Vulpea si cocorul

Lev Nikolaevici Tolstoi

Vulpea il pofti pe cocor la masa si ii aduse niste zeama intr-o farfurie intinsa. Geaba se stradui cocorul sa apuce ceva cu ciocul sau lung, iar vulpea lines totul intr-o clipita. A doua zi, cocorul o pofti pe vulpe la el si ii aduse zeama intr-un ulcior cu gatul stramt. Botul vulpii nicicum nu incapu in ulcior, dar ciocul lung al cocorului il goli la repezeala.

Lupul si veverita
Lev Nikolaevici Tolstoi

„Sărind în joacă de pe o creangă pe alta, veveriţa căzu drept pe spinarea unui lup adormit. Lupul sări în picioare şi vru să mănânce. Veveriţa se rugă: - Lasă-mă, lupule, să plec. Lupul îi spuse: -Bine, am să te las, dar numai cu condiţia să-mi spui de ce voi, veveriţele, sunteţi atât de vesele. În timp ce pe mine mă încolţeşte necontenit urâtul, de câte ori mă uit la voi zburdând şi zbenguindu-vă prin crengile de sus ale copacilor. Veveriţa îi răspunse:

iar de acolo ţi-oi spune. cioara isi infipse ghearele in lana mitoasa a berbecului si dadu sa-l ridice. Răutatea îţi mistuie inima.” Vulturul. Zicand asta. i le smulse el din lana. O cioara vazu intreaga intamplare si i se facu si ei de o bucatica de carne proaspata. de colo. Nu mai stia nici cum sa-si scoata ghearele din lana. cioara si ciobanul Lev Nikolaevici Tolstoi O turma de oi paste pe pasune. Am sa incerc si eu. Veni ciobanul. insfaca in gheare un miel si il duse cu dansul. ba am sa fac treaba mai buna. Lupul o lăsă. dar geaba stradanie. aparu un vulture ce se pravali din inaltul cerului.Pe când noi suntem vesele. Isi spuse: -Nu-i mare scofala. căci aici mi-i frică de tine. fiindcă suntem bune şi nu facem rău nimănui. a luat un mielut pirpiriu. iar veveriţa se căţără în copac şi de acolo îi spuse: -Urâtul te încolţeşte fiindcă eşti rău. Pe neasteptate. suci gatul ciorii si o azvarli cat colo. .-Mai întâi lasă-mă să mă urc în copac. pe cand eu am sa iau berbecul acela gras. Vulturul e un prostanac.

ca un vulture care trecea pe sus il dobori. l-am batut pe celalalt cocos! Nu se afla alt cocos pe lume care sa se masoare cu mine! Nici nu apuca bines a-si termine strigarea. Unul din ei fiind mai puternic. Gainile se adunara in jurul invngatorului si prinsera a-l lauda. Au mai mers catva timp impreuna. Dar cocosul vroia ca si cei din curtea vecina sa afle despre puterea si faima sa. Atunci zbura pe acoperisul magaziei.Doi cocosi si un vulture Lev Nikolaevici Tolstoi Langa o gramada de balegar se bateau doi cocosi. batu din aripi sic anta cu glas rasunator: . bunicule. il batu pe celalalt si il alunga de acolo.Banii i-ai gasit tu. pentru banii gasiti. nu noi. zic. Tanarul spuse: . Deodata. ca nu l-am gasit impreuna. Drumetii Lev Nikolaevici Tolstoi Un batran si un tanar mergeau pe drum.Cine a furat un sac cu bani?! Tanarul se sperie si spuse: . il insfaca in gheare si il duse in cuibul sau. Tanarul il ridica si zise: . Deodata. Batranul grai: . Batranul nu-i raspunse nimic.Dumnezeu m-a procopsit. . si beleaua de asemenea. Batranul ii raspunse: .S-ar cuveni. aud in urma lor tropot de copite si strigatele poterei: .Sa nu dam de vreo belea.Priviti-ma. ce sa vada: in mijlocul drumului zacea un sac plin de bani.Nici vorba. Eu l-am ridicat. pe din doua.

Cand am trecut pe langa ea. El nu face rau nimaniu. celalalt tare bland. Mama il intreba: . netede. Avea gatul alb si pufos. doua animale. prostutule. Umbla ce umbla el prin ograda si se intoarse la mama.Am vazut. ochii bulbucati. a deschis clontul. .Potera il insfaca pe flacau si il duse la targ. san u te temi de dansul. iar batranul se intoarse acasa linistit. avea picioarele negre. Batrana mama spuse: . cum aratau acele fiare? Soricelul raspunse: . Unul era tare fioros. Pai asta-i chiar motanul! . mama. cocosul si motanul Lev Nikolaevici Tolstoi Un soricel se duse sa se plimbe. pentru judecata. clontul ca un carlig. cum arata? . motul rosu.Acesta-i cocosul. a ridicat un picior si a prins a racni atat de tare. grai batrana mama.Cealalta statea tolanita pe-o parte si se incalzea la soare. isi spala cu limba blanita de pe piept si dadea usurel din coada cand se uita la mine.Cea fioroasa umbla de colo pana colo prin ograda. Dar cealalta fiara. ca nu steam unde sa ma ascund.Prostutule.Ia spune. labutele cenusii. Soarecele. .

vulpea ciuli urechile si se pregati s-o ia din loc. ca sa vad cum o mai duci. raspunse cocosul de munte. Sunt tot felul de fiare. Cocosul de munte raspunse: .Asta e bine. ca asa nut e prea aud din copacul acela. de alte fiare mi-e frica. ca n-aud nimic? Ai face bine. Raspunse cocosul de munte. .Cocosul de munte si vulpea Lev Nikolaevici Tolstoi Un cocos de mute sedea in copac. Daca era ca inainte vreme. Doar a aparut ucazul. Auzind de caini. a aparut de curand un ucaz. ca uite. De acum fiarele nu s-or mai sfasia intre ele.Mai stii?! Poate n-au auzit de ucaz. De cum am auzit al tau glascior am si luat-o incoace la picior.Zis-ai ceva.Nu cumva ti-I frica de mine? Intreba vulpea. . ar fi trebuit sa-ti iei talpasita. pasarile. spuse cocosul de munte.Daca nu de tine. ca. . n-ai de ce te teme. precum ca se face pace pe intreg pamantul. cocosel frumusel si prieten al meu. cocosel frumusel si prieten al meu. uite. vad niste caini grabind incoace. cainii n-or sa se atinga de tine. Vulpea veni sub copac si ii spuse: . dar daca-I asa cum spui.Sa nu-ti mai fie frica. sa cobori colo-n iarba sa te mai preumbli sis a schimbam o vorbadoua impreuna. Pentru noi. Si o tuli de indata. . Vulpea se preface ca nu aude. cocosel frumusel si prieten al meu. . .Bun gasit.Multumesc pentru vorba buna. . .Pai de ce fugi? O intreba cocosul de munte.Frica mi-I sa cobor in iarba. si spuse: . e cu primejdie sa umblam pe pamant.

isi veni in fire si spuse: . facute de zgarda.Lupul si cainele Lev Nikolaevici Tolstoi Un lup era flamand de atata vreme. . vei avea de mancare din belsug pentru tot restul zilelor -ii zise acesta .Daca vii cu mine la ferma. sa indur foamea in libertate! .atata doar ca trebuie sa-i dai ascultare stapanului.Ma intorc in padure. Dar cand lupul vazu ranile de pe gatul cainelui. incat incepuse sa invidieze bunastarea cainelui.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful