You are on page 1of 4

Vision IAS

www.visionias.cfsites.org
www.visionias.wordpress.com

QUIZ QC 24: Current Affairs & General Knowledge - IAS General Studies Prelim 2009
1. Consider the following statements regarding The International Atomic Energy Agency
(IAEA):
1. The International Atomic Energy Agency (IAEA) is an international organization that seeks to
promote the peaceful use of nuclear energy and to inhibit its use for military purposes.
2. The IAEA has its headquarters in Vienna, Austria.
3. The organization and its Director General, Mohamed ElBaradei, were jointly awarded the
Nobel Peace Prize 2005.
Which of the above statements is/are correct?
a). Only 1 and 2 b). Only 2 and 3
c). both 3 and 1 d). 1 , 2 and 3

2. Consider the following statements regarding Nuclear Suppliers Group (NSG):


1. The NSG is a cartel of 40 countries, including the US, Russia, Canada, UK, France and China,
which regulates all global nuclear commerce and controls international nuclear fuel and
technology transfers to curb proliferation.
2. NSG was founded in 1975 in response to the Indian first nuclear test .
Which of the above statements is/are correct?
a). Only 1 b). Only 2
c). both 1 and 2 d). Neither 1 nor 2

3. Who among of the following Scientist are awarded Nobel Prize 2008 in Physiology or
Medicine?
a). Sydney Brenner , H. Robert Horvitz and John E. Sulston
b). Leland H. Hartwell, R. Timothy Hunt and Sir Paul M. Nurse
c). Mario Capecchi , Sir Martin Evans and Oliver Smithies
d). Harald zur Hausen , Françoise Barré-Sinoussi and Luc Montagnier

4. Which among of the following discoveries are awarded Nobel Prize 2008 in Physiology or
Medicine?
1. For discovery of human papilloma viruses causing cervical cancer.
2. For discovery of human immunodeficiency virus
3. for discovery of RNA interference - gene silencing by double-stranded RNA
4. For discovery for introducing specific gene modifications in mice by the use of embryonic stem
cells
Codes :
a). 1 and 2 b). 2 and 3
c). 2 and 4 d). 1 and 4

5. Kudankulam Nuclear Power Plant is a nuclear power station currently under construction in
Kudankulam in the Tirunelveli district of the southern Indian state of Tamil Nadu. Which
among of the following countries is supporting in this nuclear power plant project ?
a). France b). Germany
c). United Kingdom d). Russia
6. According to the World Economic Forum’s annual Raking 2008-09, what is the rank of
India in the Global Competitiveness?
a). 48 b). 50
c). 52 c). 54

7. Select the correct sequence of countries in the descending order of competitiveness


according to the World Economic Forum’s annual Raking 2008-09 :
a). United State , Switzerland , Denmark , Sweden
b). United State , Switzerland , Sweden , Denmark
c). Switzerland , United State , Denmark , Sweden
d). Denmark , Switzerland , United State , Sweden

8. Consider the following statements regarding Non-Proliferation Treaty (NPT)


1. The Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons was signed in 1968.
2. There are currently 185 countries parties to the Non-Proliferation Treaty.
3. India , Israel, Pakistan and North Korea are not parties to the treaty.
Which of the above statements is/are correct?
a). Only 1 and 2 b). Only 2 and 3
c). both 3 and 1 d). 1 , 2 and 3

9. How many percent of the our country’s overall power generate by nuclear power ?
a). 3 % b). 4 %
c). 5 % d). 6 %

10. Consider the following statement about Noble Peace Prize 2008 awardee Martti
Ahtisaari :
1. Martti Ahtisarri is the former president of Finland.
2. Martti Ahtisarri has played a vital role in solving the political crisis in Namibia, Ache in
Indonesia and Kosovo.
Which of the above statements is/are correct?
a). Only 1 b). Only 2
c). both 1 and 2 d). Neither 1 nor 2

11. The Noble Peace Prize is presented every year by which among of the following
institutions / committees:
a). Karolinska Institute b). Swedish Academy
c). Royal Swedish Academy of Sciences d). Norwegian Nobel Committee

12. Chandrayaan-1 space craft will be launched on 22 October by Polar Satellite Vehicle:
a). PSLV – 9 b). PSLV-10
c). PSLV – 11 d). PSLV – 12

13. Consider the following statements:


1. Mylswamy Annadurai as Project Director of Chandrayaan-1.
2. M C Dathan is the Director of Satish Dhawan Space Center , Sriharikota.
Which of the above statements is/are correct?
a). Only 1 b). Only 2
c). both 1 and 2 d). Neither 1 nor 2
14. According to the Global Soundness of Banks Survey 2008-09 by World Economic
forum, which among of the following country’s rank is first :
a). Canada b). Sweden
c). Australia d). Denmark

15. Consider the following pairs:


Organization Head
1. IMF : Robert B. Zoellick
2. World Bank : Dominique Strauss-Kahn
Which of the above pairs is/are correct?
a). Only 1 b). Only 2
c). both 1 and 2 d). Neither 1 nor 2

16. Who among of the following persons was awarded first Literature Noble Prize in 1901
for his poetic composition, which gives evidence of lofty idealism, artistic perfection and a
rare combination of the qualities of both heart and intellect?
a). Sully Prudhomme b). Theodor Mommsen
c). Paul Heyse d). John Galsworthy

17. Consider the following statements:


1. The Swedish Academy awarded the 2008 Noble Prize for Literature to German Writer Le Clezio.
2. The Swedish Academy describe him as “ an author of new departures , poetic adventures and
sensual ecstasy , explorer of a humanity beyond the reigning civilization” .
Which of the above statements is/are correct?
a). Only 1 b). Only 2
c). both 1 and 2 d). Neither 1 nor 2

18. Who among of the following Scientist are awarded Nobel Chemistry Prize 2008 ?
a). Osamu Shimomura , Martin Chalfie and Roger Tsien
b). Yves Chauvin, Robert H. Grubbs, Richard R. Schrock
c). Aaron Ciechanover, Avram Hershko, Irwin Rose
d). William S. Knowles, Ryoji Noyori, K. Barry Sharpless

19. According to latest report, an average debt on every US Citizen is approx:


a). $ 30000 b). $ 34000
c). $ 38000 d). $ 42000

20. At present India have 22 atomic power reactors. How many atomic power reactors were
designated for civilian programme?
a). 12 b). 14
c). 16 d. 18

21. Martti Ahtisaari is awarded Nobel Peace Prize 2008 for :


a) for his contribution to sustainable development, democracy and peace
b) for his efforts to diminish the part played by nuclear arms in international politics and, in the longer
run, to eliminate such arms
c) for his efforts to build up and disseminate greater knowledge about man-made climate change, and
to lay the foundations for the measures that are needed to counteract such change
d) for his important efforts, on several continents and over more than three decades, to resolve
international conflicts
22. Who among of the following scientists was awarded 1st Physiology Noble Prize in 1901
for his work on serum therapy, especially its application against diphtheria, by which he
has opened a new road in the domain of medical science and thereby placed in the hands
of the physician a victorious weapon against illness and deaths.
a). Emil Adolf von Behring b). Ronald Ross
c). Niels Ryberg Finsen d). Ivan Petrovich Pavlov

23. Which among of the following cities will be the first city in India to get Compact
Flourescent lamp ( CFLs ) at Rs 15 – arguably the cheapest in the world under the Bachat
Lamp Yojana :
a). Vishakapatnam b). Surat
c). Hyderabad d). Chennai

24. Recently Prime Minister Dr. Manmohan Singh Flagged off the first ever train in the
Kashmir Valley will cover 66 Km from
a). Anatanag to Budgam b). Kulgam to Kupwara
c). Anantnag to Srinagar d) Anantnag to Ganderbal

25. Who among of the following persons is the current United State Treasury Secretary
and former chairman & CEO of Goldman Sachs?
a). Henry Paulson b). Jon Corzine
c). Lloyd Blankfein d). Robert Gates

IAS PRELIM MOCK TESTS PROGRAMME 2009: GENERAL STUDIES

20 MOCK TESTS ….with comprehensive current affairs Notes


REGISTRATION OPEN!

www.visionias.cfsites.org -THE TEAM VISION IAS www.visionias.wordpress.com


Ajay Kr. Singh Niranjan, B.Tech. IIT Roorkee
Co-Founder & Consultant ~ 09968029039
Google Talk : ajay.niranjan Email : ajay_uor@yahoo.com Yahoo talk : ajay_uor