Székelyföld hetilapja

Alapítási év: 1904. Ötödik kiadás

9771583008004

/ szekelyujsag

www.szekelyujsag.ro

2012. április 20–26.

II. évfolyam

16. szám

24 oldal

Heti műsormelléklet
VEZÉRCIKK
JÁNOSI ANDRÁS
janosi.andras@szekelyujsag.ro

Ára: 2 lej

Sorakoznak a polgári jelöltek

Nobel-díjra pályázom
urcsa cikket olvastam nemrég. Azt írják, hogy a minnesotai egyetem kutatói kísérletet végeztek, miszerint a pénzszámlálás csillapítja a fájdalmat. Na tessék! Ezt én erőfeszítés és kutatás nélkül is meg tudtam volna mondani bárkinek. Ám úgy látszik, hogy a bizonyítás terén messze alulmaradtam volna eme jeles tudósoktól: minél öregebb vagyok, annál kisebb a képzelőerőm. Mondjam el a kísérlet lényegét. Csoportokra osztották a kísérleti alanyokat, és az egyik csoportnak 80 darab százdolláros kötegeket adtak, a másiknak pedig ugyanakkora köteg üres papírt, hogy számolják meg. Utána pedig forró vízbe kellett a kezüket mártaniuk. Rögtön utána kezdődtek a mérések. Megmérték, hogy ki mennyi ideig tudja kezét a kínzón forró vízben tartani. Utána pedig kikérdezték őket a fájdalom mértékéről. Csodák csodája, a pénzszámlálók sokkal jobban bírták a fájdalmat! Szegény papírtologatók csak kapkodták kezüket a vízből. Hát ezt nevezem én válságkilábaló terv kutatási előkészítésének. Meg kéne kérni a kedves államapparátust, hogy a tavalyi, jó néhány milliárd eurós kölcsönt itthon Románia minden állampolgárának, a csecsemőtől az aggastyánig, osszák el, és számoltassák meg. Nem is kéne megengedjék senkinek, hogy megtartsa, csak az lenne a fontos, hogy mindenkinek elszámoljanak, hová is kerül a köteg a megszámolása után. Egy dolgot már most meg mernék ígérni mindenkinek. Senki nem lesz a sürgősségi osztályokon legalább egy hétig. Legalábbis a minnesotai kísérletek eredményei szerint (mégsem lehet igaz ez az öregedési megbolondulás). Hűha! Figyelitek? Megoldottam az egészségügyi problémát. Hol a Nobel-díjam?

F

Rácz Károlyt, Kézdivásárhely jelenlegi elöljáróját, a Magyar Polgári Párt (MPP) országos alelnökét jelöli polgármesternek a júniusi helyhatósági választásokon az alakulat.– ismertette április 12-én sajtótájékoztatón Lukács László, a szervezet helyi elnöke. A Maros megyei Makfalván pedig Márton Zoltán, a Teleki Oktatási Központ igazgatója az MPP polgármesterjelöltje. 8. oldalon
CSONT ZSUZSA, JENE Y IST VÁN szerkesztoseg@szekelyujsag.ro

AJÁNLÓ

Lakásosztogatás a holdudvarnak
4. oldalon

Nyirő-könyvek és a szekus
Az alábbi eset megtörtént – a kiindulópont a véletlen. A véletlen a hetvenes évek közepén Nyirő József Halhatatlan élet című könyvét szép halinaposztó-kötésben a kezembe kerítette.
LŐRINCZ JÓZSEF, KORONDI P. SÁNDOR

Bejegyezték a Székely Liba Kft.-t
6. oldalon

Városi konyhakert
7. oldalon

Közösségépítő Tusnádfürdő
9. oldalon

E

Együtt a zsákmányért!
14. oldalon

gy olyan könyvet, amelynek szerzője akkor egyházi és hivatalos tilalomfa alatt volt. Egy teljesen új szellemi világ kapuját nyitotta meg értékkereső világomban. Abban az időben balgán azt hittem, az ilyen egyszemélyes szel-

lemi élményt meg kell osztanom munkatársaimmal. A Gábor Áron üzem egyik műhelyének lakatosaként erre legalkalmasabb időpontnak a közös tízórai szünet kínálkozott. Rövid eszmefuttatásom befogadó fülek hallgatták. Csakhogy e fülek közt volt egy „kötelességtudó”, aki besúgott a Securitáténak. 3. oldalon

www.szekelyujsag.ro
HIRDETÉS

2

BELFÖLD

BELFÖLDI HÍREK ÉS KOMMENTÁROK

II. évfolyam 16. szám

HÍREK RÖVIDEN

Kárpótlás: 15%
A PDL–RMDSZ-es kormány törvénytervezetet bocsátott közvitára, amely szerint a kárpótlások az új jogszabály szerint nem az ingatlan reális értékének száz százalékát, hanem 15 százalékát tennék ki. Cristian Diaconescu külügyminiszter jelezte, pénzbeli büntetést kaphat Románia, ha nem teszi működőképessé a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok viszszaszolgáltatásának rendszerét.

Illetéktelen illetékesek
Újraindítanák a szakmunkásképzést
A szakmunkásképzés újraindításáról értekeztek Csíkszeredában is. Mint ismeretes, a tanügyminisztérium 2009 óta nem hagyta jóvá a beiskolázást szakmunkásképzésre.

Egynegyed a cél
A szavazatok egynegyedének megszerzésére fog törekedni a Demokrata-Liberális Párt – közölte az alakulat vezetője, Emil Boc. Egy április elején végzett közvéleménykutatás szerint a szavazatok felét a Szociálliberális Szövetség kapná, a Demokrata-Liberális Párt pedig kevesebb mint 20%-ot.

B

Támadják a kormányt
Az ellenzék etnikai szegregációval vádolja az Ungureanu-kabinetet, amiért az elfogadta a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar karának létrehozásáról szóló határozatot. A miniszterelnök szerint ez az első alkalom, amikor azért támadják a kormányt bizalmatlansági indítvánnyal, mert az betartja a törvényt.

öjte Csaba ferences szerzetes az eseményen kifejtette, a mai oktatási rendszer olyan felnőtteket nevel, akiknek nincs szakma a kezükben, és nem találják helyüket a társadalomban. Az is elhangzott, hogy a legnagyobb problémát az emberek mentalitása jelenti, a szülők ugyanis nem akarják mesterembernek taníttatni gyerekeiket, mindenki egyetemet akar végeztetni velük. Király András, az oktatási minisztérium államtitkára kifejtette, nem tartja elfogadhatónak, hogy az elmúlt időszakban minden diákot elméleti osztályba próbáltak kényszeríteni az illetékesek.

KOMMENTÁR
Szokás szerint Romániában a sok illetékes előbb mindent tönkretesz, később pedig a felelősségüket szétmaszatolják. Király András 2010 elejétől a tanügyminisztérium államtitkára. Ez a funkció a miniszter után a második legfontosabb állami vezetői besorolás. Vajon most miért sajnálkozik? Hol volt eddig? Valószínű, a tulipánerdőtől nem jutott el hozzá az illetékes szakemberek figyelmeztetése: hülyeséget csináltok! Úgy járt, mint akit parkoláskor kívülről irányítanak. Most az illetéktelen illetékes kiszállt az autójából, és megnézte, mit csinált...

Franks búcsúzik
Holland lesz az IMF-biztos
Április 24. és május 7. között ismét az országban tartózkodik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, amely a készenléti hitel részleteiről tárgyal a román féllel.
találkozáson az IMF-küldöttsége mellett jelen lesznek az Európai Bizottság delegáltjai, valamint a Világbank képviselői is. Az előzetes bejelentések szerint a készenléti hitel folyósításának ötödik részletéről (505 millió euró) tárgyalnak, továbbá áttekintik Románia makrogazdasági helyzetét, majd az uniós pénzalapok hatékonyabb lehívása, az európai munkaerőpiac korlátozásainak enyhítése és a privatizáció is terítékre kerül. Jeffrey Franks utolsó alkalommal érkezik hivatalos tárgyalásra Romániába, mivel a nyár folyamán megválik valutaalapi tisztségétől. Az egyeztetéseken jelen lesz az új romániai tárgyalóbiztos, Erik De Vrijer is, aki Jeffrey Franks helyét veszi át a pénzintézetnél. A holland Erik Jan de Vrijer a Nemzetközi Valutaalapnál elismert szakembernek számít,

Székely Újság
Székelyföld hetilapja
ALAPÍTÁSI ÉV 1904. | ÖTÖDIK KIADÁS ISSN 1583-008X

Jog vagy kötelesség?
A Románia Haladásáért Országos Szövetség képviselője, Tudor Ciuhodaru és Mircea Giurgiu független képviselő olyan törvénytervezetet nyújtott be a parlamentbe, miszerint mindazok, akik nem mennek el szavazni, 1000 lej pénzbírsággal sújthatók.

Felelős szerkesztő
BALÁZS ÁRPÁD

Vezető szerkesztő
CSONT ZSUZSA

Főmunkatársak
BAYER ZSOLT, BIRÓ ZSOLT, FÁBIÁN LAJOS, CSÍKI SÁNDOR, JÁNOSI ANDRÁS, KOMORÓCZY GYÖRGY, MOLNÁR MIKLÓS

Szerkesztő
PÉTER EDIT

Olvasószerkesztő
SZABÓ AT TILA

Eladó a posta
Év végéig privatizálják a Román Postát – jelentette be Răzvan Mustea távközlési miniszter. Mint mondta, a Román Posta az egyik legnagyobb munkaadó, egy nagyon jelentős vállalat a román állam számára, amely részvényeinek 75 százalékát birtokolja. Úgy tervezik, hogy az állam többségi tulajdonos marad, a részvények 51%-val.

A

Korrektor
LŐRINCZ ILDIKÓ

Tudósítók
CZIRJÁK KÁROLY (Maroshévíz), CSISZER LÓRÁNT (Csíkszereda), CSÍKI ÁKOS (Gyergyószentmiklós), FEJÉR MELINDA (Kézdivásárhely), KOSZTI ILDIKÓ (Kézdivásárhely), ROKALY ELVIRA (Gyergyószentmiklós), JENEY ISTVÁN(Marosvásárhely), ZSIGMOND JÚLIA (Sepsiszentgyörgy).

Lapigazgató
KETESDI IMRE

Marketing
CSONT ÁGNES E-mail: marketing@szekelyujsag.ro E-mail (Kézdi): marketing.haromszek@szekelyujsag.ro

Terjesztés
BÍRÓ ANDREA, NAGY MIKLÓS

Csökkenő autópiac
Csökkent a személyautók és haszonjárművek értékesítése az idei év első három hónapjában az egy évvel korábbihoz képest. A járműgyártók és -importőrök adatai szerint idén közel kilenc százalékkal kevesebb járművet adtak el.
Az oldalt írta és szerkesztette Péter Edit. peter.edit@szekelyujsag.ro

Szerkesztőség és Kiadó
INFOMARKET KFT. Szerkesztőség: 535600 Székelyudvarhely, Mihail Kogălniceanu utca 2. szám, Hargita megye, Románia Telefon: 004 (0)366-105.055; Mobil: 004 (0)746-142.676 E-mail: titkarsag@szekelyujsag.ro E-mail: szerkesztoseg@szekelyujsag.ro Fiókszerkesztőség: 525400 Kézdivásárhely, Ady Endre utca 9. szám, Kovászna megye, Románia Telefon: 004 (0)267-364.000 E-mail: szerkesztoseg.haromszek@szekelyujsag.ro

az Európáért felelős osztály igazgatóhelyettesi posztját tölti be. Jelenleg Franciaország és Belgium tárgyalóbiztosa. A pénzügyi szakemberek remélik, hogy a schengeni csatlakozás miatt kialakult román-holland diplomáciai konfliktus nem fogja befolyásolni az IMF-fel való tárgyalások kimenetelét.

www.szekelyujsag.ro
Tipog ráfiai tervet a Typotrek Kft. készítette. A hetilapot a Pantex Impex Nyomda nyomtatja. MINDEN JOG FENNTARTVA.

II. évfolyam 16. szám

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

SZÉKELYFÖLD

3

Nyirő-könyvek, jómagam és a szekus
Az alábbi eset megtörtént – a kiindulópont a véletlen. A véletlen a hetvenes évek közepén Nyirő József Halhatatlan élet című könyvét szép halinaposztó-kötésben a kezembe kerítette. Egy olyan könyvet, amelynek szerzője akkor egyházi és hivatalos tilalomfa alatt volt. Akiről, amiről csak bizalmasan, suttogva lehetett beszélni. Egy teljesen új szellemi világ kapuját nyitotta meg értékkereső világomban. Úgy is mondhatnám, rabul ejtett.
KORONDI P. SÁNDOR, LŐRINCZ JÓZSEF

helyszínek, a nyelvezete, a szereplők, a gondolkodásmód mind-mind ismerős. Olvasása addig nem tapasztalt lelki-tudati tisztulást, katarzist nyújtott. Felnőtt fejjel tapasztaltam meg, hogy mi a népi-nemzeti irodalom. A fajtáját rajongásig szerető, imádva szolgáló ember. Aki a biztos élet ígéretét adta fel szeretett székelyei írással való szolgálatáért. Ő Nyirő József, akinek a két világháború közti műveit egy megszállott ember konokságával igyekeztem összegyűjteni, hogy megismerjem az embert magát és a szellemét. S azokat az embereket, akikért soraival küzdött, akikért szeretve aggódott, kikben mindvégig bízott! Abban az időben balgán azt hittem, az ilyen egyszemélyes szellemi élményt meg kell osztanom munkatársaimmal. A Gábor Áron üzem egyik műhelyének lakatosaként erre legalkalmasabb időpontnak a közös tízórai szünet kínálkozott. Rövid eszmefuttatásom tágra nyílt szemek, befogadó fülek hallgatták. Csakhogy e fülek közt sajnos volt egy „kötelességtudó”, aki besúgott a Securitáténak. Amúgy ma jól menő kft.-és!! Rá két hétre hívattak, csak úgy telefonértesítéssel, a megyei Securitátéra, Csíkszeredába. Itt mutatkozott be Butiurcă Ion kapitány, vizsgálótiszt. Mielőtt beindította volna a lelki-idegi terrort, ezt mondta: „Nézze, Kopjás elvtárs, én a bukaresti hungarológián végeztem. Nekem ne hazudjon, ne tagadjon, ha nem akarja tovább súlyosbítani a helyzetét”. Mindezt olyan választékos

A

magyarsággal mondta, hogy sok tanár ma is megirigyelhetné. A vád ellenem: irredenta eszmék terjesztése környezetemben, ilyen kiadványok kölcsönzése és birtoklása. Első kihallgatásom 12 órán át tartott, szünet nélkül, aminek eredménye egy nagyon súlyos vesegörcs és telefonom lehallgatásának aktiválása lett. Megalázva emberi méltóságomban, gondolataimban teljesen összezavarva, pattanásig feszült idegállapotban érkeztem késő este haza. Azonnal biztonságba helyeztem a „kompromittáló” anyagot. Gyerekkori jó barátom ágyneműtartója lett néma őrzője könyveimnek hosszú éveken át. Féltettem nagyon a számomra megelevenedett múltat. Butiurcă kapitány nem egyszer próbálkozott honpolgári kötelességeimre figyelmeztetni, kioktatni. Eredménytelenül. Látva a hiábavaló győzködést, taktikát váltott. Elővette a család szétrombolásának módszerét. Beidézte és kihallgatta a feleségemet is. Légből kapott erkölcstelenségeimre hivatkozva. Itt sem ért el eredményt. Könyveimből elvett, főleg Nyirő-könyveket, amiről évek múlva egy cetlire írt igazolást adott, ez a hivatalos lopás tényét sajnos nem igazolja. Tíz rettegett, keserves éven át igazolta velem szembe hibátlan magyarnyelv-tudását, gazemberségét, kifinomult, lelketlen profizmusát a hungarológián végzett kapitány. A decemberi hajósüllyedésnek látszó hetekben a patkány eltűnt, hogy három hónap múlva Marosvásárhelyen a SRI-nek újra kenyérbe essen. Vigyázva ébren, nehogy Erdélyt elrabolják. Azóta, hála Istennek, családom együtt

van, akárcsak a régi kiadású, összegyűjtött Nyirő-köteteim, féltett öreg bizonyítékai meghurcoltatásomnak. Ami pedig a Butiurcă Ion névre hallgató élőlényt illeti, aki sok ember lelki hóhéra és megnyomorítója volt, ezredesi rangban nyugdíjaztatott, kiváló szolgálatai

elismeréseként. Nyirő József pedig tovább él újra kiadott, újra felfedezett műveiben immár az egész nemzet tudatában.

Nyirő József alsórákosi évei
Alsórákos főleg magyarok lakta vegyes lakosságú település Brassó megyében, a Székelyföld peremén, románok, szászok is lakták 1931 és 1934 között is, amikor Nyirő József ott élt. Az író, Kide után, különböző lapok szerkesztőségében dolgozott Kolozsváron, ahova csa-

ládostól be is költözött. A rossz lakásviszonyok miatt húzódtak „haza”, felesége, Bedő Ilona szülőfalujába. Ez Nyirő szülőföldje is volt, hisz kb. huszonöt kilométerre van Székelyzsombortól. Az akkor már befutott, sikeres író úgy élt Rákoson, mint a többi falubeli. Közben azonban írt, feljegyzéseket készített, élményeket gyűjtött, benne élt az erdélyi irodalmi életben. Egy ideig az apósáékkal laktak, felesége a tanítóigazgató Bedő József legkisebb lánya volt, később külön költöztek. Itt töltötték legszebb éveiket a gyerekek is, Csaba, Réka, Ildikó. Ebben az időben jelentek meg az író fontos művei, könyvei, az Uz Bence, a Kopjafák, a Székelyek, a Havasok könyve, amelyekben nagyon sok rákosi vonatkozást lehet találni. Helyeket, helyzeteket, hősöket, személy- és fölrajzi neveket, eseményeket azonosíthatunk még az 1935-ben megjelent Az én népemben is. Az Ezer lej c. novella színhelye a régi kőbánya, tragikus sorsú főszereplője Szőcs Gór István volt. Az Erdély c. novellából a Gyerkó és Antal Andrásné neve a faluban ma is élő. Megjelenik itt Mátéfalva, a községhez tartozó kis román település neve is. Ide kötődik a Kopjafák kilencedik, egyik legtragikusabb története, amelyikben a szegény ember hazalopja halott feleségét Rákosra. Nyirőék a gyerekek iskoláztatása miatt költöztek fel Székelyudvarhelyre. Alsórákos adott otthont évekig az írónak, ő viszont a művészet régióiba emelte az ottani világot. A falu nem felejti azokat az éveket: az utca, amelyben laktak, a Nyirő József nevet viseli, emlékező plakett áll a Bedő-házon is. Köszönöm Hegyessy Ildikó és Esztergáros Mária rákosi magyartanároknak, Esztergáros István középiskolás tanulónak, hogy segítettek az emlékezésben.

HIRDETÉSEK

4

SZÉKELYFÖLD

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

II. évfolyam 16. szám

Lakásosztogató a holdudvarnak
Újabb lakásmutyizásra derült fény a napokban: a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal Csíkszeredából érkezett munkatársa jogtalanul él a Tábor utcai nyugdíjasoknak fenntartott tömbház egyik lakrészében.
SZÉKELYUDVARHELY

BAL Á ZS ÁRPÁD
balazs.arpad@szekelyujsag.ro

Magyar Polgári Párt helyi szervezete felháborítónak és megdöbbentőnek tartja, hisz nem első eset, hogy Bunta Levente polgármester holdudvarában újra megismétlődik a lakásosztási panama, hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón. Évekkel ezelőtt maga a polgármester került a lakásvásárlás érdekes történetébe, a mai napig nem jelent meg vagyonnyilatkozatában, hogy ő

A

lenne a tulajdonosa, annak a kertes háznak, amit állítólag megvásárolt. Utána a

polgármester kabinetfőnöke, Farkas György lepleződött le, hogy jogtalanul,

hamis papírokkal akart lakáshoz jutni. Újabban Karda Emese, a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatója részesült főnöki kedvezményben, miközben a nyugdíjasok éveket várnak egy ilyen lakásra. Mi több, a szóban forgó lakrészt a polgármesteri hivatal költségén újították fel, ráadásul különböző szolgáltatásokat is fizet a hivatal. Még itt sem áll meg a felsorolás, mert a polgármester fiatal sofőrje is a nyugdíjasok tömbházában kapott szolgálati lakást. A Tábor utcai két tömbház rendeltetése a nyugdíjasok kiszolgálása lenne, a tetőtérbe épített lakásokkal a színház munkatársai rendelkezhetnek, egy korábbi önkormányzati rendelet alapján. A törvényeket felrúgva, Székelyudvarhelyen Bunta Levente úgy osztogatja a lakásokat, mintha a saját tulajdonába tartoznának. A Magyar Polgári Párt a következő tanácsülésen számon fogja kérni a történteket, hangzott el a tájékoztatón.

Borboly plakáton „avatott”
Amint Hargita megyében sokfelé, Csíkszeredában is Borboly Csabát lejárató fekete-ciklámen-fehér színű plakátok jelentek meg, amelyek egy március 30-án létrehozott honlapra is felhívják a figyelmet. A plakátok, valamint a honlap egyértelműen Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét parodizálják.
CSISZÉR LÓRÁNT
csiszer.lorant@szekelyujsag.ro

Tulipániáda
Hetek óta folyik a háttérmunka, hogy ki legyen Szentegyházán az RMDSZ biztosan nyerő polgármesterjelöltje a helyhatósági választásokon. Olyan lett a falu-város, mint egy megbolydult kas, miután kiderült, hogy a jelenlegi polgármester, Burus Mária Ella nem indul.
UDVARHELYSZÉK

AMBRUS ANDRÁS
ambrus.andras@szekelyujsag.ro

„Szalagot vásárolok ipari mennyiségben!”, „Felavatnivalót keresek!”, „Ígérem, ez is fel lesz avatva!” vagy „Ti fizettétek, én felavattam!” feliratokat tartalmazó falragaszok mindegyikén a tanácselnök neve és felismerhető körvonala mellett a nemrég létrehozott honlap címe is szerepel. Az ötlet kitalálójának személye nem ismert. Olyan vélemények is elhangzottak, hogy Borboly személyes részvétele sem kizárt az esemény kapcsán, mint saját propaganda. Ezt fejezi ki az internetes hírportálok kommentárjaiban megfogalmazott vélemény is amely kifejti, hogy „a negatív reklám is reklám”. Borboly Csaba személyes véleménye szerint, amelyet blogbejegyzésében is megfogalmazott, a plakátok és a weboldal egyértelműen lejárató kampány,

A

bár elismeri a készítők ötletességét, amit a www.felavattam.ro facebookos lájkolásával is kinyilvánított. „A családomat ért folyamatos támadások, feljelentések után én már semmin sem lepődöm meg. Kicsit örvendek is annak, hogy a Székelyföld elmúlt négy évi teljesítményét, munkáját lejárató kampányban új, a korábbinál ötletesebb elemek jelennek meg. Annyit kérek ezektől az ismeretlen, név nélküli uraktól, hogy nagyon azért ne nézzék le a Székelyföld, Hargita megye lakosságának, vállalkozásainak és önkormányzatainak teljesítményét. Nem szép arra az asztalra piszkítani, ahonnét az ember enni kap. Remélem azt is, hogy lesz annyi könnyed önkritikája a weboldal készítőinek, hogy saját maguk teljesítményének bemutatásához legyártják a nemcsinaltunksemmit.ro weboldalt” – áll Borboly Csaba legújabb bejegyzésében, valamint Facebookoldalán.

H

ivatalosan még egyetlen párt sem állított jelöltet, de a „gyomrozás” napi téma lett a településen. Kiderült, a tulipánosoknál is több irányzat létezik, ezért belső választásokat szorgalmazott minden csoport, abban a reményben, hogy az ő jelöltjük lesz a végső győztes. A tulipánosok akkor kaptak észbe, amikor kiderült, hogy a belső választásokon megméretteti magát Rusz Sándor korábbi polgármester is. Sőt, a volt független hajlandó az RMDSZ színeiben indulni – na, ettől emelkedett igazán a jelöltállítási láz. Minden jelölt aláírást gyűjtött. Eldöntötték, megvédik a mundér becsületét, az asszony helyett a férjet, Burus Tibort indítják a belső választásokon. De nem jött össze a megtervezett forgatókönyv, mert miután megszámolták az urnákba bedobott 1200 szavazatot, kiderült, Burus alig kapott 400-nál többet. Azt mondják, nem volt világos az emberek előtt, hogy kire vagy mire kell szavazni. Tehát lefu-

tott egy előválasztás, a jelölt egyedül indult, és második lett. Mi a teendő ilyenkor? Senki nem tudja. Ilyen még nem történt a helyi szervezet életében. Újabb jelöltet kell keresni, s mindjárt itt vannak a helyhatósági választások.

II. évfolyam 16. szám

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

SZÉKELYFÖLD

5

A közösség érdekeit követve
Bemutatjuk a Magyar Polgári Párt kézdivásárhelyi és makfalvi polgármesterjelöltjeit

Kitartás és összetartás kell
Beszélgetés Rácz Károllyal, Kézdivásárhely jelenlegi elöljárójával, a Magyar Polgári Párt (MPP) polgármesterjelöltjével.
CSONT ZSUZSA
csont.zsuzsa@szekelyujsag.ro

Kimozdulni a csalódottságból
Márton Zoltán, a TOK igazgatója a Magyar Polgári Párt makfalvi polgármesterjelöltje.
JENE Y IST VÁN
jeney.ist van@szekelyujsag.ro

– A 2008-as helyhatósági választásokon MPP-színekben indult a polgármesteri székért. Miért a Polgári Párt mellett foglalt állást?
– Az MPP a polgári értékrendet képviseli, a polgárosodást szeretné elérni Székelyföldön és Erdélyben. A magyar polgári városi kultúra sajnos kiveszőben van. A polgáriasodás erős középosztályt jelentett, egy olyan társadalmat, amely tehetős, kiáll magáért, az elveit nem tagadja meg és képes változtatni a sorsán.

– Mi motiválja Márton Zoltánt, hogy megcélozza ezt a tisztséget?
– Mondhatni elég meglepő fordulat az életemben ez a próbatétel. Negyvenhárom évesen, 16 év szervezői, vezetői tapasztalattal a hátam mögött úgy érzem, hogy nem a sors kísértése ilyen feladatot vállalni és a Magyar Polgári Párt helyi szervezete is ebben a hitemben erősít. Sokan kérdezik, miért nem jó nekem a Teleki Oktatási központot igazgatni? Annak idején, amikor elődöm, az intézmény alapítója, Bíró István halála folytán rám szakadt a központ vezetése sokan azt hitték, hogy ezzel befellegzett a Telekinek, mert olyan fiatalon és olyan tapasztalatlanul ez szinte természetes lett volna. Óriási feladat és kihívás volt az intézményt nem csak fenntartani, de komolyan felfejleszteni. Sikerült ez, mert szeretem a kihívásokat. Most, amikor a Telekiben nagyjából elvégeztem, amit el szerettem volna végezni s amire ígéretet is tettem, a helyzet hasonló. Sokan azt mondják, hogy esélyem nincs egy atyafiságokra és ismeretségekre alapuló közösségben „jövevényként” választást nyerni. Ezért még serkentőbb a kihívás ráadásul kitűnő munkatársaim vannak. Adott a feladat, adva van a csapat és a tettvágy valamint a korábbi vezetés hibáiból merített „Többet ésszel, mint erővel”. Ennek jegyében méretkezünk meg június 10-én.

úgy fogalmaznak Kézdivásárhelyről, hogy az a hely, ahol a legendák születnek. Nagyon jóleső érzés ilyen visszajelzéseket hallani mindarról az erőfeszítésről, amit az elmúlt 4 évben tettünk.

tot. Mivel győzi meg potenciális választóit, hogy egyáltalán elmenjenek szavazni?
– Ez a legnehezebb feladat. A reményvesztetteket megszólítani, illetve nem csak megszólítani, hanem kimozdítani csalódottságukból. A jobb és szebb jövő reményét jobbára azok űzték el, akikre az erdélyi magyarság évtizedekig sorozatosan leadta voksát. A csalódottság nem eső, hogy az égből hulljon, hanem egy okozott állapot, amelynek oka az ország, a megye és a települések vezetői és összehangolt dilettantizmusuk.

– Milyen a hangulat Kézdivásárhelyen a választások közeledtével?
– Az általános hangulat lesújtott, hiszen a kiábrándultság jellemzi. Ez abból a közvélemény-kutatásból is kiderül, amelyet nemrég végzett el az önkormányzat. Ezt hamarosan szeretnénk megismételni, hogy tudjuk, milyen irányba halad az önkormányzat munkájának megismertetése a város polgáraival. Nagyon nagy azoknak az aránya, akik nem hajlandók részt venni a helyhatósági választáson. A kormány politizálása az elmúlt időszakban teljes mértékben kiábrándította őket. Mindenképp meg kell értessük mindenkivel, hogy a város érdekei sokkal fontosabbak számunkra, mint a kormány érdekei. Meghatározóbb lehet Kézdivásárhely számára egy helyhatósági kampány, mint egy országos választás.

– MPP-s polgármesterként voltak-e nehézségei, érte-e negatív megkülönböztetés hivatali ügyek intézésekor?
– Mindenképp ért, főként, ha RMDSZ-es hivatalnokokkal kellett tárgyalni. A minisztériumba való befurakodásuk révén nehezítették meg a feladatunkat, főként nagyobb projektek kivitelezésében. A Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztériumnál, a Környezetvédelmi Minisztériumnál, a Kulturális Minisztériumnál buktak el projektjeink, amelyek a város érdekeit szolgálták volna.

– Közpénzek herdálása, korrupció, nem csak Makfalvára jellemző, lehet változtatni?
– Ez egyik legfőbb célkitűzésünk. A példa kedvéért nem tartjuk elsődlegesnek Abodban Szolokmában és Cséjében is majd 500.000 lejekért parkokat építeni. Ha olyan vezetők vannak ebben az országban, akik az elszegényedett erdélyi falvainkban tájidegen és aránytalanul nagy összegeket felemésztő parkokat erőltetnek ránk, és ezeket az embereket vagy csatlósaikat mi megint helyzetbe juttatjuk, akkor nagy bajok vannak. Hosszas lajstroma van az ehhez hasonló eseteknek a községünkben és a környékünkön. Van elképzelésem arról, hogy miért volt égetően szükség ezekre a munkálatokra és az újságok bűnügyi rovatai is erősítik bennem az elképzelés helyességét. Az MPP és személyem egy teljesen más szemlélet képviselői vagyunk, mint ami most uralja a községet. Mindent öszszevetve, én azt tudom mondani, hogy képességeim és kapcsolati tőkém révén egy önmagát és másokat tisztelő, érdekeit ismerő és azokat megvédeni is hajlandó közösséget próbálok majd kovácsolni. Ha a Küküllőmentén több olyan polgármester lesz, mint a gyulakutai MPP-s polgármester, akkor a terveink átléphetik településeink határait.

– Miért döntött úgy, hogy ismét versenybe száll a polgármesteri tisztségért?
– Egyrészt kollégáim felkérésére döntöttem így, másrészt az elmúlt 4 év tevékenysége rengeteg olyan kezdeményezést foglal magába, amelyeket feltétlenül folytatni kell. Olyan munkák kezdődtek el, amelyek folytatása hiányában a város nagyon fontos fejlődési lehetőségektől esik el. Ilyen például az a hosszú távú projekt, amit az ipari park megépítése és betelepítése jelent a város számára, ez egymagában meghatározó lehet Kézdivásárhely gazdasági fejlődésében. De beszélhetünk a hosszú távú turisztikai fejlesztésről is, a térség népszerűsítéséről, vagy arról az első építészeti műhelyről, amelyre nemcsak helyi szinten, hanem az országból, a nagyvilágból is érkeztek visszajelzések. Többek között a román nyelvű újságok is

– Mit üzen a kézdivásárhelyieknek?
– Kitartást és összetartást kérek tőlük azért, hogy a városban lehessen minden tenni akaró embert előbbre juttatni. Minden olyan civil szervezetet segíteni, amely a településért akar dolgozni, minden olyan önkéntes tevékenységet támogatni, amelyre eddig nagyon kevés példa volt és mostanában egyre többet látni. Ez a jelenlegi városvezetés mellett lehetséges. Bízom benne, hogy ezt nagyon sokan megértik és tudják, főként azok, akik már felkerestek bármilyen ötlet megvalósítása kapcsán, mert minden bizonnyal támogatókra találtak a városvezetésben és a személyemben.

– Jó gazda vagy politikus a polgármester? Mennyire tartja politikai funkciónak a polgármesterséget?
– Az én véleményem az, hogy az országos politikában is ritka az igazi politikus, inkább csak pojáca a zöme, a polgármestereket politikusnak csúfoni szerintem egyenesen nevetséges. Hogy a falu érdekében kénytelen-kelletlen érintkezniük kell magukat politikusnak mondó emberekkel, az kétségtelen, de úgy vélem ettől még ők maguk nem válnak politikussá. Persze tudnék kivételeket is mondani, de azok csak a szabályt erősítik.

– Kiábrándultság jellemzi a közhangula-

6

SZÉKELYFÖLD

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

II. évfolyam 16. szám

Bejegyezték a Székely Liba Kft.-t
Bejegyezték a Székely Liba Kft.-t, székhelye Nyujtód, itt hozzák létre a keltető rendszert is a Nyujtódi Gazdakör által bérelt területen. A keltetés 2-3 héten belül elindul, az első rend pipe 28 nap alatt kel ki. Ezeket négy hétig előnevelik, majd kihelyezik háztartásokba, és kilenc hét múlva vásárolják vissza.
KÉZDIVÁSÁRHELY

CSONT ZSUZSA
csont.zsuzsa@szekelyujsag.ro

libatenyésztés nagyobb érdeklődésnek örvend, mint amekkorára számítottak, az igénylés már most meghaladta az 150 ezres állományt – ismertette lakossági fórumon Fetser

A

Norbert magyarországi befektető, Rácz Károly, Kézdivásárhely polgármestere és Lukács László alpolgármester. A vállalkozó és az elöljárók pénteken, április 13án Kézdivásárhelyen, Oroszfaluban és Nyujtódon tartottak lakossági fórumot. Fetser Norbert elmondta: a liba- és kacsatenyésztést szeretnék újrahonosítani vidékünkön. Magyarországon hagyománya van, a szükséges feltételek pe-

dig nálunk is adottak. A keltetés beindulásával szakembereket, például állatorvost is hoznak az anyaországból, akik biztosítják a szakmai segítséget. Lényeges, hogy a szárnyasokat fertőtlenített helyiségben helyezzék el, április és november között fűtés nem szükséges, csupán télen. Az elhullás maximálisan 3% – mondta a szakember. Hozzátette: ez az állattenyésztésnek egy olyan ága-

zata, amelyből odafigyeléssel meg lehet élni. Ha idén sikeres évet zárnak, terveik szerint egy takarmánykonyhát is felállítanak, és a takarmányt a helyi gazdáktól vásárolják fel. Ezt egyelőre kifizetődőbb Magyarországról behozni. A távolabbi tervek szerint egy vágópontot is létrehoznak, amellyel komplex lesz a tevékenység a keltetéstől a feldolgozásig.

Örmény nemzeti est
Örményország magával ragadó világába nyerhettek betekintést az érdeklődők a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület szervezésében április 12-én. Az egyesületnél már több mint két hónapja önkéntesként tevékenykedő Gayane Asatrya örmény lány saját hazájának szépségeit Fedezzük fel Örményországot című előadásában mutatta be a Vigadó kistermében.
KÉZDIVÁSÁRHELY

Aláírták a szerződést
A kézdivásárhelyi Benji Állatvédő Egyesület elnöke, Kovács Etele és Rácz Károly, a céhes város polgármestere sajtótájékoztató keretében írták alá az önkormányzat és az egyesület partnerségi szerződését április 18-án.
KÉZDIVÁSÁRHELY

FE JÉR MELINDA
fejer.melinda@szekelyujsag.ro

FE JÉR MELINDA
fejer.melinda@szekelyujsag.ro

szerződés egy hosszú távú együttműködést jelent a kóbor kutyák helyzetének megoldására, illetve a házi kedvenceknek is oktatást, egészségügyi ellátást biztosítsanak. A dokumentum megerősíti a volt IFET mögötti telken a menhely létrehozását, illetve az önkormányzat 50 ezer lejes támogatását.

A

„Jelentős előrelépésnek számít a szerződés aláírása, hisz a városban sok ilyen jellegű kezdeményezésre volt már példa, de egyik sem jutott el erre a szintre. A helyi önkormányzat segítségével valóra válthatjuk terveinket. A programunk nemcsak a menhelyről szól, hanem több szolgáltatást magába foglaló intézményről, egy komplex rendszerről orvosi rendelővel, kutyafuttatóval, állatrendőrséggel ellátva” – ismertette Kovács Etele.

z előadás két nyelven folyt, Gayane angolul mesélt, amit Derzsi Katalin, a projekt mentora fordított magyarra a jelenlévőknek. Gayane nagy szeretettel beszélt hazájáról, ismertette az örmény nyelvet, kultúrát, a hagyományokat, illetve az ünnepeiket. Számunkra különös módon az örmények a karácsonyt január 6-án tartják, és azon a héten házuk mindenki számára nyitva áll, disznóhús helyett pedig halat esznek rizzsel. A nők napját ők is március 8-án ünneplik, viszont a férfiak egy hónapon át ajándékokkal lepik meg nő rokonaikat, kedvesüket. A közönség megkóstolhatta az örmény konyha ízeit, a finomságokat

A

Gayana készítette, de az örmény zene és tánc világába is betekintést nyerhettek az est végén. „A múlt hónapban egy lett nemzeti estet tartottunk, május 3-ára pedig egy török estet szervezünk. Fontosnak tartom más nemzetek kultúrájának megismerését, más nemzetiségű emberekkel együtt dolgozni, tapasztalatainkat megosztani. Ezért is indítottuk el ezt a rendezvénysorozatot. Mivel Székelyföldön, azon belül Kézdivásárhelyen rengeteg örmény élt, illetve leszármazott él ma is, ezért a kultúránk hasonló az örményekével. Gyergyószentmiklóson örmény katolikus templom is található, a pappal fel is vettük a kapcsolatot, aki nagyon szívesen fogadja Gayanet” – mondta Ráduly Attila, az egyesület elnöke.

II. évfolyam 16. szám

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

SZÉKELYFÖLD

7

Csíksomlyóra igyekvők, figyelem!
Megvan a pontos programja az idei csíksomlyói búcsúnak. Az idei zarándoklat május 25-én, pénteken 19 órakor misével kezdődik, a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás lesz. Május 26-án, szombaton reggel 7 és 8, valamint este 7 órakor lesznek misék. A papi kordon fél 11-kor indul a kegytemplom előtti térről a szentmise helyszínére, a Kis- és Nagysomlyóhegy közötti nyeregbe.
CSÍKSZÉK

SZÉKELY ÚJSÁG
szerkesztoseg@szekelyujsag.ro

z ünnepi búcsús szentmise fél 1kor kezdődik a Hármashalomoltárnál. A szentmise szónoka Tempfli Imre, a németországi Kirche in Not/ Ostpriesterhilfe katolikus nemzetközi segélyszervezet osztályvezetője, a Stuttgarti Magyar Katolikus Egyházköz-

A

ség plébánosa. Ezt követően a kegytemplomban délután 5 órakor csángómise lesz, és este 7 órakor kezdődik a pünkösdelőesti szentmise, melyet reggelig tartó virrasztás követ. Május 27-én, vasárnap, pünkösd ünnepén a szentmiséket reggel 7-kor, 8-kor, fél 11-kor és este 7 órakor tartják. Május 28-án, hétfőn, pünkösd másodnapján a szentmisék a kegytemplomban 8-kor, fél 11-kor és este 7 órakor

Városi konyhakert
Többnyire tömbházlakók igényeltek területet a gyergyószentmiklósi konyhakertből, 32 család fog veteményezni a Makkos utcai területre, melyet az önkormányzat bíztosít számukra. A városvezetés a kisközösségek összekovácsolódására számít ezáltal, ugyanakkor a családoknak segítég lenne, ha a friss zöldségeket nem kellene megvásárolni.
GYERGYÓ SZENTMIKLÓS

ROK ALY ELVIRA
rok aly.elv i ra@szekely u j sag. ro

M

últ hét végén szemügyre vehették a városi veteményeskertet azok a városlakók, akik igénylésüket letették a polgármesteri hivatal-

ban, a helyszínen megtartották az első találkozót. A Makkos utcában található 20 áras területet 32 felé fogják osztani, ami azt jelenti, hogy egy személynek 30 négyzetméter jut. A területet nemrég vásárolta az önkormányzat, a városi focipálya környékére elképzelt sportbázis egyik bejárata lenne a későbbiekben, addig is hasznos rendeltetést találtak neki. Az igénylők kertészeti szaktanácsadásban is részesülnek majd, hogy szakszerűen termeszthessék konyhakerti növényeiket. Nagy Zoltán alpolgármester elmondta, az önkormányzat bekeríti és díjmentesen biztosítja a területet, az öntözéshez szükséges vizet, ugyanakkor felszántja és fellazítja a földet, a többi az igénylők dolga lesz. A tavaszi gazdanap alkalmával egy kezdő palántacsomagot is kapnak majd a kertészkedők a polgármesteri hivataltól. A veteményezés kezdetéig elkészül egy keretszabályzat is, amely az igénylők kötelezettségeit is tartalmazni fogja, egyebek mellett azt, ha valaki nem gondozza a parcelláját, néhány felszólítás után elveszíti.

Nem meglepetés
ÁRUS ZSOLT, MPP HARGITA MEGYEI KÉPVISELŐ GYERGYÓSZÉK

Aszfalt a Kápolna utcára
BARABÁS -PÁL HA JNALK A GYERGYÓSZENTMIKLÓS Nagyszabású felújítás kezdődik nemsokára Gyergyószentmiklóson a Kápolna utcában. A vízvezetési munkálatok lejárta után aszfaltszőnyeget kap az utca egy része és a többit is járhatóvá teszik. Az utcalakók korábban saját erőből építették ki a szenny-

vízvezetéket, ezért kerültek most előnyös helyzetbe. Rövidesen hozzálátnak a felújítási munkálatokhoz a Kápolna utcában. A vízvezetékrendszer kiépítése után az utca bejáratától a Varga Katalin utcáig új aszfaltszőnyeg borítja majd az utcát. A Varga Katalin utcán túl pedig útalapot építenek, amit a későbbiekben asz-

faltoznak. Mezei János polgármester elmondta, most az a fontos, hogy az utca lakói beköttessék házaikba a kiépített közműrendszereket, a víz- és szennyvízrendszert is, hogy az újonnan lerakandó aszfalt minél tovább érintetlen maradjon. Májusig kellene letegyék tehát a Kápolna utcabeliek a kéréseket a vízvezetési munkálatokra. A vízhálózat-építést pályázati forrásokból fedezi a város, az aszfaltozás ára a helyi költségvetést terheli.

Ma reggel mikor beértem a munkahelyemre (elektronikus) levél várt a megyeházáról. Az áll benne, hogy szívesen látnak ma reggel fél tízkor a megyeházán, a képviselőtestület rendkívüli ülésén. Ha azonnal autóba ültem volna, akkor még talán beérek, de mi értelme lett volna az egésznek, hisz a 174 oldalas ülésanyagot út közben igen nehéz lett volna áttanulmányozni. Tehát nem mentem, beírtak bizonyára igazolatlan hiányzónak. Pedig mindez másképp történik, ha méltóztatnak bár tegnap délután küldeni a meghívót. Mindemellett nem lep meg, s gondolom az olvasót sem lepi meg, hogy ez így történt. Borbolyisztánban ez így szokás, nincsenek véletlenek, csak szándékos rosszindulat. Hogy el ne feledjem: napirenden a költségvetés módosítása szerepelt, lényegében a kormánytól a választások alkalmából kiosztott kampány-pénzek elosztása volt a téma. Ugye az sem lep meg senkit, hogy a gyergyószentmiklósi jégpálya javítására egy bani sem jutott a szétosztott 6,4 millió lejből?

8

SZÉKELYFÖLD

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

II. évfolyam 16. szám

13 székely halt meg a Titanicon
Az 1912-ben elsüllyedt Titanic luxusgőzös fedélzetén 14 székely férfi is szolgált, közülük csak egy élte túl a katasztrófát, a tusnádi születésű Jováki Ferenc. A székely fiatalemberek kálváriájáról a gyergyószentmiklósi Bencze Géza bácsi szerzett tudomást, akit 1936 őszén megharapott egy veszett kutya, és ezért Bukarestbe került kezelésre, ahol őt egy tusnádi származású székely család vette pártfogásba.
ZSIGMOND AT TIL A
zsigmond.attila@szekelyujsag.ro

kkor tudta meg, hogy a Sántha család egyik gyermeke is odaveszett a Titanicon. Az 1800-es évek végétől egyre több székely mesterember ment el a román fővárosba szerencsét próbálni, né-

A

hány esztendő múlva a bukaresti iparosok nagy része székelyföldi mesteremberekből állott. Európa nagyvárosaiban segédtüzelőket toboroztak különböző nagy hajókra – köztük az akkor elkészült Titanicra is –, a segédtüzelők pedig nem kellett jegyet vegyenek, kosztot kaptak, így ingyen juthattak át Amerikába – mesélte Bencze Géza bácsi. A jobb életben reménykedő székely legények alig várták, hogy munkába állhassanak a luxushajón és az óceánon átkelve Amerikába érjenek. Csakhogy nem így történt, a Titanic jéghegynek ütközése idején mind a 14-en a kazánoknál voltak, közülük csak egy maradt életben, Jováki Ferenc, ő számolt be a társai tragédiájáról – magyarázta a gyergyószentmiklósi bácsi. A 100 évvel ezelőtt történt tragédia színhelyére elsőnek a Kárpátia nevű gőzös sietett, amelynek orvosa Lengyel Árpád volt, aki talán találkozott is a székely túlélővel. Az 1523 odaveszett utast a krónikák név szerint említik, de a legénység 688 vízbe fulladt emberéről kevés adat van.

Indul a 3D-s mozi
Nemsokára elindul Kovászna megye egyetlen 3D-s mozija Kézdivásárhelyen. Május 15-től ezért a minőségért már nem kell a szomszédos megyékbe utazni, a kézdivásárhelyi Petőfi moziban is elérhető lesz.
KÉZDIVÁSÁRHELY

FE JÉR MELINDA
fejer.melinda@szekelyujsag.ro

A Civil szervezetek együtt
A salzburgi Osztrák-Magyar Társaság és a kézdivásárhelyi Nők Egyesülete között született együttműködési szerződés március végén. Az ausztriai társaság sokat hallott a Nők Egyesületéről, munkájukról, és szerették volna megismerni az alakulatot.
KÉZDIVÁSÁRHELY

CSONT ZSUZSA
csont.zsuzsa@szekelyujsag.ro

M

eghívásukra érkezett Salzburgba Fülöp Magdolna elnök. Mint elmondta: a százfős találkozón többek között polgármesterek, politikusok, feltalálók, vállalkozók vettek részt, és mindenki bemutatta tevékenységi területét. A Nők Egyesülete és a salzburgi Osztrák-Magyar Társaság közötti együttműködési szerződést az alakulatok

vezetői, Fülöp Magdolna, illetve Homolya Zsófia írták alá. Ezzel az ausztriai társaság tagja lett a kézdivásárhelyi alakulat. Terveik szerint közös programokat szerveznek majd, illetve együtt dolgoznak ki projekteket, közösen pályáznak. Az eddigi megbeszélések szerint az osztrák csoportosulás idén októberben érkezik hazánkba, így Kézdivásárhelyre is, fogadásukra kulturális programmal készül a Nők Egyesülete – számolt be Fülöp Magdolna.

z április 2-6. között tartott Iskola másként program keretében a mozi eddig rekordszámú, azaz 1286 óvodást és iskolást fogadott. Ezért Costantin Pătru, a mozit működtető vállalkozó úgy döntött, iskolás és óvodás csoportoknak kérésre, programtól független bármikor ingyen levetítik a kiválasztott filmet. „Már megvásároltuk a 3D-s szemüvegeket, és természetesen ingyen vetítjük továbbra is a klasszikus és a 3D-s verziót is. Mindamellett, hogy az Iskola másként program keretében rengeteg látogatója volt a mozinak, öröm volt nézni, hogy a gyerekek jól szórakoztak, egy-egy jelenetet meg is tapsoltak. A Polgármesteri Hivatallal kötött szerződés értelmében a mozi működtetése a városnak nem kerül semmibe, ellentétben Kovásznával, ahol a város költségvetéséből 500 ezer eurót különítettek el a mozi modernizálására és beindítására. Kézdivásárhelyen nem az önkormányzatot terheli a mozi köz-

költsége, az alkalmazottak bére, vagy a mozi fenntartása és működtetése. Számomra a legfontosabb a szerződésben előírtak betartása, másodlagos az ebből egyelőre csekély jövedelem” – mondta el lapunknak a bérlő.

II. évfolyam 16. szám

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

SZÉKELYFÖLD

9

Közösségépítő Tusnádfürdő
Közel kétszázan voltak kíváncsiak hétfő délután Tusnádfürdőn a Közösségi Házban az Albert Tibor polgármester által tartott évi beszámolóra.
CSÍKSZÉK

CSISZER LÓRÁNT
csiszer.lorant@szekelyujsag.ro

E

zúttal nemcsak az utolsó évet, hanem az elmúlt négy esztendőt is értékelte az elöljáró, érintve a településen történt megvalósításokat, a folyamatban lévő beruházásokat és a hoszszú távú terveket. A találkozó helyszíne is a megvalósítások közé tartozik, hangsúlyozta, hiszen a tusnádfürdőiek hosszú évek óta vártak erre a közösségi épületre – amely korábban kazánház volt –, ahol találkozni tudnak, amely összekovácsolja őket. A felsoroltak között volt az indulásra váró wellness-központ, amelytől sokat várnak a helybéliek. A polgármester beszélt a csatornahálózat kiépítéséről, a folyamatban lévő vízhálózati munkálatokról, az utak, sétányok feljavításáról. Fontosnak tartja egy új városháza építését, a kemping és a régi fürdő területének

visszaszerzését is. Sokat beszélt a turisztikáról, a település jótevőjéről, hiszen Tusnádfürdő megmaradása, jövője ebben rejlik. Kiemelte a kiállításokon való közös részvételt a turisztikai egyesületekkel és a sípálya közös működtetését, nem utolsósorban pedig a nagy sikernek ör-

vendő gasztronómiai napokat. Szó esett még a helyi kulturális egyesületek, az egyházak, a tűzoltóság támogatásáról, a sportcsarnok működtetéséről, a focipálya felújításáról. A felsorolásba belekerült még az óvoda új épülete, a kerti játszótér kialakítása, az új könyvtár működte-

tése, az idősek köszöntése és a negyedévenként megjelenő városházi lap ingyenes kiadása. Nem volna teljes a kép a testvérvárosi kapcsolatok megemlítése nélkül. Meg is jegyezte egy felszólaló, húsz évig szunnyadott a város, négy éve pedig életet leheltek bele.

XXIV. Tavaszi Emlékhadjárat
Közép-Európa legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénysorozatára, a XXIV. Tavaszi Emlékhadjáratra idén március 31-e és április 8-a között került sor, a Magyar Hagyományőr Világszövetség rendezésében. Mintegy 100 lovas hagyományőrző – jórészt huszárok – és gyalogos katonák járták be az 1849-es dicsőséges Tavaszi Hadjárat útvonalát 35 település érintésével, Magyarországon és Felvidéken.
UDVARHELYSZÉK

Őrült aszfaltozás Keresztúron
BAL Á ZS ÁRPÁD
balazs.arpad@szekelyujsag.ro

AMBRUS ANDRÁS
ambrus.andras@szekelyujsag.ro

programsorozaton ott volt a húsztagú szentegyházi huszárcsapat is Sándor Péter kapitány vezetésével, akik „hősiesen” küzdöttek a tápióbicskei és az isaszegi csatában az ellenséggel. Az Emlékhadjárat útvonalán koszorúzási ün-

A

nepségeket, történelmi előadásokat, népzenei és néptáncműsorokat, rockkoncerteket, huszárkonyha főzőbemutatókat, zenés katonai hagyományőrző parádékat szerveztek, amelyeken gyalogsági alakulatokkal, tüzérséggel és még több lovassal gyarapodott a résztvevők száma. A Tavaszi Emlékhadjárat résztvevői saját korhű ruházatukkal, felszereléseikkel és történelmi fegyvereikkel idézték fel a magyar

történelem egyik igen jelentős katonai sikereket felmutató hadi eseménysorozatát. A szervezők szándéka szerint az Emlékhadjárat-sorozat hozzájárul a történelemszemléletű gondolkodásmód erősítéséhez és a kiterjedt nemzetközi ismeretségek révén az európai kulturális kapcsolatok erősödéséhez is. A szentegyházi huszárok utaztatását a magyar Szerencsejáték Zrt. támogatta.

UDVARHELYSZÉK Az őszön elkezdték, de a beálló tél miatt csak most fejezik be a Kertek utca felének (!) felújítását. A szóban forgó utca református templom felőli bejáratáról van szó, mintegy 60 méterről. A helybéliek nem értik, miért csak az utca felét újítják fel, de a válasz minden bizonnyal az, hogy ennyire volt pénz. S hogy miért mostanra van időzítve? Közeleg a kampány. Az utca egyik lakója nemtetszésének adott hangot: a macskakövet ugyanis felszedik, helyette pedig aszfaltot tesznek, pedig a macskakő volna a szebb és autentikusabb, ami ráadásul környezetbarát is, engedi lefolyni a vizet, lélegezni a talajt.

10

SZÉKELYFÖLD

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

II. évfolyam 16. szám

Az Urbana Rt. álláspontja
*ANRSC–2011. NO VEMBERI ADATOK ( WWW.ANRSC.RO)

csapatának a fizetése.” Mert 2500x800= 2 000 000 lej, míg az előterjesztett anyagban a személyzeti költség 1 286 623 lej az 54 alkalmazott részére, amiből 647 433 lej a tényleges bér, a többi a vele járó illetékek. Ami a rendszer állapotát illeti, azt határozottan visszautasítom, hogy az „egy tákolmány” volna és „nem fenntartható”, mivel a város távhőigényének 2/3át modernizált hőközpontokban állítjuk elő és a hálózatnak is több mint a fele fejújított. A cikk végén feltett kérdésre: „meddig?”, a válasz egyszerű: amíg megvalósul egy minőségi távhőszolgáltató rendszer, egyéni méréssel és szabályozhatósággal, ami olcsóbb lesz, mint az egyéni kiskazánban előállított hőenergia, mert nem a dráguló földgázból, hanem a vidékünkön bőségesen levő fahulladékból állítja elő a hőenergiát.
Ráduly Mihály

A Székely Újság 11. számában megjelent „Papíron nyereséges, a valóságban veszteséges” cikk címének állítása nem felel meg a valóságnak, mivel a hőenergia árát – ugyanúgy, mint szerte az országban – a város önkormányzata hagyta jóvá, meghatározva a lakossági árat is. Tehát kötelezi a vállalatot, hogy a lakosságnak olcsóbban adja a hőenergiát, átvállalva a különbözet kifizetését.

K

övetkezésképpen az ártámogatás nem a vállalatnak, hanem a lakosságnak szól, a jogi személyeknek a hőenergiát a teljes áron számlázzuk. A Székelyudvarhelyen érvényes ártámogatás nem különbözik az ország

más településén alkalmazottól, összehasonlításként az alábbi táblázatban feltüntettem a bukaresti és több erdélyi település adatait. Ez a támogatás hasonló, csak más formájú, mint a gáz lakossági ára esetében alkalmazott árszabályozás, ami sze-

rint pl. februárban a gáz szabadpiaci ára 168,63 lej/MWh volt, míg a lakosság 96 lej/MWh-t fizetett. Nem felel meg a valóságnak az az állítás, miszerint: „A közel 2500 fogyasztónak 2011-ben családonként 800 lejbe került a vezérigazgató és

----A Székely Újság szerkesztősége továbbra is fenntartja véleményét, miszerint a trükközések ellenére a székelyudvarhelyi Urbana Rt. csak papíron nyereséges, a valóságban veszteséges, hiszen a támogatás az adófizetők pénzéből jön. Ha nem ez lenne, akkor a cég már rég bezárta volna kapuit. A fizetésekről, az évi prémiumokról nem vitatkozunk, hiszen az önöktől kapott anyagból dolgoztunk. Lelkük rajta, önök tudják!

Csomád–Bálványos turizmusfejlesztési társulás
Jóváhagyta a csíkszeredai bíróság a Csomád–Bálványos Közösségek Közti Turizmusfejlesztési Társulás bejegyzését. A társulás tagjai: Hargita Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa, továbbá Csíkkozmás, Tusnád, Tusnádfürdő, Sepsibükszád és Bálványos–Torja önkormányzata.
CSÍKSZÉK

z egyesület céljai között szerepel a természeti értékek védelme és hasznosítása, a turizmus fellendítése, a télisportokra alkalmas területek kijelölése, kiépítése és nemzetközi népszerűsítése, a túraösvények és sípályák

A

karbantartása, külföldi és hazai idegenforgalmi vásárokon való részvétel, illetve európai uniós fejlesztési alapok infrastruktúra-fejlesztésbe való bevonása. Hargita megye 2009 márciusában véglegesített turisztikai fejlesztési straté-

giája kilenc jelentős idegenforgalmi területet határol el, amelyben a második számú, fontossági sorrendben a két megye határán fekvő Csomád–Bálványos területe, amely az utóbbi időben egyfajta helyi márkanévvé alakult. Habár a Szent

Anna-tó Hargita megyében helyezkedik el, jelenleg csak Sepsibükszád felől, Kovászna megyén át közelíthető meg. Ezenkívül a Szent Anna-tóhoz egy turistaösvényen lehet feljutni 1-1,5 órás gyaloglással. A frissen bejegyzett társulás tevékenysége során Hargita és Kovászna megye tanácsa teljes körű, innovatív stratégiát akar kidolgozni a Csomád–Bálványos terület fejlesztésére.

RENDELJE MEG KEDVEZMÉNNYEL, LAPOZZA EREDMÉNNYEL!

POSTAI ELŐFIZETÉSEK ÁRLISTÁJA
HIRDETÉS

Katalógusszám: 15223
Előfizetés típusok Nyugdíjasok, diákok Magánszemélyek Jogi személyek 1 hónapra 9,50 lej 10,50 lej 12,00 lej 3 hónapra 26,22 lej 29,82 lej 36,00 lej 6 hónapra 49,40 lej 56,49 lej 72,00 lej 12 hónapra 94,62 lej 108,46 lej 144,00 lej

II. évfolyam 16. szám

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

SZÉKELYFÖLD

11

Bemutatkoznak az MPP háromszéki jelöltjei
A Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján bemutatkoztak a régió városainak polgármesterjelöltjei. Barót polgármesterjelöltje Nagy István lesz, aki eddigi nyolc éves pályafutása során nagy tapasztalatra tett szert a közigazgatásban – bizalmat szavazott neki mind a helyi, mind a megyei szervezet.
SEPSISZENTGYÖRGY

MOLNÁR ANDREA

„Hiszem, hogy többre vagyunk hivatottak, és meg fog szűnni az, hogy egy politikai párt kisajátítja magának a hatalma. Addig, amíg a hitünk megvan, hogy meg lehet változtatni a politikai palettát, addig ezek a csaták nem vesztesek” – nyilatkozta Nagy István, aki úgy véli, „a közösség megmutatta, nem sorvadásra ítéltetett.” Kijelentését a népszámlálási adatok is igazolják: Baróton a magyar lakosság aránya, ha kis százalékban is, de növekedett. A polgármesterjelölt szeretne kapcsolatot kialakítani minden olyan párttal és füg-

getlen jelölttel, akik Barót előrehaladását segítenének. Bemutatkozott Kovászna polgármesterjelöltje is, a helyi születésű, 49 esztendős Bándi Imre, aki a megyei tanács tagja, a zabolai és tamásfalvi iskolák tanára, három gyerek apja. A jelölt kellő tapasztalata mellett sokat tett a hagyományőrzés és kultúránk ápolása érdekében, ugyanakkor a munkahelyteremtéshez és vidékfejlesztéshez is ért. Ellenfele ugyan a megye egyik legnépszerűbb polgármesterjelöltje, mégis vállalja a megmérettetést. Sepsiszentgyörgyön Bálint József lesz az MPP polgármesterjelöltje, aki már négy éve tölti be az alpolgármesteri

tisztséget, és kellően átlátja, mire van szüksége a városnak és a közösségnek. „Egy új alternatívát kínál fel Antal Ár-

„Sepsiszentgyörgyön Bálint József lesz az MPP polgármesterjelöltje, aki már négy éve tölti be az alpolgármesteri tisztséget.”

páddal szemben” – jelentette ki róla Fazakas Tibor, a párt országos alelnöke. „Nem kis feladatra vállalkozom. Valószínűleg tudjuk, Sepsiszentgyörgy másképp nézett ki ezelőtt négy évvel, de ebben ugyanolyan részünk van nekünk is, polgári pártosoknak, mint azoknak, akik teljességgel a maguk javára akarják írni a megvalósításokat. Ugyanakkor azt is látom, hogy Sepsiszentgyörgy gazdag város rengeteg szegény emberrel. Ezen változtatni kell! A város akkor lesz gazdagabb emberek által lakott, ha ezeknek a személyeknek munkahelyük lesz” – emelte ki Bálint József. Végezetül Fazakas Tibor kiemelte: „Nem elég a pénz, emberek kellenek. Gerinces emberek.” Befejezésképpen sok sikert kívánt a jelölteknek és kijelentette, bízik csapatuk hosszú távú győzelmében.

Kellett az új híd Oroszfaluba
A Kézdivásárhelyhez tartozó Oroszfalu kultúrotthona mellett található újjáépített hidat 2010 nyarán adták át. „Az oroszfalvi közösség évek óta teljes mértékben el volt hanyagolva. 2008-ban, a megválasztásom előtti kampányban kijelentettem, hogy a Kézdivásárhelyhez tartozó falvak sorsát a városéval egyenrangúan fogom kezelni.
KÉZDIVÁSÁRHELY

Tanácskoztak a városatyák
Azok a szabálysértők, akik nem tudják kifizetni a rendőrség által kiszabott pénzbírságot, közhasznú munkával róják le tartozásukat. Ilyen tevékenységek a közterületek, zöldövezetek takarítása, karbantartása, fogadták el a vonatkozó határozattervezetet a kézdivásárhelyi városatyák április 12-i ülésükön.
KÉZDIVÁSÁRHELY

FE JÉR MELINDA
fejer.melinda@szekelyujsag.ro

CSONT ZSUZSA
csont.zsuzsa@szekelyujsag.ro

z oroszfalvi híd szinte használhatatlan volt, ezért lebontottuk és újat építettünk. Kovászna megyében a legolcsóbban kivitelezett híd, hisz 30 méter hosszú vasbeton hidat 150 ezer lejből nem épített senki. Ugyanakkor építésénél az újrahasznosítást is figyelembe vettük, ezért a városban leszerelt régi távfűtés vascsöveit beépítettük a hídba” – számolt be Rácz Károly, Kézdivásárhely polgármestere. „Sokat jelent a falunak, hogy egy beton híddal rendelkezünk az egykori palló helyett, amely életveszélyes volt. 64 éve lakom Oroszfaluban, azóta még senki ennyit nem tett a faluért, mint Rácz Károly polgármester. A kultúrházat felújíttatta, az iskola udvarát rendbetetette, a templomot restaurálták, és egy új ravatalozóház építésére is ígéretet kaptunk. Kovács András, a fiam volt a falufelelős Török Sándor korábbi városvezető idejében. Neki mindent megígértek, de semmit sem valósítottak meg” – mondta a 85 éves Kovács Erzsébet.

A

J
Az oroszfalvi Szilveszter Józseftől megtudtuk: nagy szüksége volt a falunak a hídra. Kicsit keskenyebb, mint amit elképzeltek, de legalább van. Most végre van egy beton híd, amin az autók is átjárhatnak, eddig kerülniük kellett. „Nagyon örvendünk, hogy Rácz Károly polgármester megcsináltatta a hidat. Török Sándor, a korábbi városvezető mindig azt mondta, nincs pénz rendbetenni, s a rendőrség sem engedélyezi. Ilyenekkel tömte a fejünket.” – mondta Kovács Attila oroszfalvi lakos.

óváhagyták a város és a Benji Állatvédő Egyesület közti társulási szerződést. Mint ismeretes, az alakulat kutyamenhelyet létesítene azon a területen, amelyet az önkormányzattól használatba kapott. A projekt következő lépése, hogy a megyei önkormányzat jóváhagyja az övezeti városrendészeti tervet. A megyéből származó háztartási hulladékért továbbra is 20 lejt kell fizetni köbméterenként, a máshonnan érkező szemét tárolási díját pedig 80 lejre emelték. Módosították az önkormányzat tulajdonában lévő Gops Com Kft. alapszabályzatát, így tevékenysége más köztisztasági munkálatokkal és egy helyi, önkormányzati tévécsatorna elindításával bővült. Ez a helyi kábelhálózaton belül fog működni a lakosság informálása érdekében. Az RMDSZfrakció nem értett egyet a tévécsatorna

beindításával, tiltakozásuk jeléül kivonultak a tanácsteremből. A határozattervezetet a tanács Magyar Polgári Párti tanácsosai szavazták meg, mivel ennek elfogadásához elég volt a jelenlevők felének szavazata plusz egy.

12

SZÉKELYFÖLD

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

II. évfolyam 16. szám

Vízierőmű Gelencére
Pár évvel ezelőtt megkeresték már Gelence község elöljáróit egy vízierőmű építésének lehetőségével, akkor a felmérések elvégzése után a munkálatok abbamaradtak. Április 12-én a bukaresti Smart Business Consulting & Development Kft. menedzsere és társa hívta össze a falu lakóit, illetve az önkormányzat tagjait, hogy bemutassák a Gelence patakára elképzelt törpe vízierőmű projektjét.
KÉZDISZÉK

FE JÉR MELINDA
fejer.melinda@szekelyujsag.ro

több mint egy órás megbeszélésen, bár a küldöttek elmondták, hogy erre törvény kötelezi őket, a lakók aggodalmukat fejezték ki a patak vizének, illetve élővilágának megmaradásáról. Kérdés maradt az is, hogy egy nagyobb szárazság esetén ki felel azért, hogy az erőmű ne használja fel a patak teljes vízállományát. Mivel a megbeszélésen nem derült ki, hogy Gelence községnek milyen haszna származna a vízierőműből, illetve több kérdésre nem kaptak meggyőző választ a helyiek, egyelőre nem döntöttek. A község elöljárói az áprilisi tanácsülésén szabják meg a feltételeket, melyet a bukaresti cégnek be kell tartania, ha építkezni szeretne. Kocsis Géza, a község alpolgármes-

A

tere elmondta: a tanács követeléseket állít fel a cégnek, és annak betartása függvényében ad engedélyt az erőmű kivitelezésére. „Sajnos több helyen megtörtént már, hogy az erőmű miatt víz nélkül maradt a patak. Amíg nem tudják ennek kizárását technikailag alátámasztani, addig nem adom a beleegyezésemet. A patak leggazdagabb zónáját tennék tönkre. Az én területemet is érinti az erőmű építése. Szerintem egy pisztrángos tavat kellene kialakítani, abból még haszna is származna a falunak, ebből viszont semmi” – mondta el véleményét Cseh László gelencei lakos. „Sajnos időhiány miatt nem tudtunk megjelenni a megbeszélésen, így a Gelencére tervezett törpe erőmű tanulmányát nem ismerem. Tavaly Argeş megyében a hegyi folyók medrében kezdtek el építeni törpe vízierőműveket, azt az épí-

tést engedélyek hiányában, valamint a sajtó és civil tiltakozás miatt ideiglenesen felfüggesztették. Vannak pozitív megoldások is, például egy külföldről hazatérő romániai vállalkozó 3 erőművet épít a Szebes folyón, Brassó megye északi részén, mert zöld energiába akar beruházni. Az ő projektje sokkal környezetkímélőbb, mint az Argeş-i, mert nem a folyóban végez ásatásokat a vezetékek elhelyezésére, hanem azokat a mederrel párhuzamosan helyezi el. Tény, hogy a vízierőművek hatására elveszhet az élettere megannyi vízi élőlénynek, ugyanis a patak vizének egy része zárt csőrendszeren közlekedik majd a turbi-

nák felé. A csőrendszer nyomvonalán értékes és nagy mennyiségű fát kellene kivágni. De ahhoz, hogy konkrét véleményt tudjunk mondani, ismerni kell a vízierőmű tervét, feltérképezve a helyi adottságokat is. Ezért egyesületünk kinevezett egy csapatot, amely kijár Gelencére és felméri a terepet, megvizsgálja, hogy milyen veszélyei vannak a vízierőműnek a környezetre nézve. Számunkra a természet és az élővilág a legfontosabb, ezért ha szükséges, több civil szervezet is összefog azért, hogy környezetbarát megoldás szülessen” – vélekedett Ráduly Attila, a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület elnöke.

Székely jelképek
Székely jelképek a háromszéki címerekben címmel tartottak előadást az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) kézdivásárhelyi alakulata szervezésében, a Pro Historia rendezvénysorozat keretében április 13-án a Viagdó Művelődési Ház kistermében.
KÉZDIVÁSÁRHELY

FE JÉR MELINDA
fejer.melinda@szekelyujsag.ro

Pro Historica rendezvénysorozat 15 történelmi és kulturális témájú előadást foglal magába, melyet az ifjak a háromszéki városok-

A

ban mutatnak be. Kézdivásárhelyen ezzel együtt három előadást tekinthettek meg az érdeklődők. Az elsőt Bedő Zoltán újságíró tartotta arról, hogy miért volt fontos Incze Lászlóról elnevezni a kézdivásárhelyi múzeumot. A második alkalommal Dimény Attila, az Incze

László Céhtörténeti Múzeum igazgatója az 1848-1948 között zajlott kézdivásárhelyi egyesületi életről beszélt. Ezúttal pedig Szekeres Attila István, az egyetlen magyar heraldikus mutatta be a székely jelképek történetét a háromszéki címerekben. A közíró a címerek

alapszíneinek fontosságára is felhívta a figyelmet, illetve a székely pecsétek történetébe is bevezette a közönséget. „Szekeres Attila István a márciusban megjelent Jelképek Székelyföldön című tanulmányi kötet szerzője. Fontosnak tartottuk az előadást megszervezni, hiszen rálátást nyerhettünk a jelképekből mi, a székelyek származásunkra. Minden címerben a szimbólumoknak sajátos történetük van. A Pro Historia rendezvénysorozatra többnyire kézdivásárhelyi és sepsiszentgyörgyi előadókat hívunk” – mondta el lapunknak Incze Johanna, a kézdivásárhelyi EMI elnöke.

HIRDETÉS

II. évfolyam 16. szám

GASZTRONÓMIA, ÉLETMÓD, EGÉSZSÉG.

ÉLETMÓD
EGÉSZSÉG
PÉTER EDIT
peter.edit@szekelyujsag.ro

13

GASZTRONÓMIA

Tepsis krumpli
A tepsiben sült vacsorák kiválóak. Csupán fogunk egy tepsit, belepakoljuk a sok földi jót, fűszeBenedek Árpád rezzük, betoljuk a sütőbe, majd jóízűen elfogyasztjuk.
Hozzávalók:
1,5 kg krumpli, 3 nagy fej hagyma, 8 dl tej, 15 dkg füstölt sonka, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 szál kolbász, 2-3 kávéskanál paprika, 4 evőkanál olaj, só, finomliszt.

A halolajról

T

Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, a burgonyát pedig vékony karikákra. A sonkát és szalonnát apró kockákra, a kolbászt vékony karikákra szeleteljük. A hagymát az olajon arany sárgára pirítjuk, megszórjuk a pirospaprikával, és az elkeverést követően azonnal felöntjük a tejjel. Felforraljuk. Egy nagyobb méretű tűzálló

edénybe (vagy tepsibe) rétegezzük a nyers krumpliszeleteket, a kolbászt, a szalonnát és a sonkát. Minden réteget megsózunk, meghintünk liszttel és meglocsoljuk a hagymás-paprikás tejjel. Így megy ez egészen addig, míg elfogynak a hozzávalók. A tetejére lisztet szórunk, majd hagymás-paprikás tejet öntünk rá. Kb. 45 percig lerben sütjük.

TITOKDOKTOR

Kinek, mikor, hogyan?
A mai fiatalok érdeklődése gyakran idő előtt fordul a nemiség felé. Sorozatunkban a felvilágosítás problémáival foglalkozunk.
PÉTER EDIT
peter.edit@szekelyujsag.ro

omániában szül a legtöbb 15 év alatti lány, és a fiatalok 90 százaléka az első szexuális együttlét alatt nem védekezik – derül ki az Európai Unió statisztikai adataiból. Továbbá egy átlagos romániai nő élete során három-négy abortuszon esik át. Jelenséggé vált mára Romániában a kiskorúak fizikai, pszichikai és szexuális bántalmazása

R

– figyelmeztetnek a gyermekvédelmi illetékesek. Még sorolhatnám a szomorú adatokat... A lényeg: mindenféle tantárgyat bevezettek az iskolákban, de a szexuális felvilágosítás, nevelés mindig kimarad. Különböző fórumokon elhangzik az igény, de a megvalósítás odázódik. Néhány kétkedő szerint jobb, ha nincs, mint hogy a feladatot illetéktelenek, felkészületlen emberek végezzék. Pedig az adatokat nézve számos probléma azonnali megol-

dásra vár. A kamaszok nem tudják, mikor minek van itt az ideje, és adott helyzetben pontosan mit és hogyan kell csinálniuk. A tudatlanság és a tapasztalatlanság a mindennapi gyakorlatban mutatkozik meg. Jó tudni, hogy rengeteg tévhit él a fiatalok körében, legyen szó fogamzásgátlásról vagy a szexuális úton terjedő betegségekről. (folytatjuk)

öbb tanulmány jelent már meg a halolaj jótékony hatásáról. Ezek szerint a halban található omega-3 zsírsavak védik a szívet és az érrendszert azáltal, hogy gátolják a gyulladások kialakulását és az érelmeszesedést. Az Archives of Internal Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerint most a kutatók azt állítják, a halolaj kapszulák nem segítik a szívrohamok és agyi katasztrófák megelőzését azoknál, akik már szívbetegségben szenvednek. Szerintük az eddig végzett tanulmányok nem voltak elég körültekintőek és alaposak, ezért bizonyultak hatékonynak a halolaj kapszulák a korábbi kutatások során, míg a későbbiekben már nem. Azt állítják, azok a szív-érrendszeri betegek, akik részt vettek a korábbi kísérletekben, mindvégig más gyógyszereket is kaptak infarktus megelőzésére, illetve a keringés javítására, így a kapott eredmények nem fedik a valóságot. Arra a megállapodásra jutottak, hogy mindenképp szükséges további vizsgálatok elvégzése annak érdekében, hogy a kérdésre egyértelmű választ lehessen kapni. Arról sincs elegendő adat, hogy azoknál az embereknél, akiket még nem kezeltek szívproblémákkal, hatékony megelőzést nyújt-e a halolaj kapszula. Továbbra is meggyőződés kérdése tehát, hogy valaki szed-e halolajat vagy sem. Abban azonban egyetértenek az orvosok, hogy ajánlott lehetőleg hetente kétszer halat fogyasztani, hiszen helyettesíti az olyan kevésbé egészséges fehérjeforrásokat, mint amilyen a vörös hús.
Az oldalt írta és szerkesztette Péter Edit. peter.edit@szekelyujsag.ro

A könyv terjedelme:

74 oldal

Ára: 22,00 RON
19 éves a Pallas-Akadémia Könyvkiadó

Ferencz Imre: Madárkirakat
Verses madárhatározót írt Ferencz Imre azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megszerettesse a madarakat a gyermekekkel. Ezt a könyvét a gyermekeknek szánta, mert meggyőződése, hogy a gyermekek a legbiztosabb olvasók. A szerző - Egyed Emese megállapítása szerint – „a madarak mint képek, jelképek, természeti hangadó lények, sőt mozgó látványok, történetbéli szereplők bemutatására vállalkozott.” Vállalkozását pedig neves erdélyi és magyarországi természetfotósok ritka szépségű madárportréi teszik teljesebbé.

A könyv megvásárolható a Pallas-Akadémia Könyvkiadó üzleteiben, illetve megrendelhető postai utánvéttel a következő címen: 530210 Csíkszereda Petőfi Sándor utca 17. szám Pf. 140, Harghita megye Tel./Fax: 0266-371 036 Mobil: 074-500-5544 E-mail: pallas@clicknet.ro
HIRDETÉSEK

14
JEGYZET
JÁNOSI ANDRÁS
janosi.andras@szekelyujsag.ro

VÉLEMÉNY

BENYOMÁSOK. SZUBJEKTÍV MEGLÁTÁSOK. KÖZÉLETI ESEMÉNYEK

II. évfolyam 16. szám

Együtt a zsákmányért!
Valahányszor hirtelen megpillantom, hogy az RMDSZ valamelyik jelöltje az Együtt az autonómiáért tulipános plakát előtt jelenti be, hogy ennek az utódkommunista képződménynek a jelöltjeként kíván indulni a közeledő helyhatósági választásokon, elfog a hányinger, felkavarodik a gyomrom.
CSÍKI SÁNDOR
csiki.sandor@szekelyujsag.ro

Sörreklám
annak kiborulások, amelyek nemzeti érzelmeket korbácsolnak fel. Vannak kiborulások, amelyek ilyen érzelmek felkorbácsolásával reklámoznak dolgokat. Mindenfelé a világon vannak ilyen reklámok. Hallottam én már sok más nyelven is, de sohasem tudom elfelejteni azt az alkalmat, amikor először hallottam. Úgy történt, hogy valóban igaz számomra a következő kifakadás: „Sziasztok! Nem vagyok favágó vagy bundakereskedő. Nem lakom jégkunyhóban, nem eszem bálnazsírt és nincsen kutyaszánom. Nem ismerem Jimmyt, Gerryt, vagy Suziet Kanadából, bár biztos vagyok, hogy nagyon rendes emberek. Miniszterelnököm van, nem államelnököm. Angolt és franciát beszélek, nem amerikait. Úgy ejtem ejsze, nem úgy, hogy azt hiszem. Büszkén felvarrom a kanadai zászlót a hátizsákomra. Hiszek a békatartókban, nem a rend őreiben, a különbözőségben, nem a beolvasztásban. Hiszem, hogy a hód egy igazán büszke és nemes állat. Egy kalap nem sapka és a dívány nem rökamír. Hiszem, hogy zé-nek mondják, nem zö betűnek, zé-nek! Kanadának van a világon a második legnagyobb területe, az első nemzet jégkorongban és a legjobb része Észak-Amerikának. Az én nevem János és kanadai vagyok!” Ahogy mondtam, ez így igaz. Rám is. Ott hallottam először és büszkeséggel vettem a Molson Canadian sört utána. Később pedig elterjedt az egész világon vagy a reklám, vagy a paródiája. Ugyan hallottam magyarul is hasonlót, de megpróbálom átírni az új helyzetemre: „Cső! Nem vagyok bogyán és jópofa. Nem eszem mindennap szalonnát, nem lakom medvebarlangban és nincs székely lovam. Nem ismerem Julcsát, Marcsát és Bencét Székelyföldről, de biztos vagyok, hogy rendes emberek. Székelyföldön élek, nem Magyarországon. Magyarul beszélek, nem székelyül és románul. Büszkén hívok meg mindenkit, hogy élvezzék a székely vendéglátást. Hiszek az önfegyelemben, nem a büntetésben, a sokszínűségben, nem a beolvadásban. Hiszem, hogy a medve büszke és nemes állat, nem játék. A kalapom nem sapka és a lócám nem napozószék. A lajbim nem mellény, mert gombja van. Székelyföldön van a világon a legtöbb magyar, Magyarország után, és első helyen állunk szilvapálinkában. Az én nevem János és én székely vagyok!” Milyen kár, hogy ennek az eredetije csak egy sörreklám…

V

M

iközben nyugtatgatom magamat, legtöbbször a jó öreg Szolzsenyicin – Isten nyugtassa – idevágó véleménye villan be az agyamba. A Gulágot is megjárt zseni röviden, de velősen leírta, hogy igen veszélyes az a vezér, az a kommunista, aki már nem az eszmét, hanem a zsákmányát védi. S innen már csak egy lépés az RMDSZ, annak élő dinoszauruszai. Azok a zsákmányt védő, magyarul beszélő, de „kommunistául” érző egyének, akik felesküdtek Kolozsváron az autonómiára, majd Neptunon elárulták azt. Akiket ez nem zavar abban, hogy ilyen plakát előtt pöffeszkedjenek.

Legutóbb a neptunos Frunda vetette neki hátát Marosvásárhelyen ezen elárult eszmének. Tette ezt abban a székely városban, ahol jó pár évvel ezelőtt egy csoport nyárádszeredai fiatallal (óriásplakát felirata által) üzentünk az RMDSZ-hivatalokból elbocsájtott, tüntető siránkozóinak: „Szavazzátok meg az autonómiát, ne csak kampányoljatok vele!” Tettük ezt azért, mert a feszt autonómiázgató RMDSZ hét (!) alkalommal akadályozta

meg, hogy Nyárádszereda városi tanácsa elfogadhassa azon helyi határozatát, amely az autonómia-szavazás kiírásáról rendelkezik. Az RMDSZ egyik ifjú titánja ki is tört az egyik ülésen. „Te, vagy szavazzuk meg ezt az autonómiát, vagy többet ne beszéljünk róla!” El kell ismerni, egy ideje alig emlegetik. Csak a szlogent felejtették ott, a hátuk mögött. Zsákmányuk megtartásának céljából megalázzák az autonómia eszméjét.

Milyen az erdélyi magyar politika?
A romániai magyarság mára három magyar politikai párttal rendelkezik. A 2008-ban bejegyzett Magyar Polgári Párt (MPP), az 1989-ben megalakult Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a 2011-ben bejegyzett Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). Feladata a magyarok érdekeit képviselni, jogait szélesíteni. A járókelőket arról kérdeztem, hogyan látják a politikai életet, illetve mennyire követik azt.
FE JÉR MELINDA
fejer.melinda@szekelyujsag.ro

„A romániai magyar politika nagyon megosztottá vált, politikusaink széthúznak. Régebb csak az RMDSZ volt, őket pedig nem volt ki ellenőrizze. Most, hogy létezik az MPP és az EMNP, a Szövetség saját mocskos fegyvereivel támadja a két pártot. Példa erre Áda József kézdivásárhelyi vállalkozó, aki ugyanazt tette Török Sándorral, a céhes város volt RMDSZ-es polgármesterével, amit a jelenlegi városvezetővel, Rácz Károllyal. Csak akkoriban nem volt ellenzék, így

nem leplezte le tevékenységét senki. Verestóy Attila és társai újabban nem képesek felvállalni tetteiket, ezért a háttérből irányítják Tánczos Barnát, Borbély Lászlót, és még sorolhatnám. A Tőkés-féle EMNP egy középszintű párt, sajnos nem elfeledendő, hogy korábban Tőkés László is a Szövetséget erősítette. Az elmúlt húsz év alatt eleget bizonyított a népnek az RMDSZ aljasságával” – vélekedte egy 54 éves sofőr. T. László szerint, bár jelenleg három magyar politikai párt van, mégsem jutottunk előbbre. Ez köszönhető annak, hogy összefo-

gás helyett egymás tetteit, próbálkozásait keresztezik annak érdekében, hogy magukat fényezzék. „Még egy politikusban sem láttam annyi emberséget, hogy kiálljon és nyilvánosan elismerje hibáját. Eddig mindenik azt bizonyította, hogy hogyan tud meggazdagodni, végignézve a nép nyomorgását” – tette hozzá. „A magyar a magyart ne egye meg. Úgy látom, az EMNP, az MPP és az RMDSZ között rengeteg nézeteltérés van. Egyik nagyobb hatalom akar lenni, mint a másik, és ez szégyen. Akkor haladna Erdély, ha a politikusok közösen hoznának döntéseket a nép érdekében, jelölnének képviselőket a parlamentbe. A társadalomnak őszinte, jóindulatú vezetőkre van szüksége. A lakosság 50%-a még a minimálbért sem kapja meg, 30%-a a középréteget erősíti, 20%-a pedig dúsgazdag. Ezen az arányon kellene a politikusainknak változtatni, nem pedig a saját anyagi lehetőségeiket szélesíteni” – mondta a 85 éves Fedorovics József.

II. évfolyam 16. szám

ROMÁNIAI GAZDASÁG. VILÁGGAZDASÁG

GAZDASÁG
KERTÉSZET

15

HÍREK RÖVIDEN

Kapkodják a roncsautókat Székelyföldön
Hargita megyében máris elfogytak a roncsautó programra kiutalt értékjegyek. 400 jegyről van szó, amely kevesebb mint egy hét leforgása alatt elkelt – olvasható a kocsi.ro erdélyi autós portálon. A bontóba adott járművek 95 százaléka Dacia, de régi Skodák, Fordok, Opelek és Trabantok is akadnak. Szakértők szerint a megyében további 800 értékjegy is elkelne. Két-három értékjegyet is elfogadnak egy-egy új autó vásárlásakor, így nem azt jelenti, hogy ahány értékjegy, annyi új autó. A bolhapiacon intenzíven adják-veszik a roncsautó-jegyeket.

KKV-csúcs Szovátán
Az idén ötödik alkalommal rendezik meg május 5-7. között Szovátán a kis- és középvállalkozások (kkv) számára a Kelet-közép-európai KKV-csúcs című konferenciát, amely az idén arra koncentrál, hogy miként integrálódhatnak minél mélyebben a térségbeli kkv-k a nemzetközi kereskedelembe.
SZÉKELY ÚJSÁG
szerkesztoseg@szekelyujsag.ro

Büdöske
A büdöske (másik nevén bársonyvirág) a petúniával és a lobéliával együtt szinte már klasszikus nyári növénynek számít. Egész nyáron, az első éjszakai fagyokig virágzik. Nagyon ellenálló növény, ültethetjük edénybe vagy virágágyásba is, és még az enyhén szeles erkélyeken is jól érzi magát. Félárnyékos helyen is megél, de a kertbe napfényes helyre, általános, nem túl meszes kerti földbe ültetve

A Masterplast új gyártóüzemet létesít
A Masterplast Nyrt. 1,6 millió euró befektetéssel – a már korábban vásárolt ragasztógyára mellett – új polisztirolhab hőszigetelő termékgyártó üzemet létesít Sepsiszentgyörgyön – közölte a társaság kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A beruházás az idén márciusban meghirdetett zártkörű tőkebevonási folyamat során befolyt összegből valósul meg. Az új üzemmel a Masterplast tovább kívánja erősíteni pozícióját Kelet-Közép-Európában és növelni piaci részesedését a hőszigetelőanyag-gyártó és forgalmazó piacon. A tőzsde B kategóriájában jegyzett Masterplast márciusban 1,1 milliárd forint friss tőkét vont be részvényeinek zártkörű értékesítésével. A 13 közép-kelet-európai országban jelen lévő társaság 2011-ben 82,38 millió eurós forgalom mellett 1,648 millió euró adózás utáni konszolidált eredményt ért el.

ulyás József, a konferenciát 2008-ban elindító KKVHÁZ Zrt. vezérigazgatója szerint a jelentkezés még nem zárult le, de arra számítanak, hogy még a tavalyinál is több térségbeli országból jönnek majd a résztvevők. Tavaly összesen 120 román, magyar, bolgár, moldovai, szerb, szlo-

G

vák és ukrán üzletember, politikus, önkormányzati vezető és elemző vett részt a fórumon. Az idei rendezvényen nagy hangsúlyt kap a környezetipar és az innováció. Kiemelt vendégek lesznek a romániai kkv-szektor képviselői, továbbá a kistérség olyan vállalkozásai, amelyek piacképes termékekkel rendelkeznek, kockázati tőkét, hitelt, vagy uniós forrásokat szeretnének elnyerni.

Marad a Praktiker
Nem szándékozik megválni kelet-európai érdekeltségétől a Praktiker a társaság elnöke szerint. Thomas Fox több német üzleti portál beszámolója szerint elmondta: valóban tervezik a portfolió felülvizsgálatát a jövedelmezőség javítása céljából, de szerinte most elsősorban a megvalósíthatóságot kell előtérbe helyezni.
MTI

Görögországban, Romániában, Magyarországon és Lengyelországban uralkodó gazdasági helyzet közepette jelenleg nehéz olyat találni, aki ezekben az országokban most befektetni akar. A Praktiker főrészvényese néhány nappal ezelőtt azt vetette

A

fel, hogy a német barkácsáruház-láncnak vissza kellene vonulnia a kelet-európai piacról. Tavaly a félmilliárd eurót is meghaladta a Praktiker csoport vesztesége, ez sorban már a harmadik esztendő, hogy veszteséges a kiterjedt kelet-európai hálózattal rendelkező német barkácsáruházlánc.

fejlődik a legszebben. Hazájában, Mexikóban vadon élő növény. Egynyári, tollszerűen osztott levelekkel büszkélkedhet. A számos narancssárga, sárga vagy vörösesbarna, fészkesvirágzat egyesével vagy kis csoportokban helyezkedik el a száron. Annak ellenére, hogy a büdöskét a télikertben vagy a lakásban is lehetne nevelni, szinte kizárólag a szabadban tartjuk. Ez elsősorban erős illatával magyarázható. Ahova egyszer büdöskét ültettünk, ott még évekig csíráznak majd az elszórt magok, és különösen az első években dús állományt alkothatnak.

HIRDETÉSEK

16
MAGYARÁN SZÓLVA
KOMORÓCZY GYÖRGY

KULTÚRA

KULTURÁLIS HÍREK ÉS SZÉKELYFÖLDI KÖZMŰVELŐDÉS

II. évfolyam 16. szám

komoroczy.gyorgy@szekelyujsag.ro

Fotótábor Farkaslakán
2012. április 13án kezdődött Farkaslaka községben az Orbán Balázs szemével elnevezésű fotótábor, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a község polgármesteri hivatala szervezésében. Az április 20-án záruló idei tábor helyszínéül szolgáló udvarhelyszéki községhez összesen még 8 település tartozik közigazgatásilag.
UDVARHELYSZÉK

Akó, icce, messzely

N

épdalokban, irodalmi művekben, a sajtónyelvben vagy akár a mindennapi beszédben is találkozhatunk régi(es), elavult vagy elavulóban lévő szavakkal. Jelentésük már nem közismert. Mindez azért jutott eszembe, mert az egyik népdalban az akó helyett egy kislány zakót mondott (Megfogtam egy szúnyogot, /nagyobb volt egy lónál, /kisütöttem a zsírját, /több volt egy akónál). Az akó régi űrmérték, körülbelül 50 liter, szláv eredetű szó, pontosabban talán szlovák (okov). A Magyar oklevél-szótár szerint az 1200as évek első felében már előfordul nyelvünkben. Ballagi Mór értelmező szótára (Pest, 1867) például ezt írja az akó szócikkben: nagyobbszerű hígmérték. Ausztriában 40 pintes; nálunk, Magyarországon 64 magyar itce tett ki egy akót. A pint egy fél liter. De mennyi az icce (régiesen itce)? Ez a kérdés gyakran elhangzik mifelénk, és a magyar nyelvterületen még számos helyen, leginkább mulatság alkalmával, amikor énekeljük, hogy: „… korcsmárosné száz szál gyertyát, száz icce bort ide az asztalra”. Az icce körülbelül nyolc deciliteres régi űrmérték. Főként folyadék vagy szemes áruk mértékéül használták. Szótörténeti adatok szerint az icce szó mintegy hatszáz éves nyelvünkben, a Besztercei Szójegyzékben már előfordul. Eredetét pontosan nem ismerik a kutatók, feltételezik, hogy latin eredetű. A szakirodalomban találunk más jelentést is a fentebb említetten kívül: ’kisebb űrmérték, borospohár’. Talán ezt igazolja a népdal is: kilenciccés a torkom, a tizedikkel megtoldom, komámasszony! Űrmértéket jelöl(t) a bajor-osztrák eredetű messzely szó is. Nyelvünkbe az 1400-as évek végén került. Szófejtő szótárunk egyebek közt azt írja róla: helyenként változó nagyságú űrmérték, illetve mérőedény bor, gabona stb. mérésére. Német területen a messzely jelölte űrtartalom 1-4 literig terjedt. Nálunk 3-4 deciliter volt. Ez a szó már kiveszett vagy kiveszőben van a magyar nyelvjárásokban is.

SZÉKELY ÚJSÁG
szerkesztoseg@szekelyujsag.ro

községközpont Farkaslaka mellett Bogárfalva, Firtosváralja, Kecset, Kisfalud, Nyikómalomfalva, Szencsed, Székelypálfalva és Székelyszentlélek is lencsevégre kerül. A 2002től folyamatosan szervezett, a települések ezredfordulós képét dokumentáló fotótáborok közül az idei, sorban a XXIII. azért kiemelt fontosságú, mert Tamási Áron Kossuth-díjas író szülőfaluja ad otthont ennek. A meghívott fényképészek, mint általában, most is Magyarország és Erdély területéről kerültek ki. A község területi kiterjedtségére való tekintettel a szervezők ezt a tábort is, 2009 óta

A

a jól bevált módszer szerint, kétrészesre tervezték, amelynek második felvonása szeptember 1–9. között lenne, a farkaslaki Szenes Napokkal kezdődően és szüreti bállal végződően, ezzel is bővítve, színesítve a fényképészek témapalettáját.

25. HMKK-fotótábor Backamadarason
Hamarosan kezdődik a 25. HMKK-fotótábor, melynek házigazdái a Backamada-

rasi Polgármesteri Hivatal és a Backamadarasért Egyesület. Az április 23-29. között zajló táborban 9 fotográfus vesz részt különböző vidékekről. A tábor művészeti vezetője Bálint Zsigmond marosvásárhelyi fotográfus. A fotótábor anyagából kiállítást terveznek szervezők, melyet augusztus 26-án nyitnak meg a backamadarasi Arató-ünnepségen és a II. Hagyományos Helyi Termékek Kiállításán és Vásárán.

Zenei fesztivál Hévízen
CZIR JÁK K ÁROLY
c z irj ak . k a roly @s ze ke lyujs a g.ro

GYERGYÓSZÉK A maroshévízi polgármes-

teri hivatal és a helyi kultúrház április 2122-én Zene fesztivál címen koncerteket szervez a helyi kultúrházban. Április 21én 11 órától Blanaru Amália tanárnő irá-

nyítása alatt a maroshévízi népművészeti iskola és a gyergyószentmiklósi Vaskertes Iskola diákjai lépnek fel. Az előadás címe: A zongora és a kamarazene. 19 órától Răzvan Dragnea, Corina Răducanu és Eugen Dumitrescu koncertjére kerül sor. Április 22-én 11 órától ismét a maros-

hévízi népművészeti iskola és a gyergyószentmiklósi Vaskertes Iskola diákjai lépnek fel Blanaru Amália tanárnő irányításával, az előadás címe: Gyermekkor és a klasszikus világzene. 19 órától szintén koncert, előadók: Corina Răducanu, Eugen Dumitrescu, Răzvan Dragnea.

Bod Péter Napok
Az alkalmazott pedagógia aktuális kérdései címmel tartanak konferenciát a Bod Péter Napok rendezvény keretében április 27-én 10.30 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban.
KÉZDIVÁSÁRHELY

A XII. erdélyi Kossuth-szónokverseny díjkiosztó ünnepségére, gálaműsorára a Bod Péter Tanítóképző szervezésében április 28-án 16 órától kerül sor.

Balogh Béla előadása
A szeretet törvénye, spirituális utak és útvesztők címmel tart előadást Balogh Béla április 27-én 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban. Balogh Béla A végső valóság és A tudatalatti tízparancsolatat című sikerkönyvek szerzője.

A

XII. erdélyi Kossuth-szónokverseny első fordulóját 15 órától tartják. A Bod Péter Tanítóképző és a Babeş-

Bolyai Tudományegyetem Kézdivásárhelyi Tagozata vers- és mesemondóinak műsorára, találkozójára 18 órától kerül sor.

II. évfolyam 16. szám

TÉVÉMŰSOROK. MŰSORAJÁNLÓK

TV-MŰSOR

17

SZÍNHÁZI ELŐADÁSOK

TOMCSA SÁNDOR – Székelyudvarhely
Előadás címe: Hókirálynő (Andersen - J. Svarc); Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház vendégjátéka; Rendező: Dézsi Szilárd; Időpont: április 23., hétfő 11.00 óra (Csipike gyerekbérlet) 13.00 óra (Pumukli gyerekbérlet); április 25., szerda 10.00 óra (Bambi gyerekbérlet) 12.00 óra (Árvácska gyerekbérlet); április 26., csütörtök 10.00 óra (Füles gyerekbérlet) 12.00 óra (Kis Herceg Gyerekbérlet); Összefoglaló: Napjainkban egyre fontosabb az alapvető emberi értékek hangsúlyozása, az összetartozás, a család fontossága, a szeretet elsőbbsége a rideg rációval szemben. Egy kisfiú és egy kislány történetét meséljük el a gyerekkortól a felnőtté válásukig, ahol a kislány (Gerda) emberfeletti elszántsággal küzd meg a „hideg” rációt megszemélyesítő Hókirálynővel, csak hogy visszakapja tőle, és hazavigye a legjobb barátját, Kayt. ----Előadás címe: Boldogság, gyere haza (zenés játék); Időpont: április 26., csütörtök 26.00 óra (szabadelőadás – Mokka Kávézó);

Összefoglaló: Hat férfi érkezik, kissé részegen, egy kudarcba fulladt esküvőről – öt fiatal és egy javakorabeli hatodik, aki az apjuk is lehetne. Illetve kettejüknek egészen biztosan az apjuk, bár a két fiúgyermek két külön alomból való. S ahogy a darab a férfiak kalandokkal teli életének újabb és újabb momentumait löki a felszínre, egyre többet tudunk meg arról, mire képesek a nők, no meg a férfiúi vérben forrongó tesztoszteron. ----Előadás címe: Bányavirág (Székely Csaba); Rendező: Sebestyén Aba; Időpont: április 24., kedd; április 25., szerda;

Rendező: Bocsárdi László; Időpont: április 24., kedd 19.00 (Szabó Ernő, Kántorné és Köteles Sámuel bérletek); április 25., szerda 19.00 óra (Bolyai János és Aranka György bérletek); április 26., csütörtök 19.00 óra (Bolyai János és Aranka György bérletek); Összefoglaló: Bánk bán története merániak és magyarok, királyhűség és muszájból-lázadás, egyéni sérelmek és országos érdekek örökre szétszakított viszonyrendszerében zajlik, egy felbomló társadalmi rend aligha betemethető szakadékai között.

Rendező: Tóth Árpád; Időpont: április 23., hétfő 19.00 óra (Nagyterem); ----Előadás címe: Terülj, terülj asztalkám! (népmese) A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház vendégjátéka; Rendező: Csurulya Csongor; Időpont: április 24., kedd 10.00 óra (Csipike bérlet) 12.00 óra (Fogarassy bérlet); április 25., szerda 10.00 óra (Pinocchio bérlet) 12.00 óra (Móka bérlet);

CSÍKI JÁTÉKSZÍN – Csíkszereda
Előadás címe: Tóték (Örkény István); Rendező: Victor Ioan Frunză; Időpont: április 24., kedd 18.00 óra (János vitéz és Sganarelle bérlet); április 26., csütörtök 19.00 óra (Antigoné bérlet); Összefoglaló: Tóték mindent előkészítenek a vendég fogadására. Az első feladat a budi szagtalanítása, ugyanis az őrnagy a szagokra igen érzékeny, a falunak pedig nincs csatornázása. Oda is vitetik a lajtot, azonban a jogászdoktor, a lajt tulajdonosa végül is azt ajánlja, inkább ne bolygassák meg az árnyékszéket, mert csak rosszabb lesz.

TOMPA MIKLÓS TÁRSULAT – Marosvásárhely
Előadás címe: Két lengyelül beszélő szegény román (Dorota Maslowska); Rendező: Theodor Cristian Popescu; Időpont: április 20., péntek 20.00 óra (Kisterem); ----Előadás címe: Bölcs Náthán (bemutató); Rendező: Harsányi Zsolt; Időpont: április 21., szombat 19.00 óra (Szabó Ernő Bérlet); ----Előadás címe: Carmina Burana (Carl Orff); Rendező: Gigi Căciuleanu; Időpont: április 22., vasárnap 19.00 óra; ----Előadás címe: Bánk Bán (Katona József) A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház bérletes vendégjátéka;

HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES – Sepsiszentgyörgy
Előadás címe: Száz évig (Fodor Sándor „Netti” emlékére); Rendező: Könczei Árpád; Időpont: április 23., hétfő 19.00 óra (Kézdivásárhely, Vigadó Művelődési Ház nagyterme); ----Előadás címe: A MaszkUra (táncszínházi előadás); Rendező: Ivácson László; Időpont: április 23., hétfő 19.00 óra (a Szent György Napok keretén belül);

TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ – Sepsiszentgyörgy
Előadás címe: Tesztoszteron (Andrzej Saramonowicz); Rendező: Zakariás Zalán; Időpont: április 20., péntek 19.00 óra; április 21., szombat 19.00 óra (Kamaraterem-bemutató);

FIGURA STÚDIÓ – GyergyószentmiklóS
Előadás címe: De mi lett a nővel? (A.P. Csehov – Kiss Csaba) A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház vendégjátéka;

UDVARHELY TÁNCMŰHELY – Székelyudvarhely
Előadás címe: Amit akartok....; Rendező: Uray Péter; Időpont: április 20., péntek 19.00 óra.

TV-MŰSOR. 2012. április 20–26.
Péntek
HÍR TV
07.00 Paletta (ism.); 07.30 Lapzárta (ism.); 08.00 Híradó; 09.05 Rájátszás (ism.); 10.05 Ikon (ism.); 10.30 Ázsia (ism.); 11.00 Híradó; 11.30 Soroló 1 (ism.) A vidék magazinja; 12.05 Panaszkönyv (ism.); 12.30 Sportré (ism.); 13.00 Déli híradó; 13.35 Hungarorama, Közvetlen ajánlat; 14.05 Lapzárta (ism.); 14.30 Paletta (ism.); 15.05 Zöld övezet (ism.); 15.30 Iskolapélda (ism.); 16.00 Híradó; 16.30 Felfedező; 17.05 BBC Reporters; 17.30 BBC Hard Talk; 18.00 Híradó; 18.30 Európai híradó (ism.); 19.15 Bruttó; 19.45 Tíz perc (ism.); 20.00 Híradó; 21.05 Péntek 8; 22.00 Híradó; 22.30 Célpont; 23.00 Híradó; 23.30 Riasztás (ism.); 24.05 Péntek 8 (ism.); 01.00 Műsorszünet.

Szombat
09.30 Híradó; 09.35 Közbeszéd (ism.); 10.00 Hogy volt!? (magyar ism. műsor) Harkányi Endre televíziós felvételeiből; 11.00 Család-barát; 11.50 1 könyv; 11.55 Csellengők (ism.); 12.25 Térkép; 13.00 Déli harangszó; 13.02 Híradó; 13.20 Kívánságkosár; 15.15 Vannak vidékek (magyar ism. sor); 15.40 Szerelmes földrajz (magyar ism. sor.); 16.10 Munka-Társ (magyar magazinműsor); 16.40 Heuréka! Megtaláltam! (ism. terj.); 17.10 Magyar elsők (magyar ism. sor.); 17.30 Hetedhét (dok.); 18.00 Kisváros (magyar tévéfilm sor.); 19.00 Híradó; 19.30 Közbeszéd; 20.00 Térkép-Integrációs magazin; 20.30 Kulisszatitkok (dok.); 21.00 Abigél (magyar rom. kalandf.); 22.20 Hírek; 22.25 Dunasport; 22.30 Kultikon; 23.25 Napok, évek, századok (dok.); 24.20 Koncertek az A38 hajón (magyar koncertf.); 01.20 Himnusz; 01.25 Térkép; 01.50 Zemplén szívében – Abaúj, az érintetlen paradicsom. (ism. terj.); 03.00 Szerelmes földrajz (magyar ism. sor.); 03.35 Család-barát (ism.); 04.30 Kívánságkosár.

Vasárnap
DUNA WORLD
05.20 A nap vendége-Romsics Ignác; 05.35 Mese; 06.00 Család-barát; 06.55 Ma Reggel; 10.00 T.I.R. (olasz-magyar tévéfilm sor.); 11.05 KorTárs; 11.25 Lyukasóra; 11.55 Térkép-Integrációs magazin; 12.25 Az Este (ism.); 13.02 Híradó; 13.10 Alkotmány utca; 13.20 Kívánságkosár; 15.15 Isten kezében; 15.40 Arcélek (dok.) Hacki Tamás előadóművész, orvosprofesszor; 15.55 Gazdakör; 16.05 Duna anzix (ism. terj.); 16.25 Térkép (ism.); 16.50 Élő népzene; 17.20 Zegzugos történetek (ism.); 17.45 Kárpát Expressz; 18.10 Magyar történelmi arcképcsarnok (magyar ism. sor.); 18.35 Mese; 19.00 MM-A megoldások magazinja; 20.00 Híradó; 20.30 Közbeszéd; 21.00 MC – Magyarok Cselekedetei; 21.05 Hazajáró (magyar magazinműsor); 21.30 Szerelmes földrajz (magyar ism. sor.); 22.00 Duna anzix (ism. terj.); 22.20 Csehov nyomában. (dok.); 23.05 Kultikon-Szolgáltató magazin; 24.00 Kulisszatitkok (dok.);

Hétfő
24.25 Térkép-Integrációs magazin; 01.00 Himnusz; 01.02 Híradó; 01.25 Telesport; 01.30 Az Este; 02.00 Kívánságkosár; 03.55 T.I.R. (olasz-magyar tévéfilm sor.); 04.55 Kárpát Expressz (ism.).

Kedd
18.00 A Nyereg Klub (auszt. filmsor); 18.30 Lizzie McGuire (am. tévéfilm sor.); 18.50 Robbie, a fóka (német tévéfilm sor.); 19.35 Rajzfilm; 20.15 Veszélyes szerelem (am. filmsor.); 21.00 Híradó; 21.30 Rocca parancsnok (olasz tévéfilm sor.); 22.25 Maradj talpon!; 23.20 Angyali érintés (am. tévéfilm sor.); 24.05 Örök Éva (dok.); 01.30 Házaspárbaj (olasz filmsor); 02.25 Lépteid nyomában (olasz filmdráma); 04.10 Rocca parancsnok (olasz tévéfilm sor.).

Szerda
18.40 Everwood (am. tévéfilm sor.); 19.30 Maradj talpon!; 20.30 Híradó este; 21.10 Marslakók (magyar filmsor.); 21.40 Retró kabaré; 22.40 Mindenből egy van (magyar filmsor.); 23.35 Az Este; 24.10 Négy szellem; 01.10 Melissa és Joey (am. vígj. sor.); 01.35 Waczak Szálló (angol vígj. sor); 02.10 Everwood (am. tévéfilm sor.); 02.55 MM (ism.)A megoldások magazinja; 04.01 Műsorszünet.

Csütörtök
22.20 Megasztár (magyar szór. műsor) élő; 01.05 Grimm (am. filmsor.,); 02.05 Tények Este; 02.40 EZO.TV; 03.40 Alexandra Pódium; 04.05 Versek; 04.40 Műsorszünet.

RTL KLUB
06.40 Top Shop; 07.05 Jó reggelt, skacok!; 08.35 Reflektor ReggelSztármagazin; 08.50 Reggeli – Csak csajok; 09.25 A szerelem rabjai (arg. filmsor.); 10.25 Második esély (am.mex.-kol. filmsor.); 11.35 Top Shop; 13.15 Asztro Show; 14.15 Az éden titkai (görög filmsor.); 15.15 Sarokba szorítva (am. filmsor.); 16.15 Döglött akták (am. krimisor.); 17.20 Marichuy – A szerelem diadala (mex. filmsor.); 18.20 Teresa (mex. filmsor.); 19.30 RTL Klub Híradó; 20.05 A Széf; 21.10 Fókusz-Közszolgálati magazin; 21.50 Barátok közt (magyar filmsor.); 22.25 CSI: Miami helyszínelők (am. krimisor.); 23.25 Gyilkos elmék (am.-kan. krimisor.); 01.35 Reflektor; 01.50 Törzsutas; 02.15 Kemény zsaruk (am. akciófilm-sor); 03.10 Autómánia (ism.); 03.40 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 2
05.35 Família Kft. (magyar vígj. sor.); 06.00 Kis esti zene; 06.50 Hajnali gondolatok; 06.55 Ma Reggel; 10.00 Múlt-kor-Történelmi magazin; 10.25 Compact Disco: Sound of Our Hearts; 10.30 Rajzfilm; 10.55 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor.); 11.45 Felfedező úton a Robinson család (új-zél. kalandfilmsor.); 12.10 A Nyereg Klub (auszt. filmsor.); 12.35 Lizzie McGuire (am. tévéfilm sor.); 13.00 Déli harangszó; 13.01 Híradó délben; 13.25 Főtér- “Fedezzük fel együtt Magyarországot!”; 14.50 1100 év Európa közepén (magyar ism. sor.); 15.20 Magyar bulizene; 16.15 Família Kft. (magyar vígj. sor.); 16.40 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor.); 17.30 Compact Disco: Sound of Our Hearts; 17.35 Felfedező úton a Robinson család (új-zél. kalandfilmsor.);

TV2
06.25 Teleshop; 07.00 Alexandra Pódium (ism.); 07.25 Tények Reggel; 08.00 Mokka-A TV2 reggeli magazinműsora; 10.35 Stahl konyhája; 10.40 Babapercek; 10.45 Teleshop; 11.50 EZO.TV; 13.25 A láthatatlan ember (am. tévéfilm sor.); 15.20 La Pola (kol. drámasorozat,); 16.20 Csoda Manhattanben (am.-mex. rom. sor.); 18.20 Update Konyha (magyar főzőshow); 18.25 Tiltott szerelem (török filmsor.); 19.30 Tények; 20.35 Aktív-A TV2 magazinja; 21.10 Jóban Rosszban (magyar filmsor.);

MAGYAR TELEVÍZIÓ 1
06.20 Hajnali gondolatok; 06.23 Az Este; 06.55 Ma Reggel; 10.10 A Silla királyság ékköve (dél-kor. filmsor.); 11.10 Fábry (magyar szór. műsor,); 12.30 Tetőtől talpig; 13.01 Híradó délben; 13.25 P’amende-Roma kultúra; 13.55 Esély; 14.25 Magyar elsők (magyar ism. sor.); 14.45 Marslakók (magyar filmsor.); 15.15 Elcserélt lányok (am. filmsor.); 16.00 Angyali érintés (am. tévéfilm sor); 16.50 Veszélyes szerelem (am. filmsor); 17.30 MM-A megoldások magazinja;

DUNA TV
06.25 Gazdakör; 06.40 Híradó; 07.00 P’amende-Roma kultúra; 07.30 Híradó; 07.35 P’amende-Roma kultúra; 08.00 Kárpát Expressz; 08.30 Híradó; 08.35 Kultikon (ism.);

18
Péntek
HÍR TV
08.00 Híradó; 08.30 Soroló 1 (ism.); 09.05 Befutó-London; 09.30 Iskolapélda (ism.); 10.05 Felfedező; 10.30 BBC Click; 11.05 Ikon (ism.); 11.30 Ősök tere (ism.); 12.05 Tíz perc; 12.30 Stopper (ism.); 13.00 Déli híradó; 13.35 Hungarorama, Közvetlen ajánlat; 14.05 Panaszkönyv (ism.); 14.30 GyógyHír (ism.); 15.05 Garázs- Ahonnan az autózás indul!; 15.30 Ingatlanpiac; 16.00 Híradó; 16.30 Európai híradó (ism.); 17.05 Ázsia; 17.30 Globál (ism.); 18.00 Híradó; 18.30 BBC Reporters (ism.); 19.05 BBC Hard Talk (ism.); 19.30 Célpont (ism.); 20.00 Híradó; 20.30 Retrográd (ism.); 21.05 Civil kaszinó (ism.); 22.00 Híradó; 22.30 Riasztás (ism.); 23.05 Vetítő; 23.06 Érintések (dok.); 23.30 A zene ereje (ism.); 24.05 BBC Click (ism.); 24.30 Felfedező (ism.); 01.00 Műsorszünet.

TV-MŰSOR
Szombat
08.10 A bohóc felesége (magyar tévéf.); 09.10 Családi krónikák (dok.); 09.45 Duna anzix (magyar ism. sor.); 10.05 Daktari (am. kalandfilmsor.); 11.00 Zarándokutakon (dok.); 11.30 Világ-nézet; 12.30 Munka-Társ (magyar magazinműsor); 13.00 Déli harangszó; 13.02 Híradó, időjárás-jelentés; 13.15 Lyukasóra; 13.45 Mindennapi hősök; 14.10 Heuréka! Megtaláltam! (ism. terj.); 14.40 Sírjaik hol domborulnak. (dok.); 15.10 Önök kérték! (ism.); 16.35 Pannon expressz (magyar magazinműsor); 16.35 Talpalatnyi zöld (ism. terj.); 17.00 Az állatok világa; 17.35 A pármai kolostor (francia-olasz filmdráma, 2. rész); 19.00 Híradó; 19.30 Hogy volt!? (magyar ism. műsor); 20.30 Kean, a színész (magyar színházi felv.); 23.15 Dresch Quartet a Művészetek Palotájában (magyar koncertf.); 24.20 Dunasport; 24.35 I’m Not There – Bob Dylan életei (am.-német filmdráma); 02.55 A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának hangversenye; 03.40 Himnusz; 03.45 Munka-Társ (magyar magazinműsor); 04.10 Talpalatnyi zöld (ism. terj.);

TÉVÉMŰSOROK. MŰSORAJÁNLÓK

II. évfolyam 16. szám

Vasárnap
14.35 Tengerek világa (magyar ism. sor.); 04.55 Heuréka! Megtaláltam! (ism.).

Hétfő
18.55 Négy szellem; 20.00 Híradó; 20.30 Sírjaik hol domborulnak. (dok.); 21.00 MC – Magyarok Cselekedetei; 21.05 Mindenből egy van (magyar filmsor.); 21.55 Napraforgók (dok.); 22.30 A néma levente (magyar film); 24.15 A festő Hamza (ism. terj.); 24.30 Határtalanul magyar (dok.); 01.00 Himnusz; 01.02 Híradó; 01.25 Telesport; 01.30 Pesty Fekete Doboz; 02.25 Poén Péntek; 03.20 DTK (talk show); 04.15 Setétpatak új lakói (dok.).

Kedd
15.20 Magyarország története; 15.45 Rajzfimek; 16.20 Gyerekdalok; 16.21 Állatkerti mesék (ism. sor.); 16.25 Gyerekdalok; 16.30 Hattyúk tava; 16.50 Csutak a mikrofon előtt (magyar ifj. filmsor.); 17.50 Le a cipővel! (magyar ifj. kalandf.); 18.55 Mi micsoda (ism. terj.); 19.25 Rajzfilm; 20.00 Melissa és Joey (am. vígj. sor.); 20.20 Waczak Szálló (angol vígj. sor.); 21.00 Híradó; 21.35 Boxutca – Forma-1 magazin; 22.00 Forma-1 Bahreini Nagydíj – Időmérő edzés; 23.30 Gasztroangyal-Eszik, iszik, sosem alszik; 24.25 Munkaügyek – IrReality Show (magyar filmsor.); 01.20 Telesport- OTP Bank Liga; 03.00 Muriel esküvője (auszt.francia rom. vígj.); 04.45 Kalandorok (magyar vígj.).

Szerda
12.00 Tetőtől talpig; 12.30 Most a Buday!; 13.00 Déli harangszó; 13.01 Hírek; 13.05 Boxutca – Forma-1 magazin; 13.40 Forma-1 Bahreini Nagydíj – Időmérő edzés (élő); 15.20 Zöld Tea-Ökomagazin; 15.50 A sebes futású folyó (ism. terj.); 16.40 Nagy-Britannia madártávlatból (ism. terj.); 17.35 A Szövetség; 18.35 Gasztroangyal-Eszik, iszik, sosem alszik; 19.30 SzerencseSzombat; 20.30 Híradó este; 21.10 Muriel esküvője (auszt.francia rom. vígj.); 22.55 Kalandorok (magyar vígj.); 24.50 Nagyon zene; 02.10 Porrá leszünk (angol krimisor.); 03.05 Műsorszünet.

Csütörtök
15.25 Xena (am. kalandfilmsor); 16.25 Bűbájos boszorkák (am. filmsor.); 17.25 Hawaii Five-0 (am. filmsor.); 18.25 Sas kabaré; 19.30 Tények; 20.00 Aktív Extra; 20.35 Queen Sized – Tömör a gyönyör (am. vígj.); 22.25 Lánglovagok (am. akcióthriller); 24.55 Holdtölte (am. filmdráma); 02.35 EZO.TV; 03.35 Kalandjárat (ism.); 04.00 Teleshop; 04.30 Vers; 04.50 Műsorszünet.

DUNA WORLD
05.20 Egy megtagadott hazafi (dok.); 05.40 Rajzfilm; 06.00 A bohóc felesége (magyar tévéf.); 06.45 Jelkereszttől a Szent György keresztig (dok.); 07.00 Zegzugos történetek (ism.); 07.25 Múlt-kor (ism.); 07.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 Anno (ism.) Mesél a filmhíradó; 10.25 Hogy volt!? (magyar ism. műsor); 11.25 Kaltenecker Trió (magyar koncertf.); 11.55 A mi Veszprémünk; 12.10 Gasztroangyal-Eszik, iszik, sosem alszik; 13.00 Déli harangszó; 13.02 Híradó; 13.10 Világ-nézet- Ábrahám gyermekei; 14.00 Aranymetszés-Kulturális magazinműsor; 14.55 Lyukasóra; 15.20 Gazdakör; 15.45 Ízőrzők: Révfülöp (ism. terj.); 16.20 Hegyaljai újrakezdés (magyar portréf.); 17.00 Élő népzene; 17.30 Szerelmes földrajz (magyar ism. sor); 18.00 Hazajáró (magyar magazinműsor,); 18.25 Magyar történelmi arcképcsarnok (magyar ism. sor.); 18.40 Mese;

RTL KLUB
07.30 Top Shop; 08.00 Kölyökklub; 11.00 Rajzfilm; 11.25 Asztro Show; 12.20 Házon kívül; 12.50 Autómánia; 13.30 Amerika legkeményebb melói (dok.); 14.30 Lost – Eltűntek (am. kalandfilmsor.); 16.30 Hetedik érzék (am.-kan. filmsor); 17.30 Női vonalak (am.-német vígj); 19.30 RTL Klub Híradó; 20.00 Fókusz Plusz; 20.30 Csillag Születik – A válogatás 2012; 23.10 Halálra jelölve (am. akcióf.,); 01.05 Fogva tartva (kan.-angol krimi); 03.00 Fókusz Plusz; 03.20 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 2
05.05 Família Kft. (magyar vígj. sor.); 05.30 Magyar bulizene; 06.25 A múzsa csókja- Mikszáthné Mauks Ilona; 06.55 Hajnali gondolatok; 06.58 Rajzfilmek; 08.15 Zöld 7-es; 08.16 Rajzfilm; 10.15 Felfedező úton a Robinson család (új-zél. kalandfilmsor.); 10.40 A Nyereg Klub (auszt. filmsor.); 11.05 Lizzie McGuire (am. tévéfilm sor.); 11.30 Ábel a rengetegben (magyar játékf., 2. rész,); 12.30 Biciklitúra; 13.00 Déli harangszó; 13.01 Marslakók (magyar filmsor.);

TV2
07.00 Az idő örvényében (magyar ism. sor.); 07.25 Tv2 matiné; 10.35 Egyik kutya, másik nem!; 11.00 Babavilág (magazinműsor); 11.25 9 hónap (magazinműsor); 11.55 Tűsarok (magazinműsor); 12.25 Bajnokok Ligája magazin (magyar sportműsor); 12.55 Én is szép vagyok (ism.); 13.25 Gyilkos számok (am. krimisor); 14.25 TopSpeed-Motorsport magazin; 14.55 Autóguru (magazinműsor);

MAGYAR TELEVÍZIÓ 1
06.20 Hajnali gondolatok; 06.25 Az Este (ism.), 07.00 Magyar gazda; 07.25 Anno-Mesél a filmhíradó; 07.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 Delta-Tudományos magazin; 10.30 Mozdulj!-Szabadidősport magazin; 11.00 Angi jelenti; 11.30 KorTárs;,

DUNA TV
06.25 Ezer év szentjei (magyar ism. sor.) Szent Margit; 07.00 Gazdakör; 07.25 Mesél a fény (ism. terj.);

Péntek
HÍR TV
07.30 Top Shop; 08.00 Kölyökklub; 11.00 Rajzfilm; 11.25 Asztro Show; 12.20 Házon kívül; 12.50 Autómánia; 13.30 Amerika legkeményebb melói (dok.); 14.30 Lost – Eltűntek (am. kalandfilmsor.); 16.30 Hetedik érzék (am.-kan. filmsor); 17.30 Női vonalak (am.-német vígj); 19.30 RTL Klub Híradó; 20.00 Fókusz Plusz; 20.30 Csillag Születik – A válogatás 2012; 23.10 Halálra jelölve (am. akcióf.,); 01.05 Fogva tartva (kan.-angol krimi); 03.00 Fókusz Plusz; 03.20 Műsorszünet.

Szombat
szenty emlékmise Szombathelyen; 12.00 Önkéntesek (dok.); 12.30 Beavatás; 13.00 Déli harangszó; 13.02 Híradó, Időjárás-jelentés; 13.15 Élő népzene-31. Országos Táncháztalálkozó – 2. rész; 13.40 Akadálytalanul (magyar magazinműsor); 14.10 Csellengők; 14.40 Határtalanul magyar (magyar magazinműsor); 15.10 Arcélek (dok.) Budai Sándor, iskolaigazgató, Abaújkér; 15.40 Hazajáró (magyar magazinműsor); 16.20 Százéves asszony (magyar tévéf.); 17.25 Álomkeringő (magyar zenés vígj.); 19.00 Híradó; 19.30 Heti Hírmondó; 20.00 Önök kérték!; 21.00 A három testőr: A királyné nyakéke (francia-olasz rom. kalandf.); 22.45 Klubszoba; 23.40 Dunasport; 24.00 Titkok gyermeke (belgafrancia filmdráma); 01.35 Himnusz; 01.40 Határtalanul magyar; 02.05 Nyelvőrző (ism.); 02.35 Bangkok, a kelet Velencéje (ism. terj.); 03.30 Nők a hinta körül (dok.); 04.35 Klubszoba (ism.).

Vasárnap
06.00 Zöld Tea (ism.); 06.25 Delta; 06.55 KorTárs (ism.); 07.20 Pannon expressz (magyar magazinműsor); 07.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 DTK (talk show); 10.50 Algéria színei (ism. terj.); 11.05 Heuréka! Megtaláltam! (ism. terj.); 11.35 Talpalatnyi zöld (ism. terj.); 12.05 Mindenből egy van (magyar filmsor.); 13.02 Híradó; 13.05 Református istentisztelet Kunszentmiklósról (2011); 14.10“Ágnes – József Attila – Radnóti a Művészetek Palotája színpadán” (magyar koncertf.); 16.10 A rejtélyes XX. század; 16.35 Vannak vidékek (magyar ism. sor.); 17.05 Élő népzene; 17.30 Út Londonba-Olimpiai magazin; 18.00 Határtalanul magyar; 18.25 Magyar történelmi arcképcsarnok (magyar ism. sor.); 18.45 Rajzfilm; 19.00 Gasztroangyal-(ism.) Eszik, iszik, sosem alszik; 20.00 Híradó; 20.30 Heti Hírmondó; 21.00 MC – Magyarok Cselekedetei; 21.05 Szövetség; 22.00 William Shakespeare: Sok hűhó semmiért (magyar színházi felv); 01.00 Himnusz; 01.02 Híradó (ism.);

Hétfő
01.30 Kaltenecker Trió (magyar koncertf.); 02.00 NB 1 labdarúgó mérkőzés; 04.15 Álomkeringő (magyar zenés vígj).

Kedd
15.30 Écsy Gyöngyi portré; 16.00 Az Árpád-kor templomai (dok.); 16.10 Az aranyrózsa barlangja (olasz fant. kalandf.,); 17.45 Cimbora – régi új; 18.40 P@dtársat keresünk; 19.35 Rajzfilmek; 20.10 4 összeesküvő és 1 temetés (osztrák filmsor.,); 21.00 Híradó este; 21.30 Forma-1 Bahreini Nagydíj – Futam; 24.00 Telesport- OTP Bank Liga; 01.45 Négy szellem; 02.35 Csalás és ámítás (am. vígj.); 04.10 McLintock! (am. western,).

Szerda
13.05 Szellem a palackból. (magyar ism. műsor); 13.35 Út Londonba-Olimpiai magazin, 14.05 Telesport- Sport 7; 14.30 Forma-1 Bahreini Nagydíj – Futam (élő); 17.25 Telesport (élő) – OTP Bank Liga; 19.50 A Lényeg; 20.30 Híradó este; 21.10 Magyarország, szeretlek!; 22.25 Munkaügyek – IrReality Show (magyar filmsor.); 23.25 Csalás és ámítás (am. vígj.); 01.05 Az út (am. filmdráma,); 02.56 Műsorszünet.

Csütörtök
19.30 Tények; 20.00 Napló; 21.05 Távkapcs (am. vígj.); 23.10 Frizbi Hajdú Péterrel (magyar talk show); 24.10 Elit egység (kan. akciófilm-sor); 01.10 Tükröm, tükröm. (am. rom. vígj.,); 03.20 EZO.TV; 03.55 Napló; 04.45 Magyar versek; 05.05 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 2
06.35 Egymillió fontos hangjegy (magyar tévéf); 06.55 Hajnali gondolatok; 06.58 Rajzfilmek; 08.15 Szót kér a természet- Tihany; 08.16 Rajzfilmek; 10.10 Állatkerti mesék (ism. sor.); 10.15 Gyerekdalok; 10.16 Rajzfilm; 10.20 Állatkerti mesék (ism. sor.); 10.25 Gyerekdalok; 10.30 Mackó élet, mackó álom; 10.32 Hattyúk tava – Bábszínház; 10.55 Csutak a mikrofon előtt (magyar ifj. filmsor.); 11.50 Le a cipővel! (magyar ifj. kalandf.); 13.00 Déli harangszó; 13.01 Engedjétek hozzám; 13.05“Így szól az Úr!”; 13.15 Katolikus krónika; 13.40 Megkeresni az embert; 14.05 100 éves a Hajdúdorogi Egyházmegye; 14.30 A sokszínű vallás; 14.45 Baptista magazin; 15.10 Református ifjúsági műsor; 15.20 Balatonfelvidéki református templomok;

RTL KLUB
07.30 Top Shop; 08.00 Kölyökklub; 11.05 Trendmánia-Életmód- és szépségmagazin; 11.40 Teleshop; 12.25 Törzsutas-Utazási magazin; 12.55 Női kézilabda; Magyar Kupa – Döntő mérkőzés 2012 (élő); 14.50 Gossip Girl – A pletykafészek (am. filmsor.); 16.45 Tru Calling – Az őrangyal (am. akciófilm-sor); 17.50 Mr. Óvóbácsi (am. akcióvígj.); 19.30 RTL Klub Híradó; 20.00 Cobra 11 (német akciófilm-sor.); 21.00 Holnapután (am. sci-fi kalandfilm); 23.25 Heti hetes; 24.45 Portré; 01.25 A múlt titka (német-angol thriller,); 03.00 Műsorszünet.

TV2 MAGYAR TELEVÍZIÓ 1
06.54 Hajnali gondolatok; 06.55 Magyar gazda; 07.25 Esély-Fogyatékossággal élő emberek magazinja; 07.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 Engedjétek hozzám; 10.05 Így szól az Úr!; 10.10 Katolikus krónika; 10.40 Megkeresni az embert; 11.05 100 éves a Hajdúdorogi Egyházmegye; 11.30 A sokszínű vallás; 11.45 Baptista magazin; 12.10 Református ifjúsági műsor; 12.15 Balatonfelvidéki református templomok; 12.30 Écsy Gyöngyi portré; 13.00 Déli harangszó; 06.45 Reggeli gondolatok; 07.15 Egzotikus Ázsia (magyar ism. sor.); 07.45 Tv2 matiné; 10.40 Nagy Vagy! (szór. műsor); 11.45 Stahl konyhája; 12.15 Kalandjárat (ism.); 12.45 Borkultusz (magyar kult. mag.); 13.15 Talpig nő (magazinműsor); 13.45 Több mint TestŐr; 14.15 A kiválasztott – Az amerikai látnok (am. filmsor.); 15.15 Monk – Flúgos nyomozó (am. krimisor.); 16.15 Bűbájos boszorkák (am. filmsor.); 17.15 Másodállás (magyar reality-sor.); 17.45 Queen Sized – Tömör a gyönyör (am. vígj.);

DUNA TV
05.25 Világ-nézet (ism.); 06.25 Porló sziklák alatt (dok.); 07.00 Gazdakör; 07.25 Nagyvizit (magyar tévéf.); 08.50 Földanya üzenete (ism. terj.); 09.45 Magyar elsők (magyar ism. sor.); 10.05 Másfélmillió lépés Magyarországon (magyar ism. sor.); 11.00 Élő egyház; 11.30 Isten kezében-Mind-

DUNA WORLD
05.10 Élő népzene; 05.40 Mese;

II. évfolyam 16. szám

TÉVÉMŰSOROK. MŰSORAJÁNLÓK

TV-MŰSOR
Hétfő Kedd
21.30 Angyali érintés (am. tévéfilm sor.); 22.20 Maradj talpon!; 23.15 Mednyánszky (magyar tévéf.); 24.50 Az út (am. filmdráma,); 02.40 Házaspárbaj (olasz filmsor.); 03.30 Záróra; 04.25 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor.); 05.15 Família Kft. (magyar vígj. sor.).

19
Csütörtök
01.20 Tények Este; 01.55 EZO.TV; 02.30 NCIS (am. krimisor.); 03.20 NCIS: Los Angeles (am. krimisor.); 04.10 Aktív Extra (ism.); 04.35 Magyar versek; 05.10 Műsorszünet.

Péntek
HÍR TV
07.00 Befutó London (ism.); 07.30 Soroló 2 (ism.) A vidék magazinja; 08.00 Híradó; 09.05 Kontraszt (ism.); 10.05 Napról napra (ism.); 10.30 BBC Hard Talk (ism.); 11.00 Híradó; 11.30 Európai híradó (ism.); 12.05 Ingatlanpiac (ism.); 12.30 Bruttó (ism.); 13.00 Déli híradó; 13.35 Hungarorama, Közvetlen ajánlat; 14.05 Ázsia (ism.); 14.30 Garázs (ism.) Ahonnan az autózás indul!; 15.05 Civil kaszinó (ism.); 16.00 Híradó; 16.30 Keresztmetszet (ism.); 17.05 Célpont (ism.) Oknyomozó riportműsor; 17.30 Paletta; 18.00 Híradó; 18.30 Hírvilág (ism.); 19.20 Stopper; 20.00 Híradó; 21.05 Rájátszás; 22.00 Híradó 21; 22.35 Lapzárta; 23.00 Híradó; 23.30 BBC Reporters (ism.); 24.05 Rájátszás (ism.); 01.00 Műsorszünet.

Szombat
08.00 Kárpát Expressz; 08.30 Híradó; 07.35 Kultikon (ism.); 09.30 Híradó; 09.35 Közbeszéd (ism.); 10.00 Klubszoba (ism.); 11.00 Család-barát; 11.50 1 könyv; 12.00 Heti Hírmondó (ism.); 12.25 Térkép-Integrációs magazin; 13.02 Híradó – Déli; 13.30 Napirend előtt; 14.00 Kapcsoljuk az Országházat; 17.10 Az idő fényképe (ism. terj.); 18.00 Kisváros (magyar tévéfilm sor.); 19.00 Híradó; 19.30 Közbeszéd; 20.00 Térkép-Integrációs magazin; 20.30 Hagyaték (magyar magazinműsor); 21.00 Csernobil Öröksége: a Zóna (dok.); 22.45 Hírek; 22.50 Dunasport; 22.55 Kultikon; 24.45 Mahler: I. szimfónia Ddúr (magyar koncertf.); 01.50 Himnusz; 01.55 A hanti sámán hagyatéka (dok.); 02.30 Térkép (ism.); 03.05 Élő egyház (ism.); 03.30 Család-barát (ism.); 04.30 Kívánságkosár.

Vasárnap
10.55 Anno-Mesél a filmhíradó; 11.25 Pannon expressz (magyar magazinműsor); 11.55 Térkép (ism.) Integrációs magazin; 12.20 Az Este (ism.), 13.00 Déli harangszó; 13.02 Híradó; 13.20 Kívánságkosár (magyar szór. műsor); 15.15 Katolikus krónika; 15.40 Arcélek (dok.) Dr. Kalmár László a Segítőjobb Alapítvány elnöke; 15.55 Gazdakör; 16.05 Duna anzix (magyar ism. sor); 16.25 Térkép; 16.50 Élő népzene; 17.10 Egy hazában élünk (magyar ism. sor.); 17.35 Kárpát Expressz; 18.05 Ránk bízott örökség (ism. terj.); 18.20 Magyar történelmi arcképcsarnok (magyar ism. sor.); 18.35 Rajzfilm; 19.00 MM-A megoldások magazinja; 20.00 Híradó; 20.30 Közbeszéd; 21.00 MC – Magyarok Cselekedetei; 21.05 Hazajáró (magyar magazinműsor,); 21.35 Szósz!?- Női és Férfi nyelv; 22.20 Térkép; 22.50 Duna anzix (magyar ism. sor.); 23.05 Klubszoba; 24.00 Kultikon-Szolgáltató magazin; 01.00 Himnusz; 01.02 Híradó; 01.25 Telesport;

Szerda
21.40 Kékfény-Bűnügyi magazin; 22.40 Hacktion (magyar akciófilm-sor); 23.35 Az Este; 24.10 Aranymetszés; 01.10 Múlt-kor-Történelmi magazin; 01.40 Zöld Tea-Ökomagazin; 02.05 Everwood (am. tévéfilm sor.); 02.50 MM (ism.)A megoldások magazinja; 03.48 Műsorszünet.

01.30 Az Este; 02.00 Kívánságkosár; 03.55 T.I.R. (olasz-magyar tévéfilm sor.); 04.55 Kárpát Expressz (ism.).

MAGYAR TELEVÍZIÓ 2
06.20 Napló; 06.23 English 4U; 06.50 Hajnali gondolatok; 06.55 Ma Reggel; 10.00 A Szövetség-Biblia vetélkedő; 10.50 Eurovíziós Dalfesztivál 2012 – Klip; 10.55 P@dtársat keresünk; 11.50 Hagyományok őrzői; 12.00 Magyar rock; 13.00 Déli harangszó; 13.01 Hírek; 13.25 Az aranyrózsa barlangja (olasz fant. kalandf.); 15.05 Eurovíziós Dalfesztivál 2012 – Klip; 15.08 Retro – Humor; 16.00 Família Kft. (magyar vígj. sor.); 16.25 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor.); 17.15 Eurovíziós Dalfesztivál 2012 – Klip; 17.20 Felfedező úton a Robinson család (új-zél. kalandfilmsor.); 17.45 A Nyereg Klub (auszt. filmsor.); 18.10 Lizzie McGuire (am. tévéfilm sor.); 18.35 Robbie, a fóka (német tévéfilm sor.); 19.20 Rajzfilmek; 20.00 Capri – Az álmok szigete (olasz filmsor., 1. rész); 21.00 Híradó este;

RTL KLUB
06.40 Top Shop; 07.05 Jó reggelt, skacok!; 08.35 Reflektor Reggel; 08.50 Reggeli – Csak csajok; 09.25 A szerelem rabjai (arg. filmsor.,); 10.25 Második esély (am.mex.-kol. filmsor.); 11.35 Top Shop; 13.15 Asztro Show; 14.15 Az éden titkai (görög filmsor.); 15.15 Sarokba szorítva (am. filmsor.); 16.15 Döglött akták (am. krimisor); 17.20 Marichuy – A szerelem diadala (mex. filmsor.); 18.20 Teresa (mex. filmsor.); 19.30 RTL Klub Híradó; 20.05 A Széf; 21.10 Fókusz-Közszolgálati magazin; 21.50 Barátok közt (magyar filmsor.); 22.25 Dr. Csont (am. krimisor); 23.30 Showder Klub; 24.35 PokerStars.net – Big Game; 01.35 Reflektor; 01.50 Szakíts, ha bírsz! (am. rom. vígj.); 03.20 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 1
06.20 Hajnali gondolatok; 06.23 A Lényeg; 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 A Silla királyság ékköve (dél-kor. filmsor.); 11.05 Európa egészsége (ism. sor.); 12.00 Most a Buday!- Tinnye; 12.30 Napirend előtt; 13.00 Déli harangszó; 13.01 Híradó délben; 13.25 Roma Magazin; 13.55 Domovina-Szlovák nyelvű nemzetiségi magazin; 14.30 Marslakók (magyar filmsor.); 15.00 A Szövetség-Biblia vetélkedő; 15.55 Angyali érintés (am. tévéfilm sor); 16.45 Capri – Az álmok szigete (olasz filmsor., 1. rész); 17.45 MM-A megoldások magazinja; 18.40 Everwood (am. tévéfilm sor.); 19.30 Maradj talpon!; 20.30 Híradó este; 21.10 Marslakók (magyar filmsor.);

TV2
06.25 Teleshop; 07.00 Aktív Extra (ism.); 07.25 Tények Reggel; 08.00 Mokka; 10.30 Stahl konyhája; 10.45 Babapercek; 10.55 Teleshop; 12.00 EZO.TV; 13.35 Hercules and the Circle of Fire (am.-új-zél. fantasy); 15.20 Marina (mex.-am. filmsor.); 16.20 Rex felügyelő (osztráknémet-olasz krimisor.); 17.20 Csoda Manhattanben (am.-mex. rom. sor.); 18.20 Update Konyha (magyar főzőshow); 18.25 Tiltott szerelem (török filmsor.); 19.30 Tények; 20.35 Aktív-A TV2 magazinja; 21.10 Jóban Rosszban (magyar filmsor.); 22.20 NCIS (am. krimisor.); 23.40 NCIS: Los Angeles (am. krimisor.); 24.20 Gyilkos számok (am. krimisor.);

DUNA TV
05.25 Önök kérték! (ism.); 06.25 Gazdakör; 06.40 Híradó; 07.00 Élő egyház (ism.); 07.30 Híradó; 07.35 Isten kezében (ism.) Mindszenty emlékmise Szombathelyen;

DUNA WORLD
06.00 A Lényeg; 06.25 Heti Hírmondó (ism.); 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 T.I.R. (olasz-magyar tévéfilm sor);

Péntek
HÍR TV
07.00 Paletta (ism.); 07.30 Lapzárta; 08.00 Híradó; 09.05 Rájátszás (ism.); 10.00 Garázs (ism.) Ahonnan az autózás indul!; 10.30 Soroló (ism.); 11.00 Híradó; 11.30 Hírvilág (ism.); 12.05 Sportré (ism.); 12.30 Retrográd (ism.); 13.00 Déli híradó; 13.45 Közvetlen ajánlat; 14.05 Lapzárta (ism.); 14.30 Paletta (ism.); 15.05 Keresztmetszet (ism.); 15.30 Ikon (ism.); 16.00 Híradó; 16.30 Globál (ism.); 17.05 Stopper (ism.); 17.30 Paletta; 18.00 Híradó; 18.30 Zöld övezet; 19.20 Panaszkönyv; 20.00 Híradó; 21.05 Rájátszás; 22.00 Híradó 21; 22.35 Lapzárta; 23.00 Híradó; 23.30 Riasztás (ism.); 24.05 Rájátszás (ism.); 01.00 Műsorszünet.

Szombat
08.35 Kultikon (ism.); 09.30 Híradó; 09.35 Közbeszéd (ism.); 10.00 Kapcsoljuk az Országházat; 17.05 1 könyv; 17.10 Magyar elsők (magyar ism. sor.); 17.30 A tudomány műhelyében (ism. terj.); 18.00 Kisváros (magyar filmsor.); 19.00 Híradó; 19.30 Közbeszéd; 20.00 Térkép; 20.30 Múzeumtúra – Francia módra (ism. terj.); 21.00 Tükör által homályosan (svéd filmdráma); 22.25 Hírek; 22.30 Dunasport; 22.35 Kultikon-Szolgáltató magazin; 23.35 Magyar Jazz Ünnep 2011. (magyar koncertf); 24.20 Allah minden napján szaladnak a lovak (dok.); 01.30 Himnusz; 01.35 Térkép; 02.00 Lélek Boulevard-Vadász Ákos – jógaoktató-Barkó Judit műsora; 02.25 Lyukasóra (ism.); 02.55 Beszélő emlékházak (magyar ism. sor.); 03.30 Csodás csatangolások (dok.); 04.30 Kívánságkosár.

Vasárnap
11.00 Delta-Tudományos magazin; 11.25 Talpalatnyi zöld (ism. terj.); 11.55 Térkép; 12.25 Az Este (ism.); 13.00 Déli harangszó; 13.02 Híradó; 13.20 Kívánságkosár; 15.15 Sportaréna (magyar sportműsor); 16.05 Gazdakör; 16.20 Duna anzix (magyar ism. sor); 16.35 Térkép (ism.); 17.00 Élő népzene; 17.30 Anno (ism.) Mesél a filmhíradó; 17.55 Kárpát Expressz; 18.25 Magyar történelmi arcképcsarnok (magyar ism. sor.); 18.40 Rajzfilm; 19.00 MM-A megoldások magazinja; 20.00 Híradó; 20.30 Közbeszéd; 21.00 MC – Magyarok Cselekedetei; 21.05 Hazajáró (magyar magazinműsor,); 21.35 Lyukasóra; 22.20 Térkép; 22.45 Duna anzix (magyar ism. sor.); 23.05 Világ-nézet; 24.00 Kultikon-Szolgáltató magazin; 01.00 Himnusz; 01.02 Híradó; 01.25 Telesport; 01.30 Az Este; 02.00 Kívánságkosár; 03.55 T.I.R. (olasz-magyar tévéfilm sor.); 04.45 Kárpát Expressz (ism.).

Hétfő
MAGYAR TELEVÍZIÓ 2
05.40 Magyar rock; 06.35 Jelfák (magyar ism. sor.); 06.50 Hajnali gondolatok; 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 Eurovíziós Dalfesztivál 2012 – Klip; 10.04 Rajzfilm; 10.40 Felfedező úton a Robinson család (új-zél. kalandfilmsor.); 11.05 A Nyereg Klub (auszt. filmsor.); 11.30 Lizzie McGuire (am. tévéfilm sor.); 11.55 Néprajzi értékeink- A szerelem kertje; 12.00 Magyar pop; 13.01 Híradó délben; 13.25 Biciklitúra-Életmód magazin; 13.50 1100 év Európa közepén (magyar ism. sor.); 14.20 Mednyánszky (magyar tévéf.); 15.55 Família Kft. (magyar vígj. sor.); 16.20 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor); 17.10 Eurovíziós Dalfesztivál 2012 – Klip; 17.15 Felfedező úton a Robinson család (új-zél. kalandfilmsor.); 17.45 A Nyereg Klub (auszt. filmsor); 18.10 Lizzie McGuire (am. tévéfilm sor.); 18.35 Robbie, a fóka (német tévéfilm sor.,); 19.20 Rajzfilm; 19.55 Capri – Az álmok szigete (olasz filmsor.);

Kedd
21.00 Híradó este; 21.30 Angyali érintés (am. tévéfilm sor.); 22.20 Maradj talpon!; 23.15 Retro – Színes portrék; 24.05 Lottózsonglőrök (angolfrancia-am. vígj.); 01.35 Házaspárbaj (olasz filmsor.); 02.30 Záróra; 03.25 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor.,); 04.15 Família Kft. (magyar vígj. sor.); 04.40 Magyar pop.

Szerda
19.30 Maradj talpon!; 20.30 Híradó este; 20.55 Sporthírek; 21.10 Marslakók (magyar filmsor.); 21.40 Lottózsonglőrök (angolfrancia-am. vígj.); 23.15 Az Este; 23.50 Tudorok (ír-kan.-am. filmsor.); 24.50 Barangolások öt kontinensen; 01.20 Angi jelenti; 01.50 Everwood (am. tévéfilm sor.); 02.35 MM (ism.)- A megoldások magazinja; 03.31 Műsorszünet.

Csütörtök
21.30 Bajnokok Ligája (élő); 24.15 Tények Este; 24.50 EZO.TV; 01.25 Szerelem utolsó vérig (olasz-magyar játékf.); 03.00 TotalCar (ism.); 03.25 Magyar versek; 04.00 Műsorszünet.

RTL KLUB
06.40 Top Shop; 07.05 Jó reggelt, skacok!; 08.35 Reflektor Reggel; 08.50 Reggeli – Csak csajok; 09.25 A szerelem rabjai (arg. filmsor); 10.25 Második esély (am.mex.-kol. filmsor.); 11.35 Top Shop; 13.15 Asztro Show; 14.15 Az éden titkai (görög filmsor); 15.15 Sarokba szorítva (am. filmsor); 16.15 Döglött akták (am. krimisor); 17.20 Marichuy – A szerelem diadala (mex. filmsor.,); 18.20 Teresa (mex. filmsor.); 19.30 RTL Klub Híradó; 20.05 A Széf; 21.10 Fókusz; 21.50 Barátok közt (magyar filmsor); 22.25 A mentalista (am. krimisor.,); 23.30 A Grace klinika (am. drámasorozat); 24.30 Reflektor; 24.45 Vészhelyzet (am. filmsor); 03.30 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 1
06.20 Hajnali gondolatok; 06.23 Az Este (ism.); 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 A Silla királyság ékköve (dél-kor. filmsor.); 11.05 Mindenből egy van (magyar filmsor.); 12.00 Kékfény (ism.) Bűnügyi magazin, 13.00 Déli harangszó; 13.01 Híradó délben; 13.25 Srpski Ekran-Szerb nyelvű nemzetiségi magazin; 13.55 Unser Bildschirm-Német nyelvű nemzetiségi magazin; 14.30 Marslakók (magyar filmsor); 15.00 Hacktion (magyar akciófilm-sor.); 15.55 Angyali érintés (am. tévéfilm sor.); 16.45 Capri – Az álmok szigete (olasz filmsor.); 17.45 MM-A megoldások magazinja; 18.40 Everwood (am. tévéfilm sor.);

TV2
06.25 Teleshop; 07.00 TotalCar (ism.); 07.25 Tények Reggel; 08.00 Mokka; 10.25 Stahl konyhája; 10.40 Babapercek; 10.45 Teleshop; 11.50 EZO.TV; 13.25 Dávid és Góliát (olasz történelmi dráma,); 15.20 Marina (mex.-am. filmsor.); 16.20 Rex felügyelő (osztráknémet-olasz krimisor.); 17.20 Csoda Manhattanben (am.-mex. rom. sor.); 18.20 Update Konyha; 18.25 Tiltott szerelem (török filmsor.); 19.30 Tények; 20.30 Aktív; 20.35 Jóban Rosszban (magyar filmsor.);

DUNA TV
06.25 Gazdakör; 06.40 Híradó; 06.55 Roma Magazin; 07.30 Híradó; 07.35 Domovina-Szlovák nyelvű nemzetiségi magazin, 08.00 Kárpát Expressz; 08.30 Híradó;

DUNA WORLD
05.20 Élő népzene (ism.); 05.40 Rajzfilm; 06.00 Család-barát; 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 T.I.R. (olasz-magyar tévéfilm sor.);

20
Péntek
HÍR TV
07.00 Paletta (ism.); 07.30 Lapzárta (ism.); 08.00 Híradó; 09.05 Rájátszás (ism.); 10.05 Versus (ism.); 10.30 Globál (ism.); 11.00 Híradó; 11.30 Zöld övezet (ism.); 12.05 Stopper (ism.); 12.30 GyógyHír (ism.); 13.00 Déli híradó; 13.35 Hungarorama, Közvetlen ajánlat; 14.05 Lapzárta (ism.); 14.30 Paletta (ism.); 15.05 Vetítő (ism.); 15.06 Allah minden napján szaladnak a lovak (dok.); 16.00 Híradó; 16.30 Panaszkönyv (ism.); 17.05 Ősök tere (ism.); 17.30 Paletta; 18.00 Híradó; 18.30 Iskolapélda; 19.20 Retrográd; 20.00 Híradó; 21.05 Rájátszás; 22.00 Híradó 21; 22.35 Lapzárta; 23.00 Híradó; 23.30 Ikon; 24.05 Rájátszás (ism.); 01.00 Műsorszünet.

TV-MŰSOR
Szombat
09.30 Híradó; 09.35 Közbeszéd (ism.); 10.00 Kapcsoljuk az Országházat-Parlamenti közvetítés; 17.10 1 könyv; 17.15 Magyar elsők (magyar ism. sor.); 17.25 Fejezetek Magyarország közlekedéstörténetéből (magyar ism. sor.); 18.00 Kisváros (magyar filmsor.); 19.00 Híradó; 19.30 Közbeszéd; 20.00 Térkép; 20.30 KOGART kiállítások 20062011; 21.00 Apró sztorik (arg.-sp. vígj.); 22.25 Hírek; 22.30 Dunasport; 22.40 Kultikon-Szolgáltató magazin; 23.35 Új régi hang (dok.); 24.30 Ikonok és Patkányok (magyar portréf.); 01.40 Himnusz; 01.35 Térkép; 02.05 Arcélek (dok.) Kassai Lajos lovasíjász; 02.25 Töredékek – Fejezetek a magyar művelődés történetéből (magyar ism. sor.); 02.40 Napok, évek, századok (magyar magazinműsor); 03.30 Család-barát; 04.30 Kívánságkosár.

TÉVÉMŰSOROK. MŰSORAJÁNLÓK

II. évfolyam 16. szám

Vasárnap
11.30 Heuréka! Megtaláltam! (ism. terj.); 11.55 Térkép; 12.25 Az Este (ism.); 13.00 Déli harangszó; 13.02 Híradó; 13.20 Kívánságkosár (magyar szór. műsor); 15.15 Új nemzedék (magyar magazinműsor); 15.40 Arcélek (dok.) – Mayer István keramikus-szobrász, Kővágóörs; 15.55 Gazdakör; 16.05 Duna anzix (magyar ism. sor.); 16.20 Térkép; 16.50 Élő népzene; 17.15 Delta (ism.); 17.45 Kárpát Expressz; 18.25 Magyar történelmi arcképcsarnok (magyar ism. sor.); 18.40 Rajzfilm; 19.00 MM-A megoldások magazinja; 20.00 Híradó; 20.30 Közbeszéd; 21.00 MC – Magyarok Cselekedetei; 21.05 Hazajáró (magyar magazinműsor); 21.35 Kézjegy- Bálint András; 22.20 Térkép; 22.50 Duna anzix (magyar ism. sor.); 23.05 Törzsasztal; 24.00 Kultikon-Szolgáltató magazin; 01.00 Himnusz; 01.02 Híradó; 01.25 Telesport; 01.30 Az Este; 02.00 Kívánságkosár; 03.50 T.I.R. (olasz-magyar tévéfilm sor.); 04.55 Kárpát Expressz (ism.).

Hétfő
MAGYAR TELEVÍZIÓ 2
05.35 Elrejtett tájak (magyar ism. sor.); 05.55 Főtér-”Fedezzük fel együtt Magyarországot!”; 06.50 Hajnali gondolatok; 06.55 Ma Reggel; 10.00 Eurovíziós Dalfesztivál 2012 – Klip; 10.04 Rajzfilm; 10.40 Felfedező úton a Robinson család (új-zél. kalandfilmsor.); 11.05 A Nyereg Klub (auszt. filmsor.); 11.30 Lizzie McGuire (am. tévéfilm sor.,); 11.55 Jelképtár (magyar ism. sor.) – A holló; 12.00 Magyar válogatott; 13.01 Híradó délben; 13.25 Magyar évszázadok (dok.); 13.45 Történeti festészet a Magyar Nemzeti Múzeumban; 14.15 A rejtélyes XX. század; 14.40 1100 év Európa közepén (magyar ism. sor); 15.10 Retro – Színes portrék; 16.05 Família Kft. (magyar vígj. sor.); 16.30 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor.); 17.20 Eurovíziós Dalfesztivál 2012 – Klip; 17.25 Felfedező úton a Robinson család (új-zél. kalandfilmsor.); 17.50 A Nyereg Klub (auszt. filmsor.); 18.15 Lizzie McGuire (am. tévéfilm sor); 18.40 Robbie, a fóka (német tévéfilm sor.); 19.25 Rajzfilm; 20.05 Capri – Az álmok szigete (olasz filmsor.,);

Kedd
21.00 Híradó este; 21.25 Sporthírek- Időjárás-jelentés; 21.30 Angyali érintés (am. tévéfilm sor.); 22.25 Maradj talpon!; 23.15 Retro – Slágerek; 24.05 Tudorok (ír-kan.-am. filmsor.); 01.05 On the Spot (dok.); 01.55 Házaspárbaj (olasz filmsor); 02.45 Záróra; 03.40 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor.); 04.30 Família Kft. (magyar vígj. sor.); 04.55 Magyar válogatott.

Szerda
19.30 Maradj talpon!; 20.30 Híradó este; 21.00 Sporthírek; 21.10 Marslakók (magyar filmsor.); 21.40 Kasszasiker (am. vígj. sor.); 22.30 Bábel (magyar riportműsor); 23.25 Az Este; 24.00 KorTárs; 24.30 Árnyékban harcolók – Európai ellenállók a nácizmus ellen (dok.); 01.30 Szellem a palackból. (magyar ism. műsor); 01.55 Everwood (am. tévéfilm sor.); 02.40 MM (ism.) A megoldások magazinja; 03.42 Műsorszünet.

Csütörtök
24.20 Én is szép vagyok; 24.50 Aktív; 01.20 Tények Este; 02.00 Doktor House (am. filmsor); 02.50 Született feleségek (am. vígj. sor.); 03.40 Babavilág (magazinműsor); 04.05 Magyar versek; 04.40 Műsorszünet.

RTL KLUB
06.40 Top Shop; 07.05 Jó reggelt, skacok!; 08.35 Reflektor Reggel; 08.50 Reggeli – Csak csajok; 09.25 A szerelem rabjai (arg. filmsor.); 10.25 Második esély (am.mex.-kol. filmsor.); 11.35 Top Shop; 13.15 Asztro Show; 14.15 Az éden titkai (görög filmsor.); 15.15 Sarokba szorítva (am. filmsor.); 16.15 Döglött akták (am. krimisor.); 17.20 Marichuy – A szerelem diadala (mex. filmsor.,); 18.20 Teresa (mex. filmsor.); 19.30 RTL Klub Híradó; 20.05 A Széf-Ki viheti el a milliókat?; 21.10 Fókusz; 21.50 Barátok közt (magyar filmsor); 22.25 Legyen Ön is Milliomos!; 23.35 Házon kívül; 24.05 XXI. század – a legendák velünk élnek; 24.40 Reflektor; 01.00 Ments meg! (am. filmsor.,); 01.50 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 1
06.20 Hajnali gondolatok; 06.23 Az Este; 06.55 Ma Reggel; 10.00 A Silla királyság ékköve (dél-kor. filmsor.,); 11.00 Magyarország, szeretlek!; 12.15 Útravaló-Közlekedésbiztonsági magazin; 12.30 Átjáró-Emberek és történetek a Kárpát-medencéből; 13.00 Déli harangszó; 13.01 Híradó délben; 13.25 Hrvatska krónika-Horvát nyelvű nemzetiségi magazin; 13.55 Ecranul nostru-Román nyelvű nemzetiségi magazin; 14.30 Marslakók (magyar filmsor.); 15.00 Gasztroangyal-Eszik, iszik, sosem alszik; 15.55 Angyali érintés (am. tévéfilm sor); 16.45 Capri – Az álmok szigete (olasz filmsor.); 17.40 MM-A megoldások magazinja; 18.40 Everwood (am. tévéfilm sor.);

TV2
06.25 Teleshop; 07.00 Babavilág (ism.); 07.25 Tények Reggel; 08.00 Mokka; 10.10 Stahl konyhája; 10.15 Babapercek; 10.20 Teleshop; 11.20 EZO.TV; 12.50 Becéző szavak (am. vígj.); 15.20 Marina (mex.-am. filmsor.); 16.20 Rex felügyelő (osztráknémet-olasz krimisor.); 17.20 Csoda Manhattanben (am.-mex. rom. sor); 18.20 Update Konyha; 18.25 Tiltott szerelem (török filmsor.); 19.30 Tények; 20.35 Aktív; 21.10 Jóban Rosszban (magyar filmsor.); 22.20 Doktor House (am. filmsor.); 23.20 Született feleségek (am. vígj. sor.);

DUNA TV
06.25 Gazdakör; 06.40 Híradó; 07.00 Unser Bildschirm-Német nyelvű nemzetiségi magazin; 07.30 Híradó; 07.35 Srpski Ekran-Szerb nyelvű nemzetiségi magazin; 08.00 Kárpát Expressz; 08.30 Híradó; 08.35 Kultikon (ism.);

DUNA WORLD
05.15 Élő népzene (ism.); 05.40 Rajzfilmek, 06.00 Család-barát; 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 T.I.R. (olasz-magyar tévéfilm sor); 11.00 Múlt-kor-Történelmi magazin;

Péntek
HÍR TV
07.00 Paletta (ism.); 07.30 Lapzárta (ism.); 08.00 Híradó; 09.05 Rájátszás (ism.); 10.05 Keresztmetszet (ism.); 10.30 Retrográd (ism.); 11.00 Híradó; 11.30 Iskolapélda (ism.); 12.05 Befutó (ism.); 12.30 Ősök tere (ism.); 13.00 Déli híradó; 13.35 Hungarorama, Közvetlen ajánlat; 14.05 Lapzárta (ism.); 14.30 Paletta (ism.); 15.05 Versus (ism.); 15.30 Sportré (ism.); 16.00 Híradó; 16.30 Ázsia (ism.); 17.05 BBC Click; 17.30 Paletta; 18.00 Híradó; 18.30 Soroló-A vidék magazinja; 19.20 Globál; 19.45 Tíz perc; 20.00 Híradó; 21.05 Rájátszás; 22.00 Híradó 21; 22.35 Lapzárta; 23.00 Híradó; 23.30 Versus (ism.); 24.05 Rájátszás (ism.); 01.00 Műsorszünet.

Szombat
08.30 Híradó; 08.35 Kultikon-Szolgáltató magazin; 09.30 Híradó; 09.35 Közbeszéd; 10.00 Világ-nézet (ism.); 11.00 Család-barát; 11.50 1 könyv; 11.55 Pannon expressz (magyar magazinműsor); 12.25 Térkép; 13.02 Híradó – Déli; 13.20 Kívánságkosár (magyar szór. műsor); 15.15 Hagyaték (magyar magazinműsor); 15.40 Határtalanul magyar (magazinműsor); 16.10 Lyukasóra; 16.40 Hazajáró (magazinműsor); 17.10 Magyar elsők (magyar ism. sor.,); 17.30 Magyarok a vulkán peremén (ism. terj.); 18.00 Kisváros (magyar tévéfilm sor); 19.00 Híradó; 19.30 Közbeszéd; 20.00 Térkép; 20.30 Múzeumtúra – Francia módra (ism. terj.); 21.00 Egri csillagok (magyar tört. kaladf., 1. rész); 22.05 Hírek; 22.10 Dunasport; 22.20 Kultikon-Szolgáltató magazin; 23.15 Orgonasztorik I. (magyar koncertf.); 01.25 Koncertek az A38 hajón (magyar koncertf.); 02.20 Himnusz; 02.40 Térkép; 03.05 Csellengők (ism.); 03.35 Család-barát (ism.); 04.30 Kívánságkosár (ism.).

Vasárnap
DUNA WORLD
05.20 Élő népzene (ism.); 05.50 Mese; 06.00 Család-barát; 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 Marslakók (magyar filmsor., 1. rész); 10.50 XX. századi kompország a két világháború között; 11.05 Szellem a palackból. (magyar ism. műsor); 11.30 Zöld Tea-Ökomagazin; 12.00 Térkép (ism.); 12.25 Az Este (ism.); 13.00 Déli harangszó; 13.02 Híradó; 13.20 Kívánságkosár (magyar szór. műsor); 15.15 Rendhagyó történelemóra (magyar ism. sor.); 15.55 Gazdakör 16.05 Duna anzix (ism. terj.); 16.20 Térkép; 16.50 Élő népzene; 17.15 Balatoni utazás (magyar ism. sor.); 17.45 Kárpát Expressz; 18.10 A nap vendége- Kubinyi Anna; 18.25 Magyar történelmi arcképcsarnok (magyar ism. sor.); 18.40 Mese; 19.00 MM-A megoldások magazinja; 20.00 Híradó; 20.30 Közbeszéd; 21.00 MC – Magyarok Cselekedetei; 21.05 Hazajáró (magyar magazinműsor); 21.30 A Habsburgok és Magyarország (magyar ism. sor); 22.25 Térkép; 22.50 Duna anzix (ism. terj.); 23.10 Pesty Fekete Doboz;

Hétfő
24.05 Kultikon-Szolgáltató magazin; 01.00 Himnusz; 01.02 Híradó; 01.25 Telesport; 01.30 Az Este; 02.00 Kívánságkosár (magyar szór. műsor) (ism.); 03.50 Marslakók (magyar filmsor.); 04.45 Kárpát Expressz (ism.).

Kedd
17.50 A Nyereg Klub (auszt. filmsor.); 18.15 Lizzie McGuire (am. tévéfilm sor.); 18.40 Robbie, a fóka (német tévéfilm sor.); 19.25 Rajzfilm; 20.00 Capri – Az álmok szigete (olasz filmsor.); 21.00 Híradó este; 21.30 Angyali érintés (am. tévéfilm sor.); 22.25 Maradj talpon!; 23.15 Hogy volt!? (magyar ism. műsor,); 24.40 Vidám elefántkór (magyar vígj.); 02.00 Árnyékban harcolók – Európai ellenállók a nácizmus ellen (dok.); 02.50 Házaspárbaj (olasz filmsor.); 03.40 Záróra; 04.35 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor.); 05.20 Família Kft. (magyar vígj. sor.).

Szerda
15.00 Négy szellem; 15.55 Angyali érintés (am. tévéfilm sor.); 16.45 Capri – Az álmok szigete (olasz filmsor.); 17.40 MM-A megoldások magazinja; 18.40 Everwood (am. tévéfilm sor); 19.30 Maradj talpon! (magyar műv. vet.); 20.30 Híradó este; 20.55 Sporthírek; 21.00 Időjárás-jelentés; 21.10 Marslakók (magyar filmsor.); 21.40 Elcserélt lányok (am. filmsor.); 22.30 DTK (talk show); 23.25 Az Este; 24.00 88 perc (német-am. thriller); 01.50 Everwood (am. tévéfilm sor.); 02.35 MM (ism.) A megoldások magazinja; 03.24 Műsorszünet.

Csütörtök
19.30 Tények; 20.35 Aktív; 21.10 Jóban Rosszban (magyar filmsor); 22.20 Kismocsok (am. vígj.); 24.10 Aktív (ism.); 24.40 Tények Este; 01.15 EZO.TV; 01.50 Kismocsok (am. vígj.,); 03.15 Segíts magadon! (ism.); 03.40 Magyar versek; 04.15 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 2
05.50 Jelképtár (magyar ism. sor.) – A holló; 06.50 Hajnali gondolatok; 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 Eurovíziós Dalfesztivál 2012 – Klip; 10.04 Rajzfilm; 10.40 Felfedező úton a Robinson család (új-zél. kalandfilmsor.); 11.05 A Nyereg Klub (auszt. filmsor.); 11.30 Lizzie McGuire (am. tévéfilm sor.); 11.55 Az irodalom nyelve- Berzsenyi kora; 12.00 Magyar retro; 13.00 Déli harangszó; 13.02 Híradó; 13.25 Mesélő cégtáblák (dok.); 13.50 Híres magyar könyvtárak (magyar ism. sor.); 14.35 1100 év Európa közepén (magyar ism. sor.); 15.10 Retro – Slágerek; 16.00 Família Kft. (magyar vígj. sor.); 16.30 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor.); 17.15 Eurovíziós Dalfesztivál 2012 – Klip; 17.20 Felfedező úton a Robinson család (új-zél. kalandfilmsor.);

RTL KLUB
06.40 Top Shop; 07.05 Jó reggelt, skacok!; 08.35 Reflektor Reggel; 08.50 Reggeli – Csak csajok; 09.25 A szerelem rabjai (arg. filmsor.); 10.25 Második esély (am.mex.-kol. filmsor.); 11.35 Top Shop; 13.15 Asztro Show; 14.15 Az éden titkai (görög filmsor.); 15.15 Sarokba szorítva (am. filmsor); 16.15 Döglött akták (am. krimisor.); 17.20 Marichuy – A szerelem diadala (mex. filmsor.); 18.20 Teresa (mex. filmsor.); 19.30 RTL Klub Híradó; 20.05 A Széf-Ki viheti el a milliókat?; 21.10 Fókusz; 21.50 Barátok közt (magyar filmsor.); 22.25 Tűz a mélyben (am. akcióf.); 24.35 Tudorok (ír-kan.-am. filmsor.); 01.45 Reflektor; 02.00 Infománia; 02.25 Műsorszünet;

MAGYAR TELEVÍZIÓ 1
06.20 Hajnali gondolatok; 06.23 Az Este (ism.); 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.15 A Silla királyság ékköve (dél-kor. filmsor.); 11.15 Retró kabaré; 12.15 Kasszasiker (am. vígj. sor.); 13.00 Déli harangszó; 13.01 Híradó délben; 13.25 Slovenski Utrinki-Szlovén nyelvű nemzetiségi magazin; 13.55 Alpok-Duna-Adria-Öt ország tartományi televízióinak közös műsora; 14.30 Marslakók (magyar filmsor.);

TV2
06.25 Teleshop; 07.00 Segíts magadon! (ism.); 07.25 Tények Reggel; 08.00 Mokka; 10.20 Stahl konyhája; 10.25 Babapercek; 10.30 Teleshop; 11.35 EZO.TV; 13.10 Moliere (francia vígj.); 15.20 Marina (mex.-am. filmsor.); 16.20 Rex felügyelő (osztráknémet-olasz krimisor.); 17.20 Csoda Manhattanben (am.-mex. rom. sor.); 18.20 Update Konyha (magyar főzőshow); 18.25 Tiltott szerelem (török filmsor.);

DUNA TV
06.25 Gazdakör; 06.40 Híradó; 07.00 Horvát krónika-Horvát nyelvű nemzetiségi magazin; 07.30 Híradó; 07.35 Ecranul nostru-Román nyelvű nemzetiségi magazin; 08.05 Kárpát Expressz;

II. évfolyam 16. szám

ANYAORSZÁGI KÖZÉLET ELEMZÉSEKBEN, KOMMENTÁROKBAN

NÉZŐPONT

21

Fókahús
A grönlandi és kanadai eszkimók (Pardon, inuitok! Nincsen fontosabb a politikai korrektségnél!) tévúton járnak. A fókavadászattal járnak tévúton. És nem arról van szó, hogy kizöldültem, és el akarom tiltani szegényeket a fókahús élvezetétől.
BAYER ZSOLT

rról van szó, hogy az eszkimók fókavadászata nem rentábilis. Bizony, egy gyerek is beláthatja, hogy a dél-afrikai partoknál, pláne Chilében összegyűlő nagy tömegű fóka megfelelő eszközökkel történő lemészárlása és Grönlandra szállítása ezerszer költséghatékonyabb, mint ez a kajakos, bizonytalan, magányos fókavadászat. Sőt: ha félkész, előre csomagolt fókahúst kapnának az eszkimók, akkor felszabadulna egy csomó idejük, amely felszabadult időben regisztrálhatnának végre a Facebookra, és nem lennének ennyire elmaradottak. Aki pedig eddig jutván azt hiszi, hogy itt valami elvont és eszement groteszkről lenne szó, az nagyot téved. Fentebb mindössze továbbgondoltuk az Európai Unió már létező gyakorlatát. Ugyanis most derült ki, hogy az EU kinyitotta piacát a dél-amerikai úgynevezett Mercosur országok előtt. Így azok már most elárasztják csirke- meg pulykahússal az uniót, és a brüsszeli idióták most arra készülnek, hogy teljesen lebontsák a vámrendszert, hadd jöjjön az élelmiszer odaátról. És senkinek ne legyen semmi kétsége: már készen állnak a fényes magya-

A

rázatok, hogy ez miért jó minekünk. A Mihályi Péter-féle közgazdászok legszebb álma válik ím valóra: hamarosan végképp megszűnik a mezőgazdaság mint ágazat, és eltűnik a falu is, mint településforma. A hülye Ceauşescu ezt még erőszakkal akarta elintézni. Aki pedig ágálni merészel, az retrográd, ósdi, ostoba, az az élet mellett jár, és legfőképpen és mindenekfelett antiszemita. Tehát a szép új világ így néz ki: a magyar ember (ez persze hamarosan megszűnik, nincs szükség ilyesféle identitásokra, ez csak zavarja az összképet!) brazil csirkét és argentin pulykát zabál, reája

„A brüsszeli idióták most arra készülnek, hogy teljesen lebontsák a vámrendszert.”

egészséggel, pirospozsgásan chilei borral koccint. Kenyerét ukrán vagy orosz búzából süti, teje szlovák (de csak addig, míg fel nem találják, hogyan lehet átúsztatni az óceánokon a friss tejet), zöldsége kaliforniai. Ugyanez áll persze minden uniós polgárra, nehogy valaki azt gondolja, ez csak a mi bajunk. A mi külön, speciális bajaink így is számosak. A szemétládák már elkótyavetyélték a cukoriparunkat, mert megkenték őket ezért, és most importáljuk a cukrot, méregdrágán, holott nagyhatalom lehetnénk belőle. A szemétládák elkótyavetyélték a konzerviparunkat is, növényolaj iparunkat is. Továbbá magyar ember már egy falusi restit sem tud nyitni, mert csak minekünk kitalálták azt a HACCP-rendszert, aminek lényege, hogy hat rozsdamentes acél mosogató és ugyanennyi hűtőszekrény nélkül nincsen vendéglátás. Persze csak itt. Toscanában megy ez egy falikúttal meg egy gázrezsóval is – de er-

refelé rend lesz, az már biztos. Szóval ezek volnának a mi külön kis bajaink. De a dél-amerikai élelmiszerdömping egész Európát sújtani fogja. Ez az eszement, velejéig rothadt rendszer úgysem fog másképpen kimúlni, csak ha belefullad a saját mocskába. Úgyhogy jöjjenek csak az óceánjárók, hozzák a csirkét, pulykát, bort odaátról. Közben menjen tönkre itt a vén Európában egy hagyományos ágazat, tízmilliók legyenek földönfutók, menjenek be a már most elviselhetetlen városokba, legyen belőlük kábszeres, semmire se jó, rohadt lumpenproli – legyen így. Néhány száz vagy ezer család meg legyen még gazdagabb. Aztán jöhetnek a régi-új szörnyideológiák ismét, jöhet az égszakadás, földindulás, aztán majd helyreáll a világ rendje. Ha lesz még világ. Mindenesetre ne mondja senki, hogy nem szóltam időben: drága és ráfizetéses a hagyományos fókavadászat…

Sarkosan fogalmazva
Hazánk leánya, Hossó Andrea Londonban élő közgazdász ismét példát mutatott azoknak a „külföldre szakadt” honfitársainknak, akiknek balliberális csoportja mindent elkövetett, hogy hazugságokkal etesse a nyugati sajtót.
SZENTMIHÁLYI SZ ABÓ PÉTER
Magyar Hír lap

nagy példányszámú és népszerű Daily Mailben lerántotta a leplet az Európai Unió imperializmusáról, és arról a mocskos játékról, amelynek során mindent bírálnak, amit az Orbánkormány tesz, még a forintot is bedöntenék, hogy nyomást gyakoroljanak Ma-

A

gyarországra az „európai értékek” megvédésének ürügyén. A cikk nemcsak a kettős mércét illusztrálja számos példával, de kitér arra is, hogy hazánk szinte teljesen külföldi vállalkozások kezében van, amelyek minden hasznot kivisznek az országból – mindez világosan azt a célt szolgálja, hogy egy védtelen ország megbüntetésével elriasszák a többi tagállamot a nem-

zetállami szuverenitás követelésétől. Persze az angolok is ébredeznek, ugyancsak a Daily Mail nagy cikkben elemzi (Az Egyesült Királyság eladó) a tényt, hogy a brit vállalatoknak több mint a felét külföldi cégek vették meg. Döbbenetes a leltár, mert szinte mindennek, aminek (még) angol neve van, spanyol, olasz, német, kanadai, arab tulajdonosa van, sőt éppen a múlt héten derült ki, hogy az új generációs atomerőművek egy részét is az az orosz cég fogja üzemeltetni, amely a csernobili katasztrófáért is felelős volt. És még a híres londoni buszok is egy spanyol vállalat birtokában vannak. A brit szabadalmak 39 százaléka is idegen kézbe került, míg az uniós átlag mindössze 13,7 százalék. S kulcsvállalatok kerültek francia, kí-

nai, holland és amerikai fennhatóság alá, és a központok (leépítések után) ki is kerültek Angliából. Ha mindez nem lenne elég, egy amerikai lapban tudósítást olvashatunk a Nagy-Britanniát dúló fémtolvajokról, akik (akárcsak nálunk) semmit sem kímélnek, lopnak kábelt, vasúti sínt, templomtetőt, szobrokat, a kárt évente 1,2 milliárd dollárra becsülik. A tolvajok még a sírokat is kiássák, kifosztják, mert régen a koporsókat ólommal bélelték. Tavaly tíz fémtolvaj vesztette életét „munka” közben, s a cikk szerzője szerint a nagyközönség nem nagyon sajnálta őket. A jelenlegi globális rémuralom hamarosan összeomlik, a szabad rablásnak vége lesz, akár a gazemberek és a rossz áruk szabad áramlásának.

22

MAGAZIN
TIVADAR (április 20., péntek): görög-latin eredetű, jelentése: Isten ajándéka. TÖHÖTÖM: török-magyar eredetű, jelentése: fejedelem. KONRÁD (április 21., szombat): német eredetű, jelentése: merész, tanács. ZELMA: héber-latin eredetű, jelentése: az Isten védelme alatt álló.

NÉVNAPOK, HOROSZKÓP, KERESZTREJTVÉNY

II. évfolyam 16. szám

CSILLA (április 22., vasárnap): Vörösmarty Mihály névalkotása, jelentése: káka. NOÉMI: héber eredetű, jelentése: gyönyörűségem. BÉLA (április 23., hétfő): magyar eredetű jelentése: bél, belső rész. GYÖRGY (április 24., kedd):

NÉVNAPOK

görög-latin eredetű, jelentése: földműves, gazdálkodó. MÁRK (április 25., szerda): latin eredetű, jelentése: Mars hadistenhez tartozó. ÁNYOS: görög-latin eredetű, jelentése ismeretlen. ERVIN (április 26., csütörtök): germán eredetű, jelentése: a hadsereg barátja.

Heti horoszkóp
2012. ÁPRILIS 20–26.

KOS
Ez egy kedvező időszak lehet anyagi szempontból, mivel minden lehetőséged, s a kedved is meglesz ahhoz, hogy kihasználd a kínálkozó pénzügyi lehetőségeket. Ne félj elfogadni tanácsot olyan ismerősödtől, akinek nagyobb tapasztalata van a pénzügyekhez.

BIKA
Óvakodj a pénzügyi vitáktól. Mozgalmassá válik a szerelmi életed, mivel több olyan esemény is várható, amely válaszút elé állít. Nem kérdés, hogy helyesen fogsz dönteni.

IKREK
A környezetedben most valaki különösen érzékeny, és a te szókimondó őszinteséged nem biztos, hogy most célravezető. Örömödet leled az otthoni szórakozásban minden este, legyen szó olvasásról, zenehallgatásról vagy filmnézésről.

RÁK
Különösen kedvezőek ezek a napok az érzelmeid kimutatására. Szinte biztos, hogy utazással kapcsolatban lesz elintéznivalód, de az sem kizárt, hogy hozzád állít be egy távoli ismerős váratlanul.

OROSZLÁN
Amennyiben mostanra tervezted a szabadságodat, az mindenképpen aktív kikapcsolódás lesz. Korodtól és edzettségedtől függően ez jelenthet nagy sétákat és új extrém sportok kipróbálását is.

SZŰZ
Munkahelyi előléptetésre vagy új üzlet megkötésére van lehetőséged, de a társasági események is felgyorsulnak körülötted. Amennyiben a munkádhoz kreativitásra van szükséged, vagy csak ilyen jellegű hobbit űzöl, ez a periódus nagyon produktív lesz a számodra.

MÉRLEG
Felpörögnek az események a szerelmi életedben. Ha kacérkodsz az ötlettel, hogy elkötelezed magad valaki mellett, akkor itt a megfelelő időszak a döntéshez. A következő napok kedvezőek lesznek az elhatározásokhoz.

SKORPIÓ
Sok Skorpió jegyű érezhetett bizonytalanságot az elmúlt hetekben, de végre elérkezett az idő, hogy megszülessen a döntés. A pénzügyek veszik át a vezető szerepet az életedben, és az érzelmek háttérbe szorulnak.

NYILAS
Most olyanok a bolygóállások, hogy nem hibázhatsz a munkahelyeden. Szerelmi életed és a rokonaidhoz fűződő viszonyod problémáktól mentes lesz ebben az időszakban, feltételezve, hogy legalább egy kis időt tudsz szakítani ezekre az emberekre.

Azok a Bakok, akik a maguk útját járják, hogy anyagi biztonságba jussanak, mindenképpen ragadják meg az üzleti lehetőséget, amely váratlanul bukkan fel. Ez a lehetőség már nem fog újra előjönni az elkövetkezendő időszakban.

Sok Vízöntőnek lehetősége adódik az utazásra, legyen szó hétvégi kiruccanásról, esetleg egy egzotikus utazásról. Élvezni fogod ezeket a napokat, csodás vendég vagy és csodás vendéglátó is.

A rossz hírekre most próbálj higgadtan reagálni, valószínűleg úgy érzed, hogy mindenki ellened dolgozik. De ezek után egy hirtelen energiakitörés élménye üzleti aktivitást eredményez, valószínűleg egy társas vállalkozás formájában.

Keresztrejtvény
Készítette: Both László

FÜGGŐLEGES
1. Kiegészítés. 2. Juttat. 3. Patkány, angolul. 4. Forr ... (Móricz). 5. A poén kezdete. 6. Teherán a fővárosa. 7. Egyhangú rakás! 8. Kipling óriáskígyója. 9. A nyugati gótok királya volt. 11. Algériai kikötőváros. 12. Sörétfém. 15. Ritka női név. 17. Az a még távolabbi. 19. Unalmas, egyhangú. 21. Gyakori női név. 23. Szurkoló öröme vagy bánata. 24. A mezopotámiai mitológia főistene. 27. Föníciai betű. 29. Szólító. 31. Sept-...; kanadai kikötőváros. 33. Keserűsége fogalom. 34. Orosz folyó. 35. Német szorzóképző. 37. Annál lejjebb. 39. A Körös partjai! 40. Sír (népies). * A poént a fősorok rejtik.

Örömhír *
Kovács lelkendezik. – Felszámolják az adóhivatalt! – Honnan veszed ezt? – kérdi boszszankodva a barátja. – Most kaptam tőlük egy levelet, és rá van írva. „...”
VÍZSZINTES
1. Régi török váltópénz. 6. Füzet, régies szóval. 10. Nehézkesen, sán-

títva arra a helyre jut. 13. Megboszszulás. 14. A föld irányába. 16. Műszélféleség. 17. Arrafele! 18. Talpon van. 20. Norvég, svéd és máltai autójelzés. 21. Imre beceneve. 22. Orrunk érzékeli. 24. Forma. 25. Történetíró volt (Péter). 26. Cinez. 28. Bodri lakja. 30. A könyökén jön ki. 32. Vadász rejteke. 34. Angol férfinév. 36. Angolna, németül. 38. Kislemez. 39. Fövő ételt forgat. 41. A fordítottja is igekötő. 42. A poén befejezése.

HIRDETÉSEK

BAK

VÍZÖNTŐ

HALAK

II. évfolyam 16. szám

SPORTHÍREK SZÉKELYFÖLDRŐL ÉS A NAGYVILÁGBÓL

SPORT
JEGYZET
MOLNÁR MIKLÓS
molnar.miklos@szekelyujsag.ro

23

HÍREK RÖVIDEN

Félmilliárd a Magyar Nagydíjra
A magyar kormány a Forma–1-es Magyar Nagydíj 2012-es megrendezése érdekében a jogdíjak kapcsán jelentkező árfolyamveszteség következtében 500 millió forint átcsoportosítását rendeli el. A nagydíjat július 27-29. között rendezik a Hungaroringen.

Nomen est omen

A

Dobogós birkózók
Szabadfogású birkózóversenyt szerveztek április 14-én Farkaslakán, amelyen Hargita, Maros és Kovászna megyéből 11 csapata indult, összesen 143 sportolóval. A kézdialmási Kelemen Didák Általános Iskola sportolói a következő eredményeket érték el: az 1995-96-os korcsoportban I. helyezést Kerekes János (53kg), III. helyezést Székely Tamás (63 kg) és Keresztes Zoltán (69 kg). Az 1999-2000-es korcsoportban I. lett Kelemen Szabolcs (44 kg).

z Udinese kapitánya és élő legendája, Antonio di Natale megható és nemes gesztust gyakorolt a pályán tragikusan elhunyt Piermario Morosini fogyatékos nővérével kapcsolatban: élete végéig gyámságot vállalt felette. Tette mindezt a klub által működtetett, Udinese per la vita nevű alapítványon keresztül. Még a Nagyszombaton lejátszott Udinese-Parma mérkőzés alatt egy transzparens kúszott fel az udinei szurkolók szektorában: „Puo darsi che Pasqua, ma per noi sempre di Natale!” Egy hevenyészett fordítás szerint: „Lehet, hogy húsvét, de nekünk örökös karácsony!” Tekintettel arra, hogy a meccset közvetítő tévétársaság előszeretettel népszerűsítette a feliratot, jómagam is felfigyeltem rá. Ötletes és jópofa, az udinei tábor feltétlen szeretetéről tanúskodó szójáték volt. De mindössze egy futballistáról szólt, és rögtön letettem arról, hogy egy pár gondolatot szenteljek az esetnek. Tulajdonképpen más nyelven történő szójátékot magyarázni sohasem szerencsés dolog. Igen ám, de időközben Antonio di Natale egy olyan nemes gesztust gyakorolt, ami nem mindennapos a profi futball berkeiben. A múlt szombaton elhunyt Piermario Morosini az Udinese játékosa volt, ám ezt a szezont a Livornóban töltötte kölcsönben. A Pescara elleni mecscsen esett össze holtan. A mindössze 25 évesen elhunyt labdarúgó még 18 éves kora előtt elvesztette mindkét szülőjét, majd bátyja öngyilkos lett. Emellett húga is súlyos beteg, eddig Morosini viselte gondját. E kislány felett vállalt di Natale és az Udinese gyámságot… Az érvényben lévő előítéletek szerint minden politikus korrupt, minden szőke nő buta és minden futballista bunkó. Van viszont egy olyan mondás is, miszerint sétálj néhány kilométert a cipőjében annak, akiről ítéletet szeretnél mondani. Nem tudom, ki mondta, de igaza volt. Mint ahogy abban is igaza volt, hogy ha mégis elítéled, néhány kilométerrel messzebb is vagy tőle, és a cipője is nálad maradt. A két héttel korábbi szójáték valóban csak egy futballistáról szólt. Az egy héttel későbbi történések pedig egy emberről. Akinek a neve karácsonyt jelent olaszul.

Székelyudvarhelyi Birkózók Világtalálkozója
2012. augusztus 3-án első alkalommal szervezik meg Székelyudvarhelyen a Rákóczi Sportcsarnokban az udvarhelyi birkózók első világtalálkozóját. A több mint 120 tagú birkózócsalád ünnepélyes találkozója kopjafaavatással kezdődik, amelyet az elhunyt sporttársak emlékére állítanak a városi sportcsarnok melletti parkban.
SZÉKELY ÚJSÁG
szerkesztoseg@szekelyujsag.ro

Röplabda Maroshévízen
A hét végén zajlott le Maroshévízen az országos röplabda elődöntő az ifjúsági III. korcsoportnak. A maroshévízi fiú csapat eredményei: Maroshévízi ISK – Zilahi ISK 3-2, Maroshévízi ISK – Câmpulungi Musecel-i ISK 3-1 és Maroshévízi ISK – Craiova-i Titulescu ISK 2-3. Végső rangsor: 1. Maroshévíz, 2. Zilah, 3. Craiova, 4 Câmpulung Muşcel. Az országos döntőbe az első két helyezett jutott tovább. A maroshévízi csapat edzője Macarie Marius.

E
MTI

Olimpia
Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke mintegy 130 fős csapattal számol a londoni ötkarikás játékokra száz nappal a rajt előtt. Eddig 107 magyar sportoló szerzett indulási jogot.

zt követően a találkozóra érkezett sportolók bemutatkoznak, hogy a fiatal nemzedék is ismerje meg az előttük járókat. A tervek között szerepel egy bemutató mérkőzés is fiatal birkózók részvételével, illetve régi emlékeket fel-

idéző képkockák bemutatása, valamint emléklapot adományoznak a világtalálkozó résztvevőinek. Természetesen a jókedvhez talpalávaló muzsika is lesz, hogy a birkózócsalád a kedvére mozoghasson. A találkozóra a világ számos országából várnak vendégeket, tájékoztatott Bodrogi Csaba birkózóedző.

London 2012: Bolt javítana
sain Bolt „élő legendává" válna az idei londoni olimpián. A jamaicai sprinter a 100 méteres és a 200 méteres síkfutás világcsúcstartója, és tervei szerint mindkét távon megjavítaná idejét a nyári ötkarikás játékokon. „Az emberek azt várják tőlem, hogy 9.4-et vagy 19-et fussak, vagy valami hasonlóan elképesztő időt – utalt előbb a 100 méteres, majd a 200 méteres síkfutásra Usain Bolt a BBC-nek adott interjúban. – Keményen dolgozom, hogy a lehető leggyorsabb lehessek. Ha dominálni fogok az olimpián, élő legendává válok, ami elég jól hangzik.” Bolt jelenleg 9.58-cal tartja a 100 méteres síkfutás világcsúcsát, míg 19.19-cel a 200-ét. Ha 100-on 9.4-et akar vágtatni, másodpercenként 10.63 métert kell megtennie.

BL: BM-előny
A Bayern München kedden este hazai pályán 2–1-re nyert a Real Madrid ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén. A bajor csapat győztes gólját Mario Gomez szerezte a 90. percben. Gólszerző: Ribéry (17.), Gomez (90.), ill. Özil (53.)

U

Felmentve a „prémiumot felajánló”
Felmentette első fokon a román legfelsőbb bíróság George Becalit, a Steaua Bucuresti labdarúgócsapatának vesztegetéssel és okirat-hamisítással vádolt tulajdonosát az úgynevezett „pénzestáskaperben". Az ítélet nem jogerős.

24

HUMOR

GLOSSZA. HETI VICCEK

II. évfolyam 16. szám

GLOSSZA

Heti viccek
Az öreg székely paraszt bácsi meglát a kirakatban egy szemüveget. Bemegy az üzletbe, és megkérdezi az eladótól: – Az ott mi a kirakatban? – Pápaszem. Tessék nyugodtan felpróbálni! A tata felpróbálja és így szól: – Húúha! Ez már igen! Úgy látok, mint legénykoromban! Pápafarok nincsen? ----A skót feleség mondja a férjének: – Vennünk kellene egy függönyt az ablakra, mert a szomszéd mindig bekukucskál, ha a lányunk vetkőzik. – Tudod mit? Inkább te kezdj el vetkőzni az ablak előtt, és akkor majd ő vesz függönyt az ablakára! ----Azt mondja a férj a feleségének: – Meghívtam egy barátomat vacsorára. – Megőrültél? Nincs semmi kaja itthon, tiszta kosz minden, a hajam

Aforizmák
szörnyű! Miért hívtad meg a szerencsétlent? – Segíteni akartam neki. Szerencsétlen nem tudja eldönteni, megnősüljön-e vagy sem... ----Régi barátnők találkoznak: – Mondd, milyen férjjel áldott meg az ég? – Rosszal, olyan, mint maga az ördög! – Ne mondd, tán szarva is van??? – Lesz! ----Egy cigány biztonsági őrnek jelentkezik. Kérdezik tőle, hogy rendelkezik-e olyan tulajdonsággal, amelyek alkalmassá teszik erre a munkára? – Hogyne, kérem – bizonygatja a cigány –, én már a legkisebb zajra is fölébredek. ----– Drágám! Mit jelentsen ez a barna hajszál a zakódon? – Azt, hogy azóta nem kefélted át, amióta szőkére festetted a hajad!

FÁBIÁN LAJOS
fabian.lajos@szekelyujsag.ro

Misztikus marhaságok
iszek abban, hogy a tárgyak gondolati erővel elmozdíthatók! – jelentette ki Csoda Vendel biológiatanár kocsmai barátai körében. – Múlt héten ránéztem a könyvespolcon levő cserepes virágra, s arra gondoltam, megüt, ha le talál esni. És abban a percben rázuhant a fejemre! Sima Elek rajztanár megjegyezte: – Nem hittem a horoszkópban, amíg nem írta, hogy esküvőm napján meglepetés fog érni. Meg is lepett anyósom, hogy hozzánk fog költözni. – Engem is ért misztikus meglepetés – mondta Hívő Géza hitoktató. – Nem hittem a furcsa képességekben, amíg meg nem ismertem Kölcsön Kálmánt. Ő olyan képességgel rendelkezik, hogy akkor is tud kölcsönt kiszorítani belőlem, amikor egy vasam sincs. – Én az álmokban hiszek – bólogatott Éber Endre. Két hete álmodtam néhány lottós nyerőszámot. Elmondtam a szomszédnak, ő megtette, s nyert nyolcezer lejt. Ostoba voltam, hogy nem mertem kipróbálni én! – Misztikus marhaságok ezek – szólt közbe Szkeptikus Arnold pénztáros. – Azt álmodjátok meg, hogy Románia mikor mászik ki a gazdasági válságból? – Ahhoz, hogy ezt megálmodjuk, át kell aludnunk az egész életünket – sóhajtott Csoda Vendel. – S mire megébredünk, Románia újabb gazdasági válságban lesz…

H

„A hangom akkor tesz különösen vonzóvá, ha nem énekelek.”

HIRDETÉSEK