61l1[D &6ff1w ~Bi Wal6MID6llI A . ~6ir~, ~gIfW, , ~ffirrUtD, U!b!D!DtD,~@ffi~~~tD ®6IDOO~~tDlDIT@lDrr~ 6IJ®tD B . ~ 8;Bi 6UIT6llI6lJIDIDIT6iJ ~(IJl&Biuuffiffil6M [D6l!I B . lDffil~ff§] 1D6llI [bl6llJ[D ~~ffilD C. ~ibl ~6mlD~ibloiJ6lT ~m~rrlDmlfrr(!llL6ir @J6m6l!ll1ffi16iTID6nID. 6lJ~6lJlDl6iJ6Urr~6ID6lJ C . ffi6lJ6lIJ6U, ~ DJlB!&W D. 6J~!!> lllITID00(!PW ~W 6lIJ6\J 72. ~a~!!> Q6lJll7ffB'~!!>W ~fflf~6lIJ!!> m!!>ITIDDJl6fil8;ffilID~. ~~!!> 90. tB§jIT6lj&6ff16M mUIT~ 6lJ6fTirBiBiUUL (86lJ6ll'nTIl7W @(!gffiffiW? 61(B~~8;&ITLIl76iJ ~~~!!> Q6lJl.Qffa:~!!>lDIT6m§l-----A . ffiW6filuSJW 6\JL§lww, (8!DIT6IDlD B . !!>ITlD§l~!!>6lIJ6llI, A. ~6UrhlBi6UIT@lD, B. @6lIJ6U6lIJLDWIT@lb, C . 6lJITW6lIJlD .D @WiD6lIJ!!>ffi@ffiffiIT 6l!I 6"ff~rhJa;6lJ C.!bJT6ll'nTL6UIT@tD, D. Lj6ll6!li1WBiffilDIT@LD. H fI 73. a:06lul...I~ !!>6lIT6lIJ1D6JIDULffi BiITa6mW? EI Iomllncdu ldcinlfui Allsiriar Snngnm III IiI§lIiD1 LffiIifr A. ~§]IT1w~§l (IJl~6lIJ1D, B. ~m~ LDIT~IT1WIT6l!I m6lJ6lIJ6U, 61 -C 62-.8 63-A 64-A 65-8 66-8 C. lDal...l~ 6lIJ6U, O. @ ~~6lIJ !!>uSJ6fu(IJl~IT MluSJ6fu 6lIJ10 67 -8 68-8 69-A 70-A 71 -8 72 -C 7 4. @jWID6ID~CD6Ifl6Dr (@W6\JUIT6M6El6OTIT&CD~I1@j~~IT~lDITffi ,g)I6IDlD6lJ~? A. ffiLffiffiBiW, B.. (Bu®BiBilD, C. ~~ITW6),1&BilD, D. ~~Lffi&BitD 73 -8 74-C 75-A 76-A 77-C 78-8 75. @jW~6Ul~CD6Ifl6Ol,g)IIDl6lJ6lJ6lTlrff§lffi® 5lIDUUIT6n1,g)I1lf~~6lTUJ,g)I6IDlDUU6ID6U? 79-A 80-D 81-A 82-8 83-C 84-A A. Lj6ll6lITBiITL§l ~@lU6lJrhlBi6lJ, B. l...I~!!>Birhlffi6lJ, 85-C 86 -C 87-A 88-A 89-A 90-A C. ~IDl6lJ6lIJ~ffi6lJ, D. UIQffiffirhlBi6lJ
IlitDlW!l>f%
I§3IIDLIBIID6O

62. @~~6lIJ!!>&@8;&IT6l!I

eJbofrf'wfl

{trfiUbID

UiflCU6T.mgg/87

@WffifiID~ (glDlDurr[6w ffiill~~~6bapfiIDillffilMDW
j~L6lDLW~fiDT tD6OTUU6®ll..jBi6Tr~!&rr tDITg;1~WITBij@lii!§tb. A) ~® s,® B) ~® ffi® C) A) lDIDWtD B) 0) ~6liTWtD ~o1l6ID6\) 92. ~®s,® ~rrL6l!)LwITlru ~!!Jffi@tD @W~6l!)!!)S,6Tr 6T6ll6lJITW ~®UUIT A) @(8rr UITo6l6OTlDITS, B) (ll6lJWULL UIT615l6OTlDITBi C) ~®6U6l!)S,WITS,6l.jW D) (8lDOOS,6'limL 6T~6l.ju5101l6l!)6U 93. (Ijl~6OTIT ~~~~~!!) ~~ [blffiws616l!)w tD6'limffiw [bw lD6OTffis,6'lim (Ijl6OT Q!DIT~IT~[b~ ~®!!)~, ~6l!)!!) ~6O"OlIT~~W S,OOU6ID6OT, A)~a,a,a, a!!JU6ID6OT B)tD6Tr ~ffia,ffi aIDU6l!)6OT C) ~W@6O"OlIT D) A & B) 94. t51tbUrhlffi6Tr~6i.J6I)~ IJrrw6i.Jlb61'i1fiDT ~6lD6Om Qffirr~([J ~ffi@tD lf1~lb6lD6OT. A) ffiIDU6l!)6OTB ) QUIT®6'lim6l!)lD C) QlDITWI 0) ~!Dl~!!J6liT 95. Q6lJ6l'il ~6UIb~6ID!!)U uoo!Dl Q!!)ITl~~ QS,IT6TI6TT@_!!)6l.jW@_6TTffQffWo1l A) QUIT~ ~W§l,lJ6IDlD B)ffiOOU6ID6OT C) ~!Dlt1!D6liT D) lD6OTQ6lJ@s61l..j6U6liT 96. l..j6U6O_r wul..ja6Tr @6UtD QU!!Juuffiw Qffw~a6ID6TT~ Q!!)IT@~!!)6U, ~ ffi®~ffil ~~lD~!!).6U, 6fi1~6l.jUffi~!!)6U, [bl6ID6m6l.j BnIT!!)6U 6T6liT!!J @..6TTffQSW6US,6fil6m ~l!j!UU6l!)Ltillru Q[bWSIT 6T6liTU6lJIT Bn!Dl6lJ~. A) QUIT®6'lim6l!)lD ~®6lJITffiaw B)~!Dl ~!!J6liT C) S,IDU6l!)6OTU QUIT®6'lim6l!)lD D) ~~6lDlDUU~Ljffi6Tr 97. 6T~6_G"o"lItlS,6ID~U ~!!JIT ffi@~ Q!!)ITlwuuffi~!!) lDIT~!!)rrITru; 6lJ@UU.LL ~!Dlffi6TT ~6U6U~ ~6n)LWIT6TTffitlb6fil6liT Q.!!)IT@Ul..j A)6T~~lD QLDITWI C)~ff6l!)a,a,6Tr D) ®!Dlu9'ffi 98. Q!!)ITL.ITl..j6TI,6TTu6U(8~W QUITg!i6O"Ol6IDlDS,6ID6TTlljtD ~6lJID!Dl6Tr S,IT6O"Ol lD ,(@6ID6O"OlU6ID6OTlljlD 6fi16TT @..!!)6l.j6lJ~ uUffi ~ ffia, A) QUIT®6®r6IDlDffi a,®~~UULffita,6Tr B )QuIT®6'lim6IDlDffi a,IDU6ID6lIIU uLffita6TI C) QUIT®6'lim6IDlD ~®6IDlD D) 6lJ6IJIT6lJ6ID[6l.jIL6Tr 99. ~IT ~uS1ITluS16liT ~®uQu®ffis,w ~ru6U1bl ~6TT6l.j ~~ILITl~!!)o1l. A) (Ijl@ITS61 B)UP6liT(86mOO!!JtD .. C) 6lJ6lIITIT8:61 0) A lDIDWtD B 100. @@ !§lV~6lDlbuS1fiDT51!D~~ 6lI611IT~Ib,ff@Biliiffi6l)rrffn~~6lDlblii !§!DluU~. t A) lD['-I [bl6l!)6U B )IJ@IL lD[l..j C) u6'limurrCB D) ~6l!)6lJ ~6ID6OT~lbllD 101. (8lDtDUITffi 6T6liTU!!)6liT QfflD6IDlD [bl6lD6U A) (Ijl6liT(86OTID!!JW B) Up~IT ff61 C) A lDOOWw B 0) UITl6O"OlITLDlD 102. b1I6TTfr~~,(lp@~Ml,. Bi!D!Dru&l,alw~b1I!D~ru IfnLffi 6ftl6ID6TT6lIITru 6J!Duffib1l~. A) (Ijl6m(86OT!!J!!JlD B) UITl6O"OlITlDW C) A lDOOf)JJtDB 0) (Ijl~ITff61 103. @~; @..~~uS16OJ. @..L6151w6i.J1D1T!D!Drhlffi6ID6II~liJ,.@l6Ol61l jWrhl!§tD 6fil1b!!)g;1~6T1611!&IDIDUIT([Jffi6lD6II~liJ9L([J QlDIT~lblDrrffilii !§!Dluu~ ? 6 A) 6lJ6TTITH61 B) (8lDWUITffi C) (Ijlt1 ITff61 0) (8lDOOIL6'limL 6T~ 6l.jtDlru6l!) 6U. 104. S@lLlD[6IDU, @W~6lD!!)IL6iT !!)6OT!!)ITffiffilffiQILIT6iT@DLO(Ijl6lD!!J. A)s@s, 6lJWlDIT!!)6\l B )lDrrl..jITl6lDlD QUf)JJ!!)o1l C) ~6O"Olffit@!!)6U 0) 6UWlILITLL6U 1 05. @ 6O"Ol~fi16liT!bI6'lim6O"Ol!Dl6l.j 1 00 ~t1661®~1bl ~ 6U6ID[U uID!Dl 6 FF.6l.j. ~!DlwuUffi6lJ1bl A) 6lIW~. ffllITIDIb &1b~6IjBi~6iJ QlftD6IDIDWIl6ll1 lD@uQu6Oina6ir QU!D!Db1IIT B) ~61IIT 61IWg;1~6II6T1 90% IDrr6Om6filW6lD[6filL ~g;1ffi !&lbITff§l QU!D!D6lIIT; C) ~b1I®6IDLW lD6I!I6lIW6IDlbl1jtD 6lIW6IDlbl1jtD6Jlm~ ~6lI6l1Ini.t GBiIl6OinL6lIri. all6\l D) ~b1I~6mLW a,IT6\l~~@~6n!~6ftlL &i6ID!D6lIIT~ b1IW6ID!liuQU!D!D6lIIT; lD~ 106. §jS,S,.6l!)6U ~ITUU!!)!DS,IT61IJ t1!!J~w 8l~!!)6l!)6OT~ @!D~tD ,(@6ID6O"Ol!b!!) w §l,lJ6IDlD .... ~ A) BiID~a BiID@w @!!J6liT B) (88 IT!!)6l!)6OT!bI6lfur6O"Ol!Dl6l.j C) Q~W6U. 6fi16lD[6l.j 0) lD6mffilLLffiuUITffi 107. U[!bIblULL lD60T ,(@W§l,lJ6l!)lDlL6lD6TT~6TTUU~ A) Qurr~ !bJ~6Om!Dl61j~ !&lbIT6ljB)61!DuLj !bl~6Omn)l6lj~ !&lbIT6lj
61~§

108. 6JW6l!)lD(8wITffi u511L6ljw Q!!)ITLIT'-I6IDLWij

C) U6OJ!&601IT,s@lbI~ 6O'01!Dl6lj D) !bI~6O'01 n)l6lj fHlj !

91.

:s)

A) ~L~ ff~IT61,sS,01llL6Tr . B )@ffiwutD SITIT LJl6liT6OT6l!)L6l.jIL6TI C) ~~uylL @6l!)!!JUITffis,6lI. D) ~uS1®,s@ ,(@LIT(~6liTUW) 109. @® QIf6\l~6\l 46 ~m~~mlDll rnlfrrtDlw.®u U~6\l1l1li 47 .@®ulJ)6fu, m~ri6ll~ A) L6Ij~ rnBiIl6lfITOO!DJBi ~~@~ffi6T1 B) $l~Ilf~lftD (Cretinism) C) 6IDW)L(8rrIT QSUIT6I5l. (Hydrocephaly) D) 6IDWff,(8s,IT QffUIT661 (Microcephaly) 110. ffiWffi @!Dl~~6OT6lJIDf)JJ6Tr6T~ !bI6lfur6O"Ol!Dl6l.j&@Q6lJ6iQ6UIT; !!)~!!) 6lJ6lD[w6lD!!JuS16l11 ~®U@@ A) ,(@wruUIT61IJ !bI6lfur6O"Ol!Dl6Q B )!§~tBL([J ~6ID601 ( eidetic imaginary) ffiIDU6ID601~tD C)(§'Ifl[bl6ID6Utill6l!)6OT @..ITlW6UITf)JJ !!J6l!)lDWITlLffi 6l!)BiWIT®!!)o1l @ D) @L, ~6O"OlIT6l.j 8ITIT 6J§l,lJ6IDlDlL6TI(ability) 111. @~Q6lI1l!/!i ~6lD6\J1ii!§1D1l601601 !bI~6O'01!Dl6lj~ (glbtT6fil6i.JLtDQU!DIDl6Tr611 ~ j !&lbIT6Ij@BiBi6Ti test item) j6iJ6lIITIDl j@&®tb ( A) ~~!li~!li ~ffi6ID6lIull~6ir6TTff~ITIf~§ @OO@;lJ6IDL&WITrr 6ftl6IDLW~~!!i6iJ B) @q!iLffi lD6lIIUUITL~6l!)~lljtD @6ID6lII6ID6lJ~tD ~6lI ffi@w C) ~~~6TTIL6fil6fu Ul!j!ff,@W 6lJ(§U'-I§ !!)~§@ID@ITlW!!)IT!!)o1l 0) .U6IDLUY~@IDWeJ)LmWrrrr;1~wrrrn ~6IDLw~ffirn~ ~ffiffi6llrr~®~~oo l 112. [blDl..j~lD (Relia?ility) ~6lIffi@w ~~@(Ijl6lD!!J ... A) 6T@IT ,(@6ID6O"OlUl..j B) ,(@[L6l!)L !J,blLtD C) ~6Tr6TILffiILW 0) (8!!)IT6lj lDf)JJ{ll!!)tT6l.j 113. BnIT~1bl (8!bIT&@W m!b~tD, !bI6lfur6O"Ol!Dl6l.j ~ffilw61IJ6lJID6l!)!D FF·ffi Q~ITLITl..juffi~lbltD, ffiWffi@!Dl~!!) BnIDf)JJIL@1j6Tr6T1bl 8ITl? A)Ifn~~~ (glb~,s~tD (g~~liJ ~~ffi~~[j]~ !bI5Om6O'01n)l6lj FF6Ij8i1([Jtb B) 1Jn1T~~ m~Il&®lD m~~lD ~@ffi~UlJ)OOJJbl6MI6MI@6tj fl6tj ®6m[1J~lD C) IJntT~~ (glbIT&@liJ !&[b~liJ@l6lD!Du516OJ !bJ5Om6mllIDI6lj @6lD!D~liJ [of>6Ij D) ,(@[6'liml!j!OO@tD Q~ITLITL5)o1l6lD6U 114. ~dil~ ~6TTITH~6l!)W UIT~6O"OlIT6l.j6U6TTITH81~L6liTQ!!)ITLIT'-Iuffi~@, 8ls, lD6O"OlL~rrITW ffi s« f)JJlD [bl6l!)6US,6Tr.
A) 4 B) 5 C) 6 D) 7

115. 6TITl,sff6liT Bnf)JJw 6lJ6lIITH81 ~6TT6fi1WW 8@1L [bl6lD6UIL6Tr.
A) 6 B) 7

C) 8

D) 9

116. @W6fil~ U®6U§~§l,lJtD .~~6l!)6TI (Ijl6liTU®6lJ§@§l,lJw &b6lfur@W~6l!)~

!!)6OT!!)[b6lD!!)uS1LlD~6OTl..jlD, ~(8!!) SlDW§~6U !!)ITtillLtD Q6lIIDIUl..jw, Qurr!DIT6l!)lD~W QILIT6lfurl!j!®ffi@w [bl6ID6U. A) ,(@!I!l(ljlILU (8UITffi@@6l!)6U B)(Ijl[6'limUITLffi [bl6l!)6\l C) @wuu[bl6ID6U 0) A lDIDf)JJW B 117. "BnLLIT6filffi @@UU®6lJW" 6T6OTUuffitD U®6lJtD. A) @W6fi1UU®6lJtD B )~6Tr6l!)6TTUU®6lJtD C) (Ijl@ITU®6lJW D) @lD[UU®6lJW 118. (8urr6l5l (Ijl@ITff81 @6lD6U 6T6OTuuffilD U®6UtD. A) ~6TI6l!)6TTUU®6lJW B)!!)6lIITu®6lJW C) @W6fi1UU®6lJW 0) (§W~UU®6lJW 119. ~uS1®6Tr6TI (81L6Tr6fil&(§!DlIL6Tr 6T6UT!!J6IDwalLuuffi{ll6lJITtT wrrIT ? A) @w66!UU®6lJ§@6OTIT B) ~6Tr6ID6TlUU®6U~@61IJIT C) (Ijl@rr U®6lJ~@6UTIT D) (§!jlD[UU®6U§@6UTIT 12.0. 6TuLIT6liT615l W)ITo1l@lDrrUU®6lJ§6l!)!!)_.____6f6m,s @!D1u~ffiffil!!JIT? A) 8lffilL6UiT6m ~6l!)lD@UU®6lJtD B 61&S,6UID!!J ~6IDlD@WID!DU U®6lJW C) §lffilL6UIT6m ~6lDlDt1WOO!!JU U®6lJtD D) ,(@6U!iJ!DlW 6T1bl6l.ju51u6lD 6\l r _
--

IiJ§JIill1Lffilill
91·A 97·8 103·8 109·A 11S-A 92·A 98·A 104·A 110·C 116-8 93-8 99·D 10S·C 111·A 117-B 94·A 100·8 106·A 112·A 11S-D 9S-A 101·C 107·A 113·B 119-8 96·8 102·C fOS··A 114·C 120-C

H Iornllnudu

U

!l)161W(])fJ(!)

@.6'DL[fJ(ID6D
u;fj<l.j"""",f)O/87

&,I,cflrfwfi (frNffiW

I

Idainiloi Aflsirior Sonqnm

I

·

A) S!iJ!!l6U B) uuSl!iJ61 QUlDl§)6U C) ~~lDIT6l!ItD 0) ffi6lJ6tfil~§)6U 138. 6Ul6\lrfull!Jffi6Tr Qu®tDUITWJtD ffi!iJUlbJ 61tD(!p6ID!!l. A) (YJW.6OTW§6ll!Dl&ffi!iJ!!l6U B) (8uIT6U1i Qsw§w C) &l:,ffiffi 0) gl_!iJw (8!JjIT&ffi6U 139. 61&ffiw ~6ID!!l uITl(8SIT§)6ID6l!I6IDW (8lD!iJQffiIT6iorL ~IDl@JIT A) UITGiJ6\lGiJ B) §IT6ior6IDL&; C) 6Tual6lir6OTIT D) &bWL.Sl~L 140. §)IT6ior 6IDL& ffil6lir 516iJ6Ul@ .,g)I6ID6\l 6lJ6ior 6Ul§1 .6T60Tuuffi al!!llbJ? Q A) &l:,w~§6Dl§1 B) uuSldJ61 6Dl§1 C)Iifil6ID6lT6Ij 6til§1 D) Qsw6Ulifil@ 141. 6T~IT~6ID~ .g)J,&ffi ~6ID6U@!Dl~.!f,tD ~W6\l~ 51!!luLj &l:,&ffi@6ID6IJ !!)I§)~ 6\l. u~!Dl 6Ul6TIfiifJW (@~ 6l{,lW gl_L!iJ8nID!DI gl_6lTIifilw6\l rrw Ii' f A) UIT6lJ6U6lJ B) §)IT6ior6IDL& C)!f,IT6TuL6OT D) 6Tuffil6lir6OT1i' 142. ~~ffilffiW [blffiw6lJ§!iJ® (YJ6fuuITffi @6U6lJffi ffnl!)w @!Jw[bl6ID6IJ ~6\l6IJlbJ .,g)I6'Ii1&ffiuuffitD !MT6iorLW 61~ ? A) Lj!!l~(8!f,ID!!llD B) !f,6iorL6ID6l!I C) ~SW~Uffi ~&ffi[bl~6\l@!!)I~§tD D) 61@ITl6IDL 6lJ~b1J,LI!) 143. ~6\lrnJffi6IJ [blaW!D§ L.Sl6l!l~§6ID6lT 6lJWJ6lJW&ffili QSW6lJ~ .. A) 6T@ITl6IDL 6lJWJb1J,LI!) B) !f,6iorL6ID6l!I C) UIT~rrLLW D) ~!D~(8§!iJ!!ltD 144. Qa:WWSITIT .g)J,&ffi[bl6ID6\luSl!!)l~§6U ~6U6U~ a®lifilsITIT &l:,&1D @6ID6\luS)!Dl~ §~ 6ID!f, Q6lJ 6filuSlLL gl_6lTIifilW6U ~!Dl@J1i' A) UIT6lJ6IJ6lJ B) (8ffiIT~6IJIT C) ffillfu(8UITli'ffi 0) L.Sl.6Tu.6iuifJ6OT6OTiT 145. 6ITlWIT6lJI6ID!f,~ (8§rr~Q!f,ffi A) urr~6IJGiJ QswfiUsITrr &b&1D !bI6ID6\luS1!Dl~§)tD 61@iTlifil6ID6lJI ~ffiffi~6ID.6IJuSlg)l~~tD ~ ~L6U6ITrr .g)J,&ffi!bl6ID6\luSl{!ll~§tD B ) 6TU~ 6lJI6OTIT Qsw 6\lSITIT .g)J,ffiffi !bI6ID6IJuSl{!ll~!f,tD 1D(I]j UlsITrr 6 &b ~ ffi@6_ID.6U uSlg)l~~ tD !bl~ffilffiwa:ITrr .g)J,&ffi!bl6ID6\lt&{!lI~ §)tD C) &l6IJ(8UITITLffi 51!Du Lj .g)J,ffilli @6ID6\luSl{!lI~§)tD 6T@rr6til6ID6lJI &l:,& 1D!bI6ID6IJuSl!Dl~!f, lbJT 6iorL 6UsITrr &l:,&a@6ID6IJuSll))l~!f,6U tD 0) ffil~(8uITrrffi Qa:w6USITrr &b&ffi @6ID6IJuSl!Dl~§tD 6T@rrlifil6ID6lJI &l:,~a@~6U uSll))l~!f,~ !MT6iorL 6Ua:ITrr .g)J,&1D@6ID6\lUj!Dl~!f,6U 146. ~®6lJIT QSW§) Qsw6\S16lJ1 6Ul6ID6lT6ID6lJ~6lJ(I]j&lI!J @"L6lJII!)WITID~ Q§)ITlwUUffi~~!f,6U· A) L.Sl6lir@)ITLLtD B) 6llWJb1J,LL6U C) Qa:w(861J!iJrotD 0) (YJ6OT@)ITLLtD 147. Bi 6U~IT6fu. 6T60T Lb lD6lfi1§) (§~ffiJal6ID6l!T 6ID6ll~ IbJ &l:,~ITWli§1 ~ QSW§)6lJIT A) t5'(86lJ1 B) Q 6lJ6iu6IJIT C) UIT6iJ6\lIT6iJ D) (8ffiIT~6UIT

121. ~6ID6OT~~ lD6OTQ6lJ@1i5lffi@JjtD~@ffi .,g)I6lT661wQ6lJofilUUUbffnI!)W
U®6lJtD 6T~ ? A) (YJ@IT U®6lJtD B) lI!JlD~UU®6lJtD C) L.Sl6Tr6ID6lTUU®6lJtD 0) lI!JW661UU®6lJlD lI!JlD~U U®6lJ~@6OT~~ (YJ!f,6OT6IDlDWIT6DTU.Sl~IiHl6ID6OT6T~. L A) U IT~6lrnTIT 6Ij !f,6ID6\l!MT cLffiW B) !f,6lir~6lrnTIT 6Ij uSlll!J!f,W C) !f,6ID6IJ6IDlD~ !f,6lir6IDlDU u6ior~ 0) Q6lJ!DIU~6OmIT6Ij. [D6OT6Ij~U~~L.Sl6U .~6Tr6lT u6U(86lJrQI !MT6iorLWffi6fil6U, lI!J!DlUL.SlLL a: lD~ §@ 6\l.' ~ lD (8~ 6ID6l! Uj~ 60T (@ 6ID. lrnT~!f, ~ 6lir!Dl6ID60T~ 6 (8!f,IT[DQ!f,$!f,~U ~6\l6OTffiITL61a: Qa:W~ffill!J .g)J,Luffi~~6lJ~ A) ~6\l6DT ~6lrnTIT6Ij B) maffitD C) ffi6lJ60TlD 0) !MT6iorL6U [fi6OT6IjU u~uL.Sl~6Tr [DITtDffnIT~~ ffi6lJ6ID1UU~. A) 66l6fihbL.Sl6U B) lI!Jlifil.6IDlDW~@6U C) ~6\l6OT @..6lrnTIT6Ij 0) IifilITl6IDlD~@6U ~(8~~ITIT6ID6lJuSl6U u51ffiall!J!DIffilw (8[D~~@6U, 6T~!f,6ID6OTU QU1T®Lffi.6ID6lT. ~6U6\l~ §lT6iorL6Uffi6ID6lT ~®6lJIT gl_6lrnTIT~~ ~!Dlal!!lITIT 6T6DTU(8§j ~6lJ~~ .__ .g)J,lI!JtD. A) ffi6lJ6OT 6fi'IiBi B) (8!DITaffi6U @!!l6OT C)~6IDL6Ij 6fi'IiBi D) Lj6\l6lir &ITL5I 6fi'IiBi ffi6lJ61lT6fi'1iHl60T (86lJ!DI Q uw IT 6T6lir6OT? A) ~ 6IJ6OT&ITL51 6fi'1ia:r B) @2!I&ffi 6fi'1iBi C) ~6IDL6Ij 6fi'IiBi D) &6lJ6OT 6fi'1ia:r ffi6lJ6l!I 6fi'1i6IDa: ~6lT~~n5lw uW6liruffitD ffi®lifil. A») 6Ul&~ITL ffi®661 B) ~6\l6lir ffiITLHlffiffi®661 C) &6lJ6OT &®6Dl ffi D) &6lJ6OT 6fi'1ia:!Dl /D®6Dl ~®. QU.IT®~6lir tll~. Q~ITLIT~~ 61~~6ID6l!I 6£16l!1ITl!)ffi@Jj&lI!J (8lD6\l [DlDlDIT6\l ffi6lJ6l!IlD Qa:WJ~~ (YJI!)WIT lbJ. A) 30 B) 10 (YJ§6lir6IDlDWIT6OT(@LtD 6lJffilffill!JtD /DIT~~. A) 6£1®UUITIT6lJtD B) ffi6lJIT651 C) (8~6ID6lJ D) lD6l!Irt16ID6I) Lj!DffiffiIT~~ffi6lTITW (8§ITOO!DI6£1ffi/DuuffitD ffi6lJ6lITtD. A) (IjlWOO61a:ITITffi6lJ6l!ItD B) (YJWOO5lWOO!!lffi6lJ6l!ItD C) UW&ffi ffi6lJ6l!ItD. D) A LDOO!DItD B ~ffiffiffiIT~~/D6lTITW (8§)ITOO!DlsE!ffiffiUuffitD /D6lJ6l!ItD. A) (YJWOO5la:ITITffi6lJ6l!ItD B) (YJWOO5lWOO!!lffi6lJ6lITtD C) UW&ffi ffi6lJ6l!ItD D) A lDID!DItD B [fitD /DdJu~6l!IuSl61IT gl_§6DlwITW, gl_®6lJIT6lJlbJ 6TGiJ6lJ6IDffi &OOU6ID6l!I. A) U6IDLU~ B) !bITlDIT6ID1~~W C) L.Sl6lirUOO!DltD .g)J,&ffi D) .,g)IW@J6lrnTIT lD6l!T§1§W6Tr6lT(@® ffi®~~&ffi6Tr ~6U6\llbJ 6T6ior6lrnTffils6fi16lir Q!f,ITLITL.Sl6ID6l!I~n5l61J(8!f, __ .g)J,lI!JtD. A) ~@)llDIT6lfi1~~W B) ~ITlDIT6lfi1~~W C) .g)J,~ITW~~n51§)W D) @..OO!Dl(8!fJIT&SW uW6lir6UWl& ffioou6ID6l!IuSl6fu gl_WIT[bl6ID6\l. A) ~~lTliJ~fii!Dlfti6U B) ~~lDIT6lfi1~§)6U C) ~ITlDIT6lfi1~~6IJ D) UlI!J~~!Dl~w U6IDfP~ ~~U6lJ~S6ID6lTU ~~(YJ6ID!!luSlw Q§IT@J~lbJ6ID61J~~ Lj@IT~IT§)~6\l ~6U6IJ~ L.Slya:S6ID6l!I&@J Iifil6IDLffiIT6lrnT6U u B A) gl_OO!Dl(8!fJIT&S6U B) .g)J,W6Ij C) [bl6ID6l!I6Ij D) ffi6lJ60TtD QU!DU~LL. 6Ul6U~a ffn!Dl/D6frl6\S1®~~ QUIT~&S®~@6ID6l!I ~(~6lJITffill!JlD (@W~6IDlD . 616!lTUU(i1tD. A) to: ~I Il f)fJ§ ,6l ~:) l J(L;o)§6U C) .g)J,&a6U D) ~ITlDIT6lfil.~!f,6U uuSl!iJ61 ~~U6lJffilffi6Tr 6lJITuSl6UITffi~®6U6lfilLtD 6)!iJUL&ffnI!)W @~6lT6Ij [bl6ID6IJWIT6OT [DL~6ID§) lDIT!iJ!!ltD.

122. 123 ..

124. 125.

126. 127. 128.

C) 20 0) 15 129. 6lJ6lTITIiHlUjOO!DI, (YJ@IT6Ij QUrD!!l6lJITffi6frl6lir ffi6lJ6OT~6ID~ FFITUU@W

130.

131. 132. 133.

148. IDIT6lrnTuuffitD QUIT(l]j6TrS6Tr ~6U6U~ SITL5IID6Tr~6ID6lJS®&lI!J
~6IDL(8W gl_6lrnT~uuffiLb QUIT!bluu6ior~. A) Qa:w@!!l6lJl B) Lj6\l6OTaITL5I C) @2!IffitD 0) QUIT®6ior6IDlD 149. QUIT~6llirr6IDlDffi6Tr (Concepts) 6lJITuSl6\lITffiff 5l~@~§)6U A) ffiw!tl6ID6\l B) gl_wrr!tl6ID6\l C) (@6IDL!tl6ID6U 0) A &B 150. lI!JW~6ID!f, QlDITWl6IDW ffi!iJUlbJ (@GiJ6lJ6IDlDuS16ID6lJI1i (8a:Ii'~!f,lbJ .. A) (8UIT6\lffQSW§6U B) ~6\l6OTffirrL5I C) Qa:W@!!l6lir 0) Qurr®6ior6IDlDw!Dl6lj
~IIDL(tlI1D6U ~d'rfIlU~ (J'rfiUIiiD

134. 135.

t!itlilWiliffrb

Tilmilr1lldlll~~!nl~~~~;irill'Snrqom

II rii

IiJ§16IDLffJlir
1238 129A 1358 141A 1470 1248 1308 136A 1420 1480 125A 131A 137A 1438 1498 126A 132A 138A 1440 150A

136.

137.

1218 1270 1338 1398 1458

122A 1288 134A 1408 146A

A

g=~.-v

...

lmUU~6IDm mlDlDUIT[tHD ffim~mDj6b lUl6IDillffiml]jm
1890.@w "lD6mff(8ItIT§6ID6lIIffi@itD, ~6TT6'61(B§§WtD" 6l6liJ!!l JbfT6ID6lJ Q6lJ6'IiluSlLL ~QlDiflffi& @..6TT6'61W6lJIT6TTIT. A) tJl~IT6liJ516fu &ITWL6N B) 6l.utJlffiJ @IIT6fu C) @IITLLW D) @I6U 152. LD6lII~~.6N @..WIT!bl6ID6I!ff (Ol/fW6U&6ID6TT ~6TT~§!D1W @_§6ljtD QPlQ§!b!!l (8ItIT§6ro6lll&6TT @_®6lJITffiffilw ~!D1@IT. A) 6lU tJlffiJ §llDIT6fu B) ~ 6UtJl ~L tJ'(86l11 C) §1!DITLL6U D) 6ro6lUlD6liJ 1 5 3 . !D6IDL QP 6ID!!lU U W@J6TJ6TT !bI6OOr6O"Ol ff (8 It IT!D6ID6lII6IDW !D16IJ @_®6lJITffiffil, !bI6ilrr 6lIll1!D16IDlJ 6l6ilrr & 6TT ~ 6TTfi1L QP W 6liJ!!l 6 IT6U 6 tJl(Ol~@JBi ~!D1@IT. A) @IITLL6U B) 6ID6lUlD6liJ C) ~6UtJl~L tJ'(86l11 D) 6lut51ffiJ @IITW 154. u(8 6lII6ID6lULD6liJ !Jlj6OOr MI!D16lj ~ 6TI6lj(8& IT6U (Ol6lJ6'IiluS] L U U L L 6 ~6OOr(B. A*) 1905 B) 1908 C) 1910 D) 1912 155. tJtB6lII6ro6lULD6liJ!Jlj6OOr6O"Ol!D16lj ~6TT6lj(8&fT(i616U ~®!ii§ffiJ&@]itD, S16lJ LDITUJ!DrhJ&@]itD(Ola:WWUUL(B, (8a:IT!b6ID6m 6fi16mIT ffilli6TJ 6lJW~ ~~uu6IDLuSl6U ~6IDLDffiIliUULffi, QP!b601 QP!b6UITIli 'LD61I16lJW~" 6l61l1!!l (Ola:IT6Uuw6liJU(B!b§UULL ~6OOr(B. A) 1906 B) 1907 C)1908 D) 1909 156. ~®61l6liJ, 6T~!D @i!DlUtJlLL 6lJW!bJ6roL(8WITITQa:wwffi&l!)w (Ol6W6U &6ID6TI ~61lID!Dl&~LDIT& Q6WW QPlQffil!!l(8!bIT ~!bJ(861l ~61l6lll!bJ A) @_6MI6IDLD6lJW~ B) lD6lII 6lJW~ C) IliIT6U 6lJw!bJ D) (OlUIT~ 6lJW~ 157. tJtB6m6fi16fu (8a:IT!b6ID6lIIuS16U ~fillQ6lJIT[Ij (86IT§6ID6m @_@JUULQtlltD .... LD6lII6lJW~ 6lJ6TlITff516IDwffi @i!D1UU§)ITIli ~6IDLDffiffiUULL6lII. A) 2 LDIT!btD B) 3 LDIT!btD C) 4 LDIT§tD D) 5 LDITlbtD 158. U (8 6m 6fi16liJ (8 6 IT!b 6ID6lII uSl6U ~ fill (Ol6lJ IT[Ij (8 a: IT!b 6ID6lII @_[ljUUI!)UjtD lD6lII6lJW!bJ 6lJ6TTIT ffSl6IDwffi @i!DlUU!DITIli ~6rolDffiIliUULL6lII. A). 2 LDIT!btD B) 3 LDIT§)tD C) 4 LDIT!btD D) 5 LDIT!btD 159. !Jlj~6MI~6IJ F['6lj LD6lII6lJW~ (lDIT!DrfuIli6'lil6U) 100 6l6liJlJ)I 6lJ6ID~ w!D@§6lJIT. A) (OlLITlD601 B) (Ol§1!D6fu!DlBlLITITlL C) 6fu(OlLIT6liJ D) ~6UU~L 160. 6l~~ 6lJW~ffiIliIT6lII 6l6U6UIT.@_@JUUI!)&6ro6TTUjLD@iW~6ID§ e:ITlWITlliff Q6wffil!!l(8§)IT ~!bJ ~§6lII ~@itb. A) &IT6U 6lJW~ B) ~I!)UU6IDL 6lJW~ C) lD~ 6lJW~ D) .@6lJIDlDl6TJ 6l~6IJtb11fu6ID6U 161. Qe:W!!l (8e:IT§)6ID6lIIw(Bffiffil6U !btD !DITLlQ6U~IliW QUID!!l (8e:IT§)6ID6lII ~(Bffi6IDffi @_@J6lJITffiffilW6lJIT A) ~IT.(8Ili.@iU§IT B) tJl.61Iiiu.~IT.~IT6iJ C) UITLlQWIT D) liiuLIT6liJ(8UITrr(B 16.2. );bl6ilrr6O"Ol!D16ljUU~6lJ6U 6l!b!b6IDIliW~. A) .@wlfu !bl6ID6U B) !blIliW§&6lj C) 6lJ6ID6TT(8ffi ITC(B D) !Jlj6OOr6O"Ol!Dl6lj 163. ~@]i6IDLD 6lJ6!lITff,ffluSl6U BlID!!l6U QPffiffilw uffiJ@i 6lJffilffiffil6liJ!!l~ 6l6lll &!D1W6lJITIli6TT _ A) U~ITwC, UjrhJ B) LIT6UIT(B, tb16U6Urr C) ~6UUrrC, ifl66IT(B 6lJITWLITIiiu D) IliITIT6U(8~ITBlIT6fu 164. 6~IT e:ifl !bJ6nin6UiIT!Dl6lj @_6IDL(8wITrl16fu !bI6IDn6O"Ol!D16lj(OluIT~6lJIT Ili 6lJW IibJ 6lJ6ID~ 6lJ6TTIT ffil6liJ!!l!bJ. A) 15-16 B) 20-21 C) 25-26 D) 30-32 165. );bl6nin6O"Olrfil6IJff (8e:IT§6ID6lII&6TTIT6U~6TT6fi1LUU(B6lJ1ibJ ~[lj6lJ[lj6IDLW );bl6ll'm6O"Ol !D16fi16liJ6lJ6TTIT SI. ff A) .ffil6IDLLDC~ B) ~WLDIT6lII C) (Ol/1ffiJ@i!b~ D) @(8~ IfLDLDIT6lII 166. !b]6MI6O"Ol!D16lj (8e: IT§ 6ID6lIIffi6TJ §ID IliIT6I.l!b~6liJ LDITUiITlJIT& 6ID6TT e: 66 __ ~lC)uu6IDLuS11fu 6ll6IDlliuuffi!ii~tD QP6ID!!luSllfu uw6liJ u(Bffil!!llibJ· u i!>iJl'w~"~ <')I,<IWw; "",,,ili IJI
iii
@;mJL~(lJ)61)

151

167.

168.

169.

170.

171. 172. 173.

174.

175.

176. 177.

178. 179. 180.

A) 6lJW~6N B) ~ID!!l6l516liJ !8§rr ff51 D) !bI6IDn6O"Olrfil6lj 6l6U6I.lIT IfQP§ITw!ii@6lIIQ9ffi®tD uw6liJu(Bffil6fu[!) 6ll6ID&uSl6U ~ 6IDLDffi&uu ~ L LbJ6ll'm rfil6ljff (8e:IT !D6ID6lII&6TJ !b]6OOr O"Ol!D16lj 6O"Ol 6 ff (8e:IT §6ID 6lII& 6TI A) u6OOruITCffi!b (Ol!bITLITUID!!l B) e:QP!bITW Q§iITLITUID!!l C) ~UIT~6TI~§IT~ (Ol!bITLITUID!!l D) !b]6OOr6UilT!D16lj!b §ITLITUID!!l Q uw~uITLffi§i (Ol§)ITLrTUID[!) !bJ6ll'm6O"Olrfil6ljff (8/fIT§j6ID6lIIffi@jffi@i 6IT6lIIlDl. A) (8IliLL 61516fu!bIfinT 6UilTrfil6lj6 (86IT§j6ID6lII B) !8~6116rlf16fu@_@6lJ ~6IDLDU~§) Q§jITLIT(8SIT §j6ID6lII C*) A lDIDlDltD B D) uifl(8e:IT§j6ID6lII UW@J6TJ6TT QP6ID!!luSl6U ~ffilliff§l~§j6ID6lII ~6IDW6lJ!bID@i @_§j6lJffi lfnlQw . ulfu!8611lDl U~LjIli6TJ, ~ID!!lIfuIli6TJ ~ffilw611IDrfil6fu Q§iIT®U~ ~@iLD. A) ~ffiffi!b~!!l6i!J B) ~ffiffi (Ol6lJofi]uUITffi C) ~6roL6lj S1ffi&tb D) .@6roL (Ol6llofi]uUITffi ~ffilliff51~§j6ID6lIIuSl6U QPffiffilwuU6OOr~ _ A) U6IDWW 6l~6l!N~1li6ID6TI ~~6lJI!)6lJ§)~1fu ~6IDlDU~!!lff Q/1W§i6U B) U6IDlP~ ~6U1iT6U1iTlliJffilffi16IDL(llW Lj~~Q~ITLITl..jlli6ID6Tlffi ffiIT~§j6\J C) .A ~ID!Dl~ B D) l..j~W 616OO!6U1iTrhllli6ID6TI ~6IDlDUl..jID9 QlHiJ~6\J ~1li1li§i@!!l6lll 5l!b!b6ro6lll(8wIT(B Q§jITLIT~6IDLW!bJ. A) @i6l5l B) 6fi1ITl C) ~~W D) U6IDWW ~ffilli!ii@!!l6liJ S1~§j6ID6lII(8wITffi (Ol!bITLIT~6IDLW~. A) @i6ffi B) 6'61ITl C) ~@w D) U6IDWW ~ffilli!b~[!)6rlf16liJ (!pffiffilwuu6DlrrLj . A) t51~ffe:6ro6lllffi® LjlibJ6rolDWIT6lII 6lJ!P)uS16U ~IT6lj IliIT@1J!b6U B) !b~!!lIT~ U,I!)!b!b6U C) &IDU6ID6lII!b~[!)6fu (8wtDu(B§j1fu D) S1lD~!!)§j6lJ @@J tJl~ffa=6ID6lII6IDW IJnrfilW6ljL6liJ ~§J Q§iITLITUITIli!b (8§jIT6liJlDltD ~6ID6lII ~ ~ ~IT6ljffi6ID6TTWtD IJnlDltD QP 6ID!!l..... A) U6U6ffi6IDL 1Jn[!)6U B) S1~§i6ID6lII 6B'ffBi c). ffifinTLrfil (!P~!!l • D) (8e:IT!b6ID6lII QP6ID!!l @6lJQ~IT[lj6llQ?lD LD~[l6lJITlLlD)[Ij~~ @_L6U, @_6TJ6TTtD,~rfil6lj, @_6l!NIT6lj(8u IT6lII[!) U6I.l(86lJlJ)I§i6lll6IDLDIli6TT Ifu (86lJlDlULffi .@@u u~ IT A) §j6rlf1§)§j6liJ6IDlD B) (861l1Dl UIT(B C) §i6rlf1WIT6TJ (861lIDIDl6IDLDffi6TJD) @_IDlDlUl!bIT ffiffilfu §i6rlf1WIT6TJ(861lrDlJ)I6rolD (8!bIT6M!D ~I!)UU6roLffi IliIT~6O"OltD ..... A) lD~~!bl6ID6I.l 161. lDITLLffiJ&6TJ~6IDL6ljIli6TTIT ffi lDIT!!l..... (8§i6ID6lJ. A) ~rT61ltD B) @ID6M C) uuSlID61 D) lD6ll1UUIT6M6IDlD ffiWffi&finTL61lIDrfil6U 616lJIT t.O§)~!!lffi @iW~6ID§jffi6TJ. A) Qurr~ ~ID!!l1fu tb1ffilli @iW~6ID§iIli6iT B) !§rfilUt51~L ~6ID!D&61l16U @!!l6liJ QUID[l ®W~6ID!!)&6TJ C) .@@J6lJ@lD D) t.O!b~!!l6liJ @lW~6ID§iffi6TJ lDIT6UiIT~~~ ~6IDL6lj 6lJw~ffi@itb IDIT6\l6lJw§lffi@ltD @_6TJ6Tl6l5lffil§itD. A) &6I.l6fi1 F['6lj B) !b]finT6l!Nrfil6lj FF6lj C) IDIT6U FF6lj D) 6lJW~ FF6lj @irfilUtJl~L~ ~6ID!!luSllfu .~IT6lJ(!ptD ~[!)6IDlDUjtD tb1®~~®!b§i6U. A) !bITLLlD B) ffi61lITe:S1 C) lD6NUUIT6liJ6IDlD D) ~!!l6liJ 6lJITWffi~IliuS16U IliIT6UilTUUffitD ulfu(86lJlDl (§W@6ID6\lffi@]iffi@itD, LD6rlf1§j §i (8§i 6ID6ll1li@ ffi@itD 6) IDU .@6O"OlffillilDIT6lII QP 6ro!!luSllfu !DL~~QIliIT6TJ6lJ!bJ ? A) QUIT@§)§iuUITffi B) !b6U(§W6U C) m§)6ID6iJ !bl6ID!!l6lj D) Qe:W6UUIT(B
C)

fiJ§lliIDufdm
151A 157A 163C 169A 175C 152A 158A 164A 170C 176C 153C 159C 165C 171C 177C 154A 1608 166C 172A 178A 155A 161C 1678 173A 179A 1568 162A 1688 1749 180A

Tamilnodu Idoiniloi Ansiri., So"gom
u~~"6I11IT99IB7

iii

197. ~® 181. LDIT6llUI6IJ~~ ~IiIDL.61J 6lJW~a@)LD
IDIT6U 6lJW~a@)LD ~6Tr6rJ 6fiI&l~LD. A) 1D6\J6fiI FF61J B) !f)J6Oifl6llUlrfil61JFF61J C) IDIT6U FF61J D) 6lJW~ FF61j @)rfilUt5lLL~ ~liIDlDuS16\J ~ri'6lJ(ylLD @lDIiIDLD~LD 16l@)~@@~~6\J. A) [ElITLLLD B) ID6lJIT B:51 C) LD61l1UUIT6MliIDlD D) @!J)6Ol [ElITLUhllD6Tr ~IiIDL61JID6rJITID lDITlD ....... (8~IiID6lJ. A) ~ri'6lJLD B) @lD6Ol C) uuSl!b51 0) LD61l1UUIT6OlIiIDLD [ElITLLLD 616lirU~ @)rfilUt51LL ~@~liIDlDuSl6\J ID6lJITB: 5lll.jLD .@l~ ~ IiID!J)uSl6\J @!J)liIDlDll.jL6irr Q UW6U IT!b!J) ~IT 6lJl!P LD .@l@6\J !B~ITB:§l QUlDa1fnIQW ~@)@ll.jLD ~®6lJ6lfi1LLD £L6Tr6rJIiID~a @)rfiluu ~IT@) LD 616irrlD6lJIT A) t516irr§}illITW B) IQ~ITffi6lu6\lIT C) UITLIQWIT D) §}ill6\J [(lITLLW 616irrU~ ~6Tr6rJITIT~~ @!J)6irr. (@~ uuSl!b51wIT6ti LD6U~S QuwwuuLffi ~IiIDL6lJITID ~®uQuIDl&llD~ 616irrlD6lJIT A) 6T6'tB61!)ITri' B) IQ~ITa6lu6UIT C) UITLl!jWIT D) t516lirOOlITW ~® @lD6irr 61~~ ~WIT 616\JIiID6\lIiIDW 61LUtSn(B(8LDIT ~~IiID6m(8w ___ 616irr&l(8!J)ITW. A) [(lITLLW B) ID6lJITs§l C) ~!blD6\J D) ~IT6lJW ~@ @)!D1Ut51LL ~liIDlDuSl6\J ~®6lJIT Q6lJ!b!Dl QUIDl6lJ~!bIDIT61l1 6lJITWULj 616iJ6lJ6rJ61J 616irrU6ID~~ Q~rfl6fila@)w (8UIT ~6ID61l1. A) [(lITLL (8HIT~6ID61l1 B) ~6IDL61J (8UIT~6ID6lIT C) ~6Oiflffi (8HIT ~1iID61l1 0) Urfl(8HIT~6ID61l1 LD61!I[(l!)\)W@)6Olrfilw @)W~6ID~ID6fi16irr 6IJ6IDIDUUITffi A) (8U6ID~WIT lD!bIDlw l!PLLIT6iJ, B) @LITID6Tr lD!bIDlw ~61l1l!P!b(8lDITIT C) (8lD!b8"n!DlW (@~6Oiflffiw 0) (8LD!b&l!DlW 6)~W (@6\J6ID6U. ffiwsID6OiflL6lJ!bIDl6iJ 61~ [(lITLL (8HIT~6ID61l1. A) l!P6irr61l1!Dl (8HIT ~6ID61l1 B) @)6IDlDW!Dl (8HIT ~6ID61l1 C) ~6IDL61J (8HIT~6ID61l1 D) [(lITLL (8HIT~6ID6m ffiW6lJ®6lJ61l16lJ!bIDl6Tr 61~!b@) uuSl!b§l Qu!b!Dl®alD (86lJ6Oifll!jw .@l6lJ§lwt616\J6ID6U. A) @)6ID!J)w!Dl (8HIT ~6ID61!I B) ~IiIDL61J (8HIT ~1iID61l1 C) [(lHLL (8HIT~6ID61l1 0) l!P6Ol61l1rfil (8ffIT~6ID6lIT ~@ QUIT®@!iL(861l1IT ~6\J6\l~ ~® Qsw~(86\lIT (yl@6IDLDUJITID ~@6lJ6irr ~6Ii1!Dlu(8UIT~6\) .... 616l1TUUffiW. A) [(lITLLLD B) 1D6iJITB:51 C) lD61l1UUIT6Ol6mlD D) 1D6lJ61l1W §l~~IiID61l1, £L6llUIIT61J, QSW6\J 616irr!J) tlP6irrIDl .~WSrfulD6Tr ~LIhlffi] ~6Tr6TJ§I . A) ID6lJITs51 B) [(lITLLLD C) lD61l1UUIT6Ol6IDLD 0) 6fi1®uuLD ~®6lJIT ~LD~ (§W@6ID6U& SnIDlID6TlIT61l1lD6lfi1~ITID6Tr,QUIT®LID6Tr, 1D®~~&ID6iJ ~&lwliID6lJ ID@&@) 1D!b!J)615l6irr6fi]1iID6Tl6lJIT @)rfilu ID, t51LL §J6\lIhlID6ID6U @IDW~§)l6lJ~!bIDIT6ID ~WITIT [b16ID6\l6IDW& @)!Dluu~. A) LD61!IUUIT6Ii16IDLD B) 1D6lJ61l1W C) 6D1®uuw D) [(lITLUD LD61l1UUIT6Ii1IiIDLD6IDW. ~6TI6D1L Qurfl~w uw6irruffiw Q,OIiIDOO .... A) ~IT6luL6irr (yl6IDOO B ) 615l&IDITL Q,06ID!J) C) SnLIT6lJrfl6IDH D) ~!bID®~~ (yl6IDlD "persona" 6160100 (@6\l~~6Ii1 QSIT6\J615l6Ol QUIT®6iJ ..... A) [(llQuLj B) £L6lmI61J C) (yl1D@1Q D)lD61l1W ~(ffi ~uSlfilw6\J £LuSlr'rffi@)w, ~~6Ii1 S@ID~@rD@)W @6IDL(8W [(luI. ~ 1;J ~L"I~rrl.L ~_~ ,01 61 !::,J6.... Jr til L~~6lJnl Jw totTh ~~6il15'IDLD.... A) 1D6lJ6lITW B) ~®liIDlD C) lD61l1UU IT6Ii16IDlD D) !f)J6Oifl6lmlrfil61J

198.

182. 183. 184.

1 99.

200. 20 1.

185.

186.

202.

187.

203.

188.

204.

189. 190.

205.

206. 207. 20 8.

191.

192. 193.

209.

194. 195. 196.

lD6lfi1~6lfi16ID &'L6\JlD61l1Uu6OiflLjID6fi16lir ~6lfi1UULL~®rfulD 6IDlDULj ~6lJ61l1§J ~@!i6IDLD 616IDlD6lJIT ..... A) t51filQLD6irr B) ~LQ6lJITr'r~ C) ~6\J(8UITITL D) ~L6UIT ~@6lJWJIiIDLW ~@6IDlD6IDW~ ~ITlDIT6lfi1uU@6\J Qu@wurfu@) 6lJffi]uUIiID6lJ . A) £LuSlfilw6\J IDrr~6®1lID6Tr B) S@ID& IDIT~6ll1filID6T! C) £L6TT6fi1w6U IDIT~6®1lID6iJ D) QUIT~ IDIT~6®1lID6iT ~®6lJ®6IDLW ~~6rJ61j @6ID6\l~ ~6irr6IDLD~6IDLW, ~6lfi1~~6Ol6IDLD 6lJITW~~ .[(lL~6ID~& (8IDIT6UW, u6U(86lJIDJ l§W@6ID6UID6fi16U Q6lJ6fi1u u(B6lJ~. A) &b®6IDLD B) ~6Tfuu6OiflLjffi&lIDl C) ~6Oifl6lml!Dl61J D) LD61!IUU IT6Ii1liIDLD LD6lfi1~ITID6ID6TI ~1D,(yl1D601, LjlDQ,OBi601 61601IDl 6lJ6IDlDuuffi~@ W6lJIT. A) ~L6\lIT B) 61wQ6!U6irrffi C) ll.jrfu 0) ~LQ6lJITIT~ Q6lJ6fi1Uj6\lID~ !W6OiflL6U1D6TlIT6U Qufil~w UIT@ffiIDUULffi, HtlPl:D 6IJITwa6IDffiuSl6i) ~6D1~ UIhlt&ID!bUIT6Tl61l1IT @IDW~~, ~6Ii1WJ6IDLW ID~ LD61!IQ6lJ@6§11D6ID6rJ ~ 6fi16ljLD 5'ID!J)6fi161i1IDl 6lJ6fi1uuffi~§JU6lJ6ID Q A) ~IDQ,OID6Ii1 B) LjlD(!PlD6ID C) ~®IiIDLD ~6lir6IDLD D) ~6Oifl6lml!Dl61J~ ~6irr6IDLD ~6fu tbl6ID6ID61JI:D 6fi1(86\l @ W&l, ~ 6lir lD61l1Q6lJ@B:51ID6ID6TI t51lDr'r ~r61~LDITIDl Q6lJ6fi1til1LITLD6U(@®~~,~6irr61l1ITW61J§J @!J)6irr ~@ID LDITD ~ 6Tr6rJ6lJ6lir ...... I A)~IDQ,OID. B) LjlDQ,OID6lir C) ~®6IDlDWIT6Tl6Ol D) ~6Oifl6lmlr616lJIT6Tl6lir QU!b(gOOITfflLt61®~§JW 8Q,O~ITw~@6ilTfilLt61®~§JW QUIDuu(8w ~®6IDLD LD61!I@6ID6U. A) (@L B) FF(8IDIT C) (§UUr'rrr-(8IDIT D) j6ID6IJ ,g)l6ID6ID~~W (@LIQ6U ~6iJ6TI t51lDLD6lITtbl6ID6UID6fi16irr jwffilD~@!b@). A) lDITt51(8LIT B) 615lt51(8LIT C) QLW(8UIT D) ~LQ6lJITr'r~ (@L, F!·(8IDIT,(§UUIT Ff(8IDIT ~&lW6ID WIT61Jw (@6ID6lmI~§J QUW6\) ~!bIDl6lJ ~IT 6U ~®6lJ6lfi1L W (8~ IT6Ii1IDlW ~ @!i6IDLDB: HlDtblliID6U. A) (@6ID.!f6lJIT6lIT~®6IDLD B) ~W(r~@6IDLD C) (@~6OiflffiLD D) U6OiflUIT@!i6IDLD LD6IDUIT§WIffilD~ Q~ITLITt516MUl!j, ~@!iliIDlD 6lJ6TfITB:§luSl6ID6ID t51~ITwffi @6!I)6\l1D6fi1601 ,g)ll!juu6IDLuSl6\) 6fi16T1ffi®&lOOITIT. A) 6 B) 4 C) 5 D) 8 Lj@W t51~ITWlQw6irr (8IDITLUITffilD6ID6rJ Q6lJ6fi1uSlLL6lJITID6T!. A) j6U(8uITITffi, ~6\)(8uITffi B) &lrfu, ~L6UIT C) £LLQ6lJITIT~, §}ill6\) D) 65gjff.!fITr'r ffi @®6lJ6ID§J &b@!i6IDlD uSl6irr ~6lfi1 ~ ~6fu 6IDLD uSl6\) UIT§WI ffilD~ 6ID~ 6D1L 6lJ§JlI6lJ6IDL~~ ~8iID~@6M .!f8i@ t61®@WIT6lIT QS6U6lJIT8i(§ Qu!bIDl6Tr 6TI ~ 616fuIDl &IIDl W6lJIT. A) t51~ITWffi B) ~L6\lIT C) &lrfu D) 6lJIT6ULIT6lu ~® 6IDlD 6lJ6TIIT §luSl6\) ,g)lff 6W (yl ffi&lw ~ ~ 60ifl L 6\lITID 6D16T1rfu§ B: ( &lID~616lirIDl Snr61W6lJITlD6T!. A) LIT6UITITffi, t616U6UIT B )UIT6Oiflffi~IT, 6lJIT6ULIT6lu 0) filB:6ITffi , (8~ITIDIT6lu C) ~L6Ur'r , Ujlhl

IiJ§IIRD Lffi Iiir 181A 187A 193A 1998 205A 182A 1888 1948 200C 2068
183C

189A 195C 201A 207A

184A 190A 1968 2028 2088

1858 191D 197C 203C 209A

1860

192C 198A 204D

21O. &rooo~&®§

211.

212.

213.

214.

215.

216.

217. 218.

219.

220.

221.

222.

(8l!>6m6lJWIT6N @j6moowIDl &6O"01lULj (8l!>6m6lJuu(BtD (8UITUJI &@l!>U U L (86lJ6ub"TLqWUJI A) (I,06016N!Dlfilj B) &!,rT6lJtD C) &OOOO6iJUITrfual6m6N§i !8l!>rT$gl!>(B§il!>6iJ D) 6(1,Ol!>ITW 6lJWW ~6iJQ6lJIT@6lJ®JtD l!>6N~ ~6WIrT6§lBi6m6Tf~tD, . .g}l®!u6lJrfu&6m6Tfl1jtD @@6mLDWIT&filjtD, !blU~l!>6m6N&6Tr Wl601!Dl~tD 6Jro!!ll& Q&IT6dirrLIT6iJl!>IT601 ~6m6filj6Tr6Tf &!,@6mlD6mWU QuOO ~W~tD 61601!D6lJrT... A) §l&LD6dirrL t51~ITw(B B) BiITrT6iJ (8~IT~rT6iu C) u516iJ6UrT D) u6lliJJ(B~IT &!,@6mlD6mW .g}l6Tf66lui1516U .g}l@BilDITBiU uw6fuu(Bu6m6lJ .... A) &!,@6mWUULlC)w6iJ&6Tr B) Ljw§i(8l!>ro!!ll rw6lliJJ(ljJ6mOOBi6Tr C) A LDro!!llw B D) ~6lJroUll6Tr 61~filju516iJ6m6U. U6IDL 6ii~IT&6m6TI§i (8l!>rT~gl!>(B&BiUUW601U(BtD (86ITl!>6ID6N. A) !bl6m6U6mLD6 (86IT~6ID6NBi6TI B) Q6Wro(86IT~6m6mBi6TI C) A LDro!!lltD B D) 6IDlDl!>L6 (86ITl!>6m6m l!>~.g}l6TIfilj(8IDITs616fu ~lC)uu6mLuSlw 6lJ6m~wuu(BtD 6lJ6m~ULlb ... A) &!,@6mLD 6lJlC)filj@6lJW B) ~~&(8BiIT(B C) !8a-ITl!>6m6N 6lJ6m6Tffilj D) 6616NIT6lJITl6m6 g~ITW16U(ljJ6ll)W 6lJW1IDITLL~&@jU QuIT1~w uw6fuu(B6lJUJI. A) !8ITlIT&BiIT6Wl6iJ B) ~~ .g}l6Tffilj!8BiIT6iJ C) 6616NIT6lJITl6m6 D) (8ffIT§6m6N 6lJ6m6Tffilj §h.:.LLDIT6N .g}l6mLDUUrooo §l6U QUITI!fjLBi6TI (BffIT@ffi&uu(B (8 6lJ IT®! & @l & Bi IT6lliJJ.t51& & U U L (B , .g}l@ 6iJ ~ 6lJ 6fu l!>6fu &roU6ID6N6mW 6NL6fJlL(B Lj@W .g}l6mLDU6mU ~1!fj6lJIT&Bi (ljJW~tD (ljJ6IDOO· A) (8UL IC) (ljJ6iDOO B) 6fJl6OT IT6lJITl6IDIf (ljJ6IDOO C) Ljoo§i(8l!>ro!Jll rw6dirr (ljJ6ll)OO D) U ITl(8ffITl!>6ll)6m (ljJ6ID00 LjOO§(8§ ro!Jll rw6dirr (IjJ6mOO& 6ITlw (IjJ& al W lDIT6OT6ID 6lJ.... A) 6IDLD§i~L6 (86ITl!>6ID6N B) QUITI!fj6TI!Dl(86lJIT(B~6ID6WI§il!>00l mIfITl!>6ll)6ll1 C) A Wro!JJltD B D) @Jlintl6ID6U 6IDlD§§L5 m6ITl!>6m6N6IDW @..1!fj6lJIT&alw Bi6fJlLffrT6UIT~~ ITlITLCB ~6TILDI!fj§~6lJIT .... A) Q§!!!JrTLD601 m~IT6li}rrffi B) QPITm~ C) lDITIT&6fu D) &!,L6UIT QUIT@6Tf!Dl(86lJITCB Wl6ID6WI§l!>!Dl~tD (8a-IT §6ID6ll16lflW (TAT) ~1!fj6lJIT&alW6lJIT? A) (ljJIT(8~ B) LDITIT ID6fu C) A LDro!JlltD B D) g§!!!JITLD6fu l!>6lflLuSl6iJ6UIT.g}lW6U~ BiLCBuUITLrooo Wl6lfl6WI§l!>6U (8ffIT~6ID6m6lflW ~1!fj6lJIT&alW6lJIT ? A) UJ,1hI B)&!,L6UIT C) (8~IT6lU6ll1ITU D) LDITIT6lTI & 6lJITW&6IDBiuS1w BiIT6WlUuCBtD u6U(86lJ!Jll @JW!bl6m6UBi@9&®tD, LD6dill!>§ (8§ 6ll)6lJBi@& @jtD 6Jro U ~ 6WI && lDH 6111 (IjJ6ID00uS16iJ ITlL~~Q&IT6Tr6lJ~ ? A) Qurr@§§uuIT(B B) ITl6U@JWW C) &§6ID6lJ !bl6lfl!Dfilj D) QffW6UUITCB " '"'."" w§@[!)u51ffiBi t516TI6ID6TfBi6TIuro!Dl QLITLD6fu 616fuu6lJIT B'n!!ll6lJl!>IT6lJ~ A) IDIT6ID6TIUUI!fj6lJ§@W lD6N @_6lfl6Tf6B'~&@J ~LuCBal6fuOO6NrT B) BiIT6ID6TfUU@6lJ rw·.g}l·FF 661w ff~ITffITl !bl6lfl6\luSl6l5lI!fjuUIT C) Wl6ID6Tf6mlDuSlw §lOOUUITBi Wll!fjuUIT &!,6OTIT6U IDIT6ID6TfU UI!fj6lJ§@6U (8l!>IT6U6fil6mW§ l!>@filj$16fuOO6lllIT

223.

224.

225.

226.

227.

228.

229.

230.

231.

.g}l6lJITID6iJ m~IT~Q~CB§l!> u6O"01luS16U §lOO[f,@@uUIT BiITITL6lllIT B'nWW rw6dirr 6WI!Dlfilj 6lJ6lfl& A) QffW6UITro!!ll @OO6fu B) ~@&&6 §lOOULj C) Wl6IDffWOOlfilj D) ~&&§@OO6fu ®00l§il!> §l6U6J~6IDLD~6ID6Tf &roUl!>ro&IT6lll &!'rooo6U (Capacity) ---------616OTUU(8LD A) .g}l6mL filj B) rw6ub"r6WI!Dlfilj C) ITlITLLW D) UIC)ULjU Lj6U6IDlD U6Tr61'il& B'nLtD QB'6U6lJl!>ro®§i §WIT~ITBifiljtD, ITl6dirrUITBi(86TfIT(B6NWfilj (8ITl~§i@6U Q6lJ®6lJIT & 6fil6m6TfWIT(B6lJ§ro® 6filI!fjWLj 6lJWl!>ITBifiljtD @_6Tr6Tf ul!fj 6lJtD A) ®W6fi1u UI!fj6lJtD (infancy) B) t516iJ6ID6Tf (ljJ6lTIUI!fj6lJtD (early childhood) C) t516iJ6ID6Tf rr>CBUUI!fj6lJlD (middle childhood) D) t516iJ6lfl6TI L516fuul!fj6lJW (late childhood) t5100IT ffITITt516016IDlD §6ll1&QBi6ll1 @IT .g}l6IDLWIT6TflD &I!fj§>@W6U §l$!1)~6N (abstract thinking) ~$1W6ll1 (8!1)IT6fuIDItD6lJ6TfITs§lu U®6lJlD A) t516iJ6lfl6Tf ITl(BUU@6lJlD B) t516iJ6ID6Tf t516fuu l!fj6lJtD C) ®lD~U UI!fj6lJlD D) (ljJ6fu @jlD~U UI!fj6lJlD U6U QuITlW6lJIT ID6Tr ~00l6fi16U §lOO~l!>6lJITBi6TfIT&.& BiIT6WlUU(B.6lJIT. ~6NIT6U BiroOO6Um6lJBi§l@6U @j6mOOUIT(B@_6mLW6lJITBi6TfITBiBiIT6O"OTU u(B6lJ iT . ~ $!bl6ID6U LD6Nl§ (8LDWUITLIC)6fu 61§i §6fu 6IDlDuSl6ID6ll1& BiITL(8$1[!)~? A) U6lTI(ljJlDtD (Multi directional) B) U6U UITlWfT6WllD (Multi dimentional) C) 6lJITWffi6mBi (IjJ@6lJ~lD 6lJ6TIITs&l Wll!fj&®lb D) 6lJ6TI~IT§i §6fu6IDW &rooo6U (8&IT(8 6lJs61llj!!ll§l@& B'nIDI6lJtbI A) &l[f,~6ID6ll1U (8urr&® B) .g}l@§§UULL !bl6m6ll1filjffi ®OOlID6TI C) w6ub"J(BtD ~LfTL6U D) @_L6U B'nIDI !bl6ID6U 6Jrou(8tD §l&ID6U&6Tr t51wfT(8~uS16fu &rooo6U (8lDtDUIT(8 uroOOlw (8&ITLUIT(8 A) 6lJ6Tfl!fjtD ®W[f,6m§uS1Llb 6JroUCBlD 1f(IjJ§ITW5 Q56U6lJIT&® uro!Dlw~ B) &l[f,§6ID6N (8lDtDUIT(B u!iJ!Dlw~ C) l!>6lJOOIT6mQ6W6UBi6ID6Tf§ @I!fj§>~~6U uroOOlw~ D) Lj6U6dilW&Bi @6ID6UuSl9,l.lJ6Tr6Tf §l&Bi6U&6Tr uro!Dlw~ ..~ 6fu" 616lTIUl!>601a!i:>(8ITlIT&® .g}l@§ll!> (Recessive) 6lJ1C)6lJ1hI1D6iJ A) U6U !1)6ID6U(ljJ6ID!!J8i61'il6U @a,!i:>al6fu!!J6ll1 B) ~ &Bi6UIT6lll6lJroOOIT6U .g}l@§l!>Uu(8.$100~ C) ~~ .g}l6IDlD[f,~6iJ6Tf ®m~ITtDmffIT(ljJL6fu @6ID6Wlal6fuOO6ll1 D) 6lJ1C)6lJtbl6iJ6UIT§6lfl6lJ t51wlTm~6fi16fu BiI!fj§~UUlJf ~®6lJIT .g}l®!U6lJrfuBi6ID6Tf @_6WI1!fj (IjJ6fu6DTIT .g}l6lJIT A) LD6lll§l§6TI66Iw 5ITITLj u(B§~$1!DITIT B) @LUhlBi6ID6Tf @_®6lJIT&@>alOOITIT C) QUITI!fj§il!>lDIT6ll1 uuS1!iJ§l QUWalOOITIT D) §lD ~ rw6ub"J6WI 00l6lJIT6iJ (8LD9,l.lJtD@_6WI@alOOlTrr 211-8 217-8 223-C 229-A 212-C 218-A 224-C 230-A 213-C 219-C 225-8 231-A 214-A 220-A 226..8 215-8 221-A 227-A

D). IDIT6m6TfU UI!fj6lJ§@6U

"'-"OO

,.oo

210-0 216-C 222-0 228-A

248.ILID!DWJIf,I!!)W IL!D!D6lJID61I)!D tB6IIiITffiw !&lEilD6III6fil~®~~ 1Ol6lJ6Ol1f, lOl&rrfilrn1iT~§WIf,(lbW jEilDL(8wwrr6111 ~rr6ll. jEilDLIOl6ll6Ol A. wLffiIi,QIDIT6lrnTIT!!l6U B. j®~~6\l .. 23.2. ~61I)IDwtDJ (8!llIT6Ij 61u(8UIT~ IbL$~UUL(86l1611i1Tffiw c. IDLffi6O"01IT~6U D. @6ID6016f!lo6l®~!!J6Il A ffiIDL.SlIi,®tD(8UlT~ B. ffi[l!D~~L . .. 249. LD!D$~§)1IffiIDJT6lIT HlrrU6lmw . • c. IDIDID§W!L@)uL.Sl6fu601IT O. lDIT6MT6lJITIDIDID lDUlIID@)lD(8UIT~ A.Hl6ID~~6U B.®Wffi&ffi 233. 1Ol!llIT(Ib~@6Gl6\l$ lB~IT6fi16U LDIT6!IlII6lIIT1Ol~IILIT~~ t516Dr ~ffiI&lw c. @~6ON(Bw D. 5l~~!b~6U !&l61l)6\l5 ,g;IT6lIT 6fil6TI5 ,g;W '. .. . 250. Ibllw 6JIDHl6lIT(86l1BiIDID @@ UITLW &l6U6Il~ Qsw6U §!D(8urr~ A. (!p6IDIDwrOl (8!!JIT6l.I(YJ6IDIDUUL !bL!!J!!J.UUL6fJl6\l6ID6\l. ~ @~IT HI &IDlDlffiQBiIT 611i1TLUITLW &l1iU6Il~ lOlaw6\516Dl6lIT @6Dl6lll6lj B. IDIDtSl!b!!J6U Q6lJID!DlID~LDIT !b6U)L~UIDID~. ID 8i1U$ fb61l)LWITHI &l6ll"llD6lI~. . .. c. lDIT6O"016lJIT s6I5IuU6IDL~~6f!lLL601IT A. (!p6fu(8601IT fbffi~§6IDL B. L.S16l1I~601IT ~ffi~!!l6IDL . D. ID~U~!L IDu;l601iDIT601~ C. A lD!iJl!JltD B D. @61l!!J1!Jl6116J~6ljlJ5l6U6l)")6U. 234.seJPID$@6U IbITW iWrf.JBi8i ffiIDl1lIffi IOlBiIT6T!@}W SeJPID ffiID!D6U, 251. IbITW HlIDIDEilD6lILD6lIT@6U{j@~~w .!.rrlw (8lbU~@1iU ~L6III1!JwrrHl __ ----=-ffiID!D6U 6lI611)Bi61l)WSaITIT~!ll~. !96lD6Ul6ljIf,(Ib 6lI~ITLDIiU i(ffiuu~. •. A. @..IDUlI(8!bITIi,ID6U B. tSl6fuu¢!Dl • A. 1Ol1J6UIi,I!J6lJ.g)lW6lff61Q1LDfTB. !bIT~61fi1 @IDws51 c. ~6U6fuIDITLHl D. Qsw6U@!D601 c. lD!D@ D. @6lll6llI6lIUffi!b~§6U 235. lLIDl!)IlBlbll ffi&lffi BiID!D§l)Jffi~w, t516fuuIDtDJffi BiID!!J§l)Jffi~w lL6T!6TI 252.!bITw 616lJID6ID!D LDIDIf,~ 6fil@~~&I(8!D~(BlD.rr ~6lJ~EilDID(8w (!pffi&l W lB6lIIDIUIIffi. . .. . . LDIDIf,&I(8IDITW 6I6O"rIDlL6ITUUI!!)UITW~ (BBi~LUITLIQ6111 IDIb61l)§. A !!J601fb1OlID601 !!J61fi1UIT~6IDW @..®6lJITIDffilID QIDIT6lT®JI!!J~ ~® A. Hl8iLD6ONL tSlulTwffi B. &!6\l(8uITrrffi B. ~@IDLDITID @..IDW(8!bITfbID6U c.@..6fu6OllUUITID ID6lJ6Oll!!J!!J6\l C.~6IDnLIT61jL D. @UITUITL D. A LDIDWtD B 253. 6fil(ffiWUIT§, t5IIQIf,BiIT§, IOlHlrrffiULDIT6IIT IOlSW6UBi6ID6ITLDID~~ 6f!lffi~1iU 2.36.~ITW!&l61l)6\l$ @!!J6fu~fI6fil6U lB!llITs51 6JIDULS ~S~~, &I~ID~ 61fil1TUUffiw. &lffi$~ lLwir!&l61l)6\lffi ILID!!J6ll"l6\l &l6ll"lL~ (!P.WID51~U(8!D IL~ID6\l -A·-®-Wffi8;L(B lD!!J@B. (8!!Ji'r~.Q!!l(B!b~ LD~@ . !LIDt51§;~66l6U (!p6ll"l!Dwrr6lIT ~ 616iirID (Ba;~~ UITL ~LID lfnIDlW6lJIT c. 661®uu .g)IlQUU6IDL Ul!D~ D. a:.rr6\l§@601IT6Il 6J!!JU(BlD lD!!J@ A.6iuffil6fu601IT B. mJ~ITUfTL IDITID(8601 254. Bi!DIDIiU !b1BiW~fbtSl6O"rBiIT6IlW lOlaliU6Il~ QsliU6U LDID~§66l6O"r &l6Tl6Ij c. Q61J6Tu6UIT o. ~®601IT 61!fu6fil§ W 1L6T!6IT~ 616Dr1Dl&l6IT6fil (BLD 6lI611)6IT~. • 237. srr(8611WltiMUIq:[tl6m6U,g;!Dro6U ISSITLUITLlq:6lJUIq:SIDro6U 6lIfims,g;6iT_ A. lD!!J!t§6U 6ll6ID6YI(8BiITffi B. @6ID~~~®!!l!!J6\l 6lJ6ro6YI(8ffirrffi A.6 B.8 c.10 0.14 C. A LD!iJI!JlW B D. ®1!Jla:.&L(B 6ll6ID6YI(8ffiITffi 238. ~@ ILID!D6U @IIiW6fil6U QUIDUULL &I~U6111D, iJl!Dl~~rr~ IliID!D6U 255. Bi!DID6U UIT611) §u~l6iJ U u51!D51&I@BirrlUiJl6lllIT6U (BIDiT~ 51 @611)6Uu5!6iJ !&lIDW6ljffi~ 61(i3$~S IOlS6U6\lUULffi ~1T~IL~61I)!D 6J!!Juffi~~6lI~. LDITIDIDIDiliU6Il1T ~~ (8uITIiU (8fbIT6DrWl6lJ~.. .. A IDID!D6U lDITID!DW B. ~@Wffi!D!D~ . A. (8!!J8iID @6ID6U B. BUIT~ ~601(8601!!J!!J~ c.!!J@6f!lffi IDID!!lSu O. Qsw~ IDID!!J6U c. ~6YIiT6l.I D. mJ6lJ!!J!Dl6ll 6T~6l.IlJ5l6\l6ID6U 239. uffiIL LDIIID!DW, IOlsrf.J@>$~ LDIT!iJIDw 61611 uu51!iJ51 LDIT!iJ!!J$61I)§) 256. !bITW ILID!D61I)6lJ@®(8UIT~W (!p@EilDLDWrrHl LDID~~ (8uIT6lI.@IiUEilD6Il 6lI61Dffiuuffi$@w6lJrT .. .. 616fuu6ll"l§ LDID$ID6U uID!filw (8alT~61I)~ @6Il~ 8i1!6lw6ll.rr. A ffi6ID6Yl6fu B. ffiIT(8601 C.mJIOlUITL D.tSlrrlID6TU A. IDi!J6IDnLIT6l.IL B. L.S1urrwffi c. 6TL.S1IfdIDi!JIT6U QBi6ll6151 D. 240.Bi!D!D6M6lIID61I)!D LD6M@6U i®$@, @@WU6IjW (8~61))6lIuuffiw 257.5!iJ~w lOlaW@5611)6TI (!PEilDIDuu(B$@ 6U61I)lD$fb6U (!f61JW @EilD6lIT (8UIT~ &l6lJID61I)!D 1Ol6lJ6Oluuffiw .mID!D~ 6filEilD6111 ~@ffi lOl&rr6lr6YI6llrrw 6T6Dr1Dl@1DI6filw6lJrr lLWfr . Affi[lC§t.O @!!J6fu B. @6ID6016l.1 c. ~6O"016O"01!Dl6l.l o. ~6U601!Dl6l.l A.lDIT6ONL6Ilfr B.6JL.S1ffiJ§MDrr6U C.(!p6U6UiT D. L.S1uITwffi 241. ffi!D!D6lIT6lI!D6ID!DLD6IIT~@6U (8~ffiHJ~ @®wu~ IOl.BiIT6DlfI@WlOlaw6U 258. &!D!!J6U lLLUL 6I1iU6Il1TIbL§)EilDID!J@}&@w .m§ITULDITBi (j®~u~. A. @6016016iil6l5l@!b!!J6U B. @6ID6016l.18hIT!!J6U A. ~ID!D6\) B. ~6ON6!IlIl!Dl6ll C. ~l@6IDLD D. ID61J61fi1!D~6\l c. C§!JlllLlw IDIT6\l@6ID6016l.1 o. 6iil6ID~6l.I IDfT6U@6ID6016l.1 259. IOl!bIDliJlIDW !fJL$EilDfbIllW 6JrDUL ~~6lIITu51®uu~ .. 242. ~(B~ (8!f>~$@6U ~l!)IHJw !DIT~ !&l6ID~6fil1iU . . .!.@u A. @..L6U !b6\llJ5l6U6Ilrr@®!b!!J6U UIQID61D LDLffi(8LD @61D6IIT6fil6\l 61I)6lI§@(ffiBiBi (!PIQIlILD. 6TI B. LD601!t m~6ID61Jffi6Tr~IT ffiBiUULITlD6U ~6filULD6IDL~!!JITSu A.2 B. 9 c. 2 o. 4 c. tf@~fbIDtD D.S!§I!fbIDuSl6fu6IDLD 243. ILID!D6lIT6lJID61I)!D 1Ol6lJ6Ol51Ol&ITfilrn1~w (!P~!D __ 260. lD6dilID !f>L$61I)§ffi®1f, HlITU6lIlfiIBi6IT1T &l6!DlDIlIW WlHl 6lI§l)J6lIIT6lIT Bi. A. IDLffi8ilOlffifT6MTIT!!J1iU B. WLL!Dl§6U ~ffi &lID 6T! 61~ (8!!JEilD6lI1lI 6O"ri61l) 6lm!b!l»6Dl6ll. L c. A & B O. @6lll6016fil6l5l@§!!J6U A.1LL6U B. ~6fulDrr c. S&ffitD D. S!§I!ffia:.tb 244.~®(!p61D!D uITiT$~iJl6Dr uITiT~~ QUII(ffiLID6I'il.1iU ~$~611)6111IOlUIT®L Bi61l)6TI ~6lIdil6OJ IDl @®6lI~IT6\l @61))6UT6IjUffi!!J@Bi 8i1!!J (!P1Q1lI(8LDIT 261. @®6lItiM §ITtiM (BlDIDQBiIl6'ir@jW 6I1iU6\l1T,jQIJW6UBi~§)lItb 51IDU~.IhlIf,Bi ILWfr IJIT§fim6llT6U)W .g)l6U)LW (ylJiJuffi§fim6\l ~6\lBiBiITBi QBirr6lmL~. &lUIOlUIT®LBi6l'il6O"r 61611i1T6lIlfiI1f,61I)ID &l6lJ~~. A. ~ffia:.tD B ..g)l6IDL6Ij ~Ii,a:.w A.@6ID6016l.1 6llffffi B.~6U6fu~fT~51 6llff~ c. ~6D'di16l.1Q1JW6U@)lU611W D. lD~§tD c. ffi6lJ601 6llff ffi D. (8!bITffiID6\l @!!J601 245. @EilD6UT6Ij6BSBi@@6lJrrl6Dr @61I)6UTEilD6lJff (BSIT@1f,&l6iir!D~. A. ~6D'oTL ffilf6U B. ®Wffilw IDIT6U c. ~6\l6llI!Dl6lj D. @6ID60161jSnIT!!l6U 232·8 233·A 234·A 235·A 236·8 237·8 246. @61I)6IIT6Ij6Bs61I)a &l6Tlffi& lLID6IjW &@6fil 61~? 238·A 239·8 240·8 241·A 242·A 243·8 A.@6ID6016l1Gfiff1J!Dl &®6fil B. @6ID~6lI ~®6ID6YI c. @6lll6016l.1UQULI!J D. ~6U601IDrrL51 244·A 245·8 246·8 247-C 248·8 249·C 247. lIi!D!D~6M ~6m6UI6li16il!!iffilllilT@®&@jW l.6ir6IT~@6M !!i6M6m1D__ 616U1uuffilil. 250·A 251·8 252·A 253·8 254·C 255·A A. ®WlLlWIDIT6\l @6ID6016l.1 B. ffil!)~LDIT6lII6lll6lJ 258-C .256-C 257·A 259·8 260·A 261·8 c. lD!!J@ D. ~6OmLffirr6U @6ID60161j

lmWffi6IDm mlDlDurr[BlD ffiill~mm6U lUl6IDillffimIJjlD

••

.m~w.

~WffitiDJ~ 18IDlnUnffim ffid]l~~~6b dD6IDillffilMlim
262. uu5Iw61 IDIfWOOLiJ~o$W6U~ A.~(8~ &!,MITlwIT ~~6D'mffi UITLrhllD6ID6TT o$w~Si@JLiJ ffiuIT~, B.ID®~IbILiJ Qa:W§l!lLiJ Q~ITLlh.l QIDIT6Tr@bLiJ (8UIT~ c. ~(8~ QIDIT~tlll6\) ~® UITLrhllD6ID6TTSi 1li!D@JLiJ(8UIT~ D. 1D®~~llisfil!iU ~!D!JJI6IDlDllj6ir6TT(8urr~ 263. !!..!Dl!Jlffi!!)1f o$6'6l6li! 6UWllBw QuoouuffiLiJ (!P14l6lj0$~6Ii! !!)LiJuo$~ a !rI6Ii!6ID1D ~ ~ 0$fiI&0$ 1B6U IiIiITffiIDlfu516li! A ~~!DffiIT6llT ffiIT6\lLiJ LDlffiuSlffi ~~I!LLiJ m~6ID6UuuffiLiJ B. U6U @JW~6ID~o$6l!l6TT ~ffi~ fflDW1b@!iU !!..!Dl!)l ffi[bITffiffi (86U6D'mffiLiJ c. !!)lDlbI ~ffirhlffi6l!l6TI (!PlQ6ljffi@bL6fu IliITLLff, Bnur IbI D.!bL~6m!!iu5l6fu U6lJ BnWID6m6lf 6Jl!B~IHDW~~6iJ .2.IDW(8!bIT&1D (86lJdoTffitb 264. 6Jl®6116M~ 6lJ6Ifir~§lu U6UN41D6Ul6lf[j!DU4 (lJl!b6UQ!bITLirID~ ~~rrUjID (!p6Ul!D A ~ 6lfil 6U~6\lITmJ B. 6U6TTITM (!p6l!l[D Ii C. Ulfl(8fflT~6l!l6llT (!p6l!l!D D. @..!Dl!Jlm[bIT&ffi!iU 265.!6U6Ul1D6M6UlW6m6U ~LL6lJLLlDrr6M ~~6UlW6lJ1T1li PLWIT~!!i PL!b6Ulw (lJl6Ul!D A. ~llim[bITffi@j B. LjoT!sfiluSlw!iU (!p6l!l!DffioT! c. ~6lfil 6lJ~6UITl!)l D. uITlma:IT~6l!l6llT 266. QlJrrID!lIDli,~ (lJl6OTQurr®fiirllifiir 6r6OT!D 1li®~6Ul!ll ~~U[jLL 1li6U6filWIT6IfIT A ®ma:IT B. (OlU6TuL6\lITM c. Ljm~IT(Olu!iU D. ®uSl 267. @)WOOib LjfillljLiJ iW6ULj W~Lj ~6ID6I) 6lJ1bl 6U®IilI~ 6f6llTH BiLl4la s,.ITLL L!!)QiIw @IT cm~ITWH61 A~WIT ff6lfil6fu .&Wrrwff!fl B. ffiffi IT!iU (OJ lD 6lfil6fu &!. ~ ITtil ff H1 c. LITITofil6lfil6fu &!.~ITwff§l D. ~ffi6Tu @JffitiJutiJ uw!filw &!,~ITwff§1 268. L.SIwITIB81Wl6Dro$®~~UUI4I. ~!fil6lj~ @OO6Dr (!P@6ID1D QUl!Jl6U~ A 5 6llWlblffi@J L.SI6fu B. 11 6UWlblffi@jU L.SI6fu c. 15 6lJw~ffi@)u~6fu D. 20 6lJW~&@)U ~6fu 269. 46\l6OTPL6UMir881llilID!&~ !f,1D1D6MID!lI6lJ!DITIli QUIT®6ir !b®611!b6OT6fil6Ul6IT6lj A.@!iU QUIT®6Tr ffiITL61 B. Lj6\l6fu ffiITL61 c. @ITlLjffiffiITL61 D. ffiIDU6ID6llTffi ffiITL61 270. !!..LlifuuITL(B (!p6Ul 00 uSl6U 6lJ§\lI6lbL (BLiJ ~1iIiIT L6ID6I) 6)IDU (B~ ~ 1ilI~ A UfilBiU QUIT®LllioT! B. ~6D'mL6l!l6llT C. lD6llTUU IT6fu 6"0) lD D. ffi6lJ6dil1b~6\) 271.~LLl61LlJULL UITLU QUIT®6i1 PL®6lIlf6ll!DID~ ~IQUU6IDLlUITIli ~6IDIDrr,!D~ A UIT(86UIT6filfiN ~ltlli~6Ul6UPLW~!!i&U B. 6iu.$l6OT6m~fiNmit! ~6Ul6lJ@_1Dl~!!i6U . C. .2.LIliITL51 6lJWlIliIDfD6iJ D. lllLffi& QIDIT6OMir!!i6\) 272. 6r1fl&a:lifulfe!PB) 6ll6llM6l ®6Ul6UB)6IIl6Tr ----L.SIIfI6ljB)6TrITB) L.SIIfI~~oT!6Tr61Jl1T A. 8 ~IT16lj B. 5 tJlfil6lj c. 7 tJlIT16lj D. 3 tJlIT16lj 273. L.SIIifu6ll®6116lll611IDl!Jl6TrLj6U1ifu !!..l!JluL.SI6\)6Urr§i~ 6f1bl? A. e!Pffi@j B. [bITffi@) c. &6OOr D. @)L!iU 27 4.6lJITIT~6ID!rIHi6Tr 6rlililTlLoT! L®6lJrTdffi6Tr (8uITlifuOO @)!filtSffiIL6Ul6Tr L6Tr6ll~~6U !!..uIBwITILuuffi~~LiJ ~OO6li! A. @)!DluS'Lffiff ff1~~ 6ID6llT B. ~IT ffiffi (!p6ID!D ff1~ ~ 6ID6llT c. ~6mLWIT6Iflil BidoTffi 6lJ6mIDUUITffi lHiJ §l~!!i6m6UT D.IDIDU6m6UT~~fD6fu Q 275. 6)-L5lfR QilL !!..w~LiJ, L5l-616G>W QilL !!..w~LiJ 6f·Iilfil6U6)-616G>W QilL Lw~LiJ 6r6Drl!Jl ~ §UlIWIT6!fiI&@)LiJ 6l~ !DAl6llT A ~ITffi&61~~6ID6lIT B. @>@uS'Lffi 6l~~6ID6llT B. ~6IDLWIT6Tltb ffiIT~tiJ !liirffiIL 6)~~6ID6llT D.6T6O'nJ_ruM~ 276. 41D1T!bffiJID6Yr 6lI6Dl~@1Q~6Dl!!iID6Yr UIT®LID6"ffleirr~6ID6UULj~ !b6Ur6IDID6IDUJ Q A @..61rnTIT6U!b1!iU6ID6\l B. 8!D1!Jl s.61rnTITlJITITli6Tr 61 c. 616UIT ~6OOTIT6lJITITIL6Tr D. ~6ID6lJ6T~6ljLiJ ~6U6ID6\l 277. 6618ilLITL IbITIifu@j Lj6lT6ffl ~6TI6lj (8lLlT6fil1ifu @j6IDOOUITffi A mUIT~W G!b~6ljID6ir ~®&EW~ B. ~LWUlTffi ~6U6lJ~ 61@irlD6mfDffi®~5ro!!i(8W G!b~6b1ffiffi (86lJ6UMffitb c. ~6lJffiJffi6iJffi5ro6TIfifdJLj6mlDUffi~ib ~W5\lIT~ D. @5roIDUITffi @6iJ6ID5\l 278.5 Lj6iJrmI 661alLITL J)l6Tr6ljIBo$IT6616fuDIT6lIM6lJITbffi~6Dl6l.lUULL ~6UffiJo$6U l I IL6Dl6TI(8!bIT~Q!bffi~!b L.SI6lii~611dJ~6\) (@®~~ QU!!luuffitb IL®~~ A lDIT61rnT6lJIT QUITUllUUW[D6lJIT

B. ~6M 6ID6llTU u!iJ!filILlimfilffiffi ~IT 6llLiJ ~6U6Urr ~6lJIT c. 6r~6ID6mlljLiJ uSl®~[J Bi6U6llTlDITfi 6IDBiWIT6TrU6UIT f D. ~ 6llTffi QBi6llT ~6lfil 6r6D'm61rnTtiJQaIT6D'mL 6lJIT 2.79.(!p6UrtJleirr m!bIT6ljID6i1ID~ut!LLqID@ (!P&.$lWlDlT6GJID®r;@IL6i1616UrUiblTru ~6lI!iJ6Dl!D !bwfilm@tb l8uITj ID®~@6U QIDIf6Yr6lT186l16UMLqW~ A (B!liIT6ID6lJ61@frQffiIT6irU6lJIT UIDID1 B. 6@6llTITmlh6Yr r6O'nJ6ll1Iilm6ID1h 6 C.!!p!!iW6mlD& ffi®~~ QUIT®6UM6Gl1D D.(8!!iIT6lj !bL~[Juuffitb (Blb~tD 280. m~ITlflrrrirL4!!l~m~!D!D mlrlT!b6Ul6GJ 6r6ID!b(ElJIT@UU!!iITIDlILq6ll6IDlDmIDUULLj? 6 A. [bl6ID6llT 6616151661®uu W B. ffi6llT6ljIL6ir c. [bl6ID6m6lj QiI®uu LiJ D ..e!J)6ID6lJuS16fu ~6TI6lj 28 1. A;W@)~$!b6lll611!iJl!Jl6ir 6f~ LjOO~I8!bIDl!Jl (8lJIT!b6Ul6lll ~6lirl!Jl A. QIfITIDffi6ir@6m6OMULj!BlrlT!b6m6UT rn~lTfflrllirL 6mlD~!!iLff mlflT!b6m6ID B. c. ffi®~!!i6IT6m6lJ (Ee:IT!b6m6ID D.6lJITIi,.$lw @6mfD6ljff (8a:IT~6m6ID 282. (!p6lirQITt6l6ljH IBlJlT~6G>6lII lEW L6lT61T6UIDI!ll6Tr6r6G>!b~ Q!bITIQil&o$lT~? A. t8~IT6lj, lDIDIt8~IT6lj, [bWUffi$ !b6fu6IDLD B. [bL$6ID~6l!lW (!p6MBnLlQ(Bw ~!fil661$~6U c. LDl@J~~ @..LCIT6l!llD D. 6l!D~~ 6JIDLj6l!llD 283. QulflwlilIIT IL@bffiILIT6UI Q6lJ6\)lJfillifu ~1iIiIT6!mT!fil6lj ~6lT6lj (Bl3i1T6U lEW @)~~!!) 6r~!!)@)@6mW c!)I6Tr&Hi uW6Ii!uffiLiJ? . A. 6lJ1T\blL [D6fu6IDlDffi6Tr B. 6lJ®IDIT6UT i6ll!D6IlITru~IDuffitb ~W6\JIT6m1D @ c. !bIDQffiIT6ID6\l ~Lfr D. §l!DuLj ffi6U6fi1$ m[J6ID6lJ 284. Ul6OT6lI®6lI6M6lJIDlD!fiir m!bir6ll, IDID!m~IT6lj!f,tbUID~ !!im6UlID6U>W 61j ~~uu~? A. 6r6ID~ ~6TIffiffi t86U6D'mffit8lDIT ~6ID~ ~6TIUU~ITffi ~6IDlDlljLiJ t8[JIT6lj B .lDlT[DIT~ lDITW!DuSl6U6\lIT~ (!Jl14l6ID6U1b~®6lJ~ c. ~~6D'mLllLiJ (!Jl6ID!D (8~IT6lJITlLLiJ (!p6fut86llTID!DtD ILIT6D'mu~ D. ®!DlutJlLL ~6fu6ID!D LDC(Btb (Ola:IT6U6lJ~ 285. L.SI6lii6U®6U6lII6UWl!JloT!!"6Tr!!)~ !!)tbuo$~ !!)lifu6l!>lD61>Wa Q!LlTmL~? ! A.~® t8!bIT6ljlh6Tr ~m~ !b~§6ID~ ~6TTg,®tb ~6TT6lj D. ~® t8[JIT661!iU ~6h61J ~®Siffi6h LDID!Dm~IT(B Q~ITLITq Q ffiIT6D'm(BoT!6lJ ~ 61J 6lj 286. (B!!)61w IL61>6U~~LL& ffi6UQiI L5l~ILL61JI ~1iIiIT(B A 2002 B. 2005 c. 1950 D.2010 287. @>W~6m!bB)~6Ii! i~IiIiITLITLiJ L.SIoou4 6r6li!u~ A. tJl6Tr6ID6lJU U®6lJLiJ B. @JlD~UU®6Utb c. (!Jl@rrlf§lu U®6lJtb D. ffilwuu®6lJtD 288. L.SIlifuU!iJ!D1HQlfW!!)6U UIT6lJ6m61Jl Qil6Ul6ITWITL(B ~~W61JI A @J!filuS'Lffi §l~~6ID6llT B. ffiIT~61rnT ILITfilw ~ITSiIli §l~!b6ID6m
C. ~6IDLWIl6TltiJ &~ffi

B.lD6U1~6U lD®~~6U 6J~IT ~lIoh16iJ~Lffill) ~®ffi@tb ~L~6Ol~6O)WQ6Uoh1uuffi~~tb ~61161j c.~® lD~ ~6lJ lD®~§l6JJIT ~~IT6ffi&m lD@UQU6D'ol1L6lJl611 Q6JJ6ITluuffi~§ltb IL®~~~ ~611~

uro~

Q&II6TI\®tiJ !Jjrr!b& 5l~!b6ID66I

D. 61~~W6\J

5l~§i6ID6U1

AlD ~Lj [bl6ID6\l B. @lW[bl6ll)6U c. lD~Lj [bl6l!l6\lllj tD @I w!bl6ID6Ullj LiJ D. IliIT6U!bl6ID6U 290. @>1!1~6IIl!Dlljlil HiIDOO6UQgW6U Q§iITLrhI@>W iLLiJ A u6ir6lTl B. @JffitiJutb c. ~IT D. ff@ffitb 291. 4!D @_6I.lID@BiWff81Ili6"ffl1fu~~IDID uffiJ@ QU!DIT~ !b6GJj ~6ID6lIT6lJID6Tr, 8lrr,!b6D>601ID6i1 .!)J,.$lw6lI!D~m6Ul8w ~eirrID1~®a@tb 1D~!b@lm~u GUWIT A. ~ffi (!Jlffi6fu B. Lj!D (!pffim c. ~@6IDlD& ffiffirr6TIITIDI~6Tr6Tr6U6fu D. [bL§:,6"O)!b lDITID!DLiJ~6ll)LW6lJ6in

289. @)W~6m!DlL~1ifu lDlTl!JlULL u6U(BIilIl!Jl 6lJ6TrITH61IL~6\) L!D6lj6lJ6UI

Ii1§16D1UliliTr
262-0 268-8 274-A 280-A 286-A 263-C 269-C 275-A 281-A 287-C 264-8 270-A 276-A 282-8 288-A 265-0 271-8 277-8 283-8 289-C 266-8 272-A 278-8 284-8 290-8 267-0 273-0 279-C 28.5-C 291-A

[ffiWffi6DlmmlDUJUrrffimBiml9lmm6b l!P6DlillBirmlim
292. L611!!!~~ @Juurr Ff.(8a;rr 6fil6ID6TT5IiIUU~ A. §l~§)6ID6llT6IDW ~@BiUU(B~~§6iJ R 6&a; 66l(8~rr§ &b®6IDlD6IDW ~®6lJrrli,@>§GU c. GUIT!Dl!b~1i, Ga;rr6lr6TT @I.CJWIT§ @>ID!D1t6ID§ 6JIDu(B1t~§GU D. 6DIl51rnLIT 0)6lJ 5160)§ ~§)GU 6 2 9 3 • 5IiI ® li U § 6ID§ lD 6M1 § ITa; 6lr Q a; ITmm (B6lr 6TT lIJIT 616l1J ~ tb Lj tb 6 (8a;ITLUITLLIT6TT1T;6lr-a A.w6lfil§) rnlbW& rna,ITLUITI':'LIT6Tl1T 6lr $ B. lbL1t6ID§)1i, (8a,ITLUITLLIT6Tl1T Bi6lr c. ~6TI661wGU rnBiITLUITLLIT6TlITBi6ir D. u6limLj (8a;ITLUITLLIT6TlITa.6ir 294. at6TI UU@luLjli,(8a;ITL.UITLIQ6fuulQ, 61~ at6UMIT 6lIa;6ID 6TT a;L(Bliu(B§~&l!D~? A. lDalW&51& (}lBiITLUIT(8 B. ~L C. FI·(}lBiIT D. 661l51(8LIT 295. ®® 6lI~6fu ~6Ifil§ ~6fu 6IDlDWITQII U mm15161D6lIJ bl § ~6IDa; W ~®6IDlDli,lJnlDl Q~ITl6iilIi,@)tb? A. lb(8rr;l6O)6U B. B'ITITlI !b160)6U C. ~6irrr;l6O)6U D. §6lfilWIT6ir @60)6U 296. 61~§ 6lJW~GU ~®6IDlD !b161D6I.IWIT&l!D~? A. 20 B. 30 c. 40 D. 50 297. (8§IT6§1 ~6b6l.l~ ~6IDL6lIli,® (8§6ID6lIuu(B6lI~ A. LjIT1~~ QBiIT6Uirr(B U@W6O)6lJ~§GU B., rn§)6ID6lJ&® 6JIDU BiID!DGU C. U 6UirrUITL(Bli 1516fulIT 6Mil, 6 D.l51!D6ID~~ul51(B§iGU 298. at 6TTfil w6b rnIf IT!!i6IDQIItCl6b 6166lu516fu 6ID~ U (8U IT !!iIT6\llD 6ID 6 6 L616fu1.!P6ID!DuS16bmm(Btb (8UIT~ 6JdJu(B6lI~? ~ A. ~6Uirr6Om~ Q§ITLrhJ@>§6U B. ~6limWJ6lJ6ID§ rr;lIDI~~§6U c. @>l.CJffia,~Q§ITLrhJ@>§GU D. @>1.CJ~§6ID6\l!b1J1)l~~§GU 299.uITrrLj ~li,&la;6Yr bl6fuU6ID6lI 6lIITW6ll!!i!ba;IT6lIJat6Yr6TTITrr~.!!i (lI~6ID6lI1J,6Yr A. 6DI®LDUUULL (8!l>6ID6lJa;6iT B, 6IJITW6lJ!l>IDBiITBi @@6IDLDllJLD ffi§6ID6lJUULIT §)60)6lJ c. 6IJITW6lJ§)IDa.IT6llTIT16IDLDa.6lr D. 66l®LDUUULIT!!i (8§6ID6lJ&6i'r ~ 300. 6lIITli;lfJwffiJa;6ir ~6IDlDuLja;6ID6TTU udJ!6lw 6iil@ A. QlDlTW]uSlwGU 1Jn!Dl1D6TI B; QUIT~ ~6\la,&6OmLD c. G§ITLIT ~6\!ffiID6Omtb D,. QUITGU ~6\Jffi1D6OmLD

A

T I

g,IDl!bffilf dJ
alaDLffilQDQ)

S

~dlrflUlir
UlliJmID

_292~C.

297-A

293·A 298-A

294·C 299·A

295-0
300-C

296·8

(11 Tomilnodu

II~ID'W!!j[c!J ~(j))L!I)6D6IJ C'J1d'If'UJ~mfullitD I ldcinllci Aasirillf Sonqnm iii
U~6l.j

or&im 99/87