Sulit 76/1 Kemahiran Hidup BersepaduTeknikal Mei 2012

1 1 jm a 2

MA’AHD INTEGRASI TAHFIZ SAINS DAN TEKNOLOGI KLANG

PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN 2012 TINGKATAN 2

KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU
PILIHAN 1: KEMAHIRAN TEKNIKAL Satu jam tiga puluh minit

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU. 1. Kertas soalan ini mengandungi 60 soalan, 40 soalan daripadanya adalah bahagian teras. Manakala 20 soalan lagi daripada bahagian elektif teknikal. 2. Kertas soalan ini mengandungi 8 halaman bercetak termasuk muka depan. 3. Setiap soalan mengandungi empat pilihan jawapan iaitu A, B, C dan D. Bagi tiap-tiap soalan hanya pilih satu jawapan sahaja. 4. JAWAB DALAM KERTAS OMR YANG DISEDIAKAN.

A. Antara berikut. 1. sumber dan teknik menguruskan kehidupan manusia 9. Reka bentuk didefinisaikan sebagai susunan bahan yang dirancang untuk menghasilkan sesuatu A. Guru B. teknologi B. C. Gunakan berus kecil untuk membersihkan lantai daripada kekotoran D.II dan IV I. Namakan AJK Pengurusan di bengkel KHB yang terlibat dalam bidang tugas seperti penyataan di atas. Pilih langkah yang betul ketika menggunakan peralatan elektrik. Apabila berlaku kemalangan di bengkel KHB. A. Pilih jawapan yang paling tepat bagi soalan-soalan berikut. Pengubahsuaian C. Pendokumentasian B. inovasi D. Pilih penyataan yang benar tentang langkah menjaga kebersihan bengkel A. kaedah memaku yang manakah dapat menghsailkan cengkaman yang kuat? Rajah 1 5. A. Teknologi D. Mempraktikkan peraturan keselamatan IV. idea Pengajian dan pengetahuan mencipta dan menggunakan perlbagai alat.Soalan 1 hingga 40 diambil daripada bahagian teras. Memastikan kerja amali dijalankan tanpa kebenaran guru A. Penyelaras B. Ketua Kelas D. Guru C. Sarung tangan getah D. B. A. laporan hendaklah segera dibuat kepada A. Memastikan semu ahli perlu mematuhi prosuder mencegah kemalangan 3. Gunakan mesin hampagas untuk menyedut paku-paku kecil B. Gunakan pengering rambut untuk membersihkan debu dan tatal kayu C. Apakah alatan tambahan yang perlu dipakai semasa anda menggunakan mesin gerudi.II dan III I. Sentuh sedikit alat elektrik untuk memastikan tiada arus elektrik D. Memastikan bengkel sentiasa teratur dan bersih III. produk C. Reka bentuk Produk menepati kehendak dan citarasa pengguna 10. Formen 2. B. Penutup hidung C. C. Siapakah yang akan mengetuai sesi amali di dalam bengkel Kemahiran Hidup Bersepadu A. Antara berikut yang manakah perlu dipraktikkan oleh murid semasa menjalankan kerja amali di bengkel I. Topi B. Formen 11. Penyataan di atas merujuk kepada faktor Kos produk Nilai komersial Keselamatan Ketahanan Menguatkuasakan peraturan dan undangundang bengkel yang melibatkan keselamatan. Pengetua C.III dan IV 6. D. AJK Aktiviti C. Pihak hospital D. I. Antara berikut yang manakah boleh dikaitkan dengan penyataan di atas? A. AJK Tempat Kerja B.III dan IV II. Pastikan memakai kasut bertapak getah ketika menggunakan alatan elektrik C. Basuh tangan sebelum menggunakan alatan elektrik B. Berhati-hati ketika menggunakan alat elektrik yang telah rosak 8. Rajah 1 menunjukkan kaedah berpakaian semasa membuat kerja amali di bengkel. Tutup semua mesin dengan menggunakan kain 7. D. AJK Kekemasan 4. Menerapkan nilai murni dalam diri II. Gogal © Hakcipta Panitia Kemahiran Hidup Bersepadu-Teknikal Tingkatan 2-2008 MHF@VoTech™ 2 . AJK Keselamatan D.

Kunci bindu B. Menanda ketebalan kayu 19. Mengukur ketebalan kayu projek Rajah 6 18. Glu sentuh B. Kunci rahang Rajah 3 15. Penebuk pusat B. Antara berikut. Bahagian mesin gerudi lantai yang berfungsi untuk mengapit bahan kerja pada meja gerudi ialah A. Membuat garisan selari dengan tepi kayu C. Glu PVC 14. Bahagia X sesuai dicantumkan dengan bahagian Y dengan menggunakan A. Alatan tangan yang sesuai digunakan untuk menghasilkan projek yang ditunjukkan dalam Rajah 4 A. Rajah 2 menunjukkan proses membenamkan paku. Paku kepala rata C. Rajah 3 menunjukkan sejenis alatan tangan. Apakah kegunaan utama alatan tangan yang ditunjukkan dalam Rajah 5 A. Pelaras meja D. yang manakah fungsi utama alatan tangan tersebut. breket D. Menandakan lebar dan tebal kayu D. Mengukur panjang kayu projek D. Rajah 7 menunjukkan sebuah reka bentuk. Apakah kegunaan alatan tangan yang ditunjukkan dalam Rajah 6 A. Gergaji lengkung halus D. Glu PVA D. Memukul pahat C. Paku panel 13. Menguji dan menanda sudut 90o B. Menandakan garisan bersudut 30o C.Rajah 4 16. Gergaji tangan dan pahat tepi serong B. Kikir parut Rajah 2 12. penyangkut MHF@VoTech™ 3 © Hakcipta Panitia Kemahiran Hidup Bersepadu-Teknikal Tingkatan 2-2008 . Apakah jenis glu yang sesuai digunakan untuk melekatkan bahan yang berlainan seperti plastik dengan kayu A. Gergaji puting dan pahat tepi serong C. A. engsel C. Antara berikut penggunaan pemutar skru yang manakah betul Rajah 5 17. Menguji dan menanda sudut tirus Rajah 7 20. Glu biasa C. Memukul paku B. Pembenam paku D. Ragum gerudi C. pencangkuk B. Menanggalkan bahagian projek D. alatan yang ditandakan dengan huruf X ialah A. Membuat garisan melengkung B.

yang manakah paling sesuai untuk mencengkam dan membentuk Rajah 9 22. Gergaji kayu B. Berus syelek D. Gergaji tangan C. Penggikis B. Antara berikut pasangan manakah yang betul Alatan A. Apakah fungsi pena ujian yang ditunjukkan dalam Rajah 11 A. Menguji wayar hidup C. lampu pendaflour D. Apakah jenis gergaji yang digunakan untuk memotong kayu yang ditunjukkan dalam Rajah 8 A. lampu suluh B. P MHF@VoTech™ 4 haba © Hakcipta Panitia Kemahiran Hidup Bersepadu-Teknikal Tingkatan 2-2008 . Mengetatkan skru kecil B. Memegang benda kecil D. Menjaga tangan daripada habuk kayu D. Membengkokkan dawai C. Memastikan kertas las tidak koyak B. Menghasilkan tekanan yang sama rata C.Rajah 10 Rajah 8 21. Rajah 9 menunjukkan satu langkah dalam proses kemasan kerja kayu. Bahagian pena ujian yang dapat menentukan adanya kebocoran arus elektrik ialah A. Antara berikut pasangan manakah yang betul Alatan A. Menmastikan kertas las tahan lama 23. mesin gerudi cahaya bunyi bunyi Penukaran tenaga Rajah 12 28. Memegang dan mencengkam objek bulat 26. Gergaji puting D. Apakah tujuan membalut kertas las pada bongkah kayu A. Antara alatan berikut. Menjalur dan memotong wayar B. Menguji tenaga haba pada seterika 24. kipas angin C. Rajah 12 menunjukkan sebuah pena ujian. Fungsi alatan tangan yang ditunjukkan dalam rajah 10 ialah A. Menguji kebocoran arus elektrik D. Penyembur cat Cat semburan Syelek Lekar Bahan kemasan Cat licau Rajah 11 27. Berus cat C. Gergaji besi 25.

Rajah 14 Nyatakan alat yang bertanda X pada rajah 14 Sesiku T Pita pelekat Papan lukisan Kertas lukisan 38. D. Pemotong sisi B. Alatan lukisan yang memunyai dua sudut B. gred kehitaman pensel manakah digunakan untuk melukis garisan dalam rajah 13 A. 75 D.B. D. Antara berikut yang manakah alatan yang digunakan untuk melukis lengkung dan bulatan A. Di atas pandangan hadapan B. Q R S 29. televisyen B. Antara berikut pasangan manakah yang betul Alatan A. Sesiku T D. Jangka lukis C. Antara berikut plug manakah yang mempunyai di dalamnya? Plag 2 pin 2 ampere Plag 3 pin 13 ampere Plag 2 pin 15 ampere Palg 3 pin 20 ampere Rajah 13 31. 20 34. penyataan manakah benar tentang jangka lukis A. Membuat garisan mengufuk di atas permukaan kertas lukisan Rajah 15 39. Garisan C. seterika C. B. peti sejuk 32. 60 C. 2H D. Garisan yang ditunjukkan dalam rajah 15 tersembunyi objek binaan penengah © Hakcipta Panitia Kemahiran Hidup Bersepadu-Teknikal Tingkatan 2-2008 40. 4B 36.nyatakan fungsi alatan lukisan yang bertanda X tersebut A. Jenis plag yang ditunjukkan dalam rajah 13 digunakan untuk membuat pendawaian pada A. Pena ujian C. Antara berikut yang manakah sudut dalam bagi sesiku set? A. Antara berikut. C. A. Di atas pandangan sisi kanan C. Antara berikut. 80 B. Garisan dinamakan A. Garisan D. MHF@VoTech™ 5 . Di sisi kiri pandangan sisi kanan D. Garisan B. Alatan lukisan yang mempunyai dua mata pensil D. C. fius A. Penjalur wayar D. D. yang manakah benar tentang perbezaan antara garisan binaan dengan garisan objek. Di sisi kiri pandangan hadapan 30. Menjadi alas kertas lukisan D. 2F C. B. Sesiku set 37. Alatan lukisan yang mempunyai satu kaki mata pensil dan jarum 33. Alatan lukisan yang mempunayi sua kaki jarum C. Antara berikut. Berdasarkan soalan 37. Jangka tolok B. Antara berikut yang manakah adalah kedudukan pelan dalam unjuran ortografik A. kipas angin D. Pelayar muncung tirus Fungsi Mengesan arus elektrik pada litar Mencengka m dan membentuk Memotong dan menjalur wayar Memasang dan membuka skru kecil Rajah 13 35. Melekatkan kertas lukisan C. 2B B. C. Membuat garisan tegak B.

B. C. D. Garisan binaan lebih hitam daripada garisan objek Garisan objek lebih hitam daripada garisan binaan Garisan objek terdiri daripada garisan pendek dan putus-putus manakala garisan binaan adalah panjang Garisan binaan teridiri daripada garisan pendek dan putus-putus manakala garisan objek adalah pendek © Hakcipta Panitia Kemahiran Hidup Bersepadu-Teknikal Tingkatan 2-2008 MHF@VoTech™ 6 .A.

C. Pilih jawapan yang paling tepat bagi soalan-soalan berikut. Bekalan elektrik ialah 230 V. manakah benar tentang lukisan isometri A.III dan IV II. Disambung secara siri dengan bekalan elektrik di rumah A. Kuasa © Hakcipta Panitia Kemahiran Hidup Bersepadu-Teknikal Tingkatan 2-2008 MHF@VoTech™ 7 . Elips adalah bulatan dalam unjuran ortografik C. Antara berikut. 200 Ω C. Sistem amanakah yang digunakan untuk mendimensi lukisan isometrik I. Kirakan jumlah rintangan jumlah bagi litar siri selari yang ditunjukkan dalam rajah 17 A. Voltan B. Sistem searah III. I dan II I dan III III dan IV II dan IV 43. Ukurlilit bulatan B. 12 kali pemindahan jejari yang bersambung 49. C.II dan III I. 2400 w C. D. Luas badan silinder C. Berapakah kuasa pemanas tersebut. Antara berikut yang manakah mempunyai nilai yang sama dengan litar siri A. berapakah nilai bacaan rintangan pada jarum penunjuk apabila pemihi julat diputarkan ke angka x10Ω A. 150 Ω 45. 4000 w 48. D. Sistem paksi II. 13 Ω B.Soalan 41 hingga 60 diambil daripada bahagian elektif teknikal. Sistem ekaarah A. Antara berikut yang mana satu lukisan piktorial Rajah 16 41. 220 Ω B. Sebuah pemanas mempunyai nilai arus sebanyak 8 A. 100 Ω D. Antara berikut yang manakah benar tentang meter kilowatt jam? I. 46. Jika rosak. 3 kali ketinggian silinder D. Garisan binaan perlu dipadam selepasa garisan objek dilukis D. I. Antara berikut. Arus D. 3200 w D. Anak panah yang digunakan untuk menunjukkan jejari lengkung 50. Menyukat dan merekodkan jumlah tenaga elektrik II. Mengandungi angka sebanyak lima digit III. pengguna boleh memperolehnya dikedai elektrik IV.II dan IV I. 150 Ω 42. 30 Ω C. B. Ukuran hamparan panjang silinder berukuran 50 mm boleh diperoleh daripada A. Berdasarkan Rajah 16. B.III dan IV 47. 130 Ω D. Sistem terjajar IV. 1840 w B. Garisan objek adalah nipis dan halus B. A. Antara berikut yang manakah menunjukkan bentuk isometri yang dilukis pada sudut paksi mengufuk Rajah 17 44. Rintangan C.

Ukuran untuk lukisan isometri diperoleh daripada A. Jejari B. terjajar Rajah 20 56.51. lukisan serong 54. Apakah bentuk objek yang dibentangkan seperti rajah 20 Rajah 19 55. model C. Antara berikut kaedah yang manakah yang sesuai untuk melukis hamparan bagi silinder A. putaran 53. Antara berikut. sehala C. ekaarah D. yang manakah merupakan paksi garisan isometri Rajah 18 52. selari B. Luksian isometri dalam rajah 18 didimensikan dengan menggunakan sistem A. Unjuran ortografik B. Antara berikut. lukisan isometri manakah diterjemahkan daripada pelan dalam rajah 19 © Hakcipta Panitia Kemahiran Hidup Bersepadu-Teknikal Tingkatan 2-2008 MHF@VoTech™ 8 . terjajar D. projek D. Selari C.

Luksian isometri yang sesuai bagi lukisan ortografik dalam rajah 24 ialah Rajah 22 58. Apakah bentuk objek tersebut Namakan objek yang ditunjukkan dalam rajah Kon Piramid Prisma Kuboid Rajah 24 60. Garisan sesatah © Hakcipta Panitia Kemahiran Hidup Bersepadu-Teknikal Tingkatan 2-2008 MHF@VoTech™ 9 . Garisan bulat D. kaedah hamparan yang sesuai untuk melukis bentuk di atas ialah A. D.Rajah 23 59. Garisan selari B. 23 A. Garisan jejari C. C. Rajah 21 57. Rajah 21 menunjukkan lukisan ortografik sebuah objek. B. Rajah 22 menunjukkan hamparan sesuatu bentuk. Antara berikut.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful