Facultatea :Consructii de Masini Catedra:Tehnologia Constructiilor de Masini Filiala:Satu-Mare

PROIECT DE AN LA TEHNOLOGII NECONVENTIONALE

Student:Dumitrana-Radu Mircea Doru

1

TEMA DE PROIECT
Sa se proiecteze prin tehnologia neconventionala de fabricatie piesa „Rozeta Fluture” din material Aluminiu ,seria de fabricatie 20 bucati -tehnologii de fabricare rapida a prototipurilor prin Turnare sub vid-Investmen Casting

gabarit :50x30x20
2

699g/cm3 Pentru Aluminiul tehnic cu o puritate de 99.99%.99. Beriliul.MATERIA PRIMA: Aluminiu Denumit si metalul secolului XXI aluminiul este cel mai raspandit metal din scoarta pamantului si pentru prima data a fost obtinut de Humphy Dany.947. -datorita rezistentei sale la greutati si presiuni mari este folosit cu succes in industria aeronautica si in multe alte industrii in care conservarea energiei este de o importanta mare.rezistenta lui si a aliajelor sale la coroziune.705g/cm3 -punctul de fierbere este la 2270 In stare topita Aluminiul are o stabilitate mare ceea ce ii confera o buna turnabilitate. -este foarte des folosit ca si conductor de electricitate pentru masa sa mica desi are doar 63%din conductibilitatea cuprului.5% valorile sunt: -punct de topire la 658.Magneziul.astfel un volum de aluminiu cantareste o treime din greutatea unui volum identic de otel. Aluminiul poate fi laminat in foi foarte subtiri si tras in fire fine. Metale mai usoare decat Aliuminiul sunt Litiul.cu greutatea atomica de 26.cararacteristicile acestuia sunt: -punct de topire la 660.1. Aluminiul esta un metal foarte electropozitiv si reactiv.4 -greutatea specifica 2.ceea cel face sa fie maleabil si ductil. 3 .industria conservelor si de asemenea in scopuri militare.Intr-o atmosfera umeda si coroziva Aluminiul trbuie ferit de contactul cu metale electopozitive cum este de exemplu cuprul pentru a se evita coroziunea. Proprietati: -este un metal foarte usor.Structura cristalina a acestuia este cubica cu fetele centrate. -este folosit de asemenea in arhitectura la structuri -conservarea alimentelor.depinzind de compatarea peliculei fine de oxid de aluminiu care acopera metalul.2 -greutatea specifica2. In functie de puritatea Aluminiului.are de asemenea o capacitate mare de reactie.

)sau lubrefianti(uleiuri.In amestecul initial de pulberi.)..Presarea se executa in matrite prin diferite procedee tehnologice.4/5 din temperatura de topire a componentului cel mai greu fuzibil.alcol..apa distilata.Temperatura la care se lucreaza este 2/3.umplerea golurilor -deformarea plastica a particulelor individuale si sudarea lor prin presiune Comprimatele constituite din pulberi partial consolidate prin presare.. Dintre avantajele ce le comporta acest procedeu tehnologic putem enumera: -coeficient ridicat de utlizare a materialului prin eliminarea aproape completa a pierderilor tehnologice Asigurarea unei compozitii precise si uniforme -reproductibilitatea compozitiei.Obtinerea piesei prin tehnologii de prelucrare a pieselor sinterizate Amestecul de pulberi.este limitat din cauza urmatoarelor considerente dezavantajoase: 4 . este transformat prin presare intr-un „comprimat „avand forma viitoarei piese.etc.. structuri si proprietatilor -obtinera pieselor sinterizate la dimensiuni si forme geometrice finale fara a mai necesita alte prelucrari ulterioare -productivitate ridicata -posibilitatea elaborarii unor materile si a fabricarii unor produse cu propritati speciale -posibilitatea inlocuirii unor materiale scumpe. eter.se transforma in corpuri masive prin sinterizare.TEHNOLOGII CLASICE DE PRELUCRARE: 2.ceara.Acesti lianti micsoreaza frecarile dintre particulele de pulbere si favorizeaza presarea uniforma.parafina.Aceasta sinterizare se face in atmosfere controlate pentru a se evita oxidarea interna.1.2.Sinterizarea este o operatie de incalzire in cursul careia se produce consolidarea complta a pulberilor prin procese de sudare difuzie.benzen..Compactizarea si consolidarea amestecurilor de pulberi se realizeaza prin urmatoarele procese: -reorientarea particulelor.glicerina.se introduce un liant(rasini.alunecarea lor reciproca.acid stearic sau stearati. Domeniul de aplicare al acestei tehnologii.corect dozat din punct de vedere al granulatiei particulelorsi omogenizat...

-limitele impuse complexitatii formei si dimensiunilor piesei.3. -costul ridicat al dispozitivelor de formare. 2. -modelele sunt dintr-un material fuzibil.compactizare amortizabile numai la seriile mari de fabricatie -proprietati mecanice mai reduse datorita prezentei porilor in interiorul piesei fapt ce constituie discontinuitati in masa metalica. -frezarea -prelucrarea alezajelor.Turnarea de precizie cu modele fuzibile: Aceasta tehnologie se aplica d obicei la turnare pieselor de mici dimensiuni.pentru prelucrarea piesei ar fi nevoie de multe etape de prelucrare.-costul ridicat al pulberilor. -procedeul face parte din categoria turnarii in forme temporare. -pierderi de material la fiecare prelucrare -costuri de productie mari 2. -mortezarea -finisarea Acest tip de tehnologie are dezavantajul ca: . 5 . -asigura o precizie ridicata si nu necesita prelucrari ulterioare.2Prelucrarea piesei „Rozeta Fluture” pe masini unelte: Un mini itinerar al obtinerii piesei ar putea fii: -alegerea semifabricatului si debitarea acestuia la dimensiuni apropiate. -timp indelugat de prelucrare. Dupa utilizarea lor la confectionarea formei sunt supuse topirii.

care reprezinta in cele din urma formele de turnare.Dupa racire crusta se distruge.fiind rentabile doar in cazul unei productii de serie mare sau de masa.parafina.prin procedee speciale.materialele noi care au fost descoperite.acum insa aceste tehnologii sunt folosita aproapa in toate ramurile industriei.spre utilizare industriala.pentru fixare.Se pune in cuptor de calcinare.Ciorchinele astfel realizat.tehnologii care au parcurs trecerea de la cercetari de laborator.Se introduce mai apoi ciorchinele in apa fierbinte 100-120ºC pentu a elimina prin topire a materialelor modelelor.apoi se presara cu nisip quartos fin.Prelucrarea diferitelor materiale.de aceea multe modele confectionate se aseaza sub forma de ciorchine de-a lungul unei vergele care va reprezenta reteaua de turnare. Astfel se formeaza o crusta dura din straturile depuse.tehnologii pe care astazi le numim succint neconventionale. Marile descoperiri industriale. 6 .-se confectioneaza o forma de turnare.ceara de albine si edolofoni.a fost denumita prelucrare neconventionala. bazate pe alte principii decat procedeele clasice. -prelucrari care se aplica in conditii speciale .la 600700ºC. Ficare din aceste tehnologii clasice presupun costuri mari de fabricatie.1 Introducere: Secolul XX a adus cu el cea mai mare dezvoltare atat in plan demografic cat si pe plan thnologic.pentru mai multe piese simultane.la presiuni mari sau in vid.cerintele indusrtiale.infinita competitie au dezvoltat nemijlocit tehnologii noi cu performante mai demult considerate intangibile.rugozitate ridicata. -obtinerea unor suprafete speciale cu o precizie mare.se scufunda citeva secunde intr-o vopsea formata din faina de quart si solutie de silicat de sodiu. Tehnologii Neconventionale 3. Aceste tehnologii au fost initial concepute pentru a rezolva probleme deosebite din diferite sectoare economice cum ar fi industria aeronautica.apoi ciorchinele in aceasta stare se introduce intr-o baie de clorura de amoniu.prin amestec de stealina. Modelele se executa prin presare in matrite. Ciclul se repeta de cateva ori. 3.ionizate sau nu. Prelucrarile neconventionale trbuie sa indeplineasca cel putin una din conditiile: -eficienta in prelucrarea unor materiale cu proprietati diferite cum ar fi duritate mare ori materiale casante.

In functie de tipul de energie pe care il utilizeaza si modul de indepartare de material Tehnologiile neconventionale pot fi grupate ca fiind procese de natura: -electrica -eroziune mecanica -termica -chimica Dintre Tehnologiile Neconventionale clasice putem amintii: -Prelucrari prin electroeroziune E D M -prelucrari ulteasonice U S M -prelucrarielectrochimice E C M -prelucrari cu laser L B M -prelucrari cu fascicol de electroni E B M -prelucrari cu arc de plasma P A M -taierea cu jet de apa W J C . Prelucrari prin abraziune: -aschiere cu micropulberi. -de finisare. 7 . cu microaschii: Prelucrari electrochimice: -spatiale. -prin contact. -prin impulsuri.Prelucrari -prin scantei.

.-cu ultrasunete.gravare. Prelucrari combinate: -anodomecanice.infundate sau strpunse. -ultra-abrazive. -cu jet abraziv.la prelucrarea unor materiale cu geometrie complexa.microsudura.decupare.. -automatizarea completa a acestor tehnologii.debitare. -electroabrazive.deformare plastica). din acesta rezultand o calitate superioara -productivitate ridicata -eficiente din punct de vedere tehnico-economic 8 .microgauri.etc.rectificare. -electrojet.cavitati profilate.Un exemplu ar fii.hornuire. Gaurirea cu fascicol de electrni acceelerati Filetarea cu plasma Taierea: -cu laser -cu fascicol de electroni accelerati -cu plasma Sudarea: -cu laser -cu fascicol de electroni accelerati Aceste procedee de prelucrare sunt justificate.de urmatoarele avantaje tehnico economice: -utlizarea in domenii in care tehnologiile clasice sunt deficiente si nu se pot aplica(aschierea.

(vid presiuni mari.medii de lucru deosebite.4=neaplicabil 9 Gravare Filetare Adanca D<1.sub forma unui tabel: Tipul prelucrarii Procedeul de prelucrare Gauri si fante Microgauri Caracteristicile Prelucrarii Orificii curbe Microsuduri Debavurare De precizie De precizie Suduri speciale Rectificare Complexe Profile complexe Capuri de revolutie Alte prelucrari Hornuire Cvitati infundate complxe Cavitati profilate complexe Decupare Debitare Normale Normale D<0.025 D<0.125 Sudura Profile Electroeroziun e Electrochimie Ultrasunete Plasma Laser Fascicol de electroni si ioni 4 4 4 4 1 1 2 4 4 4 1 1 1 2 1 2 2 2 1 1 1 2 2 2 1 3 4 4 4 4 1 1 1 3 2 1 1 2 1 4 4 4 1 1 1 4 4 4 1 2 1 4 4 4 1 1 1 4 4 4 1 1 2 4 4 4 1 1 2 4 4 4 1 1 1 2 2 1 4 4 4 3 1 1 1 3 3 4 4 4 4 4 4 4 1 1 4 1 1 1 1 1 1 1 2 4 4 4 4 1 1 4 1 4 1 1 2 4 1 4 4 4 4 4 4 4 2 4 4 4 2 4 1=foarte bun.2=bun.medii speciale de ionizare) Domeniile de aplicare ale acestor tehnologii pot fi reprezentate sintematic.Aceste tehnologii necesita insa instalatii complexe.3=neindicat.5 Fante Larga L/D .

fapt care determina descarcarea electrica insotita de scantei.evporarea si expulzarea locala a materialului. rigiditatea dielectrica este strapunsa.Descarcarile electrice sunt localizate in interstitiul activ.taieturi complicate. Factorii care controleaza procesul sant urmatrii: -productivitatea dislocarii de metal -precizia prelucrarii -calitatea suprafetelor. -prin contactul dintre electrod si piesa. Prelucrarea se poate realiza prin doua tehnici: -scantei formate intre electodul scula si pesa de prelucrat.si suprafata piesei de prelucrat.a spatiului dintre electozi.In acest procedeu este important ca piesa de prelucrat sa fie conductoare electric.3Echipamente de prelucrare prin electroeroziune 10 .2Prelucrarea piesei prin procedeul Electroeroziune Acest procedeu se aplica materialelor metalice care au o duritate mare.etc.ceea ce impune circularea fortata a lichidului dielectric in interstitiul activ.Suprafetele care sunt prelucrate prin eroziune pot fi exterioare sau interioare.formand electrodul-piesa.Intre cei doi electrozi se creeaza un camp electric a carui intensitate creste in timp.3..si cu precizie ridicata.realizate intrre metal si electrod.cu ajutorul descarcarilor electrice.scula din cupru. La prelucrarile prin contact rugozitatea este minima si productivitatea mica. 3.care isi schimba dimensiunilein timp.Descarcarile electrice dintre electrod si piesa determina un proces de eroziune prin topirea .Metalul prelucrat este supus eroziuni.delimitat de electrodul scula.productivitatea este maxima si precizia este mica.orificii curbe .aceasta fiind conectata la una din bornele sursei de alimentare.La o anumita valoare a intensitatii campului.In timpul prelucrarii.descarcarile electrice erodeaza si electrodul scula. Electroeroziunea sau eroziunea electrica.poligonale.este un procedeu care se bazeaze pe indepartarea adaosului de prelucra pe baza unor descarcari repetate de enrgie electrica.in zona de lucru se dezvolta temperaturi ridicate.care mai apoi conduc la modificarea ridigitatii electrice. Cei doi electrozi sunt cufundati intr-un mediu electric lichid. La prelucarile prin scantei.Pe durata descarcarilor electrice in lichidul dielectric au loc procese chimice ireversibile.pentru obtinerea unor suprafete complexe.stelate.

placa de actionare.PLCdedicat pe ISA.-Echipamente de electroeroziune cu electrod filiform si aici putem amintii: -masini de electroeroziune cu fir cu tri axe Seria DK77F CNC seria DK77F Piese executate pe CNCseri DK77F Masinile DK77ZC cu axe suplimentare UsiV la capatul superior al firului actionate cu motoare pas cu passi capabilitate de inclinare a firului de 30 sau 60 grade.placa de forta 11 . CNC seriaDK77ZC Prelucrare cu CNCseria DK77ZC Caracteristici: -comanda cu calculator de proces IBMPC586.

oteluri calite. oteluri calite.poate utiliza si coduri ISO G -Memoria nevolativa pastreaza toate datele la eventuala cadere a tensiunii Gaurirea prin electroeroziune Masinile cu electrod pentru gaurire in coordonate sunt utilizate in (micro)gaurire de materiale precum oteluri inoxidabile. CNC cu trei axe Folosit la gaurirea prin electroeroziune 12 . Ele pot practica gauri intre 0. operand fara nici o problema pe suprafete oblice sau curbate. -Interfata utilizator grafica simpla si intuitiva.Masinile pentru gaurire in coordonate sunt utilizate in (micro)gaurire de materiale precum oteluri inoxidabile.curentul maxim de iesire -vizualizarea in timp real a executiei profilului de taiere -Conversia de date din formate CAD conventionale in CAM propriu. carbid si alte aliaje.masina taie dupa desen CAD. carbid si alte aliaje.3 si 3mm in raport adancime/diametru 300:1 sau chiar mai mare. aluminiu.nu este necesara conversia in coduri ISO(CAM extern). aluminiu.tastatura si mouse.-Monitor 15”-17”. cupru. cupru.software de desen 2D si profil unghi fir -Sistem biprocesor care permite programarea in timpul functionarii -Osciloscop digital cu vizualizare si reglarea formei de unda de descarcare -Sunt reglabile factorul de umplere si latimea pulsului de descarcare.

extradure.forme si profile -realizarea suprafetelor cu geometrie complexa -prelucrarea matrialelor dure.intr-un material cu grosimea de0.sau de plasticitate ridicata -scoatera sculelor rupte -in industria electotehnica se executa matrite pentru ambutisare.a matritelor.03mm grosime.gaura initiala fiind de Φ0.gauri.stantelor -realizarea de gauri si micro.stantare -durificarea suprafetelor -taierea electroeroziva pentru materialele dure si ultradure Exemplu de piesa prelucrata prin electroeroziune : -diuza prelucrata utilizand un fir de 0.4 Aplicatii ale electroeroziunii Printre principalele aplicatii putem enumera : -fabricarea sculelor SDU.8mm .065mm. 13 .3.

14 .Prelucrare automata utilizand procedeul de lucru in trepte : Piesa obtinuta prin prelucrare automata utilizand sistemul de comanda care prelucreaza in pasi : Eficienta acestor tipuri de masini este data de precizia prelucrarilor durata scurta in timp ca si executie si datorita programelor cu care se opereaza complexitatea mare a pieselor obtinute.

ceramica.. -Rolul lor functionalsau scopul testelor . -Seria de fabricatie.pulbere (metalica. Exista o varietate mare de echipamente FRP fiecare din acestea lucrand cu diferite materiale cum ar fii :rasini.lemn.etc. 15 .a produselor de larg consum .material plastic.hirtie..industria medicala si cea a cercetarilor.4 Obtinerea piesei Rozeta Fluture prin Tehnologia Neconventionala :Investment Casting Aplicatiile industriale ale modelelor Rapid Prototiping sunt nelimitate si acestea acopera o gama foarte larga de domenii de utilizare incepand de la industria aeronautica. Metode de fabricare prinRP putem amintii : -Fabricatia prin stereolitografie –S L (Stereolithography) -Fabricatia prin depunere de material topit-FDM (Fused Deposition Modeling) -Fabricatia prin adaugare destraturi succesive –LOM (Laminated Object Manufacturing) -Fabricatia prin sinterizare selectiva cu laser SLS –Selectiv Laser Sintering) Principalii factori de care depinde modul in care sunt utilizate modelele RP sunt : -Complexitatea si gabaritul piesei .sau plastic).etc Cele mai frecvente aplicatii industriale implementate in utlizarea modelelor RP sunt : -Turnarea sub vid in matrite din cauciuc siliconic .a automobilelor. -Materialul din care vor fi prelucrate piesele finale .

Dupa elaborarea .Verificarea modelului master.turnarea sub vid se deruleaza in doua etape : -Formarea matritelor din cauciuc siliconic .testarea pietei privind marketingul noului produs.etc Investment casting sau Turnarea sub vid cum i se mai spune este una dintre tehnologiile interesante si spectaculoase . -Turnarea cu modele usor fuzibile a pieselor metalice. model ce poate fi ontinut prin metodele RP existente : -sterolitografia .verificarea si finisarea modelului master ce se va utiliza.(30-50 buc)pentru testarea functionalitatii noului produs. -depunera straturilor succesive(LOM)..confera o calitate superioara suprafetelor modelului RP utilizat ca master.-Injectia de mase plastice in matrite rapide fabricate prin pulverizare de material topit . 4. -turnarea pieselor in matrite de cauciuc siliconic.etc 2.Este o tehnica moderna care si-a dovedit oportunitatea si eficienta in aceasta etapa de dezvoltare a produselor noi in care trebuie utilizate prototipurile pieselor complexe. Aceasta metoda reproduce cu fideletate detaliile de forma . -sinterizare selectiva cu laser .o aplicatie de utilizare a modelelor Rapid Prototiping la dezvoltarea si obtinera de produse noi.1Fabricarea matritelor din cauciuc siliconic Etapele care se parcurg pentru fabricarea matritelor din cauciuc siliconic sunt 1.Curatirea modelului master si tratarea lui chimica pentru a se evita lipirea siliconului de suprafata modelului 16 . -depunere de material topit (FDM) .pentru fabricarea seriei mici.

Turnarea cauciucului siliconic sub vid 8.care sa incadreze modelul RP si in care se va turna cauciucul siliconic(CS)in stare lichida.Suspendarea modelului in cutia de formare si atasarea unor sarme de sustinere orizontale si verticale.Stabilirea planului de separatie a viitoarelor matritedin cauciuc siliconic si lipirea unei benzi adezive la nivelul acestui plan 4. 6.Dupa polimerizarea totala se taie planul de separatiedintre cele doua semi-matrite urmarindu-se traseul marcat anterior 10.Se inlatura modelul master 17 . 9.Colorarea conturului planului de separatie acesta fiind vizibil prin cauciucul siliconic acesta fiind semitransparent 5.solidificarea blocului de cauciuc siliconic in cuptorul de polimerizare.eliminarea bulelor de aer formate la turnare. 7.3.care vor crea si canalele de aerisire necesare evacuarii aerului din cavitatea viitoarelor matrite.Fabricarea unei cutii din lemn sau plastic.

2Turnarea sub vid in matrite din Cauciuc Siliconic Dupa formarea matritelor din caucic siliconic urmeaza turnarea sub vid a pieselor care vor fi copii fidele ale modelului master utilizat.4.legarea celor doua semi-matrite cu banda adeziva si montarea palniei de turnare 18 . Turnarea sub vid se executa urmarind urmatoarele etape : 1.

dupa care se introduce pachetul de matrite in cuptorul de polimerizare unde are loc solidificarea piesei turnate prin polimerizare termala.Prin palnia flexibila se toarna in matrita amestecul format . Amestecarea celor doi componenti si turnarea automata. 5.Dupa ce se scoate din cuptor se desface banda adeziva care leaga cele doua semi-matrite si se extrage piesa turnata.(SG95) 3.Masurarea precisa a cantitatilor necesare ale celor doi componenti din care se compune rasina care se utilizeaza la turnarea pieselor.Dupa operatie semi-matritele pot fipregatite si folosite la o noua turnare 19 . 4.2.

Introducera de material in cuptor Turnarea sub vid Piesele obtinute astfel vor trece printr-o operatie de sablare pentru inlaturarea impuritatilor.Metoda urmareste in principiu aceeasi pasi obtinand-se mai multe piese de diferite forme intr-o singura turnare.metoda care permite turnarea mai multor piese simultane folosindu-se modele master. Masina de sablat Operatie de sablare O alta metoda de turnare este aceea de inciorchinare. 20 .

Piese obtinute prin turnare in forma de ciorchine 21 .

costul de modificare fiind mic. Cele doua grfice ne prezinta costurile si timpul de realizare al noului produs in tehnologia clasica si in tehnologia Rapid Prototiping.Superioritatea tehnologiilor RP fiind evidenta. seria zero ). 22 . Se observă că tehnologiile Rapid Prototiping permit comprimarea etapelor şi reducerea timpului de dezvoltare a unui produs noi. înainte de omologarea produsului ( testări. Aceste schimbări vor implica costuri cu atăt mai mari cu căt necesitatea schimbări apare mai tărziu.După fabricare prototipului totdeauna apare necesitatea modificări unui model.

Fabricarea acestor matrite se poate face destul de rapid.domeniul medical cat si in cercetare si proiectare.3Aplicatii ale modelelor fabricate prin RP Modele realizate prin RP au aplicatii industriale nelimitate.verificarea formei geometrice.costurile de fabricatie fiind in limitele rezonabilului.sunt utilizate de multe intrepinderi doar si numai pentru a vizualiza o idee. Verificarea formei geometrice si functionalitatea unui produs Pe langa vizualizarea produsului.modele pentru pregatirea fabricatiei .Compartimentele de marketing ale intrpinderilor pot astfel efectua studii de prospect asupra pietei de desfacere si pot lua hotarari juste in implementarea noului produs pe piata.SL .precum si evaluarea aspectelor estetice ale prototipului in cadrul ansamblului.sun utilizata deasemenea cu succes in fabricarea rapida a matritelor(soft moulds)pentru injectie de mase plastice.Vizualizarea produsului.toate acestea sunt ideale in munca de proiectare si aduc un plus de valoare si un castig mare in timpul de executie si prelucrare.montaj in cadrul unui ansamblu.4. Productia de scule(Rapid Tooling-RT) Modelele obtinute prin RP.industria automobilistica. Vizualizarea modelului Modelele obtinute prin Rapid Prototiping.ele acoperind o gama mare si diversa de domenii.SLS.Astfel un model RP finisat este o copie fidela a piesei reale.a functionalitatii acestuia.incepand de la productia de bunuri de larg consum.F D M .prin pulverizare de metal topit(Metal Spray Tooling)urmata de o intarire a spatelui matritei prin turnare de rasini armate care se solidifica mai apoi prin polimerizare.LOM .cu tehnologii .un model RP permite si verificarea geometriei acestuia si a performantelor pe care le poate atinge acesta in tmpul functionarii. 23 . Astfel se creeaza posibilitatea luarii unor decizii de modificare ale ideilor de proiectare.producerea in serie mica a unor produse.aeronautica.realizarea de prototipuri.

Tehnică. Sector 6.youtube. Dragoş Anghel. Tehnologie industrială”. Felicia Sprânceană Anghel.Bucureşti 2006. 1992. catalog) 5. Gladcov P.com/watch?v=KqsDaMuupJo&NR=1 http://www. http://www. Uranus Microsystems SRL Bucuresti .com/watch?v=q4FinKsDfww&NR=1 http://www. Bucureşti... vol.. Ed. Ed. „Tehnologia prelucrării materialelor”. Printech.atelier CNC Sos. 4.youtube. Pumnea C. 2. „Tehnologia materialelor”. 1997. Politehnica. “Prelucrarea prin electroeroziune si electrochimicabraziva”.2. “Tehnologii şi sisteme de fabricaţie utilizate în mectronică”. Bucureşti. 2.ş. . Octvian Dontu. Univ. 1999.Bibliografie 1.Tehnică. 3.youtube.”Tehnologii moderne” Ed.catalog 8.com/watch?v=aQI2lmTi0Zs&feature=related http://www.a. Ed. Ed. Voluntari. Ilfov (prospecte. Niculae Ion Marinescu.sediu central Aleea Pascani nr. Jud.1 şi 2. Bucuresti.ş.youtube. 7..com/watch?v=DB0aXhdlJm0&feature=related 24 . Dr. Kocher SRL -Baicului 82A. Amza Gh. 4E.youtube.com/watch?v=pBueWfzb7P0&NR=1 http://www. prospecte. Pipera-Tunari nr. Ionel Gavrilas. vol. Bucureşti 6.Didactică şi Pedagogică. ed. Bucureşti. Printech . Bucuresti.a.

5 2.18 4.1Fabricarea matritelor din cauciuc siliconic……………………………………………………………16 4..Prelucrarea piesei “Rozeta future” pe masini unelte…………………………………………….Bibliografie……………………………………………………………………………………………………………………..2 1.Tehnologii clasice de prelucrare…………………………………………………………………………………….Obtinera piesei” Rozeta future”prin turnare sub vid-Investment Casting…………………….2 Prelucrarea pisei prin procedeul electroeroziune……………………………………………….2....3.Obtinera piesei prin tehnologii de fabricatie a pieselor sinterizate……………………….3 Echipamente de prelucrare prin eroziune……………………………………………………………11 3.24 25 .6 3.4 2.4 Aplicatii ale electoeroziunii………………………………………………………………………………….1 Introducere………………………………………………………………………………………………………….4 2.Turnarea de precizie cu modele fuzibile……………………………………………………………….15 4.2Turnarea sub vid ………………………………………………………………………………………………….3Aplicatii ale modelelor fabricate in RP………………………………………………………………….5 3.Materia prima:Aluminul……………………………………………………………………………………………….Tehnologii neonventionale …………………………………………………………………………………………….13 4.1.3 2...CUPRINS Tema de proiect………………………………………………………………………………………………………………..6 3.10 3.23 5..

26 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful