You are on page 1of 5

ADMINISTRAREA OXIGENULUI OXIGENOTERAPIE Scop: - terapeutic = imbogatirea aerului cu oxigen in scopul combaterii hipoxiei (oxigenarea redusa a tesuturilor) = ameliorarea

concentratiei de oxigen in sange Hipoxia poate fi: = anemica prin reducerea hemoglobinei = histotoxica prin blocarea la nivelu 13213u203n l celulelor = circulatoare prin tuburari de circulatie La nivelul tesuturilor O2 este utilizat sub forma dizolvata in plasma, cantitatea de 0,3 ml oxigen la 100ml sange. Oxigenoterapia necesita 1,8-2,2ml la 100ml sange la administrarea O2 sub o atmosfera. Indicatii: = hipoxii circulatorii (insuficienta cardiaca, edem pulmonar, infarct miocardic) = hipoxie respiratorie (soc, anestezi generale, complicatii postoperatorii, nou nascuti). Surse de oxigen: = statie centrala de oxigen sau microstatie = butelie de oxigen (de 300-10.000l oxigen comprimat la 150atm.) = pentru a se putea administra, presiunea se regleaza cu reductorul de presiune (debitmetrul, care indica volumul in litri de oxigen pe minut) si se modifica cu ajutorul barbotorului.

tub spre bolnav. Administrarea oxigenului se face cu: ® ® ® ® ® sonda sau cateter nazal ochelari masca cort de oxigen balon Ambu sau Ruben Cateterul nazal (sonda) are orificii laterale multiple.robinet de închidere . 7 . schimbandu-se de la o nara la alta. Se introduce in nara prin faringe. 6 . 5 . 2 reductor de presiune . Tehnica: ® ® se dezobstrueaza caile aeriene se masoara lungimea sondei pe obraz de la narina la tragus ® se introduce cateterul paralel cu palatal osos si superioara cu leucoplast cu miscari blande perpendicular pe buza ® se fixeaza sonda .butelia de oxigen cu : 1 .4 . b .oxigen de la butelie .robinetul bombei . 3. 9 .lant de fixare .umidificator (detaliu) cu 8 .robinet de reglare a presiunii de iesire a oxigenului . Se poate introduce si in laringe.manometre .a .

Se recomanda la copii si bolnavi agitati.® ® ® se fixeaza debitul la 4-6 l/minut se va observa bolnavul in continuare pentru prevenirea accidentelor se administreaza medicamente cu intermitenta si se supravegheaza debitul. se aseaza cureaua de fixare in jurul capului Cortul de oxigen: nu poate depasi o concentratie de 50% a oxigenului. ® ® se aseaza masca pe piramida nazala si apoi pe gura cand bolnavul s-a obisnuit cu masca. In general este greu suportata de bolnav datorita hamului de etanseizare. Debitul de 10-12 l/minut. Tehnica: ® se verifica scurgerea oxigenului din sursa ® se pune masca in mana bolnavului pentru a-i usura controlul masti si i se sustine mana. Ochelari: pentru oxigen se fixeaza dupa urechi si prezinta 2 mici sonde de plastic care patrund in nari. Masca: pentru oxigen ( cu inhalarea aerului expirat) se fixeaza acoperind gura si nasul. realizeaza o circulatie deficitara a .

Se impune racirea cu gheata. Sistem de administrare oxigen Sonda de intubat Traheostoma Balon Ambu sau Ruben .aerului. ducand la incalzirea pacientului.

Incidente la administrarea oxigenului: ® distensia abdominala prin patrunderea gazului prin esofag ® enfizem subcutanat prin infiltrarea gazului la baza gatului prin fisurarea mucoasei. orizontal pentru a evita loviturile ® oxigenul nu se foloseste fara manometru ® barvetarul sa fie bine fixat deoarece prin rasturnare impinge apa in caile respiratorii ale bolnavului . Se va sti ca: ® nu se unge cateterul cu substante grase (pericol de explozie si pneumonie) ® bombele de oxigen se fixeaza pe un port butelie.