1). Perselingkuhan.

Sebagian orang kurang bersyukur dan tidak pernah puas dgn apa yg dia miliki, sehingga suka coba2 atau kena pengaruh negatif teman. Sebagian lagi merasa menyesal/sdh salah pilih lalu cari pelampiasan di WIL/PIL, dan ada pula yg kembali ke cinta lamanya (berhubungan kembali dgn mantan kekasih).

2). Kurang Komunikasi. Memang ironis di jaman sekarang saat sudah banyak alat komunikasi yg canggih, msh banyak orang yg malah jarang saling berkomunikasi dengan suami/istri sendiri,dan lbh sering berkomunikasi dgn teman2 kantor, rekan2 kerja, boss mereka atau teman2 arisan. Juga jarang berdoa bersama atau beribadah bersama, karena makin sibuk dgn urusan masing2 bahkan di hari libur sekalipun.

3). Ekonomi. Bisa dialami oleh pasutri2 dari keluarga yg sdh super mapan sekalipun. Aturlah keuangan dengan bijak dan tetap hidup sederhana walau diberkati Tuhan secara finansial, karena harta duniawi sebanyak apapun bisa habis juga. Juga bagi yg hendak menikah, jangan terlalu memaksakan diri mengadakan pesta mewah jika memang belum mampu dan msh banyak kewajiban mencicil sana-sini. Lebih baik menahan gengsi, daripada ekonomi langsung pincang dan menyesal di kemudian hari.

4). Tidak Mau Mengalah. Pernikahan bukanlah kuis adu kecerdasan untuk mencari siapa yg salah dan siapa yg benar,tapi sarana untuk belajar saling mengerti dan jg mengampuni. Jangan suka menuntut pasangan kita untuk berubah sesuai kehendak kita, jika kita sendiri tidak pernah mau introspeksi diri. Jika sama2 selalu keras kepala, maka bisa berakhir di pengadilan. Saling menerima kekurangan masing2 dengan bijak.

5). Campur Tangan Orang Tua. Ini masih cukup sering terjadi di Asia, termasuk Indonesia. Sebagian orangtua masih belum bisa menerima kenyataan kalo anaknya sudah menjadi milik orang lain, sehingga tanpa sadar suka intervensi terlalu jauh. Apalagi jika si anak kebetulan belum mandiri secara ekonomi

9).atau msh membantu di perusahaan keluarga . tapi kebanyakan anak muda yg sedang dimabuk cinta saat pacaran memang cenderung menutup mata dan menganggap remeh. komunikasi yg baik antar suami-istri sangat penting. ingin bebas saja dari orgtua. 8). Sekali2 pergi berduaan saja ke tempat2 saat pacaran dulu atau berbulan madu yg murah meriah bisa membantu membangkitkan api cinta lg.. Jika memang ada duit lebih. ada yg menikah hanya karena mau meneruskan keturunan saja. Sekali lagi. Sebetulnya. ada yg hanya ingin memperbaiki status sosial saja. capek dsb.jenuh. karena megurus anak maupun membereskan rumah sebetulnya adalah tugas berdua.. Walau msh terdengar tabu dan termasuk di urutan akhir. Romantisme Meredup.di Indonesia masih banyak suami yg enggan membantu istri mengurus pekerjaan rumah tangga atau mengurus anak dgn berbagai alasan.dll. Konflik Peran. Hal yg mendasar ini seharusnya dikomunikasikan sejak awal jauh sebelum menikah. jangan memaksanya. Perbedaan Prinsip dan Keyakinan. wajar sih jika kita kadang merasa bosan. Perbedaan Besar Dalam Tujuan Perkawinan. seks terkadang juga bisa menjadi pemicu retaknya rumah tangga. Ada yg menikah hanya karena malu saja dgn teman2 yg sudah menikah. bisa juga ikut tour atau ziarah suci. 10). Tapi lbh banyak yg kandas di tengah jalan. 7).. Tak ada salahnya belajar dari pasutri2 di luar negeri yg jauh lbh kompak dalam hal ini. Padahal tujuan orang menikah berbeda-beda.. terutama bagi yg sudah punya pembantu. Bagi yg sdh lama menikah. 6). Jujur saja. Seks. tapi tetap berusaha bertahan hanya demi anak2 mereka. Memang. banyak pasutri yg merasa sangat tertekan jika tidak bisa beribadah bersama atau dipaksa untuk pindah agama. Kecuali . bahkan cuma seumur jagung. orangtua msh merasa sangat berhak ikut mengatur hidup si anak. ada sebagian kawin campur yg sukses bertahan lama. Jika suami/istri kita sedang tidak mood atau kurang fit.

penceraian dan Faktor Menanganinya Seringkali kita melihat di dada-dada akhbar kes-kes perceraian tapi tidak pula banyak artikel yang menyentuh mengenai bagaimana untuk mengelakkan perceraian.. . satu2nya tujuan pernikahan anda hanya untuk menikmati seks.. Agama Islam tidak mengalakkan umatnya bercerai berai. mungkin memang sudah menjadi bahagian dalam lika-liku kehidupan didalam rumah tangga.maaf. keluarga mahupun masyarakat. kerana ia akan mengakibatkan implikasi yang negatif kepada pasangan itu sendiri. Mungkin kita seringkali mendengar melalui ceramah-ceramah mengenai prosedur perceraian tetapi jang sekali orang memperkatakan untuk menangani perceraian sekiranya ia berlaku. Tapi kita manusia kan dikaruniai akal budi dan lebih beradab daripada binatang (semestinya) . Permasalahan didalam rumah tangga sering kali terjadi. dengan mengambil contoh terma "Perceraian" yang kerap kali menjadi masalah dalam rumah tangga. Setiap pasangan yang menghadapi pergolakan rumahtangga pasti akan merasakan tekanan-tekanan perasaan berikut : • • • • • • • • • Jiwa Tidak Rasa Rendah Putus terganggu Marah Sedih bermaya bersalah Terpencil diri asa/kecewa Kesunyian Pelbagai faktor menjadi pendorong kepada perceraian hingga berbagaiagai alasan yang diberi untuk membolehkan ia berlaku.. anakanak. Sehinggakan kini banyak kes melibatkan masalah keruntuhan moral didalam institusi kekeluargaan akibat kelemahan dan peranan suami isteri..

Insya Allah tujuan dan matlamat perkahwinan yang didambakan akan berkekalan hingga ke akhir hayat mereka. campur tangan pihak ketiga. Siapa sangka perkahwinan dua orang selebriti terkenal negara yang ditabal sebagai Wedding of The Year pada tahun 2003 dahulu akhirnya turut berakhir dengan perceraian. Siapa turut menyangka. Merujuk kepada satu kajian yang lain pula. Sebaikbaiknya sekiranya berlaku sebarang pertelingkahan. terdapat tujuh faktor telah dikenal pasti sebagai punca utama perceraian di kalangan pasangan suami isteri di Malaysia. perbezaan budaya.23 peratus lagi kerana tiada .Di dalam sesebuah institusi kekeluargaan. Tidak semua perkahwinan berakhir hingga ke nafas terakhir meskipun satu-satu perkahwinan itu secara zahirnya nampak bahagia. perkahwinan seorang ahli perniagaan (bergelar Datuk) dengan isterinya (seorang kerabat diraja) yang dibina hampir 21 tahun serta turut dikurnia empat orang anak musnah kerana perceraian. kewangan dan kerjaya. masalah seksual. statistik perceraian umat Islam di Malaysia kini mencecah 10 hingga 15 peratus daripada jumlah perkahwinan. Sokongan yang padu akan dapat mewujudkan hubungan yang baik di antara ibu bapa dengan anak-anak setelah bercerai. amanah dan tanggungjawab hanya dapat dilaksanakan oleh kedua pasangan suami isteri dengan baik dan sempurna. antaranya kegagalan memikul tanggungjawab. asas agama yang rendah. Sebanyak 19. FAKTOR PENCERAIAN hari ini fenomena cerai bukan lagi sesuatu yang janggal. Malah kajian terbaru yang dijalankan oleh Jabatan Pembangunan Islam Malaysia (Jakim) mendapati 21 peratus perceraian disebabkan oleh sikap tidak bertanggungjawab suami atau isteri. Selain itu. langkah terbaik adalah muhasabah diri dan mengenang saat-saat ketika bahagia di awal perkahwinan. jika keduanya menjadikan dasar ikatan atau perjanjian yang suci ini dengan bersumberkan iman dan taqwa kepada Allah swt. Pasangan harus bersifat amanah dan bertanggungjawab setelah bercerai terutama di dalam hal penjagaan anak-anak dan dalam menangani isu kehilangan. Mengikut apa yang saya baca dalam sebuah artikel berkenaan isu ini. Selagi kedua pasangan ini menjadikan sumber pegangan mereka berpandukan dengan ajaran Islam.

. Menurut kaunselor perkahwinan dari Access Counselling Services. Meriam Omar Din. Dulu pun ada tetapi yang membezakan perkahwinan dulu dan sekarang ialah nilai-nilai untuk mengekalkan perkahwinan. pegangan bahawa perkahwinan ialah suatu ikatan murni yang perlu dipertahankan dalam apa juga keadaan semakin luntur. sebaliknya perceraian dipilih sebagai jalan keluar kepada konflik yang timbul. Beliau berkata. bukan perkahwinan zaman sekarang saja yang dilanda masalah. Katanya. beliau tidak menolak bahawa arus modenisasi sedikit sebanyak telah menghakis nilai-nilai tradisional dalam sesebuah perkahwinan sehingga menyebabkan ia menjadi sebahagian daripada punca kegagalan rumah tangga.sefahaman dan selebihnya disebabkan masalah seperti dadah dan sebagainya.

Buat teman-teman yang telah dan bakal melangkahkan kaki menuju ke alam perkahwinan ini. jika keduanya mengadakan perdamaian antara keduanya. tetapi tanggungjawab untuk mengekalkan keharmonian perkahwinan itu memerlukan komitmen yang sangat tinggi. Dari apa yang saya lihat pula. “Dan jika seorang wanita melihat kesalahan suaminya atau telah berpaling hatinya. bersedialah! Mudah-mudahan kalian mampu mentadbir dan mengurus bahtera bahagia masing-masing dengan penuh keharmonian. Ini merupakan jalan terakhir sekiranya tiada jalan penyelesaian ataupun perdamaian yang dicapai serta perkahwinan itu tidak dapat diselamatkan lagi dan khuatir perkara-perkara lain yang tidak baik akan terjadi barulah penceraian ini dilakukan. Perkahwinan itu indah. Disini saya senaraikan sebahagian besar punca-punya yang menyebabkan berlakunya perceraian.Resah rasanya bila memikirkan semula apa yang terjadi di sekeliling kita. merupakan sesuatu yang dibenarkan walaupun tidak sukai oleh Allah. Seperti firman Allah dalam al-Quran. fenomena perceraian yang terjadi di Malaysia disebabkan terlalu banyak. faktor-faktornya. Berdamai itulah terlebih baik daripada .            Sikap Remeh Temeh Masalah Komunikasi Orang Ketiga Hutang Kahwin Awal/Muda Ibu Mertua Bau Badan Seks Hambar Cemburu Tidak Sefahaman Kisah Silam Penceraian dalam konteks islam pula. maka tiada berdosa keduanya. baik berpunca dari suami isteri itu sendiri ataupun berpunca dari pihak ketiga..

Ibu bapa harus bijak menangani perasaan sedih yang dialami oleh anak-anak serta elakkan perbalahan sekiranya terpaksa bersua muka dengan bekas pasangan hidup masing-masing. Berilah peluang kepada anak-anak untuk meluahkan apa yang terpendam dalam hati mereka dan pandangan mereka akibat daripada penceraian ini. mereka yang melalui proses penceraian juga akan dibebani dengan tanggungjawab yang lebih berat dan mungkin akan timbul masalah kewangan.Memang manusia itu bersifat kikir. Oleh kerana itu.” (Surah An-Nisa´: 128) Penceraian membawa banyak kesan negatif bukan sahaja kepada suami isteri malah anak-anak juga merasa bahang panas akibat daripada penceraian ibu bapa. Ini lebih dirasai oleh si isteri jika dia bergantung sepenuhnya kepada suami untuk perbelanjaan harian. Mereka menjadi mangsa keadaan dan mengalami tekanan perasaan yang sangat mendalam dalam proses pembesaran. marah. Malahan kesan ini juga turut dirasai oleh ahli keluarga dan orang yang terdekat dengan mereka. Mereka mengalami ganguan emosi kerana kurang mendapat kasih sayang serta mereka juga kurang mendapat perhatian dan bimbingan daripada kedua-dua ibu bapa setelah penceraian berlaku. jiwa terganggu. Jangan biarkan anak-anak melalui hidup tanpa ada kawalan atau perhatian kerana ini akan menjadikan mereka hilang arah tujuan dan hanyut seperti kata perpatah Melayu “ibarat layang-layang terputus tali” dan “seperti anak ayam kehilangan ibu” merata perginya tanpa ada tujuan dan pedoman hidup. Malah kesan yang paling ketara dan sangat membimbangkan ialah kesan terhadap anak-anak. . rasa tidak bermaya. Antara kesan akibat penceraian ialah kesan emosi terhadap pasangan seperti perasaan sedih.bercerai . Selain itu. rungsing dan kecewa serta kesunyian akan membebani perasaan pasangan yang bercerai. Maka dengan sebab itu penceraian ini merupakan cara terakhir sekali dan sangat tidak digalakkan dalam islam. ibu bapa perlu memainkan peranan untuk membantu anak-anak menghadapi kenyataan bahawa mereka tidak dapat bersama seperti dulu lagi atau telah berpisah. mereka masih mentah kerana setiap apa yang berlaku melibatkan kehidupan mereka kerana anakanak adalah sebahagian daripada ahli keluarga. Jika kamu berbuat baik kepada isterimu dan bertaqwa. Jangan menganggap anak-anak tidak tahu apa-apa. sungguh Allah Maha Mengetahui apa-apa yang kamu kerjakan.

Isu yang dikatakan sesuatu yang amat serius itu tidak lagi kedengaran asing dan sesuatu yang baru bagi kita. selebriti. Fenomena ini memberikan gambaran yang kurang enak tehadap institusi kekeluargaan di Malaysia yang semakin hari semakin meruncing. Beliau telah melafazkan cerai terhadap isterinya Faizah Mohamad. suami dan isteri bukan mudah untuk dilaksanakan. Kes-kes perceraian samaada yang melibatkan artis. Che Puan Elia. Perkara halal tetapi dibenci oleh Allah adalah penceraian.Tuanku Sultan Ismail Petra yang dikatakan memfailkan cerai talak tiga keatas isteri keduanya. Utusan Malaysia bertarikh 3 Mac 2009 melaporkan bahawa sebanyak 75. dalam tempoh perkahwinan yang singkat iaitu 12 hari. Islam sendiri tidak menggalakkan . masalah pembahagian harta sepencarian. Namun begitu. Media bercetak di Malaysia seringkali menyajikan kepada pembacanya tentang kes-kes penceraian yang berlaku di kalangan masyarakat kita.299 kes penceraian direkodkan seluruh Negara sepanjang 2007 dan 2008. Terdapat pelbagai ragam manusia yang timbul dalam menyelesaikan masalah penceraian mereka sehingga dibawa ke mahkamah seperti perebutan hak penjagaan anak. Angka yang begitu besar itu meningkat dari semasa ke semasa lantaran terdapat banyak lagi kes penceraian yang dilaporkan oleh akhbar tempatan selepas tarikh tersebut sehinggalah sekarang samaada yang sudah selesai ataupun yang masih dalam proses . Mengharungi kehidupan perkahwinan dan menjalankan kewajipan sebagai ibu. Apa yang menjadi isu disini ialah mahkamah telah mengesahkan bahawa penceraian tersebut bukan difailkan sendiri oleh baginda tetapi dilakukan oleh individu lain.bapa. orang kenamaan dan orang awam semakin meruncing dari hari ke hari. tuntutan mutah dan nafkah anak-anak. Baru-baru ini. Rumahtangga yang dibina selama bertahuntahun akhirnya musnah juga lantaran masalah-masalah yang ditimbulkan oleh pasangan yang tidak dapat diselesaikan dengan cara yang baik. Wujud juga situasi dimana perkahwinan yang baru dibina dalam masa yang singkat berakhir dengan penceraian seperti yang berlaku kepada pemain badminton Negara satu ketika dahulu. Tetapi akhirnya mahkamah mengishtiharkan status penceraian itu sah disisi undang-undang berdasarkan saksi-saksi yang ada sewaktu Baginda melafazkan cerai. kes saman menyaman dan sebagainya sehingga membawa kepada pergaduhan antara dua pihak dan meletakkan kesalahan di antara satu sama lain. ikatan suci yang pada dasarnya bertujuan untuk membina sebuah keluarga yang bahagia dan harmoni seringkali berakhir dengan satu kisah yang menyakitkan dan menyedihkan iaitu penceraian.akhbar melaporkan kes yang melibatkan Sultan Kelantan.Penceraian: Faktor-faktor dan kesan-kesannya.

Masalah ini juga tidak tertumpu kepada kaum wanita sahaja. Sifat wanita yang tidak mengendahkan kesihatan serta kebajikan suami dan anak-anak menyebabkan mereka rasa tersisih. Berdamai itulah terlebih baik daripada bercerai . Jika tiada angin. Gosip-gosip liar yang disebarkan oleh majalah – majalah hiburan menimbulkan kontroversi apabila mereka mendedahkan hubungan seseorang dengan isteri atau suami seseorang yang tidak dipastikan lagi kesahihannya. pasangan tidak dapat menerima kehadiran orang ketiga dan lebih rela untuk menjadi janda atau duda. maka Islam mengizinkan penceraian sebagai jalan terakhir. Jika sesuatu masalah tidak dapat lagi diperbetulkan.Memang manusia itu bersifat kikir. memang nampak mudah dan amat dikhuatiri apabila masyarakat khususnya orang islam akan menganggap bahawa penceraian ini sesuatu yang boleh dipermainkan dan sesuatu yang enteng. Komitmen suami yang hanya tertumpu kepada kerjaya menyebabkan hadnya masa untuk berkomunikasi dan berbincang tentang hal kekeluargaan. Secara kasarnya.masakan pokok bergoyang. Kebanyakan kes penceraian yang berlaku adalah disebabkan oleh kehadiran orang ketiga.penceraian bahkan menggalakkan umatnya agar berbincang dan menyelesaikan dengan cara yang baik dan berhikmah. Jika berlaku perselisihan faham antara suami dan isteri. tidak sefahaman atau tidak serasi sering menjadi faktor yang menjurus ke arah penceraian.” (Surah An-Nisa´: 128) Dengan sekali lafaz cerai yang keluar dari mulut suami. Namun ketahuilah hakikatnya bahawa penceraian ini merupakan sesuatu yang serius kerana mendatangkan pelbagai implikasi-implikasi yang negatif terhadap banyak pihak. Dari sudut lain pula. Penceraian yang berlaku pasti ada faktor-faktornya sama ada faktor kecil mahupun besar.mengapa tidak dibuang sahaja yang keruh serta ambil yang jernih. “Dan jika seorang wanita melihat kesalahan suaminya atau telah berpaling hatinya. sungguh Allah Maha Mengetahui apa-apa yang kamu kerjakan. Seelok-eloknya. Jika kamu berbuat baik kepada isterimu dan bertaqwa. maka jatuhlah talak ke atas isteri. Selain itu. namun isteri atau suami akan berkelakuan dingin dengan pasangan jika terlalu mengikut perasaan. Isteri pula akan memberontak . Seperti firman Allah dalam Al-Quran. sedikit sebanyak akan menimbulkan syak wasangka dan kemarahan pasangan tersebut. Demi kesejahteraan rumah tangga. Inilah yang berlaku. jika keduanya mengadakan perdamaian antara keduanya. Suami pula akan mengambil keputusan untuk berkahwin lain. sifat isteri yang lebih mementingkan kerjaya berbanding keluarga turut menyumbang kepada faktor berlakunya penceraian. Perselisihan kecil atau perbezaan pendapat sudah menjadi asam garam dalam kehidupan berumahtangga. Sedangkan lidah lagi tergigit. Perkara sebegini banyak berlaku di kalangan artis-artis tanah air kita namun tidak kurang juga dikalangan masyarakat umum. maka tiada berdosa keduanya. mereka seharusnya bijak dalam membahagikan komitmen dan masa untuk kerjaya dan keluarga. malahan ada juga kaum lelaki yang bersifat demikian. Apabila ini berlaku. Ada juga sesetengah kes dimana isteri berlaku curang dan menjalinkan hubungan sulit dengan lelaki lain. Situasi akan bertambah kritikal lagi apabila pasangan tersebut tidak dikurniakan anak kerana masalah batin yang dialami oleh pasangan. Setiap pasangan pastinya ada kelemahannya masing-masing. ambillah masa untuk memahami pasangan masing-masing serta jadikan pengalaman yang lalu sebagai pengajaran untuk memastikan kerukunan rumah tangga sentiasa terpelihara. tanpa berfikir panjang bercerai adalah penyelesaiannya tanpa memikirkan natijahnya. Sebagai seorang wanita yang bekerjaya dan dalam masa yang sama sebagai seorang isteri dan ibu. Penceraian juga boleh berlaku disebabkan oleh masalah pasangan yang tidak dapat memenuhi kehendak seks masing-masing. inikan pula suami isteri. Sahih atau tidak sahih khabar angin itu. Walaupun perkahwinan ini bukan hanya untuk memenuhi tuntutan nafsu semata-mata.

Kes sedemikian ini sudah banyak berlaku dan anak-anak pula mudah terpengaruh dengan hasutan ibu bapa tanpa mencari jalan penyelesaian yang lebih baik. Katanya lagi. Ada sesetengah ibu bapa suka menghasut anak – anak mereka untuk bercerai disebabkan mereka tidak suka kepada pasangan anak mereka atau dalam erti kata lain bukan menantu pilihan. Perkara sedemikian mesti dielakkan kerana hubungan ibu atau bapa tidak akan terputus dengan anak-anak sampai bila-bila walaupun setelah bercerai.kecewa dan perasaan negatif yang lain. lihatlah wajah anak-anak kerana di mata mereka ada seribu penderitaan dan kesengsaraan jika ikatan perkahwinan itu terputus . wujudnya campur tangan keluarga secara berlebihan dan tekanan bebanan kerja sehingga masa untuk bersama keluarga diabaikan turut menyumbang kepada pertambahan kes penceraian. Dari aspek lain pula. Masalah ini berlaku tatkala berlakunya perbezaan pangkat dan jurang pendapatan antara suami dan isteri. Datuk Dr Mashitah Ibrahim dalam Utusan Malaysia bertarikh 3 mac 2010 juga turut mengakui bahawa punca bagi setiap penceraian yang berlaku ialah tiada persefahaman dalam menguruskan rumah tangga. Selain daripada itu. Perasaan hormat terhadap suami semakin hilang dipengaruhi oleh sifat ego. Ironinya. Ia memberi kesan terhadap emosi dan perasaan mereka. Faktor kewangan juga turut menjadi isu dalam kes penceraian. Ibu bapa yang bercerai menyebabkan keluarga berpecah belah dan anak-anak kurang mendapat perhatian dari orang tuanya lebih-lebih lagi ketika mereka di dalam proses pembesaran. jika mahu bercerai. Mereka akan menjalani kehidupan tanpa sokongan dan rangsangan dari ibu bapa sehingga mendorong mereka untuk melakukan perkara negatif seterusnya terlibat dengan gejala sosial. Ada sesetengah ibu atau bapa menghasut anak-anak supaya membenci antara satu sama lain dan meletakkan kesalahan terhadap pasangan masing-masing. penceraian yang berlaku boleh menyebabkan pasangan dan anak-anak mempunyai perasaan marah. Campur tangan ibu dan bapa dalam masalah rumahtangga anak-anak juga turut menyumbang kepada pertambahan kes penceraian.dan merungut sehingga tercetusnya pergaduhan. Bak kata orang-orang tua. setiap . Jika sebelum ini mereka hanya bergantung sepenuhnya kepada suami. pasangan yang bercerai akan dibebani dengan tanggungjawab yang lebih besar berbanding sebelum ini terutama sekali kaum wanita. Konsep mencegah itu lebih baik dari mengubati. Masalah dan konflik yang dialami oleh ibu bapa menjadikan anak-anak sebagai mangsanya. janganlah menganggap bahawa penceraian sebagai jalan penyelesaian yang terbaik untuk satu konflik atau masalah yang berlaku. setelah bercerai pada siapakah lagi yang perlu diharapkan untuk menanggung kos kehidupan melainkan diri sendiri yang perlu berusaha mencari wang. mereka tidak harus mencampuri urusan rumahtangga anak-anak sebaliknya menasihati dan mengajar anak-anak dengan perkara yang menjurus kepada kebaikan.geram. suami atau isteri terbabit dengan hubungan orang ketiga dan poligami. Sebagai ibu bapa. Seboleh-bolehnya. Isteri seharusnya membantu dan bertolak ansur dengan suami berkaitan dengan masalah kewangan bukannya dengan mendesak serta merendahkannya. isteri akan merasakan dirinya lebih tinggi daripada suami dan menimbulkan perasaan bongkak sehinggakan isteri tidak lagi patuh dan taat dengan perintah suami. Perasaan seperti ini mencetuskan hubungan yang tidak baik dan permusuhan yang berterusan antara ibu atau bapa dengan anak-anak. Apabila isteri mempunyai pangkat dan pendapatan yang lebih berbanding suami. Perkara sedemikian ini sepatutnya tidak berlaku memandangkan suami merupakan ketua keluarga. Penceraian yang berlaku mendatangkan impak-impak yang negatif khususnya terhadap anak-anak. Krisis kewangan mungkin bertambah serius tatkala bilangan anak yang ramai dan masih kecil. Prestasi belajar anak-anak juga boleh terjejas lantaran gangguan mental kesan dari penceraian tersebut.

Bagi mereka yang merancang untuk mendirikan rumahtangga. Pasangan seharusnya meluahkan segala apa yang tidak berkenan dari hati ke hati dan tidak memendam rasa. fikirlah dan buatlah sebaik-baik keputusan demi kesejahteraan keluarga dan masa depan anak-anak. Jadikanlah perkahwinan itu sebagai langkah pertama untuk menuju gerbang kebahagiaan. . bertolak ansur dan memahami antara satu sama lain untuk mengekalkan keharmonian rumah tangga. sakinah dan rahmah.pasangan perlu banyak bersabar. Komunikasi amat penting dalam menyelesaikan kemelut yang melanda jiwa mereka. lengkapilah diri dengan ilmu yang mantap dan mengetahui tanggungjawab yang akan dipikul untuk membentuk keluarga yang mawaddah. Bagi kaum lelaki yang dikurniakan sembilan akal.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful