You are on page 1of 11

Labo verslag: Lassen

werkjaar 2011-2012

Inhoudsopgave
Labo lassen 1 ........................................................................................................................................... 2 Labo lassen 2 & 3 ..................................................................................................................................... 2 Principe: Autogeen lassen ................................................................................................................... 2 Principe: snijbranden........................................................................................................................... 3 Bespreking labo: .................................................................................................................................. 7 Labo lassen 4 ........................................................................................................................................... 8 Principe: booglassen............................................................................................................................ 8 Bespreking labo 4 .............................................................................................................................. 10 Lessen 5 & 6........................................................................................................................................... 11 Bespreking labo 5 & 6........................................................................................................................ 11

Goessens Niels

Pagina 1

maar wel een lange gele pluim. Er ontstaat een te kleine kegel met een scherpe punt. De vlam heeft geen scherpe kegel. Deze twee gassen zorgen samen voor een vlamtemperatuur van meer dan 3100°C. Autogeen lassen wordt dan ook nog in kleine of mobiele werkplaatsen gebruikt.Carburerende lasvlam . Door de lage kosten van de apparatuur was het vroeger een veel gebruikt proces maar door de lage lassnelheid en de beperkte materiaalkeuze heeft het nog maar een paar specifieke toepassingen. De kegel van de vlam is zo groot mogelijk geregeld. Goessens Niels Pagina 2 . Principe: Autogeen lassen ook: gassmeltlassen. De vlam zorgt tevens voor bescherming van invloeden van de omgevingslucht. De kegel heeft vooraan een afgeronde punt. in verhouding met de zuurstof. Neutrale lasvlam Een neutrale vlam is de juiste lasvlam . zuurstof-acetyleen lassen. De vlam wordt door de lasser gebruikt om een smeltbad in het werkstuk te creëren en om het apart aangevoerde toevoegmateriaal te smelten. De vlam kan op 3 mogelijke manieren geregeld zijn : . maar ook solderen of snijbranden is mogelijk. wordt de warmte verkregen door het verbranden van een gas.Neutrale lasvlam . Door het teveel aan zuurstof dat in de lasvlam aanwezig is gaat het smeltbad tijdens het lassen verbranden . maar zonder dat er een pluim ontstaat. De installatie is wel erg polyvalent. meestal acetyleen in combinatie met zuurstof. vooraleer je begint te lassen.Oxiderende lasvlam Carburerende lasvlam Bij deze lasvlam is er te veel acetyleengas geregeld. Oxiderende lasvlam Bij deze vlam is er te weinig acetyleengas geregeld.Labo verslag: Lassen werkjaar 2011-2012 Labo lassen 1 Algemene inleiding en veiligheid bij lassen. of voor het lassen bij dunne plaatdiktes. vele materialen kunnen gelast worden. De lasvlam Het afregelen van de lasvlam is belangrijk. Labo lassen 2 & 3 Autogeen lassen en snijbranden.

Hierdoor is het mogelijk. Pagina 3 Goessens Niels . Autogeen snijden is een thermische bewerkingstechniek. Verschillende legeringelementen vergemakkelijken of bemoeilijken het proces. Hoeklas leggen. Wanneer de smelttemperatuur van de ontstane slak hoger is dan van het materiaal. Het is wel van belang dat alle producten dezelfde vorm hebben. vergelijkbaar met lasersnijden met vast bed. en aan de andere kant te beladen. Door de gasvlam wordt het staal voorverwarmd tot dicht onder de ontstekingstemperatuur. zoals bij RVS en aluminium. om aan de ene kant te snijden. ook wel brandsnijden genoemd. De verbranding levert dusdanig veel warmte dat verder verwarmen niet meer nodig is. waarna er oxidatie plaatsvindt in een afzonderlijke stroom van zuurstof. Autogeen snijden is dat geval niet mogelijk. Deze afzonderlijke stroom wordt aangevoerd door het hart van de autogeen snijbrander. Ook de samenstelling van het te snijden materiaal is belangrijk. Het moedermateriaal gaat eerder smelten dan de slak. Het feitelijke autogeen snijden vindt voor het grootste gedeelte plaats door verbranding en voor het overige deel uit smelt (slak). dat de slak vloeibaar moet zijn tijdens het proces. gelijk aan het lasersnijproces. dan kan het materiaal niet gesneden worden. Leg 4 smeltlijnen op een plaatje met toevoegmateriaal. 2 platen met elkaar verbinden. Opdracht labo:     Leg 4 smeltlijnen op een plaatje zonder toevoegmateriaal. Vaak zitten er meerdere snijders op het bed om zodoende de capaciteit van de machine te vergroten. behoort tot de fysisch scheidende technieken. Autogeen branders worden met een brug over het snijbed geplaatst.Labo verslag: Lassen werkjaar 2011-2012 Principe: snijbranden Autogeen snijden. of meer meters per minuut gesneden worden. De vlam blijft echter wel nodig om het vloeibare slak weg te blazen en om het proces bij eventuele onderbrekingen opnieuw te starten. Zoals te verwachten heeft ook het verbrandingsgas invloed op het proces. De voorverwarmtemperatuur neemt toe bij een toenemend koolstofgehalte van het staal. Hierdoor daalt de bewerkingsprijs per product. Van belang is. Met bepaalde gassen kan sneller voorverwarmd worden. Dan wordt deze makkelijk weggeblazen.

Snijbranden van een stalen plaat.Labo verslag: Lassen   2plaatjes loodrecht op elkaar hard solderen. Goessens Niels Pagina 4 . werkjaar 2011-2012 Visuele voorstelling.

Labo verslag: Lassen werkjaar 2011-2012 Goessens Niels Pagina 5 .

Labo verslag: Lassen werkjaar 2011-2012 Goessens Niels Pagina 6 .

midden en einde. Dit ging goed.Labo verslag: Lassen werkjaar 2011-2012 Bespreking labo: Les 2 Ik ben voornamelijk bezig geweest met het installeren van een nieuwe gasfles en het veranderen van het mondstuk bij een mobiele brander. 2 plaatjes met smeltlijnen kunnen leggen. begin. om vervolgens alles mooi toe te branden. dit alles verliep vrij goed. eerst moet je natuurlijk de 2 plaatjes op 3 plaatsen punten. Eerst was ik begonnen met het vlamboog lassen. het was al sinds het 2 middelbaar geleden dat ik dit nog gedaan had. hoe meer lijnen ik legde hoe beter het ging. Vervolgens heb ik 3 plaatjes gemaakt met toevoegmateriaal. Als voorlaatste heb ik 2 hoeklassen gelegd en 2plaatjes loodrecht op elkaar gehardsoldeerd. Daarna was het aan het verbinden van 2 plaatjes. om vertrouwd te geraken met de techniek van snijbranden. Dit ging redelijk goed. Goessens Niels Pagina 7 . Dus ik kon wat doorwerken. Hierdoor heb ik in de les niet veel kunnen doen buiten. maar vervolgens ben ik dan weer moeten overgaan naar het autogeen lassen. Ik heb een nieuw plaatje met 4 laslijnen gelegd zonder toevoegmateriaal. Les 3 Deze les heb ik veel kunnen doen. Tijdens het autogeen lassen heb ik ook een plaat van 2cm dik doorgebrand. ik had plaats aan een vaste tafel.

Deze boog zorgt voor de warmte die nodig is om het werkstuk en de elektrode te laten smelten. en dat kost tijd. Ook vormt er uit de bekleding een slak die over de uiteindelijke las heen zit. Booglassen met beklede elektrode is een veel gebruikte vorm van lassen. gezekerd met 16 A) met een nog kleiner lasapparaat dan de grote logge trafo's. maar het lassen gaat snel en de las is relatief ongevoelig voor corrosie. De training voor de lasser en de apparatuur zijn ook redelijk eenvoudig en goedkoop. Een nadeel is het hoge stroomverbruik. Goessens Niels Pagina 8 . het zorgt voor lassen met goede mechanische sterkte. ook in vermoeiing. Door de stoffen die in de bekleding zijn toegevoegd komen er gassen vrij die helpen de boog in stand te houden en het vloeibare materiaal beschermen tegen de invloeden van de buitenomgeving. De elektrode bestaat uit een metalen kerndraad en een bekleding. Dit lastype wordt het meest toepast. Engels: shielded metal arc welding. ijzerpoeder om het rendement van de las te verhogen. Je hebt geen logge grote gasflessen nodig. ook voor bescherming tegen de invloeden van de buitenomgeving. Rutiel. en gemakkelijk te ioniseren stoffen zodat de boog stabieler wordt. Dit zorgt weliswaar voor veel rook en spatten tijdens het lassen. De kerndraad geleidt de stroom en dient als toevoegmateriaal. met een hoog gehalte aan cellulose in bekleding. Er zijn drie hoofdtypes elektrodebekleding: Cellulose. de gemiddelde lastrafo heeft een uitgang van 55 tot 140 ampère bij 48 volt. Als de boog ontstoken is zullen de kerndraad en de bekleding gaan smelten. Verder kan de bekleding extra legeringselementen bevatten. Maar tegenwoordig kunnen ze ook makkelijk gaan tot 220 ampère (bij gewoon 230 V. SMAW wordt een elektrische boog getrokken tussen het werkstuk en de elektrode.Labo verslag: Lassen werkjaar 2011-2012 Labo lassen 4 Booglassen Principe: booglassen Booglassen met beklede elektrode: BMBE. Voor bedrijven is het echter minder rendabel dan MIG-lassen omdat de slak steeds weggebikt moet worden. met een hoog gehalte aan SiO2 en TiO2. krachtstroomapparatuur en elektrodes zijn bij de meeste doe-het-zelfzaken te koop. Dit omdat het enorm veelzijdig is door de vele soorten elektrodes die te krijgen zijn.

met een hoog gehalte aan krijt (calciumcarbonaat) en vloeispaat. Opdracht labo:     3 smeltlijnen leggen op een plaatje van 160x40x3 2 plaatjes aan elkaar lassen Hoeklassen Dubbele las leggen Visuele voorstelling: Goessens Niels Pagina 9 . Dit zorgt voor een zuiver schoon lasbad en een las met zeer laag waterstofgehalte.Labo verslag: Lassen werkjaar 2011-2012 Basisch.

Labo verslag: Lassen werkjaar 2011-2012 Bespreking labo 4 Het booglassen ging goed. het was weer even zoeken achter de juiste amperage. maar eens ik die Beet had ging het vanzelf. Voor ik het wist was de les om. Ik heb een paar goede en minder goede lassen kunnen. Goessens Niels Pagina 10 .

Goessens Niels Pagina 11 . Hierdoor ben ik dus niet op de hoogte van wat men tijdens deze 2Lessen nog heeft gedaan.Labo verslag: Lassen werkjaar 2011-2012 Lessen 5 & 6 Bespreking labo 5 & 6 Helaas heb ik in de week van 2mei een ongeluk voorgehad. Hierdoor heb ik de rest van de labo’s niet kunnen afwerken. zodanig dat mijn been in de plaaster lag en ik er niet meer mocht op lopen.