MODUL KH TING.

2 (KEMAHIRAN TEKNIKAL)

TARIKH:

BAB 1: LUKISAN TEKNIK
1.1 Lukisan Isometrik 1. Lakarkan paksi bagi lukisan isometrik pada kertas isogrid di bawah.

2. Lakarkan lukisan isometrik di bawah pada kertas isogrid.

34

2 (KEMAHIRAN TEKNIKAL) TARIKH: 1.2 Lukisan Hamparan 1. Lengkapkan lukisan hamparan garis selari berikut. Lengkapkan lukisan hamparan garis selari berikut. 35 . 2.MODUL KH TING.

2 (KEMAHIRAN TEKNIKAL) TARIKH: 3. Lengkapkan lukisan hamparan garis jejari 1.MODUL KH TING.3 Lukisan Kertan Penuh 1. Tandakan garisan keratan bagi bahagian yang terpotong pada lukisan keratan di bawah. a) b) 36 .

2 (KEMAHIRAN TEKNIKAL) TARIKH: 2.MODUL KH TING.A: a) b) 37 . Lukiskan keratan penuh bagi objek di bawah yang dipotong mengikut garisan satah keratan A.

Apakah bentuk pandangan dari pelan? 2. 38 .. Rajah di atas menunjukkan sebuah objek yang dilukis dalam lukisan isometrik. Rajah menunjukkan lukisan isometrik sebuah objek. 2. Antara garisan yang berlabel. yang manakah bukan garisan isometrik? A I C III B II D IV 3. 2 (KEMAHIRAN TEKNIKAL) TARIKH: SOALAN OBJEKTIF 1. Lukisan hamparan yang betul bagi piramid segi tiga yang ditunjukkan ialah.MODUL KH TING.

6. Rajah di atas menunjukkan hamparan bagi sesuatu objek.MODUL KH TING. Antara yang berikut. hamparan manakah yang betul bagi objek di atas? 5. 2 (KEMAHIRAN TEKNIKAL) TARIKH: 4.. Objek bagi hamparan itu ialah.. Apakah nama garis X yang ditunjukkan dalam rajah yang di atas? A garisan binaan B garisan unjuran C garisan dimensi D garisan satah pemotong 39 .

Antara yang berikut yang manakah adalah benar tentang lukisan isometric? A. Rajah di atas menunjukkan sebuah objek.MODUL KH TING.Y yang ditunjukkan? 9. Elips adalah bulatan dalam unjuran ortografik C. 2 (KEMAHIRAN TEKNIKAL) TARIKH: 7. Anak panah digunakan untuk menunjukkan diameter bulatan 40 . Antara berikut. Garisan binaan perlu dipadam selepas garisan objek dilukis D.X bagi objek yang di atas? 8. Garisan objek pada lukisan isometric adalah nipis dan halus B. yang manakah keratan yang betul mengikut satah keratan X . Apakah keratan penuh X .

A I dan II B III dan IV C I. I dan IV D. Maklumat yang dapat diperoleh daripada lukisan kerja ialah. dan III D I. 2 (KEMAHIRAN TEKNIKAL) TARIKH: 10. Pendimensian bulatan biasanya dibuat berdasarkan I jejari III sudut condong II garis pusat 1V panjang ukur lilitan A. Manakah yang menunjukkan pandangan dari arah X? 12. 41 . I saiz projek. I dan II C. II dan III B. IV saiz setiap bahagian projek.MODUL KH TING. II kos projek. Rajah di atas menunjukkan lukisan isometri bagi sebuah objek.. III dan IV 11. Pelan bagi objek dalam rajah di atas ialah.. dan IV 13. III.. II. III bahan yang digunakan..

manakah yang digunakan untuk membentuk mata pensel? A kikir B pisau C kertas las D pengasah pensel 42 .. Berdasarkan objek di atas bentuk manakah yang dapat dilihat dari arah X? 15. Antara yang berikut. Lukisan ortografik yang betul ialah.MODUL KH TING.. Rajah di atas menunjukkan sebuah objek. 2 (KEMAHIRAN TEKNIKAL) TARIKH: 14.. 16.

19.. 43 .MODUL KH TING. permukaan yang bertanda X ditunjukkan pada. D P dan S.. Merujuk rajah hamparan di atas. B lukisan hamparan. Lukisan yang menggambarkan satu objek lebih daripada dua pandangan dinamakan. C R dan S.. B Q dan R.. C lukisan isometrik. 2 (KEMAHIRAN TEKNIKAL) TARIKH: 17.. 18. A lukisan kerja. Lukisan hamparan untuk objek dalam rajah di atas ialah. D lukisan ortografik.. A P dan Q.

15°. Sudut X dan Y adalah. Rajah di atas menunjukkan lukisan isometrik. D 60°. berapakah ukuran sisinya? A 5 mm C 20 mm B 10 mm D 40 mm 44 .. 21. Jika objek ini dilukis dengan lukisan oblik kavalier. 30°. 22.MODUL KH TING. C 30°. Tinggi sebuah piramid ditunjukkan pada.. B 30°. 30°. 15°. Rajah di atas menunjukkan sebuah kuboid.. 2 (KEMAHIRAN TEKNIKAL) TARIKH: 20.. A 15°.

Garisan bertanda X dalam rajah di atas adalah.X¹? 25. D garisan satah pemotong 45 . A garisan objek. Manakah antara yang berikut. B garisan dimensi.. C garisan unjuran. Antara paksi-paksi yang berikut. menunjukkan lukisan muka keratan bagi permukaan yang bertanda X . 2 (KEMAHIRAN TEKNIKAL) TARIKH: 23.MODUL KH TING.. manakah yang sesuai untuk lukisan isometrik? A B C D I dan II I dan IV II dan III III dan IV 24.

Lukisan hamparan yang betul bagi piramid segi tiga yang ditunjukkan ialah.. yang manakah ilustrasi secara tiga dimensi? 28. dan IV 46 . 2 (KEMAHIRAN TEKNIKAL) TARIKH: 26. bentuk manakah yang dapat dilukis dengan hanya menggunakan sesiku 60°/ 30° dan sesiku T selain daripada pensel? I segi empat II segi tiga sama sisi III segi lima sama IV segi enam sama A I dan II B I dan III C I. II.. Antara yang berikut. 27. dan III D I. Antara lakaran-lakaran yang berikut.MODUL KH TING. II.

Sudut X ialah. 47 . Lukisan oblik di bawah ini adalah oblik kabinet. 2 (KEMAHIRAN TEKNIKAL) TARIKH: 29. D 250°. B 120°. Dimensi manakah yang dilukis separuh? A B C D 30. LM LN QN PS Rajah di atas menunjukkan susunan set sesiku dalam lukisan teknik.. C 135°..MODUL KH TING. A 105°.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful