Restructurarea si dezvoltarea transporturilor aeriene Prezentarea generala a subsistemului transporturilor aeriene

Scurt istoric Prin contributia, recunoscuta pe plan international, adusa pentru cucerirea oceanului aerian, aviatia romaneasca a castigat un loc distinct in domeniul aeronauticii mondiale. Proiectarea si construirea diverselor categorii de aeronave, pregatirea pilotilor, tehnicienilor si a altor categorii de personal aeronautic, utilizarea aviatiei in multiple domenii, recordurile si performantele aviatiei sportive, dezvoltarea medicinii aeronautice sunt doar cateva exemple care sustin afirmatia de mai sus. Activitatile aeronautice nu se puteau dezvolta decat intr-un cadru de organizare si de reglementare corespunzator nevoilor aviatiei civile romanesti de-a lungul diferitelor perioade de dezvoltare a acesteia. Acest cadru de organizare si de reglementare si-a perfectionat continuu structura, in raport cu dinamica transformarilor pe plan national si international. Un numar de 12 transportatori aerieni detin in prezent licenta de transport aerian, potrivit datelor remise Rompres de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Astfel, detin licente TAROM, Romavia, Carpatair, Ion Tiriac Air, Eurojet Romania, Blue Air, Acvila Air Romanian Carrier si Jet Line Air. De asemenea, sunt licentiate si Scoala Superioara de Aviatie Civila, Rompetrol Logistics, Aviatia Utilitara Bucuresti si Cobrex Trans. Licenta de transport aerian reprezinta documentul individual prin care unui operator aerian posesor al unui certificat de operator aerian i se acorda dreptul de a efectua operatiuni de transport aerian public. Conditiile de acordare a licentei de transport aerian sunt prevazute in Ordinul ministrului transporturilor nr. 578/1998, cu modificarile ulterioare, si corespund cerintelor din Regulamentul Uniunii Europene nr. 2407/92. In conformitate cu reglementarile interne si internationale de aviatie civila, operatorii aerieni pot efectua trei tipuri de operatiuni aeriene: transport aerian public (comercial), lucru aerian sau aviatie generala. Operatiunile de transport aerian public sunt transporturile de pasageri, bagaje, marfuri si posta, executate pe baze comerciale de catre operatori aerieni care poseda certificat de operator aerian, emis de AACR si licenta de transport aerian, emisa de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Operatiunile de lucru aerian sunt activitatile efectuate de operatori aerieni pentru nevoile industriei, agriculturii, silviculturii, sanatatii publice si protectiei mediului, de cautare si salvare, cercetare stiintifica, fotografiere, monitorizare, publicitate, precum si in alte scopuri, pe baza autorizatiei de operator aerian emisa de A.A.C.R..

Operatiunile de aviatie generala cuprind toate celelalte operatiuni care nu pot fi incadrate ca transport aerian public sau lucru aerian. In Romania, desfasoara operatiuni aeriene de lucru aerian si aviatie generala, in baza detinerii unei autorizatii de operator aerian un numar de 31 operatori aerieni. Cei mai importanti sunt considerati Aeroclubul Romaniei, Scoala Superioara de Aviatie Civila, Aviatia Utilitara Bucuresti, Aviatia Utilitara Timisoara, Aero West, Compania de zbor Amicii, Fly Company. Pentru a pune in evidenta preocuparile permanente ale specialistilor romani de a atinge un nivel de siguranta a zborului cat mai ridicat, se impune sa fie subliniate momentele istorice parcurse pana in prezent pentru crearea unui cadru legislativ eficient si a unui organism de reglementare a activitatilor aeronautice civile. Autoritatea Aeronautica Civila Romana - Cronologie Data (anul/ ziua/ luna) 1920 26 iunie 1923 01 aprilie Denumire Se infiinteaza Directiunea Aviatiei in cadrul Ministerului Comunicatiilor. In cadrul Ministerului de razboi, ia fiinta Inspectoratul general al aeronauticii. Directiunea aviatiei trece de la Ministerul Comunicatiilor la Ministerul de Razboi, sub denumirea de Directia Aviatiei Civile. Denumirea Directiei Aviatiei Civile este schimbata in Serviciul National de Navigatie Aeriana, in subordinea Inspectoratului general al aeronauticii. Se legifereaza folosirea aviatiei in activitati utilitare. Prin legea de organizare a ministerelor, s-a hotarat ca incepand cu data de 01 ianuarie 1930, aviatia civila sa fie trecuta in cadrul Directiei Comerciale a Ministerului Industriei si Comertului, functionand ca Serviciul Central al Aviatiei Civile. Insemnul de nationalitate al aeronavelor romanesti este stabilit prin grupul de litere CV, iar din 1932 prin YR. Apare Legea Aeronauticei prin care se hotaraste infiintarea Subsecretariatului de Stat al Aerului (care includea aviatia militara, aviatia civila, aerofotogrametria si meteorologia), aviatia civila fiind reprezentata de Directia Aviatiei Civile. Pe langa Directia Aviatiei Civile a luat fiinta un Comitet consultativ al aviatiei civile, cu sarcina de a studia si a aviza problemele legate de dezvoltarea aviatiei civile sub aspect comercial, tehnic si sportiv.

1927 1929 1930

01 mai 29 iulie 01 ianuarie

1931 1932 05 iunie

1936 1939 1940 1945 1946 1946

14 noiembrie 01 iunie 16 octombrie iunie 15 iunie 14 octombrie

1948 1950 1953

26 mai 23 ianuarie

1957 1959 1962 1964 1965 1969 11 iunie 21 aprilie 19 august 01 august

Se infiinteaza Ministerul Aerului si Marinei (cu sarcina de a coordona intreaga activitate aeriana si maritima a Romaniei) in compunerea caruia intra si Comandamentul fortelor aeriene. Se infiinteaza Administratia stabilimentelor aeronauticei si marinei, in a carei compunere intra si Arsenalul de aeronautic Se desfiinteaza Ministerul Aerului si Marinei si se infiinteaza Subsecretariatul de Stat al aerului, inglobat in schema de organizare a Ministerului de Razboi. In cadrul Comandamentului aeronauticii se infiinteaza Directia de educatie, cultura si propaganda aero. Are loc o noua reorganizare a aviatiei militare, infiintandu-se Inspectoratul general al aeronauticii, care a inlocuit Subsecretariatul de Stat al Aerului. Directia Aviatiei Civile trece de la Ministerul Apararii Nationale la Ministerul Comunicatiilor si Lucrarilor Publice sub denumirea de Directia Generala a Aviatiei Civile. Intra in patrimoniul statului si sunt preluate de Directia Generala a Aviatiei Civile toate aeronavele, aerodromurile si instalatiile de aviatie apartinand aerocluburilor, asociatiilor, scolilor civile de pilotaj si particularilor. Prin HCM nr. 228 se stabileste regimul de zbor in Romania. Prin HCM nr. 573 se modifica regimul de zbor in spatiul aerian al Romaniei, aplicabil aeronavelor de toate categoriile si de orice nationalitate. Prin reorganizarea fostului minister al Comunicatiilor si Lucrarilor Publice se creeaza Ministerul Transporturilor Navale si Aeriene. Directia Generala a Aviatiei Civile este preluata sub denumirea de Directia Generala a Flotei Aeriene Civile. Directia Generala a Flotei Aeriene Civile organizeaza in cadrul Intreprinderii TAROM prima aerobaza utilitara. Directia Generala a Flotei Aeriene Civile si Intreprinderea TAROM se unifica sub denumirea de Directia Transporturilor Aeriene TAROM. In aviatia civila se instituie brevetele de pilot profesionist, pilot profesionist de prima clasa si pilot de linie. Se infiinteaza Directia Generala a Aviatiei Civile subordonata Ministerului Transporturilor Auto, Navale si Aeriene, separat de Compania TAROM. Romania adera la ICAO. Directia Generala a Aviatiei Civile intra in compunerea Departamentului Transporturilor Auto, Navale si Aeriene din Ministerul Transporturilor si Telecomunicatiilor.

1971

1972 1976

23 octombrie 01 aprilie 23 septembrie

1979 1980 1983 1991 17 septembrie

1992 1993 12 august

1994 28 februarie 1996 - 1998 1996 1998 1999

Ministerul Transporturilor si Ministerul Postelor si Telecomunicatiilor se comaseaza sub denumirea Ministerul Transporturilor si Telecomunicatiilor in care Directia Generala a Aviatiei Civile devine Consiliul Aviatiei Civile. In subordinea Ministerului Fortelor Armate, se infiinteaza, in locul Consiliului Aviatiei Civile, Comandamentul Aviatiei Civile TAROM, care preia aviatia sanitara si sportiva. Se infiinteaza, in structura Ministerului Apararii Nationale, Departamentul Aviatiei Civile in locul Comandamentului Aviatiei Civile TAROM, separat de Compania TAROM. Departamentul Aviatiei Civile este scos din subordinea Ministerului Apararii Nationale si devine organ central al administratiei de stat in subordinea Consiliului de Ministri. Se elaboreaza Statutul personalului din aviatia civila. In Romania, are loc prima reuniune ICAO organizata in estul Europei. Departamentul Aviatiei Civile trece in cadrul Ministerului Transporturilor si Telecomunicatiilor. Romania se alatura statelor Conferintei Europene de Aviatie Civila ECAC. Autoritatea aeronautica civila romana se organizeaza si functioneaza ca organism separat in cadrul ministerului de resort, sub denumirea de Subsecretariat de Stat al Aviatiei Civile (HGR 43/1991). Subsecretariatul de Stat al Aviatiei Civile devine Departamentul Aviatiei Civile in structura Ministerului Transporturilor (HGR 426/1991, HGR 1712/1992). Ia fiinta Autoritatea Aeronautica Civila Romana, prin Hotararea Guvernului 405/1993. Romania semneaza, alaturi de Cehia, Slovacia si Ungaria, Memorandumul de Intelegere privind alegerea, prin rotatie, in Consiliul ICAO a acestor tari. La Brasov are loc a 43-a Reuniune ECAC, la nivelul directorilor generali, printre primele organizate in alt aplasament deca sediul ECAC de la Paris. Autoritatea Aeronautica Civila Romana isi incepe efectiv activitatea. Romania este aleasa, conform Memorandumului de Intelegere, in Consiliul ICAO, pentru a reprezenta Cehia, Slovacia si Ungaria. Romania devine membru EUROCONTROL. Romania devine membru candidat JAA ( Joint Aviation Authority). Autoritatea Aeronautica Civila Romana incepe activitatea de verificare din zbor a mijloacelor pentru protectia navigatiei aeriene cu aeronava proprie de tip Beechcraft SKA 350 Super King Air.

sarbatoreste 10 ani de activitate ca organ tehnic specializat al ministerului de resort. 2. Bucuresti Baneasa. Evolutia demografica. Romania semneaza Acordul BASA cu Statele Unite ale Americii. Dintre acestea numai cinci au inregistrat un trafic de peste 100. Constructiilor si Turismului (MTCT). care vor contribui la cresterea investitiei in infrastructura. Aceasta crestere este insotita si de o cerere de calitate a serviciilor care trebuie satisfacuta in contextul deschiderii accesului Romaniei la fondurile europene post–aderare. Targu Mures Vidrasau. Timisoara Traian Vuia. Bucuresti Henri Coanda. Autoritatea Aeronautica Civila Romana. necesitand o imbunatatire constanta a infrastructurilor si calitatii serviciilor. Se estimeaza ca numarul de persoane transportate din si in Romania se va tripla pana in anul 2013. Cresterea economica viitoare.000 pasageri pe an in 2005. dezvoltarea sectorului turistic. Dezvoltarea infrastructurii de transport va juca un rol important in integrarea pietei interne si va sprijini punerea in valoare a pozitiei geografice a Romaniei ca zona de tranzit. In scopul asigurarii unor servicii la standarde europene este necesara modernizarea si extinderea infrastructurii aeroportuare aflate pe reteaua TEN-T. patru au inregistrat . ocuparea dispersata a periferiilor urbane argumenteaza cresterea cererii. Structura subsistemului de transporturi aeriene Reteaua de aeroporturi destinate traficului aerian public este formata din 17 aeroporturi civile – Arad. Bacau. Oradea. Sibiu International. Autoritatea Aeronautica Civila Romana inaugureaza noul sediu pe platforma Baneasa. Cluj Napoca Someseni. cu o structura similara autoritatilor aeronautice civile europene. Caransebes. Baia Mare. cat si in afara granitelor tarii. o atentie deosebita acordandu-se celor patru aeroporturi de interes national aflate in coordonarea Ministerului Transporturilor. reorganizarea proceselor de productie si a agriculturii. Constanta Kogalniceanu. imbunatatind astfel flexibilitatea pietei fortei de munca si competitivitatea economica a regiunilor ce beneficiaza de proiecte de dezvoltare. Iasi. Satu Mare. Suceava. iar volumul de marfuri transportat cu ajutorul acestui mod de transport va creste datorita aderarii la UE si NATO. evolutia societatii si modificarile de dezvoltare in teritoriu vor exercita o presiune crescanda asupra transportului. Tulcea toate fiind deschise traficului international (permanent sau ocazional). alaturi de personalitati din Guvernul Romaniei si reprezentanti marcanti ai aviatiei civile romane.2000 2002 2002 2003 12 decembrie septembrie noiembrie 12 august Romania obtine statutul de membru JAA cu drepturi depline. Craiova. Dezvoltarea infrastructurii de transport va spori accesibilitatea regiunilor mai putin dezvoltate. Transportul aerian dispune de un potential semnificativ pentru imbunatatirea pozitiei sale in traficul la medie si mare distanta. atat la zone situate in interiorul. Romania trebuie sa profite de pozitionarea sa geografica prin atragerea de investitii in infrastructura si in servicii din domeniul transporturilor.

Cele mai importante aeroporturi sunt: • „Henri Coanda” Bucuresti (cunoscut la nivel international ca Aeroportul Otopeni). iar un aeroport a fost privatizat. • ICH (IATA Clearing House) . flota s-a redus de la 75 de aeronave in 1992 la 30 de aeronave in 2003 (EUROSTAT: “Energy. Africa si Orientul Mijlociu. Compania TAROM este membra a urmatoarelor organizatii/organisme internationale ale aviatiei: • IATA (International Air Transport Association) . Ca urmare. Aceasta retea asigura o acoperire buna a intregului teritoriu al tarii. • • „Traian Vuia” Timisoara. al doilea aeroport al Bucurestiului (cunoscut anterior ca Aeroportul Baneasa). spre destinatii din Europa. Cele 4 aeroporturi de interes national functioneaza sub autoritatea MTCT. in timp ce celelalte opt au inregistrat sub 5. Compania TAROM se mandreste cu o stralucita si indelungata traditie in domeniul aviatiei comerciale internationale.2000. Turcia 159 de aeronave). Compania nationala TAROM este cel mai mare operator aerian roman. o data cu primele forme de organizare ale aviatiei romane de transport. • AEA (Association of European Airlines) . dintre care 8 sunt operatori de transport comercial. . Prin scoaterea din exploatare a aeronavelor vechi. Cehia 62 de aeronave. cu unele exceptii. transport and environment indicators 19912001”. • „Aurel Vlaicu”. editia 2004) . care detine 79% din totalul traficului aerian si este principala poarta internationala a tarii.1994.000 si 50. In Romania exista 34 operatori aerieni.din 303.din 22.04. flota de aeronave este foarte scazuta in raport cu totalul UE-25 (5. Aeroportul Constanta. Flota aeriana se afla intr-un amplu proces de modernizare. Experienta indelungata a companiei se contureaza inca din anul 1920.1993. care efectueaza atat curse interne.000 pasageri. 12 sub autoritatea consiliilor judetene.000 pasageri pe transport aerian in 2005.din 007.intre 10.din 010.223) sau cu flotele unor noi state membre (Polonia 83 de aeronave.2006. • MITA (Multilateral Interline Traffic Agreements/ Passengers and Cargo) . Ungaria 47 de aeronave) sau state candidate (Bulgaria 58 de aeronave. Pe 9 dintre aeroporturi se efectueaza curse internationale in mod regulat. cat si internationale. cum ar fi zona municipiului Brasov.

Douasprezece aeroporturi de interes local se afla in administrarea consiliilor judetene.A. iar un aeroport este privat. „Compania Nationala de Transporturi Aeriene Romane – TAROM” S. Prin lege. prin care au fost preluate in marea lor majoritate prevederile aplicabile cuprinse in Regulamentul 2407/92 sunt licentiati zece transportatori aerieni romani. Principalul operator aerian public este S. TAROM este certificat IOSA (IATA Operational Safety Audit) din luna martie Infrastructura de transport aerian de interes national se afla in administrarea Companiei Nationale „Aeroportul International Bucuresti – Henri Coanda” S. in Romania. Societatii Nationale „Aeroportul International Constanta” S. dintre care opt cu capital integral privat..A. Principalul operator aerian roman este Compania Nationala de Transporturi Aeriene Romane TAROM S. si Societatii Nationale „Aeroportul International Timisoara – Traian Vuia” S.A.• 2007. Serviciile de trafic aerian sunt asigurate de Regia Autonoma „Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA”.A.C.A. 3. TAROM este o societate comerciala cu capital de stat si privat. avand ca obiectiv transportul aerian intern si extern. Doi operatori romani efectueaza servicii aeriene regulate.. operand atat curse regulate cat si . Societatii Nationale „Aeroportul International Bucuresti – Baneasa” S. in temeiul prevederilor legislatiei in vigoare. Situatia activitatii de transport aerian In prezent.A.

Finantarea acestui ambitios program strategic nu a fost o sarcina usoara: din 1992 TAROMa investit mai mult de 350 de milioane USD in achizitionarea de noi aeronave si echipamente. doua aeronave BOEING 737 in 1993.in sistem charter. In 1992 TAROM a demarat un proces intensiv de modernizare a flotei.737. fuziuni ale companiilor aeriene etc.58% Aeroportului International Henri Coanda Bucuresti. inregistrat la ORC este de 264. precum si cu alte 4 aeronave BOEING 737.442. atat pe plan local cat si pe plan international. liberalizari.3 m Lungime : 33.50 RON. J23/1298/24.A. 477647. iar alte trei aeronave BOEING 737 in 1994. 224 F. flota TAROM s-a imbogatit cu sapte aeronave ATR 42-500 pentru curse interne si regionale. integral varsat. • 0. Pachetele de actiuni ale Companiei TAROM sunt impartite astfel: • 95% din actiuni sunt detinute de Statul Roman . • 2.07. din orasul Otopeni.prin intermediul Ministerului Transporturilor. TAROM intentioneaza sa continue acest proces de modernizare prin achizitia de noi aeronave performante.15% Societatii de Investitii Financiare 'Muntenia'.2003. • 2. TAROM se confrunta cu o competitie acerba.C. S. TAROM opereaza in prezent pe zborurile externe si interne cu o flota compusa din 18 aeronave: 4 aeronave BOEING 737-700 • • • • Capacitate : 14 B + 102 Y Viteza de croaziera : 837 Km/h Anvergura : 34. Datorita tendintelor predominante manifestate la nivelul transportului aerian international: intarzieri. Incepand cu anul 1998.6 m 2 aeronave AIRBUS A318-111 • • • • Capacitate : 14B +99Y (sau 120 Y) Viteza de croaziera : 850 Km/h Anvergura : 34.10 m Lungime : 345 m .18% apartin ROMATSA (Romanian Air Traffic).09% Autoritatii Aeronautice Civile Romane. Capitalul social subscris. Romania este inregistrata la Oficiul Registrului Comertului Ilfov cu nr. competitie libera. Doua aeronave AIRBUS A-310 au fost achizitionate in 1992. cod unic de inregistrare nr. judetul Ilfov. Compania Nationala de Transporturi Aeriene Romane TAROM S. • 0. Calea Bucurestilor nr.

din bani publici. Avioanele operate de Tarom. dolari in 2007. Astfel. Tot pentru 2007.• • Greutate maxima : 68 t / 65. nu sunt in proprietatea companiei.600 Km In acest moment. München si Viena. si achizitionate de la inceputul anilor '90.000 Km • • Greutate maxima : 59. de zbor : 6. Madrid. localizate in paradisuri fiscale.7 t Distanta max. semnare care va fi urmata de auditarea companiei si aderarea propriu-zisa la sfarsitul anului. TAROM asteapta cresteri substantiale de calatori pe destinatiile traditionale Paris. precontractul pentru aderarea la Sky Team.1 t • • • • • Distanta max.9 m Lungime : 33. In aceste conditii ar fi interesant de aflat cine sunt beneficiarii acestor generoase bonusuri .780 km 5 aeronave BOEING 737-300 • • • • • • • Y 7 aeronave ATR 42-500 Capacitate : 10 B + 38 Y Viteza de croaziera : 474 Km/h Anvergura : 24. aderare prin care clientii TAROM ar avea acces la 800 de destinatii.4 m Greutate maxima : 56. avionanele Tarom sunt inca in leasing.900 km / 4. flota TAROM cuprinde patru aeronave de tip Boeing 737 seria 300. Acest lucru reiese chiar din placutele de identitate ale aeronavelor. Tot in acest an. de zbor : 2. Proprietarii de drept ai avioanelor care compun flota Tarom sunt firme off shore. cinci aeronave de tip Boeing 737 seria 700 si sapte ATR 42 seria 500.6 t Distanta max.4 / 68. dar si din zborurile din Sibiu/Cluj spre Frankfurt.68 m Greutate maxima : 18.56 m Lungime : 22. Milano. de zbor : 778 Km Capacitate : 26 B + 84 Y / 10 B + 114 • Viteza de croaziera : 795 Km/h Anvergura : 28.4 t Distanta max. compania ajungand sa achite 15 milioane de dolari pentru aeronave ATR a caror valoare este sub 10 milioane de dolari. Becerescu estimeaza ca aceste cresteri vor duce veniturile din operare ale TAROM la 256 mil. de zbor : 3. TAROM a semnat. Bruxelles.472 t / 60. in sfarsit. una din cele mai mari aliante a companiilor aeriene.

insa beneficiarul acesteia este de negasit. zborurile respective sunt operate de oricare dintre companii.fie online. Parteneri Code Share In dorinta de a oferi clientilor sai mai multe destinatii si zboruri. in vederea promovarii reciproce a serviciilor de transport aerian si oferirea unei retele extinse de rute. TAROM a incheiat parteneriate speciale (code-share) cu alte companii aeriene de marca. cu companii aeriene din intreaga lume.veti fi informati cu privire la compania care opereaza zborul. din bani publici. sau prin intermediul oricarei alte metode de rezervare . Compania Partenera AEROFLOT AIR FRANCE LOGO Ruta Bucuresti-MoscovaBucuresti Bucuresti-ParisBucuresti Bucuresti-ChisinauBucuresti Bucuresti-RomaBucuresti Bucuresti-MilanoBucuresti Timisoara-MilanoTimisoara Cluj-Milano-Cluj Operator AEROFLOT TAROM AIR FRANCE TAROM AIR MOLDOVA AIR MOLDOVA TAROM/ALITALIA ALITALIA ALITALIA TAROM ALITALIA . Parteneri Interline Compania TAROM are incheiate peste 150 de contracte bilaterale interline. Purtatorul de cuvant al Tarom a declarat ca motivul pentru care propietare ale avioanelor sunt firme necunoscute. precum si multiple posibilitati de transport international al pasagerilor. Una dintre firmele identificate de cotidianul „Gandul” este „Zerlina Limited” din Insulele Caiman. este sistemul folosit de banci. Oricand veti rezerva o calatorie . Serviciile si produsele oferite la bord pot sa difere in functie de compania care efectueaza zborul. fiind oferite la vanzare sub codul ambilor operatori aerieni.acordate de statul roman. Astfel.

Bucuresti-VienaBucuresti Cluj-Viena-Cluj Sibiu-Viena-Sibiu Iasi-Viena-Iasi Timisoara-VienaTimisoara AUSTRIAN AIRLINES Bucuresti-NewYorkBucuresti* TAROM/ AUSTRIAN TAROM AUSTRIAN AUSTRIAN AUSTRIAN AUSTRIAN Bucuresti-WashingtonAUSTRIAN Bucuresti* Bucuresti-TorontoBucuresti* Bucuresti-ZurichBucuresti* Bucuresti -GenevaBucuresti* Bucuresti-MadridBucuresti IBERIA Bucuresti-Barcelona.TAROM Bucuresti LOT POLISH AIRLINES MALEV Bucuresti-WarsoviaBucuresti Bucuresti-BudapestaBucuresti Bucuresti-Damasc/ SYRIAN ARAB AIRLINES BRUSSELS AIRLINES Damasc-AleppoBucuresti Bucuresti-BruxellesBucuresti LOT TAROM MALEV SYRIAN TAROM TAROM AUSTRIAN AUSTRIAN AUSTRIAN TAROM .

in vederea extinderii capacitatii si acoperirii retelei la nivel international. fiind transportatorul aerian preferat de principalele Administratii Postale din Europa. China Airlines. Personalul Departamentului CARGO numara 90 de angajati formand o echipa care. TAROM si-a reinnoit flota. Cargo asigura solutii flexibile. • ATR-42 pe destinatii europene (scurt curier). pe cotiera fiecarui fotoliu. pilotul-sef al companiei. Conform planului de zbor al companiei TAROM.Cargo Departamentul Cargo isi desfasoara activitatile la Aeroportul International Henri Coanda (Otopeni) si constituie o divizie importanta a TAROM. 'Este o bucurie nu doar pentru companie. europene. TAROM ofera si servicii de transport posta la/de la aeroporturi. performante. Primul Airbus A318 seria 111 din cele patru comandate de catre compania TAROM pentru innoirea flotei a aterizat pe 16 noiembrie 2006 pe pista Aeroportului Henri Coanda. prin competenta si spirit de responsabilitate reuseste sa asigure standardul ridicat al serviciilor furnizate. Cabina de pasageri are o capacitate de 99 de locuri la clasa economic si 8 locuri la clasa I. Cargolux. ne-a declarat Valeriu Zamfir. Monitoarele LCD de 8.la cerere . calatorii care vor zbura cu noul model de avion vor avea la dispozitie sisteme individuale pentru montarea castilor. patru aeronave de tip Boeing 737 seria 300. Parteneriatele incheiate cu diferite companii aeriene internationale au facut posibila largirea retelei catre zone unde TAROM nu opereaza zboruri directe. Curse Charter Flota moderna TAROM (doua aeronave de tip Airbus 318 seria 100. Emirates. a anilor 2000. Noua aeronava este echipata cu sisteme de navigatie si de propulsie de ultima generatie. iar cabina de pasageri dispune de sisteme audio-video performante. avand acces direct la pista aeroportului. cinci aeronave de tip Boeing 737 seria 700 si sapte aeronave de tip ATR 42 seria 500) poate opera . • Boeing 737 pe destinatii. Departamentul Cargo a incheiat contracte de colaborare cu companii aeriene renumite precum: American Airlines. Suprafata totala a magaziei CARGO masoara 16700 metri patrati si are o capacitate de 15 000 de tone pe an. oferind unele dintre cele mai bune servicii cargo.4 inchi se rabateaza din compartimentul bagajelor de mana de deasupra capului. A318 este o conceptie recenta. ci si pentru noi pilotii cand flota se mareste si beneficiem de avantajul celor mai noi tehnologii'. nordul Africii si Orientul mijlociu (mediu curier). De asemenea. cele patru aeronave vor . corespunzatoare cerintelor specifice fiecarui client si posibilitatea de adaptare a acestora fluctuatiilor pietei. avionul executand primul zbor in 2002. Aeroflot.curse charter astfel: • Airbus 318 pe destinatii europene (mediu curier).

3% pe segmentul de zboruri low-cost. respectiv. care nu a fost platita. sindicalistii spun ca TAROM a fost pagubit lunar de aceasta suma. cei mai importanti sunt WizzAir si Blue Air. au pus pe tapet o serie de mari nereguli petrecute in companie in ultimii ani. Fostii manageri. O alta suma de care a fost prejudiciat TAROM . 'TAROM a dat in judecata AeroAsia pentru recuperarea banilor. cu o cota de piata de 27. Cristian Voinea. in urma vanzarii catre aceasta companie a unor avioane BAC. considerand ca aeronavele pe care le-au achizitionat de la TAROM nu corespund din punct de vedere calitativ'. 'Wizz Air va deveni una din cele mai importante companii low-cost din Romania in 2008. banuiti de afaceri dubioase Referitor la contractul de asociere dintre TAROM si societatea EDF (care vinde produse in regim de duty-free la bordul avioanelor TAROM).450. Sindicatul Independent Tehnic TAROM (SITT) si Sindicatul de Exploatare Tehnica Aeronave (SETA). Este important sa se stie ca Romania este in prima faza de dezvoltare a pietei lowcost. Doru Brutaru si Dan Vulcan. Sindicalistii ii acuza pe manageri ca vor sa puna la pamant operatorul aerian national La o saptamana de la demisia presedintelui TAROM. indiferent de vanzari'. iar asiaticii au refuzat sa plateasca. nu exista nici un document'. motiv pentru care 'nu se regasesc in contabilitate 600. reprezentate prin Marian Pamfiloiu si. prin care 'au fost garantati 300. Sunt multe oportunitati deoarece exista o piata mare. 'Pe de alta parte.000 de dolari lunar. Sute de mii de dolari lipsa din gestiune Sindicalistii au acuzat conducerile anterioare ale TAROM de a fi luat decizii contradictorii si de a fi derulat programe care nu au tinut intotdeauna cont de interesele companiei. Nicolae Demetriade. Dintre operatorii low-cost. Operatorul Wizz Air a anuntat ca in acest moment ocupa pozitia a doua in Romania. Larnaca.trebuia incasata de la AeroAsia. firma americana a intarziat livrarea. Frankfurt. precum si situatia grava aparuta dupa investirea in functia de presedinte a TAROM a lui Alexandru Szlvika. Pretul unui aparat este de 50 milioane de euro. insa in acelasi timp este plina de . a spus liderul sindical de la SITT. Istanbul. ei au cerut despagubiri de un milion de dolari. Totodata. a adaugat liderul de sindicat.in 1996.opera in aceasta iarna pe rutele Bruxelles. Munchen si Tel Aviv. motiv pentru care TAROM putea cere atunci daune'. Un prim exemplu il constituie faptul ca din contabilitatea companiei lipsesc documente referitoare la un credit 'memo'. Mai mult. gradul de ocupare al curselor a ajuns la 80% pe toate rutele. cand s-au cumparat Boeing-urile 737/700.000 de dolari . Alta nelamurire este aceea ca 'de la toate negocierile care au stat la baza cumpararii avioanelor Boeing. precizeaza Pamfiloiu.000 de dolari din cumpararea avioanelor ATR 42'. derulate pe vremea fostilor manageri Gheorghe Racaru.

(4 mai 2007) Blue Air a decis sa suplimenteze. atat in . Tariful unui bilet este de un euro plus taxele de aeroport. iar frecventa curselor catre Roma si Londra va creste din luna iunie. in perioada 25 martie-27 octombrie. in luna octombrie 2007.000 de romani vor alege Wizz Air in 2007. Wizz Air opereaza pe aeroportul din Bucuresti cu sapte curse si pe cel din Targu Mures cu o cursa. Ungaria. Croatia. infrastructura de transport imbunatatita va conduce in mod direct la cresterea competitivitatii produselor fabricate si a serviciilor furnizate. suplimentarea s-a facut ca urmare a cererilor venite din partea clientilor. Budapesta. 4 Obiective strategice ale restructurarii si dezvoltarii transporturilor aeriene Obiective strategice ale dezvoltarii In concordanta cu obiectivul general. Slovenia si Romania. Compania Wizz Air opereaza zboruri din Polonia. Wizz Air va introduce. Italia si Spania. 'Romanii nu sunt obisnuiti sa calatoreasca cu avionul si prefera trenul sau autocarul. In Romania. Bulgaria. promovarea unui transport durabil si a coeziunii spatiale. a spus Natasa Kazmer. Potrivit acesteia. aratandu-le ca este comod si ieftin sa calatoresti cu avionul'. fapt care va avea un impact semnificativ in cresterea competitivitatii economice. cu capacitati cuprinse intre 123 si 167 de locuri. trei noi curse.provocari. un aspect cheie al economiei romanesti in perioada 2007-2013 va fi dezvoltarea infrastructurii de transport. in zilele de duminica si luni. motiv pentru care cred ca este necesar sa ii educam. pe ruta Bucuresti-Barcelona si retur. cursele pe ruta Bucuresti-Barcelona. fiind introduse doua zboruri saptamanale cu plecare din Aeroportul Baneasa. existand o competitie intre companiile low-cost si nu este foarte usor sa te impui pe piata'. catre Marea Britanie. majoritatea curselor avand o capacitate de ocupare de peste 80%. a adaugat directorul de comunicare. Prin acest program se urmareste crearea conditiilor pentru cresterea investitiilor. Potrivit comunicatului de presa. in limita locurilor disponibile. Dortmund. cu destinatiile Barcelona. reprezentantii companiei aeriene estimand ca 500. facilitarea integrarii economice in UE. Compania Blue Air opereaza in prezent pe Aeroportul International BucurestiBaneasa. va contribui la dezvoltarea reala a pietei interne si va permite dezvoltarea economiei romanesti. Ca efect al modernizarii. fiind introduse doua zboruri saptamanale suplimentare. Wizz Air transporta aproximativ 30% din totalul de pasageri de pe piata low-cost. Flota Blue Air este constituita din patru aeronave Boeing. directorul de comunicare al companiei ungare. Londra si Roma.

Autoritatea Aeronautica Civila Romana are ca scop atingerea urmatoarelor obiective principale: asigurarea si mentinerea standardelor de siguranta in aviatia civila romana la nivel european si international. armonizarea legislatiei aeronautice nationale cu cea europeana si internationala. EUROCONTROL.sectoarele cheie ale economiei. care sa indeplineasca standardele si cerintele europene. ECAC. POST se bazeaza pe o analiza mult mai detaliata si de aceea ofera o imagine mai clara a anumitor aspecte. 2. Protocolul de la Kyoto din 1997. JAA. rezultand in costuri mai mici ale bunurilor achizitionate si livrate. Obiectivele principale ale Autoritatii Aeronautice Civile Romane au fost stabilite in asa fel incat sa se armonizeze cu obiectivele organismelor aeronautice internationale la care Romania este parte . cat si in cadrul tuturor regiunilor Romaniei. minimizarea efectelor adverse ale transporturilor asupra mediului prin introducerea de initiative privind infrastructuri de transport eficiente si nepoluante/nedaunatoare pentru mediu. Nu este o analiza bazata doar pe rezultatele proiectelor si studiilor anterioare. Conventia de la Geneva privind poluarea transfrontaliera a aerului etc. 3. 5. continuarea demersurilor in vederea finalizarii procesului de integrare sectoriala in structurile aeronautice europene.noua structura a aviatiei civile a Uniunii Europene. Astfel. Ca urmare. inclusiv pe analizele anterioare si pe lectiile invatate in timpul implementarilor. va exista o focalizare particulara asupra: elaborarii de studii si baze de date privind emisiile cu efect de sera pentru toate modurile de transport. Incuraja investitiile de capital necesare in locatii care sunt greu de accesat in prezent sau care sufera blocaje excesive de trafic. in scopul crearii unui mediu optim pentru liberul acces al produselor si serviciilor romanesti. 4. Efectul global va fi imbunatatirea generala a economiei Romaniei. Creste potentialul de acces si penetrare a noilor piete. pe piata europeana . In particular. Permite dezvoltarea de sisteme de logistica imbunatatite. inclusiv al personalului. Facilita cooperarea dintre producatori si fabricanti.ICAO. POST se bazeaza pe rezultatele planurilor anterioare de dezvoltare nationala. care va fi inaintata anual catre Inventarierea National a GHG.) si va exista o cooperare continua cu autoritatile de mediu. modernizarea infrastructurii va: 1. avand in vedere EASA . Duce la optimizarea serviciilor de transport oferite clientilor. Romania si-a asumat angajamente legate de mediu in cursul negocierii Capitolului 9 “Politica in domeniul transporturilor” si prin tratatele si conventiile internationale semnate de catre Romania si/sau UE (Conventia cadru ONU privind modificarile climatice din 1992. .

• Instabilitate regionala in statele balcanice vecine. functionale. In domeniul transportului aerian se are in vedere realizarea unei industrii de transport sigure. O atentie speciala se va acorda cerintelor pietei. dezvoltarii logisticii pentru stabilirea hartilor de zgomot si planuri de actiune pentru diminuare de catre autoritatile de transport. eficiente. Acestea includ: • Schimbari fundamentale in structura sectorului transporturi din Romania. va fi descurajata folosirea de aeronave cu grad ridicat de zgomot. O infrastructura de transport eficienta. In domeniul transportului aerian. principiile si institutiile europene. • Investitii reduse in intretinerea infrastructurii. astfel incat sa se asigure intercorelari compartimentale ale activitatilor specifice desfasurate. dezvoltarii unei infrastructuri adecvate managementului deseurilor pentru toate modurile de transport. . compatibile si adaptabile cu politicile. intentiile fiind de a folosi sisteme moderne de monitorizarea a zgomotului pe aeroporturi. • Mostenirea unei infrastructuri inadecvate si investitii reduse in continuare. sisteme specifice pentru reziduuri si pentru procedurile de decolare/aterizare destinate reducerii impactului asupra zonelor locuite invecinate. faciliteaza integrarea in economia europeana si permite dezvoltarea de noi activitati pe piata interna. Autoritatea Aeronautica Civila Romana a stabilit o structura organizatorica adecvata. reducerii impactului asupra mediului a proiectelor si activitatilor de transport. Principalele motive ale finantarii limitate a infrastructurii de transport din Romania provin dintr-un numar de aspecte cheie ce definesc cele mai importante schimbari ce au avut loc in sectorul transporturi incepand cu 1990. regulamentele si directivele europene aplicabile. In aceste conditii se impune modernizarea si dezvoltarea retelei nationale de transport in parametrii de calitate a serviciilor prestate efectiv si a satisfacerii necesitatilor de mobilitate a persoanelor si fluxurilor de marfuri in ceea ce priveste capacitatea. Pentru atingerea obiectivelor propuse si indeplinerea atributiilor ce-i revin. conectata la reteaua europeana de transport contribuie la cresterea competitivitatii economice. de la o economie planificata de Stat (economie controlata) la o economie bazata pe cererea de transport dirijata de piata.elaborarii de praguri critice si incarcari in ceea ce priveste poluarea aerului la nivel national si local si elaborarea de previziuni privind emisiile pe baza sociala si economica. similara autoritatilor aeronautice civile europene. Toate activitatile aeronautice civile respecta deja in cea mai mare parte standardele. precum si promovarea unei dezvoltari durabile a sistemului de transport. calitatea si siguranta care sa asigure cresterea gradului de accesibilitate a Romaniei.

compania aeriana Tarom a redus cu 50% pretul biletelor pe cursele interne. in vederea promovarii reciproce a serviciilor de transport aerian si oferirea unei retele extinse de rute. In urma licitatiei internationale. Obiective strategice ale restructurarii In 1992 TAROM a demarat un proces intensiv de modernizare a flotei. cu companii aeriene din intreaga lume. Prevederile aplicabile ale Regulamentului Consiliului 2409/92 privind tarifele pentru servicii de transport aerian.restructurarea companiei in vederea eficientizarii in scopul reluarii procesului de privatizare. a fost lansata licitatia internationala pentru privatizarea companiei. Incepand cu anul 1998. Obiectivul proiectului . interventia statului in politica tarifara este limitata. Satu-Mare si Iasi. iar alte trei aeronave BOEING 737 in 1994. precum si cu alte 4 aeronave BOEING 737. numai la cazurile cand se constata practici anticoncurentiale. Pe langa cele 150 de contracte bilaterale cu companii din intreaga lume. Statul roman a intreprins demersurile necesare pentru privatizarea Companiei TAROM inainte de sfarsitul anului 2000. precum si multiple posibilitati de transport international al pasagerilor. . Compania TAROM are incheiate peste 150 de contracte bilaterale interline. Tarifele pentru serviciile de transport aerian se stabilesc liber. Accesul operatorilor aerieni la rutele spre si dinspre Romania este permis in conformitate cu prevederile relevante cuprinse in acordurile bilaterale privind transporturile aeriene. de la Oradea la Baia Mare. In luna octombrie 2000 a demarat proiectul “Restructurarea Companiei TAROM si pregatirea acesteia pentru privatizare”. proiect finantat prin programul PHARE si care s-a desfasurat pe o perioada de doi ani. flota TAROM s-a imbogatit cu sapte aeronave ATR 42-500 pentru curse interne si regionale. in toamna anului 2000. sunt aplicate in Romania. Doua aeronave AIRBUS A-310 au fost achizitionate in 1992.TAROM mentine si dezvolta parteneriate cu cele mai renumite companii externe pentru o mai buna acoperire a nevoilor calatorilor. in functie de cererea pe piata. In aceste conditii. In acest sens. doua aeronave BOEING 737 in 1993. acesta variind intre 71 si 98 EUR pentru calatoriile dus-intors. Odata cu integrarea in Uniunea Europeana si cu introducerea reglementarii open sky operatorii straini au inceput sa opereze in Romania si curse interne. Finantarea acestui ambitios program strategic nu a fost o sarcina usoara: din 1992 TAROM a investit mai mult de 350 de milioane USD in achizitionarea de noi aeronave si echipamente. in vigoare. conform Legii concurentei. TAROM s-a orientat si catre parteneriate code-share cu alte companii de marca pentru a veni in intampinarea clientilor. Tarom si-a revizuit politica de preturi si si-a propus introducerea unor noi destinatii. care insa nu a avut ca rezultat incheierea unui contract de vanzare-cumparare. Incepand cu 15 octombrie 2006. de la Sibiu la Targu Mures si de la Bacau la Suceava. Compania opereaza zboruri interne de la Bucuresti la Timisoara si Cluj. consultantul ales a fost LUFTHANSA CONSULTING.

Compania nu mai are datorii restante. TAROM a avut in vedere si alte aspecte in afara de modernizarea flotei. a fost aplicata cu scopul de a redresa compania si a elimina pierderile. respectiv o nota privind reorganizarea CN TAROM. Programul de retehnologizare a Companiei TAROM. Ioan Orbescu. un document incendiar. intocmita . ce vor conduce . dar cu performante inbunatatite. flux de numerar. Sindicalistii au prezentat ieri. O schimbare in structura rutelor a fost deja demarata. continuitatea. Flexibilitatea. cat si cel din Romania. Compania a adoptat o noua strategie de marketing. are ca obiective principale inlocuirea aeronavelor AN 24 cu aeronave moderne. dinamismul.Tarom Express -. 'Acest proiect propune renuntarea la operarea directa de catre TAROM a rutelor de lung curier (China si SUA) si externalizarea serviciilor de transport aerian pe rutele interne si regionale. pentru ca numai asa poate fi realizata o administrare eficienta. intensificarea planificarii zborurilor prin pastrarea destinatiilor deja traditionale si prin atragerea de noi piete constituie principalele obiective ale strategiei de marketing TAROM. precum si modernizarea bazei de intretinere tehnica din aeroportul Bucuresti Otopeni. Intreruperea unor zboruri pe distanta lunga si reducerea cu 8% a personalului a ajutat la limitarea pierderilor inregistrate de companie.dupa cum spun angajatii companiei . a subliniat Marian Pamfiloiu.de directorul Departamentului Aviatiei Civile din MLPTL. Odata ce pierderile companiei TAROM vor fi reduse se va transforma intr+o societate atractiva pentru investitori.in premiera. TAROM .700 in prezent la aproape 800. avand ca obiectiv prioritar dezvoltarea si diversificarea serviciilor aeriene. ar urma sa se infiinteze o noua companie aeriana . utilizand aeronavele ATR 42 din dotarea TAROM'. de capacitate similara. El a aratat ca strategia prevede reducerea numarului de angajati ai TAROM de la 2. si de secretarul general din acelasi minister. Sorin Stoicescu. Crearea unor “blocuri functionale de spatiu aerian” (din cadrul programului „Cer Unic European”) proiectate dincolo de granitele spatiilor aeriene nationale. In prima faza. De asemenea.In procesul restructurarii. TAROM a luat o serie de masuri pentru a reduce in mod drastic costurile si pentru a spori utilizarea flotei. la care TAROM va fi actionar unic si care ar urma sa opereze pe rute interne si regionale. atat in ceea ce priveste traficul inspre Romania. de 47 milioane de dolari. care asigura desfasurarea activitatii 'fara probleme'. Aceasta situatie buna inseamna in principal existenta unui disponibil. Restructurarea companiei nationale de transport aerian. Managementul companiei TAROM trebuie sa devina unul privat.

TAROM .700 de angajati la 18 avioane nu se poate Cu o saptamana inainte. prevedea mai degraba 'amputarea' companiei restrangerea drastica a zborurilor. sindicatele nu trebuie sa se sperie: se va adopta solutia pensionarilor si 'nu va trebui sa apelam la concedieri masive'. asa cum s-a vehiculat.la restructurarea organizarii spatiului aerian pe baza necesitatilor tehnice si operationale si care vor avea urmatoarele efecte: • Imbunatatirea sigurantei traficului aerian. vor participa in comun in cadrul acestor proiecte). avand ca obiectiv prioritar dezvoltarea si diversificarea serviciilor aeriene. • Armonizarea procedurala si integrarea la nivel european a celor mai performante resurse tehnico-operationale (statele membre ale Uniunii Europene impreuna cu cele invitate la procesul de aderare. O agitatie care. a fost aplicata cu scopul de a redresa compania si a elimina pierderile. necesitatea noului plan de restructurare prin faptul ca trebuie consolidata pozitia Companiei Nationale de Transporturi Aviatice. In replica. • Armonizarea licentei controlorilor de trafic aerian pe intreg teritoriul Uniunii Europene in scopul unei recunoasteri reciproce (licenta unica europeana). la 26 decembrie 2002. Restructurarea si privatizarea transporturilor aeriene in Romania In procesul restructurarii. In acelasi timp. precizand ca 'nici 2. sindicatele reactionasera vehement afland despre un plan proiectat in Directia de Aviatie din minister. In perspectiva intensificarii concurentei. Compania a adoptat o noua strategie de marketing. • Imbunatatirea capacitatii de trafic aerian. atat timp cat are o pozitie financiara care o face sa fie cea mai buna din aceasta . in mod neasteptat. Miron Mitrea a explicat. Imbunatatirea accesului operatorilor aerieni in spatiul aerian. spune ministrul. a lasat sa se inteleaga ca restructurarea nu va avea un caracter radical. TAROM a avut in vedere si alte aspecte in afara de modernizarea flotei. disponibilizari de peste 600 persoane. divizare. 5. Restructurarea companiei nationale de transport aerian. a creat imaginea de nesiguranta. bazata pe utilizarea flexibila si dinamica in comun a spatiului aerian. • Costuri mai reduse. • • Protectia mediului inconjurator. Astfel. Intreruperea unor zboruri pe distanta lunga si reducerea cu 8% a personalului a ajutat la limitarea pierderilor inregistrate de companie. care. Ministrul Transporturilor crede insa ca 'nu poate fi afectata imaginea Tarom. pe fondul inlocuirii directorului general. odata ce va deveni efectiva conventia 'Cer Deschis' in Europa. sindicatele au amenintat cu greva. mai ales intr-un mediu extrem de sensibil. • Imbunatatirea coordonarii civilo-militare. cum este cel al companiilor de aviatie.

iar pierderile ramase sunt reprezentate in special de cotele aferente amortizarii avioanelor. Madrid. Situatia este si din acest punct de vedere incomparabila cu momentul de colaps de la inceputul anului 2001. necesare pentru achizitionarea a patru aeronave tip Airbus A 318”. Guvernul a modificat. pentru a putea fi scoasa la privatizare'. Alexandru Szlivka. aprecia ca Tarom ar trebui privatizata. anuntand in perioada urmatoare o suplimentare a numarului de zboruri pe anumite destinatii. Pierderile companiei au fost la sfarsitul anului de 31 milioane de dolari fata de 33 milioane de dolari prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli. Compania nu mai are datorii restante Aceasta situatie buna inseamna in principal existenta unui disponibil. cand Tarom fusese adus la o pierdere de peste 60 milioane de dolari.S. Practic.spune noul director general al companiei. precum Paris. Investitorii straini nu vor mai fi limitati in 2007 la cumpararea unui pachet de actiuni de cel mult 49% din capitalul social al companiei nationale de transport aerian Tarom. Ministerul Transporturilor a anuntat ca privatizarea Tarom va fi conditionata de reducerea pierderilor si de transformarea ei intr-o societate . Bruxelles si chiar introducerea unor curse noi in Europa. Gheorghe Dobre. Alexandru Szlivka gandeste o 'apasare a pedalei veniturilor'.4% din titluri. prevederi considerate ca avand un efect negativ in ceea ce priveste libera circulatie a capitalurilor. In ultimul timp. ca urmare a lipsei ofertantilor. trebuie amintit faptul ca fostul director Nicolae Demetriade reusise incheierea unui Contract Colectiv de munca. prevederi aflate in vigoare. Masurile de sprijin acordate de stat societatii au fost necesare datorita lipsei lichiditatilor si a credibilitatii pe piata financiara. Tarom SA Bucuresti a primit ajutor in baza HG nr. flux de numerar. a unor credite externe. iar statul nu va mai trebui sa detina o participatie de minim 33. continuarea inghetului salariilor. care asigura desfasurarea activitatii 'fara probleme'. iar conturile erau aproape goale. dar nu inainte de a fi restructurata. In luna martie. 'Tarom este un obiectiv important. spune Szlivka. Ministrul Transporturilor a reprosat fostei conduceri a companiei 'problemele aparute la restructurarea agentiilor Tarom din strainatate si la recuperarea sumelor rezultate din vanzarea biletelor'. vom introduce doua zboruri suplimentare spre Paris. pe aceasta relatie. o serie de articole ale Ordonantei 45/1995 privind infiintarea Tarom. inceput din 200 Contractul prevede posibilitatea renegocierii salariilor in decembrie. S. in cazul privatizarii. Proiectul de lege mai prevede ca Executivul va stabili strategia de privatizare a Tarom si modul de tranzactionare a actiunilor 'atunci cand va fi cazul'. miercuri. precizeaza directorul general. de 47 milioane de dolari. Compania trebuie restructurata si consolidata pe piata transporturilor. practic. care statua. sub forma garantiilor de stat pentru credite interne si externe. O prima incercare de privatizare a companiei a avut loc in anul 2000. printr-un proiect de lege. dar 'aceasta va fi in limita eventualelor indexari care vor fi acordate de Guvern in sistemul bugetar'.C. 'In noiembrie. in ultimii cinci ani. „privind contractarea de catre Societatea Comerciala Compania Nationala de Transporturi Aeriene Romane –TAROM . care a fost seful statiei de la Paris. fostul ministru al Transporturilor. Tarom 'opereaza la capacitate maxima'.zona. garantate de catre Ministerul Finantelor Publice. a spus Dobre. contractate in vederea achizitionarii unor aeronave.A. Ulterior. lunea si sambata'. Tarom nu mai are datorii restante catre furnizori. insa aceasta a esuat. cu alte cuvinte banii datorati statului pentru achizitionarea acestora . 1305/2003. In acelasi timp.

echivalent.500 de angajati. participa Banca Europeana de Investitii. pentru a eficientiza activitatea societatii. Actul normativ mai prevede ca salariatii Tarom vor putea participa la capitalul social al companiei in limita a 5% din totalul drepturilor de vot in adunarea generala a actionarilor. pentru a veni. Legislatia in vigoare stabileste ca. Managementul companiei TAROM ar trebui sa fie privatizat. cu o contributie de 41. TAROM acorda o atentie deosebita calitatii tuturor serviciilor oferite pasagerilor.4 milioane euro. Europa reprezinta astazi un procent de 64% din activitatea TAROM. Programul de retehnologizare a Companiei TAROM. a declarat Ludovic Orban in aprilie 2007. Pentru a atinge aceste scopuri ambitioase. Guvernul apreciaza. in suma de 81. de asemenea. participarea statului nu se va diminua sub limita de 33. in cazul privatizarii Tarom. Drept rezultat. dar cu performante inbunatatite. . in acest fel. precum si modernizarea bazei de intretinere tehnica din aeroportul Bucuresti Otopeni. a spus Ludovic Orban: operatorul national aerian (TAROM) ar trebui sa fie manageriata de o companie privata. si Compania TAROM.4 milioane euro. echivalent. se introduc solutii complexe. nationalitate decat cea romana nu pot detine un numar de actiuni mai mare de 49% din capitalul social al companiei sau al societatilor comerciale romane care au calitatea de actionari ai Tarom. respectiv. La finantarea acestui proiect.atractiva pentru investitori. pe baza normelor comunitare. excluzand impozitele si taxele.4% din pachetul de actiuni si instituie obligatia ca 5% din actiuni sa fie vandute numai angajatilor cetateni romani. avand. persoanele fizice si juridice de alta cetatenie. printre care imbunatatirea calitatii si diversificarea serviciilor de catering pe toate cursele internationale. reprezentand imprumuturi comerciale contractate. 'Managementul companiei TAROM trebuie sa devina unul privat. Legaturile avantajoase prin Bucuresti spre diferite locuri din toata lumea au facut din Bucuresti un oras-cheie din Europa de Est. Punctualitatea si castigarea increderii pasagerilor in serviciile oferite sunt intr-un permanent proces de perfectionare. cu un credit de 40 milioane euro. de capacitate similara. are ca obiective principale inlocuirea aeronavelor AN 24 cu aeronave moderne. indiferent de nationalitate. Candidatul pentru functia de ministru apreciaza ca alte companii straine precum TAROM au numai 300 de angajati in timp ce societatea romana detine in prezent aproximativ 3. iar cel putin jumatate dintre membrii consiliului de administratie sa fie cetateni romani. ca aceste dispozitii ale OG 45/1997 reprezinta o bariera in calea liberei circulatii a capitalurilor si o restrangere a dreptului de stabilire. Satisfactia si confortul pasagerilor reprezinta obiectivul principal al oricarei companii aeriene. in cazul privatizarii companiei. pentru ca numai asa poate fi realizata o administrare eficienta'. caracter discriminator intre cetatenii romani si cei comunitari. in intampinarea cerintelor pasagerilor. Un alt articol prevede ca. cu garantia statului.

profitul operational a fost de 1. intocmita .Proiectul de reinnoire a flotei TAROM. a echipamentului necesar la sol. provenite din diferente favorabile de curs valutar (in cazul biletelor vandute de agentiile din strainatate) si dividende la societati mixte.de directorul Departamentului Aviatiei Civile din MLPTL. Restructurarea desfiinteaza TAROM Sindicalistii au prezentat ieri. care au pus. respectiv o nota privind reorganizarea CN TAROM.5 milioane dolari. Daca TAROM se mentine pe linia profitului de exploatare pana in 2008. Toate planurile TAROM sunt legate de profit si de viitoarea privatizare. Ministrul Ludovic Orban. in conditiile reglementarilor europene.in premiera.Tarom Express -. care urmeaza sa fie realizat de Compania TAROM. a pieselor de schimb initiale. Sorin Stoicescu. Conform directorului general. a curselor catre Beijing si New York si din strategii de marketing. de aici provenind restul de profit de 7. in perspectiva intensificarii concurentei. din profitul total al companiei de noua milioane de dolari. Cel mai mare operator aerian din Romania a inregistrat la inceputul acestui an o crestere a numarului de pasageri cu 20 % fata de aceeasi perioada a anului trecut. sustine ca este vorba despre o masura de eficientizare a companiei aeriene. Ioan Orbescu. compania mai are si alte operatiuni financiare. utilizand aeronavele ATR 42 din dotarea TAROM'. compania va fi cu adevarat atractiva pentru privatizare. si de secretarul general din acelasi minister. El justifica aceasta prin imposibilitatea de a sustine o companie care dispune de peste 2000 de angajati la o flota de 19 aeronave. Selectarea se va face in urma unei licitatii. ofertele speciale ale TAROM alaturi de cele ale unor companii low cost.dupa cum spun angajatii companiei . Se anunta o restructurare manageriala Ministerul Transporturilor a anutat ca TAROM va avea o noua conducere. in 2003. TAROM are nevoie de un plan de restructurare pentru ca trebuie consolidata pozitia Companiei Nationale de Transporturi Aviatice. a subliniat Marian Pamfiloiu.5 milioane dolari. foarte probabil un management privat. 'Acest proiect propune renuntarea la operarea directa de catre TAROM a rutelor de lung curier (China si SUA) si externalizarea serviciilor de transport aerian pe rutele interne si regionale. potrivit Ziarului Financiar. are ca obiective: achizitionarea a 5 aeronave turbopropulsoare ATR 42-500.700 in prezent la aproape 800. un document incendiar. ar urma sa se infiinteze o noua companie aeriana . Profitul a rezultat din suspendarea. . reabilitarea hangarului de intretinere si reparatii a flotei TAROM din aeroportul Bucuresti Otopeni. la care TAROM va fi actionar unic si care ar urma sa opereze pe rute interne si regionale. El a aratat ca strategia prevede reducerea numarului de angajati ai TAROM de la 2. a motoarelor de rezerva si instruirea necesara. pentru o perioada. In prima faza. In 2004.

potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pe anul in curs. prezentate ieri de sindicalisti. doua fiind deja livrate. Compania trebuie sa plateasca cate 114. compania isi propune sa obtina un profit operational de 11 milioane dolari in 2007 si de 9 milioane dolari in 2008. TAROM isi propune sa transporte 1.5 milioane pasageri in 2007. va fi inaintata conducerii TAROM. iar alte doua urmand sa soseasca in perioada noiembrie . daca va fi aprobata de MLTPL si Guvern. “acordarea de subventii publice unui operator aeroportuar pentru finantarea infrastructurii poate da acelui operator aeroportuar un avantaj economic fata de competitorii sai si trebuie notificat si examinat in lumina reglementarilor privind Ajutorul de Stat”. turnuri de control) sau facilitati care sprijina direct activitatea lor (sisteme de securitate.5 milioane euro pentru fiecare aeronava Airbus A 318. accesibilitate etc. tinand cont de experienta europeana si de impactul evenimentelor din 11 septembrie 200 Trebuie sa gasim solutii pentru a adapta TAROM la noile cerinte ale pietei. terminale. pe care-l va negocia cu sindicatele'.decembrie 2007. iar in ceea ce priveste profitul. Asadar. El a adaugat ca nu are cunostinta despre 'gaurile' din contabilitatea TAROM. seful Directiei Generale a Aviatiei Civile. 137 milioane de euro in programul de extindere a flotei sale cu noi aeronave Airbus A-318 si pentru alte investitii in echipamente si extinderea agentiilor. a precizat Sorin Stoicescu. 6 Actiuni cadru pe termen scurt si mediu ( in vederea restructurarii si privatizarii) Operatorul aerian national Tarom va investi.8 milioane de pasageri in 2008. 1.). Tarom estimeaza pentru 2007 venituri totale de 310 milioane euro. ci o simpla nota. In acest context. In conformitate cu paragraful 57 al Directivelor UE privind finantarea aeroporturilor si ajutor pentru deschiderea de linii aeriene operand din aeroporturi regionale (2005/C312/01). siguranta si echipamente pentru protectia mediului inconjurator). care. care va intocmi un nou program de restructurare. . in acest an. Este de datoria noastra sa gandim in perspectiva ce vom face cu toate segmentele aviatiei civile.Sorin Stoicescu. care nici macar n-a fost prezentata ministrului Mitrea. a declarat: 'Documentul la care fac referire sindicalistii nu este un plan de restructurare. drept pentru care le-a recomandat acestora sa intocmeasca un memoriu catre ministrul Mitrea. Proiecte in domeniul transportului aerian Proiectele pentru aeroporturi avute in vedere in POST ( Program Operational Sectorial Transport) sunt doar cele in legatura cu infrastructura (piste. criteriile pentru evaluarea de catre Comisie vor fi: constructia si functionarea infrastructurii are ca scop un obiectiv clar definit si de interes general (dezvoltare regionala. cautam o strategie de eficienta. in urma caruia Corpul de Control al ministrului sa inceapa o investigatie.

Denumire proiect .00 * Heliport si facilitatile asociate .4.000 m2. infrastructura are sanse satisfacatoare pentru a fi folosita pe termen mediu.50 * Terminal aviatie utilitara .50 * Extindere pista – Arad . pentru traficul greu .Bucuresti Aurel Vlaicu .Locatie proiect – Descriere proiect – Cost investitie(m EUR) * Dezvoltare terminal de pasageri .000 m2.Bucuresti Aurel Vlaicu . 2000 m2 .50 * Cladire de birouri .Bucuresti Aurel Vlaicu . in situatia actuala. inclusiv iluminat. toate aeroporturile din Romania sunt companii detinute de Statul roman sau de autoritatile locale.24.Lungime 900m.3 niveluri.6.50 * Un nou terminal de pasageri .Extindere de 500 m pentru deservirea avioanelor mai mari .7. suprafata acoperita 2800 m2. Aceste criterii nu sunt greu de indeplinit in mod normal.00 * Platforma aviatie utilitara .Bucuresti Aurel Vlaicu .00 . asa incat intre ele concurenta ramane doar teoretica. mai ales in ceea ce priveste infrastructura existenta.45m diametru. latime 8m. in mod nediscriminatoriu. proiectat pentru 2 avioane de categoria D.50 * Drum de acces la terminalul de cargo .Bucuresti Aurel Vlaicu Inlocuirea si modernizarea sistemului existent de alimentare cu energie electrica -0.6. inclusiv reabilitare taxiway . 2.00 * Hangar aviatie utilitara .2.6.Bucuresti Aurel Vlaicu -3 niveluri. dezvoltarea comertului nu este afectata intr-o masura care sa contravina interesului Comunitatii.Bucuresti Aurel Vlaicu .Bucuresti Aurel Vlaicu . toti utilizatorii potentiali ai infrastructurii au acces la aceasta.00 * Terminal de cargo . intrucat ele sunt conforme cu cele folosite in cadrul selectiei de proiecte pentru POST si in pregatirea studiilor de fezabilitate. taxiway si platforma de 800 m2 .infrastructura este necesara si proportionala cu obiectivul fixat.Bucuresti Aurel Vlaicu .4.Arad . cladire cu 2 etaje .0.1000 m2.9.10.000 m2 .00 * Modernizarea sistemului de alimentare cu energie electrica . capacitate 1000 pasageri la ora de varf . In plus.2 niveluri.

Constanta Mihail Kogalniceanu .00 * Reabilitare si modernizare sistem de alimentare cu apa si energie electrica .Include iluminatul pistei .Bucuresti Henri Coanda .Bucuresti Henri Coanda .Cluj Napoca .100.45.4.Facilitatile existente au un spatiu restrans .56.60 * Taxiway rapid de iesire pentru pista 2 .Bacau .6.Cluj Napoca .800-m .Faza I .Extinderea pistei pana la 2500 m -12.00 * Modernizare terminal de pasageri .* Facilitati de depozitare a echipamentelor aeroportului .00 * Reabilitare Platforma 1 .3.Extindere de la 2500 la 3500 m .Bucuresti Aurel Vlaicu .Realiniament cu 5 grade si extindere la 2.00 * Reabilitare Platforma 2 .00 * Acces de suprafata la noul terminal de pasageri .3.Bucuresti Henri Coanda -Extindere porti si adaugarea a 5 maneci .00 * Reabilitare si dezvoltare sistem de incalzire .4.Bucuresti Aurel Vlaicu -1000 metri de teava -00 * Extindere pista .6.50 * Taxiway nou paralel .Inclusiv zona de parcare avioane si taxiway .3.80 * Extindere porti terminalul de pasageri si noi maneci .30.Bucuresti Henri Coanda .00 * Un nou terminal de pasageri .Imbunatatiri legate de siguranta 00 * Dezvoltare turn de control .50 * Reabilitare Pista 2 .Constanta Mihail Kogalniceanu .5.Bucuresti Henri Coanda .Constanta Mihail Kogalniceanu . acces cale ferata si intersectii .Bucuresti Henri Coanda .00 .Separarea pasagerilor internationali si imbunatatirea fluxului de pasageri .Constanta Mihail Kogalniceanu .Bucuresti Henri Coanda .38 Realiniament si extindere pista – Iasi .Taxiway paralel de 983 m .2000 m2.40 * Extindere pista .5.00 * Modernizare parcare .Bucuresti Henri Coanda .Optimizarea capacitatii existente .Imbunatatiri legate de conditii si capacitate .Inclusiv drum. proiectat pentru conditii de vreme rece .50 * Reabilitare Pista 1 .3.

ceea ce va duce la aglomerarea cu 50% a terminalelor.Extindere de la 1800 m la 2400 m .40m inaltime .00 * Ingradire perimetru . 3000 m2 .00 * Un nou terminal de pasageri .10.Bacau . inchis temporar Incepand cu 10 mai.5.Suceava Stefan cel Mare . toate cursele aeriene spre si dinspre Bucuresti vor opera de la Otopeni.Oradea .2.7.00 * Dezvoltare terminal de pasageri – Oradea .Timisoara .00 * Extindere si modernizare parcare .Constanta Mihail Kogalniceanu -Modernizare de la CAT II la CAT III -50 * Echipament de intretinere a pistei .200.40 * Modernizarea sistemului de iluminat al pistei .Extinderea pistei cu 400 m .Suceava Stefan cel Mare .50 * Centru cargo Aeroport Timisoara – Timisoara .45.Sistem nou de iluminat CAT 3 .00 * Un nou turn de control .Pentru sectiunile de drum D2 .66 Aeroportul Baneasa. 5000 m2 .Echipament conform cerintelor ICAO .27. 12.Suceava Stefan cel Mare -00 * Extindere pista .Include iluminat.32.Cladire cu un nivel.2.0.* Dezvoltari pentru imbunatatirea securitatii .Iasi .45 EMU .80 * Glisiere centrale de siguranta .000 m2 .50 * Extindere pista si un nou system de iluminat .pentru 250-300 pasageri .7.00 * Sistem nou de iluminat a aeroportului .00 * Modernizare terminal de pasageri .00 * Terminal de aviatie utilitara .00 * Proiect de transport combinat – Diverse Servicii/terminale intermodale : cerere de oferte . 10.Timisoara .000 m2 .Timisoara .13 Innoire material rulant . noteaza MTCT intr-un .5.Oradea .2.00 * Extindere platforma de nord Stadiul II .Cladire cu 2 niveluri.Cladire cu un nivel.Bucuresti Aurel Vlaicu .2.0.Parcare 7300 m2 .Timisoara .Constanta Mihail Kogalniceanu .00 * Modernizarea sistemului de iluminat al aeroportului .

administratia a suplimentat cu 75% numarul de porti de control de securitate si a asigurat o alocare riguroasa a ghiseelor check-in. Directorul de comunicare Wizz Air. a confirmat faptul ca nu vor fi majorate preturile biletelor de avion. Fara discriminari intre operatori Aeroportul din Baneasa va fi inchis in perioada 10 mai. La randul sau.comunicat. My Air. Preturile biletelor vor ramane neschimbate. a explicat directorul pentru Romania al companiei My Air. Florentina Ivan. directorul de marketing al companiei Blue Air. Pe Aeroportul din Baneasa opereaza opt companii aerine low-cost Blue Air. Sky Europe. intr-adevar. 'In perioada inchiderii aeroportului Baneasa. a spus directorul general al Aeroportului International Bucuresti Baneasa 'Aurel Vlaicu' (BBAV). Acest aeroport are legaturi foarte bune cu orasul si este situat la numai 16 km de centrul Bucurestiului. a declarat Andreas Engel. noi avand sediul in Italia'. 'In aceasta perioada se vor face lucrari pentru repararea unei portiuni din pista. Nu putem decat sa speram ca aeroportul si autoritatile vor depune eforturi maxime pentru ca lucrarile sa dureze cat mai putin timp posibil si pentru ca pasagerii sa beneficieze de servicii bune la sol'. Companiile low-cost care vor opera zboruri de pe aeroportul Otopeni din cauza lucrarilor de intretinere ale pistei care se desfasoara la Baneasa nu vor modifica preturile biletelor. mai exact centrul acesteia. a declarat directorul Wizz Air. Wizz Air. Motivatia este ca perioada in care isi vor desfasura activitatea pe Otopeni este destul de scurta si nu le va afecta semnificativ activitatea. Suntem preocupati de faptul ca am fost anuntati foarte tarziu de aceste lucrari si. respectiv pana la sfarsitul lunii iulie. PR Manager Germanwings. de asemenea. Nu stim exact cum va afecta aceasta mutare. Meridiana si Germanwings. a declarat ca mutarea pe aeroportul din Baneasa nu va afecta clientii. precum si modul de coordonare a programelor curselor pentru evitarea intarzierilor zborurilor. Politica Wizz Air este urmata si de My Air si Germanwings. Natasa Kázmér. Reprezentantii aeroportului international Henri Coanda din Otopeni au declarat ca. Valoarea investitiei se ridica la aproximativ 20 de milioane euro'. respectiv inceputul verii. Wind Jet.31 iulie. astfel incat clientii companiei nu vor suferi nici un inconvenient. de faptul ca lucrarile se desfasoara intr-o perioada de varf. iar daca vor interveni modificari vom fi anuntati de reprezentantii companiei. tarifele de operare sunt semnificativ mai mari comparativ cu Baneasa insa si serviciile oferite sunt pe masura. Alpi Eagles. astfel ca pentru aceasta perioada clientii Germanwings se vor putea bucura de aceeasi calitate la preturi la fel de mici'. Consultarile au vizat procesul de familiarizare a agentilor de handling cu procedurile operationale si de securitate aeroportuara de la Otopeni. nu vor exista discriminari legate de pret . De asemenea. Administratia Aeroportului Henri Coanda a finalizat consultarile cu operatorii aerieni si agentii de handling care urmeaza sa-si transfere temporar activitatea la Otopeni pe durata lucrarilor de reparatii la pista Aeroportului Aurel Vlaicu. Totodata. cu atat mai mult cu cat noi avem rezervate bilete pana in luna octombrie. 'Nu vor fi modificate preturile. Stefan Mladin. 'Clientii nostri nu vor fi afectati de o crestere a preturilor ca urmare a acestei mutari temporare. iar companiile low-cost vor opera pe aeroportul din Otopeni. Alina Rus. desi tarifele de operare pe care va trebui sa le plateasca sunt mai mari. Germanwings va opera pe Otopeni. citat de Newsin.

In plus. a declarat directorul Departamentului de Relatii Externe al Aeroportului International 'Henri Coanda'. tintele si alocarile de fonduri de dezvoltare pentru sectorul de transporturi din Romania. Astra Asigurari va furniza polita Casco pentru aeronave civile si piese de schimb si de asigurare de raspundere fata de pasageri. posta. ministrii transporturilor din Statele membre ECAC au adoptat Strategia ATM 2000+. pe fundalul cresterii actuale si prognozate a traficului aerian in Europa. Compania de asigurari nu a facut publica valoarea politei. va introduce incepand cu data de 25. alaturi de celelalte state europene. 7 Programe de restructurare si dezvoltare Programul Operational Sectorial –Transport (POST) este unul din cele patru programe operationale sectoriale elaborate de Romania pentru perioada 2007-2013. Din proiectele de management al traficului aerian in care Romania este implicata. Tarom a platit asiguratorului Allianz-Tiriac Asigurari o prima de 13. incepand cu 1 mai. stabileste prioritatile. cele patru programe operationale sectoriale sunt completate de Programul Operational Regional (POR) si de Programul Operational pentru Asistenta Tehnica. insa anul trecut. Valentin Iordache.NAPOCA-MADRID CLUJ .intre ceilalti operatori aerieni si companiile low-cost. (10 martie 2007). . marfa.NAPOCABOLOGNA Pentru aceste destinatii. bagaje. Strategia ATM 2000+ descrie procesele si masurile necesare astfel incat nivelele prognozate de cereri din partea utilizatorilor spatiului aerian sa poata fi satisfacute in conditii de siguranta sporita. Asigurarea flotei Compania Astra Asigurari a castigat licitatia pentru asigurarea flotei de aeronave a companiei Tarom.03. document EUROCONTROL elaborat la cererea lor. Introducerea de curse noi Compania nationala de zbor Tarom. POST trebuie sa fie elaborat impreuna cu partea de transport a documentului strategic privind asistenta din Fondul de Coeziune. „Tarifele de operare si serviciile oferite vor fi aceleasi pentru toti operatorii aerieni'.2007.incepand cu 99 Euro/dus intors fara taxele de aeroport.7 milioane de lei pentru asigurarea flotei. tarifele sunt promotionale. BCR Asigurari si Omniasig. mentionam: Strategia ATM 2000+ in perspectiva integrarii europene a Romaniei In ianuarie 2000. crestere care ar urma sa solicite intens managementul traficului aerian. Celelalte companii care au depus oferte pentru asigurarea flotei operatorului aerian sunt Allianz-Tiriac Asigurari. contractul fiind incheiat pe o perioada de 12 luni. care elaborat impreuna pe baza obiectivelor din Planul National de Dezvoltare (PND). noi zboruri BUCURESTI-VALENCIA CLUJ .

echipamentelor. Strategia ATM 2000+ este sprijinita printr-un set de documente tehnice. Initiativa Comisiei Europene “Cer Unic European” reprezinta un cadru ce va fi implementat la nivel european pentru imbunatatirea managementului traficului aerian si pentru cresterea eficientei operatiunilor aeriene.Ministrii transporturilor statele membre ECAC au desemnat totodata EUROCONTROL ca fiind organizatia responsabila de a stabili. menita sa reformeze intreaga arhitectura a spatiului aerian al Uniunii Europene astfel incat sa fie indeplinite viitoarele probleme legate de capacitate si de noile nevoi de siguranta. Aplicarea Strategiei ATM 2000+ se intrepatrunde cu serviciile operationale si functionale descrise si prevazute ca optiuni posibile prin Documentul privitor la Conceptul Operational. elementelor automatizate hardware si software. 536/2000. in regim de urgenta. . cu participarea unui numar mare de subsisteme si de componente la sol. inclusiv prin Documentul privitor la Conceptul Operational. precum si a personalului care opereaza aceste subsisteme si componente. Astfel. ea stabileste linii de actiune pentru managementul tuturor fazelor zborului (gate-to-gate) precum si operarea in baza unor principii uniforme. in aer si in spatiu. OCD si reflecta necesitatile utilizatorilor spatiului aerian. In raport cu aceasta initiativa. ( Comisia Nationala pentru elaborarea Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila a Romaniei “ORIZONT 2025” . In acest sens. precum si in vederea revederii si reactualazarii ei sistematice. planul de actiune in vedere implementarii Strategiei la nivel european. ministrii Transporturilor si Apararii au aprobat reglementarile aeronautice civil-militare romane prin ordine comune pentru aprobarea: • “Proiectului de modernizare a sistemului ATM din Romania” • “Programului national de dezvoltare a colaborarii civil-militare in managementul traficului aerian”. in temeiul prevederilor HG nr. Strategia ATM 2000+ defineste principiile si obiectivele majore in vederea realizarii retelei ATM europene. in baza Strategiei ATM 2000+ a fost elaborat HG nr. de membru al EUROCONTROL si de tara candidata la aderarea la Uniunea Europeana. 536/2000 privind aprobarea Conceptului Operational si a Strategiei Romaniei privind managementul traficului aerian pentru perioada 2000-2015. “Cer Unic European” este o initiativa ambitioasa a Comisiei Europene. Strategia ATM 2000+ constituie cadrul pentru dezvoltarea documentelor privind strategia la nivel european pentru toate componentele principale ale managementului traficului aerian. Romania va actiona in dubla sa calitate. In Romania.Sectiunea 3: Transporturi ) Strategia ATM 2000+ defineste conceptul retelei ATM europene ca sistem complex si interactiv. inclusiv a facilitatilor.

. 3. Interoperabilitatea retelei de management al traficului aerian european. “Cer Unic European” (intrata in vigoare la sfarsitul anului 2004 in tarile membreUE) presupune crearea unor “blocuri functionale de spatiu aerian” proiectate dincolo de granitele spatiilor aeriene nationale. • Armonizarea licentei controlorilor de trafic aerian pe intreg teritoriul Uniunii Europene in scopul unei recunoasteri reciproce (licenta unica europeana). cresterii eficientei economice a serviciilor si asigurarea protectiei mediului. Initiativa Comisiei. managementul traficului aerian se dezvolta in directia imbunatatirii nivelului sigurantei serviciilor. • Armonizarea procedurala si integrarea la nivel european a celor mai performante resurse tehnico-operationale (statele membre ale Uniunii Europene impreuna cu cele invitate la procesul de aderare. La nivel european. respectarii cerintelor privind securitatea aeronautica. in cadrul reuniunii de la Barcelona din 15-16 martie 2002 a hotarat luarea tuturor masurilor necesare pentru implementarea conceptului de Cer European Unic pana la sfarsitul anului 2004. Organizarea si folosirea spatiului aerian in Cerul European Unic. Furnizarea serviciilor de trafic aerian in Cerul European Unic. Ca masuri specifice initiale pentru implementarea conceptului de “Cer Unic European”. 2. • Imbunatatirea accesului operatorilor aerieni in spatiul aerian. • Costuri mai reduse. Consiliul Uniunii Europene. restructurarea spatiului aerian la nivel regional si eficientizarea serviciilor prin globalizare. vor participa in comun in cadrul acestor proiecte). • Protectia mediului inconjurator.Comisia Europeana a adoptat in luna octombrie 2001 un pachet de propuneri referitoare la managementul traficului aerian pentru a pune in aplicare conceptul privind “Cerul Unic European”. Cerul Unic European. 4. aceste obiective sunt realizate prin punerea in practica a conceptului privind “Cerul Unic European” prin care s-a propus o reforma structurala a managementului traficului aerian prin crearea unui spatiu aerian unic deasupra Europei. In viziunea Comisiei Europene. Comisia Europeana a adoptat patru propuneri legislative referitoare la: 1. • Imbunatatirea capacitatii de trafic aerian. conform recomandarilor Organizatiei Aviatiei Civile Internationale (OACI) si EUROCONTROL prevede reorganizarea furnizarii serviciilor de navigatie aeriana independent de granitele nationale ale statelor. Cadrul pentru crearea Cerului European Unic. reducerii nivelului ridicat al intarzierilor. Propunerile legislative ale Comisiei Europene prevad accelerarea reformei la nivelul sistemului ATM european si prin integrarea sistemelor ATM nationale dincolo de granitele de stat. ce vor conduce la restructurarea organizarii spatiului aerian pe baza necesitatilor tehnice si operationale si care vor avea urmatoarele efecte: • Imbunatatirea sigurantei traficului aerian.

organism creat cu scopul de a coordona activitatea Comisiei Europene in ceea ce priveste SES. La data de 10 decembrie 2003 la Bruxelles. EASA. Fiecare stat reglementeaza regimul propriu de zbor si din punct de vedere al managementului traficului aerian fara sa tina cont de asa zisul concept “cross border traffic flows” (cursurile de trafic aerian la nivelul zonelor de granite nationale). Parlamentul European impreuna cu Consiliul Uniunii Europene au ajuns la o intelegere in ceea ce priveste initiativa Comisiei “Cer Unic European”. a pozitionarii aeronavelor si a tehnologiilor de comunicare (Programul GALILEO). ofera oportunitati in realizarea unor imbunatatiri . a fost infiintat “Comitetul Cer Unic European” (SESC). la data de 9 februarie 2004. a aprobat si prezentat formal documentul final la Reuniunea Plenara care s-a desfasurat la Bruxelles in luna ianuarie 2004. dezvoltarea si implementarea blocurilor functionale de spatiu aerian la nivelul SES. Comisia Europeana a mandatat EUROCONTROL sa: • Asiste Comisia Europeana in dezvoltarea si implementarea unei noi scheme de tarifare pentru furnizorii de servicii de navigatie aeriana. • Asiste Comisia Europeana in dezvoltarea si implementarea reproiectarii spatiului aerian pentru zona SES. NATMC (propunere de participare la reuniunile SESC) si organizatiile internationale de aviatie civila (EUROCONTROL. In acest scop. sustinute de organismele internationale. un zbor de la Roma la Bruxelles trece prin zona de raspundere a noua centre de control al traficului aerian diferite. Varianta finala a initiativei “Cer Unic European”. s. Romania nu participa la reuniunile SESC fiind reprezentata la nivelul EUROCONTROL in SESC.• Imbunatatirea coordonarii civilo-militare. Astfel. ICAO. bazata pe utilizarea flexibila si dinamica in comun a spatiului aerian. Romania a semnat alaturi de Bulgaria. a fost adoptata de Parlament si de catre Consiliu la cea de-a treia citire a textului. luand in considerare cerintele privind securitatea nationala si asigurarea protectiei mediului. in cadrul SESC. Din SESC fac parte pe langa reprezentantii statelor membre UE si reprezentantii statelor in curs de aderare la UE (cele 10 state invitate la procesul de aderare la UE ). in vederea imbunatatirii nivelurilor de siguranta. in acelasi timp contribuind la intarirea cooperarii si coordonarii in domeniul managementul traficului aerian. Parlamentul European. Memorandumul. va constitui un mecanism practic de unire a eforturilor tarilor din regiune. Moldova si Turcia la data de 8 iulie 2003 “Memorandumul privind stabilirea cooperarii in sud–estul Europei in domeniul managementului traficului aerian (ACE)”. • Sprijine stabilirea. Astfel.a. • Asiste Comisia Europeana in dezvoltarea si implementarea utilizarii flexibile a spatiului aerian (FUA) al Cerului Unic European. In acest scop. al crearii unui bloc functional de spatiu aerian.). capacitatii de trafic si a eficientei serviciilor de management al traficului aerian. Imbunatatirea treficului aerian.

Programul GALILEO este o initiativa comuna a Comisiei Europene impreuna cu Agentia Europeana Spatiala. diversitatii si pozitiei geografice. Romania ofera conditii speciale de implementare datorita marimii. Programul GALILEO raspunde nevoilor actuale de dezvoltare in noul context al Cerului Unic European si al dezvoltarilor permanente din managementul traficului aerian european. Spre deosebire de sistemul GPS. gratie structurii constelatiei sale de sateliti si a retelelor de sisteme terestre. intreruperile in furnizarea semnalului GPS pot avea consecinte dezastruoase. acestea vor fi in masura de a deveni coproprietare ale sistemului GALILEO. in special cu GPS (SUA). • incurajeze crearea de noi parteneriate intre universitati. • prezinte structura si misiunea acestui proiect comun. institutii si industrie. dezvoltarii mai accentuate fata de celelalte tari candidate din domeniul spatial. Predominanta militara a sistemului GPS reprezinta un risc considerabil pentru utilizatorii civili in cazul unei crize. • prezinte utilizarile preconizate si beneficiile aduse de acest program pentru statele candidate . pentru evitarea concurentei si eficientizarea utilizarii fondurilor la nivel national si regional. Participarea Romaniei la proiectul GALILEO este importanta pentru efectele estimate in dezvoltarea tehnologica. precum si modalitatile de concesionare. care se bazeaza pe tehnologia avansata de navigare radio prin satelit facand posibila determinarea cu precizie a pozitiei sau locatiei fiecarui obiect stationar sau in miscare. Odata cu aderarea statelor candidate in UE. Dezvoltarea aplicatiilor sistemului GALILEO se va face cu considerarea interoperabilitatii cu sistemele existente. mai ales cand nu exista avertizari si informari imediate cu privire la erorile survenite. precum si o siguranta superioara. in special pentru controlul frontierei si al traficului ilegal. Estimat a costa peste 3 miliarde EURO. deoarece include mesaje de integritate care . • stabileasca un cadrul comun pentru accelerarea participarii statelor candidate la acest program. Programul european de navigatie prin satelit (GALILEO) este replica continentala la programul american GPS si la cel rusesc GLONASS concepute in scopuri exclusiv militare. de asemenea ca factor de integrare europeana. Un rol special il au aplicatiile spatiale privind monitorizarea traficului rutier. industriala si a serviciilor. ele se vor asocia in totalitate diferitelor activitati ale programului. Astfel Comisia va actiona sa: • informeze toate partile interesate despre stadiul de implementare a programului GALILEO. in special in ceea ce priveste dezvoltarea sa tehnica si comerciala. GALILEO va oferi o acuratete superioara si constanta. naval si a dezastrelor.importante in eficienta si siguranta transportului aerian. In cadrul programului. Fie ca sunt intentionate sau nu.

1 miliarde EURO pentru faza de dezvoltare si validare.000 de noi locuri de munca si o larga piata de echipamente si servicii valorand aproximativ 10 mld. iar pentru perioada 2006-2007 de aproximativ 2. . care presupune imbunatatirea serviciilor oferite prin sateliti GPS. cu includerea organizatiilor de specialitate din statele participante. 100. se bazeaza pe un acord tripartit intre Comunitatea Europeana. La 20 martie 2003 Comisia Europeana a adoptat propunerea de integrare a programului EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) in cadrul programului GALILEO. managementul aplicatiilor sistemului va fi incredintat unui operator european. reprezentata prin Comisia Europeana. elaborata de Organizatia Internationala a Aviatiei Civile. EURO/an incepand din 2010. In ultimi ani. Dupa punerea in functiune. Sistemul EGNOS. traficul aerian prognozat a crescut la nivel global cu aproximativ 4% pe an.imediat pot informa utilizatorii de posibile erori. Astfel. Fondurile publice estimate ca necesare au valoarea de 1.15 miliarde EURO pentru faza de implementare a proiectului. adaugandu-se o contributie viitoare de cca 800 milioane EURO care va asigura operarea sistemului in perioada 2008-2020. fata de beneficiile obtinute prin folosirea sistemului GPS. Agentia Spatiala Europeana si EUROCONTROL. Sistemul EGNOS. acoperind zone dificile cum ar fi de ex. in scopul maximizarii capacitatii de trafic disponibile. In plus o suma de 220 milioane EURO va fi necesara anual pe durata proiectului pentru administrare si completare. care a intrat in faza operationala in aprilie 2004. partea nordica a Europei. EGNOS a fost initiat in anul 1994.2 miliarde EURO pentru dezvoltare si aprox. Testele de functionare pentru EGNOS efectuate pana in prezent au fost incheiate cu succes si au dovedit viabilitatea si utilitatea sistemului. si constituie prima etapa a politicii UE in materie de sistem global de navigatie satelitara. In conditiile acceptarii ca sistemul sa fie complet operational in anul 2008. Coordonarea generala a sistemului este efectuata de o structura comuna Agentia Spatiala Europeana – Comisia Europeana (Joint Undertaking). in special in domeniul transporturilor si comunicatiilor. costurile estimate ale proiectului pe perioada 2002-2005 sunt in jur de 1. precum si implementarea fazelor de dezvoltare si validare a proiectului. o mai mare acuratete in navigatie si asigurarea integritatii serviciilor sunt absolut necesare pentru asigurarea reducerii separarii in zbor a aeronavelor. va facilita introducerea pe piata a sistemului GALILEO datorita dezvoltarii rapide a unui numar tot mai mare de aplicatii prin navigatie satelitara. Avantaje: Prin introducerea in operare a acestui sistem se vor putea oferi cca. a doua fiind programul GALILEO si lansarea in spatiu a unei noi constelatii de sateliti de radionavigatie. reprezinta contributia europeana la schema mondiala de radionavigatie prin sateliti. Scopul principal al acestei unitati operationale este supravegherea integrarii optime a sistemului EGNOS in cadrul programului GALILEO. 800 milioane EURO pentru derularea proiectului. estimarile aratand o dublare a numarului zborurilor in urmatorii 20 ani.

Asfel. Prin asocierea cu mijloacele de sol. pentru definitivarea acestor criterii. este necesara intensificarea eforturilor EUROCONTROL si implicit a statelor membre. GALILEO. Sistemele de navigatie avansate constituie premisele unui management eficient in transporturi si a unei mobilitati sustinute. De asemenea. indiferent de conditiile meteo. IOSA utilizeaza principiile internationale ale auditului de calitate iar auditurile se realizeaza intr-un mod standardizat si consistent. SRI. poate fi folosita in activitati aferente serviciilor aeriene de vama. navigatia de ruta si aterizare. putand de asemenea imbunatati siguranta si eficienta unor operatiuni specifice cum ar fi monitorizarea si alertarea in ceea ce priveste miscarile pe suprafata de manevra a aeroportului. dar si in aviatia generala. Strategia EUROCONTROL privind metodele si mijloacele de navigatie aeriana a fost intocmita luand in considerare aceste proiecte.Beneficiile estimate pentru aviatie sunt importante prin introducerea unor legaturi aeriene directe (Free Flight Routes) sustinute de un management superior al traficului aerian. printre care ghidarea la sol. GALILEO va fi parte integranta a infrastructurii de transport inteligente. Pana in prezent nu sunt definitivate criteriile si procedurile operationale aferente. decolare. La sfarsitul lunii martie 2007 Compania TAROM a primit din partea IATA certificarea IOSA (IATA Operational Safety Audit) prin care se atesta respectarea standardelor globale de siguranta a zborului. Astfel. fiind in masura sa asigure un nivel necesar de siguranta in conditiile cresterii continue a numarului de zboruri. care sunt critice in dezvoltarea economica. EGNOS si GALILEO ar putea asista pilotii in toate fazele zborului. IATA a creat un standard aplicabil international (IOSA Standards Manual) pe care toate companiile membre trebuie sa il respecte pentru a ramane membre ale organizatiei. ajutand la garantarea sigurantei. cu rezultate pozitive in ceea ce priveste reducerea intarzierilor si a poluarii prin minimizarea consumului de combustibili. reducerii congestiilor si a poluarii mediului si va sustine viitoarele dezvoltari multi-modale. . La nivel national. eficientei operatiunilor de trafic. politie. Programul IOSA este un sistem de evaluare recunoscut si acceptat international destinat verificarii sistemului de managament operational si de control al unei companii de transport aerian. va ajuta la implementarea politicii Comisiei Europene privind initiativa Cer Unic European si va constitui astfel o solutie pentru decongestionarea traficului aerian. poate asigura cerintele de apropiere de precizie in conformitate cu standardele in vigoare. coordonarea activitatilor legate de proiectul GALILEO se realizeaza de catre Agentia Spatiala Romana. alaturi de alte programe. cautare si salvare. in special pentru utilizarea sistemului EGNOS.

operatiunile de zbor. numarul de mile acordate este mai mare. 'Bancpost este emitentul exclusiv in Romania al cardurilor American Express. 'Smart Miles'. sunt multumiti de rezultatele obtinute. Cu un an in urma am lansat parteneriatul nostru cu Bancpost. In cazul cardului Premium. de 3. operatiunile la sol. telefon sau pentru tranzactii pe internet. programul Smart Miles va fi integrat in programele deja existente in aceasta alianta. pentru fiecare 3 lei cheltuiti cu cardul Classic se acorda 2 smart miles. in programul Tarom de fidelizare a clientilor. respectiv 75. Certificarea IOSA plaseaza TAROM in elita transportului aerian international prin respectarea celor mai stringente standarde de siguranta si calitate. 'Pana in luna februarie. Cardul de credit Tarom American Express este emis in doua versiuni: Classic si Premium. au mentionat oficialii companiilor la conferinta de lansare.000 lei si perioade de gratie de pana la 55 de zile. Cheltuielile facute cu aceste carduri sunt intra in programul Smart Miles al companiei aviatice romanesti. plati prin posta. Reprezentantii American Express. fiind un partener de marca in reprezentarea brandului American Express pe aceasta piata. legala sau administrativa si asigurare in caz de accident. certificarea trebuie reinnoita la fiecare doi ani. Dovada certificarii este listarea companiilor respective pe sectiunea destinata IOSA de pe site-ul internet al IATA (http://www.org/ps/services/iosa/registry.htm). detinatorul de card acumuleaza un numar dublu de mile Smart Miles'. informeaza NewsIn. Cardurile sunt emise in lei si pot fi utilizate in tara si in strainatate pentru cumparaturi. se acumuleaza puncte.000. prin care se acorda avantaje la zborurile companiei romanesti si calatorii gratuite. siguranta cabinei de pasageri si securitatea aeronautica. iar milele adunate vor fi contabilizate'. cu limite de creditare de 30. pentru cheltuielile efectuate. se precizeaza in prospectul de lansare al cardurilor. Pana in acest moment exista 144 de companii aeriene care sunt certificate IOSA. Cardurile nou lansate sunt asociate cu un pachet de servicii de calatorie si asigurari.Auditul IOSA se concentreaza asupra zonelor cheie din cadrul unei companii aeriene: organizarea si conducerea companiei. cum ar fi asistenta medicala. care a inceput colaborarea cu Bancpost in urma cu un an. iar pentru cumpararea unui bilet Tarom se acorda 4 smart miles. retragere de numerar de la bancomate. controlul operational. iar astazi deschidem un nou drum . intretinerea aeronavelor. respectiv 5 smart miles pentru 3 lei cheltuiti. Bancpost si Tarom s-au aliat pe un card de credit Bancpost a emis impreuna cu Tarom un card de credit din familia American Express prin care. 'In cazul in care Tarom se va afilia la alianta aeronautica internationala. Gabriel Dumitrescu. numarul de carduri emise fiind mult mai mare decat isi fixasera ca obiectiv. operatiunile cargo.iata. a declarat directorul general al Tarom. Astfel.

care sunt primele de acest gen pe piatta romaneasca'.Roma. Smart Miles Super • deveniti membru SMART MILES Super daca ati acumulat 30000 mile sau 35 boruri in decursul ultimului an. TAROM a conceput un nou program: “Incepand cu luna martie 2007. Sofia si Budapesta Bilete gratuite in clasa business cu numai 50% mai multe mile decat in economic. Cardurile emise sub sigla American Express pot fi folosite pentru retrageri de numerar la peste 650. Praga. William Stredwick. Pentru promovarea transportului aerian. distanta reala (pentru distante de peste 1000 de mile) Credite mai mari pentru biletele emise in economic pe curse externe: 150% din distantele de mai sus in clasele S. • • • • primiti 50% din distanta pentru zborurile la care sunteti promovati in clasa business cu cardul SMART MILES Super. Viena. Varsovia. • va prelungiti cardul Super daca ati acumulat 15000 mile sau 25 zboruri in decursul ultimului an. 1000 de mile (pentru distante de pana la 1000 de mile). 14000 mile . Istanbul. Mai multe mile Acumulati mai multe mile pentru distanta parcursa pe cursele externe: 500 de mile (pentru distante de pana la 500 de mile). Credit pentru copii . Y.000 de bancomate din lume si la 800 din Romania. Atena. Compania TAROM ofera noi bonusuri in cadrul programul Smart Miles. Milano. Salonic. potrivit reprezentantilor companiei. • puteti prelungi cardul Super in cel mult 6 luni de la expirarea cardului anterior. • pe relatia Tel Aviv este acum posibila promovarea la business din orice clasa a compartimentului economic. a afirmat vicepresedintele American Express. Noul barem de premii • • Obtineti bilete gratuite cu mai putine mile pentru: 18000 mile .Chisinau.prin parteneriatul cu Tarom si aceste carduri inovative. M si B si 100% din distantele de mai sus in orice alta clasa.

Derularea proiectului s-a facut pe o perioada de un an. fie pe un program de zbor si tarife comune. a software-ului de baza si serviciile de asistenta pentru implementarea aplicatiei in conformitate cu specificitatea Companiei TAROM. respectiv Constanta si Tulcea. cartilor de imbarcare si certificatului de nastere sau pasaportului. pentru verificarea soldului si schimbarea rezervarii in business. dupa modele care functioneaza cu succes in alte tari europene. care vor duce atat la cresterea numarului de pasageri. Singura piedica pentru demararea acestui proiect este faptul ca aeroportul din Arad si cel din Tulcea sunt in prezent in subordinea consiliilor judetene iar aeroporturile din Timisoara si Constanta sunt in subordinea Ministerului Transporturilor. precum si . Prin acest nou sistem. cat si a numarului de curse pe aeroporturile respective. Bogdan Donciu. Pentru inregistrarea milelor este necesara prezentarea copiilor biletului. in limita locurilor disponibile.Copiii cu varste cuprinse intre 2 si 12 ani care calatoresc pe curse TAROM primesc 50% din distanta in contul unuia din parinti. in schimbul unui numar de mile atat pentru titularul de cont cat si pentru alta persoana. Se va merge fie pe utilizare comuna. Asocierea s-ar putea concretiza daca nu prin intermediul unei formule de utilizare comuna. Promovare cu mile Acum este posibila promovarea in clasa business pe un segment.ro) Un alt program va fi materializat in gestionarea comuna a Aeroporturilor Timisoara si Arad. Emiratele Arabe Unite. “ ( www. Sistemul are la baza aplicatia dezvoltata de catre firma Mercator. implementat de catre compania IBM. parte a Grupului Emirates Airline din Dubai. care contine livrarea de echipamente hardware IBM pSeries. TAROM prelucreaza datele privind veniturile din activitatea de transport de pasageri de la inceputul anului 2006.tarom. Constructiilor si Turismului. Directorul Directiei Generale de Aviatie Civila. IBM implementeaza pentru TAROM noul Sistem Informatizat de Contabilitate Vanzari si Venituri Compania Nationala de Transporturi Aeriene Romane TAROM SA a inceput din 6 februarie 2006 exploatarea noului Sistem Informatizat de Contabilitate Vanzari si Venituri (Passenger Revenue System). IBM a integrat aplicatia RAPID a firmei Mercator intr-un proiect complex. a declarat ca se are in vedere o structura de coordonare a politicilor de dezvoltare operationale. Bogdan Donciu a declarat ca viitoarea colaborare intre aceste aeroporturi nu se va face dupa modelul fuziunii ca in cazul aeroporturilor Otopeni si Baneasa din Bucuresti. printr-un program de zbor si tarife comune. MTCT. Compania Mercator este divizia Grupului Emirates specializata pe aplicatii din domeniul tehnologiei informatiei. specifice companiilor aeriene si are implementari la mai mult de 30 de companii aeriene din lume. fara a exista conditia de a fi insotit de aceasta. Cererea de promovare se transmite la Smart Miles Sevice Center cu o zi inainte de plecare. fiind implicati specialisti ai companiei TAROM din domeniul financiar si al tehnologiei informatiei.

000. ceea ce inseamna ca la un ritm mediu anual al PIB-ului de 5% activitatea de transport va creste cu 7-8% pe an. Pentru trecerea in productie a noului sistem s-a organizat o intalnire cu grupul de utilizatori finali din TAROM. infrastructura. Efectele economice ale restructurarii Efectul direct al transporturilor in economie porneste de la premisa cresterii ponderii activitatii de transport in PIB de la 7% in prezent la minimum 10% in anul 2015.consultanti ai firmelor IBM si Mercator. ceea ce permite integrarea tuturor activitatilor desfasurate in cadrul companiei. ritmul mediu anual de crestere al volumului total de transport (tone transportate) va fi cu 2-3 puncte procentuale mai mare decat ritmul mediu de crestere al PIB-ului. a fost pregatita o echipa formata din 12 specialisti TAROM din diverse compartimente ale companiei.care ofera clientilor posibilitatea de a economisi bani si de a fi mai competitivi. design tehnologic si servicii de instruire. In 2007 traficul aerian inspre si dinspre Romania va creste cu cel putin 20% . se ridica la valoarea de 2. noua aplicatie include compania TAROM in clubul companiilor aeriene moderne. Au fost dezvoltate interfete cu alte aplicatii aflate in exploatare la TAROM. software si consultanta. flexibile si rezistente . care include echipamente. care are capacitatea de a urmari modul in care utilizatorii finali din cadrul companiei se adapteaza la noile conditii. Pentru a-si mentine standardele ridicate.000 dolari. Aproximativ 190. in numar de aproximativ 50 de persoane. vor trebui sa faca fata provocarii rezultate din viitoarea dezvoltare economica si implicit cresterii traficului fara degradarea calitatii serviciilor de transport si tinand seama de protejarea mediului inconjurator.catre companii si prin partenerii de afaceri . De asemenea. precum si regulile importante pe care acesti utilizatori trebuie sa le urmeze in productie. Alaturi de contabilitatea costurilor. IBM Global Services reprezinta cel mai mare furnizor de servicii din tehnologia informatiei si consultanta. in cadrul careia s-au trecut in revista rezultatele testului pilot. simplifica activitatea de contabilitate a veniturilor si vanzarilor si demonstreaza deschiderea companiei TAROM pentru aplicarea celor mai noi tehnologii in activitatea curenta de transport a pasagerilor. 8. realizata prin aplicatia SAP R/3 si implementata de catre IBM si TAROM in anul 1998. Aceasta se va reflecta si in efectul propagat al eficientei transporturilor asupra celorlalte ramuri economice.de la transformarea afacerilor si expertiza in industrie a Serviciilor de Consultanta in Afaceri IBM pana la servicii de gazduire. Intregul proiect. Efectele economice si sociale ale restructurarii si dezvoltarii transporturilor aeriene Transporturile.000 de specialisti din peste 160 de tari sprijina clientii sa integreze tehnologia informatiilor cu valoarea afacerilor . ca activitate cu valoare adaugata din sfera serviciilor. IBM Global Services furnizeaza procese integrate. Pe parcursul implementarii aplicatiei.

Pana la sfarsitul acestui an. Prin acest sistem se realizeaza peste 80% din vanzarile de bilete din Romania. Tarom a fost a 55-a companie din Romania in 2005 dupa cifra de afaceri. profitul a fost de trei milioane de dolari'.06 milioane euro obtinute in anul trecut. in 2007 traficul aerian inspre si dinspre Romania va creste cu cel putin 20% iar companiile aeriene vor inregistra venituri din vanzarile de bilete de peste 360 milioane EUR. directorul Tarom.Potrivit filialei locale a Asociatiei Internationale pentru Transport Aerian.5% pe cele interne. 'Gradul de utilizare a capacitatii este diferentiat de la o luna la alta. deoarece nu se mai ia comisionul respectiv'.5%. Anca Apahidean.5%. Mi-as dori ca media anuala sa fie similara celei din luna octombrie'. a mentionat Dumitrescu. IATA. insa media anuala este mai scazuta. iar cifra de afaceri va ajunge la 300 de milioane dolari. marja profitului fiind de 2. estimeaza directorul Tarom. operate de Tarom si Carpatair. Gabriel Dumitrescu. declarand ca s-au inregistrat vanzari de 240 milioane EUR derulate prin Billing Settlement Plan. In cadrul BSP intra cursele externe si cursele interne regulate. Pana acum acestea aplicau comisioane la cumpararea biletelor de avion. cu incasari de 220 milioane euro si un profit brut de 1. in medie cu 7 linii aeriene pe an. BSP este un sistem IATA care faciliteaza vanzarea. potrivit Romania Top100 Companii. In primele noua luni ale anului 2006. country manager IATA pentru Romania si Moldova. raportarea si decontarea biletelor de avion ale agentiilor acreditate. a aratat Dumitrescu citat de NewsIn. Romania in aceasta perioada. marja de profit fiind de 2. Anca Apahidean a declarat ca numarul companiilor aeriene interesate de piata locala este in crestere. Directorul companiei aeriene a declarat in luna noiembrie 2006 ca Tarom trebuie sasi imbunatateasca gradul de utilizare a capacitatii curselor (load factor). 'Nu sunt de acord cu faptul ca agentiile de voiaj sunt vitregite prin afisarea unor tarife diferite de catre companiile aeriene. conform estimarilor IATA. iar sistemul rezervarilor online a dus la scaderea castigurilor agentiilor. In Romania opereaza in prezent 23 de linii aeriene membre IATA. traficul aerian a crescut cu 23% fata de aceeasi perioada a anului 2005. in 2006. Gabriel Dumitrescu. vanzarile de bilete vor atinge nivelul de 300 milioane EUR. 'Profitul brut al companiei va fi de sapte milioane de dolari in acest an. a declarat Dumitrescu. a declarat. In octombrie am avut un grad de ocupare de 69% pe cursele externe ti de 71% pe cele interne. pentru a fi mai competitiva. de 63-64% pe cursele externe si de 64-64. BSP. Tarom mizeaza pe dublarea profitului brut in 2007 Profitul brut al companiei Tarom va ajunge la aproximativ sapte milioane dolari fata de trei milioane dolari in 2006. iar valoarea comisionului aplicat de agentii a fost micsorata in ultima perioada. deoarece 41 dintre liniile aeriene care opereaza in Romania participa la sistemul BSP. . Rezervarea online a biletelor de avion a dus la scaderea castigurilor agentiilor de voiaj.

daca pentru o calatorie pana la Suceava dus-intors cu vagonul de dormit clasa I se platesc 70 de euro. companiile aeriene. mai ales ca. in multe tari din Europa se cere sa se afiseze costul real al biletelor'. 'Pe langa comisionul initial. potrivit unui raport prezentat in septembrie 2006. Implementarea sistemului care permite rezervarea biletelor on-line a redus profitul agentiilor de voiaj. In cazul calatoriilor spre Baia Mare. clasa I. fata de 77 de euro cu trenul. doar 2% din bilete sunt rezervate on-line. Ieftinirea biletelor de avion la jumatate determina o economie de cativa euro pe majoritatea acestor rute. in conditii similare. Satu-Mare. avionul costand 81 de euro. au avut in anii 2004 si 2005 profit de 1%. economia cu trenul. a adaugat Dumitrescu. Efectele economice ale dezvoltarii Temerea liniilor regulate de asaltul firmelor low-cost este temperata de cifre mai mult decat optimiste furnizate de Asociatia Internationala pentru Transporturi Aeriene (IATA). Marja era prea mare si nu putea fi suportata de companiile aeriene. Cu toate acestea. De altfel. Timisoara sau Oradea vor plati doar cu putin in plus fata de situatia in care vor alege vagonul de dormit. iar comisionul lor ajungea in final la aproximativ 11% din vanzarea si emiterea biletelor. Astfel. Acestea indica faptul ca in urmatorii cinci ani Romania va avea a zecea crestere mondiala in domeniu. iar 80% din vanzari se fac prin agentiile de voiaj. Potrivit datelor oficiale furnizate . reprezentantii Tarom sunt de parere ca sistemul de rezervare on-line tinde sp se impuna pe piata. agentiile aplicau o alta taxa pentru supravanzari. ieftin ca CFR-ul Injumatatirea preturilor la biletele de avion pe curse interne face ca o calatorie cu avionul sa coste aproape la fel ca una cu trenul. cu avionul aceasta va costa 73 de euro. Efectele sociale ale restructurarii Tarom.Acesta a explicat ca pana acum operatorii din turism si agentiile de voiaj aveau foarte mult de castigat din vanzarea biletelor de avion prin aplicarea comisonului. in majoritatea cazurilor. daca in ultimul caz ati alege cabina de dormit „single“. privitoare la piata romaneasca. agentiile au fost nevoite sa puna o taxa pentru emiterea biletelor. Calatoria cu avionul devine chiar mai ieftina decat una cu trenul. fara comision. El a mai spus ca in conditiile in care companiile aeriene afiseaza pe site-uri pretul real al biletului. Persoanele care doresc sa calatoreasca cu avionul spre Baia Mare. Pana acum pasagerii erau cei care ieseau in pierdere. va fi de doar patru euro. Suceava. Din datele detinute de Tarom.

detinatorul de card acumuleaza un numar dublu de mile Smart Miles'. Gabriel Dumitrescu. . „factor care cu siguranta se va ameliora“. reprezentant al companiei. Cardul de credit Tarom American Express este emis in doua versiuni: Classic si Premium. de 3. Efectele sociale ale dezvoltarii Bancpost a emis impreuna cu Tarom un card de credit din familia American Express prin care. 'In cazul in care Tarom se va afilia la alianta aeronautica internationala. Cardurile sunt emise in lei si pot fi utilizate in tara si in strainatate pentru cumparaturi. respectiv 75. preturi care nu contin taxele de aeroport“. legala sau administrativa si asigurare in caz de accident. in special catre Spania. comparativ cu o medie mondiala de 4. adauga acesta. Radu Berceanu. 'Pana in luna februarie. Saracia romanilor nu va mai fi un impediment. numarul de mile acordate este mai mare. respectiv 5 smart miles pentru 3 lei cheltuiti. retragere de numerar de la bancomate. iar milele adunate vor fi contabilizate'. iar in 2007 biletul dus-intors costa 190 de euro. spune Corina Enciu.000 lei si perioade de gratie de pana la 55 de zile. este o slabiciune puterea mai redusa de cumparare. plati prin posta. telefon sau pentru tranzactii pe internet. explica tendinta: „Romania dispune de o populatie importanta. spune Madalin Tudor. Cheltuielile facute cu aceste carduri sunt intra in programul Smart Miles al companiei aviatice romanesti. se acumuleaza puncte. programul Smart Miles va fi integrat in programele deja existente in aceasta alianta.000. pentru fiecare 3 lei cheltuiti cu cardul Classic se acorda 2 smart miles. In cazul cardului Premium. „In 2004 un bilet costa in jur de 290 de euro. au mentionat oficialii companiilor la conferinta de lansare. cu limite de creditare de 30. Portugalia si Italia“. prognozata pentru aceasta perioada. are un potential ridicat de trafic pe baze etnice (intre Romania si SUA) si un segment de calatori care se deplaseaza pentru a munci in strainatate. Cardurile nou lansate sunt asociate cu un pachet de servicii de calatorie si asigurari. informeaza NewsIn. in conditiile in care majoritatea liniilor aeriene isi ieftinesc preturile biletelor. a declarat directorul general al Tarom. si-a ieftinit substantial preturile la intern si a introdus oferte.8%. iar pentru cumpararea unui bilet Tarom se acorda 4 smart miles. precum doua bilete oferite la pret de unul. au aparut promotiile. 'Smart Miles'. pentru cheltuielile efectuate.pentru perioada 2006-2010. cum ar fi asistenta medicala. In plus. Linia Tarom. se precizeaza in prospectul de lansare al cardurilor. prin care se acorda avantaje la zborurile companiei romanesti si calatorii gratuite.5%. Din pacate. Astfel. director Lufthansa pentru Romania si Republica Moldova. Stefan Lau. in programul Tarom de fidelizare a clientilor. director comercial British Airways (BA) pentru Romania si Republica Moldova. a doua dupa Polonia. criticata in trecut de ministrul Transporturilor. piata zborurilor din si spre Romania va creste cu 7. pentru „o politica de marketing din secolul trecut“.

care sunt primele de acest gen pe piatta romaneasca'. fiind un partener de marca in reprezentarea brandului American Express pe aceasta piata. TAROM a conceput un nou program: “Incepand cu luna martie 2007. iar astazi deschidem un nou drum prin parteneriatul cu Tarom si aceste carduri inovative. 'Bancpost este emitentul exclusiv in Romania al cardurilor American Express. care a inceput colaborarea cu Bancpost in urma cu un an. sunt multumiti de rezultatele obtinute. numarul de carduri emise fiind mult mai mare decat isi fixasera ca obiectiv. a afirmat vicepresedintele American Express. Compania TAROM ofera noi bonusuri in cadrul programul Smart Miles. Cu un an in urma am lansat parteneriatul nostru cu Bancpost. Pentru promovarea transportului aerian. potrivit reprezentantilor companiei. . Cardurile emise sub sigla American Express pot fi folosite pentru retrageri de numerar la peste 650. William Stredwick.Reprezentantii American Express.000 de bancomate din lume si la 800 din Romania.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful