Dr. Für László

Segíts magadon

ujjnyomással és masszázzsal

BEVEZETÉS Az urbanizáció, a környezetszennyezés, a hajszolt élet­ mód veszélyeit látva ösztönösen nó az emberekben a természetes életmód utáni vágy. Mozgalmak alakulnak a környezet védelmére, az egészséges táplálkozás meg­ valósítására. Az élet egyre több területén a „bio"-elvek, -módszerek alkalmazása sok embernél már alapvető igény. A gyógyítás területén is megnőtt az érdeklődés a régi eljárások iránt, a természetes gyógymódok egyre na­ gyobb bizalmat élveznek. Az ősi kínai gyógyítás, az akupunktúra eredményesen szolgálja ezt a célt. Az akupunktúra több ezer éves múlt­ ra tekint vissza. A kínai orvoslás csaknem napjainkig az akupunktúrára, a gyógynövények fózetének fogyasztá­ sára és testgyakorlatokra épült. A kínaiak nagyon jó megfigyelők voltak. Észrevették, hogy a testfelület egyes pontjai nyomásérzékennyé vál­ nak bizonyos megbetegedéseknél. Ezeknek a pontok­ nak enyhe ingerlésével a betegséget kedvezően tudták befolyásolni. A pontokat tűszúrással, égetéssel (moxibustióval) ingerelték, de a pontok ujjal való nyomását, masszírozását (akupresszúrát, masszázst) is alkalmazták. Manapság elektromossággal, vibrációval, kis energiájú lézersugárral is ingerlik ezeket a pontokat. Bármelyik módszert alkalmazzuk, a lényeg közös: a testfelület egy meghatározott kis helyének ingerlése a szervezet működését vagy működészavarát befolyásol­ ni képes. A terápiás hatás szempontjából az ingerlés helye a fontosabb, csak utána következik az ingerlés módja. Bár az akupunktúra-akupresszúra hatásmechanizmu-

sa nincs minden vonatkozásában természettudomá­ nyosan tisztázva és alátámasztva. Az akupunktúrás pontok ujjakkal való inger­ lését. A kínai gyógymódok ésszerű átvétele. gyakorlati hasznossá­ gáról bárki meggyőződhet. a rászorultaknak csak töredéke juthat kezeléshez. az akupresszúrát és az akumasszázst viszont bárki megtanulhatja és eredményesen alkalmazhatja. 6 . Az akupunktúrával foglalkozó képzett orvosok száma jelenleg csekély. integrálása a nyugati orvoslásba megnöveli lehetőségeinket. hatáso­ sabbá teszi a gyógyító munkát.

A PONTNYOMÁS KIVITELEZÉSE Az ábra segítségével megkeressük a kezelendő pontot. Könnyíti a megtalálását, hogy többnyire a környezetü­ kénél nyomásérzékenyebb.

i

Hüvelyk-, mutató- vagy középső ujjunk begyével rá­ nyomunk a pontra. A nyomás erősségét addig fokozzuk, amíg a fájdalomküszöböt el nem érjük. Egy pont nyomá­ sának az időtartama általában 4-6 másodperc legyen, és a ki-be légzés ritmusában történjen. A nyomást egy-egy pontra legalább ötször, de esetenként többször is megis­ mételjük. A kiváltott érzés a kellemes és a fájdalmas kö­ zött legyen.
7

A pontmasszázs technikája A pontmasszázst úgy végezzük, hogy a kezelendő pont­ ra közepes erővel rányomunk. A nyomás erőssége V2 és 2 kg között változik a kezelendő pont elhelyezkedésétől és a betegség jellegétől függően. Ujjunk nyomáserejét konyhai mérlegen ellenőrizhetjük. A pont serkentő masszázsát úgy végezzük, hogy a pontra kellő nyomással ráhelyezett ujjúnkat oldalra el­ húzzuk, befelé tartó csigavonalban körözünk úgy, hogy közben ujjúnkat a bórfelületről nem vesszük le, és a nyo­ más erősségét megőrizzük.

8

1

A pont nyugtató kezelésére mindig gyenge masszázst alkalmazzunk. A pontból kiindulva csigavonalban kifelé tartva masszírozunk. Egy-egy pont masszírozásának időtartama 1-3 perc között legyen. A fej és a törzs középvonalában lévő pontokat kivéve minden pont szimmetrikus elhelyezkedésben, párosával fordul elő. Ne csak a betegség elhelyezkedésének oldalán lévő pontokat kezeljük, hanem a nekik megfelelő túloldalit, il­ letve a másik végtagon lévőt is. A pontok ingerlésének a hatása ugyanis összegződik, és így a kezelés eredménye­ sebb lesz. Ha a beteg oldalon levő pont seb, gyulladás vagy nagyfokú érzékenység miatt nem kezelhető, akkor csu­ pán a túloldali pontokat ingereljük. Például a jobb boka ficam utáni nagyfokú duzzanata, fájdalmassága esetén az előírt pontokat az egészséges bal bokán kezeljük. A pontokat a megadott sorrendben kell ingerelni. A kezeken és a fejen lévő pontok sokszor önmagukban is alkalmasak a tünetek enyhítésére, de a betegségek, amelyek ezeket a tüneteket kiváltották, csak a pont­ kombináció egészének ingerlésével javulnak. Általában a panaszok fennállásáig kezeljük a ponto­ kat, hosszan tartó betegségeknél egy hét szünet után a kezelés ismételhető. Egy kezelés időtartama ne legyen 10-15 percnél hoszszabb. Az ujjal történő pontkezeléses módszer nagy előnye, hogy a legmostohább körülmények között is alkalmaz­ ható, kiváló elsósegély-nyújtási lehetőség. Mégis ajánla­ tos a kezelést nyugodt, csendes környezetben végezni. Bizonyos hatások eléréséhez, például a vegetatív ideg9

mert vérzést okoz­ hat! 2. A kellemes. Fájdalomcsillapításra az orvoshoz kerülésig. gyulladt bőrfelületen lévő pontokat nem szabad kezelni! Tartós fájdalomnál. Az orvos által előírt gyógyító eljárások kiegészítésére. Ne alkalmazzuk terhes asszonyoknál. kiadós étkezés után közvetle­ nül ne kezeljünk! 3. Nagyon meleg fürdő vagy erős lehűlés után legalább egy órát várjunk. epe. ne legyen se hideg. fogfájás. dohányzás. a kör­ mök legyenek rövidek és tiszták. hogy a kezelés eszköze a kéz. szeszes ital fogyasztása. se túlfűtött. 4.vagy vesegörcs esetén). 2. Elsősegélynyújtásra (pl. 4. különösen a ter­ hesség első három hónapjában. asztma. Pontosan felállított diagnózis után fájdalmak meg­ szüntetésére. ezzel elősegítjük ujjaink jó vérellátását. Tekintve. Legyen zaj mentes a helyiség. és bőrünk melegebb lesz. nem szűnő panaszoknál minél előbb orvoshoz kell fordulni!!! Mikor és milyen célra használhatjuk az ujjal történő pontkezelést? 1. Dörzsöljük össze alaposan kezünket a masszázs elkezdése előtt. a kéz lehetőleg puha és főleg meleg legyen. 10 . Nyugtatók. Nyílt seben. FONTOS! 1. izgatószerek szedése után.rendszer és a lelki élet kedvező befolyásolásához ez alap­ vető feltétel is. 3. halk háttérzene nyugtatólag hat.

Funkcionális zavarok és betegségek (neurózis) enyhí­ tésére. Tünetek (szédülés. fülzúgás. 3 11 . 6. 7. Gyógyult betegségek kiújulásának megelőzésére.) enyhítésére.5. émelygés. hányás stb.

pont: A 3. Csalánkiütés. urticaria. pont: Behajlított térdnél a térdkalács alsó széle alatt négy harántujjnyira. pont: 90 fokban behajlított könyöknél a könyök harántredőjének külső végén. há­ romszög alakú terület képződik. Ha széttárjuk hüvelyk.és mutatóujjunkat. felső csücskétől három harántujjal felfelé. 3. 12 . A pont a háromszög csukló felé levő csúcsában van. a sípcsont szélétől egy harántujj­ nyira oldalt. 2. ha emésztési zavar következménye 6. Enyhe. pont: Behajlított térdnél a térdkalács belső. Idült ekcémánál 5. pont: A kézháton az első és a második kézközépcsont között. pont felett másfél centiméterre.A BETEGSÉGEK ÉS A TÜNETEK KEZELÉSE Allergia. a tünetek fennál­ lásáig naponta két alkalommal. nyugtató kezelés szükséges. pont: A belboka felett négy harántujjnyira. közvetle­ nül a sípcsont éle mellett. ekcéma * 1. 4.

EKCÉMA 13 .ALLERGIA.

„kattogása" mögött lelki (pszichés) okok vannak. ott van a kezelendő pont. 3. 14 . akkor fogorvosi kezelés is szükséges. a fülcimpa mögött. de gyakran előfordul.ÁLLKAPOCS-ÍZÜLETI FÁJDALMAK 1. pont: A fül előtt. pont: A kézháton az első és a második kézközépcsont között. az állcsont ívének felső peremén. Ha a fájdalom oka tisztázható. 2. a csukló felé eső szögletben lévő gödröcskében. hogy az állkapocsízü­ let fájdalma. 4. pont: Nyitott szájnál az állkapocsízület és a fül között kis gödröcske látszik. pont: Szintén nyitott szájnál találjuk meg. a csecsnyúlványcsont és az állkapocs között.

ÁLLKAPOCS-ÍZÜLETI FÁJDALMAK 15 .

pont: A hatodik nyakcsigolya hátsó tövisnyúlványá­ nak alsó végétől három harántujjnyira. kiemelkedő hatodik csigolya felett van. előreugró. 2. a sípcsont élétől egy harántujj­ nyira oldalt. Ha alacsony vérnyomással társul 5. pont: Behajlított térdnél a térdkalács alsó széle alatt négy harántujjnyira. az így kialakult háromszög alakú terü­ let csukló felé levő sarkában. a csecsnyúlvány hátsó élén.ALUSZÉKONYSÁG 1. 3.és a mutatóujjunkat szétterpesztjük. 4. pont: A fül mögött. pont: A boka elülső harántredőjének közepe felett két harántujjnyira. A hetedik és az ún. Nem gyanakszik vérszegénységre? 16 . pont: A kéz háti oldalán az első és a második kézkö­ zépcsont között. Ha a hüvelyk. a csú­ csától egy harántujjnyira felfelé. a sípcsont éle felett.

17 .

közvetlenül a csecsnyúlványcsont csúcsa mögött. érdemes megpróbálni! 18 . pont: A fül mögött. a középső ujj begye alatt. ha kezünket az ellenkező vállra helyezzük. pont: A csukló harántredójének kisujji végén. Mielőtt altató gyógyszerhez fordulnánk. közvetlenül a sípcsont éle mellett. nyugtató jelle­ gűt. 4. E célból: 5. A válltájék izomzatának ellazítása gyakran szükséges a nyugodt alváshoz. a sarok közepén. pont: A belboka csúcsa felett négy harántujjnyira. pont: A talpon. 2. 3. Vízszintesig felemelt karnál. Nagyon enyhe ingerlést alkalmazzunk. Addig kezeljünk. amíg szükséges. a tenyér felőli oldalon. pont: A váll legmagasabb pontja.ALVÁSZAVAR 1.

ALVÁSZAVAR 19 .

Szintén nagyon nyomásérzékeny. enyhén ingereljük. 5. 2. az orrdugulást szünteti meg. pont: A fejtetőn a középvonalban. pont: A szemöldökök között. a fülcimpa magasságában. ott. az orrgyökön.ARCÜREGGYULLADÁS 1. finoman. pont: A fül mögött. há­ romszög alakú terület formálódik. ahol a két fület összekötő vonal metszi. Ha széttárjuk hüvelyk.és mutatóujjunkat. Az orvos által előírt kezelés kiegészítésére alkalmas. az első pontot napon­ ta többször. 4. Általá­ ban nagyon érzékeny a nyomásra. a pontot a három­ szög csukló felé levő csúcsán. pont: Közvetlenül az orrszárnyak két oldalán. akár óránként is kezeljük. a csecs­ nyúlványcsont és a trapézizom közti mélyedésben. pont: A kézháton az első és a második kézközépcsont között. Napi kétszeri kezelés szükséges. ' 20 . egy mélyedésben talál­ juk. 3.

ARCÜREGGYULLADÁS 21 .

Kúraszerűen kell kezelni a javulásig. a mellcsont nyaki végénél. Az 1. ponttól kifelé egy harántujjal.. pont: Behajlított térdnél a térdkalács alsó szélét a külboka csúcsával összekötő vonal felénél. Az alatta lévő gödröcskétől jobbra-balra 1 cm-re van a pont.. pont: A nyakat előrehajtva a hetedik nyakcsigolya tö­ visnyúlványa kiemelkedik a gerincoszlopból. a mutatóujj alapízületének kisujj felé eső részén. az első borda ízesülésének magasságában. 5. pont: A mellkas középvonalában. 2. HÖRGHURUT 1. Bő köpet esetén 6. pont: A 3.ASZTMA. és a 4. pont: A tenyéren. pont kezelése a kezdődő asztmás rohamot szüntetheti. a negyedik borda­ közi rés magasságában. 2. 22 . pont: A mellkas középvonalában. 3. 4.

ASZTMA. HÖRGHURUT .

6. A boka kifordulása. Gyulladásnál enyhe. egyéb fájdalmaknál középerős ingerlés javasolható. pont: A belboka csúcsa és az Achilles-ín között. a hüvelykujj alapízületének külső olda­ lán. 4. ficama után fel­ tűnően jó hatású. pont: A külboka csúcsa és az Achilles-ín között. 5. 2. pont: A belboka csúcsa alatt és előtt lévő gödröcskében. a két ín között.BOKAÍZÜLETI FÁJDALOM 1. pont: A kézen. 3. pont: A boka elülső harántredőjének közepén. pont: A külboka előtti gödör alsó részén. 24 .

.

pont: Négy pont az ujjak alapízületei között.CSUKLÓ-. a kéz­ háton. a harántredő belső szélén levő kis gödröcskében. KÉZ.ÉS UjjFÁJDALMAK 1. a harántbarázda kö­ zéppontján. pont: A csukló kézháti oldalán. 6. a csukló felé eső részen. (Ebből az ún. kissé a kézhát felé. tabakgödröcskéből szippantották annak idején a dohányt. 3. a kézhá­ ton. 2.) 4. pont: Az első és második kézközépcsont között. pont: A csukló tenyéri oldalán.és ujjfájdalmak esetén 5. pont: E fölött három harántujjnyira. pont: A csukló kézháti oldalán. Csak kéz. ökölbe szorított kéznél. a harántredő közepén. 26 .

ÉS UJJFÁJDALOM 27 . KÉZ.( CSUKLÓ-.

pont: A hetedik hátcsigolya tövisnyúlványának alsó végétől két harántujjnyira oldalt. 28 . 4. pont: Az alkar tenyér felőli oldalán. életveszélyes betegségek tünete is lehet.CSUKLÁS 1. a csukló harántba­ rázdájának közepétől három harántujjnyira felfelé. a mellcsont alsó végződésénél. 2. pont: A kulcscsont alsó szélénél. A hetedik hátcsigo­ lya a lapocka alsó csücskének magasságában talál­ ható. pont: A mellkas középvonalában. Ba­ nális csuklásnál vagy ha a betegség oka tisztázva van. az emlőbimbó vona­ lától egy harántujjnyira a középvonal felé. ezért ma­ kacs csuklás esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Sú­ lyos. A csuklás a rekeszizom ritmusos összerándulása. középerős ingerléssel jó eredménnyel alkalmazható. 3.

29 .

4. kb. és nagyon enyhe. Két-három különösen nyomásérzékeny. annak felső kétharmadá­ ban. LUMBAGO 1. 2. pont: A második ágyéki csigolya hátsó nyúlványától két harántujjnyira oldalt. A csukló harántredójének külső szélét a könyök harántredójének külső szé­ lével összekötő vonalban. nyugtató módszerrel masszírozzuk. a köldök magasságában. A pont kezelése közben óvatosan mozgassuk de­ rekunkat. A kezelés fájdalom­ csillapító és izomellazító hatású. 30 . pont: Az alkar kézháti oldalán. 3.DERÉKFÁJÁS. hátul. pont: A térdhajlat közepén. fájdalmas pontot is keressünk meg a deréktájon. pont: A külboka csúcsa és az Achilles-ín között.

DERÉKFÁJÁS. LUMBAGO 31 .

Az esetleges szervi okot urológus orvos zárja ki! 32 . pont: A deréktájon. 4. Nyugtalan alvás esetén 6. majd szükség szerint ismétlé*s. 5. a sípcsont éle mellett. 3. pont: A belboka csúcsa felett négy harántujjnyira. pont: A has középvonalában. pont: Behajlított térdnél a térdkalács alsó szélétől négy harántujjal lefelé. Kéthetes kú­ ra után egy hét szünet. a köldök alatt négy ha­ rántujjnyira. « Enyhe ingerlést végezzünk lefekvés előtt. pont: A has középvonalában. a harántredó kis­ ujji végén. a szeméremcsont pere­ me felett. A pont a köldök magasságában van a törzs hátsó olda­ lán. a második ágyéki csigolya tövis­ nyúlványának alsó szélétől két harántujjnyira oldalt. 2.ÉJJELI ÁGYBAVIZELÉS 1. pont: A csukló tenyér felőli oldalán. a sípcsont élétől egy harántujjal kifelé.

ÉJJELI ÁGYBAVIZELÉS .

2.ELHÍZÁS 1. Kezeléskor az ujjakat hajlítsuk be. a köldök és a mellcsont vége közötti távolság felénél. 3. kéthetes na­ ponkénti kezelés után egy hét szünet. a test középvonalában. pont: A hason. pont: A felkar oldalsó részén. 5. pont: A kézháton. 34 . A pontokat szimmetrikusan kezeljük. Szükséges. a négyes-ötös kézközépcsont kö­ zött. pont: Az orr és a felső ajak közötti árokban. az ujjak közötti bórredőtől két harántujjnyira. hogy a fogyni akaró megfelelő diétát is tartson. motiválva legyen a fogyásra. a sípcsont élétől egy harántujj­ nyira oldalt. kellő mértékben mozogjon. vala­ mivel a végződése felett. 4. a deltaizom szélén. pont: Behajlított térdnél a térdkalács alsó széle alatt négy harántujjnyira. majd szükség ese­ tén ismétlés.

ELHÍZÁS 35 .

3. pont: A gyűrúsujj első ízületének a kisujj felé eső ré­ szén. a csukló haránt­ barázdájának közepe felett három harántujjnyira. Szimmetrikusan. Ez a pont az epehólyag működését hangólja össze. pont: Az első ponthoz közel.EPEGÖRCS 1. pont: A tizedik hátcsigolya középső nyúlványának al­ só szélétől két harántujjnyira mindkét oldalon. körömmel ingereljük. Hányinger. a szárkapocs fejecse alatt és előtt lévő gödröcskében. Gyakran e pont masszírozása önmagában is elegendő a fájdalom csökkentésére. Minél erósebbek a tünetek. 4. pont: A lábszár külső oldalán. hányás esetén: 5. a bevezetésben leírt módszer szerint. a szárkapocs fejecse alatt egy harántujjnyira. Nyugtató masszázst alkalmazzunk. 2. annál enyhébben kell a pontokat kezelni. oldalt. pont: Az alkar tenyér felőli oldalán. 36 . a test két oldalán kezeljünk.

.

Széttárt hüvelyk. 4. 38 . a kézháti oldalon. pont: A fül mögött. pont: A fejtetőn a középvonalban.. azonban mielőtt fájdalomcsillapítóhoz fordulnánk. érdemes alkalmazni a pontmasszázst. 2.és mutatóujjunk közötti. pont: A külboka csúcsa és az Achilles-ín között.FEJFÁJÁS (AZ EGÉSZ FEJRE KITERJEDŐ) 1. pontot kezeljük. a csecs­ nyúlványcsont és a trapézizom közötti gödröcskében. a csukló fe­ lőli sarokban. Fejtetői fejfájásnál az 1. pont: A szemöldökök között az orrgyökön. és a 4. afülcimpa magasságában. ott. A fejfájás okát mindig tisztázni kell. pont: Az első és a második kézközépcsont között. A fejen lévő pontokat igen enyhe. háromszög alakú terület csúcsán. 2. 5. ahol a két fül­ csúcsot összekötő vonal metszené. 3. nyug­ tató ingerléssel kezeljük.

.

5. pont: Az első és a második kézközépcsont között a kézháton. 4. pont: A szemöldök közepe felett egy harántujjnyira. Makacs. 2. 3. pont: A mutatóujj középső ízületének hüvelykujj felé eső oldalán. Ha a hüvelyk.) 40 . az orrgyökön. az első és a második lábközépcsont közötti mélyedésben. pont: A lábháton. Körömmel kezeljük. a háromszög alakú terület csukló felőli sarká­ ban.FEJFÁJÁS (HOMLOKTÁJI) 1. visszatérő homloktáji fejfájás okát tisztázni kell! (Gégészeten. pont: A két szemöldök között.és a mutatóujját szétter­ pesztjük. szemészeten.

FEJFÁJÁS (HOMLOKTÁJI)

41

FEJFÁJÁS (TARKÓTÁJI) 1. pont: A tarkón, a fülcimpa alsó szélének magasságá­ ban, a középvonaltól két harántujjnyira oldalt. Érzé­ keny pont. 2. pont: A kézen, a kisujj alapízületének külső oldalán. A tenyér harántbarázdájának külső végén. 3. pont: A lábfej külső oldalán, az ötödik lábközépcsont kisujjal való ízesülésénél lévő kis mélyedésben. 4. pont: Keressünk a tarkón egy-két feltűnően érzékeny pontot, ezeket nagyon enyhe nyomással masszíroz­ zuk. Pl. gyakran találunk érzékenységet a tarkó közép­ vonalában, a tarkócsont alatt. Vérnyomás rendben?

42

FEJFÁJÁS (TARKÓTÁJI)

43

há­ romszög alakú terület formálódik. Amíg a fogorvoshoz jutunk vagy várunk rá. 3. Az első pont erős ingerlése fogászati kezelés alatt érzéstelenítő hatású le­ het. egy kis mélyedésben ta­ láljuk meg. az első és a második kézközépcsont között.FOGFÁJÁS 1. pont: Az állkapocsízület előtt. a középső és a gyűrűsujjak alapízületei között.és mutatóujjunkat. 3. 44 . 5. pont kezelésével egészíthetjük ki. az állcsont alatt lévő mélyedésben. összeszorított szájnál a rágóizom e helyen elő­ domborodik. a pontot a három­ szög csukló felé eső csúcsán. Ha széttárjuk hüvelyk. pontot mindkét oldalon kezeljük.. Az alsó fogak fájdalmánál az azonos oldalon levő 5. Az 1. pont: Szintén a kézháton. 2. 2. hatásos segítséget jelenthetnek ezek a pontok. Kiegészít­ jük a felső fogak fájdalmánál az azonos oldalon lévő következő pont kezelésével: 4. pont: A lábháton a második és a harmadik lábujj közti bőrredőtól egy harántujjal feljebb. pont: A kézháton. pont: Egy harántujjal előre és felfelé az állkapocsszög­ lettől..

FOGFÁJÁS 45 .

Nyitott szájnál könnyebben megtalálható. Kúraszerűen napi egy alkalommal végezzük. a csukló harántbaráz­ dájának középpontja felett három harántujjnyira. pont: Közvetlenül a fül előtt. a csecsnyúlvány alatt és előtt levő kis mélyedésben. 4. A nagyothalláson is javíthat. pont: Az alkar kézháti oldalán. majd szükség esetén is­ métlés. a fülcimpa magasságában. pont: A fülcimpa magasságában. 46 .FÜLZÚGÁS 1. 2. Két­ hetes kúra után egy hét szünet. 3. a csecsnyúlványcsont és a trapézizom közötti mélye­ désben. pont: A kisujj alapízületének külső oldalán. de a fül­ zúgás jelentkezésekor alkalmilag is hasznos kezelni. pont: A fülkagyló mögött. 5.

FÜLZÚGÁS 47 .

a gerinc­ oszloptól egytenyémyire mindkét oldalon. a második és a harmadik kézközép­ csont között. a köldök magasságában. a csukló harántredójének középpontja felett három harántujjnyira. pont: A láb belső oldalán. 3. a sípcsont élétől egy harántujjnyira oldalt. pont: A térdkalács alsó széle alatt négy harántujjnyira. 4. 48 . az ujjakkal való ízesülésüktói kissé a csukló felé.GYOMORFÁJÁS. pont: A deréktájon. 2. egyébként enyhe ingerléssel kezeljünk. A tünetek okát tisztázni kell. az első lábközépcsont boka felőli ízesülésénél. A görcsös fájdalmak alatt erős. pont: Az alkar tenyér felőli oldalán. GYOMORGÖRCS 1. pont: A kézháton. Fekélybetegségeknél kiegészítendő: 5.

GYOMORFÁJÁS. GYOMORGÖRCS 49 \ .

pont: A csukló tenyéroldali harántredójének közép­ pontja felett három harántujjnyira. Napi kétszeri kezelés tíz-tizenkét napon keresztül. az első és a második lábközépcsont közötti mélyedésben. 4. pont: A has középvonalában. a köldök felett egytenyérnyi távolságra. 5. Mindkettőt kö­ römmel kezeljük. 50 . pont: A térdkalács alsó széle alatt négy harántujjnyira. 2. 3. pont: A lábháton. a sípcsont élétől egy harántujjnyira oldalt. két hét szünet után szükség esetén ismétlés. a redő közepén.GYOMORSÜLLYEDÉS 1. illet­ ve a kézháti oldalon. pont: A kéz hüvelykujjának köröm alatti ízületén.

GYOMORSÜLLYEDÉS 51 .

a sípcsont élétől egy haránt­ ujjnyi távolságra. a csukló harántredójének közepétől két harántujjnyira. pont: A kézen. 2.HÁNYÁS. középen. az első lábközépcsont boka felőli ízesülésénél. 3. Tüneti kezelésre. pont: A láb belső oldalán. A kiváltó okot mindig tisztázni kell! Terhességi hányásnál nem alkal­ mazható ! 52 . HÁNYINGER 1. a hüvelykujj köröm alatti ízületének külső oldalán. 4. 5. pont: Az alkar tenyér felőli oldalán. pont: A mellcsont nyaki végén. pont: Behajlított térdnél a térdkalács alsó csücske alatt négy harántujjnyira. elsősegélyre alkalmas.

HÁNYÁS. HÁNYINGER 53 .

a tenyér felőli oldalon. a középvonalban.és szorongásoldó hatásúak. hátra. pont: A belboka csúcsa felett négy harántujjnyi távol­ ságra. pont: A csukló harántredőjének a kisujj felé eső vé­ gén. NEURÓZIS 1.IDEGESSÉG. ahol azt a két fül­ csúcsot összekötő vonal metszi. Vizsgák. előadások. pont: Behajlított térdnél a térdkalács alsó széle alatt négy harántujjnyira. pont: Tulajdonképpen négy pontból áll: az előző. Rendszeresen ingerelve tartós javulás érhető el. pont: A fejtetőn. balra. A pontok feszültség. 54 . 2. 5. 3. de az al­ kalmilag fellépő ideges rosszulléteket is oldják. a fejtetőn levő ponttól egy harántujjnyira vannak előre. értekezletek alatt a csuklón és a fejtetőn lévő pontok feltűnés nélkül kezelhetők. 4. jobbra. a sípcsont élétől egy harántujj­ nyira oldalt. közvetlenül a sípcsont széle mellett.

IDEGESSÉG. NEURÓZIS .

2. 4. pont a belső elválasztású hor­ monok befolyásolásán keresztül hat. pont: A csukló harántbarázdájának kisujji végén. pont: Az előbbi pont felett fél harántujjnyira. atenyér felőli oldalon. A pontok nyugtató. pont: A fejtető középvonalában. közvetle­ nül a sípcsont éle mellett. pont: A belboka fölött négy harántujjnyira. 56 . Hét-tíz napon keresztül napi két alkalommal kezel­ jünk: a kezelés idejét a tünetek erős felléptekor ajánlatos kezdeni. hőhullámot és verejtékezést csökkentő hatásúak. 3.KLIMAXOS PANASZOK 1. A 4. ahol azt a két fülcsú­ csot összekötő vonal metszi.

KLIMAXOS PANASZOK 57 .

pont: Behajlított könyöknél a könyökhajlat belső vé­ gén. 3... pont: Behajlított könyöknél a könyökhajlat külső vé­ gén. 2. 58 . pont: A lábszár külső oldalán. a szárkapocscsont fejecse alatt és előtt levő gödröcskében. pont: Az alkar kézháti oldalán. a csukló harántredőjének közepétől három harántujjnyira. 3. 5. Teniszkönyöknél az 1. pont: Tulajdonképpen egy-egy pont az előbbi fölött és alatt egy harántujjnyira. 4. 2.KÖNYÖKÍZÜLETI FÁJDALOM 1. pontokat kezeljük.

KÖNYÖKÍZÜLETI FÁJDALOM 59 .

pont: A talp közepén. pont: Az előbbitől egy harántujjnyira kifelé és lefelé. a vádligörcs okát orvos­ nak kell tisztáznia. 60 . lefelé nyitott szöget mutató terület csúcsa a pont. a térdkalács inán.LÁBIKRAGÖRCS 1. 4. Elsősegélyként alkalmazható. 3. pont: A térdkalácstól lefelé. 2. pont: A lábszár hátsó izomzata megfeszített állapot­ ban jól látható két izomköteget képez: a köztük lévő.

61 .

akkor ezt a pontot természetesen nem kezelhetjük. felső csücske felett három harántujjnyira. az első és a második kézközépcsont között. és azokat igen enyhe inger­ léssel masszírozzuk. 2. 4. a csukló felőli gödröcskében. A pontokat az egészséges lábon is kezeljük! 62 . a jól tapintható ín bel­ ső oldalán. pont: A kézháton. Ha a fekély ezen a helyen van. Jó hatású. pont: A belboka felett egy harántujjnyira. pont: Behajlított térdnél a térdkalács belső. 3.LÁBSZÁRFEKÉLY 1. A gyógyszeres kezelés hatásos ki­ egészítője.és hüvelykujjnál. a széttárt mutató. ha a fekély szélétől egy harántujjnyira kéthárom pontot kiválasztunk. pont: A térdhajlat külső szélén.

63 i .

Vérnyomás-ellenőrzé­ sek szükségesek. szédülés. Gyógyszeres kezelés kiegészítésére alkalmas terápia. fülzúgás sfb. A hetedik nyakcsigolya előrehaj­ tott nyaknál jól észlelhető. 2. az első és a második lábközépcsont közötti mélyedésben. E felett van a hatodik nyakcsigolya. 4. mivel kiemelkedik a gerinc­ oszlopból. 3. alvászavarok. pont: Behajlított térdnél a térdkalács alatt négy harántujjal. Az általános tünetek (fejfájás. pont: A lábháton. a sípcsont élétől egy harántujjnyira oldalt. 64 . pont: A hatodik nyakcsigolya alsó végétől három ha­ rántujjnyira oldalt.MAGAS VÉRNYOMÁS 1.) enyhítésére a javasolt pontok masszírozá­ sával egészíthetjük ki a kezelést. pont: Behajlított könyöknél a könyökhajlat külső vé­ gén.

.

a fülcimpa magasságában. 3. Az 1. fél centi­ méterre az orrszárnytól. 66 . az első hátcsigolya tövisnyúlványa fölött.MEGFÁZÁS. a mutatóujj alapízületének kisujj felé eső részén. pont: A tenyéren. pont: A kézháton. Ha a hüvelykujjunkat a mutatóujjunkhoz pré­ seljük. a tüneti ponto­ kat szükség szerint kell kezelni nyugtató masszázzsal. Köhögés esetén: 5. 2. a csecsnyúlványcsont és a trapézizom közötti mélye­ désben. pont: A hetedik nyakcsigolya tövisnyúlványa előre­ hajtott fejnél kiemelkedik a gerincoszlop vonalából. pont: A fülkagyló mögött. il­ letve középerős nyomással. annak a legmaga­ sabb pontja. NÁTHA 1. 2. pont: Az orrszárnyak középmagasságában.. pontot naponta kétszer. Közvetlenül a tövisnyúlvány alatt. egy kis izompúp képződik. az első és a második kézközépcsont között. Nehezített orrlégzés esetén: 4. és a 3.

MEGFÁZÁS. NÁTHA 67 .

2. ha az ellenoldali vállra helyezzük. 68 .MEREV NYAK 1. pont: A kézen a kisujj alapízületének külső oldalán. pont: Az alkar kézháti oldalán. 3. a középső ujjunk begye alatt. a csukló harántredójének közepétől három harántujjnyira. a csecs­ nyúlványcsont és a trapézizom közötti gödröcskében. így ismét­ lődése esetén a lelki élet rendezése is fontos. Vízszintesig felemelt kezünket. pont: A fül mögött. Fel­ tűnően gyakran alakul ki rossz lelkiállapotban. huzatnak tulajdonítják ezt a fájdalmas betegséget. a tenyér harántbarázdájának végén. Általában rossz helyzetben alvásnak. pont: A váll legmagasabb pontja. „elfekvésnek". 4. afülcimpa magasságában.

MEREV NYAK 69 .

Körömmel. 2.MIGRÉN 1. Rá­ gáskor a halántékizom mozgása idáig terjed. 4. Neuralgiás fejfájásnál: 6. pont: A fülkagyló csúcsa felett két harántujjnyira. pont: A külboka felett két harántujjnyira. a szárkapocs hátsó élénél. 70 . 5. a szemöldök végétől másfél ha­ rántujjnyira lévő mélyedésben. pont: A tenyéren. 3. pont: A szemöldök közepén. a mutatóujj alapízületének kisujj felőli oldalán. pont: A halántékon. pont: A gyűrúsujj középső ízületének kisujj felé eső ol­ dalán.

71 .

A karok zsibbadása esetén: 6. afülcimpa magasságában. pont: A külboka csúcsa és az Achilles-ín között. 3. középen. Visszeres lábaknál kezelése ti­ los! 5. 4.NYAKCSIGOLYA OKOZTA BÁNTALMAK 1. a csukló harántredőjének középpontjától három harántujjnyira felfelé. pont: Behajlított térdnél a térdkalács csúcsát a külboka csúcsával összekötő távolság felénél. Nyakbántalmaknál érzékeny pont. pont: A fül mögött. 2. . pont: Az állcsúcs és az alsó ajak között lévő árokban. pont: Az alkar kézháti oldalán. a csecs­ nyúlványcsont és a trapézizom közötti mélyedésben. pont: A könyök harántredójének külső szélén.

NYAKCSIGOLYA OKOZTA BÁNTALMAK 73 .

Ismétlődő orrvérzések esetén az okot orvosnak kell tisztáznia! 74 . 4. tilos kezelni! 3. pont: A láb nagyujján. a csukló felé eső sarokban találjuk a pontot. háromszög alakú terület képződik. a csecsnyúlványcsont és a trapéz­ izom közötti mélyedésben.és a mutatóujj unkát szét­ terpesztjük. a nagykutacsnál. Ha a hüvelyk. pont: Az első és második kézközépcsont között. pont: A koponyatetőn a középvonalban. pont: A fül mögött. Kisgyerekeknél vigyázat. a kéz­ háti oldalon. 5. a körömágytól fél cm-re. pont: Az orrnyílások alatt. 2. Elsősegélyként alkalmazhatjuk.ORRVÉRZÉS 1. ha a kutacs még nem záródott.

ORRVÉRZÉS .

pont: Behajlított térdnél a térdkalács belső. A fenti pontok masszírozása a betegség lefolyását rö­ vidíti. pont: A kéz hüvelykujjának köröm alatti ízületénél. 5. Középerős ingerléssel kezeljük. 4. a csigolyatestektől egy harántujjnyira jobbra és balra. a fájdalmat csillapítja.ÖVSÖMÖR 1. Körömmel kezeljük. felső csücs­ ke felett három harántujjnyira. 2. 76 . pont: A gerincoszlop mellett. a külső oldalon. Bordaközi ideggyulladásnál is alkalmazható. pont: Behajlított könyöknél a könyök harántbarázdá­ jának külső végénél. 3. pont: A térdhajlat közepén. a fájdalom és a kiütések magasságában. A gyógyszeres kezelés kiegészítésére alkalmas.

ÖVSÖMÖR 77 .

Ha széttárjuk hüvelyk. a keresett pont a csukló felé eső csúcsán. Ránctalanító hatása is lehet. kis mélyedésben van. Gyógyszeres kezeléssel vagy egyéb módszerekkel kombinálható. a tenyé­ ri oldalon. pont: A kézháton az első és a második kézközépcsont között. Egy magas­ ságban van a sípcsont elülső bütykével. 78 . pont: A belboka csúcsa felett négy harántujjnyira.v PATTANÁSOS BÖR 1. há­ romszög alakú terület formálódik. vagy éppen­ séggel elmúlik a pattanásképződés. közvetlen a sípcsont élénél.és mutatóujjunkat. 2. pont: A csukló harántredójének kisujji végén. Rendszeres kezeléssel javulást érünk el. pont: Behajlított térdnél a sípcsont belső bütyke és a sípcsont belső éle alkotta mélyedésben. 4. 3.

PATTANÁSOS BŐR 1 79 .

a csukló felé eső mélyedésben. Egyszerre csak az egyik oldalon szabad ezt a pontot kezelni. pont: A kézháton.REKEDTSÉG 1. nagyon enyhe nyomással. attól négy ha­ rántujjnyira oldalt. 3. az első és a második kézközépcsont között. pont: Az alkar tenyér felőli oldalán. a hosszú nyakizom két izomkötege között. 2. szétterpesztett ujjaknál válik láthatóvá. a közeli ütő­ ér leszorításának veszélye miatt. pont: A mutatóujj körömágyának hüvelykujj felé eső része alatt. 4. Tartós rekedtséggel mielőbb gégész szakorvoshoz kell fordulni! 80 . pont: Az ádámcsutka magasságában. a csukló harántredőjének kisujji vége felett egy harántujjnyira.

REKEDTSÉG ( .

3. 82 . afülcimpa magasságában. 4. Körömmel kezeljük. Enyhe ingert alkalmazzunk. pont: A halántékon. a szemöldökön. az első és a második kézközépcsont között. Két héten keresztül naponta kezeljünk. 6. 5. annak a legmagasabb pontja. pont: A kézháton. Ha hüvelykujjunkat mutatóujjunkhoz szorít­ juk. a külső szemzugtól két harántujjnyira levő mélyedésben. a csecsnyúlványcsont és a trapézizom közötti mélye­ désben. pont: A fülkagyló mögött. kötőhártya-gyulladás 1.SZEMBETEGSÉGEK Tompalátás. 2. egy hét szünet után ismételni lehet. kancsalság. egy kis izompúp képződik. a két szemöldök között. pont: A hüvelykujj köröm alatti ízületének mutatóujj felőli oldalán. pont: Előretekintő szem pupillájának vonalában. pont: A fej középvonalában.

.

3. pont: A belboka csúcsa felett négy harántujjnyira. tíz-tizennégy napon keresztül. a köldök magasságában. IMPOTENCIA 1. 84 . naponta egyszer. a közép­ vonaltól két harántujjnyira kétoldalt. pont: Az előbbitől másfél centiméterre. pont: Behajlított térdnél a térdkalács alsó széle alatt négy harántujjnyira. 2. a test középvo­ nalában. 4. 5. pont: Deréktájon. mindkét ol­ dalon. közvetlenül a sípcsont éle mellett.SZEXUÁLIS ZAVAROK. Középerős ingerléssel. pont: Négy harántujjal a köldök alatt. a sípcsont élétől egy harántujj­ nyira oldalt.

IMPOTENCIA 85 .SZEXUÁLIS ZAVAROK.

3. pont: Behajlított térdnél a térdkalács alsó szélétől le­ felé négy harántujjnyi távolságra. pont: A hónaljüreg közepén.A TEJELVÁLASZTÁS FOKOZÁSÁRA l. Naponta kétszer kell kezelni a kívánt eredmény eléré­ séig. pont: Az emlóbimbó vonalában függőlegesen lefelé. gyakorlatilag az ujjak között. a negyedik borda­ közi rés magasságában. A mell nagyobbítására is alkalmas. 86 . 2.és a kisujj közti bórredőtől egy cen­ timéterre. 5. az ötödik bordaközben. pont: A gyűrűs. 4. a sípcsont élétől egy harántujjnyira oldalt. a mell alsó harántredójében.pont: A mellkas középvonalában.

A TEJELVÁLASZTÁS FOKOZÁSA V 87 .

elsősegélye­ ként is alkalmazható.TÉRDÍZÜLETI FÁJDALOM 1. 6. pontot behajlított térdnél találjuk meg. és olyan helyzetben is kezeljük! 88 . a lábszár belső ol­ dalán. Az ízület kopásos. a sípcsont bütyke alatt. degeneratív be­ tegségeinél középerős ingerlés szükséges. Körömmel kezeljük. pont: A 4. izom. 3. ponttal egy magasságban. 2. ínhúzódás utókezelésére. pont: A térdkalács felső. A kezelést a térd gyulladásos betegségeinél enyhe in­ gerléssel végezzük. belső csücske felett három harántujjnyira. Ficam. 4. pont: A lábszár külső oldalán. pont: A térdkalács felső. pont: A mutatóujj második ízületének hüvelykujj felé eső oldalán. A térdkalács alsó csúcsától induló széles ín jobb és bal oldalán lévő mélyedésben. külső csücske felett három harántujjnyira. 5. Az 1-5. a szárkapocscsont fejecse előtt és alatt lévő gödröcskében. pont.

TÉRDÍZÜLETI FÁJDALOM 89 .

pont: A váll legmagasabb pontja. 5. naponta kétszer. pont: A térdkalács alsó szélét a külboka csúcsával öszszekötó távolság felénél. Vízszintig emelt ke­ zünket az ellenoldali vállra helyezve a középső ujjunk begye alatt van. 4. 3. pont: A váll oldalsó részén. a tünetek fennállásáig végezzük. a deltaizom közepén. 2. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású ke­ zelés. pont: A lapocka külső szélének közepénél. Felemelt karnál egy kis gödröcske képződik e helyen. pont: A váll elülső.VÁLLÍZÜLETI FÁJDALOM 1. oldalsó részén. 6. 90 . Nagyon érzékeny pont. pont: A mutatóujj alapízületének hüvelykujj felé eső szélén.

91 .

TARTALOM BEVEZETÉS 5 A PONTNYOMÁS KIVITELEZÉSE 7 A pontmasszázs technikája 8 Mikor és milyen célra használhatjuk az ujjal történő pontkezelést? 10 A BETEGSÉGEK ÉS A TÜNETEK KEZELÉSE 12 Allergia. hányinger 52 Idegesség. gyomorgörcs 48 Gyomorsüllyedés 50 Hányás.és ujjfájdalmak 26 Csuklás 28 Derékfájás. neurózis 54 Klimaxos panaszok 56 93 . hörghurut 22 Bokaízületi fájdalom 24 Csukló-. ekcéma 12 Állkapocs-ízületi fájdalmak 14 Aluszékonyság 16 Alvászavar 18 Arcüreggyulladás 20 Asztma. lumbágó 30 Éjjeli ágybavizelés 32 Elhízás 34 Epegörcs 36 Fejfájás (az egész fejre kiterjedő) 38 Fejfájás (homloktáji) 40 Fejfájás (tarkótáji) 42 Fogfájás 44 Fülzúgás 46 Gyomorfájás. kéz.

nátha 66 Merev nyak 68 Migrén 70 Nyakcsigolya okozta bántalmak 72 Orrvérzés 74 Övsömör 76 Pattanásos bór 78 Rekedtség 80 Szembetegségek 82 Szexuális zavarok. impotencia 84 A tejelválasztás fokozására 86 Térdízületi fájdalom 88 Vállízületi fájdalom 90 .Könyökízületi fájdalom 58 Lábikragörcs 60 Lábszárfekély 62 Magas vérnyomás 64 Megfázás.

il­ letve a gyógyulni vágyókhoz szólunk. köte­ tekkel: dr. • • • Régi ismerősöket is találhatnak majd a könyvesboltokban. vagy most van először kezében ilyen könyv? Már több mint négy éve indítottuk útjára a Planétás könyvek sorozatot. Szalay Miklós: Halimbai füveskönyv.Tisztelt Olvasó! • Ön talán már régi olvasója a Planétás kiad­ ványainak. Is­ mert szerzőkkel és ismert borítókkal. az utcai árusoknál. melynek köte­ teivel elsősorban az egészséges emberhez. Ebben az évben felújítjuk sorozatunkat. Oláh Andor: Házipatika gyógynövényekből Jen Van Guy: Beszél (?) a kéz \ George Ohsawa: A gyógyító makrobiotika . új borítóval indítjuk útjára további kötetein­ ket: dr. Palágyi Jolanda: Gyógyító zónák dr. Für László: Segíts magadon ujjnyomással és -masszázzsal dr.

Teáinak egy része viszont nagyon népszerű. Sikerei bizonyítják hozzáértését. Hosszú élete során egy or­ szág „füves embere" volt. . Rövid bevezetőjében a természetes gyógymódokkal történő gyógyításhoz ad ál­ talános tanácsokat. gyógynövényekkel való gyógyítá­ sának. 1973-ban már kinyomta­ tott könyvének terjesztését megakadályoz­ ta az egészségügyi kormányzat. Nagy és értékes hagyománya van a szerzetesek. papok gyógyító tevékeny­ ségének. Ezt követi a gyógynövé­ nyek leírása. majd gyakorlati tanácsok a gyógynövények gyűjtéséhez.Dr. Szalay Miklós Halimbai füveskönyv - A „halimbai espereseként az egész ország ismerte a szerzőt. segítőkész életnek az elismerése is. Szalay Miklós. Saját tapasztalatain kívül ennek is örököse dr. valamint egy áldoza­ tos. Sajnos 1990 nyár eleje óta már nem gyógyít. A betegségekre ajánlott teakeverékek felsorolása után a gyógymódokat ismerteti. Ennek az egyéni sérelemnek és nemzeti érdeket sértő intézkedésnek is orvoslása ennek a könyv­ nek a megjelentetése. felhasználásá­ hoz.

A hagyományos orvoslás is egyre nagyobb érdeklődéssel fordul a természetes gyógy el járások felé. Jó szívvel ajánljuk az egészségeseknek. esetleg ezekkel egészítik ki a hagyományos készít­ ményeket. hanem a gyógynövényeket is alkalmazzák. Az utóbbi években örvendetes módon növekedett azoknak a száma.majd a gyógyult betegek által írt levelekből közöl néhányat. az orvosoknak és a betegeknek egyaránt. akik nemcsak a gyári gyógyszerkészítményeket. .

. .és tenyérmasszázs •. s ha ezeket masszírozzuk. Palágyi Jolanda Gyógyító zónák Talp. Pontos kezelési útmutatót. szabályozza a hormontermelő mirigyek mű­ ködését.foss Testünkön több száz aktív pont és aktív ffiB ••• z ó n a található.Dr. természetes gyógyító el­ járás. zónatérképet és sokéves gyógyító tapasztalatot talál eb­ ben a könyvben az öngyógyításra vállalkozó olvasó. hílem csodaszer a reflexzóna-terápia. mert mellékhatás nélküli. akkor a hozzá tartozó szervet ingereljük. i. elősegíti a salakanyagok kiválasztását.és nyirokkerin­ gést. keleti gyógymód. ha­ nem évezredes.:•'•<• ! i» "í. amit egyre többen alkalmaznak szerte a világban. jótékonyan hat az idegrendszerre. A masszázs serkenti a vér.

ne csak a tablettákra bízzuk gyógyulásunkat. hogy megismerje. munkánkra. amelynek megőr­ zésért mindent el kell követnünk. ha betartja a javasolt gyógymódot. pihené­ sünkre. Leírja a gyógynö­ vények hatóanyagait. a teák elkészítésének módjait. nem érezzük jól magunkat. kikapcsolódásunkra. gyűjtse. a bőr betegségeire. alkalmazásuk lehetőségeit.Dr. A népszerű orvos-író könyvében a többi között vese. s nem kell félni a mellékhatásoktól. . hanem a természethez is közelebb kerül. Ha megbeteg­ szünk. nőgyógyá­ szati panaszokra. nemcsak az egészséges életmódhoz. szárítsa a gyógynövé­ nyeket.és hólyagbajokra. A „zöld orvostudományt" mindenki elsa­ játíthatja. Ha valaki még arra is vállalkozik. Figyelnünk kell a táplálkozásunkra. Oláh Andor Házipatika gyógynövényekből Az egészség nagy kincs. a seb­ gyógyításra ad recepteket.

Ennek elsajátításához adja meg a szellemi alapokat ez a mű. mert saját tapasztalatai vezették azokhoz a felismerésekhez. boldog lelkiállapot. amelyeket köz­ read. ma még gyógyíthatatlan be­ tegségekkel szemben érzett félelem. . legyőzzük a be­ tegséget is. mint amilyen például a rák és az AIDS.George Ohsawa A gyógyító makrobiotika A szerző mint a keleti. Ha a félelmet legyőzzük. Ebben a könyvében arról ír. A makrobiotika az a stratégia. érzelmekben gazdag. mind a nyugati or­ voslást tanulmányozta. amelynek végső célja a megelégedett. akik ismerik a nyugati medicina hiányos­ ságait és a keleti gyógyászat előnyeit. amelyet szerzője azért ír­ hatott meg. ami ehhez a győzelemhez visz. hogyan győz­ hető le az olyan. Azon kevesek egyi­ ke. A makrobiotikus életmód egész embert kívánó magatar­ tás.

. a szőrszálak. meddig él? E könyv segítségével ki-ki jobban megis­ merheti önmagát. szó nélkül fedezhetjük fel a művé­ szi hajlamot.WMF Jen Van Guy Beszél (?) a kéz Beszél a kéz. az ujjak for­ mája. A ma emberét ugyanúgy érdekli. Beszél az alakja. felfedezhet saját szemé­ lyiségében olyan vonásokat. Mindenki szeretné tudni. sőt az egészségi állapotra is következtethet az éles szemű megfigyelő. bol­ dog lesz-e. a tenyér vonalai és dudorai. árulkodnak a körmök. a tenyér ismerete sokat elárul az emberről. előbbre jut-e. Már az ókorban jövendöltek tenyérből. A kéz. mit rejt a tenyere. és későbbi korokban is népszerű volt a tenyér­ jóslás. viszontszeretik-e. amelyeket kija­ víthat. a kreativitást.

Hányszor és éppen a leglehetetlenebb helyeken. . időpontban keseríti meg az ember életét. Átvitt értelemben is. hatékony kezelése. izomgörcs. Mit tegyünk? Gyógyszer? Orvos? Várakozás? A gyors segítség itt van az Ön kezében.Fejfájás. mert ebből a könyvből megta­ nulható a betegségek és a kellemetlen tünetek ujjnyomásos és masszázsmődszerrel való egy­ szerű. nátha.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful