Managementul proiectelor

Student :Savin Lucian Specializarea :Management Anul :III Grupa :II

1. Descrierea afacerii

Pentru S.C. HOME SNAIL S.R.L trebuie intocmit un plan de afaceri viabil pentru a putea obtine un credit bancar de 12.000 € pentru deschiderea unei crescatorii de melci comestibili in judetul Caras-Severin. Suma trebuie sa acopere costurile cu infiintarea firmei amenajarea terenului si spatiile anexe,instalatii achizitionate din afara tarii. Planul consta in deschiderea unei firme care sa se ocupe cu cresterea si comercializarea comestibili. Planul de afaceri prezinta sumele totale de care este nevoie inca de la infiintare si pana la generarea de profit. In prima faza imi propun sa infiintez o crescatorie in aer liber si dupa ce aceasta va genera profit sa dezvolt afacerea acoperid spatiul si marind suprafata de crestere. Zona geografica in care se afla terenul , pot spune din ceea ce am constatat la fata locului ca este foarte buna pentru dezvoltarea in conditii optime a specie de melci Helix aspersa maxima. Cererea pe piata exista ,deoarece in Romania acest gen de afacere neexploatat la maximum are reale sanse de reusita . Publicitatea on-line ne ajuta ca sa ne creem o imagine in fata clientului ,sa tinem legatura cu acesta ,raspunzand la orice cerinta sau nedumerire ar avea. Totuşi întrucât această activitate este la noi în stadiul de pionierat este absolut necesar ca să fie privită ca o afacere în sine şi nu ca un mod de îmbogăţire peste noapte şi ca atare tratată cu seriozitate. În plus în momentul demarării unei astfel de iniţiative omul trebuie să ia în calcul şi posibilităţile sale financiare şi să nu se hazardeze la accesarea unor credite, a căror valoare depăşeşte posibilităţile lui financiare. Cel mai recomandat este demararea afacerii cu cumpătare prin accesarea unor fonduri nerambursabile (gen SAPARD, etc.) sau a unor credite cu dobândă redusă (ex: creditele oferite de Statul Român prin programul Fermierul), astfel încât incapacitate de plată. să nu ajung în melcilor

în cantităţi adecvate pentru sinteza proteică. Un kilogram de carne de melci rezultă din 4-4. partea moale destinată consumului reprezintă circa 40%.2. efectuarea platilor ratelor de rambursare. Datorită cantităţii şi calităţii ridicate a aminoacizilor din proteinele sale carnea de melc este uşor digerabilă. Dăcă e făcută respectând toate condiţiile din recomandările specialiştilor. Preţul en-gros pe kilogramul de melc viu poate varia între 3. partea comestibilă a melcului conţine în structura sa 79-79. sănătoasă şi hrănitoare. ferma de melci poate aduce chiar în primii ani recuperarea investiei facute + un profit substanţial.5 şi 5. 2% glucide. Numărul de bacterii din carnea crudă de melc este redus (85000 germeni/g carne crudă) comparativ cu alte tipuri de carne crudă . Din greutatea totală a melcului.Date de identificare Numele firmei:Home Snail Codul unic de inregistrare:443789 Forma juridica de constituire:Societate Comerciala cu Raspundere Limitata .7% lipide (carnea de vită are 15. În proteinele din carnea melcului se găsesc 9 din cei 10 aminoacizi de care omul are nevoie. manager la SC HOME WALK SRL este unul cu reale sanse de generare de profit deoarece sumele pentru demararea proiectului sunt unele maximale. Valoarea nutritivă a cărnii de melci este dată de ponderea părţii comestibile şi de substanţele nutritive conţinute de aceasta. 1-1. 3. sunt posibile intreprinderea realizand in fiecare an un profit. in cazul in care este acceptat creditul bancar. O cantitate de 100 g are o valoare calorică de circa 80 calorii.5 kg melci vii. nedeshidratată.Sinteza planului de afaceri Planul de afaceri intocmit de Socaci Maria Mirabela.4%). 16-17% proteină. 1.5% apă.5% substanţe minerale. În stare proaspătă. iar cochilia 60%.8 euro iar carnea de melc (cunoscută sub numele de escargot) poate ajunge până la 50 euro.

xx BRD Nr. sferice. Cochilia unui melc adult are 4.5 sau 5 spire şi atinge un diametru de 30-45 mm şi o înălţime de 20-35 mm. cu un diametru de aproximativ 3 mm.de ordin in registrul comertului:J45/5647/2007 4. precocitatea ridicată (este matur la vârsta de 1 an). În prezent în Italia. Habitatul lui este reprezentat de grădini.com Persoana de contact:Socaci Maria Mirabela Conturi bancare deschise la :xxx.nr.9 Telefon.Rosmarinului. Depune în medie aproximativ 85 de ouă într-un cuib (acest număr poate varia între 30-102 ouă) situat la adâncimea de 3-4 cm. În stare naturală Helix aspersa aspersa poate fi întâlnit pe ţărmurile Mediteranei până pe coastele Spaniei şi ale Franţei.e-mail:0742771982. Helix aspersa are o mare capacitate de adaptare şi o durată de exploatare cuprinsă între 2 şi 5 ani. În funcţie de condiţiile climatice şi variaţiile regionale ale habitatului acestui melc.Acest melc are cochilia conică. Principalele motive care au determinat această situaţie sunt: ritmul rapid de creştere. ocupă peste 60% din piaţa melcilor comestibili. denumit şi Marele Gri sau gros gris.fax. prolificitatea crescută (depune circa 120 ouă în două reprize) şi este considerată specia care se vinde cel mai bine. convexă la vârf şi lăţită oblic la bază. iar incubaţia variază între 1-2 săptămâni.Planul operational 4.1 Tipul de melc utilizat Specia pe care o vom folosi este Helix aspersa maxima (20 g ). . ouăle sunt depuse într-un interval de timp cuprins între 5-21 zile de la împerechere.Natura capitalului social:roman-privat Valoarea capitalului social:subscris varsat 3000 euro Adresa:Str. parcuri şi alte zone cultivate.Ouăle speciei sunt albe.mariamirabelasocaci@yahoo.

Helix aspersa maxima denumit de francezi Gros-Gris (marele gri) si de englezi brown garden snail (melcul brun de gradină). cuvertura neţesută destinată protecţiei melcilor pe timpul iernii. împărţirea fermei în straturi cu destinaţie specifică: straturi de reproducţie şi straturi de îngrăşare 4. este mai închis la culoare comparativ cu cel al altor specii de melci. perioada de exploatare a unei ferme fiind de aproximativ 10 ani. lotul matcă de reproducători atestaţi şi selecţionaţi şi amestecul de seminţe necesar pentru asigurarea bazei furajere. este o specie nativă ţărmurilor Mediteranei. În plus suprafaţa de teren necesară pentru ca investiţia să fie viabilă din punct de vedere economic este de minim 2000 m2. fapt care acţionează ca inhibitor al crşterii şi dezvoltării melcilor necesitatea rotaţiei plantelor furajere în cadrul fermei pentru a preveni sărăcirea solului asigurarea bazei furajere nu numai sub aspect cantitativ cât mai ales calitativ prin tăierea la timp a plantelor pentru a preveni maturizarea lor timpurie.2 Alegerea Terenului Alegerea poziţiei în care se va construi ferma şi calitatea terenului sunt factori importanţi care trebuie să garanteze condiţii cel puţin acceptabile pentru a da startul activităţii. Dezavantajele rezidă din imposibilitatea controlării parametrilor de mediu astfel încât durata primului ciclu de producţie va fi de doi ani iar melcii vor fi expuşi la acţiunea factorilor nefavorabili de mediu şi a numeroşilor lor prădători. În cazul acestui sistem se folosesc nişte materiale specifice care nu pot fi achziţionate decât de la Institutul Internaţional de Helicicultură din Cherasco şi anume: plasa specială Helitex cu dublu scop: de a preveni evadarea melcilor şi de a ţine la distanţă dăunătorii. Cu toate că este apropiat ca dimensiuni de Helix pomatia are handicapul că nu se pretează la vânzare în stare vie.Imposibilitatea melcilor de a trăi o perioadă prea lungă de timp pe aceaşi suprafaţă datorită depunerii de mucus pe sol şi vegetaţie. restul materialelor specifice sunt achiziţionate o singură dată. folosirea ca lot matcă doar a reproducătorilor atestaţi şi selecţionaţi. Pentru a exploata în condiţii optime o astfel de fermă trebuie cunoscute câteva probleme esenţiale. Cu excepţia seminţelor care se achiziţionează anual. ţinând cont că melcul trăieşte în strânsă . întrucât bureletul paleal. Este foarte prolific si foarte apreciat pe piaţa internaţională. care se pretează bine la creştere. Aceasta specie este specia de melc cea mai utilizată în helicicultură şi poate fi crescută atât în climatele reci cât şi în cele mai blânde. dar doar în sisteme închise.

iar o densitate mult sub cea recomandată riscă să conducă la nerentabilitatea fermei.0 m. structura fizică şi chimică a terenului. astfel încât gradul de umezeală al acestora să fie cât mai redus.00 m şi o lungime de 30-50 m . fără precipitaţii. Apoi se îndepărtează eventualele resturi vegetale (rădăcini. 4. Între straturile periferice şi împrejmuirea exterioară de tablă zincată se amenajează alei exterioare cu lăţime de trei metri.5-1. etc. 4. Din cantitatea totală se reţine o cantitate de 500-700 g sol reprezentând probă medie. Central se amenajează o alee cu lăţimea de 2.L. aşchii. Proiectul trebuie să asigure folosirea cu maximă eficienţă a suprafeţei de teren. adica planul topografic al terenului prin care se precizează amplasarea acestuia. se etichetează şi se expediază pentru analiză la sediul firmei S. ambientul ales. În acest scop se înlătură stratul superficial al solului până la adâncimea de 15-20 cm şi se recoltează cca. cantitatea anuală de precipitaţii.50-4.legătură cu mediul care-l înconjoară. în scopul de a ţine la distanţă eventualii prădători. zonă care trebuie menţinută liberă de vegetaţie şi unde se administrează insecticide.R. temperatura. Proba medie se introduce într-o pungă curată de polietilenă. Numărul de probe se sol care se vor recolta se stabileşte în funcţie de suprafaţa de teren luat în considerare pentru înfiinţarea fermei.) şi se amestecă probele pentru omogenizare. orientarea faţă de punctele cardinale şi gradul de înclinare al pantei . 500g probă de sol (pentru fiecare probă de sol). întrucât o densitate prea mare a melcilor pe metru pătrat influenţează în mod negativ viteza de creştere a acestora.C. toate trebuie să corespundă cât mai mult posibil condiţiilor cerute de melc. ProHelix S.3 Întocmirea Planului Fermei După realizarea analizei de sol. avînd o lăţime de 2. în paralel cu aplicarea eventualelor amendamente se trece la elaborarea proiectului fermei. separate între ele prin alei cu lăţime de un metru. frunze) şi impurităţi (cioburi. Probele de sol se recoltează cât posibil pe vreme uscată. prezenţa sau absenţa vânturilor şi a depunerii de rouă. forma lui. prezenţa şi accesibilitaea unei surse de apă. Dacă suprafaţa de teren permite este necesară amplasarea în jurul fermei a unei bariere de protecţie cu lăţimea de 0. într-un recipient curat şi uscat. Tehnologia de creşterea a melcilor în ciclu biologic complet presupune împărţirea suprafeţei fermei în straturi cu destinaţie precisă (straturi de creştere/îngrăşare şi straturi de reproducţie). ierburi.50 m. se închide.4 Pregătirea Terenului . cu ajutorul unei săpăligi.

dărâmături. se adaptează mult mai uşor pe solurile mai compacte comparativ cu alte specii. la o adâncime de maxim 30 cm pentru a evita formarea la suprafaţă a unui amestec heterogen de soluri. Aceste operaţiuni se vor efectua în aşa fel încât să cuprindă toată suprafaţa crescătoriei. în funcţie de necesităţile impuse de teren. În mod obişnuit se utilizează varul nestins (CaO) sau varul stins. O altă opţiune o reprezintă creşterea speciei Helix lucorum care datorită particularităţilor sale ecologice. În următorul stadiu se corectează compoziţia chimică a solului. Luând în consideraţie ambele deziderate se poate recomanda ca adâncimea optimă de efectuare a arăturii să fie de 25-30 cm. . sub care se pot ascunde animalele dăunătoare şi care pot împiedica următoarele faze ale amenajării. frunze moarte şi alte materiale vegetale. Se recomandă ca o primă operaţiune de pregătire a terenului curăţarea acestuia de mărăcini. iar solul va fi moale şi bine afânat. Dacă procentul de argilă (>35%) este prea ridicat se poate interveni prin administrarea de nisip. Etapa finală a pregătirii terenului presupune frezarea lui de cel puţin două ori până când toţi bulgării vor fi mărunţiţi. Totuşi arătura nu trebuie efectuată la o adâncime mai mică întrucât unul din principalele scopuri ale acestei operaţiuni este distrugerea galeriilor de cârtiţă. cretă furajeră sau a unui amestec de roci calcaroase fin mărunţite. dar datorită dificultăţilor practice pe care le ridică această activitate este recomandabil să se evite pe cât posibil amplasarea fermelor de melci pe astfel de terenuri. Arătura terenului trebuie realizată nu prea profund. Ca(OH)2. Dacă avem de-a face cu un sol sărac în calciu pe lângă var se recomandă ca alternativă administrarea în cantităţi adecvate de praf de marmură. trunchiuri de copaci. În acest scop se procedează la amendarea terenului în vederea ajustării eventualei acidităţi.Pentru crearea unor condiţii optime pentru creşterea şi înmulţirea melcilor este obligatorie pregătirea terenului. fara a afecta insa zonele inconjuratoare.

4.labilă şi ele pot produce moartea şi distrugerea în lanţ a ecosistemului. În acest sens mai întâi trebuie găsită modalitata optimă de a preveni evadarea melcilor. cu dimensiunea de 2x1m. lucru care se realizează prin delimitarea perimetrului exterior printr-un gard de tablă zincată şi amenajarea unor ţarcuri interioare cu ajutorul plasei Helitex. având grosimea de 0. . În funcţie de posibilităţi se recurge la un sistem de irigaţii alimentat direct de la o sursă sau generator de curent. deoarece îl stimulează pe melc să se hrănească şi îl împiedică să intre în somnul estival.3-0. sfârşind prin a pune în pericol chiar şi sănătatea omului. pentru a asigura o stropire optimă în ambele direcţii. Perimetrul exterior se realizează din coli de tablă zincată (de preferat ondulată). Partea sa exterioară care include microaspesoarele.5 Executarea Sistemului de Irigaţii Sistemul de irigare este strict necesar în caz de secetă.6 Amenajarea Fermei Următorul pas este amenajarea propriu-zisă a fermei de creştere a melcilor.5 mm. 4. se amplasează deasupra părţii mediane a straturilor. Sistemul de irigaţii se îngroapă în pământ pentru a proteja ţevile de plastic de acţiunea dăunătoare a razelor ultraviolete.

Atât straturile de reproducţie cât şi cele pentru creştere se înconjoară cu plasă Helitex. Materialul folosit trebuie să fie neted. Pentru o mai bună protecţie generală deasupra tablei.5 m. care este rezistentă la secreţia acidă a melcilor şi este prevăzută. cu diametrul de 3-4 mm) până ce va cuprinde în întregime plasa de Helitex. lungimea de 2 m şi lăţimea de 1. 4. Gardul se consolidează prin implantarea la distanţa de 1.Tabla se îngroapă în pământ la o adâncime de minim 30 cm. În vederea montării plasei Helitex se sapă un canal (dinspre interior spre exterior) adânc de 10 cm pe toată circumferinţa stratului. pentru a preveni accesul rozătoarelor în fermă. La intrarea în fermă. în care se toarnă un strat de beton gros de 5-10 cm.8 m. cu două opritoare. se pune un lighean cu soluţie de hidroxid de sodiu pentru dezinfectarea mâinilor. Se desface plasa Helitex pe întreaga lungime a gardului şi se întinde pe pământ.7 ETAPE NECESARE 4. astfel încât stâlpii de lemn să rămână pe partea exterioară a plasei. pentru a împiedica evadarea melcilor. pe întreaga circumferinţă a fermei se pune plasă de sârmă şi sârmă ghimpată (la extremitatea superioară) până la înălţimea de 1. TRECEREA MELCILOR PE STRATURILE DE HIBERNARE . lângă poartă. Apoi se trece la implantarea stâlpilor de lemn la distanţa de 4-5 m între ei şi la fixarea gardului interior pentru separarea straturilor. La intrarea în ferma de melci se amplasează dezinfectorul (bariera de dezinfecţie). În acest scop se sapă o groapă cu adâncimea de 30-35 cm. fără asperităţi (pentru a nu permite accesul insectelor dăunătoare şi a rozătoarelor). Se îngroapă apoi în pământ plasa circa 10 cm şi se acoperă cu pământul scos din canalul săpat. care serveşte la dezinfectarea încălţămintei şi a roţilor frezei. iar restul (70 cm) rămâne deasupra acestuia. Se ridică plasa şi se fixează pe stâlpii de lemn prin intermediul unor scoabe din material plastic sau fier. Stâlpii de lemn au diametrul de 5 cm şi trebuie să rămână 90-100 cm deasupra solului.90 m unor stâlpi (din ciment. Uşa de acces în fermă se realizează tot din tablă. rezistent la condiţiile climatice cele mai nefavorabile şi să aibă o capacitate electrolitică ridicată. Prin deschizătura din partea de sus se trage sârma de fier (plastificată sau zincată.1. fier sau lemn) în partea sa interioară.7. În dezinfector se pune un burete gros de 10-15 cm înmuiat în hidroxid de natriu.

înainte de apusul .. evitarea băltirii apei pe straturi. O altă variantă presupune continuarea hrănirii cu concentrate pe straturile depopulate şi recoltarea regulată a melcilor care se adună la hrănitori. ţigle tip coamă etc). iar melcii recoltaţi se introduc în straturile de hibernare. unde ei se adună în număr mare. cum ar fi: hârtia albă de ambalaj. 20 % din numărul total de straturi destinate reproducerii.  după ce s-a realizat recoltarea melcilor din interiorul straturilor culegerea lor din ţarcurile depopulate trebuie să continue întrucât este practic imposibilă culegerea melcilor de pe un strat într-o singură zi. Numărul acestor straturi reprezintă cca. se îndepărtează resturile de vegetaţie. ei vor avea tendinţa să iasă din interiorul ţarcurilor. cutii întoarse. astfel încât în cazul căderii brumei riscul de a prinde melcii fără protecţie să fie minim. Doar cazurile de secetă prelungită fac necesară realizarea unei irigaţii seara timp de 20-25 minute. pentru a crea melcilor rezervele de lipide necesare pentru intrarea lor în hibernare întro stare fiziologică corespunzătoare.Pentru o gestionare mai uşoară a procesului de hibernare încă de la începutul lunii octombrie se poate restrânge numărul straturilor de reproducere folosite prin mutarea melcilor pe straturile destinate iernării.  straturilor de reproducere destinate acestui scop trebuie să li se asigure o întreţinere corespunzătoare: îndepărtarea vegetaţiei rămase în urma tăierii.  în paralel pentru această primă fază se poate recurge la materiale care atrag melcii. întrucât în condiţiile tăierii vegetaţiei şi implicit lipsa hranei. În acest sens melcii se recoltează dimineaţa şi seara de pe plasă. Vegetaţia se tunde la înălţimea de 5-7 cm.  se reduce frecventa şi durata irigaţiei: se execută o singură irigaţie seara timp de 10-15 minute.două ore după apusul soarelui. Operaţiunea se efectuează dis de dimineaţă. deasemenea se poate realiza şi combinarea celor două metode. În această perioadă pe straturile de hibernare trebuie realizate următoarele: se insistă pe furajarea cu concentrate de bună calitate. în această direcţie una din cele mai bune metode este combinarea culegerii reproducătorilor de pe plasa Helitex cu verificarea zilnică a hrănitorilor cu concentrate (mai ales în cazul în care concentratul este protejat de umiditate cu lădiţe de lemn. cu mâna de sub opritorul plasei sau de pe vegetaţia din apropiere ei. etc. împiedicarea evadării melcilor de pe straturi prin îndepărtarea lor de pe plasa Helitex dimineaţa şi seara datorită creşterii de 3-4 ori a densităţii melcilor pe unitatea de suprafaţă hrănitorile se vor amplasa la distanţă de 1 m una de alta  se recoltează toţi melcii. când roua uşurează munca şi/sau în intervalul cuprins între o oră înainte . Apoi se trece la culegerea manuală a melcilor de pe interiorul straturilor conform planificării iar pe straturile care nu sunt tunse continuă alimentaţia cu concentrate.  în următoarele 6 zile se realizează planificarea tunderii straturilor. chiar şi indivizii care nu au ajuns la maturitate începând din afara stratului direct. se culeg melcii prezenţi pe ele şi se introduc în straturile de iernare. scânduri de lemn.

În cazul în care se preconizează scăderi bruşte de temperatură.   în cazul hibernării în aer liber purgarea se realizează pe straturile de hibernare. 4. Dacă temperaturile nocturne sunt scăzute (4-5°C) iar în timpul zilei nu se depăşesc 15°C. momentul purgării depinde de condiţiile meteo. Pentru a preîntâmpina efectul negativ al variaţiilor termice este important să se urmărească prognozele meteo astfel încât metodele de protecţie să fie aplicate cât mai târziu posibil când vremea a intrat într-o fază de răcire constantă (temperatura afară începe să scadă în mod regulat sub 0°C). întrucât frigul umed are un efect mult mai . cădere de brumă. dar nici să nu se lase melcii neprotejaţi când temperatura afară începe să scadă în mod regulat sub 0°C. Alegerea perioadei optime de instalare a protecţiei de iarnă are o importanţă covârşitoare în reuşita hibernării.8.  purgarea este o etapă etapă care trebuie realizată în vederea pregătirii melcilor pentru hibernare. De asemenea mijloacele de protecţie care se folosesc se vor amplasa pe teren pe vreme uscată. Paiele folosite trebuie să fie foarte bine uscate.2 PURGAREA In ultimile 7 zile înaintea momentului planificat pentru purgare se reduce frecvenţa administrării hranei şi cantitatea de furaj.00 .3 MONTAREA SISTEMULUI "SANDWICH" Montarea sistemului sandwich se va face doar când se observă la melci prezenţa epifragmului. convex şi inserat cât mai aproape de deschiderea cochiliei.7. Prin purgaţie se întelege o perioadă de cel puţin 7 zile (în cazul melcilor maturi)/3-5 zile (în cazul puietului) în care melcii sunt ţinuţi fără hrană. se recomandă alegerea unei perioade cu precipitaţii reduse şi temperatura în scădere constantă.00. şi nu există depunere de rouă irigarea se realizează dimineaţa în intervalul 7. Se recomandă întârzierea cât mai mult cu putinţă a momentului de înfiinţare a sistemului de protecţie. în scopul de a elimina din tractul digestiv al melcilor resturile de hrană. În timpul purgării melcilor nu li se administrează hrană şi se evită udarea lor. 4.soarelui. cu cât epifragmul este localizat mai spre interiorul cochilie cu atât rezervele de hrană sunt mai sărăce existând riscul ca variaţiile termice din timpul perioadei de de hibernare să determine consumarea rapidă a acestor rezerve. Melcul se aflat în stare fiziologică optimă pentru intrarea în iarnă atunci cand:   epifragmul este ferm. epuizarea melcului şi în final moartea lui. îngheţ se va scurta perioadei de purgare şi se va urgenta montarea sistemului "sandwich".7.

În acest scop se pot folosi recipinte din lemn. se trage în exteriorul stratului peste plasa de Helitex. cărămizi puse din loc în loc. plastic.  adăposturile se distribuie cât se poate de regulat pe suprafaţa straturilor insistând pe zonele din apropierea plasei Helitex unde puietul se îngroapă de regulă. Se recomandă evitarea obiectelor metalice întrucât fiind bune conducătoare de căldură în condiţii de temperaturi scăzute nu îşi vor îndeplini scopul de reţinerea a aerului cald care se ridică din sol ca urmare a efectului de seră creat în solar.distructiv decât un mediu rece şi uscat. polistiren.  peste ele se pune folie de TNT permiţând astfel eventuala lăstărire a vegetaţie fără riscul de a ridica cuvertura neţesută din punctele de fixare. tinând cont că pe o fâşie de 5 cm în imediata vecinătate a plasei urmează a se aşeza pe sol de TNT-ul cu ajutorul unor pari de lemn. Condiţii optime pentru înfiinţarea protecţiei de iarnă:     temperatura medie în răcire constantă variaţii termice reduse între zi şi noapte vreme fără precipitaţii umiditate moderată a solului Sistemul sandwich care se montează astfel:  imediat deasupra solului se crează o reţea de adăposturi artificiale destinate adăpostirii melcilor care nu se îngroapă. cauciuc. respectiv cel drept.cu condiţia să prezinte pereţi laterali şi să nu depaşească în înălţime faţă de sol 10 cm. pe suprafaţa păturii de TNT dispusă inferior se pune un strat de paie gros de 20-25 cm. răsucindu-se spre interior şi suprapunându-se pe o distanţă de 10 cm cu acesta capătul liber. următoarea pătură de TNT şi se va fixa în felul următor: capătul stâng se fixează odată cu capătul omolog al TNT-ului dispus inferior. brazde de pământ sau alte modalităţi care să asigure o fixare cât mai etanşă a cuverturii neţesute.  o o  . În acest sens se recomanda înfiinţarea sistemului de protecţie înainte de începerea lungilor perioade din toamnă cu ploi reci. etc.

lungime lungime L = strat strat lungime + + strat + 0. m. adânci de 10 cm şi late de 5 cm.  se întinde. l L L =8.00 m.  - folie folie folie inferioară superioară nylon (preferabil termorezistentă): . corespunzător acestora se sapă şanţuri.  (de formă semirculară sau acoperiş în două ape) la o distanţa de 3.Apoi se trage peste stratul de paie folia de TNT.00 = = m.60 m una de alta prin introducerea picioarelor în exterior şi în imediata vecinătate a plasei de Helitex pe o distanţă de 30 cm corespunzător lungimii stratului şi respectiv 15 cm corespunzător lăţimii stratului se pune un strat de paie gros de cca.la 15 cm distanţă de plasa de Helitex se fixează ramele de susţinerea a solarului interior pământ la adâncimea de 40-50 cm. în funcţie de fermitatea solului. se întinde cât se poate de bine şi se fixează peste căpătul drept al foliei inferioare prin suprapunere exterioară şi se fixează cu ajutorul unor pari de lemn.5 4.60-4.00 5. Necesar materiale/strat protejat: TNT TNT groasă (l (l şi = = 5.corespunzător lăţimii stratului . corespunzător lungimii stratului. dispuse astfel: . 20 cm şi cât se poate de compact (altfel spus se îndeasă paiele cât se poate de bine).la 30 cm distanţă de plasa de Helitex . brazde de pământ sau alte modalităţi care să asigure o fixare cât mai etanşă a cuverturii neţesute.corespunzător lungimii stratului . pe rama solarului sârmă zincată/sfoară rezistentă preferabil se întinde bine folia pe structura solarului şi se îngroapă în primul şanţ. cărămizi puse din loc în loc.00 m) m) m sintetică din 20 în 20 cm astfel încât să asigure o bază de susţinere fermă foliei de nylon.   de jurul împrejurul straturilor destinate hibernării se delimitează marginile solarului şi suprafaţa ocupată de el.5 0. pentru protecţia melcilor care se vor îngropa lângă plasa de Helitex.

numărul lor este egal cu jumătate din lungimea stratului. L= 7. precum si de contractele de aprovizionare si desfacere.ma voi ocupa direct de problemele de productie. .Cred in aceasta afacere deoarece avand parintii si care doresc si pot gestiona corect afacerea pot demara in cel mai scurt timp punerea in aplicare a planului de afacere. Plan de marketing Clienti spre care tintesc sunt cei din marile centre orasenesti.Problemele le voi rezolva atat la fata locului cat si prin telefon si e-mail. Preţul en-gros pe kilogramul de melc viu poate varia între 3.5 cm.structura rezistenţă: fier beton (diam: 1 -1. hipermarketuri .00 m). deoarece melcaria se afla in Resita. pe straturi de vegetaţie cu destinaţie precisă şi un grad scăzut de mecanizare a 6.00 m) . ferma de melci poate aduce chiar în primii ani recuperarea investiei facute + un profit substanţial. activităţilor. Creşterea melcilor în ciclu biologic complet în aer liber presupune creşterea melcilor pe durata întregului ciclu de producţie . Managementul si organizarea afacerii Deoarece afacerea este una de dimensiuni relativ mici imi propun ca s-o incep cu persone apropiate care cred in ea si doresc sa ma ajute. afilierea la organizatii crescatoare de melci existente in Romania. straturile depopulate vor fi protejate cu TNT peste care se pune un strat de paie 5. Întrucât este imposibilă culegerea tuturor melcilor de pe straturi. ancorare fier beton+tub PVC (diam: 12 mm. colaborarea cu acestia in vederea largirii pietei de desfacere si in afara granitelor.5 şi 5. zona Calnicel .supermarketuri si restaurante..8 euro iar carnea de melc (cunoscută sub numele de escargot) poate ajunge până la 50 euro. L= 7. Dacă e făcută respectând toate condiţiile din recomandările specialiştilor.Eu voi fi cel care va coordona toata activitatea.

deasemenea..Grecia.iar apoi dezvoltarea treptata a afacerii si consolidarea pe piata practicand preturi cu 4-5 % mai mici ca ale concurentilor . restaurante şi pieţe agro-alimentare locale. În cazul creşterii melcilor. Spania. ţări care au şi o tradiţie gastronomică în ceea ce priveşte consumul de melci şi reunesc. capabili să ofere cantităţi mari şi constante de produse.000 tone pe an.ro. deservită de marii procesatori. se poate vorbi de două tipuri de pieţe: o piaţă locală. existentă în ţările în care consumul de melci are o tradiţie îndelungată şi o piaţă internaţională.200 tone • Franta(2004):126.Scopul urmarit este acela de a crea o piata de desfacere cu client seriosi si stabili.800 tone • Spania(2003):97. Prima dintre pieţele menţionate constă în magazine de delicatese. Aprovizionarea acestora se realizează de către un număr relativ mic de procesatori. capacităţi de prelucrare şi stocare.in prima faza. Aceste date au fost preluate din datele publicate pe siteul http://www. deservite de una sau mai multe ferme de dimensiuni mici-medii. cei mai importanţi procesatori din domeniu.melcilor. Desfacerea în acest caz se face în proporţie covârşitoare en-detail. care oferă produse proaspete si semipreparate. Franta. sisteme de transport şi distribuţie). Pieţele europene interesante pentru producătorii din ţara noastră sunt în primul rând Italia.800 tone Consumul la nivel mondial se situa la nivelul anului 2009 la 400. . Aceşti procesatori la rândul lor trebuie să dispună de o logistică complexă pentru a putea oferi constanţă în aprovizionarea pieţei (surse de melci vii. Prezentarea catorva date referitoare la consumul de melci pe principalele pieţe: • Italia(2004):31. Piaţa internaţională e constituită din marile reţele de retail.

folosind pentru estimarea producţiilor datele provenite din Italia (producţie normală = 2kg/mp fermă). Cheltuieli de constituire Material Avize infiintare firma Avize mediu Analiza sol Plan ferma u. Tabelele următoare încearcă să surprindă în mod realist ce înseamnă din punct de vedere al investiţiei şi profitului o fermă de melci pe trei suprafeţe standard.7. Planul financiar Apreciem ca intreaga investitie se ridica la valoarea de 15000 de euro din care 3000 de euro din surse proprii si 12000 din credit bancar. Cheltuieli infiintare ferma 2000 mp.m Ore Ore Buc Buc Cantitate 30 30 1 1 Valoare totala (euro) 450 1000 110 170 .

gros=0.TNT 1 rolă 250x5 m – pret 0.plasă Helitex 1 rolă 100x1 m – pret 2.235 euro/buc.5 euro/mp .3-0.2875 euro/mp .5mm) material lemnos plasa Helitex* TNT(cuvertura netesuta22g/mp)* Lot matca* Poarta Dezinfector total Buc Buc Buc Buc Ml Mp 291 800 1600 170 2000 460 12000 1 1 2820 40 40 6190 Materialele le voi achizitiona de la o firma specializata in acest domeniu: .Achizitionare teren total mp 3000 500 2230 Amenajari de teren Material Sarma ghimpata Um Ml Cantitate 540 98 Valoare 130 530 tabla zincata(coli2x1m Buc .lot matcă – pret 0. .

Amortizarea =1190/7 =170 Amenajari de teren a costat 6190 de euro . valoare care va fi recuperata in 5 ani .Active fixe corporale Material Amenajare teren System de irigatii Motocultor Trimer total Um Mp Buc Buc Buc Cantitate 2000 1 1 1 Valoare 6190 1190 600 300 8280 Amortizare Cheltuierile de constituire se vor amortiza in 5 ani Amortizarea = 2230/5 = 446e/an Motocultorul are o valoare de 600 d euro se va amortiza in 6 ani Amortizarea =600/6 =100 Trimeru a fost achizitionat la valoarea de 300 de euro si se amortizeaza pe 6 ani Amortizarea =300/6 =50 Sistemul de irigatie a costat 1190de euro si are o durata normala de functionare de 7 ani.

Amortizarea = 6190/5=1238 Amortizarea Nr crt 1 specificatie Amortizarea amenajarilor de teren 2 Amortizarea cheltuierilor de constituire 3 4 Amortizarea motocultorului Amortizarea trimerului 100 50 446 valoare 1238 5 Amortizarea sistemului de Irigatii Total 170 2004 Costuri de productie anual Material U.m Cantitate Valoare totala (euro) .

5 17 80 ierbicid pe baza de glifosad(roud-up) dezinsectie(sinoratox) deratizare (soritox) lucrari de pregatire a terenului alte materiale (cuie Kg Kg Buc 9 3 1 63 30 180 holsuruburi.5 1 1 540 215.5 75 180 52.5 8.Kg seminte specializate* Sfecla Salata amestecata Rapita Trifoi pitic Floarea soarelui Kg Kg Buc Kg Kg Kg 22.) Materie prima necesara populari fermei Total cheltuieri materiale Alte cheltuieri Energia kg 770 1000 2663 60 150 Cheltuieri cu amortizarea 2004 .5 2.5 9 1.etc.

pret 25 euro/kg . 260 zile /an.0 kg rapită 1. Productiile au fost calculate pornind de la datele furnizate de Institutul de Cresterea Melcilor din Cherasco (2kg melc/mp fermă) . Salariul este calculat cu 2.pret 30 euro/kg .8 euro/ kg. III.5 kg salată amestecată 9.material semincer 8. considerând în anul I o productie de 80% iar în anul II.pret 17 euro/kg Aceste costuri sunt determinate pentru o productie de 100% Firma are 2 salariati care au un regim de lucru de 8h/zile.5 kg sfeclă 2. .5 kg trifoi pitic 1.5 E/h.Cheltuieri cu salariile 10400 Total cheltuieri 15277 . IV productie de 90%. 8 x 260 x2.0 kg floarea soarelui .5 = 5200 5200 x 2= 10400 Estimarea veniturilor S-a luat in calcul pretul de 3.pret 35 euro/kg .3 euro/kg reprezentând pretul net minim în varianta în care în ultimii 10 ani pretul minim en-gros nu a scăzut sub 3.pret 20 euro/kg .

Conditii de creditare Valoarea creditului Rata dobanzii Termen de creditare Nr. Anexele planului financiar Anexa1. Evidentierea ratelor de rambursare si a dobanzilor .3 = 19800 8.rambursarilor/an Perioada de gratie Rata de rambursare 12000 8%/an 4 ani 4 2luni 858 Anexa2.Preturile luate în considerare contin TVA si taxe vamale. Veniturile calculate la productie100% sunt : 3000 x 2 x 3.

Nr rambursarilor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Sold creditor 12000 12000 12000 11142 10284 9426 8568 7710 6852 5994 5136 4273 3420 2562 1704 846 Dobanda scadenta 240 240 240 223 206 189 172 155 138 120 103 86 69 52 35 17 Rata de rambursare 858 858 858 858 858 858 858 858 858 858 858 858 858 846 Rest de rambursare 12000 12000 11142 10284 9426 8568 7710 6852 5994 5136 4273 3420 2562 1704 846 - Dobanda Cumulata 240 480 720 943 1149 1338 1510 1665 1803 1923 2026 2112 2181 2233 2268 2285 Anexa3. Situatia previzionala a veniturilor si cheltuierilor .

Nr.3 .crt Specificatie An1 An2 An3 An4 1 Venituri din vanzare 15840 17820 17820 17820 2 Cost de productie 12222 13749 13749 13749 3 4 Profit brut Impozit pe profit 3618 579 4074 652 4074 652 4074 652 5 6 7 Profit net Dobanzi Profit disponibil 3039 943 2096 3422 722 2700 3422 447 2975 3422 173 3249 Venituri din vanzare an1 19800 x 80% = 15840 an2 19800 x 90% = 17820 Cost de productie An1 15277 x 80% = 12221.6 An 2 15277 x 90% = 13749.

crt 1 Specificatie Resurse financiare la inceputul perioadei An1 3000 An2 2384 An3 3653 An4 7201 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Resurse credit Vanzari Total intrari Investitii Cheltuieri operationale Cheltuieri financiare Rata de rambursare Impozit pe profit Total iesiri numerar Sulplus/deficit de numerar 12000 15840 30840 15000 10218 943 1716 579 28456 2384 17820 20204 11745 722 3432 652 16551 3653 17820 21473 9741 447 3432 652 14272 7201 17820 25021 7737 173 3432 652 11994 13027 .Fluxul de numeral previzionat Nr.Anexa4.

Anexa5.Bilant previzional Nr. 2. Active fixe Active circulante Stocuri 23571 6276 17295 5954 26572 4272 22300 8648 26484 2268 24216 7115 26679 264 26415 3587 .1.crt Specificatie An1 An2 An3 An4 TOTAL ACTIVE 1. 2.

3. ITML – Imprumuturi pe Termen mediu si lung 11142 7710 4273 846 3. Creante Disponibilitatii TOTAL PASIV 8957 2384 23571 5096 3000 2096 9999 3653 26572 10496 3000 2700 9900 7201 26484 13746 3000 2975 9801 13027 26679 17269 3000 3249 1. 2.1. 1.3.5 Dzf4 = 173 x17820 /360 = 8563.2. Profit nerepartizat din Anii precedenti - 4796 7771 11020 2. Capital propriu Capital social Profit nerepartizat in dividente 1. Obligatii curente 7333 8366 8465 8564 Obligatii curente sune egale cu 60% din totalul costurilor anuale 12222 x 60% = 7333 Dzf = Fz/CAx360 Dzf1 = 7333/15840x360 = 167zile Consideram cresterea progresiva cu 2 zile in fiecare an Dzf2 = 169 x17820 /360 = 8365.5 .2.2. 1.5 Dzf3 = 171 x17820 /360 = 8464.

28 22.60 22. Rata rentabilitatii economice 22. Rata rentabilitatii financiare 18.Stocurile le consideram 40 %din totalul cheltuierilor Stocuri = 15277x80% = 12222 +2663 = 14885 x40% = 5954 Creante = active circulante –stocuri + disponibilitatii Dz creante = Cr/Ca x 360 Dzc1=8957/15840x360=204 Consideram ca pt ani urmatorii vor scadea creantele cu cate 2 zile Dzc2 = 202 x 17820/360= 9999 Dzc3 = 200 x17820/360 = 9900 D zc4 = 198x17820/360 = 9801 Anexa6. Specificatie Rata rentabilitatii comerciale An1 22.79 18.37 22.89 Rata rentabilitatii comerciale = profit brut/cifra de afacere x100 Rata rentabilitatii economice = profit brut/capital permanent x100 .Indicatori financiari ai investitiei Nr.86 An4 22.86 An3 22.86 2.84 An2 22.71 18.crt 1.48 3.99 18.

17 Lichiditate foarte rapida 3. Specificatie Lichiditate curenta Lichiditate rapida An1 9 7.56 An2 8 7. 2.92 An3 9 8.98 An4 10 9.39 Lichiditate curenta = active circulante/pasive curente Lichiditate rapida = active circulante – stocuri/pasive curente\ Pasive curente = obligatiuni curente Lichiditate foarte rapida = dispinibilitati/pasive curente Anexa8. 3.Capital permanent = capital propriu + imprumuturi pe termen lung Rata rentabilitatii financiare = profit net/capital permanent x100 Anexa7.Indicatori de lichiditate Nr.92 3.80 4.81 6.Indicatori de solvabilitate .crt 1.

89 An2 1. Grad de acoperire a serviciului datorie 2.Nr.crt. Solvabilitatea patrimoniala 3.39 An4 1.22 4. Specificatie 1.83 3.30 An3 1.65 2.07 2.65 19.78 Gradul de acoperire a serviciului datorie = profit net + amortizare .dividente /dobanda + rata rambursari Solvabilitatea patrimoniului = total activ/ datori totale Datori totale = imprumuturi + obligatiuni curente Gradul de acoperire al dobanzi = profit net/dobanda .27 1. Grad de acoperire al dobanzi An1 1.73 7.50 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful