You are on page 1of 48

Vsrhelyi Terv Tovbbfejlesztse (I.

tem) Tjgazdlkodsi Kziknyvsorozat

rtri gymlcstermeszts s biogazdlkods

Vsrhelyi Terv Tovbbfejlesztse (I. tem) Tjgazdlkodsi Kziknyvsorozat

rtri gymlcstermeszts s biogazdlkods

Kiadja a Vzgyi s Krnyezetvdelmi Kzponti Igazgatsg

A Tjgazdlkodsi Kziknyvsorozat tovbbi kiadvnyai:

Erdtelepts s -kezels az rtri tjgazdlkodsban Legeltet llattarts Kiegszt tevkenysgek a hztjiban koturizmus s vzi turizmus A vidki turizmus

Szerkesztette: Insomnia Reklmgynksg Kft. Nyomda: D-Plus Kft., 2008

Vedres Istvnnak Szeged vzmrnknek 1830-ban rt szavai:

...a foly vizek gyai emelkedsnek evvel a tltsek magossitsnak, valameddig vgit nem rjk, s gy mg azutn is, a vgkppen elpusztit veszedelmektl mindig rettegni kntelenitettnk. Mi lenne bellnk? Azt szoktk mondani, jobb a veszedelmet ki kerlni, mint vele szembe szllni, mirt? mert gy sokat vesztnk amgy? nyernk.

Tartalom
Bevezets Fokgazdlkods, rtri gazdlkods Gymlcsny Termesztsi felttelek Termelsi mveletek Biogazdlkods Biolgiai vdekezs Haszonvtelek Trols, tartsts rtkests Tmogatsok Hatlyos jogszablyok Irodalomjegyzk 7 8 9 10 16 26 29 34 36 41 43 45 46

Bevezets
A Bodrogkz s azon bell a Cignd-Tiszakardi troz terlete a Vsrhelyi Terv Tovbbfejlesztsnek egyik tjgazdlkodsi mintaterlete. A troz kialaktsa mellett az egykori erek s csatornk rehabilitcijval lehetsg nylik a mlyrtereken bell a vzkormnyzsra, vzvisszatartsra s a vz igny szerinti elvezetsre. A vzkormnyzs segtsgvel a magas vzllsok vizei vgigvezethetk a gazdlkodsi terleteken, szablyozott vzmennyisggel s tartzkodsi idvel. Az elsdleges feladatknt megjelen rvzvdelem-korszersts mellett a terletek sszer s fenntarthat hasznostsa is elengedhetetlen. A kialakul j vzgazdlkodsi rendszer tjhasznlatvltst tesz lehetv, mozaikos tjszerkezet kialaktst eredmnyezi, amelyben erdk, legelk, kaszlk, gymlcssk s sznt terletek vltjk egymst. Az gy kialakul tjszerkezet segt a vzkrforgsban, hiszen a vztrozs, elvezets kiegyenlti a csapadkos s aszlyos idszakok szlssgeit. A Tisza szablyozst kveten, vtizedeken keresztl a foly menti terleteket az intenzv, nagyzemi mezgazdasgi mvels jellemezte. Ez a mvelsi forma azonban hossz tvon fenntarthatatlannak bizonyult. Az ott termelt, fknt gabonaflk piaci rtkestsi lehetsgei a tltermels kvetkeztben jelentsen cskkentek, a termelsi kltsgek, illetve a trolsi kltsgek pedig nttek. A vegyszeres kezels, a termfld tlterhelse egyet jelentett a fld, a tj kizskmnyolsval, figyelmen kvl hagyva az adott trsgre jellemz vzjrsi viszonyokat (bemosds, aszlyosods). A vztrozsi lehetsg megszletsvel azonban lehetv vlik a foly adta, a ksbbi, aszlyosabb idszakra kinccs vl vz sszer hasznostsa, felhasznlsa a krnyez terleteken. A tjhasznlatvlts elengedhetetlen, hiszen az ltet vz folyamatosan rendelkezsre ll majd, termszetkzelibb medrekbe terelve, folyamatos ntzst, utnptlst jelentve a javasolt gazdlkodsi formk mindegyiknek, elsegtve a termszet s az ember kztti harmonikus kapcsolat kialakulst. Fokgazdlkods, rtri gazdlkods A valamikori rterek kiterjedt, tjkpet meghatroz lhelyei voltak a vltozatos, fajgazdag rtri rteknek. Az rtri rtek nagy fhozamnak volt ksznhet, hogy a sztyepplegelkhz szokott honfoglal seink baj nlkl alkalmazkodtak az j krlmnyekhez. Hamar felfedeztk, hogy az radsok nyomn ds legelk, kaszlk sarjadnak. Megtanultk, hogyan tudjk az radsok vizt a maguk javra fordtani. Ezt a tudatos, irnytott hasznlatot nevezzk fokgazdlkodsnak. A folyhtakat megszakt nylsok, az radsok vizt a mlyebb fekvs rtrre vezettk. Ezeket a folyhtakon tallhat nylsokat melyeken keresztl az rvizek alkalmval a vz rendszeresen kitrt a mederbl fokoknak nevezzk. rtri gazdlkods alatt a foly menti rterek s az rmentesen marad terletek sszehangolt, egyttes, az rvizek jrshoz igazod hasznostst rtjk, amelynek kzponti eleme az

rvizekkel az Alfldre rkez vzptls helybentartsa s hasznostsa (extenzv marhatarts, halszat, gymlcstermeszts, mhszet, gygynvnytermeszts stb.). A foly menti terletek idszakos vzutnptlst a fokrendszeren kilp vizek biztostottk. Az rtri, hullmtri rtek hagyomnyos hasznlata, a legeltet llattarts napjainkig fennmaradt. Az rtri gazdlkods letmd, amely az vezredes hagyomnyok tovbblse mellett a termszetkzeli let s a sajtos termelsi mdok hagyomnynak megmaradst is jelenti. Mshol Eurpban alig tallunk pldt a termszettel val ilyen hossz s szoros harmonikus egyttlsre. Az rtri gazdlkods sokoldalsgnl fogva, alapjban vve az extenzv s nellt paraszti mezgazdasg f formja maradt, amely nem csak a vzzel kapcsolatos tevkenysgeket, a halszatot jelenti kizrlagosan. A terlet sszetett hasznlata vszzadok ta az rutermelst szolglta, de gy, hogy kzben a termszet rtkeit is megtartotta. A gazdlkods eredmnye pedig a tudatos, a krlmnyekhez jl alkalmazkod tjhasznlat kialaktsa s fenntartsa volt.

A gymlcsny
A folyszablyozsok a XVIII. szzadtl fokozatosan megszntettk a ffolyk s a hozzkapcsold vz- s kolgiai rendszerek l kapcsolatt, az rteret hullmtrre s mentett oldalra osztottk fel. Ezzel az rtri gazdlkods lehetsge sok helyen teljesen el is tnt, vagy a terletek felhagyshoz vezetett. Az rtri terleteket 3 nagy csoportba sorolhatjuk: Mly rtr: a folyk kisvzszintje krli, mly fekvs terletek, amelyek az v nagy rszben vz alatt llnak, vagy elraszthatk. Alacsony rtr: a foly rvizes idszakban vz al kerl (hullmtri), vagy elraszts al kerl (rtri) terletek, ahol a vzborts mrtke meghaladhatja az 1 mtert. Magas rtr: az v tbb mint felben a foly rvize al kerl, elraszthat terlet, ahol a vzborts mrtke 0,7 mter alatt marad. A gymlcsfkkal tarktott rtri erdk (gymlcsnyek) az alacsony s a magas rtren, valamint azok peremvidkn jellemzk. Az rterek vzelltottsga ugyanis megfelel nedvessget, illetve prt juttat a vzignyesebb (pl. alma, krte) gymlcsknek. A gymlcsnyt az ember ltal kialaktott, a termszetbe legjobban illeszked llnytrsulsknt kell rtelmeznnk, melynek f termke a gymlcs. Emellett szmos ms: pletfa, tzifa, btor s szerszm alapanyag, lelmiszer (gomba, zldsg, gabona, hs, tojs, tej s mhszeti termkek), tiszta, termszeti krnyezet (tiszta vz s leveg) forrsa is.

rtri erd

rtri gymlcss nll rendszerknt is kpes mkdni s vltozatos haszonvteli lehetsgeknek knl teret, mint pldul zldsgtermesztsre s llattartsra, melyek tkletes sszhangba hozhatk az rtri termesztssel. A gymlcsny esetben, bzva a termszet irnytkpessgben, szabad teret kell biztostanunk a termszetes folyamatoknak, de tudni kell azt, hogy a kisebb mrtk beavatkozs kisebb haszonvtet eredmnyez. Mivel nem az rutermels a f cl, nem emelhet ki a gymlcs, mint ftermk, azonban sok ms egyb rtkesthet javat eredmnyezhet. A gymlcsnyt az klnbzteti meg a gymlcsltetvnytl, hogy clja nem az rutermels, hanem a megfelel lettr biztostsa minden llnye szmra, belertve az embert is! A gymlcsny/gymlcss, mivel haszna nem mrhet pnzben, ms gazdlkodsi felfogst kvetel a gazdjtl is. nelltst, kzssgi egyttltet, kzs munkt ignyelve, a tj s a benne lk gazdagodst eredmnyezi. Ltrehozshoz kisebb befektetsre van szksg, mint a gymlcsltetvnynl, de tbb figyelmet, kzi munkt kvetel.

Termesztsi felttelek
Termhely Haznkban az egyetlen rtren shonos gymlcsfaj a hamvas szeder. Az rtren elfordul, ms gymlcsterm nvnyek honossga vitatott. A gymlcsny kialaktshoz az r jelenltt, a vz tartzkodsi idejt szablyozva idelis terletek nyerhetk, amelyek az eddigi szlssges vzingadozs, idszakos, hosszan tart vzbortottsg miatt nem lltak rendelkezsre. Az rtr talaktsval tbb helyen nylik md gymlcss teleptsre, mert a nagyobb terleten szttertett vz folyamatos vzutnptlst biztost, a fk egyenletes ntzst kapnak alulrl, s a fknak/nvnyzetnek ksznheten a leveg pratartalma is megn.

10

Meg kell keresnnk teht azt az idelis helyet az rtrben, ahol: vdelmkben nem kell folytonosan beavatkozsokat vgeznnk; a fk beilleszkednek a krnyez nvnytrsulsok kz; a vzbortottsg nem haladja meg az egy hetet. A termhely kivlasztsa a gymlcsfk egsz lettartamra hatssal lv, felelssgteljes dnts. Ennek meghozatala eltt meg kell ismerni a talajt (ha kell, szakszer talajvizsglattal) s j gazdhoz mltan, be kell jrni a terletet. Ne teleptsnk rossz adottsg terletre gymlcsst! Telepts eltt, ha bizonytalanok vagyunk, inkbb krjnk szakvlemnyt a termhely kolgiai alkalmassgrl! A talaj adottsgai s a vzelltottsg szempontjbl az idelis hely az rtri erd, amely a foly menti kemnyfs (tlgy, kris, szil) ligeterd. A mlyebben fekv terletekre tervezhet: hamvasszedergyjts; fehreper-termeszts; dinemests; vztr fajtk felkutatsa, nemestse; shonos fajok teleptse. A terleti szemln meg kell vizsglnunk a kvetkezket: a terlet kzvetlen krnyezett; a felszn alakulst; a talaj minsgt; a talajvz mlysgt; a termszetes s mestersges vizek tvolsgt (az esetleges ntzshez); az gtji kitettsget (fagyzugok kialakulsi helyeinek megllaptsa); a krnyezethez viszonytott magassgi fekvst; a tj nvnyvilgt s fajsszettelt. A terlet kzvetlen krnyezett jelen esetben az rtri ligetes erdk kpezik, amelyek a kzpmagas s magas rtren tallhatk. Ezek a legidelisabbak a gymlcsfk teleptsre, vagy a mr shonos fajtk fenntartsra, oltsra. A talajvizsglatokat a megyei Nvnyegszsggyi s Talajvdelmi llomsok laboratriumaiban lehet megrendelni. Talajtani ismeretek hinyban inkbb krjnk szaktancsot a Nvnyvdelmi s Talajvdelmi llomsok szakembereitl. llami tmogatsok ignybevtele esetn, a talajvizsglat ktelez. A terlet nagysgtl fggen egy munkagdrt kell kialaktani. Az ebbl vett minta alapjn a terlet adott gymlcsfajtk termesztsre val alkalmassga megllapthat. A kvetkez lpsknt hektronknt 2-3 minta vtele szksges 020, 2040 s 4060 centimter mlysgbl, amibl vgl 4-5 hektronknti tlagminta ksztse szksges (szintenknt). A mintk alapjn killtott talajtani szakvlemny javaslatot tesz az esetleges talajhibk javtsi lehetsgeire, a tpanyagptlsra stb.

11

A gymlcss teleptsnek tervezse nem elg; ezt tudni kell kivitelezni is, ami felttelezi a j gazdra jellemz alapossgot, ignyessget s szorgalmat. Ezzel prhuzamosan figyelemmel kell ksrni a piac, a tudomny s a tmogatsi rendszerek vltozsait, fejldst, amelyhez lland nyitottsgra, tovbbkpzsre s informcicserre van szksg. Ha segtsgre van szksgnk, krjnk szaktancsot! Az ltetvnyek helynek megvlasztsnl alapelv, hogy eredeti, termszetes formjban a teleptend kultra szmra, ignyeinek megfelel, a lehet legjobb feltteleket biztostsa. Terletrendezs s a termhely termszetes krnyezetnek bolygatsa, talaktsa ltalban nem megengedhet. A termhelyet kolgiai szempontok figyelembevtelvel kell kivlasztani gy, hogy a teleptend kultra szmra a lehet legkedvezbb krlmnyeket teremtse. Kizr ok lehet a forgalmas autt, a krnyezetszennyez ipartelep, de mg az intenzven kezelt (permetezett) ltetvny szomszdsga is. A forgalmas tvonalak mentn lsvnnyel kell a gymlcsst a kipufoggzok lomszennyezstl s a portl megvdeni. A termszetes domborzat megvltoztatsa, a termrteg mlyebb megsrtse sem megengedett, de a talajvdelemhez szksges technolgiai beavatkozsok elvgezhetk. Kerlendk azok a termhelyek, amelyek kedveztlen adottsgainak kompenzlsra ptllagos beavatkozsra van szksg. A megfelel termhelyen bell az ltetvny nagysgt az agronmiai s konmiai, de klnsen a mikrokolgiai tnyezk egyttesen hatrozzk meg. A teleptst megelzen az elkszlt termhelyi kataszter alkalmazsval a terleten szles kr felvtelezs s talajvizsglat vgzend gy, hogy minl tbb adat lljon rendelkezsre (mint pl. a talaj/altalaj) fizikai, kmiai tulajdonsgai, az elz vekben (10 v) a terlet hasznostsbl add fertzsveszly (fonlfreg, agrobaktrium, szegecsfej gykrgomba, fehrpelyhes gykrpensz stb.) ismerete. A termhelyek termszetes krnyezetben a peszticid hasznlata kerlend. A termhely kivlasztsnl kizr ok lehet az intenzv kultra, az elhanyagolt ltetvny szomszdsga, a szennyez ipartelep vagy a nagy forgalm t is. Szaportanyag, fajta, alany Minden tekintetben egszsges, a fajtra jellemz, vrusmentes, kivl minsg szaportanyagot kell telepteni. A fajtt s az alanyt egymssal s a terlet kolgiai adottsgaival kell sszhangba hozni. A kivlasztott fajtt minimlis vegyszer-hasznlat mellett is gazdasgosan lehessen termeszteni. Kizrlag a minsgi s nvny-egszsggyi elrsoknak megfelel vrusmentes kivl minsg szaportanyagot szabad telepteni. A fajta, az alany, illetve ezek kombincinak kivlasztsra szaktancsadkkal egyeztetve kerljn sor. A fajta s az alany tulajdonsgainak s ignyeinek harmonizlni kell a teleptsre kijellt terlet kolgiai adottsgaival. A fajtamegvlasztskor alapvet szempont a trsgben (tjkrzetben) bevlt, lehetleg a betegsgekkel s krtevkkel szemben tolerns vagy rezisztens fajtk elnyben rszestse, melyek a piaci rtkestsre is megfelelnek. Gondoskodni kell megfelel szm pollenad fajta teleptsrl is.

12

Az alany kivlasztsakor a fajtaazonossg, a srls s fagykrmentessg mellett a vrtet, a gykrgolyva, a gykrnyakrothads, a kambiumelhals rzkenysgre rdemes odafigyelni. A fajtavlaszts az egyik legnehezebb feladat. Igyekeznnk kell shonos fajtk kzl vlasztani, hiszen fontos szem eltt tartani a lehetsges haszonvtek piaci lehetsgeit, gy a terlethez, a lehetsgeinkhez legjobban illeszked fajtt kell megtallnunk. A helytelen vlaszts ebben az esetben legalbb akkora vesztesget okozhat, mint amekkora tbbletbevtelre tehetnk szert, ha a tjba s piaci rtkestsbe illeszthet j fajtt vlasztunk. Javasolt fajtk Az rtri gazdlkodsban alkalmazhat fajtk kivlasztsakor tartsuk szem eltt a kvetkezket: nellt, ers, magra hagyhat; sajt gykern brja az esetleges elntst; olthat legyen olyan alanyra, ami megfelel az elvrsoknak; l s lettelen krostkkal szemben ellenll, vagy tolerns; shonos, vagy rgen meghonosodott fajtbl; extenzv krlmnyeket is jl tr, j alkalmazkodkpessg fajta; egyedi, klnleges hasznosthatsg, esetleg a tj vdjegye legyen. A tli s tavaszi fagyok is befolysolhatjk a helyes fajtavlasztst. Tlen 25 C alatti hmsklet esetn krosods rheti a rgyeket s vesszket, a fk helyes felksztsvel azonban hidegebb idszakokat is tvszelnek, de a rgykrosods akkor is valsznsthet. A tavaszi fagy nagyobb krt okozhat a gymlcsfkban s mivel elssorban a szlltott fagyokat kell kerlni, ezrt fagyzugos terletekre ne teleptsnk gymlcsst. A fagynak szabad lefolysa kell hogy legyen, ezrt a talaj kzelben biztostanunk kell azt, ezrt kerlni kell a boztos, erdsvos terleteket, valamint a tltsek kzvetlen kzelt (a hideg leveg srsgnl fogva a talajhoz kzelebbi rtegekben, mg a melegebb leveg a fenti lgrtegekben helyezkedik el). A terlet mlyedseiben is megrekedhet a hideg leveg, ami szintn risi krokat okozhat. Ha a terleten nem a beerdsls a cl, akkor a fkat meg kell vdeni az erd trhdtstl, hiszen itt a genetikailag trpe fajtk eltnnek. Ezrt a kivlasztsnl meg kell figyelni a terleten mr shonos, helyi fajtkat, mgha azok nem is adnak rtkes gymlcst, hiszen fennmaradsukat tulajdonsgaiknak ksznhetik s hasznos alanyai lehetnek az oltsnak. Ha mg eseti elntsekrl is beszlnk, a kivlasztott fajtnak jl kell trnie a nedves krnyezetet. Jelenleg termesztett gymlcstermink nehezen viselik mg az idszakos (max. 10 napos vzbortottsg) elntseket is. A vzelltottsg itt folyamatos lesz, gy vlasztsnl a vztrbb fajtk elnyben rszesljenek! Olyan fajta kell, ami nem ignyel permetezst kivve, ha a trvny elrja azt , minimlis metszsszksglete van, mgis j gymlcshoz.

13

Termeszthet finomsgok Olthatsgi szempontbl elnysek a kvetkez fajok: alma, krte alma, galagonya alanyon szilva, kajszi szilva alanyon di, mogyor, cseresznye, meggy zselnice meggy alanyon csemegeszl vztr alanyon naspolya galagonya, alma alanyon A gymlcstermeszts szempontjbl mg a napfnytartamnak, a hmrskletnek, a csapadknak s a szlviszonyoknak van kiemelt szerepk. Nhny plda a gymlcsfajok fny- s vzignyre: Fnyigny szerint: Fnyignyes Kzepesen fnyignyes Kevsbb fnyignyes Vzigny szerint: Vzignyes (700-800mm/v) Kzepesen vzignyes (600mm/v) Kevsbb vzignyes (500mm/v) Fajok szibarack, krte, kajszi, mandula, fge, di, mlna. Meggy, szilva, ringl, naspolya, alma, szeder, berkenye. Ribiszke, kszmte, fonya, mogyor Fajok Birs, fekete ribiszke, szilva, alma, szamca, mlna, krte, szeder, di. Cseresznye, piros ribiszke, kszmte, szibarack, kajszi, berkenye. Mandula, meggy, som, fge, naspolya.

shonos, vagy mr elfordul fajok, amelyekre kiemelt figyelmet kell fordtanunk a gymlcssnk sszettelnek kivlaszts sorn: egres; eperfa; galagonya; gombafajok; gygy- s fszernvnyek; hamvas szeder; mlna; ribiszke; som; szeder.

14

Termeszthet finomsgok A tiszai hullmtr szempontjbl fontos hungarikum gymlcsfajtk A hungarikum sz jelentse: magyar m vagy magyar termk A kznapi rtelemben vett hungarikumok azok a termkek, amelyeknek klnleges minsge, hrneve vagy egyb jellemzje lnyegileg Magyarorszghoz kapcsoldik. A kznapi rtelemben vett hungarikum teht jogi rtelemben vve egy be nem jegyzett fldrajzi rujelz. Azt, hogy mely gyrt milyen termkre hasznlhat a hungarikum megnevezs, sem hatlyos jogi szablyozs, sem nkorltoz ipargi megllapods nem rgzti. Gymlcsterm nvnyek krben, vannak olyan vadfajok, amelyekbl kultralakok szlettek a Krpt-medencben. Ugyancsak hungarikum fajtknak tekinthetek az egykoron klfldi fajtaknt a Krpt-medencbe kerl nvnyek, amelyek genetikai llomnya megvltozott az idk folyamn, s gy mra egyedi tulajdonsgokkal rendelkeznek. Az albbiakban felsoroljuk a tiszai hullmtr szempontjbl fontos hungaricum gymlcsfajtkat. Almafajtk Asztrahni piros, Batul, Borz alma, Bralma, Bzs alma, Cignyalma, Citromalma, Darzs alma, Daru alma, des alma, Eperalma, Fonos alma, Fzalma, Hsvti rozmaring, Jsz vadka, Jeges alma, Jonathan, Kenzi piros, Kormos alma, Lenycscs alma, London pepin (Magyar klvil), Magyar rozmaring, Masnczki alma, Mogyor alma, Nemes Svri, Nyri piros, Nyri savany (borz) alma, Rtesalma, Selymes alma (Nyri fontos, Tkralma), Szentivnyi, Szercsika, Tli arany parmen, Tli tafota, Ttpiros alma, Vajalma. Krtefajtk rps krte, Azsal krte (Arabitka), Citrom krte (Zld Magdolna), Csszrkrte, Fojts krte, Eperrel r krte, Feketebel krte (Giffard), Kurva krte (Kecskemti muskotly), Ltk krte (Kis szegfkrte), Mzes krte, Nagy szegfkrte, Nyri Klmn krte, Vrbl krte, Zabbal r krte. Szilvafajtk Berbencei, Besztercei szilva, Bdi szilva (Boldogasszony szilva, Poty szilva), Bna-mna (Myrobaln, Vadszilva), Bzaszem szilva (Kis kknyszilva), Durnci szilva, Kk hast

15

szilva, Korai kedvenc, Kors szilva (Gmri nyakas, Kutnri nyakas), Kknyszilva, Markuja (Mriska), Lszem szilva, nemtudom szilva, Nyri aszal (Korai Besztercei, Vrbl), szi aszal, Panyolai, Paradicsom szilva, Penyigei, Rzsaszilva, Sz szilva, Tarka szilva (perdrigon), Vrs szilva, Zld ringl. Egyb gymlcsfajtk Cignymeggy, Inegs di, Frts di, Milotai di, Parasztbarack, Tks di (Vks di), Vrsmeggy. A csemete vsrlsnl az albbiakra kell figyelnnk: az ltetsi anyagnak rendelkeznie kell olyan tanstvnnyal, ami biztostja, hogy az ru ellenrztt, fajtaazonos, egszsges nvnyllomnyrl szrmazik; az aktulis szabvnyok elrsainak megfelel oltvnyt, csemett vlasszunk; a szaportanyag vrusmentes legyen; minden nvny rendelkezzen jeltblval. (A jeltbla adatai: alany, nemes faj, fajta, oltvnyminsg, az elllt faiskola megnevezse); a vsrlskor kapott szmlt, vagy szlltlevelet gondosan rizzk meg, mert problmk esetleges felmerlsekor ksbb csak ezen iratok birtokban tudunk reklamlni; ne vsroljunk bizonytalan eredet, jeltbla s minsgi jelzs nlkli ltetsi anyagot! Teleptsi rendszerek, mvelsmdok A teleptsi rendszert (sor- s ttvolsg, a sorok irnya) gy kell megvlasztani, hogy az optimlis terletkihasznls a fajthoz s a termtjhoz igaztott mvelsi mddal biztosthat legyen; a fnyviszonyok a teljes vegetcis peridusban optimlisak legyenek; lehetsget adjon a terlet megfelel vzutnptlsra; a gyomirts minimlis vegyszerhasznlattal, vagy anlkl megoldhat legyen; a sorok irnynak megvlasztsa segtse a talajvdelmet s a mvelhetsget; a lehet legkisebb nvnyvdszer-felhasznlssal jrjon; szksgtelen legyen termkorban a vegyszeres nvekedsszablyozk alkalmazsa.

Termelsi Mveletek
Talajmvels A talajmvels eszkzeit s idejt a talaj termszetes tulajdonsgainak figyelembevtelvel kell megvlasztani. Alacsony nsly s kerknyoms gpek alkalmazsa az als s fels talajrtegek tmrdst egyarnt mrskli. Minden, idhz szigoran nem kttt talajmvelsi eljrst fagyott, vagy szraz talajon clszer vgezni a kros talajtmrds megelzsre. Talajforgatsra az eketalprteg kialakulsnak elkerlse rdekben elnyben kell rszesteni az sgpet s mellzni kell a talajszerkezetet rombol mvel eszkzk alkalmazst (pl. trcsa, talajmar), fekete ugar alkalmazsa a sorkzkben olyan szraz termhelyen engedhet meg, ahol vzgazdlkodsi szempontbl ez a legkedvezbb.

16

A fld, a leveg, a vz hatraknt a talaj egy nem megjul termszeti erforrs, amely fontos ltet feladatokat lt el: klnbz, nlklzhetetlen anyagok mint pldul a vz, a szn, a nitrogn trolja, szrje s talaktja, az lelmiszer-termels, az emberi tevkenysgek, a tj s a kulturlis rksg helyszne, nyersanyagok forrsa. Ezrt rdemes figyelni r, megrizni, mind krnyezeti, mind trsadalmi-gazdasgi fontossga miatt is. Fontos hangslyozni, hogy a gymlcsnyek olyan gazdlkodsi formk, amelyek kialaktsa nem jrhat nagyobb talajmunkkkal, hiszen cljuk a termszetkzeli, br emberi gondoskods alatt ll, de a termszet rendjvel harmonizl gymlcssk kialakulsa. Olyan mvelsi, gondozsi mdokat kell megtallni, amelyek legkevsb alaktjk t az ott mr kialakult mozaikos tjszerkezetet, az esetlegesen rzkeny termszeti, illetve a vdett terleteket. A talajmvels eszkzei segtsgvel adott terleten s adott krlmnyek kztt olyan talajmvelsi rendszert kell kialaktani, amely tekintettel van a domborzati viszonyokra, a talaj tpusra, fizikai flesgre, annak biolgiai teljestkpessgre s kolgiai tolerancijra, a csapadkviszonyokra, a tpanyag-feltrds s nvnytpllkozs ignyre, a nvnyszerkezetre stb. A talajmvelsi rendszereket a talajvdelemre gyakorolt hatsaik alapjn a kvetkezk szerint csoportosthatjuk: iparszer (konvencionlis) talajmvels; minimlis talajmvels (minimum tillage, zero tillage); talajvd mvels (conservation tillage); cskkentett talajmvels (reduced tillage); alkalmazkod talajmvels. Talajpols A talajpols f clja a gymlcss kolgiai stabilitsnak elsegtse, a vegyszeres gyomirts elkerlse, az ntzs mrsklse, a deflci s az erzi megakadlyozsa. Minden ltetvnyben, ahol a csapadkviszonyok lehetv teszik, fves sorkzket kell kialaktani. Aljnvnyzetknt f + ktszik nvny takarmnykeverkt ajnlott kialaktani. Az gy kialaktott, a munkagpek szlessgnek megfelel mvelutak kedvezen hatnak a talaj vz- s tpanyag-gazdlkodsra. A mvelton kzleked munkagpek nem vagy csak minimlis mrtkben krostjk a talaj szerkezett. A fvestett mvelutak kaszlsa sorn kpzd mulcs, mint szervesanyag, a facskokra tertve az optimlis talajvdelmet biztostja. A fasorok gyommentessgt lehetleg mechanikai eszkzkkel kell biztostani, kerlend a herbicidek alkalmazsa. Termesztsi szempontbl klnsen a vegetci els felben fontos a sorkzk gyommentessge is. A sorkzket szksg szerint kell kaszlni, de mindenkppen a gyomnvnyek magktse eltt. Gyomirt szerek hasznlata nem ajnlott. A facsk gyommentesen tartsra a gyomirt szerek helyett a mulcsozst (mvelutak kaszlsakor keletkez nvnyanyag felhasznlsval), egyb takarst (pl. fakreg, flia) s a mechanikai sormvelst (trcszs, sznts) ajnljk.

17

A szakszer fvests kedvezen hat a talaj vz- s tpanyag- (elssorban nitrt) gazdlkodsra. A fvek s a termszetes nvnytakar kaszlst az uralkod nvnyfaj virgzsnak vgn, de felttlenl a gyomok magktse eltt kell elvgezni a terlet szeglyein is. Az alkalmazkod talajmvels az kolgiai s konmiai feltteleknek leginkbb megfelel nvnyek termesztst olyan takarkos s talajkml mdszerekkel alapozza, amelyek hoszszabb idszakot tekintve sem nvelik a gazdlkods kockzatt. Az alkalmazkod mvels egyesti a takarkos s talajkml mvels legfontosabb jellemzit, s ily mdon alapozza a fenntarthat nvnytermesztst. Az alkalmazkod talajmvels jellemzi: a talaj fizikai llapotba trtn beavatkozsok sszhangban vannak a termhellyel s a termhely vdelmvel; a mvels mlysge s mdja megfelel a talajvdelem feltteleinek, ugyanakkor biztostja a termesztend nvnyek kedvez fejldst; a mvelsi beavatkozsok szma s sorrendje sszhangban van a talaj fizikai s biolgiai llapotnak megrzsvel s javtsval; adott mvelsi eljrs javtja a tovbbi, ugyanakkor kihasznlja a megelz mvelettel ltrehozott talajllapotot (a biolgiai bereds elnyeivel); a biolgiai bereds elmozdtsval javthat brmely mvelsi beavatkozs minsge, s cskkenthetk a mvels rfordtsai; a tarlmaradvnyokat nem a mvelst akadlyoz tnyeznek tekinti, hanem felhasznlja a talaj fizikai-biolgiai kondcija javtsra, valamint a nedvessgvesztesg cskkentsre (az alapmvels eltt a felszn bizonyos mrtk bortottsgval, a tenyszidben pedig a vetsorok kztt, ha svos mvels trtnik). Talajtakars A talajtakars a minimlis talajmvels s a gymlcstermeszts kvetelmnyeinek legjobban megfelel talajmvelsi eljrs. Hasonl szerepet tlt be, mint az erdei gymlcsfknl az avartakar. A gymlcssk talaja takarhat termszetes s manyag talajtakar anyagokkal. Tekintettel arra, hogy a takaranyagok hasznlata kltsges eljrs, ezrt csak a gymlcssk terletnek egy rszt, a fasvokat vagy egyedileg a gymlcsfk trzs krli rszt takarjuk. A takars kedvez hatssal van a talajletre, gyaraptja annak humuszllomnyt s elnysen hat a talaj vzkszletnek megrzsre. Elnyei: cskkenti a prolgst; mrskeli a talajhmrskletet; cskkenti a korai s a ksei fagyveszlyt; megakadlyozza a pH-rtk ers vltozsait; nveli a tpanyagok oldhatsgt; fokozza a termelkenysget.

18

Htrnyos kvetkezmnyei lehetnek: a rgcslk elszaporodhatnak s krosthatnak; n a tavaszi kisugrzsi fagyok veszlye. Bizonytott, hogy a trzs krli talajtakarsnak a teleptst kvet vekben van a legnagyobb jelentsge. A kezdetektl takart sorokban a fk kipusztulsa cskken, mert a takaranyag a nyri hnapokban megakadlyozza a talaj felmelegedst, kiszradst. Az rnykolt talaj 3-10 szzalkkal tbb vizet tartalmaz, mint az rnykolatlan. Ha erre tzeget hasznlunk, akkor 50 szzalkos is lehet ez az rtk. A talaj a takars alatt laza, morzss szerkezet s nedves marad, gy benne sok fldigiliszta fordul el. Lejts terleteken a talajtakars klnsen ajnlott, mert meggtolja a deflcit s az erzit. Takarssal megakadlyozhatjuk a gymlcss elgyomosodst, elsegtjk gyorsabb berst s a gymlcs sznezdst is, valamint segtsgvel gymlcshulls alkalmval kisebb a fldszennyezds lehetsge s kevsb tdik meg a terms. A trzsek krl takart terletek nagysgt a fk kortl s gykrzetk kiterjedstl fggen vltoztatni nvelni kell. A mestersgesen takart talajok hmrsklete tavasszal s nyron ltalban alacsonyabb, sszel s tlen magasabb, mint a nem takart talajok. Nemcsak vdi a talajt, de gtolja az esetlegesen gpek ltal okozott talajtmrdst is. A termszetes gyomflra is ellthatja ezt a feladatot. Fontos a rendszeres kaszlsa, legeltetse. A takarst fvestssel, illetve a kvetkez anyagokkal lehet elvgezni: fekete flia; mulcs (az aljnvnyzetet sajt magra kaszljk); kaszlt f; szerves trgya; komposzt; szalma; faforgcs; trkly.

Mulcs

19

Legeltetett gymlcskzi gyep A zldtrgya nvnyt (pldul a gymlcss kzti gyep, ha nincs legeltetve, kaszlva alkalmazhat erre a clra) akkor kell bedolgozni a talajba, amikor a legnagyobb zldtmeget adja, virgzs eltt kzvetlenl. A takaranyagot mindig a gyomoktl frissen megtiszttott, tartsan szraz id esetn alaposan megntztt talajra tertsk. Vastagsga ltatban 1015 cm legyen. Ez a rteg egy id utn meglepedik s sszefgg rtegknt vdi a talajt. A szervesanyagok elkorhadsuk utn beshatk a talajba. A takarst alkalmazhatjuk a vetemnyeskertekben a magvetsek s a palntk sorkzeinek vdelmre is. A gymlcss talajnak gyepestssel trtn talajtakarsa mellett tbb rv is szl: a gyep hatsra a gymlcsk sznezdse sokkal szebb, zk pedig jobb lesz; a gyepests mrskli a talaj tmrdst, cskkenti az erzit (mind a szl, mind a vz ltali talajelhordst, porosodst) is; a gyepestett gymlcssben sokkal knnyebb a gyomok elleni harc; a krnyezet kellemesebb vlik; rengeteg talajmunktl szabadulhatunk meg; az egybknt nem hasznosthat (elhull/felesleg) gymlcs s a gyep a legel llatok tpllkul szolgl. Az egyetlen, amit rendszeresen el kell vgezni, az a kaszls s/vagy a legeltets! A legeltetett gymlcskzi gyepeken ugyanis nehezen szaporodik fel jra a tjidegen, agreszszven terjed gyalogakc is. Az alma, a krte, a szilva s a di jl rzi magt a gyepestett talaj gymlcssben, de az szibarack, a kajszi, a meggy jobban kedveli a rendszeresen mvelt talajt. Htrnyt jelent, hogy az esetleges tpanyagutnptlst nehezebb elvgezni, s gy kevesebb gymlcsnk teremhet.

20

Talajtermkenysg, tpanyag-utnptls Minden ervel meg kell rizni a termtalaj szerkezett, mlysgt, termkenysgt, a talaj termszetes faunjt s mikroflrjt. Trekedni kell a tpanyagok s a szerves anyagok krforgsra. A telepts eltt ktelez a talajmintavtel, a talajvizsglat. Telepts utn rendszeresen ellenrizni kell a talaj s a nvny tpanyagtartalmt, a tpanyag-utnptlsrl ennek rtelmben kell gondoskodni. Mindenkppen ajnlott a minimlis N-szint megllaptsa, a nvnyzet maximlis nitrognfelhasznlsnak, illetve a tpanyag-kijuttats idejnek s mdjnak meghatrozsa. Ugyanez vonatkozik a tbbi, knnyen kimosd f tpanyagra is. A talajtermkenysg javtsnak optimlis mdszere a szerves- s zldtrgyzs. A mtrgyk felhasznlsa csak ezek kiegsztseknt jhet szmtsba az elbbiek mineralizcijnak figyelembevtelvel. A tpanyag-utnptlst a nvnyek (fajta) ignyeinek megfelelen, kizrlag a talaj- s levlanalzis adatai alapjn szabad vgezni. Nitrogntrgyzs a vegetcis idszakon kvl nem vgezhet. Az egy vegetci alatt a szervestrgyzson tl felhasznlhat N-mtrgya mennyisge talajtpustl fggen a nvny tnyleges ignyt nem haladhatja meg. Krnyezeti szempontbl veszlyes anyagokkal (pl. nehzfmekkel), illetve krokozkkal, krtevkkel fertztt szerves trgyt tilos felhasznlni. Krnyezet- s talajkmls szempontjbl kerlni kell a karbamid- s ammnium-mtrgyk hasznlatt. ntzses termesztsnl a retardl hats agyagsvnyokkal val egyttes alkalmazs is clszer, valamint laza talajtpusoknl is. A talajban a tenyszidszakon kvl legfeljebb a fvestett sorkzben lehet a kijuttatott trgybl szrmaz nitrtmaradvny. A levltrgyzs az eseti tpanyag-elltottsgi fleg tmeneti mikroelemhiny-zavarok kiegyenltsre szolgl, javthatja a terms minsgt. A szakmailag kellen meg nem alapozott levltrgyzs fleg a magas N-tartalm lombtrgya kerlend. ntzs A gymlcsfkat el kell ltni a kiegyenslyozott nvekedshez s a megfelel gymlcsminsg elrshez szksges vzmennyisggel. Az ntzsnek a nvnyek tnyleges vzignyhez kell igazodnia, kerlend a pazarl, gazdasgtalan vzfelhasznls. A tlzott ntzs nemcsak gazdasgossgi megfontolsbl, de azrt is kros, mert elsegti a tpanyagok kilgozdst, roncsolja a talajszerkezetet, rontja a gymlcs minsgt, fokozza a gykrbetegsgek krokozinak elterjedst. Az ntzst ignyl gymlcsskben mrni kell a lehullott csapadk mennyisgt, a talajnedvessg hinyt. A kijuttatand ntzvz mennyisgt ezek s a talaj vzkapacitsnak ismeretben kell meghatrozni. polsi munkk Termfellet-szablyozs A termfellet-szablyozs clja: a fellet formlsa, rgyszm belltsa, mvelsmd kialaktsa s meghatrozsa.

21

Meghatrozza a terms mennyisgt s minsgt. Szakrtelmet kvn s befolysolja az idjrs. Mdjai: koronaalakts, metszs; hajts le- s kiktzs, altmaszts; termegyensly fenntart metszs (fs s zldmetszs). A metszst a lehet legkisebb mrtkre kell korltozni. Zldmetszs Mint a nevbl is sejthet a zldmetszs ideje a vegetci idszakban van. A zldmetszst a nvny fenolgiai fzishoz kell igaztanunk: az adott vi hajtsnvekeds cscsi zrdsa utn kell elvgeznnk. Ez fajtnknt s tpusonknt eltr idpontot jelent: nyri fajtknl szret utni 2 ht; spur vltozatoknl jlius msodik fele; egyb fajtknl augusztus kzepe. A zldmetszs hatsa a kvetkezkppen foglalhat ssze: a jobb megvilgtottsg hatsra sznesebb lesz a gymlcs; a lombveszts hatsra lassul a gymlcs rsmenete; n a trolhatsga; cskken a fk fagy- s aszlyrzkenysge; n a termkpessg; cskken a fa terjedelme; a korona jobb megvilgtsval nvekszik a produktv termkpeny. Termsszablyozs Alapvet cl: j minsg gymlcs ellltsa, minimlis vegyszerhasznlattal. El kell segteni a megporzst vgz rovarok jelenltt (kedvez felttelek a hasznos rovarok beteleplshez, vadmhek lhelynek kmlse, mhcsaldok kihelyezse). Ha a megfelel szablyozs ellenre a szksgesnl jval tbb terms ktdtt, ezrt tl sok terms vrhat, mr az elvirgzst kveten ritktani kell a gymlcskezdemnyeket. Erre a kzi termsritkts, terms-elvlogats ajnlott. A termesztsi mveletek s klnsen a metszs alapvet eszkze a gymlcsszm-szablyozsnak. A rendszeres j termsktdshez elengedhetetlen a megfelel szm s fajtj pollenad fajta jelenlte az ltetvnyben s a rovarmegporzs. Termszetesen a nvnyvdelmi munkk idejn gondoskodni kell a teleptett mhcsaldok vdelmrl, illetve a vadmh lhelyek kmlsrl is, belertve az jszakai beporz rovarokat, az sszes hasznos szervezetet.

22

Nvnyvdelem A gymlcstermesztsben fontos szerepet kap a krnyezetkml nvnyvdelem is, amelyben minden egyes termesztstechnolgiai elem nvnyvdelmi szempontbl is lehetsg szerint optimatizlva van. Minden, a krostk veszlyessgi szint alatt tartshoz felhasznlhat vegyszeres s nem vegyszeres eljrst figyelembe kell venni s optimalizlni, egyidejleg maximlisan szem eltt tartva a termszetes korltoz tnyezket is. A veszlyessgi kszbrtk elrsekor vlik szksgess a vdekezs, amelyet egyrszt minden lehetsges nem kmiai eszkzzel meg kell prblni megelzni, elkerlhetetlensge esetn pedig lehetleg a hasznos l szervezeteket kml mdon s szerekkel kell vgrehajtani. A nvnyvdelmi tevkenysgnek nem a konkurens szervezetek (ki)irtsa, hanem veszlyessgi kszbrtk alatt tartsra kell irnyulnia. A krostk elleni vdelem egytt kell, hogy jrjon a termszetes ellensgek vdelmvel s tevkenysgk tmogatsval, az albbiak szerint: a hasznos madrvilg letfeltteleinek javtsa, fszkel s itathelyek mestersges kialaktsa; ragadoz madarak rszre odk, lpznk, madretetk kihelyezse; a mezsgyken vizesrkok, gdrk s cserjk, bozotk meghagysa, vagy teleptse bvhelyl klnbz llatfajok ktltek, hllk s ms hasznos szervezetek szmra; csonthjas ltetvnyek krzetben a sharka vrusgazda nvnyeket ki kell irtani (kkny, vadrzsa). Nem vrusgazda cserjk teleptst kell eltrbe helyezni (som, cserszmrce); a talajbl sszegyjttt kvekbl a termterlet szln kialaktott khalmok snk s ms llatok bvhelyl szolglnak; a gymlcsskben hasznos l szervezetek (ragadozk, predtorok) tevkenysgnek tmogatsa, ptllagos s rendszeres teleptse. A vdekezsek sorn elnyben kell rszesteni a kidolgozott s engedlyezett biolgiai vdekezsi mdszereket. Kiemelend, hogy nemcsak a gymlcssben, hanem annak termszetes krnyezetben is arra kell trekedni, hogy minl vltozatosabb, kiegyenslyozottabb letkzssg alakuljon ki. A hasznos szervezetek fennmaradsa, beteleplsnek elsegtse vgett a megfelel nvnyfajokbl kialaktott svnyek, nvnyszigetek ltestendk. Ugyanilyen fontos lehet szlvd erdsvok teleptse. Az ltetvny krnykn, szln, a termhelyek termszetes krnyezetben mindenfajta peszticid hasznlata elkerlend, a herbicidek hasznlata tilos. A nvnyvdelmi elrejelzs A nvnyvdelmi tevkenysget kizrlag konkrt helyi megfigyelsekre kell alapozni, figyelembe vve a regionlis elrejelzs, jrvnyelhrts adatait is. Ez trtnhet a mikrokolgiai krzeten bell ms kertben is, de az adatokat minden nllan gazdlkod egysgben rendszeresen megfigyelni s ellenrizni kell. A megfigyelseknek egyarnt ki kell terjednie a krost s a hasznos szervezetekre.

23

A gombabetegsgek vonatkozsban a fertzsi felttelek kialakulst kell figyelemmel ksrni. Ehhez minden esetben ahol mr kidolgozott fel kell hasznlni az elrejelzsi mszerek adatait. A mikrokolgiai trsgeken bell clszer a termesztknek kzsen zemeltetni a mszer(eke)t; s az adatok rtkelshez szaktancsad szakemberek segtsgt is ignybe venni. A vdekezsi dntsek meghozatalakor mrlegelni kell a krnyezetbl szrmaz fertzsi nyomst, illetve az elz vi fertzttsgi adatokat, s a vegetcis idn kvl elvgzett vdekezsek hatkonysgt. A rovarkrtevk ltszmnak alakulsa (veszlyessgi kszbrtk) vizulisan (vessz-, rgy-, virg-, levl- s termsvizsglat), illetve feromon s egyb csapdk, foglapok zemeltetsvel vgzend. A prognosztikai cllal fellltott csapdk esetenknt az adott krtev populciritktst is szolglhatja (szexferomon csapda, srgalap, cefrecsapda stb.). A vdekezs A fertzsi forrsok megsemmistshez, illetve a fertzsi gcok felszmolshoz ha lehetsges a mechanikai s fizikai vdekezsi eljrsokat kell elnyben rszesteni. Amennyiben a vegyszerek hasznlata nem elkerlhet, a lehetsges hatanyagok kzl a termszetes ellensgeket, illetve a hasznos l szervezeteket kml nem perzisztens, az l vizeket nem terhel, kevsb veszlyeztet hatanyagokat kell vlasztani. A gombabetegsgek s rovarkrtevk ellen egyarnt kerlni kell a rutin-, illetve programszer vdekezseket. A krnyezet terhelsnek cskkentse rdekben kizrlag csak a hatkony vdekezshez szksges minimlis vegyszermennyisget kell felhasznlni. Elnys a krnyezetkml termszetes anyagokat tartalmaz adjuvnsok hasznlata, mely a hatanyag-cskkentst teszi lehetv. A vdekezshez a vonatkoz nemzetkzi szakmai kvetelmnyekhez s gyakorlathoz hasonlan kizrlag csak az A), B), C), D) s E) tblzatokban felsorolt s az albbi hrom kategriba tartoz hatanyagokat tartalmaz nvnyvd szerek hasznlhatk fel, figyelembe vve azok l szervezetekre gyakorolt hatst: a zld list-ban azok a hatanyagok szerepelnek, amelyeket nmagukban vagy kombinciban alkalmazva krnyezetvdelmi s kzegszsggyi szempontbl kevsb esnek kifogs al; a srga lista hatanyagai az integrlt termesztsben csak a tblzatokban szerepl korltozsok, megjegyzsek s technolgiai eljrsok szerint alkalmazhatk; a piros lista hatanyagainak alkalmazst kerlni kell, csak igen jelents nvnyvdelmi kr elhrtsa, illetve megelzse esetn lehet ilyen ksztmnyt az engedlyezett legalacsonyabb dzisban felhasznlni. Csak vgszksg esetn hasznljuk! Az vente kiadsra kerl engedlyezett Nvnyvd szerek, termsnvel anyagok c. kiadvny, illetve az ott ismertetett nvnyvd szerek engedly okiratai mutatjk be a hatanyagokat tartalmaz s a vdekezshez alkalmazhat nvnyvd szerek kereskedelmi nevt, a kezelsre engedlyezett nvnykultra s a krostk megnevezst, az alkalmazhat dzist, a vdeszkzk felsorolst, a munkaegszsggyi s lelmezs-egszsggyi vrakozsi idket, a vonatkoz elrsokat.

24

Hatkony s biztonsgos alkalmazstechnika Igen fontos a megfelel gpllomny. Amg a hagyomnyos, jelents permetl elsodrdst okoz lgporlasztsos gpek nem kerlnek lecserlsre j tpusakra, addig is olyan szakszer karbantartsban kell rszeslnik, amellyel a lehet legjobb minsg munka vgezhet. Nem engedhet meg a gpek cspgse, a krnyezetszennyezs. j permetezgp vsrlsakor elnyben kell rszesteni a biztonsgos, korszer tpusokat (pl. alagtpermetezk). Megoldand az res gngylegek hasznostsa. A maradk permetlevet fel kell hasznlni, tilos talajra, vzbe nteni. Gondoskodni kell a munkban rsztvevk egszsgnek vdelmrl. Szret, trols A fajtnak s a felhasznls mdjnak megfelel idpontban kell szretelni s az azonnali raktrozs mdjt megvlasztani. Kls s bels minsgt ellenrizni kell. Szret utn tilos a gymlcst a termszetben el nem fordul hatanyagokkal kezelni. Raktrozsi betegsgek megelzsre gombalszeres kezels csak igen szigor korltozsokkal lehetsges.

25

Biogazdlkods
A krtevk elleni vdekezsben a biolgiai mdszerek tbb ezer ves mltra tekintenek vissza. ,,Amita az ember megfigyelte, mennyi krt tesznek a rovarok, sokfle mdot eszelt ki irtsukra, de mg senki nem gondolt arra, hogy a rovarokat rovarokkal rtsa. Minden rovarnak megvan a maga oroszlnja, mely ldzi s rtja. A nvnyek megtiszttsa cljbl ezeket a ragadoz rovarokat kellene megszeldteni s vni. (Jermy, 1967) Napjainkban a gazdk egyre inkbb keresik a krnyezetbart mdszereket, a klnbz nvnyvdelmi problmk megoldshoz. A biolgiai nvnyvdelem ltalnos elnye az, hogy a nvny nem szennyezdik klnbz vegyszermaradvnyokkal. A biogazdlkods az a termels, amelynek sorn a cl a hossz tv krnyezeti, gazdasgi, szocilis fenntarthatsg. Olyan emberlptk gazdlkodsi forma, amelyben a talajt csakis szerves trgyval, kzetliszttel tplljk, a krtevkkel szemben pedig nem hasznlnak mtrgyt, csupn nvnyi kivonatokat. Ezek a gymlcsk s zldsgek, a bennk tallhat svnyi anyagokon s vitaminokon tl, a fokozott z-, szn-, illatanyagokkal rendelkeznek. A termnyek/termkek 40 szzalkkal tbb tpanyagot tartalmaznak, mint a nem biogazdlkodsban neveltek. A biotejben pldul 80 szzalkkal tbb antioxidns van, amely igen hatsos a daganatos betegsgek megelzsben. A mestersges anyagok nlkl ellltott lelmiszerek vasban s cinkben is gazdagabbak, olyan svnyi anyagokban, amelyek sokak trendjbl hinyoznak. A biolelmiszerek

Trgyzs

26

fogyasztsa olyan elnyt jelent a szervezet szmra, mintha valaki megemeln a napi zldsg- s gymlcsfogyasztst. Tbbek kztt ennek is betudhat, hogy az utbbi vekben megntt a kereslet a vegyszermentes zldsgek s gymcsk irnt. Az kotermkek ellltsnak szinte teljes folyamatra vonatkoznak elrsok. A jogszablyok alapjn kidolgozott felttelrendszer elrsainak teljestst kizrlag a Fldmvelsgyi s Vidkfejlesztsi Minisztrium ltal elismert szervezet ellenrizheti. A biolgiai gazdlkods kialaktsnak els lpse mindig az tlls. Az kolgiai gazdlkodsra val ttrs tllsi idszakkal indul, amely alatt a termel mr kteles betartani az kolgiai gazdlkods minden elrst. Ez a termterletekre vonatkoztatva 2-3 v. Az els 12 hnapban a termk mg szokvnyosnak tekinthet, azt kveten azonban mr tllsinak nevezhet, a kvetkez jellssel: kolgiai gazdlkodsra trtn tlls idszakban kszlt termk. A takarmnyterm terletek esetn az tllst kveten lehet az llatllomnyt is tlltani, amely idtartam az llatfajtl s hasznostsi irnytl fggen 1,5 s 12 hnap kztt vltozhat. Az tllsbl szrmaz llati termk tllsi jellssel sem hozhat forgalomba! A sikeres kolgiai gazdlkods alapfelttele a termkeny, egszsges, j szerkezet, tpanyagokkal megfelelen elltott talaj. Az kolgiai gazdlkods szemlletvel nem egyeztethet ssze a talaj nlkli (pl. vzkultrs, kzetgyapoton vagy szalmn trtn) s a vetsvlts nlkli nvnytermeszts. Az kolgiai termesztsben mdot kell tallni a tpanyag-gazdlkods s a nvnyvdelem alapjt kpez, szakszeren kialaktott vetsvltsi lehetsgekre, amit rdemes tbb vre elre gondolkodva megtervezni. Az rtri gymlcssk esetben ezt a fk krli, soraik kztti terletekre kell rtennk, ahol mdunk nylik vlasztani, hogy: gyepestjk-e azt, vagy a mr meglv gyepet kaszlva/legeltetve hasznostjuk; zldsget termesztnk-e az arra alkalmas terleteken; gygy-, vagy fszernvnyeket termesztnk-e, ahol erre mdunk nylik. Vetsforg kialaktsnak szempontjai: A tpanyagignyes s a kevsb tpanyagignyes nvnyek, valamint a mlyen s seklyen gykerezk vltsk egymst, mert gy elkerlhet az egyoldal talajhasznlat. A vetsforgban felttlenl helyet kell kapniuk a pillangsvirg nvnyeknek is. A pillangsok, a velk szimbizisban l baktriumok segtsgvel megktik a lgkri nitrognt. Elnys s gyakori nmelyik nvnyt zldtrgyzsi cllal termeszteni. Ilyenkor termst nem takart be a gazda, hanem a teljes nvnyt bedolgozza a talajba a kvetkez kultrk tpanyagelltsa cljbl. A talajba dolgozott zldtrgya nvnyek j szervesanyag-elltottsgot s lnk mikrobiolgiai tevkenysget biztostanak, a mlyen gykerez nvnyek pedig a talaj alsbb rtegeibl kpesek a tpanyagokat felhozni.

27

Kvnatos, hogy az azonos betegsgre s krtevkre rzkeny nvnyek csak hosszabb id elteltvel kerljenek ugyanarra a terletre, ezzel cskken a slyos fertzsek kialakulsnak eslye. A megtermelt anyagok kzl azok, amelyek nem jutnak piacra (trgya, szalma, szr, konyhai hulladk, nyesedk) kerljenek vissza a gazdasg tpanyagkrforgsba, lehetleg komposztlva. Mg a szokvnyos gazdasgban sok esetben a trgya nyg, krnyezetet szennyez anyag, addig a biogazdasgban rtk! Az kolgiai gazdlkodsban tilos mindenfle szintetikus mtrgya s kmiai eljrsokkal a nvnyek rszre felvehetbb tett, bnyszott, termszetes anyag alkalmazsa. Hasznlni lehet viszont a gazdasgban kpzdtt trgyn s az egyb szerves anyagokon kvl egyebek mellett az egyes bnyszott kzetksztmnyeket, gazdasgon kvlrl jtt komposztokat, trgykat (csak extenzv llattartsbl) is, lelmiszeripari mellktermkeket, valamint olyan mikroba tartalm ksztmnyeket, amelyek megktik a leveg nitrognjt, segtik a foszfor feltrdst s bontjk a nvnymaradvnyokat.

28

A biolgiai vdekezs
A biolgiai vdekezs elnys tulajdonsgai kzl elsknt kiemelend, hogy a vdekezsi kltsgek sokkal alacsonyabbak, mint egy hagyomnyos gazdlkodsban, nem is szlva arrl, hogy ilyenkor nem szksges az elrt vdekezsi id megtartsa, azaz a termnyek azonnal fogyaszthatk. Ezt igazolja az is, hogy a vilgon rohamosan terjednek a biolgiai vdekezsi mdok klnbz formi. Bsges szakirodalmi httr ll a rendelkezsnkre, amelyben a felmerl problmk kikszblsre tbb, mr kiprblt, bizonytottan hatsos megoldsra lelhetnk. A gyepestett gymlcsnyekben a legfbb gondokat a kvetkezk okozzk: pocok (mezei s ksza pocok); cserebogr pajor s egyb krtevk; csemete kiszradsa; vzbortottsg; vadrgs; erszakosan terjed gyomok. A biolgiai vdekezs hatkonysgt jelentsen befolysolja a termhely, a fajta, a teleptsi s mvelsmd, melyek ltal elkerlhet a vegyi vdekezs szksgessge. A biolgiai vdekezs feladata, hogy a gymlcssben fennmaradt, illetve annak krnyezetbl betelepl termszetes ragadozk fennmaradjanak s a krtevk mennyisgt szablyozni tudjuk. Tbb nvnyfle esetben, azok szinte valamennyi krtevje ellen van mr szaportott, beszerezhet termszetes ellensg. A gyepes terletek fenntartsval, a virgos, illetve gygynvnyek teleptsvel azonban termszetes ton csalogathatjuk oda a gymlcsskben gyakran elfordul krtevk ellensgeit. Nhny plda a termszetes ellensgek listjrl molytet ellen liszteske ellen molyok ellen levlbolhk ellen levltetvek ellen molytetront fmfrksz, katicabogr; frkszdarzs; tojsfmfrksz/frkszdarzs; ragadoz poloskk; virgpoloskk, zld ftyolka, katicabogarak, zenglegyek, kznsges flbemsz.

A gygy- s fszernvnyek szmos hasznos llatot vonzanak, s emellett szmos krtevt riasztanak illatanyagaikkal. A biogazdlkods sorn gyakran alkalmazott mdszer a nvnytrsts is. Ismert, hogy egyes nvnyek kedvelik egymst, jtkony hatst fejtenek ki a teljes lettrsulsra. A trsnvnyek (pl. a gygy-, fszernvnyek) gyakran illataikkal, nektrjukkal, pollenjkkel csbtjk magukhoz a hasznos rovarokat, amelyek a terleten maradva mr nem (csak)

29

Levltet a csbt nvnyen, hanem a tbbin is kifejtik jtkony hatsukat. Ms esetben ezek a trsthat nvnyek a f haszonnvny illatanyagt fedik el, amely gy vdve marad egyes krostitl. A gymlcssbe teleptve: tpllkot szolgltatnak a mheknek, amennyiben kiegszt tevkenysgknt a mhszetet tervezzk, ez fontos; segtenek a gyomok visszaszortsban, hiszen j talajtakark; nagy tmeg mulcs alapanyagot szolgltatnak, trgyal ksztsre hasznlhatk; szmos fajtjuk rovarl hats (pldul a zsurl- s csalnflk). Ahogy a gymlcsk kivlasztsakor, gy a fszer- s gygynvnyek megvlasztsakor is figyelnnk kell a nvnyek ignyeire s egyb (pldul a sarjadzsi) tulajdonsgaikra. Nhny a napkedvel, s egyben hasznos nvnyek kzl: szkfvek: pldul a kamilla, szi margitvirg (j krtevriaszt!); mezei zslya; kakukkf. Nhny az rnykkedvel nvnyek kzl: csaln (nagy); mezei zsurl; torma; menta; lestyn; citromf.

30

Kakukkf, menta Vdekezs krtevk, betegsgek s gyomnvnyek ellen Az kolgiai gazdlkods nvnyvdelmben a hangsly a megelzsen van. Vegyk sorra ennek eszkztrt: ha az azonos krostkra fogkony nvnyek idben egymstl tvol kerlnek, cskken a fertzds veszlye; a termterlet adottsgaihoz illeszked nvnyek termesztse; az alkalmas nvnyek ellenll fajtinak termesztse. A hagyomnyos (nem gnmdost) nemests szmtalan betegsggel s krtevvel szemben ellenll fajtt eredmnyez; a kiegyenslyozott tpanyag- s vzellts hozzjrul a nvnyek j llapothoz, ami az ellenll kpessgket csak tovbb nveli; a megfelel agrotechnika alkalmazsa. Pldul tgas nvnylls esetn a csapadk gyorsabban fel tud szradni a nvnyekrl, ezrt kisebb a baktrium- s gombabetegsgek kialakulsnak veszlye; egyes krtevk szn- s illatcsapdkkal gyrthetk, illetve rajzsuk ilyenekkel eljelezhet. Ilyenek a feromonok a lepkk esetben, ahol a nstny ltal kibocstott feromon csalogatja oda a hmet. Az illatanyagot csapdban elhelyezve megfigyelhetjk mikor aktvak a hmek, ebbl biolgijuk ismeretben meghatrozhat a vdekezs legkedvezbb idpontja; a nvnyllomny lgtert tertjk ezekkel a feromonokkal, amely lehetetlenn teszi, hogy a hm megtallja a jval kevesebb illatanyagot kibocst nstnyt. A tallkozs elmaradsnak kvetkeztben nem szletnek meg az utdok, a krt okoz hernyk; nem engedhet meg fertz vetmag, szennyezett vizek s termesztsi anyagok bejuttatsa a gazdasgba. A megelzs teht szksgszer, de nem mindig elegend az egszsges nvnytrsulsok kialakulshoz, gy ejtsnk szt a vdekezsrl is!

31

A biolgiai nvnyvdelem tovbbi eszkzei a kvetkezk: A nvnyi kivonatokkal (zatok, fzetek, forrzatok, erjesztett levek, tinktrk) s kzetek rlemnyeivel trtn kezels. A nvnyi kivonatok, kzetek nagyon komplex, tbbtnyezs nvnyvdelmi hatst gyakorolnak, ezek kzl nyilvnval a termesztett nvnyeknek kszen tadott tpanyagok nvnyerst hatsa. A fizikai, vagy msknt mechanikai vdekezs is sszeegyeztethet a biogazdlkods szemlletvel. Az ilyen eljrsokkal vagy kzvetlenl elpuszttjuk a krostkat, vagy rszkre kedveztlen letfeltteleket teremtnk, esetleg viselkedsi szoksaikra vagy a rszkre vonz ingerekre alapozva gyjtjk ssze ket (pl. bvhelycsapda). Alkalmanknt a terms slyos veszlyeztetettsge esetn felhasznlhatk egyes vegyszerek is. Vannak azonban vszhelyzetek, amikor a vegyszeres nvnyvdelem segtsgl hvsa elkerlhetetlen. Ilyenkor trekedni kell olyan anyagok kivlasztsra, amelyek a krnyezetet nem, vagy csak alig terhelik, clirnyosan hasznlhatk. Kzs jellemzjk szemben szmos szokvnyos permetezszerrel , hogy kontakt hatsak (nem kerlnek be a nvnyi nedvkeringsbe, azaz knnyen lemoshatk), kevss mrgezk mg nagysgrendekkel trtn tladagolsuk esetn sem kell mrgezstl tartani , a krnyezetre nzve alig rtalmasak. A biogazdlkods elrsai ttelesen felsoroljk az ide tartoz hatanyagokat; olyan vtizedek, vszzadok ta gond nlkl alkalmazott anyagok tartoznak ide, mint a rz szervetlen vegyletei, az elemi kn, a kliszappan, mszknl stb. Egyb vdekezsben hasznosthat anyagok A biogazdlkods felttelrendszere nemcsak mezgazdasgi termkekre, alapanyagokra vonatkozik, hanem a termkelllts minden lpsre. Irnyelv, hogy a mezgazdasgi eredet alkotrszeknek 95 szzalknak kolgiai gazdlkodsbl kell szrmaznia. Csak az engedlyezett, kzismerten rtalmatlan adalkanyagok (pl. E 270 = tejsav, E 296 = almasav, E 330 = citromsav, E 500 = Na-karbont, E 948 = oxign stb.) s technikai segdanyagok hasznlhatk. Br a bio- s az kotermkek ellenrzse s minstse kizrja a szintetikus vegyszerek hasznlatt, szmos olyan nvnyvd szer, gomba- s baktriuml, talajjavt anyag s termsfokoz ksztmny ltezik, amely viszont engedlyezett. A biogazdlkodsban is hasznlhat ksztmnyek: Nvnyvd szerknt engedlyezett: a vazelinolaj (Agrol Plusz), a Bactucid P, a Dipel s a Dipel ES, a Novodor FC, a Foray 48 B, s a Thuricide HP (valamennyi Bacillus thuringiensist tartalmaz). Bevethet a frkszdarzs (Biobest Encarsia, Enscarsia-lap vagy En-strip) a Biola nven forgalmazott nvnyi olaj, a Bio-sect (alifs zsrsav), a Vektafild A (svnyi olaj), a Fito-insect nvnyi kivonat, a Bioplant cskcsapda, a Bioplat srgalap, a Csalomon s Reaglon csaldknt ismert szexferomon csapdk, valamint a parafinolaj s a kliszappan. Gombabetegsgek s baktriumfertzsek esetn: kn- s rztartalm, illetve ezek kombincijt kpez szereket lehet hasznlni. Ilyenek a Kn 800 FW, a Knkol 800 SC, a Kumulus S, a Microthiol Special, a Sulfur 800 FW, illetve a knpor. Rztartalm a bordi

32

por, a bordi l FW, a Champion 50 WP, a rzglic, a Cuproxat FW, a Rzoxiklorid 450 FW s WP, valamint a Rokkol 400 SC. Kombinlt szer a bordi l + kn, a Rzkn 650 FW, a Nevikn, a Mycostop, a Tiosol, a Trichodex, a vasglic s a cinkglic. A trgyk kzl a Biofert nitrogn tpoldat, a Biomic-C lombtrgya, a Hungavit levltrgya s kondicionl, a Kesers s a Zobio biotrgya alkalmazhat. Talajjavtnak minsl: a mszpor, a dolomit, a zeolit s a perlit, a tzeg s az alginit, a nlunk is bnyszott algakvlet. Termsfokozknt j a cukorgyri msziszappor, a lpi msz s a dolomitrlemny. kolgiai, biotermkek jellse Az kolgiai termelsre utal jelzknt a termken az kolgiai vagy biolgiai, szszszettelben pedig a bio, ko kifejezst kell alkalmazni, s az utols ellenrzst vgz ellenrz szervezet nevt s kdszmt kell feltntetni. Leggyakoribb, hogy olyan mezgazdasgi termkekre s lelmiszerekre is hasznljk az kolgiai jelzt, amelyeknek semmi kze nincs a hatlyos elrsokhoz. gy az kotermk csomagolsn, termkksr bizonylatain szerepelnie kell a kvetkezknek: Ellenrztt kolgiai gazdlkodsbl szrmaz termk, ellenrizte: (pl.) a Biokontroll Hungria Nonprofit Kft., HU-KO-01.

Biotermk

33

Haszonvtelek
Korbban mr kifejtsre kerlt, hogy a gymlcsnyek, gymlcssk haszna a gymlcskn kvl hosszan sorolhat. Szmos anyagi s nem anyagi jelleg, embert, tjat gazdagt adomnya van, ami okosan hasznostsra is kerlhet. A korbban kifejtett, s ezeken a terleteken eltrbe helyezend biogazdlkods lnyegesen jvedelmezbb lehet, mint a hagyomnyos gazdlkods. Egyrszt azrt, mert van egy biztos s lland piaca, msrszt mert a vegyszerek kizrsval, az egyszerbb mvelsi technikk miatt kisebb a rfordtsi kltsg. Mindez kisebb befektetsi kltsggel s kisebb kockzattal jr. A biogazdlkodsbl kikerl termkek akkor nevezhetek valdi biotermknek, ha mtrgyk, nvnyvd szerek hasznlata nlkl lltottk el, s a feldolgozs is a bioelrsoknak megfelelen trtnik! A szermentessg garantlsra nemzetkzi rendszer ltezik. E szervezet magyar tagjai vgzik a biotermkek igazolst (pl. Biokontroll Hungria Nonprofit Kft.). A betakartst befolysol tnyezk sora is hossz. Gymlcsfk esetben a fa magassga, koronaformjnak kialaktsa befolysolja a szedsi formt. Ha a terlet adottsgai (vzenys, vdett gyepes) nem engedik meg a gpi betakartst, akkor a rzsos, vagy a lehullott gymlcs begyjtses technikt kell alkalmazni. Tudomsul kell venni, hogy a gymlcs a gymlcss ms lakinak is tpllkul szolgl, hogy a vegyszeres nvnyvdelem okozta kiadsokat a termszet nszablyozsa takartja meg neknk.

Gymlcs betakartsa kzzel

34

Az itt term gymlcsk teht egyedlll zzel, tprtkkel rendelkeznek majd, mindenfle mreganyagoktl mentesen, szrvnyosan nvekedve. jra kell gondolni a kikerl gymlcsk tovbbi sorst. Mrlegelni kell a trolhatsgi, a feldolgozsi, a szlltsi s az rtkestsi lehetsgeket! Fontos a folyamatos prbeszd a piac rsztvevi s a gazdlkodk kztt! Szmos plda bizonytja, hogy a gymlcs korbban sokkal nagyobb hangslyt kapott a tpllkozsban, a gygyszatban, a kozmetikai alapanyagokban, dsztsben, mint az elmlt idszakban, de ez a folyamat jelenleg megfordulni ltszik. Rengeteg lehetsget, mg kiaknzatlan terletet lehet gy felfedezni pldul a: egyedi, minsgi, friss, (bio)gymlcs, fszer; trols; tartsts; aszals; lekvrok s befttek; plinkafzs piacn.

35

Trols, tartsts
A friss gymlcs csak korltozott mrtkben trolhat, szllthat, gy fontos j elre megtervezni, hogy mit is kezdnk vele. Hosszabb idn keresztl teszi lehetv a szezonlis gymlcsk fogyasztst. Kivlthatja az importbl szrmaz, sokszor vegykezelt lelmiszerek vsrlst, ezzel vltozatosabb tve a tpllkozst pldul a tli idszakban. Erre a clra plt ptmnyben, hthzban, vagy fld veremben, pincben. Aszalvnyok: Legegyszerbb tartstsi, trolsi megolds, ami egyben knny szllthatsgi tulajdonsgokkal, sokszn felhasznlsi krrel is prosul. Nem ignyel nagy befektetst, mgis megmarad a gymlcsben a legnagyobb tprtk! Jl aszalhat fajtk kivlasztsval kezddik. Ilyenek: szilva (Besztercei, Nemtudom szilvk), fojts krte, kenzi alma, kormos alma, birs. Aszal ptse szksges. Az aszalt a hagyomsos, hztji lptkv alaktva gazdasgosan feldolgozhat a gymlcs.

Aszalt gymlcsk

Az aszal kialaktsa: Kalap ptmny, vlyogfallal, cserepes, stortetvel vdve. Az egyik oldalon bejrattal, a msik oldalon a tzelberendezs kivezetsvel. A tzelberendezs mkdtetshez szksges faanyagot a gymlcss tisztntartsakor begyjthet elegend mennyisgben. A klyha pelyvs vlyogsrral krbetapasztott, a bels tr kzepig benyl, kopors forma, lemezes klyha. A vlyogon keletkez repedsek folytonos javtst ignyelnek, idnknt jra kell tapasztani, hogy egyenletes legyen a hleads.

36

Lekvrok A bels teret klnbz magassgokban elhelyezett fagerendkkal, tartgerendkkal alaktsuk ki, amikre elhelyezhetk az aszalkasok, ezekbe pedig az aszaland gymlcs. A gymlcsnyekben, vagy a melljk teleptett mhszetekbl nyert mz s az aszalvnyok jl kombinlhatak. Jl rtkesthetek s keresettek is a mzzel eltett, aszalt gymlcss befttek is! Lekvrok: A teljesen tiszta, termszetes gymlcsbl kszlt, szermentes, j minsg, hagyomnyosan kszlt lekvr mindenkor magas piaci rtket kpvisel. Fontos, hogy a lekvrfzsre sznt gymlcs cukor- s aromatartalma magas legyen (pl. Nemtudom szilva). A msik nagy elny, ha magvavl fajtt vlasztunk, hiszen az megknynyti a feldolgozst (pl. Besztercei szilva). A j lekvrhoz frissen szedett gymlcs kell, amelyet tvlogatva, megtiszttva, kimagozva szabadtzn, lassan keverve, katlanba helyezett rzstben kell besrteni. Kialakthat egy tjjelleg, az adott trsgre jellemz zvilg lekvr-, dzsemsorozat, amelyet jellegzetes formj, vagy az adott terleten ellltott agyagednyekben rtkesthetnk, akr az ko-, vagy a falusi turizmushoz kapcsolva. Plinka: A gymlcs a magyar ember szmra mindig is fontos volt, s mert ma mr egyrtelm, hogy kivl gymlcs nlkl nincs kivl plinka, ehelyett kell a plinka alapblcsessgt kzlni: j gymlcsbl lehet rossz plinkt fzni, de rossz gymlcsbl lehetetlen jt. 2002-ben lpett letbe az j Magyar lelmiszerknyv, amelyben mr egyrtelmen megklnbztettk a plinkt s az ipari szeszekbl kszlt, kommersz szeszes italokat. A plinka, vagy gymlcsprlat olyan szeszes ital, amelyet kizrlag gymlcs, vagy gymlcs mustjnak alkoholos erjesztsvel s leprlsval nyernek.

37

Eurpai unis csatlakozsunkat kveten a plinka vdett itall is vlt, hiszen csak a magyar terleten termett gymlcsbl kszlt prlat viselheti ezt a nevet (kivve a barackplinka elnevezst, amit mg 4 ausztriai tartomny is hasznlhat). gy lett a plinka hungarikum! A nv hasznlathoz szigor elrsoknak kell megfelelni: a prlatnak minden szempontbl tisztnak kell lennie, 100%-ban gymlcsbl kell kszlnie! Azaz: nem adagolhat hozz cukor, alkohol, aroma; ksztshez kizrlag Magyarorszgon termelt nemes s vadgymlcss, szltrkly s aszszl-trkly hasznlhat fel; alkoholfoka minimum 37,5% V/V kell, hogy legyen; a gymlcst, trklyt Magyarorszgon cefrzzk, proljk, rleljk s palackozzk! A hazai plinkaflk kzl kiemelkedve egy minsgibb, prmiumtermk kategrit alkotnak az gynevezett eredetvdett plinkink. Az eredet megjellse azt jelenti, hogy a termk ellltsnak minden fzisa, az alapanyag ellltstl, a ksztermk csomagolsig a meghatrozott fldrajzi terleten kell trtnnie. Ilyenek a teljessg ignye nlkl: a Szabolcsi almaplinka, a Szatmri szilvaplinka, a Gnczi barackplinka, a Kecskemti barackplinka, a Bksi szilvaplinka. Ilyen cmre azonban csak olyan plinka plyzhat, amelynek minden sszetevjnek eredete meghatrozhat, minsge kifogsolhatatlan s legfbb garancija, hogy honnan szrmazik. A minsgi prlat ksztshez kizrlag fogyasztsra rett, egszsges s tiszta gymlcs dolgozhat fel! A szennyezdsek (penszgombval fertztt, rothadt gymlcsk) minsgi hibkhoz vezetnek. J plinka fzhet a kvetkez gymlcskbl: alma, fekete fonya, birs, bodza, csipkebogy, gesztenye, fekete s fehr eper, kkny, krte, mlna, meggy, szibarack, ribiszke, srgabarack, som, szamca, szeder, szilva, szltrkly. A szltrkly nem ms, mint a prsels utn visszamaradt gerezd, mag, hj. A hjban viszszamaradt cukor- s savtartalom erjeszthet. Sok helyen a plinkafzdk a vadgymlcsk zvilgval is ksrleteznek, melyek a vadalma, a vadmeggy, a vadcseresznye, a berkenye s a vadkrte. A plinkakszts egy egyszer folyamat, gyakorlatilag egy desztillci. Azonban, ha nem szakember lltja el, a vgeredmny egy ihatatlan s egszsgtelen ital lesz. A plinkafzs alapjai elsajtthatk, megtanulhatk, de igazn nemes, zes s egszsges ital ksztshez tbb ves tapasztalatra s nagyfok tudsra, valamint a hatlyos jogszablyok ismeretre s betartsra van szksg! Fontosabb jogszablyok: Magyar lelmiszerknyv 1-3-1576 szm elrsa; 1997. vi XI. trvny a vdjegyek s a fldrajzi rujelzk oltalmrl; 2003. vi LXXXII. trvny az lelmiszerekrl;

38

2004 vi LXXXIII. trvny a jvedki adrl s a jvedki termkek forgalmazsnak klns szablyairl szl 2003. vi CXXVII. trvny mdostsrl; 148/2004. (X. 1.) FVM-ESZCSM-GKM egyttes rendelete a plinka ellltsnak szablyairl a szlfeldolgozs s a borkszts sorn keletkez mellktermkek leprlsrl s kivonsrl szl 75/2004.(V.4.) FVM rendelet mdostsrl. A plinkafzs hasznosthat mellktermkei: A kifztt cefre maradvnya a cefremoslk, ami gymlcsfajttl fggen 90% vizet, 6-7% szrazanyagot, 1% krli nyersrostot, zsrt s hamut tartalmaz. Ersen lgos homoktalajon cellulz nyrfaerd tpanyagptlsra is fel lehet hasznlni. Egyes gymlcsk cefremoslka llatok etetsre is alkalmas, pldul a trklycefre a sertsek s libk kedvenc eledele. A cefremoslk felhasznlsra szmos ksrleti prblkozs trtnik. Tzeggel keverve pldul jl hasznosthat a zldsgtermesztsben, mivel a talaj tpanyag- utnptlst jl segti. Nem gazdasgos viszont llati eledelknt hasznostani, mert ahhoz mr tl alacsony a tpanyagtartalma. Mhszeti termkek: Maga a mhszet s a mhszeti termkek egy kln fzetet rdemelnnek az rtri, honos gazdlkodsi mdok kzl. A mhszet szoros kapcsolatban ll a gymlcsnyekkel, az rtri erdsgekkel, a fszer- s gygynvnyekkel, hiszen alapanyagt ezeknek ksznheti.

Lp kivtel, lp

39

Magyarorszgon tbb, mint 800 nvnyfajt ltogatnak a mhek. Fajtamzrl csak akkor beszlhetnk, ha a mz ksztshez hasznlt nektr tlnyom rsze a megnevezs szerinti nvnyrl szrmazik. A megfelel termelsi technolgival biztosthat a fajtamz tisztasga. Ennek alapfelttele a lpek resre pergetse a fajtamz gyjtse eltt, valamint az adott nvny virgzsnak idpontjban a mhllomny megfelel helyre trtn vndoroltatsa. Amennyiben nagy terleten virgz, azonos nvnyrl gyjtik a mzet, akkor megfelel tisztasg fajtamzet nyernk, ha azonban egyszerre tbb nvnyfaj virgzik, a begyjttt nektrbl vegyes virgmz kszlhet. Fajtamzek: akcmz, hrsmz, napraforgmz, repcemz, selyemfmz (vaddohnymz, selyemkrmz), facliamz (mzontfmz), gymlcsmz, gesztenyemz, pohnkamz (hajdinamz), levendulamz, somkrmz, szolidgmz, szirzsamz, deskmnymz, desharmatmz (erdeimz). Gygy- s fszernvnyek: A nvnyek tbbsgt szrtssal tartstjuk. A nvekedsi idszak folyamn, frissen kell ket szedni. Szrtshoz csak egszsges, mg virgzs eltt ll fiatal hajtsokat, leveleket hasznljunk. A leveleket ne morzsoljuk, ne trjk ssze, hanem egszben szrtsuk! Az gakat csokorba ktve, szraz, levegs helyen akasszuk fel. Ne kssk ket nagy csokrokba, mert gy hosszabb ideig tart a kiszrads! Vgl a szraz csokrokat lgmentesen zrd tartba kell helyezni. A legtbb gygynvny fszerknt is hasznosthat (kakukkf, citromf, majoranna). A fszernvnyeket fagyaszthatjuk is s gy egsz vben megtartjk friss aromjukat.

40

rtkests
Az egymssal terletileg s szervezetileg laza kapcsolatban lev biogazdasgok jelenleg htrnyban vannak a jl mkd rtkestsi szervezetekkel, gazdaszvetkezetekkel szemben, mivel az elszigetelt termelsi pontok nem kpesek megfelel mennyisg s azonos minsg ruval megjelenni a kereskedelmi piacokon. A biopiacok kialakulsnak nehzsgei, hogy ltrehozsuk hosszadalmas, forgalmuk nvelshez nagyon sok id s kitart munka kell. Amg a piac letkpess nem vlik, ldozatos, elktelezett s nagyon kemny szervezmunkra van szksg. A termelk szmra a biotermkek piaci rustst sikerek s kudarcok jellemzik. A fogyasztk a beszerzs nehzsgeire, magas rakra, a szk vlasztkra panaszkodnak. Erssgek: specilis ruknlat, a kereskedk szakmai ismerete, tapasztalata. Gyengesgek: tkehiny, magas rak, kevs ru (szk knlat), megmaradt kszlet kezelse, hasznostsi tjai. Lehetsgek: hazai npszersts, forgalmasabb sznterek, helyek felkutatsa, terjeszthlzat kiptse. Veszlyek: kevs a bels rtkestsre sznt termk, reklm, ismertsg hinya, kevs plyzati lehetsg, szrvnyos kopiac-hlzat (mindenkinek sokat kell utaznia, a vevnek is, a termelnek is). A tjgazdasgok nagy ellensgei a hiper- s szupermarketek; ugyanis a kereskedelmi lncok ris boltjaiban vsrol a fogyasztk jelents tbbsge (a forgalom 3080%-t bonyoltjk Eurpban), egy-egy gazdasg azonban kptelen teljesteni a multik ltal megkvnt beszllti elvrsokat, gy kiszorulnak a piacrl. A rendkvl les rversenybe sem tudnak j esllyel indulni. Ezrt nem marad ms vlasztsuk, mint hogy sajt maguk rtkestik termnyeiket. Az rtkests legjelentsebb szerepli a termelk utn a helyi nkormnyzatok, gazdaszvetkezetek. Ezek tmogathatjk s alakthatjk ki helyben, vagy kzeli trsgekben a termeli piacokat, npszersthetik a szedd magad akcikat. A termeli piac mellett szl, hogy itt a vsrl kzvetlenl a termeltl veszi a friss termket, knnyebben alakul ki bizalmi viszony. A termel, keresked beiktatsa nlkl, maga rustja sajt termnyt, gy annak ra sem lesz olyan magas, s a haszon is a gazda zsebben marad. A szedd magad akciknak nagy hagyomnyai vannak haznkban. Az emberek szeretik maguk megvlogatni s sszelltani a megvsrolni kvnt termseket, mikzben ez egy j kikapcsoldsi s csaldi program is egyben, ami friss levegn, szp krnyezetben trtnik. Hasonl elven mkdnek a helyben kialaktott, termeli boltok is. Kialakthatk a gazdasghoz kzel, s gy a vsrl betekintst nyerhet a gazdlkods folyamatba is, szintn bizalmat nvel erknt. Ha a bolt kialaktsa helyben nem oldhat meg, akkor kell a mozgbolt lehetsgn gondolkodnunk. A mozgbolt lnyege, hogy a termel megy, s viszi rujt a vsrlhoz. Olyan

41

helyen mkdtethetk ezek, ahol naponta sok ember megfordul, ilyenek az vodk, iskolk, hivatalok, mveldsi s kzssgi hzak. Tovbbi fontos s kiemelend hasznosti ezen termkeknek a helyi ttermek, csrdk, ifjsgi s gyermektborok, vodk s iskolk, onkolgiai s kutat intzetek. A stratgit a krnyezettudatos, a termszettl elszakadni nem akar, vrosi lakossgra kell pteni. k ugyanis olyan kereskedktl szeretnnek vsrolni, akik maguk termeltk meg rujukat, s ha kell, betekintst engednek a gazdasgukba is. J plda a loklis sszefogsra, hogy a gazdk termelte gymlcst a falubeli asszonyok lekvrr fzik, majd a kzmves iparosokkal sszebeszlve helyben ksztett agyagednyekbe tltik. Ha a krnykbeli mhszek is bellnak a lncba, mris ksz a helyi specialits.

42

Tmogatsok
Egy beruhzsi dnts meghozatalakor tbb alternatv lehetsg knlkozik a finanszrozsi konstrukci kivlasztsa sorn egy vllalkozs szmra (plyzat, hitel, tke, sajt forrs). Termszetesen mindenki trekszik arra, hogy az adott krlmnyek kztt a legkedvezbb felttelrendszer keretben jusson forrshoz. Taln a sajt forrs knlkozik a legolcsbbnak, de ez korntsem igaz mindig. A plyzat, hitel, tke hrmas kzl a legelnysebb feltteleket ltalban a plyzat knlja a gazdlkodknak, kis- s kzpvllalkozsoknak.Fontos tudni, hogy vannak olyan elrsok, ktelezettsgek, amelyek kltsgeket jelentenek a vllalkozs szmra. Figyelemmel kell lenni arra, hogy az erpai unis plyzatok nem mindig akkor aktulisak, amikor a vllalkoznak szksge lenne r s azok is utfinanszrozssal nyerhetk el. Ennek ellenre elmondhat, hogy a plyzati pnz egy olcs finanszrozsi forma, amit clszer ignybe venni, ha ppen addik ilyen lehetsg. A tmogatsok trgya folyamatosan vltozik, 2008-as vre vonatkozan az Eurpai Mezgazdasgi Vidkfejlesztsi Alapbl (EMVA) finanszrozott tmogatsok napraksz informcii a Fldmvelsgyi s Vidkfejlesztsi Minisztriumtl s a Mezgazdasgi s Vidkfejlesztsi Hivataltl tudhatk meg. Fldmvelsgyi s Vidkfejlesztsi Minisztrium elrhetsge: Cm:1055 Budapest, Kossuth Lajos tr 11. Postacm: 1860 Budapest Telefonszm: 06-1 301-4000 Web: http://www.fvm.gov.hu Mezgazdasgi s Vidkfejlesztsi Hivatal elrhetsge: Cm:1095 Budapest, Soroksri u. 22-24. Postacm:1385 Budapest 62. Pf. 867. Telefonszm: 06-1 3743-603 Web: http://www.mvh.gov.hu MVH regionlis illetkessg Borsod-Abaj-Zempln megyei kirendeltsg elrhetsge: 3500 Miskolc, Mindszent tr 1. 3501 Miskolc, Pf.: 646. Telefonszm: 06-46 814-900, 06-46 814-901 Web: http://www.mvh.gov.hu A legnagyobb tmogats helyi gazdaszervezet kialaktsval rhet el. Ezeken bell gazdk nem csak tapasztalataikat, eredmnyeket oszthatjk meg egymssal, hanem egytt plyzhatnak, knnyebben rteslhetnek az aktulis tmogatsi rendszerrl.

43

A kistrsgi termkek hatkony kereskedelmben az sszefogs, a klcsns segtsgnyjts elengedhetetlen kvetelmny, s ez a gazdlkods minden szintjre rk rvny ajnls! 20072013 kztti idszakban j lendletet kaphat a szaktancsads Magyarorszgon. Ez rszben ksznhet lesz az EMVA keretn bell meghirdetsre kerl, a gazdlkodk ltal ignyelhet szaktancsadsi dj tmogatsnak. Terleti Szaktancsadsi Kzpontok hlzata lesz hivatott ezen elrsok kapcsn a gazdlkod rszre gazdasg specifikus tancsads nyjtsra. A terleti agrrkamark is rszt vettek az elzetes nyilvntartsbavteli eljrsban s minden terleti agrrkamara mellett ltrejtt a Szaktancsadsi Kzpont. Amennyiben a gazdlkod tmogatst kvn ignybe venni a szaktancsadsi tevkenysg dja utn az albbiakra kell figyelemmel lennie: akkreditlt TSzK-val kell szerzdst ktnie (formanyomtatvnyon); nvjegyzkben szerepl szaktancsad kell, hogy a tevkenysget elvgezze; a szaktancsadnak a szaktancsadi tevkenysg sorn minden esetben a klcsns megfeleltets s a munkabiztonsg tmakrben szaktancsadst kell vgeznie. Ezen tlmenen nyjthat a gazdasg sszteljestmnynek javtst szolgl szaktancsot. Forduljon bizalommal a terleti agrrkamara Szaktancsadsi Kzpontjhoz, mely BorsodAbaj-Zempln megyben az albbi ton rhet el: Agrrium Kht. 3529 Miskolc, Csabai kapu 62. Telefon: 06-46 562-243 Fax: 06-46 304-882 Email: agrar.kamara@chello.hu A tmogats mrtke a szaktancsadsi dj 80%-a az albbi fels hatrok figyelembevtelvel a kvetkezkppen alakul. A tmogatsi sszeg fels hatra kertszeti termel esetn: Kertszeti termelk gazdasg- Tmogats sszegnek fels hatra (forint/gyfl/napmrete (EUME): tri v) 1-2 3-8 9-20 21-100 10< 40 000 60 000 100 000 190 000 350 000

az 52/2007. (VI. 28.) FVM rendelet 2. szm mellklete alapjn

44

Hatlyos jogszablyok
A biogazdlkods megkezdshez vagy fejlesztshez elengedhetetlen a hatlyos jogszablyok ismerete. Ebben a tmban az albbi hazai jogszablyok ismerete szksges a biogazdkodknak: 140/1999. (IX. 3.) Korm. rendelet a mezgazdasgi termkek s lelmiszerek kolgiai kvetelmnyek szerinti ellltsrl, forgalmazsrl s jellsrl; 74/2004. (V. 1.) FVM rendelet a mezgazdasgi termkek s lelmiszerek kolgiai kvetelmnyek szerinti ellltsnak, forgalmazsnak s jellsnek egyes eljrsi szablyairl.

45

Irodalomjegyzk
1. VTI TERV Consult Kft.: Megvalstsi terv a Tisza-vlgyi rapaszt rendszer I. temre / VI. Terleti tervezsi feladatok 2. VII. Tj- s fldhasznlat vltstervezsi feladatai; VII/4C. zonlis programcsomagok, intzkeds tpusok a cigndi trozra s a csatlakoz mintaterletre (VTT I/a tem) 3. Kovcs ZsoltBalogh Pter: rtri gazdlkods Nagykrn, Krnyezettudomnyi Kzpont: Helyi fenntarthatsgi esettanulmnyok 2002 4. BOKARTISZ Fzetek 2. rtri gymlcsszet 5. Mhszetrl: http://www.magyarmez.hu 6. Hatlyos jogszablyok biogazdkodknak: http://www.biokontroll.hu-/aktualis/index. html 7. Tarpa Natura Kft. s a www.mesterpalinkak.hu 8. Biokultra Egyeslet htm#eloiras%23eloiras Kiadvnyai: http://www.biokultura.org/biotermek/eloallitas.

9. http://www.agroinform.hu/aktualis/?act=showItem&id=730 10. http://www.bio-kosar.hu/biogazd.htm 11. www.vizugy.hu (VT-trcakzi hrlevele 2004) 12. Agrrgazdasgi Kutat Intzet s Kroly Rbert Fiskola: Megvalstsi terv ksztse a tiszai nagyvzi meder vzszllt kpessgnek javtsra (I. tem), valamint a kapcsold kistrsgekben az letfeltteleket javt fldhasznlati s fejlesztsi program kidolgozsa (Vsrhelyi Terv Tovbbfejlesztse, I/B. tem) Hullmtri Gymlcsk Programcsomag 13. Dr. Balzs Klra: Integrlt gymlcstermeszts az Eurpai Uniban in: Mezgazdasgunk tja az Eurpai Uniba. Orszgos Mezgazdasgi Knyvtr s Dokumentcis Kzpont

46

Ha krdse van, krjk, keressen minket: Vzgyi s Krnyezetvdelmi Kzponti Igazgatsg 1012 Budapest, Mrvny utca 1/d Levlcm: 1253 Budapest, Pf. 56. Kzponti telefonszma: +36-1/ 225-44-00 www.ovf.hu Krnyezetvdelmi s Vzgyi Minisztrium Fejlesztsi Igazgatsg 1135 Budapest, Vci t 45. Levlcm: 1399 Budapest, Pf: 677 Kzponti telefonszm: +36-1/ 238-6666 www.fi.kvvm.hu

Az Eurpai Uni ltal trsfinanszrozott projekt


Infovonal: 06 40 638 638 nfu@meh.hu www.nfu.hu