NAMA : ...............................................................

TAHUN: ....................................

SK SUNGAI BADENGAN MUKAH SARAWAK UJIAN PERTENGAHAN PENGGAL KE-2 MEI 2012 PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN 6 ============================================================== = JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU 1. Kertas soalan ini mengandungi 5 bahagian iaitu Bahagian A,B,C dan D 2. Jawab semua soalan 3. Jawab dengan membaca dahulu arahan yang diberi 4. Tulis dengan menggunakan pensil pada ruangan yang disediakan 5. Jika kamu hendak menukar jawapan, padamkan jawapan kamu kemudian, tulis jawapan yang baru.

______________________________________________________________________ Kertas soalan ini mengandungi 10 halaman bercetak 1

. B.. B. 3. D. Hari Kanak-kanak Sedunia Anugerah Tokoh Kanak-kanak Anugerah Pingat Hang Tuah Hari Kanak-kanak Malaysia 4. berumur 18 tahun ke bawah.. merupakan satu bentuk pengiktirafan kepada kanak-kanak di Malaysia bagi menghargai pencapaian mereka dalam pelbagai bidang. B.. Ingin memenuhi kehendak dan kemahuannya 5.... Tindakan Kamariah menunjukkannya .... berumur 15 tahun ke bawah. ……………….... A. C. D. Tujuan utama kanak-kanak ke sekolah ialah untuk.BAHAGIAN A Arahan : Bulatkan jawapan yang betul 1. D......... C.. mengisi masa lapang C... . A. perkembangan dan penyertaan. menunaikan tanggungjawab sebagai kanak-kanak 2 ... meminta ayahnya bertanggungjawab. mendapat ramai kawan D....... D. tafsiran kanak-kanak adalah . C..... membina sahsiah dan menuntut ilmu B.. Setiap kanak-kanak berhak mendapatkan kehidupan. A.. C... A.. walaupun ayahnya telah menyediakan sebuah basikal baru untuknya.. perlindungan keselamatan pendidikan permainan 2. A.... Di Malaysia....... Setiap hari Kamariah meminta ayahnya menghantarnya ke sekolah. belum memasuki institut pengajian tinggi.. masih bersekolah rendah.. ingin menuntut haknya sebagai kanak-kanak. inginkan kasih sayang ayahnya. B...

Ibu bapa perlu menyediakan …………………………. B. sederhana dalam pemikiran.. D.... B.6. A. B. makanan yang berzat dan mahal makanan yang banyak sayur sayuran makanan yang seimbang makanan tradisional 7. untuk memastikan anak-anak mereka sentiasa sihat dan cergas. Pasangan manakah antara yang berikut adalah salah Agama/ kepercayaan A. Seseorang kanak-kanak yang menunjukkan pelakuan seperti di atas berkemungkinan besar . A. D. kekurangan wang datang dari keluarga yang miskin masih belum cukup matang kekurangan kasih sayang dan perhatian 3 . hidup harmoni dengan masyarakat sejagat.. C. C D Tao Buddha Confucius Hindu Ajaran keharmonian diri dan masyarakat. kasih sayang • • • • Tidur dalam kelas Kerap datang lambat ke sekolah dan ponteng Berpakaian comot Murung 8. pertuturan dan tingkahlaku. C.

4 . C. D. Membina sebuah sekolah di kawasan tempat tinggal Abui.. D. Mengenakan denda seperti yang telah ditetapkan. Keharmonian dalam sesebuah keluarga boleh dipupuk melalui cara berikut kecuali ? A. Mengikut ajaran Islam. cara yang sesuai ialah ? A. Berdasarkan Perkara 28 di atas. D. D.. C.. Beriadah bersama tiga kali seminggu.. Dia tinggal di sebuah rumah panjang di pedalaman Sarawak. 11. Perkara 28 :Hak Kepada Pendidikan Kanak-kanak mempunyai hak terhadap pendidikan dan kewajipan negara untuk memastikan bahawa pendidikan utama percuma .. Ini disebabkan oleh keluarganya yang terlalu miskin. Sumber : Konvensyen MengenaiKanak-kanak. SUHAKAM. Mengadakan perjumpaan keluarga seminggu sekali. B. Abui perlu dibantu untuk membolehkannya bersekolah. apakah tindakan yang boleh diambil terhadap keluarga Abui. Memberi pekerjan yang lebih baik kepada bapa Abui. Menghantar guru untuk mengajar Abui. Memberi nasihat dan bantuan agar Abui boleh bersekolah. B. B. cara terbaik untuk memupuk keharmonian keluarga ialah A. B. 9. 12. Menyelesaikan masalah secara perbincangan. Sembahyang berjemaah bersama keluarga.. Meminta kawan-kawan Abui belajar di rumah Abui. Abui tidak dapat ke sekolah seperti kanak-kanak yang lain. Bersimpati. Membiarkan masalah Abui diselesaikan oleh bapanya 10. C. Menempatkan Abui di sekolah berasrama yang berhampiran. A.Soalan 9 dan 10 adalah berdasarkan petikan di bawah. Saling menghormati. Bersopan santun. Makan bersama-sama. C.

D.. C.. seorang murid yang alim .. B.. A.. Orang tua umpama buah kelapa Orang tua suka menanam pokok kelapa Hormatilah orang-orang tua Jangan jadi orang tua yang takbur. C. hadiah harta wasiat sedekah 15.. tidak menghormati Ah Seng dan Sivakami yang bukan beragama Islam. A. Pantun di atas membawa nilai maksud . C. setiap hari Ahad A.... seorang murid yang perihatin. Salmah memarahi Ah Seng dan Sivakami kerana tidak mengangkat tangan ketika berdoa semasa perhimpunan rasmi sekolah. Ikutlah kata ibu dan bapa. 17. D. C. B. A.. Amalan memberi …………………….. B.. masjid kuil tokong gereja 14. kejujuran bersatu padu hormat-menghormati keharmonian Tumbuh tinggi pokok kelapa. Banyak berbuah bertali-tali. . B.. C. B. D. 16. semasa sambutan perayaan Hari Krismas untuk membutikkan kasih sayang terhadap ahli keluarga. D. Amalan mengirim kad ucapan sempena hari perayaan oleh masyarakat pelbagai kaum di Malaysia menggambarkan sifat . A. D.... Penganut agama Kristian akan bersembahyang di ………………. Bersikap takbur jangan sekali.. telah berjaya memberi kesedaran kepada Ah Seng dan Sivakami.13. 5 . Tindakan Salmah menunjukkan yang dia.

untuk memberi kehidupan yang lebih selesa kepada ibunya. Menunjukkan kepada pemuda itu kedudukan telefon di sekolah anda. Apa tindakan anda sekiranya anda berada di sekolah ketika itu ? A. telefon awam 6 . Pili bomba yang terdapat di sekolah boleh digunakan .... Seorang pemuda yang dalam kecemasan ingin menggunakan telefon yang ada dalam kawasan sekolah anda... C. B. A. pili bomba C.. Puan Ai Ling telah dihantar oleh anak-anaknya ke rumah orang-orang tua.... Kata-kata hikmat di atas merupakan suatu slogan untuk.. A.. . Tindakan anak-anak Puan Ai Ling adalah kerana .. kantin B. mewujudkan keharmonian keluarga melahirkan warganegara yang beriman mewujudkan keluarga majmuk menjaga kebajikan keluarga 21. C. untuk memudahkannya menjalankan tugas masing-masing. A... Meminta pemuda itu menggunakan telefon di tempat lain. semasa gotong royong jika berlaku kebakaran apabila bekalan air terputus untuk membersihkan bangunan sekolah • • • • Kasih sayang mewujudkan kemesraan Persaudaraan erat hidup berkat Kasih sayang asas kekeluargaan Sayangi diri dan keluarga 20... Berikut merupakan kemudahan awam yang terdapat di sekolah kecuali . D. D.. Setelah kematian suaminya.. anak-anaknya gagal menjalankan tanggungjawab sebagai anak.18. Menghalang pemuda tersebut kerana telefon itu untuk kegunaan warga sekolah sahaja... D. B. . B. Memintanya mendapatkan kebenaran guru besar terlebih dahulu. C.. A.. 22. C. B. D.. 19. telah dipelawa oleh pengurus rumah orang-orang tua tersebut.. .

D. C. Berikut merupakan faedah-faedah kemudahan awam di atas. Tiada tindakan tegas oleh pihak berkuasa. B. Harta benda sekolah hendaklah dijaga untuk kemudahan bersama. D. 7 . kecuali ? A. II dan IV I. II. I. Kita terpaksa membayar untuk menggunakan kemudahan tersebut.D. bilik darjah 23. D. II dan III I. Menggelakkan kemalangan Memudahkan orang ramai melintas jalan Melambatkan pengguna-pengguna yang mahu melintas Melancarkan pergerakkan kenderaan 26. C. menggunakannya dengan betul menegur murid yang cuba merosakkannnya melapor kepada guru jika berlaku kerosakkan membaiki sendiri peralatan yang rosak I dan II I. I dan II B. Sikap tidak bertanggungjawab. Tujuannya ialah A. C. B. • • • Jejantas Lintasan Zebra Lampu Isyarat 25. III dan IV Guna telefon ini dengan baik Tutup paip selepas digunakan Gunakan tong sampah dengan betul 24. Kemudahan awam kerap disalahgunakan adalah disebabkan oleh ? I II III IV A. B. II dan III Kurang kesedaran. Mencantikkan kawasan sekolah Sebagai bahan bacaan tambahan Mendidik murid menggunakan kemudahan sekolah dengan betul. Kata-kata di atas biasa ditemui di persekitaran sekolah. Mewajibkan murid menggunakan semua kemudahan yang disediakan. Ia boleh dilakukan dengan cara ? I Ii Iii IV A.

Longkang di kawasan tempat tinggal anda sering tersumbat. Apakah yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah tersebut ? A. C. B. Mengajak beberapa orang kawan untuk membersikan longkang tersebut. 8 . B.. Memaklumkan bahawa alam sekitar di Malaysia semakin musnah. terutama hutan rimba yang semakin musnah adalah disebabkan oleh .. C.. D. Pelancong yang datang semakin ramai... .. 29. II. memaklumkan bahawa alam sekitar Malaysia masih terpelihara. . Alam sekitar. Hutan ditebang secara berleluasa. Bencana alam yang kerap berlaku. A. C..C. II dan IV D. B.. suka menggunakan kemudahan awam suka merosakkan kemudahan awam tidak boleh melihat kemudahan wam tidak tahu menggunakan kemudahan awam 28. Sambutan berkenaan adalah bertujuan untuk …… . B. Menyatakan masalah tersebut kepada pihak TV dan akhbar. D.. III dan IV 27. Memaklumkan kepada ketua kampung supaya dijalankan gotong royong. Malaysia. I. A.. Vandalisma adalah merujuk kepada sikap . Pembangunan yang telah dirancang.. Memberi kesedaran kepada masyarakat mengenai pentingnya menjaga alam sekitar... C. D... I. Mengupah pihak swasta untuk membersihkannya. A. Program Hari Hutan Sedunia Hari Alam Sekitar Sedunia Minggu Alam Sekitar Malaysia Tarikh 21 Mac 5 Jun 21 – 27 Oktober 30. membuktikan Malaysia adalah penganjur terbaik.. D. Program-program alam sekitar di atas dianjurkan oleh Jabatan Alam Sekitar.

( ( ( ( ( ) ) ) ) ) ( 5 markah ) 5. 2. ( ( ) ) 2. 1.BAHAGIAN B (5 MARKAH) Tandakan betul ( √ ) jika pernyataan yang diberikan benar dan salah ( X ) jika pernyataan tidak benar. Buka kasut sebelum masuk ke rumah. ( ) ( 5 markah ) BAHAGIAN C (5 MARKAH) Susun semula adab-adab berziarah dibawah mengikut nombor 1. 9 . Memberi salam. ( ( ) ) 4. Duduk dengan tertib dan bersopan 2. 3. Makan bersama-sama ahli keluarga pada petang perayaan sambutan Tahun Baru Cina. 3. Ibu-bapa harus memberi kebebasan kepada kanak-kanak mengembangkan bakat dan minat. Berjabat tangan dengan orang tua. 4. 1. Murid Tahun 6 hendaklah selalu membuli rakan mereka di kelas yang lebih rendah . 5. 3. Masuk ke rumah apabila dijemput naik. Kanak-kanak adalah individu yang berumur di bawah 18 tahun . 4 dan 5. Kanak-kanak akan merasa seronok bila didera oleh ibu bapa mereka.

walaupun diejek oleh rakannya. Bil 1 Pernyataan Asif menyatakan buku yang dipinjamkanya hilang di perpustakaan sekolah . Pendapat /Pandangan 2 3 Raul menghempas gangang telefon awam dengan kuat setelah gagal menghubungi kawan. 4 Aik Cheong suka melukis dan menconteng dinding sekolah. ( 10 markah ) 10 . sedangkan buku itu ada pada dirinya Halim menutup paip air di tandas awam yang lupa ditutup orang lain sebelumnya. 5 Ali mengutip sampah yang bertaburan dari dalam bakul sampah .BAHAGIAN D (10 MARKAH) Berikan pandangan anda berdasarkan pernyataan yang diberikan .

_______________________________________________________________ 11 . a. Nyatakan tiga kemudahan awam yang terdapat di sesebuah kawasan perumahan. _______________________________________________________________ 2. Senaraikan tiga harta benda yang terdapat di sesebuah sekolah. a.BAHAGIAN E (10 MARKAH) Jawab soalan-soalan yang berikut. _______________________________________________________________ b. 1. _______________________________________________________________ b. _______________________________________________________________ c.

Nyatakan dua kesan yang berlaku jika kemudahan awam rosak. _______________________________________________________________ b.c. a. _______________________________________________________________ KERTAS SOALAN TAMAT (10 markah) 12 . a. Berikan dua cara menggunakan kemudahan awam. 3. _______________________________________________________________ b. _______________________________________________________________ 4. _______________________________________________________________ Jawab soalan dibawah ini.

B 1 2 3 4 5 TEMA 1 / / / / / / / / / / 2 3 4 5 6 OBJEKTIF P / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / K N RENDAH / / / ARAS SEDERHANA TINGGI / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / 13 .JSU SOALAN SEMESTER 1 TAHUN 6 NO SOALAN Bah A 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Bah.

C 1 2 3 4 5 Bah. E 1 2 3 4 5 TEMA 1 2 / / / / / 3 4 5 6 OBJEKTIF P K N / / / / / RENDAH / / / / / ARAS SEDERHANA TINGGI / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / CADANGAN JAWAPAN Tahun 6 BAHAGIAN A 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 A B B D A D A C C A 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 C A D A B D C D B B 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 A D B C C C B A C D 14 .NO SOALAN Bah. D 1 2 3 4 5 Bah.

BAHAGIAN B 1. Menyusahkan orang lain * dan lain-lain nilai yang bersangkutan dengan gambar yang diberikan. a. Papan Hitam 2. 4. 3. Sikap Asif itu tidak bertanggung jawab. a. Pondok Talipon b. 2. 3. ( BETUL ) ( BETUL ) ( SALAH ) ( BETUL ) ( SALAH ) BAHAGIAN C 1. Pondok Perhentian Bas c. 4. (5) (3) (1) (4) (2) BAHAGIAN D 1. Jangan merosakkan b. Menggunakan dengan cermat 4. Sikap Halim bertanggungjawab dan patut dicontohi Sikap Rahul tidak bertanggung jawab kerana merosakkan harta benda awam Sikap Aik Cheong tidak bertanggungjawab Sikap yang sangat terpuji dan wajar dicontohi. Meja c. 5. 4. 15 . BAHAGIAN E 1. 5. Orangramai tidak dapat menggunakannya b. a. 2. a. 5. Balai raya 3. Kerusi b. 3. 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful