Székelyföld hetilapja

Alapítási év: 1904. Ötödik kiadás

9771583008004

/ szekelyujsag

www.szekelyujsag.ro

2012. február 17–23.

II. évfolyam

7. szám

24 oldal

Heti műsormelléklet
VEZÉRCIKK

Ára: 2 lej

Székely kalória télen

CSONT ZSUZSA
csont.zsuzsa@szekelyujsag.ro

Aki megkóstolja…
történészek úgy vélik, szerencsés véletlenek összejátszása folytán tanult meg az ember főzni. A gasztronómia kultúránk egyik kiemelkedő eleme, ami azért fontos, mert nem minden nép büszkélkedhet ezzel. A székelyeknek vannak hagyományos ételeik, vidékenként változó, az alapanyagoknak a helyi szokások szerinti ízesítésével. Nevezetessége a sok húsétel, vagyis a „tartalmas” ételek, amiket a gazdaasszonyok szeretettel fűszereznek, ettől ellenállhatatlan. Aki egyszer megkóstolja, nem távozik rossz szájízzel. Nagy-Britanniában egy angollal beszélgettem, aki már járt nálunk. Amikor meghallotta, hogy Erdélyből származom, a töltött káposzta jutott eszébe, abból még egyszer enni is megéri ide visszajönni, mondta. Manapság egyre többet hallani az egészséges táplálkozásról, az étrendben szereplő zsírfelesleg okozta magas koleszterinszint ártalmas következményeiről, a méregtelenítés fontosságáról. Idegen kultúrákból veszünk át fűszereket, tanulunk el méregtelenítő kúrákat. De a világ bármely táján, a különböző éghajlati övezetekben nem véletlenszerűen alakultak az étkezési szokások. Nem is olyan régen találkoztam egy bácsival, aki 100. születésnapját ünnepelte. Reggel megiszik egy pohár pálinkát, mert szereti. Szalonnát is eszik, igaz nem sokat, a fogai már nem a régiek. A táplálkozás, az életmód szokás kérdése. Fontos az egészség megőrzése, nem is lehet csak fűszeres, szaftos sülteket enni. De a disznóvágás hagyományát elődeinktől tanultuk, elmaradhatatlan a bárány a húsvéti ünnepi asztalról, mint ahogy karácsonykor is illatozó töltött káposztát tálalunk. Íme, a régi szokások.

A

ILLUSZTRÁCIÓ

Az igazi farsangi lakmározás a farsang farkára esik, az utolsó vasárnaptól kedd éjfélig, s húshagyó kedden tetőzik a hagyomány szerint. Az ilyenkor terített asztalra különleges finomságok kerülnek, többnyire zsíros főételek és tradicionális ínyencségek. A székely ember alapeledele a szalonna és a vörös hagyma, ezek nem maradnak ki az étrendből – mondta Jakab Ferenc szakács. 5. oldalon
SZÉKELY ÚJSÁG szerkesztoseg@szekelyujsag.ro

AJÁNLÓ

Hároméves a Nők Egyesülete
6. oldalon

Saját magáról is jelentett
A Székely Újság elsőként számolt be Balázsi László, a Magyarországi Unitárius Egyházkerület megbízott püspökének megfigyelési dossziéjáról. Nem mindenki nézte jó szemmel munkánkat, de az idő minket igazol.
BAL Á ZS ÁRPÁD
balazs.arpad@szekelyujsag.ro

Turáni átok?
7. oldalon

Kigolyózták Gál Mihályt
10. oldalon

Magyarul beszélni tilos!
11. oldalon

Lezárult egy korszak
12. oldalon

z Erdélyi Unitárius Püspökség mellett működő Egyházi Átvilágítási Folyamatot Koordináló Bizottság is megerősítette, hogy Farkas László korondi unitárius lelkész sáros-

A

nak találtatott átvilágítása tárgyában. A bizottság is megállapította, hogy Farkas Lászlót az államvédelmi szervek 1972. november 2-án beszervezték Fabian Vasile fedőnévvel. 1972 és 1988 között több mint kilencven alkalommal jelentett, messzemenően kiszolgálva az elnyomó rendszert. 4. oldalon

HIRDETÉSEK

2

BELFÖLD

BELFÖLDI HÍREK ÉS KOMMENTÁROK

II. évfolyam 7. szám

HÍREK RÖVIDEN

Áramkrízis
Nem tudja hazai és külföldi megrendelőit is ellátni a hazai energiaipar, ezért február 16-tól korlátozzák az áramexportot. A megszorításra azért volt szükség, mert a vízgyűjtő tavak kiürültek, a szénkitermelés jelentős részben leállt a rendkívüli havazás és a megbénult vasúti közlekedés miatt.

Az ország nem késlekedhet
Káposztafejek vagy amnéziások?
Romániának március elsejéig alá kell írnia az uniós tagállamok szintjén létrejött pénzügyi stabilitásról szóló megállapodást – közölte Traian Băsescu államelnök.
raian Băsescu hozzátette: ez nem csak az államfőre tartozik, és az ország nem késlekedhet a döntéssel. Az újabb költségvetési fegyelmet követelő egyezmény aláírásához parlamenti többségre van szükség. A Demokrata-Liberális Párt (PDL), a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) és az RMDSZ támogatja az egyezmény aláírását, de a Szociálliberális Szövetség nem vett részt az államelnökkel folytatott tanácskozáson. Mint mondták, csak akkor hajlandók aláírni a dokumentumot, ha a közvéleményt is részletesen tájékoztatják annak tartalmáról.

A sztrájk folytatódik
Crin Antonescu társelnök bejelentette, hogy a Szociálliberális Szövetség (USL) honatyái folytatják a parlamenti sztrájkot. Felsorolta azt a négy feltételt, amelyet a kormányzatnak teljesítenie kellene ahhoz, hogy az ellenzék beszüntesse e tiltakozást. Antonescu többek között arra kérte a kormányt, hogy tartsa tiszteletben a parlament törvényhozói szerepét, és ne kormányozzon felelősségvállalással, valamint sürgősségi rendeletekkel.

T

KOMMENTÁR
Băsescu azt képzeli, a káposztafejek országában ő a mindenható. Persze, eddig remekül tudta manipulálni a lakosság egy részét, azonban egyre nyilvánvalóbb, hogy náluk is kezd betelni a pohár... A „káposztafejekben” egyre nagyobb ellenállást váltanak ki a mindenféle megszorításokat és fegyelmet követelő uniós egyezmények. Most ezt próbálják meglovagolni a „mindenben korrekt” szociálliberális ellenzékiek. Ők amnéziásnak tartják a lakosságot. Pedig nagyon is jól emlékszünk arra, náluk is mindig a lényeges részletek maradtak ki a tájékoztatásból.

Ponta és az RMDSZ
Szükségesnek tartja a romániai magyarság parlamenti jelenlétét Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, de csakis az RMDSZ képviselőit látná szívesen a román törvényhozásban. Ponta hozzátette, rossz lenne, ha egy olyan fontos kisebbség, amilyen a magyar, parlamenti képviselet nélkül maradna. Megítélése szerint ez növelné helyi szinten a feszültséget, ami nem kívánatos.

Időpontkeresés
Június 10.: helyhatósági választás
Sever Voinescu, a Demokrata-Liberális Párt (PDL) szóvivője bejelentette, hogy a kormánykoalíció június 10-ét javasolja a helyhatósági választások megszervezésére.
ever Voinescu, a vezető kormánypárt szóvivője azt is elmondta, a koalíció június 10-ét javasolta a helyhatósági választások időpontjául, de a napokban egyeztetni fognak az ellenzéki pártokkal is. Azonban figyelmeztetett arra, nem valószínű, hogy változtathatnak a dátumon, hiszen június első vasárnapján ünneplik az ortodox pünkösdöt, június 17-én pedig már lejár a négy évvel ezelőtt megválasztott polgármesterek és önkormányzati képviselők mandátuma. Korábban a román alkotmánybíróság kimondta, hogy a helyhatósági választottak mandátuma nem hosszabbítható meg. A román kormány ugyanis egy időben akarta megszervezni az év végén a parlamenti és az önkormányzati választásokat, de az ellenzék megtámadta a taláros testületnél az erről rendelkező jogszabályt, és azt alaptörvénybe

Székely Újság
Székelyföld hetilapja
ALAPÍTÁSI ÉV 1904. | ÖTÖDIK KIADÁS ISSN 1583-008X

Felelős szerkesztő
BALÁZS ÁRPÁD

Mondjanak le!
Az Országos Útügyi és Autópálya Társaság vezetőinek lemondását kéri az ellenzék. A Szociáldemokrata Párt szerint a társaság nem tudja kezelni a szélsőséges időjárást, holott a Meteorológiai Szolgálat időben figyelmeztetett a fagyra és a havazásra.

Vezető szerkesztő
CSONT ZSUZSA

Főmunkatársak
BAYER ZSOLT, BIRÓ ZSOLT, FÁBIÁN LAJOS, CSÍKI SÁNDOR, CZEGŐ ZOLTÁN, JÁNOSI ANDRÁS, KOMORÓCZY GYÖRGY, MOLNÁR MIKLÓS

Szerkesztők
PÉTER EDIT

Olvasószerkesztő
SZABÓ AT TILA

Nincs beruházás
Tavaly 13%-kal csökkentek a külföldi beruházások. Ezzel az utóbbi 9 év legalacsonyabb szintjére került a mutató – derül ki a Román Nemzeti Bank adataiból. A külföldi beruházások 2008-ban érték el a legmagasabb szintet, azóta viszont folyamatosan romlik a mutató.

S

Korrektor
LŐRINCZ ILDIKÓ

Tudósítók
CZIRJÁK KÁROLY (Maroshévíz), CSISZER LÓRÁNT (Csíkszereda), CSÍKI ÁKOS (Gyergyószentmiklós), FEJÉR MELINDA (Kézdivásárhely), KOSZTI ILDIKÓ (Kézdivásárhely), ROKALY ELVIRA (Gyergyószentmiklós), JENEY ISTVÁN(Marosvásárhely), ZSIGMOND JÚLIA (Sepsiszentgyörgy).

Lapigazgató
KETESDI IMRE

Marketing
CSONT ÁGNES E-mail: marketing@szekelyujsag.ro E-mail (Kézdi): marketing.haromszek@szekelyujsag.ro

Terjesztés
BÍRÓ ANDREA, NAGY MIKLÓS

Eladó a posta
Március végéig 600 alkalmazottjától kell megválnia a Postának, mert a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás értelmében csökkenteni kell a hivatalok számát. Június végéig a kormánynak olyan beruházót kell találnia, amely a részvények legalább 20 százalékát megvásárolja.
Az oldalt írta és szerkesztette Péter Edit. peter.edit@szekelyujsag.ro

Szerkesztőség és Kiadó
INFOMARKET KFT. Szerkesztőség: 535600 Székelyudvarhely, Mihail Kogălniceanu utca 2. szám, Hargita megye, Románia Telefon: 004 (0)366-105.055; Mobil: 004 (0)746-142.676 E-mail: titkarsag@szekelyujsag.ro E-mail: szerkesztoseg@szekelyujsag.ro Fiókszerkesztőség: 525400 Kézdivásárhely, Ady Endre utca 9. szám, Kovászna megye, Románia Telefon: 004 (0)267-364.000 E-mail: szerkesztoseg.haromszek@szekelyujsag.ro

ütközőnek nyilvánították az alkotmánybírák. Amint leszögezték a dátumot, a kormány ki fogja adni a választási folyamat megkezdéséhez szükséges jogszabályokat. A legutóbbi törvénymódosítások nyomán ebben az évben a polgármestereket egy fordulóban választják meg.

www.szekelyujsag.ro
Tipog ráfiai tervet a Typotrek Kft. készítette. A hetilapot a Pantex Impex Nyomda nyomtatja. MINDEN JOG FENNTARTVA.

II. évfolyam 7. szám

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

SZÉKELYFÖLD

3

Árnyékok árnyai közöttünk (VII.)
Hazatérés
Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke kikérte és megismerte a Securitate irattárában fellelhető, személyét érintő dossziékat. A Székely Újság olvasóival is megosztja a dossziékból kiszűrt tapasztalatait.
1976-ban befejeztem bukaresti tanulmányaimat. Ugyanebben az évben, februárban megnősültem, az államvizsga után pedig Besztercére helyeztek. Félévnyi kérvényezés, kihallgatások sora után hazakerültem Marosvásárhelyre. Az Electromureş vállalathoz tartozó kábelgyár laboratóriumában kötöttem ki, de alighogy megismertem az új munkatársakat, elvittek katonának a Kárpátokon túlra, tartalékos tiszti iskolába, ahogy abban az időben minden egyetemet végzettel tették. 1977 őszén tértem haza végleg. Feleségemmel bankkölcsönt vettünk fel, befizettünk egy öröklakásra, s nem messze a helytől, ahol a majdani lakás épült – és amelyben ma is lakom –, kivettünk egy albérleti szobát. Feleségem, Johanna kezdetben helyettes tanárként dolgozott, majd versenyvizsgával a megyei múzeum muzeológusa lett. 1978-ban még albérletben laktunk. Én reggel fél héttől negyed négyig dolgoztam, Johanna este hat-hét után ért haza az iskolából. Szüleimet hétvégeken látogattuk meg, de előfordult, hogy ők látogattak meg kicsi albérleti szobánkban. 1977 júliusában a bukaresti szeku többoldalas, tájékoztató anyagot küld a Maros megyei Securitaténak. Erről számol be Todea Aurel alezredes, a Belügyminisztérium Maros megyei Felügyelősége Tájékoztatási és Dokumentációs Irodájának a főnöke. Az átiratban közlik, hogy nacionalista-irredenta megnyilvánulásaimért helyeztek megfigyelés alá, és kérik a megfigyelés folytatását. Az iratra kézzel vezetik rá a személyes utasítást Ignat Alexandru őrnagynak: „Beazonosítani, és megfigyelés alá helyezni.” Ignat őrnagy nem tétlenkedik, már augusztus negyedikén átiratot küld a levelezés követésére szakosodott bukaresti 0647 számú katonai egységnek, hogy kövessék a külföldi levelezésemet. Igen rossz levélíró voltam, ritkán szántam rá magam, hogy akár egyetlen sort is leírjak. Ebben az időben, tekintettel arra, hogy katonai szolgálatot teljesítettem, és tudtam, hogy a leveleimet, leveleinket elolvassák, a ritkát a soha váltotta fel, azaz nem írtam én senkinek sem külföldre, sem belföldre. És nyilván, aki nem ír, az nem is kap levelet. Így semmiféle információhoz nem jutott Ignat őrnagy, akit az átirat szerint az érdekelte, hogy milyen előkészületeket teszek az országból való végleges távozásom érdekében, hogyan értékelem a belföldi és a nemzetközi eseményeket, milyen kapcsolataim vannak. Ezért 1978. január 28-án, egy újabb átiratban már lehallgatást kért. Ez sem volt egy sok eredménnyel kecsegtető intézkedés. Mint jeleztem a bejegyzés elején, elköltöztem már otthonról, és feleségemmel együtt albérletben laktunk, így a két hónapra szóló lehallgatási intézkedés kizárólag a szüleimet érintette. Szeretném hangsúlyozni, hogy nem volt titok ideiglenes, albérleti címem, a munkatársaim, összes ismerősöm és rokonom ismerte, de beszéltünk róla telefonon is, és sokan meg is látogattak. Csak a félelmes hírű román politikai rendőrség nem tudta, hogy hova helyezze a mikrofonjait, ha le akar hallgatni. Ma is felkavar a gondolat, hogy miattam, az

én megfigyelésem miatt szüleim lakását, telefonját ismét lehallgatták. S módom sincs már elmesélni nekik: így történt. Különben Ignat őrnagy ebben az iratban is megismétli mire kíváncsi, mi több, ki is egészíti a sort: az elégedetlenségemről és nacionalista megnyilvánulásaimról is tájékozódni szeretne. Az átiraton különben egy tájékoztató megjegyzés is megjelenik arra vonatkozóan, hogy megfigyelés alatt állok. Ez alatt a kézzel írott megjegyzés alatt a hírhedt Băţaga ezredes aláírása olvasható. Magyarázatként kell hozzáfűznöm, hogy az AST rövidítés speciális telefonos lehallgatást jelentett (ascultare speciala telefonica), a CE külföldi levelezést (corespondenta externa). Akár az

előbbiről, akár az utóbbiról rendelkeztek, az intézkedést mindig korlátozott időhöz kötötték. A mellékelt átiratokban a külföldi levelezés megfigyeléséről szóló intézkedés egy évre szólt, míg a lehallgatás két hónapra. Az elmúlt hetekben a Székely Újság betekintést nyújtott Izsák Balázs világhálós naplójába, ezen keresztül a román titkosrendőrség által személyéről összeállított megfigyelési dossziék tartalmába, melynek eredeti példányait a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Bizottság (CNSAS) őrzi. A sorozat további részei a http://izsakbalazs.blogspot.com/ címen érhetők el.

HIRDETÉSEK

4

SZÉKELYFÖLD

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

II. évfolyam 7. szám

Saját magáról is jelentett
A Székely Újság elsőként számolt be Balázsi László, a Magyarországi Unitárius Egyházkerület megbízott püspökének a Securitate Irattárát Átvilágító Bizottság (CNSAS) által kiadott megfigyelési dossziéjáról – több héten keresztül közöltük az egyház keretében működött titkosszolgálati hálózat módszereit és annak behálózott munkatársait. Nem mindenki nézte jó szemmel munkánkat, de az idő minket igazol.
UDVARHELYSZÉK

BAL Á ZS ÁRPÁD
balazs.arpad@szekelyujsag.ro

z Erdélyi Unitárius Püspökség mellett működő Egyházi Átvilágítási Folyamatot Koordináló Bizottság is megerősítette, hogy Farkas László korondi unitárius lelkész sárosnak találtatott átvilágítása tárgyában. A bizottság is megállapította, hogy Farkas Lászlót az államvédelmi szervek 1972. november 2-án beszervezték Fabian Vasile fedőnévvel. 1972 és 1988 között több

A

mint kilencven alkalommal jelentett, messzemenően kiszolgálva az elnyomó rendszert. A megbízói által kijelölt célszemélyek kötelező megfigyelését túlteljesítve, önszántából másokról is sokat jelentett: egyházközségeinek híveiről, lelkésztársairól, falutársairól. Az államvédelmi szervekkel való együttműködéséért többrendbeli pénzbeli juttatásban részesült. Három átvételi elismervény tanúskodik, hogy „munkájáért” alkalmanként 300 lej jutalompénzt vett át Könyves Ludovic tartótiszttől. Átvilágítása so-

rán kiderült, hogy hamisan nyilatkozott feletteseinek, tagadta kapcsolatát a Secu-

ritatéval, mi több, személyes meghallgatását kétszer is elkerülte. A bizottság azt javasolja az Egyházi Képviselő Tanácsnak, hogy az előbbiek tárgyában indítson fegyelmi eljárást Farkas László ellen. A bizottság tételesen felsorolja a jelentéseket, a megfigyeltek nevét. Hosszú a besúgottak listája, az informátor nem nagyon válogatott, mindent jelentett. Érdekes, saját magát sem kímélte, a jelentések szerint magyarországi és csehszlovákiai útjáról is beszámol „munkaadóinak”, máskor az otthonába fogadott vendégekről ad pontos jelentést. Anthoni János korondi katolikus paptestvéréről azt jelenti, hogy hallgatja a Szabad Európa Rádiót. A helyi orvosról úgy tudja, hogy részeges, nem biztos benne, de jelenti. Jelentést ír a korondi keblitanácsról, azt gondolná az ember, ennél már nincs lennebb. De van: kiadja a hírszolgálatnak magyarországi rokonainak névsorát.

Megszűnt a Partidul Verde
Újra mutyizik a székely anyaváros Partidul Verde szervezete, még nem tudni, mi sül ki belőle, de közleményben tudatták, hogy megszűntek zöldként tevékenykedni. Nem forog többet a napraforgó a székelyudvarhelyi RMDSZ irányába (vagy ki tudja), mint tette nagyon sokszor az elmúlt három évben, a csapat feloszlatta önmagát, vége a mérleg nyelve tündérmesének.
SZÉKELYUDVARHELY

Civil kurázsi
Múlt szombaton a Csaba Királyfi Népfőiskola égisze alatt udvarhelyi maffiákokról, a városban működő alvilágról tartott előadást telt ház előtt Szőke László, a Magyar Nemzet újságírója, a Fekete-Fehér.info blog szerkesztője. Olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a szervező Székely Pajzs Egyesület az előadás internetes közvetítése mellett döntött, így több százan követhették figyelemmel élőben az előadást.
UDVARHELYSZÉK

BAL Á ZS ÁRPÁD
balazs.arpad@szekelyujsag.ro

AMBRUS ANDRÁS
ambrus.andras@szekelyujsag.ro

K

özleményükben azt írják, hogy a Zöld Párt (Partidul Verde) színeiben kifejtett tevékenységüket befejezettnek tekintik. Megjelenésükkel az önkormányzat döntésképessé vált, és a politikai hangnem valamelyest normalizálódott, állítja immár az ex-zöldek nevében Hajdó Csaba elnök. Majd úgy folytatja, hogy az EMNP megjelenésével alapvetően három politikai erő van a piacon, a kétpólusú acsarkodó állóháború visszatérte nem fenyeget. Kollegái közül van, aki folytatni kívánja közéleti tevékenységét függetlenként vagy valamelyik politikai erőhöz csatlakozva, de ez még a jövő titka. Önmagáért beszél, hogy minden költségvetés megszavazása előtt Bunta Levente polgármester többször kijelentette, a város működése érdekében

D

az ördöggel is hajlandó egyeztetni, de végül beérte egy napraforgóval, mellőzve a polgári pártosokat. Jakab Attila Partidul Verde-s képviselőt valószínűleg rövidesen az új magyar párt színeiben találjuk, a napraforgós receptet magával cipelve, a Németh Zsolt-féle liberális vonalat erősítve.

on Quijote és a civil kurázsi, avagy mit tehet egy település saját alvilágával című előadása alatt Szőke László beavatta a hallgatóságot az alvilág működésébe, hogy miként hálózta be a rendőrséget, az igazságszolgáltatást, az ügyészséget, mitől tudnak lavírozni ezek gyengeségeit kihasználva. Elmondta, az évek alatt megerősödött alvilág ügyesen beépült a város életébe, olyan hálózatot épített ki, amely alapján azt gondolták, szabad a tér a területek felosztására. Az alvilág egyik erőssége a magas szintű kapcsolatrendszer és a tagok közti gyors és kiváló kommunikáció. A maffiákok nemcsak Székelyföldön, hanem Magyarországon is tartanak fenn vadászterületeket, ha valahol elfogy a levegő, akkor a másik bázisra mennek. Szőke László kitért a hálózat felépíté-

sére is, elmondása szerint az udvarhelyi hálózat „beltenyészetre” épül és három szintből áll. A csicskások és a működtetők összlétszámát 100 főre saccolja, ezeket név szerint lehet tudni. Főként ingatlanbizniszben erős az udvarhelyi maffiákok csapata, az áldozatokat rendszerint a kocsmákban cserkészik be, a maffiákok hátterében vállalkozók állnak, akiket nem kívánt nevesíteni. Szőke László szerint csak közösségi összefogással lehet elvenni az alvilág életterét, az idő a közösségnek dolgozik, de kell néhány év, hogy a dolgok a helyükre kerüljenek. A közösség és mindenekelőtt a helyi média feladata, hogy feltegye és választ keressen az olyan kérdésekre, mint például: ki lesz az elkövetkező 10 évben az ingatlan-kiskirály a városban, illetve ki az a két ember, aki megvásárolta a terelőút nyomvonalát? Több civil kurázsira van szükség, hogy napvilágra kerüljön a fehérgalléros atyafiak kiléte, fogalmazott az előadó.

II. évfolyam 7. szám

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

SZÉKELYFÖLD

5

Székely kalória télen
Az igazi farsangi lakmározás a farsang farkára esik, az utolsó vasárnaptól kedd éjfélig, s húshagyó kedden tetőzik a hagyomány szerint. Az ilyenkor terített asztalra különleges finomságok kerülnek, többnyire zsíros főételek és tradicionális ínyencségek. A disznóvágás ma már nem évszakhoz kötött, a töltött káposzta vagy a véres hurka valahogy mégis inkább a tél ízvilágához tartozik. Töménytelen pánkó és csöröge fogy ilyenkor, és ami kimondottan a farsanghoz kapcsolódik: a héjalt kukorica.
BAL Á ZS ÁRPÁD, FE JÉR MELINDA, ZSIGMOND JÚLIA

osszú órákon át kell főzni hamulúgban, s különösen ott, ahol a kályha egész napon át melegíti a házat, közben könnyedén elkészülhet. A munka neheze abban rejlik, hogy a puha kukoricáról levált kemény, fekete héjat többszörösen le kell öblíteni, míg teljesen tiszta lesz. Ezt régen faluhelyen a kút mellett végezték, de egyes háziasszonyok a fürdőkád fölött, vesszőkosárba téve is kipróbálták már, és bevált. Aki viszont nem maga állítaná elő, hanem megvásárolná, annak a piacon kell keresgélnie, de ott sem biztos, hogy sikerrel jár. A fánk és csöröge sem kapható a kereskedelemben, de a disznóhúsból készült termékekről is sokan úgy vélik, bár hozzáférhetők a legtöbb élelmiszerüzletben, az igazi mégiscsak az, ami otthon készül. Félő ugyanakkor, hogy a következő generációnak már fogalma sem lesz arról, milyen egy hagyományos disznóvágás, hogyan dolgozzák fel az így nyert húst házilag. Az egyik közösségi portálon terjedt egy rejtett eredetű valódi csevegés részlete, melyben egy legény társakat toboroz disznóvágáshoz, természetesen pálinkával is csalogatva őket. Akad is rögtön egy barát, aki jelzi, hogy számíthat rá, de nemsokára megszólal egy hölgy is – az állat védelmében. Az akció főszervezője megjegyzi: „Nem értem, mi kifogásod van ellene, láttalak már disznóhúst enni.” Erre a válasz: „Igen, de én az üzletből veszem. Kicsit lehetnétek ti is modernebbek.” Reménykedjünk, hogy a párbeszéd szereplői nem székelyföldiek, és nem is jutunk ide, hogy azt gondoljuk, az üzletben terem a hús. Tél idején nem csak népszerű, de jótékony csemege is a dió, mivel az olajában levő nehéz zsírsavak lekötik, részben semlegesítik a disznóhús zsírsavait. Azon kívül a dió kitűnő alapozás a borhoz: sokat felvesz belőle. Tisztítja a fogínyt is, így érzékelhetőbbé teszi az aromákat. A székely népet nem tartják ínyencnek, táplálkozási szokásai inkább a célszerűségre mutatnak. Kövi Pál vendéglős az erdélyi konyháról írja: olyan emberé az, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él, de amikor ün-

H

nepe van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, az egymást erősítő együttlétnek; áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönözve. Tud ünnepelni úgy, hogy az az ünnep évek, évtizedek múlva

ros ételeket fogyasztunk. Leginkább disznókolbászt, füstölt oldalast, illetve káposztából és krumpliból készült ételeket eszünk ebben az időszakban. A székely káposzta, a bableves füstölt csülökkel, a sertéskaraj szalmakrumplival és a tárko-

milyen formában a szervezetünkben. Ezért nem mindegy, hogy mit eszünk télen. A korondi ember azt mondja, nem sokat változtak az étkezési szokások az elmúlt húsz év alatt a faluban, hiszen a családok többsége ragaszkodik az elődöktől örökölt hagyományokhoz. Tóth Dénes kereskedő szerint sokat vannak távol évközben a falutól, de mindenki azon iparkodik, hogy ősszel a kamra polcai tele legyenek minden jóval. Fontos szempont, hogy amit a ház körül meg tudnak termelni, azt ne vegyék az üzletből. Egy jó éléskamra a szemnek is gyönyörű látvány. A polcokon katonás rendben sorakoznak a befőttek, lekvárok, savanyúságok. Sok éhes szájat tart el a kamra, ha megfelelően van feltöltve. A zöldségek és a gyümölcsök helye a jó hűvös pince, egyik sarkában a káposztás

is külön emlékként marad meg, nem fakul a többi közé. A jó étel készítésének ugyanaz a titka, mint a jó életnek: nem elég a recept, szívvel kell hozzáállni.

Ria, ria, kalória
A székely ember alapeledele a szalonna és a vörös hagyma, ezek nem maradnak ki az étrendből – mondta Jakab Ferenc szakács. „Télen hagyományosan a krumpli és a disznóhús az ételek alapanyaga. Reggelire többnyire szalonnát, füstölt kolbászt fogyaszt a székely ember. Ebédre tormás agyas levest, székelygulyást, töltött káposztát, illetve különféle sertéssülteket. Köretnek dinsztelt káposztát, krumplipürét, salátának pedig a savanyú cika káposztát fogyasztjuk. A téli időszak vége fele elkezdik a zsenge bárányhúst készíteni. Desszertnek pánkót, csörögét, tepertős pogácsát, diós és mákos kalácsot nassolnak. Kalóriadúsan étkezik a székely ember” – tette hozzá a szakember. Bába Tünde, a kézdivásárhelyi főszakács szerint télen nagyrészt zsí-

nyos étel közkedveltek a hidegben. Nyalánkságnak pedig a diós, illetve az áfonyalekváros palacsinta kelendő. „Karácsony környékén disznót vágunk, és minden részét feldolgozzuk. Vörös és fehér hurkát, kolbászt, disznósajtot, gömböcöt töltünk. Feltűrt húst készítünk, a zsiradékból lesz a tepertő, vagy hájas tésztát készítünk belőle. A disznó körmeiből és a fejéből kocsonyát főzünk. A szalonnáját, hosszú húsát, sonkáját, orjáját, oldalosát füstre akasztjuk. A maradék tiszta húst töltött káposztaként, fasírozottként, bécsi szeletként vagy sültként fogyasztjuk. Október közepén elrakjuk a betakarított káposztát savanyodni, decemberre beérik, és azt szoktuk savanyúságként vagy köretként többnyire tálalni” – mesélte a szokásokat B. Erzsébet nyugdíjas székely háziasszony.

Vinettából, zakuszkából sosem elég
Az általunk elfogyasztott táplálék valamennyi részecskéje nyomot hagy vala-

káddal. Fenségesnek tartja sült pityókát enni káposztalével, de a cikakáposzta is jó ellenszer a téli betegségek elkerülésére. Ez így van rendjén minden vidéki háztartásban. A férfiak közül sokan a házi bor készítésével is próbálkoznak, de Dénes ezzel nem kísérletezik. A pálinkával csak óvatosan, mert csak kis mennyiségben orvosság. Minden télen vágnak disznót, ez is része a téli ünnepkörnek. Azt mondja, nagyon fontos szerepe lett a hűtőszekrényeknek, az emberek sok mindent lefagyasztanak. A hús mellett mindig van két rekesz vinetta, de addig járnak rá, amíg elfogy, mert azt mindenki szereti kenyérre kenni. Hasonlóképpen a zakuszkát, abból is nagy mennyiséget szoktak főzni, de tavaszra mind odalesz. Friss húst mindig az üzletből vásárolnak. Hetente egyszer Udvarhelyre mennek bevásárolni az áruházba, de itt főként alapvető élelmiszereket vesznek. A kolbászt nem veti meg, de nála nagy becsülete van a pityókás házikenyérnek és a füstölt házi szalonnának, mert mindkettő jó útitárs.

6

SZÉKELYFÖLD

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

II. évfolyam 7. szám

Hároméves a Nők Egyesülete
Jótékonysági akciókat szerveznek, számos rendezvényen kínálják süteményeikkel a vendégeket, kiállítások, könyvbemutatók jöttek létre munkájuk révén, együttműködnek más civil szervezetekkel, de együtt is kirándulnak a kézdivásárhelyi Nők Egyesületének tagjai. Összetartó, nagy család lettek, olyan közösség, ahol lehet tervezni – fogalmazta meg Fülöp Magdolna. Az alakulat elnöke fennállásuk hároméves évfordulója alkalmából sajtótájékoztató keretében számolt be eddigi tevékenységeikről.
KÉZDIVÁSÁRHELY

CSONT ZSUZSA
csont.zsuzsa@szekelyujsag.ro

Nők Egyesülete 2008 őszén alakult, 2009 tavaszán jegyezték be. Úgy érezték, szükség van a nők tartalmasabb kikapcsolódásának biztosítására, így született meg a csoportosulás ötlete. Célja a nők összefogása, a hagyományok, a magyar identitástudat őrzése, a rászorulók segítése, a környezettudatos magatartás alakítása. Az első belépési nyilatkozatokat már 25-ön töltötték ki. Három év alatt 231 tevékenységük volt, ebből 49 jótékonysági akció. Ezeket tagsági díjakból, pályázati pénzekből, támogatásokból és a tagok saját költségeiből finanszírozták. Magánszemélyeknek, de templom felújításra is gyűjtöttek, gyerekeket

A

ajándékoztak meg, árvákat, betegeket, óvodásokat, nem feledkeznek meg az ünnepekről, amikor szintén ajándékoznak. Kalotaszegieket, magyarországiakat láttak vendégül otthonaikban, hazai és külföldi testvéregyesületekkel tartanak fenn kapcsolatot. Főzőversenyeken vettek részt, mára hagyományossá tették az alma és pityóka szüreti bált. Dalcsoportjuk minden alkalmat színesebbé tesz előadásával, a legfiatalabb tagok pedig szavalatukkal, és megalakult a varrókör is. Tematikus kirándulásokra is mentek saját költségből, egyes alkalmakkor a helyi önkormányzat is hozzájárult az útiköltségekhez. Idén is számos rendezvényük lesz: február 18-án farsangi bált tartanak, 25-én Brassóba kirándulnak. Március 8-ára kiállítást terveznek Para Mária akvarell és textil munkáiból, 10-ére Budapestről várják Dr. Pap Lajos szívsebészt, aki előadást tart. Március 15-én hagyományőrző kiállításuk nyílik süteményekkel, a receptekkel egy füzetet is kiadnak. Húsvét előtt megajándékozzák az árvákat, május 19-20-ára meghívást kaptak Kalotaszegre a mérai napokra. Ezen kívül készülnek az anyák napjára és a gyermeknapra.

Önkéntesként Kamerunban
Dr. Turóczi Ildikó kézdivásárhelyi családorvos 2011 őszén két hónapot önkéntesként dolgozott az afrikai Kamerunban. A távoli országban töltött munkájáról, élményeiről számolt be a Vigadó Művelődési Házban. Hosszas cécó és bizonytalan vízumbeszerzés után jutott el egy 30 ezer fős településre Északnyugat-Kamerunba, egy király vezette őstelepes közösségbe.
KÉZDIVÁSÁRHELY

FE JÉR MELINDA
fejer.melinda@szekelyujsag.ro

nagy százalékban AIDS-szel küszködő betegek gyógyítása közben hozzá kellett szoknia a gondolathoz, hogy többen még aznap életüket vesztik. Esuban egy afrikai munkatárssal, egy asszisztensnővel és két tolmáccsal röpke két hónap alatt indítottak be egy kórházat. A településen igazi orvos soha nem járt, de ápolók, természetgyógyászok és ún. hagyományos orvosok többen is vannak. Utóbbiak szerepe a szellemek üzenetének közvetítése a beteghez. Lehetősége nyílt betekintést nyernie az ott élő családok, óvodák és iskolák

A

életébe, melynek során szembesülnie kellett azzal, hogy az oktatási intézményekben sem ivóvíz, sem illemhely nincs. Bár a lakosság katolikus vallású, hisznek a szellemekben és poligámiában élnek. Egy férfi anyagi jólétét a feleségeinek száma határozza meg. Esuban, bármilyen szegénységben és nyomorban élnek, soha nem lopnak vagy koldulnak – mesélte a doktornő. „Szinte minden megélt pillanatban jelen volt a kettősség: valami nagyon elfogadhatatlan, de mégis együtt kell élni vele. Szeretnék visszamenni Afrikába, de Indiában is tervezem egy egyhónapos tanfolyam elvégzését a trópusi betegségek kezelésére.” – zárta beszámolóját Turóczi Ildikó.

HIRDETÉSEK

II. évfolyam 7. szám

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

SZÉKELYFÖLD

7

Sportcsarnoktűz és összefogás
Teljesen leégett múlt csütörtökön a Csíkszentlékhez tartozó csíkmindszenti multifunkcionális sportcsarnok tetőszerkezete, feltételezhetően a túlhevült kéményből kipattanó szikrától. Az épületet öt éven át építették, az építkezés költsége hárommillió lejt tett ki. Aznap dél körül füstöt észleltek a kémény körül.
CSÍKSZÉK

CSISZER LÓRÁNT
csiszer.lorant@szekelyujsag.ro

helyszínre érkezett hivatásos tűzoltók, megbontva a cserepeket, tüzet észleltek, az alatta levő lambéria kapott lángra, amely bár tűzgátlóval volt átitatva, de le volt lakkozva, ami elősegítette a jobb égést. Az oltásban összesen a hivatalos tűzoltók 3 autója vett részt, de bekapcsolódtak a csíkszentimrei, csíkszentmártoni és csíkszentkirályi önkéntes tűzoltók is. Mindezek ellenére a tetőszerkezet teljesen leégett. Az építését 2002-ben kezdték el és 2007-re fejezték be, két év kényszerszünet közbeeséssel. A munkálatok 3 millió lejbe kerültek, ebből a tetőszerkezet

A

a beruházás kétharmadát tette ki. Az épület az utóbbi években a térség egyik legfelkapottabb lakodalmi helyszínévé

nőtte ki magát: idén október végéig minden szombatra le volt foglalva. Pontosan a hétvégére tervezték az immár

hagyományos farsangi bált. Pál Péter, Csíkszentlélek polgármesterének, elmondása szerint muszáj ezt a nem véletlenül híressé, a régió büszkeségévé vált sportcsarnokot újraépíteni. Az épületre egyébként hárommillió lejes biztosítás volt kötve. A biztosítótársaság szakemberének előzetes becslése szerint a mindszenti sportcsarnokban megközelítőleg 1,5 millió lejes kár keletkezett. Az adatokat elküldi a biztosító bukaresti székhelyére, ahol megállapítják a pontos összeget. Közben gyűlnek az adományok is az újjáépítéshez. Háromezer lejt ajánlottak fel a csíkszentkirályi tanácsosok, a helyi fúvósok, illetve az önkéntes tűzoltóalakulat tagjai. Az összeget Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere adta át hétfőn csíkszentléleki kollégájának. Többek jelezték a közösségi oldalakon is, hogy adakoznának, így hamarosan egy bankszámlát is létrehoznak ez ügyben. A Mindszenti Közbirtokosság felajánlotta, hogy biztosítja a majdani tetőszerkezet építéséhez szükséges faanyagot, valamint a csobotfalvi és a csomortáni közbirtokosságok is jelezték, készek részt vállalni a multifunkcionális sportcsarnok újjáépítésében.

Turáni átok?
Hajba kapott az RMDSZ Csíki Területi Szervezete az Erdélyi Magyar Nemzeti Párttal (EMNP), amelyet azzal vádol, hogy az RMDSZ-t mocskoló matricákkal ragasztgatták tele Erdély magyarlakta településeit. Noha mindenki tagadta, hogy köze lenne az akcióhoz, a gyanú az EMNP-re terelődött – olvasható a hét végén kiadott csíki tulipános közleményben.
CSÍKSZÉK

AMBRUS ANDRÁS
ambrus.andras@szekelyujsag.ro

ovábbá azt írják, hogy az EMNT vezetői égre-földre esküdöztek, hogy semmi közük a lejárató akcióhoz, sőt mi több, partnerségre készülnek az RMDSZ-szel, ám a valóság és az EMNP vezetői által elmondottak

T

között mély szakadék tátong. Az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének tagságát nem lepi meg ez, hisz hasonló eszközök igénybevételétől eddig sem tartózkodtak az EMNP képviselői. Pártelnökük, Toró T. Tibor egyenként hívogatta az ősz folyamán az RMDSZ csíkszéki önkormányzati képviselőit, hogy tanácsosi tiszteletdíjuk megfize-

tése mellett és egy jövőbeni EMNP-listán betöltött vezetői pozíció reményében lépjenek ki az RMDSZ-es tanácsi frakciókból. A próbálkozás azonban nem járt sikerrel, nem kaptak egy árulót sem Csíkszéken, pedig fizettek volna érte, írják a közleményben. Azt is megjegyzik, hogy a magyarországi közpénzből fenntartott pártirodákban

működő EMNP reménytelen politikai akcióira dől a pénz Budapestről a gazdasági válság közepette, közben pénzszűke miatt a csángók magyar nyelvű oktatását működtető rendszer csutakra kerül, a szórványkollégiumok nem kapják meg a kellő támogatást és több tízezer erdélyi magyar iskolás múlt évi oktatási támogatása nincs kifizetve. A közleményben végül felszólítják az EMNP országos és csíkszéki vezetését, hogy hagyjanak fel közösségünket romboló tevékenységükkel, hagyják abba a közforrásokból fedezett mocskolódó kampányaikat, és ha már nem tudnak használni a székelyföldi és a csángóföldi magyarság ügyének, legalább ne okozzanak az eddiginél több kárt.

ANUNŢ PRIVIND FINALIZAREA PROCEDURII DE ACHIZIŢIE
ASOCIAȚIA UDVARHELYI INFO EGYESÜLET, cu sediul în Localitatea Odorheiu Secuiesc, strada Victoriei nr. 3, ap. 15, Judeţul Harghita, comunică finalizarea procedurii cererii de 3 oferte (conform Normelor Interne de Achiziții Instrucţiuni de achiziţii pentru beneficiarii operatori economici privaţi ai POS CCE) în vederea atribuirii contractului de furnizare de echipamente TIC și licențe, în cadrul proiectului ” Încurajarea utilizării TIC în cadrul Asociației Udvarhelyi Info Egyesület”, finanţat din fonduri structurale FEDR prin POS CCE 3.1.1. Contractul de furnizare pentru echipamente TIC și licențe, finanțat din fonduri structurale a fost atribuit în data de 31.01.2012 prin organizarea procedurii de achiziţie cerere 3 de oferte, în baza criteriului de atribuire ,,preţul cel mai scăzut’’. La procedura cerere de 3 oferte organizată au fost primite un număr de trei (3) oferte, din care oferta câştigătoare a fost atribuită societăţii S.C. INKLUS SRL, cu sediul în Odorheiu Secuiesc, str. Attila, nr.4, jud. Harghita. Preţul contractului de furnizare stabilit în urma parcurgerii procedurii de achiziţie este de 76.281 lei+TVA. Alte informații se pot obţine la sediul ASOCIAȚIEI UDVARHELYI INFO EGYESÜLET, la adresa sus menţionată, telefon: 0741-085.626, fax: 0365/815191, e-mail: picas@globus.ro., persoana de contact: Jakab Aron Csaba. 17.02.2012, Odorheiu Secuiesc
HIRDETÉSEK

8

SZÉKELYFÖLD

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

II. évfolyam 7. szám

Tudás, tehetség és kitartás
Orvos, mérnök, üzletember, közgazdász, művész, huszonnégy különböző képzettségű sikeres ember alkotja a sepsiszentgyörgyi Rotary Klubot. A megyeszékhelyi klub már tíz éve szolgálja a város fejlődését. Az elnöki tisztet betöltő Benedek Leventét kérdeztem.
ZSIGMOND JÚLIA
zsigmond.julia@szekelyujsag.ro

kívüli történés, hogy méltó partnerszervezetre találtunk a Junior Business Clubban, mely komoly gazdasági és szervezői tevékenységeket folytató helyi diákokat, frissen végzetteket és fiatal vállalkozókat tömörít.

– Milyen alapelvek mentén dönt a klub egy-egy konkrét kérdésben?
– Mivel a klub a tagok személyes anyagi áldozatvállalásával nyújt támogatást a felvállalt célokra, ezért legalább egy embernek közülünk támogatnia kell az ötletet ahhoz, hogy egyáltalán beszéljünk róla. A tagsági díjon felül mindenki erejéhez mérten növelheti az összeget, melyből a klub gazdálkodik, de a lehetőségeink korlátozottak. A jelenleg futó projektek költségeit sem tudja önerőből fedezni a klub, saját programjaink finanszírozása is nehézséget okoz, ezért is nagyon meg kell fontolnunk, mi mellé állunk oda.

– Miben nyújt támogatást a helyi Rotary Klub?
– Az évek során, ahogyan a tagok létszáma növekedett, párhuzamosan tevékenységi körünk is bővült. A legkövetkezetesebben folytatott projektünk a kiemelkedő tanulmányi eredményeket elérő líceumi diákok megjutalmazása volt. Nem csak a tudást értékeljük nagyra, de a szociális-humanitárius tevékenységeket is. Így a klub hozzájárult a megyei kórház gyerekrészlegének berendezéséhez, a hátrányos helyzetűek kantinjának kibővítéséhez, a klub vállalta a színház támogatását többek közt egy alkalmazott lakbérének rendszeres fizetésével.

– Mi szükséges ahhoz, hogy valaki Székelyföldön sikeres és gazdag legyen, ugyanakkor segíteni is akarjon a közösségen, amelyben él?
– Mindaz, ami őket elvezette oda, ahol most vannak: magas szintű szakmai tudás, természet adta tehetség és kitartás. Úgy gondolom, ezek az emberek, akik amellett, hogy saját szakmai életükben eredményesek, a közjó érdekében is felelősséget vállalnak, mindannyiunknak példaképei lehetnének.

– Az elmúlt évben milyen tevékenységei voltak a klubnak?
– A Rotary-év júliusban kezdődik, évente egy új elnök megválasztásával. Mindig két évvel korábban eldől, ki lesz

a soron következő elnök. Idén két fontosabb kezdeményezés történt: az egyik a Rotary-ház létrehozása és programjainak kialakítása. A házat november végén avattuk fel, és a Diakónia Keresztyén Alapítvánnyal partnerségben tehetség-

gondozó délutáni foglalkozást indítottunk olyan kisiskolások számára, akiknek szellemi képességeik kitűnőek, viszont anyagi lehetőségeik meglehetősen korlátozottak. Ugyanitt délelőttönként kismamaklub működik. A másik rend-

Népszerűsítik Kézdiszéket
Idén is részt vesz hazai és külföldi turisztikai kiállításokon Kézdivásárhely Önkormányzatának küldöttsége, hogy bemutassák Kézdiszék nevezetességeit, turisztikai látnivalóit.
KÉZDIVÁSÁRHELY

Sikeres Hó-Feszt
KÉZDISZÉK Téli játékok versenyét tartották a hétvégén Bálványosfürdőn Hó-Feszt elnevezéssel. A rendezvényre február 11én hetedik alkalommal került sor a Kézdivásárhelyi Önkormányzat sportirodájának szervezésében. Idén első alkalommal sífelvonó is működött. A Csiszár-oldalon több száz versenyző, profik és amatőrök mutatták meg tudásukat. A sí-, hódeszka-, majd a szabad stílusban való lecsúszást jelentő freestyle versenyen a sportolók bravúros mutatványaikkal kápráztatták el a zsűrit és a nézőket. Szép számban vettek részt a gyalogtúrán is, a felfújt gumibelsők, amelyeken csúszni lehetett, nagy érdeklődésnek örvendtek. „Az eseményre Sepsiszentgyörgyről, Brassóból, Tusnádfürdőről is érkeztek. A freestyle versenyt tartom a legsikeresebbnek, ahol a tavalyihoz képest sokkal látványosabb és változatosabb pályát sikerült kialakítanunk. A záróünnepségre felajánlott épületben, a nap végére nagyon szép és kreatív graffitik készültek” – mondta Gazda Szilárd, a sportiroda vezetője. A jelenlevőknek a Kézdivásárhelyi Polgármesteri Hivatal munkatársai ízletes ebédet készítettek és meleg teát kínáltak. A téli fesztivál díjkiosztással, tábortűzzel és az azt követő bulival zárult.

„Március 1-4. között Budapesten, március 7-11. között pedig Berlinben veszünk részt nemzetközi turisztikai expón. Bukarestben évente két alkalommal tartanak idegenforgalmi kiállítást, már-

FE JÉR MELINDA
fejer.melinda@szekelyujsag.ro

„A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület évek óta jelen van a budapesti és a bukaresti turisztikai kiállításokon, velük vettük fel a kapcsolatot és közösen mutatjuk be Székelyföld látványosságait. 2010 óta mi is rendszeresen részt veszünk mindkét fővárosban a turisztikai vásárokon, ahol Kézdivásárhely és környéke látnivalóit, szolgáltatásait népszerűsítjük. Tavaly első alkalommal sikerült Berlinbe is eljutnunk az expóra. Ez egy fontos lépés, hisz azt tartják Európa legnagyobb és legszínvonalasabb idegenforgalmi kiállításának, standunknál pedig folyamatosan nagy volt az érdeklődés. Ezen bemutatkozások eredménye, hogy a város idegenforgalmi illetékekből származó bevétele 2010-ben 19 876,97 lej volt,

2011-ben pedig már 31 496,49 lejre nőtt” – számolt be Török Barna, a Kézdivásárhelyi Polgármesteri Hivatal munkatársa.

cius 15-18. között, illetve az ősz folyamán, mindkettőn ismertetni fogjuk a céhes várost és környékét” – mondta Vizi Attila, a küldöttség tagja.

II. évfolyam 7. szám

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

SZÉKELYFÖLD

9

Turisztikai képzés
Turisztikai osztály indult az idei tanévben a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpontban. Középiskolában magyar nyelven, posztlíceumban román nyelven folyik a képzés. A helyi önkormányzat 2008 augusztusában fogadta el a város fejlesztési stratégiáját, számolt be korábbi lapszámunkban Thiesz János alpolgármester, melyben jelentős helyet foglal el a turizmus. Ennek részeként indították el a szakképzést Orbaiszék egyetlen iskolaközpontjában.
ORBAISZÉK

CSONT ZSUZSA
csont.zsuzsa@szekelyujsag.ro

teljes körű szakoktatás beindítása hosszú folyamat, ennek első lépése a turisztikai osztályok működtetése – magyarázta Simon István iskolaigazgató. Ehhez az ARACIP ügynökség engedélye kellett, amely a középfokú oktatás értékelésével és akkreditációjával, és más folyamatos szakmai képzést nyújtó szervezetek elbírálásával foglalkozik. A következő tanévre a beiskolázási tervben már két turisztikai osztály szerepel, egyik magyar, másik román tagozaton. És szélesítik a kínálatot, szeretnék bevezetni a gasztronómia szakot,

A

amely szakácsokat és pincéreket képez. Ezek is középiskolai osztályok lesznek, a tantermet, ahol főznek és felszolgálnak, idén szerelik fel a bentlakás földszintjén. A munkálatokat az önkormányzat finanszírozza, őszre szeretnék elkészíteni, és megkapni erre is az ARACIP jóváhagyását, hogy az ezt közvető tanévben beindíthassák. A visszajelzések azt bizonyítják, hogy van igény a szakoktatásra, az első turisztikai osztály maximális létszámmal, 30 diákkal indult, miután túljelentkezéssel számoltak. Ez a IX-X. osztályban általános képzést nyújt, ezután megnövekedik a szaktantárgyak, a gyakorlati órák száma. Terepre járnak, szállodákat ha-

sonlítanak össze, a diákok nagyon kedvelik. Korábban volt posztlíceumban turisztikai képzés, de középiskolában ez az első, amely hagyományteremtő és a továbbiakban meghatározza az iskola profilját. Emellett van fafeldolgozás, amelynek szintén hagyománya van, jól felszerelt műhelyben folyik a képzés. A szaktantárgyakat mérnökök oktatják – számolt be az igazgató. Orbaiszék egyetlen iskolaközpontjaként a régió érdeke is fejlődése. A város-

ban feljavítják a szállodákat, ahova munkaerő kell, figyelembe veszik a keresletet – fejtette ki Simon István. A következő időszak programjairól elmondta: április 2-6. között lesz az Iskola másként hét, amikor nem hagyományos tanórák, hanem más jellegű tevékenységek folynak. Ennek utolsó két napján, április 5-6-án tartják az iskolanapokat, amelyre testvériskolák érkeznek, ekkor emlékeznek a névadóra, Kőrösi Csoma Sándorra is.

HIRDETÉSEK

10

SZÉKELYFÖLD

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

II. évfolyam 7. szám

Gyergyó: fűtés kipipálva
ROK ALY ELVIRA
rok aly.elv i ra@szekely u j sag. ro

Kigolyózták Gál Mihályt
Várható volt, ami a napokban bekövetkezett Gyergyóalfaluban: miután tavaly Gál Mihályt menesztették kultúrigazgatói állásából, a következő lépésként megbuktatták mint RMDSZ-elnököt. Gál Mihály és György István polgármester között akkor romlott meg a barátság és a jószomszédi viszony, amikor a volt kultúrigazgató kinyitotta a művelődési ház ajtaját az elégedetlenkedő közbirtokossági tagoknak, annak ellenére, hogy az elöljáró ezt neki határozottan megtiltotta.
GYERGYÓ SZÉK

avartalan a távhőfűtés Gyergyószentmiklóson. Elégedettek lehetnek a tömbházlakók, biztosítva van a téli melegük, végre nyugvópontra tért a város lakóit évtizedek óta foglalkoztató megoldatlan kérdés. Így vélekedik Mezei János polgármester, aki elmondta, hogy azok, akik leváltak és saját kis hőközpontokat alakítottak ki maguknak a későbbiekben engedélyeztetniük kell azt. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a rögtönzött rendszerek balesetveszélyesek, mert üzemzavar esetén veszélybe sodorhatnak egy egész tömbházat. A távfűtés kényelmes, az ellenértékét pedig az év 12 hónapjára felosztva is lehet törleszteni városunkban, hangsúlyozta az elöljáró. Székelykeresztúr példáját hozta fel, ahol központifűtés nélkül maradtak a tömbházlakók, és szatyrokkal cipelik a fát az emeletre, hogy a téli nagy hidegekben ne fázzanak. A tömbházlakások távhőre voltak tervezve és ez a legideálisabb fűtésforma. El kell érni azt, hogy a kémények eltűnjenek a tömbházak tetejéről, oldaláról.

Z

BAL Á ZS ÁRPÁD
balazs.arpad@szekelyujsag.ro

közbirtokossági tagok ellen a polgármester csendőrséget rendelt a központba, hogy erejét fitogtassa. A község elcsendesült, mert időközben bekövetkezett az alpolgármester tragédiája, de a mai napig a béke hiánycikk a településen. A napokban szokatlanul nagy érdeklődés mellett megtartották az RMDSZ gyergyóalfalvi szervezetének tisztújító közgyűlését. 271 tagsági könyvvel rendelkező alfalvi és borzonti polgár szavazott két elnökjelöltre, valamint az új választmányra. A szervezet új elnökévé

A

Szakács László Leventét választották. A Székely Újság úgy tudja, hogy közel 150-en léptek be az utóbbi hetekben az RMDSZ-be, a tisztújítást megelőzően a polgármester és emberei komoly mozgósítást végeztek. Érthető, mert György István polgármester körül elfogyott a levegő, az utóbbi években hibát hibára halmozott, népszerűtlenné vált. Gál Mihály viszont kényelmetlen figura, hiszen többször nyilvánosan bírálta a polgármester munkáját, s jó viszonyt ápol a Magyar Polgári Párt embereivel. Lépni kellett, az elöljáró új bizalmi embereket próbál maga köré beépíteni. Szakács László Levente mindössze 9 szavazattal kapott többet Gál Mihálynál, így 18 év után új elnöke van a helyi RMDSZ-nek. Úgy tudjuk, hogy a tisztújítás után sokan ki is léptek a szervezetből, visszaadták tagsági könyvüket. György István negyedik mandátumának próbál nekivágni, ha igaz, Gál Mihály is indul a polgármesteri székért. Nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

HIRDETÉSEK

II. évfolyam 7. szám

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

SZÉKELYFÖLD

11

Magyarul beszélni tilos!
Ajándékot vitt, büntetéssel távozott. Horváth-Kovács Ádám a marosvásárhelyi 2-es számú iskola szülői bizottságának tagjaként kereste fel az oktatási intézményt, ott kétnyelvű feliratok magyarul megírt adományozási dokumentumát szerette volna iktattatni a titkárságon. Az iskolaigazgató azonban arra hivatkozva, hogy Romániában a hivatalos nyelv a román, ezt megtagadta.
MAROSVÁSÁRHELY

BIRÓ ZSOLT
biro.zsolt@szekelyujsag.ro

K

özismert, hogy Marosvásárhelyen a kétnyelvű feliratok érvényesítése huszonkét év után is várat magára. Most ne részletezzük, hogy ebben az RMDSZ csúcsvezetőitől a helyi tanácsosi frakció minden egyes tagjának megvan a maga felelőssége. A városban szinte alig akad olyan közintézmény, ahol kétnyelvű tábla fogadná a betérőket. Az oktatási intézményekre jellemző állapot, néhány üde kivételtől eltekintve különösen súlyos ezen a téren. Hiába van a Maros megyei tanfelügyelőségen a politikai algoritmus függvényében kinevezett magyar főtanfelügyelő-helyettes, ha az illető adott esetben tanácstalan, más-

kor meg egyenesen érdektelen. Az ominózus eset kapcsán is ez történt. A kettes iskolai incidens kapcsán telefonon

próbáltak tanácsot kérni Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettestől, de ő időt kért, amíg „utánanéz a dolgoknak”. Ez az apró

kis megingás elegendő volt, hogy a Románia nemzeti érdekét védő iskolaigazgató megoldja a helyzetet. A szolgálatos tanulónál ellenőriztette a regisztert, melyből kiderült, hogy Horvát-Kovács Ádám nem szerepel mint az oktatási intézménybe belépő személy, következésképpen törvénytelenül tartózkodik ott. Riadóztatta hát a rendőrséget, amely hatalmas erődemonstrációt felvonultatva – hat rendőrrel – pillanatokon belül megjelent a helyszínen. A megbírságolt az interneten tette közzé a rendőrségi jegyzőkönyvet. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács korábban megbírságolta a marosvásárhelyi iskolát a kétnyelvű feliratozás elmulasztásáért. Az adományozók ezt az áldatlan és törvénytelen állapotot szerették volna feloldani – nyilatkozta a szülői bizottság tagja. A román közigazgatási törvény értelmében azokon a településeken, amelyeken egy kisebbség számaránya meghaladja a húsz százalékot, a közigazgatásban és az alárendelt intézményekben mind szóban, mind írásban használható az illető kisebbség nyelve. Marosvásárhelyen a lakosság 44,86 százaléka vallotta magát magyarnak. Ezt Illés Ildikónak is illene tudnia!

Szász Attila a rádió élén
Szász Attila váltja Borbély Melindát a Marosvásárhelyi Rádió aligazgatói székében. Mint ismert, Borbély László miniszter felesége, a Román Rádiótársaság főtitkárhelyettese eddig az említett tisztséget is betöltötte. Ezzel a lépéssel megszűnik ugyan az a nyilvánvaló összeférhetetlenség, melynek értelmében egyazon közszolgálati médiaorgánumnál „kettős leigazolással” szerepel az RMDSZ politikai alelnökének felesége, nem szűnik meg viszont a politikai hatalomgyakorlás ténye.
MAROSSZÉK

Bocskai Napok Nyárádszeredában
zombaton, 2012. február 18-án, kezdődnek és február 25-én fejeződnek be idén Nyárádszeredában a Bocskai István Erdély fejedelemévé választásának az emléknapjai. Az első nap a helyi városvezetők és a testvérvárosok küldötteinek a köszöntői után előadások, valamint irodalmi percek várják az érdeklődőket a Bocskai István Iskolaközpont dísztermében, majd az iskola székely kapujának a felavatására invitálják az egybegyűlteket. Másnap délelőtt ökumenikus istentisztelet lesz a Bocskai István téri (a Csaba királyfi mellszobrát is befogadó) református templomban, majd ezt követően megkoszorúzzák a magyar nép Mózesének főtéri büsztjét. Estefelé a Maros Művészegyüttes János Vitéz című táncjátékát láthatjuk a Művelődési Házban. A hét többi napján a Bocskai Dalkar Farsang farka előadásának, az EMI Adj, király, katonát! vetélkedőjének, valamint a nagyanyáink és dédnagyanyáink munkáiból készült falvédő-kiállításnak örülhetünk. Természetesen ezúttal sem maradhat el a gyermekek farsangi mókázása, a középiskolás diákok történelmi vetélkedője és az immár hagyománnyá vált Bocskai Kupa teremlabdarúgó torna.

JENE Y IST VÁN
jeney.ist van@szekelyujsag.ro

e feledjük, hogy bárki is követi Borbély Melindát a Marosvásárhelyi Rádió magyar szerkesztőségének élén, annak közvetlen főnöke Bukarestben továbbra is Borbély Melinda. A Román Rádiótársaság honlapjának tanúsága szerint a politikus-feleség továbbra is főtitkárhelyettes. Ezen beosztásából fakadóan aztán nemcsak anyagilag jár igen jól (Borbély László adóbevallása szerint felesége jobban keres, mint ő), hanem gyakorlatilag a regionális rádiók feletti befolyása is megmarad. Befolyás, mely nem mellékes ilyenkor kampányidőben. Persze, nem bíznak semmit a véletlenre a tulipános elvtársak, ezért a vásárhelyi utód kiválasztását is igen nagy

N

gonddal készítették elő. A kiszemelt személy az a Szász Attila, aki tökéletesen megfelel az RMDSZ Bukarest-orientált balkáni szemléletvilágának. Életrajza szerint a beszélt idegen nyelvek között az angol mellett a magyart is feltünteti. A Dâmboviţa partján szerezte angol–magyar szakos bölcsész diplomáját is, aztán a filológiatudományok doktorává avanzsált, szintén a Bukaresti Egye-

„A kiszemelt személy tökéletesen megfelel az RMDSZ Bukarestorientált balkáni szemléletvilágának.”

temen. Újságíróként az RMDSZ pártlapjánál debütál. Riportere, majd szerkesztője, végül a főtitkára a kommunista pártlapként ismert Előre utódjaként piacon maradó Romániai Magyar Szónak. 2005 és 2008 között a román kormány államtanácsosa, 2006-tól az RMDSZ javaslatára az Audiovizuális Tanács póttagjává választják, majd 2008-tól a médiafelügyeleti szerv rendes tagja lesz. Lojalitásához nem fér kétség. Mindemellett Kelemen Hunor szövetségi elnök barátja, személyes tanácsosa, ráadásul édesanyja Frunda György szenátor üzlettársa. Ezek után azon sem csodálkozhatunk, hogy már a formaságok sem számítanak. Szász Attila úgy mond le az Audiovizuális Tanácsban betöltött tisztségéről, rádiós beosztásával való összeférhetetlenségre hivatkozva, hogy a Marosvásárhelyi Rádiónál a kiszemelt állásra még nem szerveztek versenyvizsgát. Szász lemondásával kapcsolatban maga nyilatkozta: új munkahelye összeférhetetlen a CNA-tagsággal. Szász Attila helyét a jelenlegi algoritmus értelmében szintén egy RMDSZ által delegált személy foglalja el. Távozásával a tanács egyelőre a törvény által előírt 11 tag helyett csupán 9 taggal folytatja a munkát.

S

12

SZÉKELYFÖLD

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

II. évfolyam 7. szám

Lezárult egy korszak
Amikor mindkét fél bólint az együttműködésre, de csak az egyik akarja ezt ténylegesen, a másik csak színleg, és ez éveken át működik, akkor azt egyik oldalról hitegetésnek, másik oldalról jóhiszeműségnek nevezik. Ennek az időszaknak a végére tett pontot Bálint József MPP-s alpolgármester azzal a kijelentésével, hogy a továbbiakban nem hajlandó együttműködni Antal Árpád polgármesterrel, RMDSZ-es politikussal.
SEPSISZENTGYÖRGY

ZSIGMOND JÚLIA
zsigmond.julia@szekelyujsag.ro

B

álint József helyi frakcióvezető már akkor gyanakvóan nézett a dolgok elébe, mikor bejelentették, hogy Sepsiszentgyörgyön a két magyar párt egyezségre lépett. A három és fél év alatt beigazolódott, hogy ez csak kirakatmegállapodás volt tartalom nélkül, s csak arra szolgált, hogy amíg az új vezetőség megveti a lábát és megerősödik a maga helyén, addig is elhallgattassák a polgári párt képviselőit. Bálint József sajnálatosnak tartja, hogy nem vállalták már kezdettől fogva határozottan az ellenzék szerepét, hanem valóban közös megoldásokat kerestek, bár gyakran eltérő véleményen voltak. Elismeri, hogy hozzáállásuk nem volt mindig

baráti, amikor egy tervezettel vagy a megvalósítás módjával nem értettek egyet, annak hangot is adtak, ugyanakkor kiemeli: minden pozitív elképzelést támogattak. Sa-

ját terveikből viszont csak keveset tudtak megvalósítani, hiszen az elmúlt évek során ugyanúgy, ahogy idén, a költségvetés megvitatásánál javaslataik többsége elbukott, de

más kérdésekben is gyakran hozott anélkül döntést a városvezetés, hogy a szintén illetékes polgári pártiakkal egyeztetett volna. „Folyamatosan háttérbe szorítottak – nem csak személy szerint engem –, állandó rosszindulatú megjegyzéseknek voltunk kitéve. Sajnálhatjuk, hogy ennyire hiszékenyek és engedékenyek voltunk. Mindamellett végig kellett hallgatnunk, hogy mi vagyunk a kerékkötők, akik miatt lassabban gördül a problémamegoldások kocsija, mi vagyunk a visszahúzó erő, miközben csak megpróbáltuk a fék felhasználásával módosítani azt a pályát, ami nem biztos, hogy nem a sáncba vezetett volna” – mondja Bálint József. Levonja a tanulságot is: aki az RMDSZ színeiben magasabb pozícióba kerül, annak nem szabad hinni, politikai kérdésekben semmiképp. Lezárult a bizalmi időszak, hiszen ha eddig nem történt valós együttműködés, a választásokra készülve még kevesebb erre az esély. Az MPP továbbra is az önérdek és a csoportérdek elé helyezi a közérdeket, a kampány során sem ígér többet, mint amennyi becsülettel kivitelezhető. A helyi frakcióvezető a két párt kapcsolatáról szólva aláhúzza: nem egymás mellé, inkább egymás kiegyensúlyozására teremtettek minket, egymás lépésének figyelésére és korrigálására.

Óvoda: ítéletre várva
Sepsiszentgyörgyön három óvoda kezdte a tanévet önállóságától megfosztva, mely döntése miatt a Magyar Polgári Párt a szülők, gyermekek és pedagógusok érdekeinek védelmében perbe fogta Kovászna Megye Tanfelügyelőségét. A február 15-én tartott alapfokú tárgyaláson a jogi képviselő fenntartotta az eddig megfogalmazott álláspontot, miszerint megalapozatlanul és önkényesen született meg a tanintézményeket ellehetetlenítő határozat.
SEPSISZENTGYÖRGY

ZSIGMOND JÚLIA
zsigmond.julia@szekelyujsag.ro

z ügyvéd rámutatott arra, hogy bár anyagi megfontolásokra hivatkoztak döntéshozatalkor, nem történt semmilyen megtakarítás, viszont az óvodák hátrányos helyzetbe kerültek, hiszen jogi autonómiájuktól megfosztva nincs beleszólásuk a pénzügyekbe sem.

A

A gyerekek utáni fejkvótafizetés kötelezettsége bizonyos iskolákat nagy nehézségekbe fog sodorni, s az önkormányzatnak is szembe kell néznie a kérdéssel, hogyan tud hozzájárulni a hiányzó pénzösszeg fedezéséhez. Az Árvácska, Napsugár és Pinokkió óvodák összevonása a lakónegyedi iskolákkal ahhoz hasonlítható, mintha egyegy jól működő mozdonyt átminősíte-

nének vagonná, s hozzákapcsolnának egy másik mozdonyhoz, hogy az húzza, irányítsa – mondta az ügyvéd. A polgári pártot Bálint József helyi elnök képviselte a tárgyaláson, aki a frakció sajtótájékoztatóján elmondta: az ígéretek ellenére nyár óta nem voltak további egyeztetések az átszervezések kapcsán, mintha ez a folyamat leállt volna, pedig valóban szükség lenne jól átgondolt,

konszenzusos döntésen alapuló, a szülők és pedagógusok véleményét nem mellőző módosításokra. A Magyar Polgári Párt szeretné elérni, hogy a következő tanévben újra önálló intézményekként működhessenek a szóban forgó óvodák. A tanügy terén több megoldásra váró probléma is sorakozik: „alapfokú iskolákat számoltak fel, szakiskolákat szüntettek meg, és engedve a központi iskolák igényeinek, lezüllesztették a lakónegyedi iskolákat, mert akkor még lehetett a zavarosban halászni, átgondolatlan, kísérletező jellegű, önkényes döntéseket hozni, most pedig kapkodnak, ígérnek és magyarázzák a bizonyítványukat, az pedig siralmas, tanulmányi, anyagi és fegyelmi síkon egyaránt” – fogalmazott a sepsiszentgyörgyi frakcióvezető. Az óvodák ügyében ítéletet a legközelebbi tárgyaláson hirdetnek.

HIRDETÉSEK

II. évfolyam 7. szám

GASZTRONÓMIA, ÉLETMÓD, EGÉSZSÉG.

ÉLETMÓD
EGÉSZSÉG
PÉTER EDIT
peter.edit@szekelyujsag.ro

13

GASZTRONÓMIA

Eklerfánk
HOZZÁVALÓK: 1,25 dl tej, csipetnyi só, 7-8

Klinikai inercia

dkg vaj,20 dkg liszt, 4 tojás, 2 zacskó vaníliás cukor, 2 zacskó habfixáló, 550 g tejszín, 6 evőkanál tojáslikőr, 15 dkg étcsokoládé, 2-3 dkg zsír, sütőpapír.
ELKÉSZÍTÉS: A tejet 1,25 dl vízzel, csipetnyi

A

sóval meg a vajjal felforraljuk. Egyszerre beleszórjuk a lisztet, és fakanállal addig verjük, amíg az edény aljától egy darabban elválik. Keverőtálba tesszük, majd azonnal beledolgozunk 1 tojást. Rövid ideig hűlni hagyjuk, majd egyenként beledolgozzuk a többi tojást. Nagy lyukú, csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és sütőpapírral kibélelt tepsibe 12 darab 10 cm-es csíkokat nyomunk. Előmelegített

sütőben 225 fokon kb. 20 percig sütjük, végül ollóval forrón kettévágjuk. A vaníliás cukrot összekeverjük a habfixálóval. A tejszínből 400 g-ot keményre felverünk, és közben beleszórjuk a fixálós keveréket. A habot a likőrrel ízesítjük, és a fánkok aljában elosztjuk. Rátesszük a

tetejüket és a hűtőbe rakjuk. A felaprított bevonót a maradék tejszínnel meg a zsírral együtt forró vízfürdőben megolvasztjuk, és közben időnként megkeverjük. Rövid hűtés után a fánkokra csorgatjuk, és kb. 30 percig hűtőben hagyjuk megszilárdulni.

TITOKDOKTOR

Kinek, mikor, hogyan?
A mai fiatalok érdeklődése gyakran idő előtt fordul a nemiség felé. Sorozatunkban a felvilágosítás problémáival foglalkozunk.
PÉTER EDIT
peter.edit@szekelyujsag.ro

M

ikor, mit, hogyan? – általában ezek a kérdések, amelyeket a szülők és a gyermekekkel hivatásszerűen foglalkozók feltesznek maguknak, ha a szexuális felvilágosítás kerül szóba. A kamaszokat viszont leginkább az foglalkoztatja, kinek tehetik fel kérdéseiket, kihez fordulhatnak tanácsért. Ez csak akkor nem gond, ha a családon belül annyira bizalmas a lég-

kör, hogy a szülőket bármikor meg lehet keresni az adott problémával. Vidékünkön sok családban még mindig tabutéma a szexualitás, így az információkat máshonnan gyűjtik be a fiatalok. A szexuális életről lényegesen könnyebben beszélhetnek kamaszkorú gyermekeikkel azok a szülők, akik már korábban megtették az erre irányuló lépéseket: valamikor együtt fedezték fel a kisfiúk és kislányok közötti különbségeket, együtt nézegettek képeket, és megbeszélték, mitől férfi a bácsi és miért nő a néni, nyíltan elmondták, hogyan születik a kisbaba, elmagyarázták, hogyan kell a nemi szerveket tisztán tartani, esetleg együtt zuhanyozva be is mutatták, stb. Lényeges, hogy a beszélgetések ne virágnyelven történjenek, természetesek és őszinték legyenek. Egy kérdést sem szabad elhárítani, mindegyikre válaszolni kell!

napokban mesélte egy ismerős édesanya, hogy elvitte szortyogó-köhécselő csemetéjét az orvoshoz, aki „nem volt hajlandó” gyógyszert írni fel a gyereknek. Felháborodott amiatt, hogy már a kicsiken is spórolnak... Miután a betegek nagy része már szinte követeli a beavatkozást, az orvosok hajlamosak arra, hogy valóban tegyenek valamit, pedig néha sokkal jobb kivárni a fejleményeket. Vannak olyan orvosok, akik alapvetően reflexszerűen nem aktívak: ha a beteg viszonylag jól van, miért is tenne valamit? Erre létezik egy orvosi kifejezés: klinikai inercia. Ez azt jelenti, hogy az orvos kivár, gondolkodik, megfigyel és mérlegel. Például egy nem optimális koleszterinszintű betegnél azonnal nem ír fel sztatint, ha az átlagosnál kissé magasabb a vérnyomás értéke, azonnal nem rendel el még egy vérnyomáscsökkentőt, stb. Léteznek olyan klinikai vizsgálatok, melyek szerint az agresszívan levitt értékek magasabb halálozási aránnyal társulnak. Ráadásul a legtöbb krónikus betegség nem jár vészhelyzettel, így a beavatkozás előtt van idő a megfontolásra. A The Journal of the American Medical Association című orvosi folyóirat szerint is azok az orvosok, akik hajlamosak arra, hogy inkább ne tegyenek semmit, a betegek javára döntenek, mert megvédik őket a túl lelkes orvosi beavatkozásoktól. Természetesen nem fehéren-feketén kell tekinteni egy adott problémára, azonban felmérések bizonyítják, hogy nem egy esetben épp a klinikai inercia lehet életmentő.
Az oldalt írta és szerkesztette Péter Edit. peter.edit@szekelyujsag.ro

(folytatjuk)

A könyv terjedelme:

256 oldal

Ára: 32,00 RON
Zsigmond Győző
A könyv megvásárolható a Pallas-Akadémia Könyvkiadó üzleteiben, illetve megrendelhető postai utánvéttel a következő címen: 530210 Csíkszereda Petőfi Sándor utca 17. szám Pf. 140, Harghita megye Tel./Fax: 0266-371 036 Mobil: 074-500-5544 E-mail: pallas@clicknet.ro
HIRDETÉSEK

NÉPI GOMBÁSZAT A SZÉKELYFÖLDÖN
Zsigmond Győző munkájának kivételes eredetiségét, adatainak hitelességét, forrásértékét emelem ki. Bizonyos vagyok benne, hogy az említett szakterületek (néprajz, gombászat, nyelvészet) művelőin kívül sokan mások is érdeklődéssel és haszonnal olvassák majd, és a kötet növelni fogja a természet és a népi hagyományok iránti érdeklődők táborát. A székelység ismerete pedig mélyebbé, tartalmasabbá válik. (Péntek János)

14
JEGYZET
JÁNOSI ANDRÁS
janosi.andras@szekelyujsag.ro

VÉLEMÉNY

BENYOMÁSOK. SZUBJEKTÍV MEGLÁTÁSOK. KÖZÉLETI ESEMÉNYEK

II. évfolyam 7. szám

Mit eszik a székely?
Tisztelt uraim, először is szalonnát. Ha téli hidegben eszi, abált szalonnának nevezi, ha megette, zabált szalonna lesz belőle. Aztán reggelire tojásrántottát, amit füstölt kolbásszal dúsít. Előtte kötelező korty a két deci, minimum 50 fokos szilvapálinka, reggeli után jól esik a szivar vagy pipa. Nagyapám kb. 83 éves korában egyik reggel rám szólt: tölts kicsi vizet a szilvapálinkához! Egy hét múlva temettük… Mert az orvos sem tudta rábírni sohasem, hogy bár egy C-vitamint bevegyen, nem nyelt le életében egy gyógyszert sem.
FÁBIÁN L A JOS
fabian.lajos@szekelyujsag.ro

Mégis
ppur si muove! Hát már hogyne mozogna?! A földet értem én is, mi mást értenék? Galileinek tulajdonítják ezt a mondást, de az első említését egy spanyolországi festményen találták, amit legkevesebb egy évvel halála után festettek és első kinyomtatott formája 124 évvel a halála utánra datálódik. Az igazság az, hogy az írott történelem szerint Galileo őszintén visszavonta tudományos következtetéseit az inkvizíció szentségtörésért ellene indított perében. Mégis szobafogságra ítélték a kilenc évre rá bekövetkező haláláig. Nem is csoda hát, hogy az igazságtalanul elítélt emberek quasi szállóigéjévé cseperedett az 1640-es évek óta. Ami azt illeti, volt ideje is, közel 400 év alatt. De engem ma inkább az inkvizíció fejlődése foglalkoztat. A következő százötven évnyi időszak aránylag csendes volt, s a legtöbbet talán a portugálok által Amerikába szállított feketék voltak kitéve a zsarnokságnak. De meg lehet nézni érdekességként Magyarország népességének összeírását a Pragmatica Sanctio korában, 1720-21-ben. Udvarhely megye volt. Eppur si muove. Továbbmenve: az ezernyolcszázas évek fejetlenségei és Európában a nemzetiségi öntudatra ébredés a kisemberekből faragott Galileokat. Aztán jött a forradalom, a száműzetések, a vértanúk. Eppur si muove! Később pedig jött Trianon, s elérkeztünk szinte napjainkig. Hányan voltunk, akik titokban ünnepeltük március 15-ét? Mi mindannyian mondhattuk, hogy Eppur si muove. És nem is olyan nagyon rég? Szerintem azért nem engedték leszállni a magyar államelnök repülőgépét Erdélyben egy március 15-i ünnepségre, mert Eppur si muove. Azért osztanak meg a különböző pártokba és konyakoznak együtt a pártok vezetői eldugott szobákban, mert mégis mozog… Azért hisszük el, valamiért jó nekünk az, hogy lefaragnak a fizetésünkből, nyugdíjunkból, s akik teszik, könyökükig a zsebünkben vájkálnak nap mint nap, mert Eppur si muove. Azért! És tart ez közel négyszáz éve. Sötét éveken, forradalmi éveken, szép éveken keresztül. Ha odafigyelünk, ha nem figyelünk oda, kísér bennünket. Igen, még mindig tart, kedves olvasóm. Inkvizíció vagy igazságtalanság, szerelem vagy háború, ezután születők vagy rég meghaltak Galileo óta. Szerintem csak más néven, egykutya az oka: mégis mozog a föld.

E

ztán az ebéd, a munkában megtört test kívánalmai szerint: tartalmas leves – tehát gyümölcsleves, salátaleves és más „híg” levesek kizárva – majd a téli „disznóságokkal” bőségesen vastagított második. Böjtös időben jól esett leves helyett a puliszka tejjel. Hétköznap estére jöhetett a maradék: a déli húsból a java, kövérje, leves helyett bor, szilvapálinka, vagy köményes pálinka a kártya mellé. És nagyon sok szivar, hogy ne csemereljen meg az

A

„A legbőségesebb lakodalmi evéstorna után, otthon muszáj lekanyarítanom egy falás szalonnát darab kenyérre, másként éhségérzettel maradnék.”

ember a zsíros vacsorától. Mert ha egyéb nem volt, kentük sorozatban a kolbászzsírt a legfinomabb házikenyérre. Szerény ember a székely, nem szeret hőzöngeni, fölvágni, tehát semmilyen bolti fölvágottat nem eszik. Amíg tart a disznóságból, van hús, mit ennie, aztán hízik a többi süldőcske, hogy jövő évre is legyen hús. Sajtot szekérkerék nagyságban készít, valamennyit piacra visz eladni, a többit leőröli és összegyúrja, abból telik meg a konyha sarkában álló túrósdézsa. Nincs finomabb eledel a dézsabeli, kissé megcsípősödött túrónál, de a túrós puliszka nem mindennapos, inkább vasárnap reggeli étel, mert a dézsabeli túróval is spórolni kell. Karácsonyra töltelékes káposzta dukált, a húsvétot mindig megsiratta egy-egy bárány. Genetikailag is székely vagyok, onnan tudom, hogy a legbőségesebb lakodalmi evéstorna után, otthon muszáj lekanyarítanom egy falás szalonnát darab kenyérre, másként éhségérzettel maradnék. Jó étvágyat minden olvasónak a székely ételekhez!

Üzenet neokommunistáknak
„Áll Sztálingrád. Amíg áll, minden álmunk megvalósul, minden tervünk sikerül. Napról, napra többen leszünk, nő az erőnk s a hitünk. És Sztálingrád állni fog. Az emberiség legjava esküszik erre. Örökön örökké!” Domokos Géza: A legszebb üzenet
CSÍKI SÁNDOR
csiki.sandor@szekelyujsag.ro

B

Szövetséget Bukarestben akkor, amikor mi, naivak: még önfeledten ünnepeltünk. S egyesek közülünk még akkor sem

vekvők. Mi pedig rájuk szavaztunk, támogattuk őket, és ők felesküdtek az autonómiára. Mert ugyebár azt tanulták, hogy Sztálingrád áll, marad. Örökön örökké. Sztálin közben elment. S a városnév sem maradt, és ők egyre kevesebben vannak. Erejük egyre fogy, hitük eltűnt. Csak a konc tartja össze őket.

ő 50 évvel ezelőtt ezeket az eufórikus sorokat „jelentette” útirajzában a Román Kommunista Párt ifi titánja, elkötelezett aktatáskavivője a nagy Szovjetunióban tett tanulmányútja kapcsán. Sorai gyomorfelfordítóak, hisz azt a szovjet rendszert dicsőítette, amely nagyapáinkat megölte. Arról a szovjet rezsimről írt szuperlatívuszokban, amelynek a működése alatt (a hírhedt Gulágon) – egyesek szerint – jóval többen pusztultak el, mint a szinte hetente említett holokauszt nevű népirtás idején. (Amely tudjuk, nem a mi nagyapáinkat hurcolta el, de szintén borzalmas volt.) Ennek az elnyomó életfelfogásnak, ennek a hazugsággyártásnak, ennek a kommunista elvek mentén agitáló „irodalmárnak”, ennek az atyuskánknak a szellemi köre szülte meg nekünk a Romániai Magyar Demokrata

kaptak észbe, amikor azt mondták: az RMDSZ nem lesz párt, csak „szövetség” marad. S persze az elvtársak is maradnak – döntöttek a kommunista emlőn felnö-

S azt, amire felesküdtek, egy jó ideje már nem is emlegetik. Uram, takarítsd el valamennyiüket! Az emberiség legjava esküszik erre.

II. évfolyam 7. szám

ROMÁNIAI GAZDASÁG. VILÁGGAZDASÁG

GAZDASÁG

15
KERTÉSZET

Hasznos szelek
Az ingatlanlufi kipukkanása után a szélenergia bizonyult a legnagyobb befektetésnek Romániában. Az elmúlt években a multinacionális energetikai cégek valósággal megrohamozták az országot, kihasználva a földrajzi adottságokat és a kormány zöld energiát támogató politikáját. Az áramszállító Transelectrica legfrissebb adatai szerint a romániai szélerőművek összteljesítménye 2012 elején már meghaladta az ezer megawattot, azaz 40 százalékkal több áramot termeltek, mint a cernavodai atomerőmű egy reaktora.
SZÉKELY ÚJSÁG
szerkesztoseg@szekelyujsag.ro

Februári teendők
bben a hónapban még lehet, hogy tombol a tél, de a természettel együtt élő ember már tervezget, mit is szeretne megvalósítani, mivel szerezhetne örömet szeretteinek, és persze magának is. Igaz, az sem mellékes, hogy a konyhára is jut belőle... Ha az előző esztendőből megmaradtak zöldség- vagy nyári virágmagok, egyszerű csírateszt segítségével ellenőrizhetjük, hogy csíraképesek-e még. Legjobb, ha fedeles műanyag tálba kis darab benedvesített kerti fóliamaradékot helyezünk, és erre szórjuk rá a magokat. Utána takarjuk le. Legalább tíz napig tartsuk nedvesen, ha a magok felén zöld csíra jelenik meg, vetőmagunk még frissnek mondható, használhatjuk ebben az évben. Ha csak hozzávetőleg 30%-a csírázik ki, új

E

z Unióban is elterjedt megoldással Romániában zöld bizonyítvánnyal ösztönzik a környezetbarát energiát előállító vállalatokat, a szélerőműveket üzemeltető cégek tavaly november óta megawattóránként egy helyett már két bizonyítványt kapnak. A zöld bizonyítványok piaci értéke 27 és 55 euró között alakul. Az ország keleti részében, Dobrogeában épített 11 szélerőműparkba az elmúlt években becslések szerint mintegy 1,5 milliárd

A

eurót fektettek a külföldi energetikai cégek (egy szélturbina üzembe helyezése 1,5−1,8 millióba kerül). A román vállalatok közül a Petrom szállt be elsőként a szélerőműüzletbe, jelenleg 45 megawatt összteljesítményre képes turbinákat üzemeltet. A központi energiahivatal becslései szerint idén közel megduplázódik a szélerőművek száma. Az EDP és az Iberdrola 200, illetve 90 millió euró értékű befektetéseket tervez, miközben az Enel turbináinak termelési kapacitása az első negyedév végéig 300 megawattra nő. Nemrég GDF Suez Energy Romania is bejelentette,

hogy idén 70 millió euróból 21 szélturbinát telepít Romániába.

Hogyan növeld jövedelmedet
BAKÓ ANDRÁS

nem. Ha megmaradt, akkor talán félretetted, talán nem.

A Babok siker-tréningje
Ma egy olyan módszert mutatok be, amely a jelenlegi jövedelmed átgondoltabb, intelligensebb felhasználásával többletjövedelmet eredményez részedre. Minden hónapban keresel valamekkora összeget, legyen ez most a könnyebb megértés kedvéért 100 egység. Hogyan gazdálkodtál eddig? Talán beosztottad, talán nem, talán maradt valami a hónap végére, talán

Gondolkodj most másképpen!
Tervezd meg a kiadásaidat, de csak a havi bevételeid 90%-át oszd be! Minden jövedelmed 10%-át azonnal tedd félre! A félrerakott vagy lekötött pénzeidet, ha elég nagy már az összeg, kösd le, vagy vegyél kiskockázatú jövedelmező részvényeket, vagy kötvényeket (a nagy garanciákkal rendelkező állampapírok a legjobbak). Fektesd be, vagy bármit tehetsz, hogy

gyarapodjon. Ennek is lesz kb. 10-15%os jövedelme. Ezt a jövedelmedet kezeld úgy, mint befektetésre, szórakozásra, utazásra, építkezésre, nagyobb értékű vásárlásokra fordítható összeget. Ha így teszel, akkor máshogyan tervezed a havi kiadásaidat, máshogy gondolkodsz a pénzed, jövedelmed értékteremtéséről, biztonságosabbnak érzed az életedet, és ez által sok minden megváltozik az életedben! Részleteket itt az újságban, de személyesen tőlem is kaphatsz.
www.bab-ok.com

vetőmagot kell beszereznünk. Némelyik magot vetés előtt langyos vízbe tesszük (18–22°C), hogy meggyorsítsuk a csírázását. A termoszkannák kitűnően megfelelnek erre a célra, mert sok órán keresztül tartják a meleget. 24 óránál tovább nem ajánlatos áztatni, mert a magok oxigénhiány miatt elpusztulnak. Áztatás után a magok nedves talajba kerüljenek: már nem szabad, hogy kiszáradjanak.

HIRDETÉSEK

16

KULTÚRA

KULTURÁLIS HÍREK ÉS SZÉKELYFÖLDI KÖZMŰVELŐDÉS

II. évfolyam 7. szám

HÍREK RÖVIDEN

Koncert az Art Cafféban
Cover n’cover koncertre kerül sor február 17-én, pénteken 21.30 órától a kézdivásárhelyi Art Caffé pincében. A sepsiszentgyörgyi Cover'n cover Kátai Judit és Orbán Ferenc duója.

Itt voltunk, itt vagyunk...
Ezzel a címmel tartottak kiállítást a napokban már második alkalommal Magyari Hunor székelyudvarhelyi fotós munkáiból a budapesti Millenárison.
M . T.

Diákfarsang Kézdin
A Bod Péter Tanítóképző Diákfarsangját február 20-án, hétfőn 17 órától tartják a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban. Az iskola diákjai nyolc rövid előadással rukkolnak elő a farsangi délutánon. Az előadások szüneteiben a Diákszövetség által szervezett programok szórakoztatják a közönséget. A belépés ingyenes.

Farsangbúcsúztató Sófalván
Hargita megye településeinek hagyományőrző csoportjai idén huszadik alkalommal gyűlnek össze közös farsangbúcsúztatóra. Ebben az évben Alsósófalva a házigazda. Tizenöt csoport vesz részt az eseményen, mintegy 800 maskarás és zenész mókázik ezen a különleges napon. A farsangbúcsúztató február 18-án, szombaton délelőtt 11-órakor kezdődik Alsósófalván, a Sükösd Ferenc Általános Iskola udvarán.

Raffay Ernő Kézdin
Raffay Ernő Harcoló szabadkőművesség – Küzdelem a katolikus egyház ellen című könyvét február 20-án, hétfőn 17 órától mutatják be a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban. A kiadvány a Nagy Magyarország Dokumentumok sorozat 3. része, a Szabadkőművesek Trianon előtt című könyv folytatása. A kötet újabb egyedi információkat közöl a titkosan működő szervezetről.

székelyudvarhelyi fotós ezúttal újabb négy erdélyi református egyházmegye templomairól készült fotóiból adott ízelítõt, a közönség négy, a múlt év decemberében megjelent kötetbõl láthatott felvételeket. Mint Magyari Hunor elmondta, az albumok a nagyenyedi, a kalotaszegi, a sepsi, valamint a kézdi-orbai egyházmegyékben található református templomokról készített több mint 1400 fotót tartalmazzák. Magyari Hunor, aki egy éve ugyancsak a Millenárison, kiállítás keretében adott számot a korábbi évek termésébõl, elárulta, hogy nagyjából a felénél jár a munkának, amelynek keretében szeretné Erdély összes – mintegy 2000 – református templomát megörökíteni az utókor számára. Magyari Hunor a szabadidejében végzett dokumentáló munkáját tíz éve kezdte az erdõvidéki egyházmegyében, majd a küküllõi, a székelyudvarhelyi, a görgényi és a hunyadi egyházmegyékben folytatatta a fényképezést. 2011-ben az enyedi, kalotaszegi, sepsi és a kézdi-orbai egyházmegyék albuma készült el, mindenik egyházmegye templomainak fotói külön kötetben jelentek meg. Így az albumsorozat mára már kilenc kötetet

A

számlál, s mintegy 450 erdélyi település református templomainak külsõ, belsõ és légi felvételeit tartalmazza. Az utóbbi albumok elkészítésébe fotóival Veres Tünde szilágysomlyói magyartanár és

Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese kiemelte, Magyari Hunor felvételei erõt, méltóságot és hitet árasztanak, ugyanakkor azt is hozzátette: a fotók egyedülállók és hiánypótlók, hiszen olyan templomok felvételei is megtalálhatók közöttük, amelyeket még Szent István korában emeltek, illetve olyanoké is, melyek ma már használaton kívül, ro-

Juhász Ábel telekfalvi lelkipásztor is bekapcsolódott. A látványos bemutatón Kató Béla, az

mos állapotban állnak, s amelyek néhány éven belül végérvényesen az enyészet martalékává lesznek.

Karikatúrák pólókon
Dan Perjovschi munkáiból nyílt kiállítás Printed and Erased címmel a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban. Dan Perjovschi 1991óta a Revista 22 című román lapnak készített rajzai és karikatúrái révén vált ismertté. Munkái helyi, nemzeti és globális szinten társadalmi, politikai, kulturális viszonyokra reflektálnak. Már születtek rajzai a januári bukaresti tüntetésekről is. A „legenda” szerint Dan Perjovschit hátizsákkal lehet látni, főleg állomások környékén, éppen érkezik vagy elutazik. A Vigadóban dokumentációs anyagának egy töredéke látható, pólókon, képeslapokon, és egy videó a művészről. „Perjovschi egy világsztár, örülök, hogy kortársa lehetek” – fogalmazta meg Vetró Bodoni Barnabás a megnyitón. A kiállítás február 20-ig látogatható.

Steven Cook: Gimicsodavilág
Egy titokzatos, amúgy csupán a Tamási Áron Gimnáziumban ismert skót (?) szerző kötetét tarja kezében, majd őrzi meg szívében az olvasó. Steven Cook, a ködös Felföld legendás komédiaszerzője sok éve figyeli már lankadatlan érdeklődéssel a nevezett iskola tanári – és természetesen tanárnői – faunáját, és minden farsangra meglepetésként ironikus, parodikus, de a tanári karral rokonszenvező komédiákkal lepi meg a tisztelt pedagógusokat.
SZÉKELYUDVARHELY

FÁBIÁN L A JOS
fabian.lajos@szekelyujsag.ro

I

lyenkor a drágán bérelt terem mindig színültig telik diákokkal, akik derűs lélekkel nevethetnek tanáraikon és tanárnőiken, mert Steven Cook azt mutatja fel belőlük, amitől emberek, vagyis álarcok és konvencióktól mentes szabad személyiségek.

Dr. Szakács István Péter, a gimi tanára, s Steven Cook leglelkibb barátja, miközben gael nyelvből magyarítja a darabokat, titokban talán néha odaszól skót kollégájának, hogy vigyázzon a gimis csapatra, mert azok – ahogy a doktor úr nevezi a pedagógusokat – mindannyian értelmiségi fogyatékos emberek. (Jellemző rögeszméjük például, hogy a társadalom minden kijó-

zanító igyekezete ellenére fontosnak tartják a tudás terjesztését.) Steven Cook zsenialitása abban is megmutatkozik, hogy évről évre új és mindig időszerű ötletekkel lepi meg a hálás diákközönséget. Komédiaíró a talpán, aki másfél évtizede mindig újat – és hihetetlenül kacagtatósat – képes írni ugyanannak a csapatnak. Hogy a korhadó katedra emelvényéről a világot jelentő deszkák reflektorfényébe lépve bizton mondhassák: Azért is Gimi az egész világ! (Steven Coook: Gimicsodavilág, Infoprint, 2012, Székelyudvarhely, magánkiadás – Szakács István Péter humoros farsangi komédiáinak kötete, a komédiákat a Tamási Áron Gimnázium tanárai adták elő a diákok mulattatására.)

II. évfolyam 7. szám

TÉVÉMŰSOROK. MŰSORAJÁNLÓK

TV-MŰSOR

17

SZÍNHÁZI ELŐADÁSOK

TOMCSA SÁNDOR – Székelyudvarhely
Előadás címe: Csak semmi szexet kérem, angolok vagyunk (Anthony Maroitt és Alistair Foot, vígjáték); Rendező: Nagy István m.v.; Időpont: február 21., kedd 19.00 óra (Móricz Zsigmond, diákbérlet); február 22., szerda 19.00 óra (Arany János, diákbérlet); Összefoglaló: Minden adott lehetne, hogy egy ifjú pár konszolidáltan és nyugodtan kezdje közös életét - kivéve talán, hogy véletlenül, kereskedelmi mennyiségű pornókazetta kerül a lakásukba, amit már a rendőrség is keres, és kivéve, hogy a barátjuk, aki a pornográf cuccok eltűntetésében segít nekik, tökéletesen balfácán... ----Előadás címe: Virágot Algernonnak; Rendező: Nagy István; Időpont: február 23., csütörtök 19.00 óra (szabadelőadás, stúdiótér);

CSÍKI JÁTÉKSZÍN – Csíkszereda
Előadás címe: Gazdag szegények (Moliére, komédia két részben); Rendező: Porogi Dorka; Időpont: február 17., péntek 19.00 óra (Körösi Csoma Sándor bérlet, Gyergyóditró); Összefoglaló: A Gazdag szegények a „cifra nyomorúság” helyzetének komikus, olykor tragikomikus pillanatait eleveníti fel. Kapor Ádám vasúti váltóőr a nyugdíjkorhatár elérésével elveszíti munkahelyét, élettársa Kömény Zsuzsa mosónő egyedül nem tudja eltartani kettőjüket, ezért úgy döntenek: beköltöznek a szegényházba. Igen ám, de az sem olyan egyszerű! ----Előadás címe: Finito (Tasnádi István); Rendező: Victor Ioan Frunză; Időpont: február 21., kedd 19.00 óra (Sepsiszentgyörgy, vendégelőadás);

Rendező: Parászka Miklós; Időpont: február 23., csütörtök 21.00 óra (Nagyterem); Összefoglaló: A történet sokaknak ismerős: Az elszegényedett dzsentri, Nyiri Balázs portáján három napja folyik a névnapi vigasság. Pólika, a háziasszony meg akarja leckéztetni tékozló urát, és hazaköltözik a bodonyi Zsani nénihez.

VÁROSI SZÍNHÁZ – Kézdivásárhely
Előadás címe: De mi lett a nővel? (A. P. Csehov – Kiss Csaba); Rendező: Albu István; Időpont: február 17., péntek 19.00 óra (bemutató); február 18., szombat 19.00 óra (Toldi bérlet); Összefoglaló: A fogadás, Ellenségek, Általános műveltség, Szerencse fia, Sebészet, A diplomata, Vesztett ügy, Regény nagybőgővel – férfimese a legjavából, a minden férfi álmát megtestesítő Nőről szól, a titokzatosról, az ártatlanról, a bujáról, az angyaliról.

Rendező: B. Fülöp Erzsébet Időpont: február 17., péntek 19.00 óra (Csíkkarcsfalva); február 18., szombat 19.00 óra; február 19., vasárnap 19.00 óra (Marosvásárhely, Maros Művészegyüttes terme); február 20., hétfő 19.00 óra (Székelyudvarhely, Művelődési Ház); február 22., szerda 19.00 óra (Kézdivásárhely-Vígadó); február 23., csütörtök 19.00 óra (Barót, Művelődési Ház);

HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES – Sepsiszentgyörgy
Előadás címe: Lámpások; Rendező: Ivácson László, Orza Călin; Időpont: február 21., kedd 19.00 óra (Sepsiszentgyörgy, Lajtha László Stúdióterem); ----Előadás címe: Erdélyország az én hazám; Rendező: Ivácson László, Időpont: február 23., csütörtök (Kovászna, felújított moziépület);

TOMPA MIKLÓS TÁRSULAT – Marosvásárhely
Előadás címe: Carmina Burana (táncszínházi előadás); Rendező: Kövesdy István; Időpont: február 17., péntek 19.00 óra; február 18., szombat 19.00 óra (Marosvásárheyi Nemzeti Színház, bemutató); ----Előadás címe: A makrancos hölgy avagy A hárpia megzabolázása (William Shakespeare); Rendező: Sorin Militaru; Időpont: február 22., szerda 19.00 óra (Marosvásárheyi Nemzeti Színház - Nagyterem); ----Előadás címe: Nem élhetek muzsikaszó nélkül (Móricz Zsigmond);

FIGURA STÚDIÓ – Gyergyószentmiklós
Előadás címe: Arany-légy; Rendező: Goda Gábor; Időpont: február 19., vasárnap 19.00 óra; február 21., kedd 19.00 óra (Bocsárdi Angi Gabriella Stúdióterem); ----Előadás címe: A téboly hétköznapjai (álomjáték); Rendező: Katona Imre; Időpont: február 23., csütörtök 19.00 óra (Bocsárdi Angi Gabriella Stúdióterem);

TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ – Szepsiszentgyörgy
Előadás címe: Ivanov (Anton Pavlovics Csehov); Rendező: Anca Bradu; Időpont: február 18., szombat 19.00 óra (Bródy Sándor és Németh László, bérlet); február 19., vasárnap 19.00 óra (Örkény István és Molnár Ferenc bérlet); Összefoglaló: Hová vezet az ember életútja, ha delelőjét, úgy tűnik, végleg meghaladta? Lehetséges visszanyerni a fiatalság önfeledt és erőtől duzzadó energiáit?

HARGITA NÉPI SZÉKELY NÉPI EGYÜTTES – Csíkszereda
Előadás címe: Ördöngösök Füzesen; Rendező: Boka Gábor; Időpont: február 17., péntek 19.00 óra;

UDVARHELY TÁNCMŰHELY – Székelyudvarhely
Előadás címe: Lenyomat (kétszemélyes stúdió előadás); Időpont: február 17., péntek 19.00 óra.

HAHOTA SZÍNTÁRSULAT – Marosvásárhely
Előadás címe: Nyakig pácban (zenés szilveszteri kabaré);

TV-MŰSOR. 2012. február 17–23.
Péntek
HÍR TV
07.00 Paletta (ism.). 07.30 Lapzárta (ism.). 08.00 Híradó. 09.05 Rájátszás (ism.). 10.05 Ikon (ism.). 10.30 Ázsia (ism.). 11.00 Híradó. 11.30 Soroló 1 (ism.) A vidék magazinja. 12.05 Panaszkönyv (ism.). 12.30 Sportré (ism.). 13.00 Déli híradó. 13.35 Hungarorama, Közvetlen ajánlat. 14.05 Lapzárta (ism.). 14.30 Paletta (ism.). 15.05 Zöld övezet (ism.). 15.30 Iskolapélda (ism.). 16.00 Híradó. 16.30 Felfedező. 17.05 BBC Reporters. 17.30 BBC Hard Talk. 18.00 Híradó. 18.30 Európai híradó (ism.). 19.20 Bruttó. 19.45 Tíz perc (ism.). 20.00 Híradó. 21.05 Péntek 8. 22.00 Híradó. 22.30 Célpont. 23.00 Híradó. 23.30 Riasztás (ism.). 24.05 Péntek 8 (ism.). 01.00 Műsorszünet.

Szombat
08.30 Híradó. 08.35„Si momentum queris circumspice” (magyar portréf.). 09.30 Híradó. 09.35 Térkép. 10.05 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor.). 11.00 Család-barát. 11.50 1 könyv. 12.00 Magyar elsők (magyar ism. sor.). 12.20 Kisváros (magyar tévéfilm sor.). 13.00 Déli harangszó. 13.02 Híradó. 13.20 Kívánságkosár. 15.15 Hazajáró (magyar magazinműsor). 15.45 A székely apostol (dok.). 16.00 Hogy volt!? (magyar ism. műsor). 17.10 Jelentés a jázminok földjéről – Tunézia, a változás országa (dok.). 17.40 Ízőrzők: Zengővárkony (ism. terj.). 18.20 Kisváros (magyar tévéfilm sor.). 19.00 Híradó. 19.30 Közbeszéd. 20.00 Alkotmány utca (ism.), 20.10 Térkép. 20.40 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor.). 21.30 Sólyom és galamb (olasz filmsor.). 22.20 Hírek. 22.30 Lone Star – Ahol a legendák születnek (am. krimi). 24.40 Dunasport. 24.45 Beavatás. 01.15 Koncertek az A38 hajón (magyar koncertf). 01.40 Kézjegy- Kende János operatőr.

Vasárnap
02.30 Himnusz. 02.35 Térkép. 03.05 Arcélek (dok.). 03.30 Család-barát. 04.35 Kívánságkosár.

Hétfő
22.30 A kanyaron túl (magyar játékf). 24.10 Párizs varázsa (ism. terj.). 24.30 Térkép. 01.00 Himnusz. 01.02 Híradó. 01.30 Telesport. 01.35 Az Este. 02.10 Kívánságkosár. 03.55 Robog az úthenger (magyar tévéfilm sor.,). 04.45 Kárpát Expressz (ism.).

Kedd
19.55 Rajzfilmek. 20.15 Veszélyes szerelem (am. filmsor). 21.00 Híradó. 21.35 Rocca parancsnok (olasz tévéfilm sor). 23.25 Maradj talpon!. 23.20 Stingers (auszt. krimisor.). 24.10 Drága doktor úr (olasz vígj. sor). 01.00 Az Este. 01.30 Kiskirályok (kan. drámasorozat). 03.05 Sant’ Angelo – Egy kórház hétköznapjai (olasz tévéfilm so). 04.00 Rocca parancsnok (olasz tévéfilm sor.). 04.50 Família Kft. (magyar vígj. sor.).

Szerda
18.45 Család csak egy van (auszt. vígj. sor). 19.30 Maradj talpon!. 20.30 Híradó este. 21.15 Poén Péntek-Szájhősök. 22.10 Mindenből egy van. 23.05 Az Este. 23.40 Négy szellem. 24.35 Családom és egyéb emberfajták (am. filmsor.). 01.00 Melissa és Joey (am. vígj. sor.). 01.25 Sporthírek. 01.35 Michael Bolton koncertje a londoni Royal Albert Hallban (angol koncertf.). 02.30 Család csak egy van (auszt. vígj. sor.). 03.15 MM (ism.)-A megoldások magazinja. 04.20 Műsorszünet.

Csütörtök
22.00 Megasztár 6. (magyar szór. műsor). 23.35 Grimm (am. filmsor., 1. rész). 24.35 Aktív. 01.35 Tények Este. 02.10 EZO.TV. 03.10 Alexandra Pódium. 03.35 Animációs filmek. 04.10 Műsorszünet.

DUNA WORLD
05.10 Élő népzene (ism.). 05.40 Mese. 06.00 Család-barát. 06.55 Ma Reggel. 10.00 Robog az úthenger (magyar tévéfilm sor.,). 10.45 Fókuszban a tehetségKarosi Júlia, jazz-énekes. 11.10 KorTárs, 11.35 HungarIQ. 12.00 Térkép. 12.25 Az Este (ism.). 13.00 Híradó. 13.05 100 éve történt (magyar ism. sor.). 13.20 Kívánságkosár. 15.15 Isten kezében-Tánc és imádság. 15.40 Arcélek-(dok.) Baksay Zoltán kohászmérnők – Kassa. 15.55 Gazdakör. 16.05 Töredékek – Fejezetek a magyar művelődés történetéből (magyar ism. sor.). 16.30 Térkép. 17.00 Élő népzene. 17.25 HungarIQ (ism.). 17.55 Kárpát Expressz. 18.20 Duna anzix (ism. terj.). 18.40 Mese. 19.00 MM-A megoldások magazinja. 20.00 Híradó. 20.30 Közbeszéd. 21.00 MC – Magyarok Cselekedetei. 21.05 Rocklexikon. 21.55 KorTárs (ism.).

RTL KLUB
06.40 Top Shop. 07.05 Jó reggelt, skacok!. 08.40 Reflektor Reggel. 08.50 Reggeli – Csak csajok. 09.25 A szerelem rabjai (arg. filmsor.). 10.20 Második esély (am.mex.-kol. filmsor.). 11.15 Top Shop. 13.05 Asztro Show. 14.10 A szív útjai (török filmsor.). 15.10 Trükkös halál (kan.-am. akciófilm-sor.). 16.10 Sue Thomas – FBI (am. filmsor.). 17.15 Az éden titkai (görög filmsor). 18.25 Sarokba szorítva (am. filmsor). 19.30 RTL Klub Híradó. 20.15 Fókusz. 21.15 Barátok közt (magyar filmsor). 22.00 ValóVilág- (élő). 24.05 Ments meg! (am. filmsor). 01.05 Reflektor. 01.20 Törzsutas. 01.45 Odaát (am. akciófilmsor). 02.35 Autómánia (ism.). 03.05 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 2
06.20 Hajnali gondolatok. 06.25 Kárpát Expressz. 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor. 10.00 Natúra-A természet magazinja. 10.25 Kő, papír, olló. 10.50 Jelfák (magyar ism. sor.). 11.00 Válaszd a tudást!- Junior. 12.00 Magyar bulizene. 13.00 Déli harangszó. 13.01 Híradó délben. 13.25 Kárpát Expressz. 13.55 Négyszázezer nap (dok.). 14.20 Homokzene mesék. 14.30 Mérföldkövek a magyar technika történetében. 15.05 Kamaszkorunk legszebb nyara: Amerika (magyar útifilm). 15.30 Vigyázz! Kész! Jazz!. 16.10 A tánc legendája. 16.35 Pecatúra. 17.00 Sírjaik hol domborulnak. (dok.). 17.25 Világokon át-Barangolás a metafizika birodalmában. 18.20 English 4U. 18.45 Família Kft. (magyar vígj. sor.). 19.10 Angyali érintés (am. tévéfilm sor.).

MAGYAR TELEVÍZIÓ 1
06.20 Hajnali gondolatok. 06.25 Kárpát Expressz. 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor. 10.05 A Silla királyság ékköve (dél-kor. filmsor.). 11.10 Fábry (magyar szór. műsor). 12.30 Zegzugos történetek. 13.10 Híradó délben. 13.25 Kárpát Expressz. 13.55 P’amende. 14.25 Esély. 14.55 Valóságos kincsesbánya (magyar ism. sor.). 15.25 Elcserélt lányok (am. filmsor). 16.10 Angyali érintés (am. tévéfilm sor). 17.00 Veszélyes szerelem (am. filmsor.). 17.40 MM-A megoldások magazinja.

TV2
06.25 Teleshop. 07.00 Alexandra Pódium. 07.25 Tények Reggel, 08.00 Mokka. 10.30 Stahl konyhája. 10.35 Babapercek. 10.40 Teleshop. 11.45 EZO.TV. 13.20 Fesd újra, Van Gogh! (angol-am. vígj.). 15.20 Marina (mex.-am. filmsor). 16.20 Rex felügyelő (osztráknémet-olasz krimisor.). 17.20 La Pola (kol. drámasorozat). 18.20 Update Konyha. 18.25 Eva Luna (am.-mex. filmsor.). 19.30 Tények. 20.30 Aktív. 21.30 Jóban Rosszban (magyar filmsor).

DUNA TV
06.30 Gazdakör. 06.40 Híradó. 07.00 Közbeszéd (ism.). 07.30 Híradó. 07.35 Slovenski Utrinki-Szlovén nyelvű nemzetiségi magazin. 08.00 Kvartett-A visegrádi négyek magazin műsora.

18
Péntek
HÍR TV
08.00 Híradó. 08.30 Soroló 1 (ism.). 09.05 Befutó-London. 09.30 Iskolapélda (ism.). 10.05 Felfedező. 10.30 BBC Click. 11.05 Ikon (ism.). 11.30 Ősök tere (ism.). 12.05 Tíz perc. 12.30 Stopper (ism.). 13.00 Déli híradó. 13.35 Hungarorama, Közvetlen ajánlat. 14.05 Panaszkönyv (ism.). 14.30 GyógyHír (ism.). 15.05 Garázs- Ahonnan az autózás indul!. 15.30 Bruttó (ism.). 16.00 Híradó. 16.30 Európai híradó (ism.). 17.05 Ázsia. 17.30 Globál (ism.). 18.00 Híradó. 18.30 BBC Reporters (ism.). 19.05 BBC Hard Talk (ism.). 19.30 Célpont (ism.). 20.00 Híradó. 20.30 Retrográd (ism.). 21.05 Civil kaszinó (ism.). 22.00 Híradó. 22.30 Riasztás (ism.). 23.05 Vetítő. 23.06 Csernobil Öröksége: a Zóna (dok.). 24.05 BBC Click (ism.). 24.30 Felfedező (ism.). 01.00 Műsorszünet.

TV-MŰSOR
Szombat
07.30 Rajzfilmek. 09.40 Daktari (am. kalandfilmsor.). 10.30 Csavargó kutya (am. családi kalandf.). 12.05 Családi krónikák (dok.). 12.40 Duna anzix (ism. terj.). 13.00 Déli harangszó. 13.02 Híradó, időjárás-jelentés. 13.15 Határtalanul magyar (magyar magazinműsor). 13.45 Vannak vidékek (ism. terj.). 14.15 Vissza Sherwoodba! (kan. sci-fi sor.). 15.15 Munka-Társ (magyar magazinműsor). 15.40 Talpalatnyi zöld (ism. terj.). 16.10 Törzsasztal (ism. terj.). 17.05 Magyar történelmi arcképcsarnok (magyar ism. sor.). 17.20 A Maharadzsa lánya (olasz-német-am. drámasorozat, 2. rész). 19.00 Híradó. 19.35 Pannonia 3 keréken (ism. terj.). 20.05 Honfoglalás (magyar színházi felv.). 22.45 Erkel-estély-Jótékonysági gálaműsor. 24.30 Dunasport. 24.40 A félelmen túl (dok.). 01.35 Álometűdök (magyar filmetűd). 02.00 Himnusz. 02.05 Hangverseny a Zeneakadémián (magyar koncertf.). 02.50 Családi krónikák (dok.). 03.20 Duna anzix (magyar ism. sor.). 03.35 Vannak vidékek (ism. terj.). 04.10 Munka-Társ (magyar magazinműsor).

TÉVÉMŰSOROK. MŰSORAJÁNLÓK

II. évfolyam 7. szám

Vasárnap
04.35 Határtalanul magyar (magyar magazinműsor,).

Hétfő
18.55 Mindenből egy van. 20.00 Híradó. 20.30 A drótos tót és az utolsó mohikán (dok.). 21.00 MC – Magyarok Cselekedetei. 21.05 Négy szellem. 21.55 Tegnapi és mai huszárok Párizsban (ism. terj.). 22.30 Újralátogatás (lengyel filmdráma). 24.05 Harcsa Veronika Quartet (magyar koncertf.). 24.30 Határtalanul magyar (dok.). 01.00 Himnusz. 01.02 Híradó. 01.30 Telesport. 01.35 DTK (talk show). 02.30 Poén Péntek. 03.25 Téli varázslat (am. filmdráma). 05.00 Magyar történelmi arcképcsarnok (magyar ism. sor.).

Kedd
13.25 Tizenkét hónap az erdőn (magyar ism. sor.) – Szeptember. 15.55 A Nagyúr – gróf Bánffy Miklós (magyar dok. játékf., 1. rész. 2.rész. 3.rész). 16.35 A falu jegyzője (magyar tévéfilm sor.). 17.40 Magyarország története. 18.05 mtv Hangerő- A színpadon Szekeres Adrien. 18.55 Otthonod a kávéház (magyar ism. sor.). 19.20 Mi micsoda (német ism. sor). 19.50 Magyar népmesék. 20.15 Szerelmem, Afrika (német-olasz kalandfilmsor.). 21.00 Híradó. 21.35 Apa és fia (angol filmdráma,). 23.20 Gasztroangyal. 24.15 Az elveszett múlt (olasz tévéf., 1. rész). 01.55 A Nagyúr – gróf Bánffy Miklós (magyar dok. játékf.). 04.40 Virágzó tapéták-Deli Anett portréfilm.

Szerda
12.30 Most a Buday!- Buday Péter a végletek séfje. 13.00 Déli harangszó. 13.01 Hírek. 13.05 Múlt-kor-Történelmi magazin. 13.35 Zöld Tea. 14.05 Családom és egyéb emberfajták (am. filmsor.). 14.30 Melissa és Joey (am. vígj. sor.,). 14.55 Madagaszkár (ism. terj.). 15.50 Apa és fia (angol filmdráma). 17.40 A Szövetség. 18.35 Gasztroangyal-Eszik, iszik, sosem alszik. 19.30 SzerencseSzombat. 20.30 Híradó este. 21.15 Erkel-estély-Jótékonysági gálaműsor. 22.50 Príma primavéra (bolgár-magyar-angol filmdráma). 24.15 Sporthírek. 24.25 Zséda: Rouge. 02.05 Az ábécés gyilkos (am. filmdráma). 03.46 Műsorszünet.

Csütörtök
15.00 Autóguru (magazinműsor). 15.30 Xena (am. kalandfilmsor). 16.30 Bűbájos boszorkák (am. filmsor.). 17.30 Hawaii Five-0 (am. filmsor.). 19.30 Tények. 20.00 Aktív Extra. 20.35 Lúzer SC (am. vígj.). 22.05 A Szem (am. thriller,). 23.55 Farkas (am. horror,). 02.10 EZO.TV. 03.10 Kalandjárat. 03.35 Teleshop. 04.05 Animációs filmek. 04.25 Műsorszünet.

DUNA WORLD
05.15 Élő népzene (ism.). 05.40 Rajzfilm. 06.00 Natúra (ism.) – Budapest természeti értékei. 06.25 Szellem a palackból. (ism.). 06.55 Múlt-kor. 07.20 Magyarország 2000 – A Püski család (ism.). 07.55 Ma Reggel. 10.00 Anno-Mesél a filmhíradó. 10.25 Mága Show (magyar szór. műsor). 11.55 Gasztroangyal-Eszik, iszik, sosem alszik. 12.45 Nyelv és lélek (dok.). 13.00 Déli harangszó. 13.02 Híradó. 13.05 100 éve történt (ism. terj.). 13.15 Világ-nézet- Kereszt és toll. 14.05 Aranymetszés-Kulturális magazinműsor. 15.00 Lyukasóra. 15.30 Megyejáró (ism. terj.). 15.40 Gazdakör. 16.05 Ízőrzők: Császártöltés (ism. terj.). 16.40„Kossuth, magyarok Mózese” (dok.). 17.00 Élő népzene. 17.30 Arcélek (dok.) Róna Péter, közgazdász, őstermelő. 18.00 Hazajáró. 18.25 Magyar történelmi arcképcsarnok (magyar ism. sor.)Nagy Lajos (1342-1382). 18.40 Mese.

RTL KLUB
07.30 Top Shop. 08.00 Kölyökklub. 11.05 Rajzfilmek. 11.35 Asztro Show. 12.30 Házon kívül. 13.00 Autómánia. 13.40 Veszprém-FTC női kézilabda-mérkőzés (élő). 15.25 Eltűntnek nyilvánítva (am.-kan. akciófilm-sor). 16.25 Őslények kalandorai (angol kalandfilmsor). 17.20 Galaxis útikalauz stopposoknak (am.-angol sci-fi vígj.). 19.30 RTL Klub Híradó. 20.00 Fókusz Plusz. 20.30 Dennis, a komisz (am. vígj.). 22.20 ValóVilág (élő). 23.30 A rettenthetetlen (am. történelmi dráma). 02.55 Fókusz Plusz. 03.20 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 2
05.15 Világokon át. 06.05 Minifesztivál- Lendvay Kamilló: Kamarakoncert. 06.25 Hajnali gondolatok. 06.29 Főtér. 07.55 Ma Reggel-Közéleti műsor. 09.55 Rajzfilmek. 11.40 Enid Blyton kalandfilm sorozata (angol ifj. filmsor.). 12.10 Rajzfilm. 12.35 Zöld 7-es- Pálvölgyi-barlang. 12.36 Fejezetek a magyar vasutak történetéből (magyar film). 13.00 Déli harangszó. 13.02 Virágzó tapéták.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 1
06.25 Hajnali gondolatok. 06.30 Magyar gazda. 06.55 Barangolások öt kontinensen. 07.25 Anno-Mesél a filmhíradó. 07.55 Ma Reggel-Közéleti műsor. 10.00 Delta-Tudományos magazin. 10.30 Mozdulj!-Szabadidősport magazin. 11.00 Aranymetszés (ism.), 11.55 Angi jelenti-Egy nap a szeretetszolgálattal.

TV2
07.00 Az idő örvényében (magyar ism. sor.). 07.25 Tv2 matiné. 11.30 Babavilág (magazinműsor). 12.00 Bajnokok Ligája magazin (magyar sportműsor). 12.30 Tűsarok (magazinműsor). 13.00 9 hónap (magazinműsor). 13.30 Gyilkos számok (am. krimisor). 14.30 TopSpeed-Motorsport magazin.

DUNA TV
06.30 A megyeri titok (ism. terj.). 07.00 Gazdakör.

Péntek
HÍR TV
08.00 Híradó. 08.30 Soroló-A vidék magazinja. 09.05 Felfedező (ism.). 09.30 Európai híradó (ism.). 10.05 Péntek 8 (ism.). 11.05 Célpont (ism.). 11.30 Napról napra. 12.05 Civil kaszinó (ism.). 13.00 Déli híradó. 13.40 Közvetlen ajánlat. 14.05 Sportré. 14.30 Ősök tere (ism.). 15.05 Tíz perc (ism.). 15.30 Visszajátszás. 16.00 Híradó. 16.30 Befutó (ism.). 17.05 Garázs (ism.). 17.30 GyógyHír. 18.00 Híradó. 18.30 Hírvilág. 19.05 Bruttó (ism.). 19.30 Keresztmetszet. 20.00 Híradó. 20.30 Napról napra (ism.). 21.05 Kontraszt. 22.00 Híradó 21. 22.30 Versus. 23.05 Vetítő. 23.06 Csernobil Öröksége: a Zóna (dok.). 24.05 Kontraszt (ism.). 01.00 Műsorszünet.

Szombat
09.05 Daktari (am. kalandfilmsor.). 10.00 Isten kezében-Keserű ifjúság. 10.30 Élő egyház. 11.00 Világ-nézet. 12.00 Evangélikus istentisztelet. 13.00 Déli harangszó. 13.02 Híradó, Időjárás-jelentés. 13.15 Élő népzene. 13.45 Nyelvőrző. 14.15 Rosszcsont kalandjai (am. tévéfilm sor.). 15.15 Csellengők. 15.45 Szerelmes földrajz (magyar ism. sor). 16.15 Hazajáró (magyar magazinműsor). 16.45 Múltidéző (magyar ism. műsor). 17.20 Magyar történelmi arcképcsarnok (magyar ism. sor.). 17.35 Fekete gyémántok (magyar filmdráma). 19.00 Híradó. 19.30 Heti Hírmondó. 20.00 Önök kérték!. 21.00 Lázadás a Bountyn (am. kalandf.). 23.55 Klubszoba. 24.50 Dunasport. 01.05 Koncertek az A38 hajón (magyar koncertf.). 02.05 Himnusz. 02.10 Az én évszázadom (dok.). 02.55 Múltidéző (ism. terj.). 03.20 Élő népzene (ism.). 03.50 Világ-nézet (ism.). 04.40 Klubszoba (ism.).

Vasárnap
05.35 Mese. 05.40 Hol volt, hol nem volt. 06.00 Zöld Tea (ism.). 06.25 Delta. 06.50 HungarIQ (ism.). 07.20 Natúra (ism.). 07.55 Ma Reggel-Közéleti műsor. 10.00 KorTárs (ism.), 10.25 DTK (talk show). 11.20 Pannonia 3 keréken (ism. terj.). 11.45 Mindenből egy van (ism.). 12.40 Maszkok és hangok. 13.02 Híradó. 13.05 100 éve történt (magyar ism. sor.). 13.10 Evangélikus istentisztelet közvetítése Kolozsvárról. 14.15 Bajnokok Gálája, Látványtánc Show Budapest. 15.05 Barangolások öt kontinensen. 15.30 Megyejáró (ism. terj.). 15.45 Vannak vidékek (ism. terj.). 16.10 Múltidéző. 16.40 Calabria (ism. terj.). 17.10 Élő népzene. 17.35 Út Londonba-Olimpiai magazin. 18.05 Határtalanul magyar. 18.30 Magyar történelmi arcképcsarnok (ism. terj.). 18.45 Rajzfilm. 19.00 Gasztroangyal. 20.00 Híradó. 20.30 Heti Hírmondó. 21.00 MC – Magyarok Cselekedetei. 21.05 Szövetség. 22.00 Utak az éjféli nap alatt (dok.). 22.30 Urs Widmer: Top dogs (magyar színházi felv.).

Hétfő
24.15 Berlinről – Berlinre (dok.). 24.30 Hazajáró (magyar magazinműsor). 01.00 Himnusz. 01.02 Híradó (ism.). 01.30 Telesport. 01.35 Mága Show (magyar szór. műsor,). 03.10 Az ügynökség (am. filmdráma). 05.25 A Lényeg.

Kedd
16.25 Van öt perce?. 16.30 Unokáink is látni fogják, 17.00 Tizenkét hónap az erdőn (magyar ism. sor.) – Október. 17.25 Magyarország történeteMathias Rex. 17.50 Michael Bolton koncertje a londoni Royal Albert Hallban (angol koncertf). 18.45 Otthonod a kávéház (magyar ism. sor). 19.15 Mi micsoda (német ism. sor.). 19.45 Rajzfilm. 20.00 Magyar népmesék. 20.05 Szerelmem, Afrika (német-olasz kalandfilmsor). 21.00 Híradó este. 21.35 A Lényeg. 22.00 Bakaruhában (magyar rom. dráma). 23.35 Bízzál bennem (olasz filmsor.,). 01.20 A harcmező hírnökei (am. rom. dráma). 03.10 Sport 2011 (ism.). 04.55 Pecatúra.

Szerda
11.50 Útmutató, 12.15 Református cigánymiszszió. 12.45 Zsinagógák (ism.), 13.00 Déli harangszó. 13.01Hírek. 13.05 Zegzugos történetek. 13.35 Anno-Mesél a filmhíradó. 14.05 Bakaruhában (magyar rom. dráma). 15.40 Út Londonba-Olimpiai magazin, 16.10 Telesport- Sport 7. 16.45 Vettel és a többiek. 17.15 Kálloy Molnár Péter koncert: Pesti álom. 19.05 Rex Rómában (osztráknémet-olasz krimisor). 19.55 A Lényeg. 20.30 Híradó este. 21.15 Magyarország, szeretlek! 22.30 A harcmező hírnökei (am. rom. dráma). 24.20 Száll a kakukk fészkére (am. filmdráma). 02.30 Sporthírek. 02.35 Győri Filharmonikusok koncertje, 2. rész. 03.29 Műsorszünet.

Csütörtök
15.00 A kiválasztott – Az amerikai látnok (am. filmsor.). 16.00 Monk – Flúgos nyomozó (am. krimisor.). 17.00 Bűbájos boszorkák (am. filmsor). 18.00 Lúzer SC (am. vígj.). 19.30 Tények. 20.00 Napló. 21.05 Nemzetbiztonság Bt. (am. akció-vígj.). 22.45 Frizbi Hajdú Péterrel (magyar talk show). 23.45 Célkeresztben (am. krimisor.). 24.45 Saját szavak (am. filmdráma). 02.45 EZO.TV. 03.20 Napló (ism.). 04.10 Animációs filmek. 04.30 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 2
05.05 Beethoven-ciklus. 05.50 Rajnán innen, Dunán túl. (magyar ism. sor.). 06.25 Hajnali gondolatok. 06.29 Főtér. 07.55 Ma Reggel-Közéleti műsor. 09.59 Rajzfilmek. 11.30 Enid Blyton kalandfilm sorozata (angol ifj. filmsor.). 11.55 Rajzfilm. 12.25 Fejezetek a magyar vasutak történetéből (magyar film). 12.45 Hagyományok őrzői. 13.00 Déli harangszó. 13.01 Engedjétek hozzám. 13.05„Így szól az Úr!”. 13.15 Katolikus krónika. 13.40 A közösség szolgálata. 14.05 A Biblia a magyar képzőművészetben. 14.20 Református magazin, 14.45 Evangélikus ifjúsági műsor, 14.50 Útmutató. 15.20 Református cigánymiszszió. 15.45 Zsinagógák. 16.00 Ars Hungarica (magyar ism. sor.) – A vizsolyi biblia.

RTL KLUB
07.30 Top Shop. 08.00 Kölyökklub. 11.00 Trendmánia-Életmód- és szépségmagazin. 11.35 Teleshop. 12.25 Törzsutas. 12.55 Havazin. 13.25 Jéglovagok (dok.). 15.20 Eltűntnek nyilvánítva (am.-kan. akciófilm-sor.). 16.15 Döglött akták (am. krimisor.). 17.20 Az elnök emberére talál (am.-német vígj.). 19.30 RTL Klub Híradó. 20.00 Cobra 11 (német akciófilm-sor.). 21.00 ValóVilág. 23.55 A múlt titka (német-angol thriller). 01.45 Portré. 03.50 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 1
06.25 Hajnali gondolatok. 06.30 Magyar gazda. 06.55 Zöld Tea (ism.). 07.25 Delta (ism.)-Tudományos magazin. 07.55 Ma Reggel-Közéleti műsor. 10.00 Engedjétek hozzám. 10.05 Így szól az Úr!. 10.10 Katolikus krónika. 10.40 A közösség szolgálata. 11.05 A Biblia a magyar képzőművészetben. 11.15 Református magazin. 11.45 Evangélikus ifjúsági műsor.

TV2
06.45 Reggeli gondolatok. 07.15 Egzotikus Ázsia (magyar ism. sor.). 07.45 Tv2 matiné. 12.30 Stahl konyhája. 13.00 Kalandjárat. 13.30 Borkultusz (magyar kult. mag.). 14.00 Több mint TestŐr. 14.30 Simlis Jack, a karibi szuperkém (am.-új-zél. kalandfilmsor.).

DUNA TV
05.05 Talpalatnyi zöld (ism. terj.). 05.30 Törzsasztal (ism.). 06.30 Ezer év szentjei (magyar ism. sor) Boldog Gizella. 07.00 Gazdakör. 07.30 Rajzfilmek.

DUNA WORLD
05.10 Múltidéző (magyar ism. műsor).

II. évfolyam 7. szám

TÉVÉMŰSOROK. MŰSORAJÁNLÓK

TV-MŰSOR
Hétfő Kedd
19.55 Rajzfilmek. 20.15 Veszélyes szerelem (am. filmsor.). 21.00 Híradó este. 21.35 Rocca parancsnok (olasz tévéfilm sor.). 22.25 Maradj talpon!. 23.20 Stingers (auszt. krimisor). 24.10 Drága doktor úr (olasz vígj. sor.). 24.55 Az Este. 01.25 On The Spot: Egyiptom (dok.). 02.20 Sant’ Angelo – Egy kórház hétköznapjai (olasz tévéfilm sor.). 03.10 Rocca parancsnok (olasz tévéfilm sor.). 04.00 Família Kft. (magyar vígj. sor). 04.25 Magyar rock.

19
Csütörtök
22.00 NCIS (am. krimisor.,). 23.00 NCIS: Los Angeles (am. krimisor). 24.00 Aktív. 01.00 Tények Este. 01.35 EZO.TV. 02.10 Életfogytig zsaru (am. krimisor.). 04.00 Aktív Extra (ism.). 04.25 Magyar versek. 05.00 Műsorszünet.

Péntek
HÍR TV
07.00 Befutó London (ism.). 07.30 Soroló 2 (ism.) A vidék magazinja. 08.00 Híradó. 09.05 Kontraszt (ism.). 10.05 Napról napra (ism.). 10.30 BBC Hard Talk (ism.). 11.00 Híradó. 11.30 Európai híradó (ism.). 12.05 Zöld övezet (ism.). 12.30 Bruttó (ism.). 13.00 Déli híradó. 13.35 Hungarorama, Közvetlen ajánlat. 14.05 Ázsia (ism.). 14.30 Garázs (ism.) Ahonnan az autózás indul!. 15.05 Civil kaszinó (ism.). 16.00 Híradó. 16.30 Keresztmetszet (ism.). 17.05 Célpont (ism.) Oknyomozó riportműsor. 17.30 Paletta. 18.00 Híradó. 18.30 Hírvilág (ism.). 19.20 Stopper. 20.00 Híradó. 21.05 Rájátszás. 22.00 Híradó 21. 22.35 Lapzárta. 23.00 Híradó. 23.30 BBC Reporters (ism.). 24.05 Rájátszás (ism.). 01.00 Műsorszünet.

Szombat
08.35 Sólyom és galamb (olasz filmsor). 09.30 Híradó. 09.35 Térkép. 10.05 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor). 11.00 Család-barát. 11.50 1 könyv. 12.00 Magyar elsők (magyar ism. sor.) Az első magyar egyetemek. 12.20 Kisváros (magyar tévéfilm sor.). 13.02 Híradó – Déli. 13.20 Kívánságkosár. 15.30 Napirend előtt. 14.00 Kapcsoljuk az Országházat-Parlamenti közvetítés, 17.10 A megregulázott fény, avagy lézer napjainkban (magyar ism. sor). 17.25 Korea, Kína és Japán kultúrájának története. 18.20 Kisváros (magyar filmsor). 19.00 Híradó. 19.35 Közbeszéd. 20.00 Alkotmány utca (ism.). 20.10 Térkép. 20.40 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor.). 21.30 A férfi a legjobb orvosság (német vígj. sor). 22.15 Hírek. 22.30 Salsa (francia-sp. rom. film). 24.10 Dunasport. 24.20 Sportaréna (magyar sportműsor). 01.15 Koncertek az A38 hajón (magyar koncertf). 01.45 Himnusz. 01.50 Térkép. 02.20„Fák között kiválasztott” (ism. terj.). 03.10 Élő egyház (ism.). 03.35 Korea, Kína és Japán kultúrájának története. 04.35 Kívánságkosár.

Vasárnap
DUNA WORLD
05.50 Rajzfilm. 06.00 Család-barát (ism.). 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor. 10.00 Vivát Benyovszky! (magyar-csehszl. tévéfilm sor., 1. rész). 11.05 Anno-Mesél a filmhíradó. 11.30 Natúra-A természet magazinja. 12.00 Térkép (ism.). 12.25 Az Este (ism.). 13.00 Déli harangszó. 13.02 Híradó. 13.05 100 éve történt (ism. terj.). 13.20 Kívánságkosár (magyar szór. műsor). 15.15 Katolikus krónika. 15.40 Arcélek (dok.) Nádasdy Borbála grófnő. 15.55 Gazdakör. 16.05 Töredékek – Fejezetek a magyar művelődés történetéből (magyar ism. sor.). 16.25 Egy magyar asszony Norvégiában. 16.35 Térkép. 17.00 Élő népzene. 17.30 Natúra (ism.). 17.55 Kárpát Expressz. 18.25 Duna anzix (magyar ism. sor). 18.40 Bábfilm. 18.40 Hol volt, hol nem volt. 19.00 MM-A megoldások magazinja. 20.00 Híradó. 20.30 Közbeszéd. 21.00 MC – Magyarok Cselekedetei. 21.05 Szósz!?. 21.50 Anno-Mesél a filmhíradó. 22.20 Verbunkok a Kárpát-me-

Szerda
17.50 MM-A megoldások magazinja. 18.45 Család csak egy van (auszt. vígj. sor.). 19.30 Maradj talpon!. 20.30 Híradó este. 21.15 Kékfény-Bűnügyi magazin, 22.10 Hacktion (magyar akciófilm-sor). 23.05 Az Este. 23.40 Aranymetszés-Kulturális magazinműsor. 24.35 Múlt-kor-Történelmi magazin. 01.05 Zöld Tea. 01.35 Sporthírek. 01.45 Család csak egy van (auszt. vígj. sor.). 02.30 MM (ism.). 03.22 Műsorszünet.

dencében (magyar ism. sor.) – Mezőség. 22.30 Fekete gyémántok (magyar filmdráma). 23.45 Halászóember (dok.). 24.30 Térkép. 01.00 Himnusz. 01.02 Híradó. 01.30 Telesport. 01.35 Az Este. 02.05 Kívánságkosár. 04.00 Vivát Benyovszky! (magyar-csehszl. tévéfilm sor.). 05.00 Kárpát Expressz (ism.).

RTL KLUB
06.40 Top Shop. 07.05 Jó reggelt, skacok!. 08.40 Reflektor Reggel. 08.50 Reggeli – Csak csajok. 09.25 A szerelem rabjai (arg. filmsor). 10.20 Második esély (am.mex.-kol. filmsor). 11.15 Top Shop. 13.05 Asztro Show. 14.10 A szív útjai (török filmsor.). 15.10 Sarokba szorítva (am. filmsor.). 16.10 Döglött akták (am. krimisor.). 17.15 Marichuy – A szerelem diadala (mex. filmsor., 1. rész). 18.20 Teresa (mex. filmsor., 1. rész,). 19.30 RTL Klub Híradó. 20.15 Fókusz. 21.15 Barátok közt (magyar filmsor.). 22.00 ValóVilág (élő). 23.10 Nagyágyúk (am. vígj. sor.,). 24.15 Reflektor. 24.30 Halálos temetés (am.német-angol vígj.). 02.10 A Grace klinika (am. drámasorozat,). 03.45 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 2
05.20 Unokáink is látni fogják. 05.50 Van öt perce?. 05.55 Sírjaik hol domborulnak. (dok.). 06.20 Hajnali gondolatok. 06.25 Kárpát Expressz. 06.55 Ma Reggel. 10.00 Budapest természeti értékei- Fák. 10.25 Társbérletben a tárgyakkal- A szemüveg. 10.50 Nemzeti értékeink- Verőce. 11.00 Válaszd a tudást!. 12.00 Magyar rock. 13.00 Déli harangszó. 13.01 Hírek. 13.25 Kárpát Expressz. 13.55 Négyszázezer nap (dok.) 14.20 Magyar évszázadok (dok.). 14.40 Híres magyar könyvtárak (magyar ism. sor.). 15.35 Főtér. 17.00 Hogy volt!? (magyar ism. műsor). 18.15 English 4U. 18.45 Família Kft. (magyar vígj. sor). 19.10 Angyali érintés (am. tévéfilm sor.).

MAGYAR TELEVÍZIÓ 1
06.20 Hajnali gondolatok. 06.25 Kárpát Expressz. 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor. 10.05 A Silla királyság ékköve (dél-kor. filmsor.). 11.10 Rex Rómában (osztráknémet-olasz krimisor). 12.00 Út Londonba-Olimpiai magazin. 12.30 Napirend előtt. 13.00 Déli harangszó. 13.01 Híradó délben. 13.25 Kárpát Expressz. 13.55 Roma Magazin. 14.25 Domovina-Szlovák nyelvű nemzetiségi magazin. 14.55 Múlt-kor-Történelmi magazin, 15.25 A Szövetség. 16.20 Angyali érintés (am. tévéfilm sor.). 17.10 Veszélyes szerelem (am. filmsor).

TV2
06.25 Teleshop. 07.00 Aktív Extra. 07.25 Tények Reggel. 08.00 Mokka. 10.40 Stahl konyhája (ism.). 10.50 Babapercek. 11.00 Teleshop. 12.05 EZO.TV. 13.40 Három pacák és az idegenek (am. vígj.). 15.20 Marina (mex.-am. filmsor.,). 16.20 Rex felügyelő (osztráknémet-olasz krimisor.). 17.20 La Pola (kol. drámasorozat). 18.20 Update Konyha. 18.25 Eva Luna (am.-mex. filmsor.). 19.30 Tények. 20.30 Aktív. 21.30 Jóban Rosszban (magyar filmsor.).

DUNA TV
05.35 Önök kérték! (ism.). 06.30 Gazdakör. 06.40 Híradó. 07.00 Közbeszéd. 07.30 Híradó. 07.35 Élő egyház (ism.). 08.05 Pannonia 3 keréken (magyar ism. sor.). 08.30 Híradó.

Péntek
HÍR TV
07.00 Paletta (ism.). 07.30 Lapzárta. 08.00 Híradó. 09.05 Rájátszás (ism.). 10.00 Garázs (ism.) Ahonnan az autózás indul!. 10.30 Soroló (ism.). 11.00 Híradó. 11.30 Hírvilág (ism.). 12.05 Sportré (ism.). 12.30 Retrográd (ism.). 13.00 Déli híradó. 13.35 Hungarorama, Közvetlen ajánlat. 14.05 Lapzárta (ism.). 14.30 Paletta (ism.). 15.05 Keresztmetszet (ism.). 15.30 Ikon (ism.). 16.00 Híradó. 16.30 Globál (ism.). 17.05 Stopper (ism.). 17.30 Paletta. 18.00 Híradó. 18.30 Zöld övezet. 19.20 Panaszkönyv. 20.00 Híradó. 21.05 Rájátszás. 22.00 Híradó 21. 22.35 Lapzárta. 23.00 Híradó. 23.30 Riasztás (ism.). 24.05 Rájátszás (ism.). 01.00 Műsorszünet.

Szombat
08.30 Híradó. 08.35 A férfi a legjobb orvosság (német vígj. sor.). 09.30 Híradó. 09.35 Térkép. 10.00 Kapcsoljuk az Országházat-Parlamenti közvetítés. 17.10 A megregulázott fény, avagy lézer napjainkban (ism. terj.). 17.25 Virágzó városok (ism. terj.). 18.20 Kisváros (magyar filmsor.). 19.00 Híradó. 19.30 Közbeszéd. 20.00 Alkotmány utca (ism.). 20.10 Térkép. 20.40 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor.). 21.30 Mad Men – Reklámőrültek (am. tévéfilm sor). 22.15 Hírek. 22.30 Cseresznyevirágzás (német-francia rom. dráma). 24.35 Dunasport. 24.40 Magyar Jazz Ünnep 2011. (magyar koncertf.). 01.45 Himnusz. 01.50 Térkép. 02.15 Lélek Boulevard-Kovács Kati. 02.45 Tengerek világa (magyar ism. sor). 03.10 Nyelvőrző. 03.35 Korea, Kína és Japán kultúrájának története. 04.35 Kívánságkosár.

Vasárnap
10.00 Vivát Benyovszky! (magyar-csehszl. tévéfilm sor.,). 10.50 A nap vendége. 11.00 Magyarország 2000 – Családi krónikák: Mezey Katalin – Oláh János. 11.30 Natúra-A természet magazinja. 12.00 Térkép. 12.25 Az Este (ism.). 13.00 Déli harangszó. 13.02 Híradó. 13.05 100 éve történt (magyar ism. sor.). 13.20 Kívánságkosár. 15.15 Sportaréna (magyar sportműsor). 16.05 Gazdakör. 16.15 Töredékek – Fejezetek a magyar művelődés történetéből (magyar ism. sor.,). 16.35 Térkép. 17.00 Élő népzene. 17.30 Natúra (ism.). 17.55 Kárpát Expressz. 18.20 Duna anzix (magyar ism. sor). 18.45 Bábfilm. 19.00 MM-A megoldások magazinja. 20.00 Híradó. 20.30 Közbeszéd. 21.00 MC – Magyarok Cselekedetei. 21.05 Magyarország története (ism. terj.). 21.30 Szerelmes földrajz (ism. terj.). 22.00 Magyarország 2000 (ism.). 22.30 Györgyike, drága gyermek (magyar tévéf). 24.10 Mesélő sziklák (ism. terj.). 24.30 Térkép.

Hétfő
01.00 Himnusz. 01.02 Híradó. 01.30 Telesport. 01.35 Az Este. 02.00 Kívánságkosár. 03.55 Vivát Benyovszky! (magyar-csehszl. tévéfilm sor.). 04.45 Kárpát Expressz.

Kedd
19.55 Rajzfilm. 20.15 Veszélyes szerelem (am. filmsor.). 21.00 Híradó este. 21.35 Rocca parancsnok (olasz tévéfilm sor). 22.30 Maradj talpon!. 23.25 Stingers (auszt. krimisor). 24.10 Drága doktor úr (olasz vígj). 01.00 Az Este. 01.30 Büszkeség (német-am. krimi). 03.15 Tudorok (ír-kan.-am. filmsor). 04.05 Rocca parancsnok (olasz tévéfilm sor.). 05.00 Família Kft. (magyar vígj. sor.).

Szerda
17.50 MM-A megoldások magazinja. 18.45 Család csak egy van (auszt. vígj. sor). 19.30 Maradj talpon!. 20.30 Híradó este. 21.00 Sporthírek. 21.15 Büszkeség (német-am. krimi,). 23.05 Az Este. 23.35 Tudorok (ír-kan.-am. filmsor.). 24.30 A rejtélyes XX. század. 01.00 Esély. 01.25 Sporthírek. 01.35 Család csak egy van (auszt. vígj. sor.). 02.20 MM (ism.)- A megoldások magazinja. 03.12 Műsorszünet.

Csütörtök
22.00 Bőrnyakúak (német-am. filmdráma). 24.15 Aktív. 01.15 Tények Este. 01.50 EZO.TV. 02.25 Maradj! (am. filmdráma,). 03.55 TotalCar (ism.). 04.20 Magyar versek. 04.55 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 2
05.25 Az irodalom nyelve- Berzsenyi Dániel. 05.30 Híres magyar könyvtárak (magyar ism. sor.). 06.20 Hajnali gondolatok. 06.25 Kárpát Expressz. 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor. 10.00 Válogatás az Országos Természetfilm-fesztivál filmjeiből. 10.25 Álmok mai álmodói – tudós fiatalok. 10.50 Világvédett lehetne- Körös-torok – Csongrád. 11.00 Tudásakadémia- Junior. 12.00 Magyar pop. 13.01 Híradó délben. 13.25 Kárpát Expressz, 13.55 Négyszázezer nap (dok.). 14.20 Magyar elsők (magyar ism. sor.)- Az első magyar jogosítvány. 14.35 Főtér. 16.00 Hogy volt!?- Jó estét, Láng Vince!. – Harsányi Gábor tévés szerepeiből. 17.50 Delta- Tudományos magazin. 18.20 English 4U. 18.45 Família Kft. (magyar vígj. sor.). 19.10 Angyali érintés (am. tévéfilm sor.).

RTL KLUB
06.40 Top Shop. 07.05 Jó reggelt, skacok!. 07.40 Reflektor Reggel. 08.50 Reggeli – Csak csajok. 09.25 A szerelem rabjai (arg. filmsor). 10.20 Második esély (am.mex.-kol. filmsor.). 11.20 Top Shop. 13.10 Asztro Show. 14.10 A szív útjai (török filmsor.). 15.10 Sarokba szorítva (am. filmsor). 16.10 Döglött akták (am. krimisor.). 17.15 Marichuy – A szerelem diadala (mex. filmsor.). 18.20 Teresa (mex. filmsor.). 19.30 RTL Klub Híradó. 20.15 Fókusz. 21.15 Barátok közt (magyar filmsor). 22.00 ValóVilág (élő). 24.15 Házon kívül. 24.40 XXI. század – a legendák velünk élnek. 01.10 Reflektor. 01.30 A Grace klinika (am. drámasorozat). 03.10 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 1
06.20 Hajnali gondolatok. 06.25 Kárpát Expressz. 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor. 10.05 A Silla királyság ékköve (dél-kor. filmsor.). 11.05 Mindenből egy van. 12.00 Kékfény-Bűnügyi magazin. 13.00 Déli harangszó. 13.01 Híradó délben. 13.25 Kárpát Expressz. 13.55 Srpski Ekran-Szerb nyelvű nemzetiségi magazin. 14.25 Unser Bildschirm-Német nyelvű nemzetiségi magazin. 14.55 KorTárs. 15.25 Hacktion (magyar akciófilm-sor). 16.20 Angyali érintés (am. tévéfilm sor.). 17.10 Veszélyes szerelem (am. filmsor.).

TV2
06.25 Teleshop. 07.00 TotalCar (ism.). 07.25 Tények Reggel. 08.00 Mokka. 10.40 Stahl konyhája. 10.50 Babapercek. 11.00 Teleshop. 12.05 EZO.TV. 13.40 Hátulgombolós hekus (am. vígj.). 15.20 Marina (mex.-am. filmsor.,). 16.20 Rex felügyelő (osztráknémet-olasz krimisor). 17.20 La Pola (kol. drámasorozat). 18.20 Update Konyha. 18.25 Eva Luna (am.-mex. filmsor.). 19.30 Tények. 20.30 Aktív. 21.30 Jóban Rosszban (magyar filmsor.).

DUNA TV
06.30 Gazdakör. 06.40 Híradó. 07.00 Közbeszéd (ism.). 07.30 Híradó. 07.35 Roma Magazin. 08.05 Domovina-Szlovák nyelvű nemzetiségi magazin,

DUNA WORLD
05.25 Néptáncok. 05.40 Bábfilm. 06.00 Család-barát. 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor.

20
Péntek
HÍR TV
07.00 Paletta (ism.). 07.30 Lapzárta (ism.). 08.00 Híradó. 09.05 Rájátszás (ism.). 10.05 Versus (ism.). 10.30 Globál (ism.). 11.00 Híradó. 11.30 Zöld övezet (ism.). 12.05 Stopper (ism.). 12.30 GyógyHír (ism.). 13.00 Déli híradó. 13.35 Hungarorama, Közvetlen ajánlat. 14.05 Lapzárta (ism.). 14.30 Paletta (ism.). 15.05 Vetítő (ism.). 15.06 Csernobil Öröksége: a Zóna (dok.). 16.00 Híradó. 16.30 Panaszkönyv (ism.). 17.05 Ősök tere (ism.). 17.30 Paletta. 18.00 Híradó. 18.30 Iskolapélda. 19.20 Retrográd. 20.00 Híradó. 21.05 Rájátszás. 22.00 Híradó 21. 22.35 Lapzárta. 23.00 Híradó. 23.30 Ikon. 24.05 Rájátszás (ism.). 01.00 Műsorszünet.

TV-MŰSOR
Szombat
09.30 Híradó. 09.35 Térkép. 10.05 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor.). 11.00 Család-barát. 11.50 1 könyv. 12.00 Magyar elsők (magyar ism. sor.,) – Az első magyar gyógyfürdők. 12.20 Kisváros (magyar tévéfilm sor.). 13.02 Híradó – Déli. 13.20 Kívánságkosár. 15.15 Munka-Társ (magyar magazinműsor). 15.45 Önök kérték! (ism.). 16.40 Talpalatnyi zöld (ism. terj.). 17.10 A megregulázott fény, avagy lézer napjainkban (magyar ism. sor.). 17.25 Korea, Kína és Japán kultúrájának története (ism. terj.). 18.20 Kisváros (magyar filmsor.). 19.00 Híradó. 19.30 Közbeszéd. 20.00 Alkotmány utca (ism.). 20.10 Térkép. 20.40 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor.). 21.30 A király kalóza (francia kalandfilmsor.). 22.25 Hírek. 22.30 A nagy vega sarktúra (angol vígj.). 24.00 Dunasport. 24.10 Petrovics Emil: Concerto grosso op.50 (magyar koncertf.). 24.35 Új régi hang (dok.). 01.40 Himnusz. 01.45 Térkép. 02.10 Arcélek (dok.). 02.35 Tengerek világa (magyar ism. sor.). 03.00 Képeslap Amszterdamból (ism. terj.).

TÉVÉMŰSOROK. MŰSORAJÁNLÓK

II. évfolyam 7. szám

Vasárnap
03.10 Napok, évek, századok (magyar magazinműsor,). 03.35 Család-barát. 04.35 Kívánságkosár.

Hétfő
22.30 Sophokles: Oedipus Kolonosban (magyar tévéf.). 24.00 Építészek háza a Vitträsk-tó partján (ism. terj.). 24.25 Térkép. 01.00 Himnusz. 01.02 Híradó. 01.30 Telesport. 01.35 Az Este. 02.05 Kívánságkosár. 04.00 Vivát Benyovszky! (magyar-csehszl. tévéfilm sor.). 04.55 Kárpát Expressz (ism.).

Kedd
19.55 Rajzfilm. 20.15 Veszélyes szerelem (am. filmsor.,). 21.00 Híradó este. 21.25 Sporthírek – Időjárás-jelentés. 21.35 Rocca parancsnok (olasz tévéfilm sor.). 22.25 Maradj talpon!. 23.20 Stingers (auszt. krimisor.). 24.05 Drága doktor úr (olasz vígj. sor). 24.55 Színészpalánták (olasz tévéfilm sor.). 02.00 Rocca parancsnok (olasz tévéfilm sor). 02.50 Família Kft. (magyar vígj. sor.). 03.15 Magyar válogatott. 04.10 Világokon át-Barangolás a metafizika birodalmában.

Szerda
17.10 Veszélyes szerelem (am. filmsor.). 17.55 MM-A megoldások magazinja. 18.40 Család csak egy van (auszt. vígj. sor.). 19.30 Maradj talpon!. 20.30 Híradó este. 21.00 Sporthírek. 21.15 Párizsi helyszínelők (francia krimisor). 22.05 On The Spot: New York (dok.). 23.05 Bevallott múlt – A Terror Háza Múzeum első tíz éve (dok.). 24.00 KorTárs. 24.30 Zegzugos történetek. 01.00 Sporthírek. 01.10 Család csak egy van (auszt. vígj. sor.). 01.55 MM (ism.) A megoldások magazinja. 02.45 Műsorszünet.

Csütörtök
21.30 Jóban Rosszban (magyar filmsor.). 22.00 Különvélemény (am. akcióthriller). 24.50 Aktív. 01.50 Tények Este. 02.25 EZO.TV. 03.00 Életfogytig zsaru (am. krimisor.). 03.50 Babavilág (magazinműsor). 04.15 Magyar versek. 04.50 Műsorszünet.

DUNA WORLD
05.15 Élő népzene. 05.40 Mese. 06.00 Család-barát. 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor. 10.00 Vivát Benyovszky! (magyar-csehszl. tévéfilm sor.). 10.40 Fókuszban a tehetség. 11.05 Múlt-kor-Történelmi magazin. 11.30 Delta-Tudományos magazin. 11.55 Térkép. 12.25 Az Este (ism.). 13.00 Déli harangszó. 13.02 Híradó. 13.05 100 éve történt (magyar ism. sor). 13.20 Kívánságkosár (magyar szór. műsor). 15.15 Református magazin. 15.55 Gazdakör. 16.05 Töredékek – Fejezetek a magyar művelődés történetéből (magyar ism. sor.). 16.35 Térkép. 17.00 Élő népzene. 17.30 Delta (ism.). 17.55 Kárpát Expressz. 18.20 Duna anzix (ism. terj.). 19.00 MM-A megoldások magazinja. 20.00 Híradó. 20.30 Közbeszéd. 21.00 MC – Magyarok Cselekedetei. 21.05 Kézjegy-Sediánszky János, újságíró. 21.45 Múlt-kor. 22.10 Algéria színei (ism. terj.).

MAGYAR TELEVÍZIÓ 2
05.25 Magyar pop. 06.20 Hajnali gondolatok. 06.25 Kárpát Expressz. 06.55 Ma Reggel. 10.00 Időutazás. 10.25 Tudástár 2011l. 10.50 Bali, az istenek szigete. 11.00 Válaszd a tudást!- Junior. 12.00 Magyar válogatott. 13.01 Híradó délben. 13.25 Kárpát Expressz. 13.55 Négyszázezer nap (dok.). 14.20 Egymillió fontos hangjegy (magyar tévéf). 14.40 Mérföldkövek a magyar technika történetében. 15.10 Kamaszkorunk legszebb nyara: Amerika. 15.40 Valaki (magyar ism. műsor). 16.05 A rejtélyes XX. század. 16.30 Múlt-kor-Történelmi magazin. 17.00 Zegzugos történetekBudapest – Práter utca. 17.25 Világokon át-Barangolás a metafizika birodalmában. 18.20 English 4U. 18.45 Família Kft. (magyar vígj. sor.). 19.10 Angyali érintés (am. tévéfilm sor.).

RTL KLUB
06.40 Top Shop. 07.05 Jó reggelt, skacok!. 08.40 Reflektor Reggel. 08.50 Reggeli – Csak csajok. 09.25 A szerelem rabjai (arg. filmsor.). 10.20 Második esély (am.mex.-kol. filmsor.). 11.20 Top Shop. 13.05 Asztro Show. 14.10 A szív útjai (török filmsor.). 15.10 Sarokba szorítva (am. filmsor.). 16.10 Döglött akták (am. krimisor.). 17.15 Marichuy – A szerelem diadala (mex. filmsor.). 18.20 Teresa (mex. filmsor.). 19.30 RTL Klub Híradó. 20.15 Fókusz. 21.15 Barátok közt (magyar filmsor). 22.00 ValóVilág (élő). 23.10 Gyilkos elmék (am.-kan. krimisor.). 24.15 Reflektor. 24.30 A fogoly (am. filmdráma). 02.20 Sue Thomas – FBI (am. filmsor.). 03.05 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 1
06.20 Hajnali gondolatok. 06.25 Kárpát Expressz. 06.55 Ma Reggel. 10.05 A Silla királyság ékköve (dél-kor. filmsor.,). 11.00 Magyarország, szeretlek!. 12.10 Útravaló-Közlekedésbiztonsági magazin. 12.30 Átjáró-Emberek és történetek a Kárpát-medencéből. 13.00 Déli harangszó. 13.01 Híradó délben. 13.25 Kárpát Expressz. 13.55 Hrvatska krónika-Horvát nyelvű nemzetiségi magazin. 14.25 Ecranul nostru-Román nyelvű nemzetiségi magazin. 14.55 Most a Buday!. 15.25 Gasztroangyal-Eszik, iszik, sosem alszik. 16.20 Angyali érintés (am. tévéfilm sor).

TV2
06.25 Teleshop. 07.00 Babavilág (ism.). 07.25 Tények Reggel. 08.00 Mokka. 10.30 Stahl konyhája. 10.40 Babapercek. 10.50 Teleshop. 11.55 EZO.TV. 13.30 Titkok szigete (dán-svédnémet fantasy). 15.20 Marina (mex.-am. filmsor.). 16.20 Rex felügyelő (osztráknémet-olasz krimisor). 17.20 La Pola (kol. drámasorozat). 18.20 Update Konyha. 18.25 Eva Luna (am.-mex. filmsor.). 19.30 Tények. 20.30 Aktív.

DUNA TV
06.30 Gazdakör. 06.40 Híradó. 07.00 Közbeszéd. 07.30 Híradó. 07.35 Unser Bildschirm-Német nyelvű nemzetiségi magazin. 08.00 Srpski Ekran-Szerb nyelvű nemzetiségi magazin, 08.30 Híradó. 08.35 Mad Men – Reklámőrültek (am. tévéfilm sor.).

Péntek
HÍR TV
07.00 Paletta (ism.). 07.30 Lapzárta (ism.). 08.00 Híradó. 09.05 Rájátszás (ism.). 10.05 Keresztmetszet (ism.). 10.30 Retrográd (ism.). 11.00 Híradó. 11.30 Iskolapélda (ism.). 12.05 Befutó (ism.). 12.30 Ősök tere (ism.). 13.00 Déli híradó. 13.35 Hungarorama, Közvetlen ajánlat. 14.05 Lapzárta (ism.). 14.30 Paletta (ism.). 15.05 Versus (ism.). 15.30 Sportré (ism.). 16.00 Híradó. 16.30 Ázsia (ism.). 17.05 BBC Click. 17.30 Paletta. 18.00 Híradó. 18.30 Soroló-A vidék magazinja. 19.20 Globál. 19.45 Tíz perc. 20.00 Híradó. 21.05 Rájátszás. 22.00 Híradó 21. 22.35 Lapzárta. 23.00 Híradó. 23.30 Versus (ism.). 24.05 Rájátszás (ism.). 01.00 Műsorszünet.

Szombat
08.00 Ecranul nostru-Román nyelvű nemzetiségi magazin. 08.30 Híradó. 08.35 A király kalóza (francia kalandfilmsor.). 09.30 Híradó. 09.35 Térkép. 10.05 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor). 11.00 Család-barát. 11.50 1 könyv. 12.00 Magyar elsők (magyar ism. sor., ) – Az első magyar elmegyógyintézet. 12.20 Kisváros (magyar tévéfilm sor). 13.02 Híradó – Déli. 13.20 Kívánságkosár. 15.15 Élő népzene. 15.45 Szerelmes földrajz (magyar ism. sor.). 16.15 Törzsasztal (ism.). 17.10 Az állatok világa (ism. terj.). 17.40 Valóságos kincsesbánya (magyar ism. sor.). 18.20 Kisváros (magyar filmsor). 19.00 Híradó. 19.30 Közbeszéd. 20.00 Alkotmány utca (ism.). 20.10 Térkép. 20.40 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor.). 21.30 Nyolc évszak (magyar tévéfilm sor.,). 22.30 Hírek. 22.40 Körhinta (magyar rom. dráma). 24.15 Dunasport. 24.20 Az idő és a város (dok.). 01.40 Himnusz. 01.45 Térkép. 02.10 Pannonia 3 keréken (magyar ism. sor.). 02.40 Csellengők (ism.).

Vasárnap
03.05 Valóságos kincsesbánya (magyar ism). 03.40 Család-barát. 04.35 Kívánságkosár.

Hétfő
22.30 Shakespeare: III. Richárd. 01.00 Himnusz. 01.02 Híradó. 01.30 Telesport. 01.35 Az Este. 02.05 Kívánságkosár (magyar szór. műsor) (ism.). 03.55 Vivát Benyovszky! (magyar-csehszl. tévéfilm sor.). 04.50 Kárpát Expressz (ism.).

Kedd
19.10 Angyali érintés (am. tévéfilm sor). 19.55 Mese. 20.15 Veszélyes szerelem (am. filmsor.). 21.00 Híradó este. 21.35 Rocca parancsnok (olasz tévéfilm sor.). 22.30 Maradj talpon!. 23.25 Stingers (auszt. krimisor). 24.10 A Szövetség, 01.05 Az Este. 01.35 Ölj meg, zsaru! (lengyel krimi). 03.35 Színészpalánták (olasz tévéfilm sor.). 04.25 Rocca parancsnok (olasz tévéfilm sor).

Szerda
18.45 Család csak egy van (auszt. vígj. sor.,). 19.30 Maradj talpon!. 20.30 Híradó este. 21.00 Sporthírek. 21.05 Időjárás-jelentés. 21.15 Elcserélt lányok (am. filmsor.). 22.00 DTK (talk show). 22.55 Az Este. 23.30 Szülőföld (am. filmdráma). 01.10 Sporthírek. 01.15 Család csak egy van (auszt. vígj. sor.). 02.00 MM (ism.). 02.44 Műsorszünet.

Csütörtök
23.50 Aktív. 24.50 Tények Este. 01.25 EZO.TV. 02.00 Egy negyvenes nő és a flört (am. vígj.). 03.25 Életfogytig zsaru (am. krimisor.). 04.15 A médium (am. krimisor.,). 05.05 Segíts magadon! (ism.). 05.30 Magyar versek. 06.05 Műsorszünet.

DUNA WORLD
05.25 Néptáncok (ism.). 05.40 Mese. 06.00 Család-barát. 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor. 10.00 Vivát Benyovszky! (magyar-csehszl. tévéfilm sor.). 11.05 Zegzugos történetek. 11.30 Zöld Tea. 11.55 Térkép. 12.25 Az Este (ism.). 13.00 Déli harangszó. 13.02 Híradó. 13.05 100 éve történt (magyar ism. sor.). 13.20 Kívánságkosár (magyar szór. műsor). 15.15 Rendhagyó történelemóra (ism. terj.). 15.50 Gazdakör. 16.00 Töredékek – Fejezetek a magyar művelődés történetéből (magyar ism. sor.). 16.20 A nap vendége. 16.30 Térkép. 17.00 Élő népzene. 17.25 Zöld Tea (ism.). 17.55 Kárpát Expressz. 18.20 Duna anzix (ism. terj.). 18.40 Rajzfilm. 19.00 MM-A megoldások magazinja. 20.00 Híradó. 20.30 Közbeszéd. 21.00 MC – Magyarok Cselekedetei. 21.05 Koncertek az A38 hajón. 21.55 Zegzugos történetek (ism.).

MAGYAR TELEVÍZIÓ 2
05.05 Kis esti zene. 05.50 Csete Ildikó mintái. 06.20 Hajnali gondolatok. 06.25 Kárpát Expressz. 06.55 Ma Reggel. 10.00 Természetfilmesek és egyéb állatfajták, 10.25 TED. 10.55 Öt perc próza-Franz Kafka: A per. 11.00 Tudásakadémia. 12.00 Magyar retro. 13.00 Déli harangszó. 13.01 Híradó délben. 13.25 Kárpát Expressz. 13.55 Négyszázezer nap (dok.). 14.20 Szép otthonok, remek házak. 14.40 Mérföldkövek a magyar technika történetében. 15.10 Kamaszkorunk legszebb nyara: Amerika (magyar útifilm). 15.40 Esély-Fogyatékossággal élő emberek magazinja. 16.05 KorTárs. 16.35 Aranymetszés-Kulturális magazinműsor. 17.25 Egy magyar építész Egyiptomban. 18.20 English 4U. 18.45 Família Kft. (magyar vígj. sor).

RTL KLUB
06.40 Top Shop. 07.05 Jó reggelt, skacok!. 08.40 Reflektor Reggel. 08.50 Reggeli – Csak csajok. 09.25 A szerelem rabjai (arg. filmsor). 10.20 Második esély (am.mex.-kol. filmsor). 11.20 Top Shop. 13.10 Asztro Show. 14.10 A szív útjai (török filmsor.). 15.10 Sarokba szorítva (am. filmsor.). 16.10 Döglött akták (am. krimisor.). 17.15 Marichuy – A szerelem diadala (mex. filmsor.). 18.20 Teresa (mex. filmsor.). 19.30 RTL Klub Híradó. 20.15 Fókusz. 21.15 Barátok közt (magyar filmsor). 22.00 ValóVilág (élő). 24.05 Tudorok (ír-kan.-am. filmsor). 01.15 Reflektor. 01.30 Infománia. 02.00 Jéglovagok (dok.). 02.50 Műsorszünet.

TV2
06.25 Teleshop. 07.00 Segíts magadon! 07.25 Tények Reggel. 08.00 Mokka. 10.30 Stahl konyhája. 10.40 Babapercek. 11.00 Teleshop. 12.05 EZO.TV. 13.40 Segítsetek, űrlakók! (am. sci-fi vígj.). 15.20 Marina (mex.-am. filmsor). 16.20 Rex felügyelő (osztráknémet-olasz krimisor.). 17.20 La Pola (kol. drámasorozat). 18.20 Update Konyha. 18.25 Eva Luna (am.-mex. filmsor.,). 19.30 Tények. 20.30 Aktív. 21.30 Jóban Rosszban (magyar filmsor). 22.00 Egy negyvenes nő és a flört (am. vígj.).

MAGYAR TELEVÍZIÓ 1
06.20 Hajnali gondolatok. 06.25 Kárpát Expressz. 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor. 10.05 A Silla királyság ékköve (dél-kor. filmsor). 11.10 Van képünk hozzá. 12.05 Párizsi helyszínelők (francia krimisor). 13.00 Déli harangszó. 13.01 Híradó délben. 13.25 Kárpát Expressz. 13.55 Rondó-Kisebbségi magazin. 14.25 Kvartett-A visegrádi négyek magazin műsora. 14.55 Angi jelenti. 15.25 Négy szellem. 16.20 Angyali érintés (am. tévéfilm sor.). 17.10 Veszélyes szerelem (am. filmsor.). 17.50 MM-A megoldások magazinja.

DUNA TV
06.30 Gazdakör. 06.40 Híradó. 07.00 Közbeszéd (ism.). 07.30 Híradó. 07.35 Horvát krónika-Horvát nyelvű nemzetiségi magazin.

II. évfolyam 7. szám

ANYAORSZÁGI KÖZÉLET ELEMZÉSEKBEN, KOMMENTÁROKBAN

NÉZŐPONT

21

Hol a fal?
„Zúg az éji bogár, nekimegy a falnak, nagyot koppan akkor, azután elhallgat…” Azt hiszem, a legalább középfokú végzettséggel rendelkező magyar olvasók számára nem kell leírni, hogy az idézet Arany János melyik verséből való.
SZ ABÓ S. ANDRÁS

rbán Viktor a lehetséges határig el kíván menni a tárgyalások során a nemzeti érdekek képviseletében. A falig, a legvégső határig, ahová egyáltalán el lehet jutni. De hol az a fal? Hol van az a mezsgye, ahonnan már tényleg nem lehet (illetve nem szabad) továbblépni, ahol – ha nem akarjuk, hogy betörjön a fejünk – már tényleg határ van? S ki határozza meg e fal helyét? Ugyanott húzódik-e ez a választóvonal az erős, nagy s az EU-hoz korábban csatlakozott országokra vonatkozóan is, mint a gazdaságilag gyengébb, területében és lakosságában kisebb, később csatlakozott országok esetében? Hol van a határ a nemzeti érdek és az uniós érdek ütközése esetén? Egyáltalán van-e valóban közös uniós érdek, vagy csak az unión belüli országok érdeke s érdekérvényesítő képessége van, illetve a nemzetközi szervezetek, a multinacionális cégek és a globális pénzpiac szereplőinek érdeke van? Ha nem akarjuk, hogy betörjön a fejünk, akkor bizony – legalább egy hajszállal – meg kell állnunk a fal előtt. Nem könynyű mutatvány ez, nem csupán józan

O

kompromisszumkészséget igényel, hanem a jelenleg 27 országra kiterjedő uniós erő, de mellette a nemzeti hagyományok tiszteletét is megkövetelő mutatvány, s ezáltal egyúttal az egyensúlyozó képességet pontosan mutató művelet is. Persze akkor lehet csak jól, eredményesen egyensúlyozni, ha valaki tökéletesen tisztában van a helyzet komolyságával, s persze a politikai elvárásokon túl a reális gazdaságpolitikai lehetőségekkel. Ha van tartósan ereje, eltökéltsége, elhivatottsága, sziklaszilárd törekvése a helyesnek vélt irányvonal megtartásához, de mindenképpen el akarja kerülni az ellehetetlenülést, az ország bezárását, az államcsődöt, az összeomlást! S persze optimizmus is kell, hit a jövőben, hit abban, hogy érdemes küzdeni, engedményeket kínkeservesen kiharcolni, mert a jövő szebb, eredményesebb, sikeresebb lesz. A határon túli magyarság érdekei melletti kiállás nem lehet alku tárgya, erkölcsi elvekben nem szabad engedni. De ugyan-

így nem szabad meghátrálni akkor sem, ha mondjuk a magyar föld, a magyar vízkincs kerül szóba. S persze egyszerűbb lenne valamivel a helyzetünk, ha az MSZP brüsszeli politikusai nem az ország lejáratásában járnának élen, és tápot (muníciót) adva hasonszőrű, más nemzetbeli képviselőknek, hanem megértenék azt a teljesen nyilvánvaló elvárást, hogy nekik döntően nem Brüsszelt kell képviselniük itthon, hanem Magyarországot s annak érdekeit Brüsszelben. Nincs könnyű gazdasági helyzetben az ország, nincs könnyű helyzetben Európa, sőt az Egyesült Államok sem, s persze nincs könnyű helyzetben az ország vezetése sem. Nem látni a zavaros helyzetben

„Optimizmus is kell, hit a jövőben, hit abban, hogy érdemes küzdeni.”

jóval előre, nem lehet biztosra venni, hogy mennyi ideig tart még a stagnálás, sőt a recesszió, és reálisan mikortól várható javulás, gazdasági fejlődés. S a bizonytalanságok ellenére is lépni kell, tervezni, és ha lehet, akkor úgy kell a romokat eltakarítani, hogy az újjáépítés lehetősége meglegyen, s az lehetőleg minél gyorsabban történjen. Nehéz feladat, de nem reménytelen... Van egy kedvenc német mondásom, amely szerint: Jeden Menschen Recht getan, ist eine Kunst, was niemand kann. Azaz úgy cselekedni, hogy az mindenkinek jó legyen, hogy mindenkinek igaza legyen, olyan művészet, amelyre senki nem képes. De az országot úgy kormányozni, olyan törvényeket hozni, ha kell Brüsszelben vagy máshol úgy tárgyalni, hogy az ország többsége, a nemzetet alkotó polgárok nagyobbik része elégedett legyen (lehet). De az erkölcsi alapelvekből, a nemzeti elkötelezettségből nem szabad engedni. S el kell menni a falakig! Egészen odáig.

Függetlenség, eurocinizmus
A múlt heti a második olyan uniós vita, amely a magyar és a jobb érzésű európai emberekben általában viszolygást kelt az unióval szemben. A múlt héten a függetlenség kérdése volt terítéken. A bíróságok és az adatvédelmi biztos függetlensége ugyanis nagy veszélyben van nálunk, nem is szólva a média függetlenségéről.
BÍRÓ ZOLTÁN
Magyar Hír lap

riási aggodalom kíséri az unióban a magyarországi fejleményeket. Ez az aggodalom újra meg újra a tetőfokára hág. Ami nálunk a törvénykezésben folyik, az most már tényleg tűrhetetlen. Olyannyira, hogy az amúgy bizonyára kitűnő idős hölgy, Neelie Kroes valami furcsa célzást is tett eleinte arra, hogy a jelenlevő magyar miniszterelnökhelyettes még akár miniszterelnök is lehet a hazájában, ha sokat és főleg a bizottsági

Ó

követelményeknek megfelelően dolgozik. Majd mielőtt távozott, nyíltan utasítani akarta Navracsics Tibort, hogy ott helyben kötelezze el magát az uniós döntések végrehajtására, és most már aztán igazán ne azt válaszolja, hogy mindent megfontolnak. „Hajtsa végre!” – szólt a parancs, ellentmondást nem tűrő hangsúllyal. A válasz egyszerű volt és elegáns, és persze természetes: „Én a magyar alkotmányra esküdtem fel.” (...) Az Európai Bizottság kormányzati szerepre tör Európa fölött. Ez azt jelenti, hogy az államokat igyekeznek az uralmuk alá

hajtani, a nemzeti kormányokat lényegében megszüntetni, legfeljebb formálisan, a látszat kedvéért fenntartani, mint általában a nemzetek választott testületeit, így a nemzeti parlamenteket is. Ezen dolgozik a hazai és a nemzetközi balliberális szövetség együtt. Ha Magyarországon sikerül nekik a hatalmat újra megkaparintani, lépegethetnek tovább országról országra, kiteljesítve így hagyományos nemzetköziségüket, azaz nemzetek feletti korlátlan uralmukat. Egy hatalmas gyarmatbirodalom lehet így az öntudatlanságába süllyesztett Európa. Vajon gondolnak-e valakik arra

az Európai Bizottságban, hogy mi lesz akkor, ha mégsem úgy sikerül minden, ahogyan eltervezték? Mert azzal azért mégiscsak számolniuk kellene, hogy a nemzeti öntudatot roncsolni lehet, de teljesen elpusztítani nem. Sőt, minél nyilvánvalóbb a törekvésük a nemzeti létezés felszámolására, annál erősebb lesz az ellenállás, és meglehet, hogy nem a nemzetek omlanak össze, hanem az Európai Unió elfuserált épülete, maga alá temetve azt is, ami az eredeti elképzelések szerint jó és szükséges lett volna éppen Európa védelmében. Mindez persze a balliberális birodalmi vágyak felől nézve nem nagy ügy. Ha összeomlik az európai ház, a „Rothschild-ház” azért megmarad, és nekik ez a lényeg. Nekünk pedig azt kellene megnéznünk, hogy merre van a vészkijárat, még mielőtt ismét egy fejünk fölött zajló hatalmi játszma áldozataivá lennénk. Ha van tanulsága a múlt heti uniós cirkusznak, hát ez komoly tanulság.

22

MAGAZIN
DONÁT (február 17., péntek): latin eredetű, jelentése: Istentől ajándékozott. EMŐD: magyar eredetű férfinév, jelentése: anyácska. BERNADETT (február 18., szombat): germán-francia eredetű, jelentése: erős, mint a medve. ZENKŐ: magyar eredetű, jelentése ismeretlen.

NÉVNAPOK, HOROSZKÓP, KERESZTREJTVÉNY

II. évfolyam 7. szám

NÉVNAPOK

ZSUZSANNA (február 19., vasárnap): héber-görög-latin eredetű, jelentése: liliom. ALADÁR (február 20., hétfő): török eredetű, jelentése: testőrhadnagy. ÁLMOS: magyar eredetű, jelentése: megálmodott. ELEONÓRA (február 21., kedd): latin eredetű, jelentése: erős, egész-

séges. ZAKARIÁS: héber-latin eredetű, jelentése: Isten emlékezik. GERZSON (február 22., szerda): héber eredetű, jelentése: az idegen, a száműzött. ZÉTÉNY: magyar eredetű, jelentése ismeretlen. ALFRÉD (február 23., csütörtök): germán eredetű, jelentése: tündér, tanács.

Heti horoszkóp
2012. FEBRUÁR 17–23.

KOS
Próbáld meg visszaszerezni az energikusságodat, hiszen naprakésznek kell lenned! Elképzelhető, hogy ezen múlik az előléptetésed. A magánéletedben minden percet ki kellene használnod.

BIKA
Munkatársaid tőled várnak tanácsokat, és szívesen vállalod a vezető szerepet. De hamar terhessé válik számodra ez a népszerűség. A magánéletedben kedvességet kapsz szerelmedtől, és családtagjaid is kimutatják a szeretetüket.

IKREK
Legyél kedvesebb munkatársaiddal, jól jöhet még neked is a segítség. A szerelmi életedben féltékennyé válhatsz. Ha megerősíted az önbizalmadat, magabiztosabb leszel a párkapcsolatodban is.

RÁK
Ha komoly célokért küzdesz a munkahelyeden, gondold végig, hogy munkatársaid tudnának-e segíteni neked! A magánéletedben fontos, hogy ne törj bele a szürkeségbe és az unalomba.

OROSZLÁN
Teli vagy energiával, de nagyon sok tennivalód lesz a munkahelyeden. Fontos, hogy minden nap örülj valaminek. A magánéletedben alkalmad nyílhat néhány nyugodt estére.

SZŰZ
Semmi kedved most csapatban dolgozni, de alkalmazkodnod kell munkatársaidhoz! Harmonikusak maradhatnak a munkahelyi kapcsolataid, ha elfogadod, hogy most nem dolgozhatsz egyedül.

MÉRLEG
Olyan emberek is „megtalálnak”, akikre nem számítasz. És örülsz, megtörténik a csoda, és amit gondoltál, valóra válik. Egy barátod homályosan fogalmaz, légy vele kemény, és mondd meg neki, hogy nem érted.

SKORPIÓ
A partnerednek váratlan szerencséje lesz. Az is megtörténhet, hogy ez a lehetőség, később azt eredményezi, hogy együtt egy egészen más életet fogtok majd élni. Egy barátod nagyon maga alatt van, segíts neki, elég, ha csak beszélgetsz vele.

NYILAS
Újra a régi vagy, csak úgy gyöngyözik belőled a nevetés. Rengeteg szórakozás vár rád. Hagyj időt a regenerálódásra, szervezeted valósággal sikít egy kis pihenésért. Menj ki levegőzni a természetbe, társakat is találhatsz.

A munkára koncentrálsz, és ezt jól teszed. Szerelmi ügyekben nem kellene tanácsot kérned olyan személytől, aki idősebb, leginkább nem családtagtól, bármennyire közel álltok egymáshoz.

Már beindult a pletykagépezet a hátad mögött, és mindenféléket sutyorognak rólad, a jövődről. De a valóságról senkinek semmiféle fogalma sincs. Talán a későbbiek során már komolyan belevágsz abba, amiről korábban nem gondoltad.

Igen, elhatároztad, ha eddig még nem kötötted össze senkivel az életed, akkor ennek eljött az ideje. Ha párkapcsolatban, netán házasságban élsz, a partnered most sokkal fontosabb lesz, mint korábban. FÜGGŐLEGES

Keresztrejtvény
Készítette: Both László

Nem alkalmas *
A katonaorvos megkérdi a sorozásra érkező újoncot. – Van valami komoly betegsége? – Igenis, van. Nagyon rövidlátó vagyok. – Tudja ezt valamivel bizonyítani? – Igenis, tudom. Látja főorvos bajtárs ott a falon azt a szöget? – Látom. – ...
1. Csak félig! 3. A poén kezdete. 8. A stroncium vegyjele. 10. Szabálytalankodik a labdarúgó. 12. Bolti portékát cím-

VÍZSZINTES

kéző. 14. Hímzéses. 15. Robbanószer. 16. Nagy testű és esetlen mozgású. 18. Nagyszülő kedveskedő megszólítása. 19. Batu rangja. 20. Amerikai hírtelevízió. 22. ... mars!; Lódulj! 23. Mázol, fest. 24. Pekingi. 26. Gyakori női név alakja több idegen nyelven. 28. Estefele! 29. A földre pottyanás. 31. Autonóm terület, röviden. 32. Gazdasági épület. 33. Nimród páratlan betűi. 34. Kacsaúsztató. 36. Holmit helyrepakol. 39. Román légitársaság. 41. Kicsinyítő képző. 42. Szebb jövő ígérete. 45. Személyes névmás. 46. Szántóeszköz. 48. Dalos (kedvű). 49. Mohamedán fejfedő. 50. József egyik beceneve. 52. Szeszes ital. 53. Brazil szövetségi terület. 54. Átkaroló. 55. Raktáron tart.

1. Idegen férfinév. 2. Egykori iparos. 3. És persze optimizmus is kell, hit a jövőben, hit abban, hogy érdemes küzdenie. 4. A jelzettek. 5. Hegyes cipészszerszám. 6. Működő (óra). 7. Kellemes íz és illat. 8. Ritka női név. 9. Személyéről. 11. Futását Vörösmarty írta meg. 13. Szórványos női név. 17. A poén befejezése. 20. Erős méreg. 21. Ovidius gúnyneve. 23. Keletkező (vihar). 24. Kiloliter, röviden. 25. Középen kiér! 27. Apró részekre bont. 29. Regény, dráma szereplője. 30. Hazai szabvány. 32. Vagy, angolul. 35. Arany, franciául. 37. Bűnéért megfizet. 38. Gyötrelem, szenvedés. 39. Vuk első zsákmánya e vadkacsa. 40. Kubai író (Lisandro). 43. Gyulladás, régi szóval. 44. Géppisztoly tartozéka. 47. Palindrom férfinév. 49. Jármű hátsó része. 51. Bodri lakja. 53. Bölcsődei köszönés. * Az újonc további szavait, azaz a poént a fősorok rejtik.

HIRDETÉSEK

BAK

VÍZÖNTŐ

HALAK

II. évfolyam 7. szám

SPORTHÍREK SZÉKELYFÖLDRŐL ÉS A NAGYVILÁGBÓL

SPORT
JEGYZET
MOLNÁR MIKLÓS
molnar.miklos@szekelyujsag.ro

23

HÍREK RÖVIDEN

Novák Ede harmadszor is
Az első helyen zárt a csíkszeredai Novák Károly Eduárd a Los Angelesben zajló parakerékpáros pálya-világbajnokságon. A kerekes a Csíkszeredai Tusnad Cycling Team versenyzője, a vb 4 km-es üldözőversenyét nyerte meg. A döntőben a címvédő cseh Jiri Jezeket verte több mint 3 másodperccel.

Húsz év múlva
a idősebb Alexandre Dumas ma élne, bizonyára komolyan elgondolkodna azon, hogy Athos, Porthos és Aramis helyett Kalusha Bwalya történetét írja meg. Ha az öreg - akinek mellesleg apai nagyanyja fekete rabszolganő volt – kortársunk lenne, valószínűleg nem fecsérelné tintáját a három testőrre, hanem a PSV Eindhoven és a zambiai válogatott egykori játékosának, a Zambiai Labdarúgó Szövetség jelenlegi elnökének történetéből írna világhírű regényt. Kalusha Bwalya 1993-ban a zambiai válogatott csapatkapitánya volt, de nem volt rajta azon a repülőn, amely a gaboni Libreville felett lezuhant. A csapat sorsdöntő mérkőzésre utazott Szenegálba, ők maguk sem sejthették, hogy ez mennyire igaz. A tragikus balesetben életét vesztette a fedélzeten utazó 18 válogatott játékos és a 30 fős kísérő személyzet minden tagja. Kalusha Bwalya azért nem volt a gépen, mivel klubja, a PSV Eindhoven bajnoki mérkőzése Hollandiában tartotta! A zambiai nemzeti tizenegy a Chipolopolo (rézgolyók) becenevet viseli, mivel az ország legfőbb kiviteli árucikke a réz. A csapat mindeddig két ezüstérmet szerzett az afrikai kontinenstornán, legnagyobb sikerük azonban az 1988-as szöuli nyári olimpiai játékokon született, ahol éppen Kalusha Bwalya mesterhármasával 4–0-s győzelmet arattak Olaszország felett. Igen ám, csakhogy a sors, de az afrikai istenek útjai is kifürkészhetetlenek. A zambiai válogatott húsz év múlva tér vissza Libreville-be, a 2012-es Afrika Kupa döntőjének helyszínére, élükön a szövetség legendás elnökével. Már önmagában meglepetésnek számított az a tény is, hogy elverekedték magukat a döntőig, az európai élcsapatokban játszó elefántcsontpartiak ellen viszont már nem sok esélyt adtak nekik. A rézgolyók azonban fognak az elefántokon, mint utólag kiderült, drámai tizenegyes-párbaj után Zambia emelhette magasba történetének első Afrika Kupáját. Kalusha Bwalya látszólag szenvtelenül ült a páholyban. Mikor a mindent eldöntő tizenegyest berúgta valamelyik furcsa névre hallgató játékosa, felállt, begombolta kifogástalan öltönyét és rezzenéstelen arccal fogadta a gratulációkat. A pályán dúló vad, szenvedélyes törzsi tánc a szívében tombolt.

H

A jégen tette le az esküt
Letette állampolgári esküjét Mihály Árpád, a Sapa Fehérvár AV19 csíkszeredai születésű jégkorongozója. Az eseményre vasárnap a Linz elleni osztrák bajnoki előtt, a jégen került sor. Így, amennyiben Kevin Primeau szövetségi kapitány számít rá, a 31 éves Mihály Árpád ott lehet a magyar válogatottban az áprilisi divízió I-es világbajnokságon, amelyet Ljubljanában rendeznek meg.

Marosvásárhelyi–Kijev: 2-3
Felkészülési mérkőzésen újabb vereséget szenvedett hétfőn a Marosvásárhelyi FCM labdarúgó-csapata. Ezúttal az Arsenal Kijevtől kapott ki Marius Lăcătuş legénysége, mégpedig 3-2-re. A vásárhelyiek gólszerzői: Subotic a 3. percben, és Celsinho a 87-ben. Mindkét találat büntetőből született.

Jó eredmények a Balkán Kupán
SZÉKELY ÚJSÁG
szerkesztoseg@szekelyujsag.ro

Sepsi László a FCM-nél
A Dinamo Kijev helyett a Marosvásárhelyi FCM-nél folytatja pályafutását Sepsi László. A 25 éves labdarúgónak, aki próbajátékon vett részt az ukrán együttesnél, és akinek szerződtetését az elmúlt napokban biztosra mondták, végül mégsem sikerült meggyőznie a kijevi sportvezetőket. Sepsi László legutóbb a Temesvári Polinál szerepelt.

K

itűnő eredményeket értek el a gyergyószentmiklósi Sportiskola sífutói az elmúlt hétvégén rendezett Balkán Kupával egybekötött országos bajnokságon a Brassó közelében ta-

lálható Cheile Gradisteni pályán. Sajnos a viszontagságos időjárás rányomta a bélyegét a versenyre, hisz az erős havazás miatt több ország képviselete nem tudott rajthoz állni. A gyergyói sportolók összesen 13 éremmel tértek haza, amiből 6 első, a többi megosztva 2-ik és 3-ik helyezést ért.

Elhalasztott Liga-1-rajt
Dumitru Dragomir LPF-elnök megelőlegezte, hogy az élvonalbeli labdarúgóbajnokság tavaszi idénye csak március 2án rajtol, február 25-e helyett. A halasztást hivatalosan csak pénteken jelentik be, a LPF közgyűlésén.

Argentína bundával nyert
Az 1978-as világbajnokságon Argentína gyanús körülmények között győzte le Perut 6-0-ra a középdöntő utolsó csoportmeccsén. Csupán több mint 30 év elteltével derült ki, hogy a mérkőzés eredményét előre megbeszélték. A két ország alkut kötött: ha a peruiak legalább négygólos vereséget szenvednek, az argentinok 13 perui politikai foglyot átadnak.

Tokió is pályázik
MTI

szerdán lejáró határidő előtt két nappal Tokió is benyújtotta hivatalos pályázatát a 2020-as nyári olimpiai játékok megrendezésére. A ja-

A

pán főváros sikertelenül pályázott a 2016-os játékokra, amelyet Rio de Janeiro nyert el. A 2020-as eseményre Tokión kívül eddig Róma, Madrid, Isztambul, Doha és Baku kandidált hivatalosan.

24

HUMOR

GLOSSZA. HETI VICCEK

II. évfolyam 7. szám

GLOSSZA

Heti viccek
Szülészeten a váróteremben ülnek a férjek. Kijön a nővér és mondja az egyiknek: – Gratulálok, ikrei születtek! – Számítottam rá, ugyanis a „Két bivaly” fogadóban dolgozom. Hamarosan újra jön a nővér, a következő férjhez: – Gratulálok, hármas ikrei születtek. – Gondoltam, hogy ez lesz, mivel én a 3M-nél dolgozom. Elsápad a harmadik férj: – Úristen, én voltam a „101 kiskutya” operatőre!!! ----Egy porszívóügynök betolakodik egy házba, és a háziasszony minden tiltakozása ellenére nagy rakás száraz lócitromot szór a szoba közepére. A nő felháborodik: – Mit képzel? – Asszonyom, ígérem, amit ez a csodálatos porszívó nem szed fel, azt én magam fogom megenni! – Akkor teszek rá magának egy kis tejszínhabot, mert nincs áram a házban.

Aforizmák
----Újságíró készít riportot az elmegyógyintézetben. Azt kérdi a főorvostól: – Hogyan állapítják meg egy páciensről, hogy már elhagyhatja a kórházat? – Vannak olyan feladataink, amiket helyesen végrehajtva bizonyíthatják elmeállapotukat. – Tudna egy ilyen példát mondani? – Persze. Vegyük például ezt: van egy kád, teli vízzel. Van a fürdőszobában három tárgy, egy kiskanál, egy pohár és egy vödör. Melyikkel tüntetné el a vizet a kádból? – Ó, hát ez egyszerű! Minden normális ember a vödröt választaná. – Nem, minden normális ember kihúzná a dugót a kádból... ----Egy férfi felad egy társkereső hirdetést: „Feleséget keresek!” Másnap kap egy csomó levelet, mindegyikben ez áll: „Mit szólna az enyémhez?”

SZÉKELY ZOLTÁN
szekely.zoltan@szekelyujsag.ro

Dzsidzsivel mi lesz?
i tagadás, a villámhárító feltalálója soha nem járt iskolába. Családja házi tanítót fogadott mellé, tanulmányait 17 évesen megszakította, hogy az Egyesült Államokban próbáljon szerencsét. Szerencsével járt. Edisont is eltanácsolták az általános iskolából, anyja otthon taníttatta, 12 évesen újságot árult a michigani vonatokon, így kezdődött vállalkozói pályafutása. Isaac Singer tizenkét évesen elszökött otthonról, bátyja boltjában sajátította el a gépszerelés alapjait. Békáli Dzsidzsi sem járt iskolába: nem vitte a feje. Sok juha van a családnak, jó major lesz belőle, vigasztalta magát aromán apja, de Dzsidzsi bizniszmenné devalválódott. A juhok és a bivalyok jól tejeltek. A szamarakat félrevezette. Vagyona 700 millió euró. A pénze beszél, ő nem tud. Nem lett még köztársasági elnök, szerencsénkre. Nagyromániás. A közelében mindenki befogja a pofáját, mert senki nem akarja megégetni a száját. Európai parlamenter. Nem kérdez, nem javasol, nem ír, nem olvas. Kereszttel a kezében riogat, de a Jóistenre fittyet hány. Azt hiszi, néhány millió euróért Athosz szigetén a pópák mindent elintéznek neki. Nyeregben érzi magát. Ha lettek volna tanítói, most erősen szégyellnék magukat. Franklin Benjamin, Edison, Singer nevét megtanulta a világ. De mi lesz Dzsidzsivel?

M

Ha ki akarsz ábrándulni az oroszlánból, keresd föl a barlangjában.

HIRDETÉSEK

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful