SERVICIUL ROMÂN DE INFORMAŢII ACADEMIA NAŢIONALĂ DE INFORMAŢII MASTER M.I.S.N.

Coordonator Lector univ.dr. IRENA CHIRU

COMUNICAREA ÎN SITUAŢII DE CRIZĂ

Masterand: cpt. Pănciulescu Andrei

Bucureşti 2008

1

Motto:
Când omul face planuri Dumnezeu râde....Uneori nu se potrivesc
(înţelepciunea popoarelor)

2

O criză este orice situaţie care ameninţă integritatea sau reputaţia unor instituţii, de obicei atrăgând după sine atitudinea negativă sau adversă a presei. Dacă se acţionează corect, răul poate fi diminuat. Un lucru de care trebuie ţinut cont, este acela că într-o situaţie de criză trebuie să spui totul, repede şi întotdeauna adevărul.

CRIZA Atac terorist la metroul bucureştean. Pagubele nu au fost stabilite încă.

Public ţintă Nu există public anume în această situaţie. Înteraga populaţie a Bucureştiului şi majoritatea populaţiei ţării este afectată de un asemenea eveniment.

Purtător de cuvânt Un asemenea gen de criză, datorită impactului social, economic şi nu în ultimul rând din punct de vedere al securităţii naţionale, presupune o comunicare între mai multe instituţii, context în care apreciez oportun ca purtătorul de cuvânt să fie un expert PR din cadrul Compartimentului pentru Probleme de Securitate Naţională din cadrul Cancelariei Primului Ministru.

3

Mesaj Primele mesaje vor fi incomplete, zvonurile privind atentatul vor exacerba situaţia reală. Jurnaliştii vor declanşa „vânătoarea de vrăjitoare” a celor „vinovaţi”. Acesta este un tip de mesaj ideal: Garnitura de metrou, de pe ruta I.M.G.B.-Pipera, a deraiat, ca urmare a unui atac terorist cu bombă, deflagraţia având loc între staţiile Universitate-Piaţa Romană. Urmare a intervenţiei promte a echipajelor I.S.U., SMURD, Pompieri, s-au redus consecinţele negative ale acţiunii teroriste, bilanţul fiind de 3 morţi şi 30 de răniţi. Investigaţiile derulate de experţii antitero ai S.R.I., au condus la arestarea de către Poliţia Română ai membrilor celulei „Lupii Cenuşii”, mişcare ultranaţionalistă de extremă dreapta din Turcia. Celula acţiona pe teritoriul Romîniei din anul 2006, activităţile acesteia fiind în permanenţă monitorizate de unitatea de combatere a terorismului din S.R.I., într-o colaborare permanentă cu partenerii turci. Motivul acţiunii a fost generat de refuzul autorităţilor române de a nu preda autorităţilor turce doi membrii importanţi ai organizaţiei, despre care s-a stabilit că derulează activităţi contrare securităţii naţionale a statului turc. Reprezentanţii Parchetului General au demarat acţiunea de trimitere în instanţă a celor ce vor fi găsiţi vinovaţi. În urma evaluării experţilor în construcţii şi siguranţa transporturilor, s-a ajuns la concluzia că circulaţia pe tronsonul de metrou afectat va fi reluată mîine de la ora 6,00, iar securitatea garniturilor va fi asigurată de echipaje ale Jandarmeriei Române.

4

Parteneri M.I.R.A. (Poliţia Română, Jandarmeria Română, Poliţia de Frontieră), I.S.U., Parchetul General, Ministerul Justiţiei, Ministerul Sănătăţii, Transportului, o parte din reprezentanţii presei.

Evenimente de presă Apariţii televizate cât mai dese prin care se va informa publicul în mod real asupra situaţiei (au impact imediat asupra populaţiei), difuzarea către întreaga media de comunicate de presă iar periodic se vor organiza conferinţe de presă.

Canale de comunicare În primul rând televiziunea datorită impactului puternic asupra publicurilor.

Implicaţii Scăderea încrederii populaţiei asupra instituţiei pentru că nu a putut preveni/anticipa o astfel de situaţie. Dacă situaţia de criză este rezolvată rapid, se mai poate diminua această scădere. Reevaluarea concepţiei de acţiune în cazul unor astfel de situaţii. Atacuri la adresa conducerii din partea politicului şi a grupurilor de interese. Evaluarea nivelului de comunicare cu instituţiile partenere

5

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful