MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII SCOALA POSTLICEALA SANITARA ‘’FUNDENI’’

LUCRARE DE DIPLOMA

INDRUMATOR PROIECT: Prof. TEODORESCU SILVIA

ABSOLVENT: MONICA BOLDEATA GRUPA 3B

2008

INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 1/63

INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR

INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 2/63

MOTTO

CHIRURGIA ESTE CA O MANOPERA, UN LUCRU CU MAINILE, CHIRURGIA VINDECA. INSEAMNA MANA CARE LUCREAZA PENTRU A

PAUL VALERY

INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 3/63

Tumorile sanului 4. Forme anatomo-clinice particulare 15. Cazul I 2. Diagnostic anatomo-patologic 11. Cazul II 3. Notiuni generale de anatomie si fiziologie 2.Tratament profilactic Capitolul III Ingrijiri speciale ginecologice 1. Evolutia 13.Tratament cu citostatice 4. Cazul III Capitolul IV Educatie pentru sanatate Bibliografie INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 4/63 . Tablou clinic (problemele bolnavului) 8. Prognostic 14. Diagnostic paraclinic 10. Clasificarea tumorilor in functie de caracterul lor histologic 5. Stadializarea si stadiul tumorilor maligne 7.Tratament chirurgical 2. Diagnostic stadial 12. Fiziopatologia tumorilor 6. Diagnostic clinic 9. Metode de investigatie Capitolul II Tratament 1.CUPRINS Capitolul I Cancerul mamar 1.Tratament telecobaltoterapic 3. Definitia bolii 3.Tratament hormonal si imunoterapia 5.

tratatul sau cuvantul despre femeie. stiinta. Exista o stransa legatura intre obstetrica si ginecologie.Motivatia alegerii temei CANCERUL este considerat o boala primordiala. Cuvantul ‘’ginecologie’’ vine din limba greaca veche: gyneos = femeie si logos = tratat. Unul din motivele alegerii acestei teme pentru lucrarea de diploma il constituie faptul ca din cauza acestei boli au suferit fiinte dragi din viata mea. dar si de munca si pasiunea cu care asistentele medicale isi exercita meseria pentru recuperarea fizica. Ginecologia este ramura stiintei medicale care se ocupa cu studiul fiziologic si patologiei genitale a femeii. contribuind prin cunostinte temeinice. Rolul asistentei medicale de obstetrica si ginecologie este covarsitor in profilaxia afectiunilor ginecologice. dupa SIDA si grupul hepatitelor. obstetrica patologica fiind conditionata de starile anormale ale aparatului genital feminin. iar din proprie experienta spun ca pacientele tratate de cancer necesita o ingrijire atenta. In decursul celor 3 ani de stagiu practic am fost impresionata de numarul crescut al pacientelor cu afectiuni ginecologice. dar mai ales psihica a pacientelor lor. in traducere exacta. iar cea mai importanta este pregatirea psihica efectuata de asistenta medicala. prin sfaturi date in cadrul unei munci de INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 5/63 .

cat si in mediul urban.educatie sanitara bine organizata la ameliorarea starii de sanatatea ale femeilor atat in mediul rural. de constiinciozitatea cu care lucreaza si de atasamentul pe care il are fata de persoana bolnava depinde in mare masura vindecarea acesteia. Depistarea si tratarea la vreme a afectiunilor genitale contribuie la ridicarea potentialului vital al femeii. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 6/63 . De aceea asistentul medical din aceasta sectie are un rol deosebit de important deoarece de cunostintele si practica profesionala acumulate de catre acesta.

la adulte. Glandele mamare sunt organe perechi.mamelele au o forma caracteristica emisferica. uterul. Acestea sunt situate in micul bazin. 200g. Notiuni generale de anatomie si fiziologie Aparatele de reproducere sunt reprezentate de aparatul genital feminin si aparatul genital masculin. Organele genitale externe cuprind: muntele lui Venus. glandele vestibulare si glandele mamare. anexe ale aparatului genital feminin situate sub pielea regiunii pectorale. iar la femei ce alapteaza. Organele genitale interne cuprind: vaginul.ele reprezinta unul dintre caracterele sexuale secundare feminine. glandele periuretrale. formatiunile labiale (labiile mari si labiile mici) si organele erectile (constituite de bulbii vestibulari. clitoris si corpusculii tactili speciali ai labiilor mici). Aparatul genital feminin este alcatuit din: organe genitale externe. in dreptul coastelor 5-7. Glandele anexe ale aparatului genital feminin sunt: glandele lui Bartholin. avand o greutate ce variaza in functie de starea lor functionala: la nastere au greutatea de 5g. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 7/63 . trompele uterine si ovarele (in numar de doua). . aproximativ 500g. . organe genitale interne si glandele anexe.Capitolul I CANCERUL MAMAR 1.

. prevazut cu 20-25 de orificii numite pori galactofori. . din acini glandulari. inainte de a ajunge la mamelon. glande sebacee si glande sudoripare. . Pe suprafata areolei se gasesc tuberculii Montgomery. . glanda este formata din 15-25 de lobi.descriptiv. Tot in sarcina apare si areola secundara.fiecare lob este prevazut cu un canal galactofor. la suprafata. . fiecare fiind alcatuit la randul sau din lobuli. ca si in derm.in dermul areolei mamare se gasesc numeroase celule pigmentare.din punct de vedere structural.secretia glandelor sebacee impreuna cu cea a glandelor sudoripare protejeaza pielea impotriva eroziunilor in timpul suptului.fiecare canal galactofor aduna secretia unui lob glandular.cu varful rotunjit si baza latita. tegumentele sanului fiind foarte fine. glande sebacee care in sarcina isi maresc volumul luand denumirea de tuberculii Montgomery.. mamelonul este o excrescenta a pielii produsa prin proliferarea celulelor din stratul Malpighi si prin ingrosarea dermului subiacent. canalul prezinta o dilatatie . se gasesc numeroase celule pigmentare.sinusul lactifer . iar acestia.glanda mamara este acoperita de piele care prezinta la nivelul mamelonului si al areolei mamare structuri caracteristice.greutatea ca si forma celor doi sani sunt inegale. .glanda mamara este o glanda exocrina de tip tubuloacinos. .roza la blonde sau mai inchisa la brunete. .in care se acumuleaza laptele in intervalul dintre cele doua alaptari. . . intalnim mamelonul situat in centru inconjurat de o areola de 3-5 cm diametru . .mamelonul este o proeminenta de forma aproximativ cilindrica sau conica.structural. . INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 8/63 .in stratul bazal al epidermului.porii galactofori sunt orificiile canalelor galactofore. .lobii sunt despartiti unii de altii prin tesut conjunctiv dens si prin grasimi.

.manifestari patologice: inflamatia glandelor mamare determina mastita. printr-un process de defrenare a hipofizei anterioare dupa nastere in lipsa hormonilor placentari. faza de declansare a lactatiei si faza de intretinere a lactatiei. . determinand secretia prolactinei. elemente secretoare.lobulii cuprind unitati glandulare alcatuite din acini glandulari.secretia glandulara este discontinua.secretia lactata este intretinuta prin reflexul de sugere. . . epiteliul secretor si acini glandulari.secretia laptelui apare la 2-5 zile de la nastere. galactoree si atrofie utero-ovariana).fazele lactatiei sunt in numar de trei: faza de preparare pentru lactatie.secretia lactata poate parea si in cazuri patologice . ea putand fi stimulata sau inhibata la nevoie. glanda mamara secretand lapte numai in timpul lactatiei. de la mamelon si reflex de golire prin eliminarea laptelui in interiorul glandei. dar in hipogalactie sau agalactie tratamentul hormonal nu poate corecta intotdeauna deficienta. hipertrofia sanului este frecventa.inaintea secretiei lactate. .lactatia se declanseaza prin mecanismul neuroendocrin. .hormonii estrogeni dezvolta canalele galactofore. . . diformitatea se poate corecta chirurgical.hipotrofia se caracterizeaza prin prezenta unui san normal. iar progesteronul. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 9/63 .in sindromul Chiari-Fromel (dupa o nastere recenta sau lactatie prelungita sunt prezente: amenoree ce persista luni sau ani. sanul elimina colostrul in primele 3-5 zile de la nastere. .. dar voluminosi cu greutatea cuprinsa intre 300 si 900 g. . sanii sunt anormali ca structura.

3.tumorile phylode. .adenofibromul. sanul este o glanda anexa a aparatului genital. 3. caracteristic in 3040% din cazuri: inlaturarea hormonilor estrogeni prin castrare bilaterala influenteaza in mod favorabil evolutia tumorilor si metastazelor. cancerul de san este unilateral. . dar in acelasi timp si foarte severe. cat si tumori maligne. Hormonodependenta cancerelor mamare este un fapt bine cunoscut astazi. Tumora poate sa apara in orice parte a sanului. de obicei intre 40 si 60 de ani. putand fi exceptional bilateral simultan si mai frecvent bilateral succesiv. Definitia bolii Simbol al feminitatii. reprezentand circa 25% din totalul tumorilor maligne aparute la acest sex. Tumorile benigne ale sanului . Tumorile sanului Ca si in alte tesuturi si organe si la nivelul glandei mamare se pot dezvolta atat tumori benigne. In majoritatea covarsitoare a cazurilor. dand insa o frecventa de aproximativ 70% pentru cadranul supero-extern al glandei. Cancerul mamar constituie una dintre cele mai frecvente forme de neoplasm la femeie.2. cu tendinta la metastaze precoce. dar se poate intalni si la tinere sau la batrane. La barbat cazurile sunt rare. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 10/63 .papilomul intracanicular.1.

limfagiosarcom. -lipom. fibrosarcom. 4. Tumori ale tesutului epitelial . 4. condrosarcom. Clasificarea tumorilor in functie de caracterul lor histologic 4. 4. 3. dupa tesutul din care deriva . osteosarcom.reticulosarcom. -condrom.sarcom. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 11/63 . Tumori ale tesutului hematopoetic si ale sistemului reticulohistiocilar . -osteom.epiteliom malign (cancer de san) .peste 90% dintre cazuri. .adenom.distrofia glandei mamare. . . -limfagiom. liposarcom.1. carcinom.papilom. Tumorile maligne ale sanului.mielom multiplu. miosarcom.2.limfosarcom.2. -hemangiom. hemangiosarcom. -mixom. -miom. .. . mixosarcom.polip. Tumori ale tesutului conjunctiv si tumori ale tesutului mezenchimatos -fibrom.3. adenocarcinom.

Tumori ale tesutului nervos si ale structurilor asociate: .5. Tumori ale tesutului melanogen: . ca de exemplu.nev. .neurinom. la nivelul glandei mamare. . Tumorile maligne ale tesutului epitelial au ca localizari frecvente . .adenocarcinomul. .6. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 12/63 .gliom.ganglioneuron. -fibroadenom. 4.4. . . a colonului si a rectului.feocromocitom. Tumori continand mai multe tesuturi: -retinoblastom. 4.7.melanom multiplu. precum si la nivelul organelor glandulare.meningiom.epiteliomul pavimentos. la nivelul limbii si a buzei inferioare. -carcinosarcom.4. 4. -tumora phillodes. -mola hidatiforma. localizat mai des la nivelul mucoasei gastrice. .glioblastom.neuroblastom. localizat la pielea capului si a fetei.

raze Alpha. . Membrana celulei canceroase capata noi calitati structurale. localizarea carcinomatoasa la nivelul testiculului se numeste seminom. pana la tanatogeneza. . . Fiziopatologia tumorilor Notiunea de boala canceroasa include procesul de cancerizare celulara. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 13/63 . apar noi antigene celulare specifice cancerizarii. fiziopatologice si clinice ale prezentei neoplaziei in organismul cancerizat. Cancerizarea celulara comporta contactul direct. 5. .raze Ultraviolete.raze X. permanent sau intermitent al celulelor cu cancerigenul. diferentierea.radiatiile ionizante (cancerogeneza chimica). aceste modificari biochimice produc mutatii somatice. determina modificari biochimice in structurile replicabile ale ADN si ARN celular si in biosinteza proteica.raze Gamma. biosinteza proteica.raze Beta. . ceea ce. .substantele chimice (canceroza chimica). Agentii cancerigeni cunoscuti . precum si alterarea expresiei fenotipice a unor functii celulare ca mitoza. antigenele specific tumorale.neoplasmul sau cancerul mamar se situeaza pe unul din primele locuri ca frecventa a maladiei canceroase. dezvoltarea neoplaziei si consecintele anatomice.virusuri oncogene (cancerogeneza virala). . La nivel subcelular genetic. la nivel macromolecular.

Totodata. asa cum rezulta din examenul clinic. . rezulta din necesitatea de a adapta tratamentul la caracteristicile tumorii in momentul in care o examinam. sunt posibile compararea rezultatelor terapeutice. biosinteza de proteine aberante. Stadializarea.modificari ale secventelor antigenice a celulelor . al extinderii la distanta a unei neoplazii. Stadializarea este operatia de stabilire si consemnare a gradului dezvoltarii locale si. cat si la distanta. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 14/63 . in acest fel. Stadiul unei tumori desemneaza o anumita perioada (un anumit moment) din dezvoltarea tumorii. . Stadializarea si stadiul tumorilor maligne Tumorile maligne se dezvolta atat local.apar antigenii specifici tumorali (AGST). eventual. aneuploidie. 6. ceea ce permite autonomia si migratia celulelor canceroase. In determinarea stadiului. existenta sau inexistenta metastazelor la distanta. starea ganglionilor limfatici regionali.Caracterul biopatologic al celulei canceroase .pierderea inhibitiei de contact a mitozelor si a adezivitatii intercelulare.proliferarea nelimitata si alterarea functiei de diferentiere. . se tine seama de trei factori principali: tumoare locala. . respectiv stabilirea stadiului. aprecierea modului de evolutie a prognosticului.apar noi activitati izoenzimatice. iar caracterele lor se modifica din aceasta cauza in cursul evolutie. adica la perioada sa de dezvoltare.modificari ale secventelor metabolice celulare .alterari citogenetice si cromozomiale.

Cancerul de gradul 0 a fost descris la nivelul epiteliilor.eventual cu fixare sau extraganglionara. fara infiltratii la tesuturile din jur. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 15/63 . Neoplazia are intotdeauna dimensiuni foarte reduse si un aspect clinic necaracteristic. tumoarea depaseste dimensiunile stadiului precedent. si este denumit carcinoma insituu sau intraepitelial. dar nu depaseste organul de origine (nu in tesuturile din jur). fara adenopatii si fara metastaze. se recunosc astazi urmatoarele stadii: a) stadiul 0 – este dificil si adesea imposibil de stabilit clinic. Nu se gasesc metastaze la distanta. iar ganglionii regionali. Se gaseste totodata adenopatie metastatica regionala. mai ales la colul uterin. dar mult mai rar. e) Stadiul IV – reprezinta stadiul cel mai avansat de evolutie. c) stadiul II – in acest stadiu. d) stadiul III – se cartacterizeaza prin extensia locoregionala a tumorii care depaseste organul de origine. limitata strict la organul de origine. cat mai ales prin formarea de metastaze la distanta.In functie de aceste trei componente principale. modalitatea de diagnostic fiind prin excelenta examenul histopatologic. raman totusi mobili. desi pot prezenta metastaze (adenopatii regionale). b) stadiul I – este caracterizat prin tumoare primitiva de dimensiuni reduse. Au fost descrise cancere in stadiul 0 si la nivelul altor tesuturi decat cel epitelial. caracterizat prin extensia locoregionala si adenopatie metastazic.

c) nodulul cu suprafata neteda. moderat. mixom. poate fi suspectat ca fiind chist mamar. deseori noduli multiplii. partial depresibil sau fluctant. cu incidenta intre 15 si 50 de ani si suspectat ca fibroadenom. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 16/63 . uneori depresibil cu consistenta ca de cauciuc. nedureros la apasare. deseori cu limite neregulate. de consistenta moale pana la medie. Diagnosticul etiologic trebuie precizat in orice nodul palpabil al sanului. cuprinsa intre 10 si 15 ani. putand fi suspectat ca abces mamar. cu semne de inflamatie (roseata. cu incidenta maxima intre 45-55 de ani. bine delimitat. Tabloul clinic (problemele bolnavului) Cancerul de san are o viata subclinica indelungata. deoarece poate declansa diseminarea celulelor tumorale. palparea trebuie facuta cu mare grija. dureros la palpare. dovada existentei acestei perioade o releva boala Paget care astazi este incadrata in formele cronice ale cancerului mamar. caldura locala). f) nodul subcutanat. condrom. fibrom. nedureros la apasare. eventual dependenta de ciclul menstrual.uneori cu secretie mamelonara.7. b) nodul extrem de dureros la palpare. suspectat ca lipom. de cele mai multe ori cu dureri premenstruale. in 55% din cazuri este localizat in patratul supero-extern. dar cu structura lobulara. atasati strans unul de altul.cu diferenta de temperatura axilara intre dreapta si stanga. suspectat ca fiind cancer mamar. d) densificarea difuza a parenchimului glandular. dar datorita evolutiei indelungate este incadrata ca stare precanceroasa.care se palpeaza in pozitie de clinostatism. e) nodul putin dureros la apasare. febra . cu suprafata neteda. Semnele cardinale din cancerul de san sunt: NODULUL a) nodul solitar – dur.deseori la ambii sani.

plat cu tegumente livide daca este cazul cu traumatism in anamneza. Intr-un stadiu avansat mamelonul este protuziv sau retractat.MASTODINIE Poate fi simtita ca o senzatie de tensiune la ambii sani. inrosite indica infectii. Ginecomastia adevarata . GINECOMASTIA Cresterea uni sau bilaterala a volumului glandei mamare-ginecomastia.de cele mai multe ori premenstrual. insotita deseori si de disfunctie hormonala. la adolescentii intre 10-14 ani dispare spontan. rareori cancer mamar. nedurerosi.dependenta de ciclu menstrual. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 17/63 . Mameloane dureroase. Secretia sanguinolenta sau sero-sanguinolenta in papilom intraductal sau carcinom. indica fibroadenom. secretie mamelonara unilaterala sero-sanguinolenta sau cu modificari eczematiforme ale mamelonului. Nodulul este dureros la apasare. SECRETIA BILATERALA CLARA LAPTOASA-GALACTOREE Secretia unilaterala sau bilaterala cu aspect laptos. DUREREA SANILOR .hiperplazia dura a tesutului glandular este frecventa dupa 60 de ani. Secretia purulenta galbuie. Durerea delimitata cu caldura locala si roseata o intalnim in procesele inflamatorii. terapia estrogena.uneori pe fond de ectazie ductala sau fibroadenom.g) nodul moderat pana la foarte dureros la apasare. cu etiologie hepatica (ciroza hepatica). Tabloul clinic in 70% dintre cazuri se caracterizeaza prin noduli duri. bine delimitat. mamar sau axilar.

. metastaze cerebrale.Cancerul de san produce metastaze precoce. cu importanta practica mai mare sunt: . de cele mai multe ori cand se pune diagnosticul exista deja 20% metastaze evidentiabile. sternali. metastaze pulmonare si hepatice in 50% din cazuri. ulcerarea tegumentelor in formele avansate. Semnele clinice clasice de malignitate ale tumorii mamare sunt duritatea. onturul neregulat si imprecis delimitat. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 18/63 . supraclaviculari. retractia mamelonara si constatarea unei adenopatii axilare palpabile. modificari de contur ale sanului. Diseminarea hematogena da metastaze osoase in 80% din cazuri. fixarea la parenchimul glandei si aderenta sa la tegumente. Principalele semne de alarma care determina pacienta sa apeleze la doctor sunt decelarea prin palpare a unei tumori la nivelul sanului sau a unui ganglion axial. Prin examen local atent se pot pune in evidenta si alte semne revelatoare: asimetrii ale sanilor.radiofosfocaptarea. 8.termografia mamara. Diagnostic paraclinic Dintre investigatiile paraclinice utilizate in sustinerea diagnosticului de cancer mamar. aparitia unei secretii mamelonare. . Diagnostic clinic Se apreciaza ca in peste 80% din cazuri tumora este descoperita accidental de catre femeie cu ocazia toaletei corporale. iar diseminarea limfogena prinde ganglionii auxiliari. retractia tegumentara sau a mamelonului. eczematizarea mamelonului. desen vascular mai accentuat. 9.mamografia simpla.

flebografia au o utilizare limitata in anumite situatii particulare. fara fixare la planurile profunde. Metodele utilizate in mod curent sunt punctia biopsica. interesarea pielii mamelonului. muschilor pectorali si peretelui toracic (T3-T4). desi de mare utilizare in sustinerea diagnosticului. mamelonul poate fi retractat. Dovada microscopica a malignitatii se impune in mod categoric. dar care au o acuratete diagnosica mai redusa (90-95%). cea mai buna metoda de diagnostic este extirparea chirurgicala a tumorii in totalitate urmata de un examen histopatologic extemporaneu. s-au stabilit patru stadii ale cancerului mamar: a) stadiul I .Alte probe paraclinice cum ar fi galactografia. biopsia prin foraj si examenul citologic al frotiului din secretia mamelonara. avand in vedere atitudinea terapeutica diferita in fata celor doua tipuri de leziuni. Clasificarea stadiala se face dupa caracterele si dimensiunile tumorii. nu constituie o certitudine asupra malignizarii leziunii.tumora pana la 2 cm fara adenopatie. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 19/63 . fara fixare la piele. limfografia. 11. fara metastaze. 10. In acest sens. a ganglionilor regionali axilari si supraclaviculari si a existentei metastazelor. Pe baza acestor criterii. Diagnostic anatomo-patologic Semnele clinice si investigatiile paraclinice. Singurul examen capabil sa stabiliasca cu exactitate natura tumorii este cel histopatologic. Diagnostic stadial In vederea precizarii conduitei terapeutice si a prognosticului trebuie stabilit diagnosticul stadial.

a secretiei mamelonare etc. .nu trebuie neglijata secretia mamelonara care poate fi insotita de un cancer nepalpabil. a regiunii axilare. fixare completa la piele. 12. oricare ar fi intinderea si fixarea tumorii sau a ganglionilor axilari supra si subclaviculari. cu piele in ‘coaja de portocala’ pe toata intinderea tumorii.tumoara peste 5 cm.b) stadiul II . . concomitent cu un examen clinic atent al glandei mamare. se va proceda astfel: . cu toate ca in multe cazuri este dificil. ne pot conduce la un diagnostic de certitudine. Evolutia INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 20/63 . adenopatie axilara omolaterala fixata sau adenopatie supra si subclaviculara fara metastaze la distanta. Diagnosticul precoce este foarte important. Pentru a ne feri de riscuri de eroare.nu trebuie intarziat diagnosticul definitiv prin tratament hormonal in cazurile de mastoza cu tumora sau formele pseudotumorale de mastopatie. .nu trebuie impiedicat diagnosticul clinic si histopatologic printr-o radioterapie facuta inainte de a fi pus diagnosticul precis. c) stadiul III .metastaze la distanta.orice tumora mamara poate sa fie cancer pana la proba directa contrarie.. . ne pot conduce la diagnostic prezumtiv chiar in fazele incipiente. datorita evolutiei latente a tumorii.examenul clinic trebuie continuat cu investigatii complementare in caz de dubii sau pentru confirmarea unui diagnostic clinic considerat incert. iar cu ajutorul examenelor paraclinice. Aparitia tumorii. fixare incompleta la marele pectoral si perete toracic.

Imposibilitatea de delimitare si infiltrarea pielii sunt semne fara importanta de inceput. care duc de la glande la piele. Invadarea glandei se face din aproape in aproape. craniu. avand aspectul unor formatiuni dure. coloana vertebrala. aspectul cojii de portocala se extinde proportional cu tumora cu timpul ocupand toata suprafata pielii sanului. Pentru a pune in evidenta prinderea pielii se va cauta semnul capitonajului. humerus. sanguinolent sau lactoseros(mamela secretanda). Extensia la distanta se face prin metastazare pe cale sanguina. limita rezonabila a operabilitatii cancerului mamar. porii se dilata devin bine vizibili.nu este posibil. Extensia regionala se face pe caile limfatice prinzand ganglionii axilari care la inceput se pot palpa ca niste formatiuni dure. In perioada de invazie apare retractia mamelonului produsa prin infiltrarea tracturilor conjunctive ale canalelor galactofore. cand tumora adera si infiltreaza spre suprafata straturilor conjunctive. hepatice etc. aderenta la piele devine tot mai neta. imobile fata de tesuturile din jur. pielea se rideaza. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 21/63 . dand aspectul de coaja de portocala. Extensia tumorii spre planurile profunde duce la invadarea aponevrozei muschiului pectoral mare si apoi a muschiului insusi si mai in profunzime pana la grilajul costal tumora devine aderenta la planurile profunde. Presiunea pe tumora poate sa ne arate o scurgere prin mamelon de aspect seros. osoase(femur. aderente la tesutul celulo-grasos al axilei. mobile neaderente la tesuturile din jur devin confluente. neregulate. putand da metastaze pleuropulmonare. clavicula reprezentand din punct de vedere al extensiei regionale. Caile limfatice ale pielii care transversal pot invada ganglionii axilari axilei opuse. bazin). circulatia limfatica a pielii fiind blocata. Intr-o faza mai avansata. Ganglionii supraclaviculari sunt invadati mai tarziu. incercand sa se plieze pielea mamara .

fracturi patologice ale oaselor lungi.prognosticul devine rezervat incepand cu stadiul II si sever in stadiile mai avansate. nedand de obicei metastaze. .prognosticul intr-o tumoare benigna este fara indoiala bun.tumorile maligne au intotdeauna un prognostic rezervat si chiar cand au fost extirpate astfel incat afectiunea continua sa evolueze prin metastazele pe care le-a produs. La femeile in varsta evolutia este inceata. .in stadiul IV nu se inregistreaza nici o supravietuire peste 5 ani.prognosticul cancerului este favorabil in stadiul 0 si I cand vindecarea prin tratamente moderne realizeaza rezultate bune pana la 90-95% din cazuri. Prognostic In conditiile tratamentului complex al cancerului mamar prognosticul este in functie de stadiul in care a fost descoperit cancerul mamar si de precocitatea tratamentului. mai ales daca apare in perioada de sarcina sau lactatie.supravietuirile scad la 50% in stadiul II.In faza avansata apar dureri care se datoreaza prinderii plexurilor nervoase. . Evolutia cancerului mamar este foarte rapida si cu prognostic mai grav la femeile tinere. . .supravietuirile peste 5 ani sunt de peste 80-90% in tumorile tratate in stadiul I. . Apare casexia progresiva datorita anorexiei complete si insomniei. revarsate pleurale.prognosticul fiind rezervat.sunt tumori benigne (polipii. . dupa o perioada de 2-3 ani. schiros. Moartea survine printr-o complicatie intercurenta in afara tratamentului chirurgical. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 22/63 . 13. . .supravietuirile scad sub 10-15% in stadiul III. tumora capata un aspect scleros.negii) care au un potential crescut de malignitate .

Sarcomul mamar-tumora de consistenta crescuta. releva prezenta unui cancer subiacent. cu senzatie de constrictie toracica. se insotesc de durere violenta. glanda mamara se atrofiaza. deoarece metastazarea se produce pe cale hematogena. cu metastaze precoce la distanta. . situate la nivelul mamelonului. cu margini neregulata. invazia ganglionara se face tardiv. este rapid infiltrativ. frecvent afectiunea este bilaterala. reliefate. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 23/63 . duri. propagat in lungul canalelor galactofore si care atinge mamelonul. rosu edematos. Forme anatomo-clinice particulare Boala PAGET (cancerul areolar mamar si al mamelonului) prezinta ulceratii crustoase.schirul atrofic.schirul in cuirasa prinde in masa tegumentul sub forma unor placarde rosii sau brune. mamelonul dispare treptat. nedurerosi care inconjoara tumora initiala. bine circumscrisa. Mastita acuta carcinomatoasa are debut brusc. este tipic pentru femeia in varsta. policiclice. Sanul este tumefiat. starea generala se altereaza rapid.14. cu adenopatie. plamani si oase. Cancerul SCHIROS prezinta trei varietati anatomo-clinice: . Evolutia este grava. are evolutie lenta. pruriginoase. afectand in intregime sanul. dand diseminari precoce in ficat. evolutia este galopanta. bolnava are febra. indurate sau confluente in jurul toracelui. pe care il depasesc si care este mai mult sau mai putin distrus. la o femeie tanara care alapteaza. Cancerul Encefaloid afecteaza femeia tanara: se prezinta ca o tumora moala cu zone pseudochistice. .schirul pustular diseminat poate fi o forma de recidiva: in jurul unei tumori netede apar numerosi noduli cutanati. prezinta adenopatie de tip inflamator.

cu un adenom sau o mastoza chistica. cu sau fara dureri. confundat adesea datorita frecventei mici. Se va nota momentul instalarii ciclului menstrual regulat. redus. abundent). prognosticul este rezervat. a pierderilor de sange prin vagin. la ce interval de timp apare menstruatia (28-30 de zile). Se vor retine datele despre numarul nasterilor si avorturilor. Cancerul mamar la barbat este foarte grav. a febrei. modul in care s-a succedat (regulat. 15. Antecedente personale vor evidentia data aparitiei primei menstruatii (menarha). INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 24/63 . neregulat). starea si greutatea fetilor la nastere. cat dureaza (3-4 zile). Motivele internarii vor evidentia prezenta durerii.Cancerul ocult este forma in care singura manisfetare este reprezentata de adenopatia axilara sau de metastaze. Antecedente heredocolaterale ne vor informa despre starea de sanatate a parintilor si rudelor apropiate. diagnosticul se pune pe baza biopsiei ganglionare urmate de mamaografie sau galactografie. cantitatea sangelui (fluxul normal. modul cum au decurs sarcinile si nasterile. Metode de investigatie Anamneza La inceput vom afla datele de identitate. volumul redus al glandei face ca tumora sa evolueze rapid catre straturile profunde si superficiale. modificari ale starii generale. varsta si ocupatia bolnavei.

pulsul. se masoara: . insidios) si analiza temeinica a principalelor simptome. . Se observa abdomenul pacientei. cunoscandu-se faptul ca multe simptome sau sindroame in ginecologie constituie rasunetul unor afectiuni generale. boli generale.respiratia. aceasta fiind in decubit dorsal.temperatura. cu influenta lor asupra organismului. icterica.tensiunea arteriala. . . Examen clinic ginecologic Inspectia Cu o privire generala asupra bolnavei. Anamneza se finalizeaza cu istoricul bolii actuale.diureza. Se verifica functionalitatea aparatelor organismului. configuratie) coloratia tegumentelor si a mucoaselor (palida. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 25/63 . . interventii chirurgicale.se verifica scaunul. cu membrele inferioare usor flectate. Examenul clinic general Se face sistematic.Antecedente personale patologice vor nota bolile infectocontagioase. boli ginecologice. vom observa starea ei fizica (inaltime. . galben pai). Deasemenea ne intereseaza tratamentul efectuat la indicatia medicului sau din proprie initiativa. precizandu-se debutul (brusc.

pielea de portocala data de edemul papilar. se observa configuratia labiilor. scurgerile mamelonare. cu fata palmara a mainii usor incalzita. anumite anomalii. greu de separat de tesutul mamar din jur.mobile sau aderente. ocupat de o tumora si marime variabila (fibroame mari. gradul impregnarii cu hormoni sexuali. prezenta unei rupturi de perineu. Se observa retractia mamelonului. observandu-se modul in care coboara peretii vaginali. Examenul sanilor Poate evidentia prezenta unei tumori sensibile sau nedureroase. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 26/63 . Se cere pacientei sa tuseasca sau sa se screama. Palparea Se face cu blandete. alteori abdomenul este destins pe ambele flancuri (in caz de existenta a ascitei). vezica si rectul. prezentand uneori chiar de la inceput aderente la suprafata profunda a dermului. Percutia Prin percutie putem delimita forma si dimensiunile formatiunii tumorale.Se poate observa uneori abdomenul marit in volum. nedureroasa. se poate palpa o tumora dura. Examenul genital Incepe prin inspectia vulvei. tumori de ovar).

condiloamele acuminate. se introduce valva inferioara prin introitul vaginal in vagin. Se vor urmari: . se indreapta si se indeparteaza de cea inferioara. Examenul cu valvele Ne permite sa observam cavitatea vaginala si colul. scurgerile.situatia si axul colului uterin. pentru examen bacteriologic si parazitologic.leziunile vaginale existente. vom evidentia colul uterin.aspectul mucoasei vaginale. apasand pe musculatura perineala din dreptul comisurii vulvare posterioare.culoarea si modificarile epiteliului cervical. . INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 27/63 . .eventuale manevre abordive. permitand prelevarea de secretii din vagin sau canalul cervical. . apropierea marginilor va strivi tesuturile provocand durere. Se introduce valva superioara cu contul pe mijlocul celei inferioare.caracterul leziunilor. citologic si de ph. Valvele fiind simetrice. . .aspectul continutului vaginal. Tehnica: Se indeparteaza cu ajutorul indexului si policelui labiile mari si mici.Se vor mai observa leziunile provocate de anumite boli (ex: sifilis).aspectul orificiului cervical extern. In raport cu dirijarea varfului valvelor. Vom analiza: . . Precede intotdeauna tuseul vaginal.

dupa ce medicul introduce valvele vaginale. in vaginism sau operatii cu suturi recente ale perineului. Atunci cand in cavitatea peritoneala se acumuleaza sange sau puroi. infiltratia parametrelor (in neoplasmul uterin).atunci cand sunt in abundenta (sange. fundul de sac posterior (Douglas) bombeaza. colectii din fundul de sac posterior al vaginului sau gradul de alterare a peretului rectovaginal. La examenul cu valvele. sensibile. . Tuseul rectal Se realizeaza prin introducerea unui deget in rect. colul apare tras si uterul deplasat de prezenta tumorii.eventuale scurgeri din cavitatea uterina. dureroase sau nedureroase. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 28/63 . serveste medicul cu instrumentarul necesar si executa tot ceea ce i se spune de catre medic. Tuseul vaginal Combinat cu palparea abdominala se practica in pozitie ginecologica.pe colul uterin se pot observa mici formatiuni chistice. acestea vor fi sustinute de catre asistenta pentru a-l ajuta in efectuarea examenului. pentru a putea evidentia o tumora genitala sau extragenitala. . pentru a examina organele genitale la virgine (unde tactul vaginal nu se poate efectua). anexe.examenul cu valve nu se practica pe un himen intact. . La tactul vaginal. necesita o toaleta vaginala ce se va efectua cu o pensa port-tampon si o compresa sterila. suple. uter. cheaguri). La aceste examene. unde exista pericolul desfacerii lor cu dehiscenta plagii. asistenta medicala pregateste bolnava. col uterin. oferindu-se relatii la vagin.-secretii care. palpam ovarul si trompa uterina care pot fi normale sau scurtate (patologic). Prin intermediul fundurilor de sac vaginale. devenind sensibil.

Se asigura lumina necesara pentru vizualizarea zonelor examinate. specule vaginale.materiale nesterile: lampa de spirt. fara solutie dezinfectanta sau sapun. transport. stari fiziologice sau patologice) si de continutul in glicogen.examenul bacteriologic este dificil si fidelitatea rezultatelor este conditionata de prelevare.secretia vaginala reprezinta un transsudat al mucoasei vaginale. . . .se aseaza pacienta in pozitie ginecologica pe masa ginecologica.glicogenul favorizeaza ca flora microbiana sa fie reprezentata de germeni din grupul lactobacillus. eprubete. Pregatirea fizica si psihica a pacientei .prezenta glicogenului. . ansa de recoltare. Recoltarea secretiilor vaginale . care contine celule epiteliale de descuamare si germeni a caror varietate e in functie de diferiti factori (varsta.cu doua zile inainte de recoltare se recomanda repaus terapeutic si sexual. se efectueaza tratamente locale. lame de sticla.materiale sterile: manusi de cauciuc. pipete Pasteur. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 29/63 .perturbarea acestei prezente determina aparitia inflamatiilor(vaginitelor).examinare. a acidului lactic si lactobacillus dau secretii vaginale un ph acid cu rol de aparare impotriva infectiilor. Se recolteaza secretii vaginale pe lame. pentru frotiuri sau medii de cultura. . . interpretare. . . creion dermatograf.se efectueaza toaleta organelor genitale externe cu apa sterila calduta.

. rari bacili gram-negativi sau leucocite.recoltarea se face cu valve si cu specule sterile evitand atingerea vulvei sau a peretilor vaginului. iar pentru examenul bacteriologic se recolteaza cu ansa de recoltare in eprubeta sterila.epitelii. faringian.rare epitelii. Tipul II . meatul urinar. apar patru imagini: Tipul I . La fetite se recolteaza cu ansa. Interpretarea rezultatelor examenului . Examen de laborator Examenele complementare sunt extrem de importante dar. nazal. lactobacili absenti. . foarte frecvent bacili gram-pozitivi si negativi. -se efectueaza cate doua frotiuri pentru fiecare produs recoltat. orificiul colului uterin. pentru examen citologic. -imbraca manusi de cauciuc. mai ales in stadiile incipiente. foarte rar lactobacili. foarte abundenta flora mixta. frecvente leucocite. trichomonas prezent. iar in caz de suspiciune de difterie vulvara se preleveaza trei tampoane: vaginal.lactobacili. . foarte frecvente leucocite.asistenta se spala pe maini.la examenul microscopic.indeparteaza labiile mari si mici. Tipul IV .Executie: .epitelii. din nefericire. Tipul III .recolteaza cu ansa de recoltare sau cu un tampon fixat pe port-tampon din urmatoarele locuri de electie: orificiul glandelor Bartholin.epitelii si lactobacili (secretie normala). INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 30/63 . nu ofera date absolut specifice pentru cancer.

6 ml sange.se fixeaza seringa cu gradatiile in sus. . decubit dorsal.asistenta imbraca manusile de cauciuc sterile.-ului: . in repaus timp de o ora. venele devenind turgescente. Tehnica punctiei venoase: . Recoltarea se poate face prin punctie venoasa sau prin punctie capilara (inteparea pulpei degetului).S.H.se aplica tamponul de vata imbibat in Hemoleucograma • eritrocite 4.se recomanda pacientului sa stranga pumnul. .examene curente adresate terenului.pentru viteza de sedimentare a hematiilor se recolteaza sange fara garou.In cadrul examenului de laborator se efectueaza: .5-4. . . . cu acul atasat si cu bizoul in sus. . aceleasi in toate cazurile.examene tintite vizeaza o anumita etiologie. intre police si restul degetelor si se patrunde traversand tegumentul. • femei:2-13mm/h.8% peste care se aspira 1. 4.8 milioane/mm3 la femei.se controleaza patrunderea acului in vena prin aspiratie cu seringa si se indeparteaza garoul. .eprubeta se eticheteaza citet. . apoi peretele venos.se aseaza pacientul intr-o pozitie comoda.se anunta pacientul si i se explica tehnica si necesitatea ei.S.12-17/2h. in seringa (eprubeta) de 2 ml cu 0.se pregatesc materialele necesare punctiei venoase.se aspira cu pipeta Westergreen sange din eprubeta pana la gradatia zero.715mm/2h.se aseaza in stativ in pozitie verticala. • reticulocite 10-15%o. .5 milioane/mm3 la barbati. pana ce acul inainteaza in gol.4 ml de citrat de Na 3.5-5. . invingandu-se rezistenta elastica a venei.se dezinfecteaza tegumentul si se fixeaza vena cu policele mainii stangi la 4-5 cm sub locul punctiei. Valori normale • barbati:1-10mm/h. Recoltari de sange Tip V.H. . strangandu-l astfel incat sa opreasca circulatia venoasa fara a comprima artera. Alte detalii Recoltarea V.amestecul se scurge intr-o eprubeta sterila si se omogenizeaza usor. sugerata de investitia clinica si epidemiologica. • leucocite 4200-8000/mm3 • formula leucocitara polinucleare neutrofile nesegmentate 0-5% polinucleare neutrofile segmentate 45-70% • enzinofile 1-3% • bazofile 0-1% • limfocite 20-40% • monicite 4-8% • trombocite 150-400mii/mm3 INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 31/63 . exercitand o usoara compresiune si tractiune in jos asupra tesuturilor vecine.se leaga garoul la o distanta de 7-8 cm deasupra locului punctiei. . . .

cu un colt al lamei se ia o picatura de sange care se pune pe o lama. . n.5-4. bratul fiind in extensie. sectia si analiza ceruta. .se comprima locul punctiei 1-3 minute. .6-1.cand se intrerupe cronometrul. .5ml citrat de Na3.se recolteaza prin punctie venoasa 2-3 ml pe heparina.interesul efectuarii grupelor sanguine este de o importanta deosebita.in momentul in care nu mai sangereaza se intrerupe cronometrul. .) 20-40mg% 60-120mg% barbati: 46+6% femei: 41+5% =7. . -se recolteaza prin punctie venoasa 45ml fara anticoagulant.se punctioneaza pulpa degetului cu un ac steril.8%.este un test in vivo al primilor doi timpi ai hemostazei reflectand functia hemostatica a vaselor si trombocitelor.se recolteaza 10ml sange simple prin punctie venoasa din care se fac determinari de ioni. Tehnica: . .raportul uree/creatinina. .cunoasterea grupelor sanguine trebuie sa fie sistematica pe ansamblul populatiei unei tari si se trec in orice act de identitate (absolut necesar intr-un accident auto sau o interventie chirurgicala neplanificata). .dozarea se face in aceeasi zi pentru uree si creatinina. . . .8g% calcemia: 9-11mg% fosfatemia: 3. in eprubeta etichetata cu datele bolnavului. . .Hemoglobina (Hb. Timpul de coagulare (T. Fibrinogen Grup sanguin si RH 200-400mg% INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 32/63 .se punctioneaza pulpa degetului.4. .in mod normal trebuie sa fie 30/L.20mg% Creatinina Ureea sanguina Glicemia Hematocrit Proteinemia Ionograma Timpul de sangerare (T.se intinde inclinand usor lama pana cand sangele se coaguleaza. .) 4-8min.se recolteaza 3-5ml de sange prin punctie venoasa cu sau fara anticoagulant.se recolteaza 3ml de sange prin punctie venoasa cu cristale de florura de Na sau fara anticoagulant.S.C. data salonului.5mg% natremie: 134-147mEq/l 2-4 min.din 15 in 15 secunde se sterge picatura de sange.) barbati: 15+2g/100ml.cu un tampon uscat se sterge prima picatura de sange.se iau 1-2ml de sange pe substanta anticoagulanta (o picatura de heparina). . femei: 13+2g/100ml.la aparitia celei de a doua picaturi de sange se apasa pe cronometru. solutie dezinfectanta la locul punctiei si se retrage brusc acul.in momentul in care picatura de sange a atins lama se apasa pe cronometru. .5ml sange venos+0.n: 16-25g% scade dupa primele zile. . . 0.

4U. sangele se trimite imediat la laborator.2-13UI. fara substante anticoagulante.McL .6.5UI.reactia este pozitiva daca floculatia apare in 3 dilutii succesive pornind de la dilutia minimala de 1/32. copii 3luni-1an: pana la 28UI.enzimele celulare din sange: transaminazele.Transaminaze • TGO adulti: 2-20UI. Tehnica: .se face cu solutie Hayem. Reactia Gros: . glutamotoxire-ductaza. . .valori mai mici decat normal. precipitare. in lipsa cauzelor extra-hepatice. prin actiunea reactivului asupra proteinelor din plasma.pentru dozarea enzimelor celulare se recolteaza 5-6 ml de sange venos. -valorile normale sunt peste 2cc. raportul TGO/TGP=1. lactatoxidoreductia apar in sange in cantitati crescute inca din fazele subicterice ale bolilor hepatice. .o cantitate de ser sanguin se trateaza cu o substanta chimica oarecare care provoaca o turbiditate. Teste de disproteinemie Modificarile cantitative ale proteinelor plasmatice altereaza echilibrul coloidal care poate fi pus in evidenta prin testele de labilitate serica. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 33/63 . Timol 1.malabsortie)sau pierderi patologice(albuminurie) pledeaza pentru afectiune parenchimatoasa hepatica. • TGP adulti: 2-16. copii pana la 5 ani: 0. aport insuficient (inanitie.intrucat enzimele se altereaza repede in vitro. copii sub varsta de 3 ani: pana la 40UI. dimineata pe nemancate. . Cele mai cunoscute probe de disproteinemie sunt: Reactia Takata-Ara: .se face cu clorura mercurica in dilutii succesive. floculare sau formare de gel in amestec.

utilizeaza sulfat de cadmiu. . . .se face cu o emulsie de cefalin colesterol.rezultatele se noteaza de la 0 la +++. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 34/63 .se executa cu solutii descrescande de clorura de calciu.rezultatul se noteaza cu pozitiv sau negativ. Reactia Kunket: .rezultatul poate fi pozitiv sau negativ.se face cu sulfat de zinc. Examenul citologic Papanicolau .Banda de coagulare Weltmann: .examenul secretiei cervico-uterine si vaginale permite uneori depistarea celulelor neoplazice de origine ovariana drenata prin tub. Reactia Mallen: .pentru teste de labilitate serica se recolteaza 10ml. Reactia cefalin-colesterol: . sange venos fara substanta anticoagulanta. .se face cu o solutie Lugol. .rezultatul se noteaza de la 0 la ++++. . Reactia Wahrmann-Wunderly: . .analizele de urina se efectueaza din 2-3 ml emisa pe 24 ore.in conditii normale coagularea are loc in tuburile 6-7. Examen sumar de urina .banda poate fi scurtata sau alungita.

glucoza absent. sediment cu rare leucocite. urina emisa spontan sau prin sondaj vezical.se recolteaza urina proaspata. -valoarea normala: albumina absent. reprezentand inregistrarea curentilor de actiune produsi prin activitatea inimii. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 35/63 .foloseste p32 radioactiv care are capacitatea de a se fixa pe tesuturile pe cale de crestere. -recoltarea se face in eprubete sterile. Radiofosfocaptarea .ea ne da date certe de diagnostic pana la 90%.pentru sumar de urina se recolteaza din urina proaspata emisa pe 24 de ore.este inregistrarea grafica a biocurentilor produsi de miocard. . . Urocultura . -se transporta eprubetele la laborator. cu contur imprecis delimitat. -urocultura este examenul bacteriologic al urinii. . emisa dimineata la sculare sau dupa un repaus de 6 ore.pentru sumar de urina se recolteaza 2-3 ml. din mijlocul jetului urinar. de forma neregulata.este traseul obtinut cu ajutorul unui electrocardiograf. Explorari radiologice Mamografia . rare celule epiteliale. . . Explorari Functionale Electrocardiograma .mamografia ne da semne sugestive de malignitate-opacitate tumorala cu densitate crescuta.mamografia simpla poate ajuta la descoerirea cancerelor de marime subclinica.inaintea recoltarii se efectueaza toaleta organelor genitale externe..

INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 36/63 . Examinari citologice . redate de termograme. flebografia. Alte metode de utilizare limitata in explorarea paraclinica sunt limografia.consta in injectarea cu substanta de contrast prin cateterizarea canalelor galactofore. combinand mamografia simpla cu transparenta aerului inoculat. Pneumografia -consta in introducerea de aer rectromamar. a modificarilor de forma si dimensiune. astfel incat cel mai indicat este examenul histopatologic extemporaneu. Alte examene de specialitate Termografia . .. Galactografia . . dar este o metoda nesigura.razele beta emise de fosforul radioactiv sunt decelate prin scintigrafie mamara.poate scoate din tumora celule canceroase. -se bazeaza pe diferenta de temperatura intre tegumentele vecine tumorii fata de cele de distanta. Punctia biopsica .examenul citologic al punctului aspirativ din formatiunea tumorala si ganglioni.se efectueaza cu aparatura speciala care inregistreaza emiterea de raze infrarosii de catre tesuturile bolnave fata de cele normale.examenul citologic al secretiei mamelonare.poate fi utilizata alaturi de alte metode pentru vizualizarea canalelor galactofore. xerografia.

biopsia si examenul histopatologic se realizeaza intraoperator. dovada histipatologica a malignitatii este deosebit de necesara in adoptarea atitudinii terapeutice. este singura metoda capabila sa stabileasca cu exacitate natura tumorii. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 37/63 ..

b) mamectomia simpla fara evidarea ganglionara si fara extirparea pectoralilor urmata la 10-12 zile de tratament iradiant pe zonele ganglionare se INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 38/63 . . a) interventia chirurgicala cea mai complexa si eficienta este operatia Halstedt care are intentia de radicalitate. Tratamentul chirurgical Singurul tratament care ramane eficace este tratamentul chirurgical. .tratament iradiant prin roentgenterapie si cobaltoterapie.forma clinica evolutiva. tot tesutul limfatic si grasos al axilei.tratament cu citostatice. Tratamentul cancerului mamar este complex si trebuie individualizat in functie de: .tratament chirurgical. muschii pectorali. 1. Astazi se cunosc urmatoarele mijloace de tratament: . .tratament hormonal si imunoterapie. in care se extirpa in bloc glanda mamara.incadrarea stadiala a neoplaziei.Capitolul II TRATAMENTUL Orice tumora benigna este bine sa fie extirpata si sa fie examinata la microscop.terenul biologic al bolnavei. . El consta in extirparea tumorii impreuna cu o zona larga de securitate a tesuturilor dimprejur. .

impreuna cu ambii muschi pectorali sau operatia Patey doar cu micul pectoral. In stadiile mai putin avansate (I si II). Se mai poate asocia cu chimioterapia. Tratamentul iradiant ca singura metoda de tratament este utilizata in stadiile III si IV ca si in recidivele postoperatorii. Tratamentul cu citostatice INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 39/63 . eventual ulcerate la tegumente. 3. interventia chirurgicala cu intentie de radicalitate are ca scop extirparea glandei prin operatia Halstedt. mamectomia simpla se mai practica ca metoda paleativa. cat si postoperator. Dupa 2-3 saptamani de la vindecarea plagii operatorii se va face iradierea postoperatorie de consolidare. Tratamentul iradiant prin roentgenterapie tinde sa fie inlocuit cu cobaltoterapia care are penetratie mai mare si permite scaderea dozelor utilizate. la cele la care datorita starii generale nu este posibila operatia Halstedt. mamectomia trebuie completata cu terapie iradianta si citostatice. Asocierea radio-chirurgicala scade semnificativ procentul recidivelor. de curatire in cancerele mamare ulcerate sau pe cale de ulcerare.practica la bolnavele varstnice. Combinarea celor doua metode ofera cele mai bune rezultate terapeutice. Mamectomia este interventia paleativa pentru stadiile avansate (III si IV) cu tumori mari. Tratamentul prin cobaltoterapie Iradierea prin cobaltoterapie este utilizata mai ales in asociere cu tratamentul chirurgical atat preoperator. 2.

Ea poate mari procentul vindecarii atunci cand urmeaza actul chirurgical. Levofalan. 4. Tratamentul cu chimioterapice Chimioterapia utilizata independent de alte metode nu poate duce la vindecare. asociate cu hormonoterapia. In cazuri avansate. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 40/63 .. Tratamentul hormonal si imunoterapia Hormonoterapia in stadiile I si II nu este indicat tratamentul androgenic deoarece metabolizarea estrogenilor si androgenilor poate sa apara in orice moment. incurabile sau cele care recidiveaza ori dezvolta metastaze si in care terapeutica este practic inutila. In cancerele cu evolutie acuta.N. castrarea chirurgicala precede operatia radicala.a.In ultimele doua decenii au patruns din ce in ce mai mult in terapeutica citostaticele ca adjuvant al terapeuticii chirurgicale sau ca singur tratament al cazurilor care nu pot beneficia de terapeutica chirurgicala: Citosulfan. I. In cura repetata constituie un tratament paleativ in formele avansate de cancer.Girostan. administrarea lor trebuie facuta in dozele necesare si ori de cate ori este nevoie. in aceste cazuri apar adeseori dureri extrem de violente. asistenta poate judeca starea in care este. in cele cu hormonodependenta sau metastaze osoase este indicata ovarectomia bilaterala. Hormonoterapia ca metoda adjuvanta se va utiliza la tumorile dovedite a fi hormonodependente. 5. Methotrexat s. Se impune utilizarea sedativelor si a morfinei. prin iradiere ovariana sau pe cale medicamentoasa (cu Tamoxifen). La femeile tinere.O.

6. Levofalan. IOB82.In tratamentul cancerului mamar s-au folosit aproape toate citostaticele cunoscute cu rezultate variabile. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 41/63 . Tio Tepa. Dintre metaboliti amintim Vincristina De obicei se face polichimioterapie care da rezultate cu mult mai bune decat monochimioterapia. profilaxia trebuie inteleasa in sensul de a depista cancerul in primul stadiu in care procentul de vindecare este de 90% sau cel mai tarziu in stadiul II in care vindecarile se apreciaza ca pot atinge procente intre 15-30%. Dintre achilante par a fi mai eficiente Xiclofosfamida. Tratamentul profilactic Cunoscand faptul ca tumorile maligne depistate la timp au grad crescut de vindecare. In stadiile mai avansate posibilitatile de vindecare sunt mult mai mici.

Frecventa cea mai mare a tumorilor sanului se intalneste intre 35-60 de ani. din aproape in aproape. Se urmareste daca apar deformari (gropite). tot sanul. de duritate sau prezenta unor scurgeri seroase sau sanguinolente din mameloane. Examenul se face stand in picioare in fata oglinzii. cauzele ereditare. Acest lucru este necesar mai ales in localitatile situate la distanta de unitatile medicale. sub forma de noduli sau daca exista zone dureroase. iar pentru femeile in menopauza observarea se va face la o data fixa din luna. cat mai des posibil. cu mainile ridicate in sus sau asezate pe umeri. examinarea sanilor se va face la 5 si la 15 zile dupa inceperea ciclului menstrual. cancerul de san este favorizat si de cresterea secretiei de hormoni ai ovarului. expunerea la radiati). Cu varful degetelor mainii va palpa printr-o usoara apasare. Numarul de imbolnaviri prin cancer de san a crescut mult in ultimii ani. Apoi se va examina stand culcata. Printre alte cauze (fumatul. Cu aceasta ocazie va fi instruita de personalul medical sa-si efectueze singura examinarea sanilor. de aceea orice femeie dupa 30 de ani trebuie sa-si faca un control medical al sanilor la 6-12 luni. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 42/63 . Autoexaminarea mamelelor are in vedere modificarea de forma si volum. mai ales in timpul menstruatiei. denivelari pe suprafata unui san in comparatie cu celalalt san. Se va constata daca exista in masa moale si elastica si parti mai dure. Pentru a obtine rezultate mai bune. folosirea anticonceptionalelor.Capitolul III INGRIJIRI SPECIALE GINECOLOGICE Pentru descoperirea din timp a tumorilor sanilor se recomanda pe langa examenul periodic efectuat la medicul specialist si autoexaminarea mamelelor.

Dr. . .aparat circulator clinic normal. Pacienta este internata pentru tratament de specialitate cu diagnosticul ’nodul mamar stang’. dur. la camera de garda ginecologie a Spitalului Prof. Panait Sarbu se prezinta Ionescu Maria datorita aparitiei unei formatiuni tumorale la nivelul sanului stang ce a crescut in timp. .incurajeaza pacienta si o informeaza cu privire la modificarile ce pot surveni. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 43/63 . .sistem cutanat si subcutanat bine reprezentat. .02. .sistem osteo-articular integru.confortul fizic si psihic. femeia se va adresa medicului ginecolog care va deosebi tumora canceroasa de una necanceroasa.sistem limfo-ganglionar nepalpabil. Examenul clinic efectuat in aceeasi zi arata: . Rolul asistentei in ingrijirea bolnavelor cu probleme ginecologice: .sistem muscular normal conformat si reprezentat. Cazul I La data de 01.aparat urinar clinic normal. .aparat respirator clinic normal.aparat digestiv clinic normal. Cand se observa modificari suspecte.2008.asigura linistea.In acelasi timp se va palpa si regiunea axilei pentru a descoperi un eventual ganglion marit care se simte ca o aluna. .

INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 44/63 .limfocite=7200/mm. .La data de 02. Examenul de urina arata: .Ht=40.Rh-pozitiv. La data de 03. .2008 se efectueaza pregatirea preoperatorie: .colesterol=3.29UI. . -grup sanguin=A2. se recolteaza sange pentru urmatoarele analize: .in sediment. . . rare leucocite si rare epitelii.02 2008. .TS=1’33’’.glicemie=100mg%.02.7C.se masoara functiile vitale: TA=110/70mmHg/AV=81 batai/min. .albumina si glucoza absent.se asigura pregatirea psihica a bolnavei.diureaza normala. .TGO=21.5g%. . Radioscopia pulmonara evidentiaza hiluri bazale dilatate.temperatura corpului 37. .Hb=14. .3mg%. ..uree=32mg%.66UI .TGP=18.1g%.TC=5’.

M. I. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 45/63 . insa ii place ca locul in care se afla sa fie permanent aerisit. Desi petrece foarte mult timp in bucatarie elaborand noi si noi retete. operata este dusa in sectia de terapie intensiva pentru supraveghere postoperatorie.M. prezentand usturime si durere la nivelul sanului stang si o formatiune tumorala ce a crescut in timp. Urineaza de 3-4 ori pe zi circa 1-1.M. Panait Sarbu’’.02. frecventa respiratorie este regulata de 18 respiratii/min. Este casatorita si mama a trei copii. I. nu tuseste si nu expectoreaza. pensionara. se prezinta la camera de garda a Spitalului ”Pr. Dr. fara excese si greutate in limite normale raportate la inaltimea sa: 58 de kg si 1.5l urina de aspect normal.64 cm. I.. mananca singura avand o dentitie foarte buna. Consuma aproximativ 2l lichide in special apa plata si sucuri naturale. fiind diagnosticata de 5 ani cu constipatie cronica. Dupa interventie. nu prezinta dificultati respiratorii. In data de 04. nu mai fumeaza de aproximativ 20 de ani.M. are o alimentatie moderata. Culegerea de date Ionescu Maria in varsta de 57 de ani.2008 se practica interventia chirurgicala.seara se efectueaza clisma evacuatorie si se administreaza o tableta de Fenobarbital si una de Romergan. Nu obisnuieste sa faca exercitii respiratorii. De obicei are 2 scaune maxim pe saptamana. I.

iar instalarea menopauzei s-a produs la varsta de 50 de ani.5g Celsius insa in ultimele zile temperatura a fost ceva mai ridicata ajungand la 37. I.M. I. iar atunci cand vrea sa se faca inteleasa repeta de mai multe ori ceea ce are de spus.M. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 46/63 .M.I. I. I. nu prezinta dificultati in satisfacerea nevoii de a se misca si de a avea o buna postura. cicluri neregulate.M. I. Principalele cauze spune I. are o temperatura medie de 36. a fost aproximativ 30 de ani profesoara de aceea comunicarea este puncul ei forte. ale faptului ca nu poate dormi noaptea sunt reprezentate de durere si teama referitoare la ceea ce se va intampla in sala de operatii. limbajul folosit este clar. de aceea sta foarte mult timp in pat.M. I.M. spune ca pe parcursul unei nopti se trezeste frecvent si ca somnul este neodihnitor. din contra ii place foarte mult sa faca miscare in aer liber. aude si vede foarte bine. prezinta neliniste si se teme ca miscarea sa nu-i accentueze durerea.7g C.M.M. I. alergatul dimineata si plimbarile la munte ocupand un loc fruntas in preocuparile sale.necesitand ajutor pentru realizarea toaletei corporale. relateaza menarha la 14 ani.M. se spala partial singura. dimineata simtind ca nu a dormit deloc. se imbraca singura acordand o mare atentie felului in care arata.

spune ca nu are cunostinte despre boala.M. este de origine ortodoxa. dar nu merge la biserica pentru ca tot timpul ii este ocupat cu gospodaria si cu cei doi nepotei.M.I. diagnostic si nici despre implicatiile presupuse de neprezentarea cat mai devreme la medic. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 47/63 . I.

CAZUL I Nevoile fundamentale dupa modelul conceptual al Virginiei Henderson
Nevoia Manifestari Problema Sursa Obiectiv Interventii Proprii A dormi si a se odihni A elimina Trezire frecventa,som n neodihnitor 1 scaun pe zi Durere Teama Constipatie cronica Fizica Psihica Fizica Asigurarea in 12 orea unui somn odihnitor Normalizarea tranzitului in 24/h Repaus la pat,psihoterapie Administrarea medicamentelor Regim bogat in fibre de celuloza,consum crescut de lichide,miscare,a dministrareamed icamentelor laxative,efectuar ea clismei evacuatoare Realizarea toaletei pe regiuni Aerisirea camerei,aplicare a de comprese locale reci,adm.med.an tipiretice Repaus la pat,asig.unei pozitii confortabile,psih oterapie adm.med.ntialgi ce Delegate Administrarea de 1tb.de Fenobarbital si 1/2tb.de diazepam Administrarea de Dulcolax 24tb./zi Fortrans1-2 plic/zi in 2 l apa Clisma evacuatoare -----------------2 tb.Algocalmin 1 tb. Nurofen Somn linistit si odihnitor Evaluare

Bolnava are 1 scaun pe zi

A fi curat, ingrijit A mentine temperatura constanta

Dificultate in satisfacerea toaletei Temp.corpulu i este de 37.7 C

Durere Anxietate Teama

Fizica Psihica

Asigurarea toaletei Diminuarea febrei in 12 ore Repaos la pat

Igiena corporala asigurata Febra moderata

A evita pericolele

Neliniste,tea ma

Durere

Fizica

Calmarea durerii in 2 h

Adm. 1 tb. Algocalmin 1 tb. Nurofen

Diminuarea durerii

INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 48/63

Cazul II Dna. Liana Constantinescu in varsta de 70 ani este adusa de fiul ei la camera de garda a Spitalului Prof.Dr.Panait Sarbu prezentand: dispnee de efort, cefalee, ameteli, dureri in ambii sani. Se interneaza pentru tratament de specialitate la data de 21-01-2008 cu diagnosticul: ”formatiuni tumorale pe marginile ambilor sani”

Examenul clinic general efectuat la data de 22.01.2008 arata: - sistem cutanat si subcutanat bine reprezentat; - sistem muscular normalconformat si reprezentat; - tesut adipos slab reprezentat, lipom scapular stang de 4/5 cm; - sistem osteo-articular integru; -sistem limfoganglionar nepalpabil; - aparat circulator clinic normal; - aparat digestiv clinic normal; - aparat respirator - astm bronsic; - aparat urinar clinic normal;

Se recolteaza sange pentru urmatoarele analize: - Hb -11.8g %; - Ht – 3.8 %; - Limfocite – 7000 / mm 3 sange; - Glicemie - 7.8 mg %; - Uree – 30.27 mg %; - Creatina – 0.9 mg %;

INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 49/63

- Colesterol – 3.3 mg %; -TS = 1’15”; -TC = 3’; - Grup sanguin OI, Rh-pozitiv.

Examenul sumar de urina arata: aspect normal, reactie acida, albumine absente, epitelii platerare, hematii absente, leucocite absente,

Radioscopia pulmonara evidentiaza hiluri bazale dilatate

Mamografia la ambii sani arata ca in profunzimea tesutului se gasesc numeroase formatiuni fibromatoase cu diametru cuprins intre 0,20 – 0,9 cm, cu limite precise, cu structura marginala si intensitate mare.

La data de 23.01.2008 se efectueaza pregatirea preoperatorie: - pregatirea psihica a bolnavei; - masurarea functiilor vitale si vegetative: TA = 140/70 mm Hg/AV = 76 batai/min.; -temperatura = subfebrila: 37.5 C; -diureza normala; -seara, la ora 18.00 se face clisma evacuatorie si se administreaza o tableta de Fenobarbital si o tableta de Romergan.

La data de 24.01.2008, se efectueaza interventia chirurgicala - dubla mamectomie, fara evidare ganglionara, fara extirparea pectoralilor.

INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 50/63

Panait Sarbu” prezentatnd dispnee de efort.C. in varsta de 70 ani este casatorita de 50 de ani. ii place foarte mult sa faca miscari in aer liber.C. cu toate ca si-a luat medicatia.C.5 l urina. ne relateaza menarha la 12 ani.C. Urineaza de 3-4 ori/zi circa 1-1. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 51/63 .1. L. In urma cu circa 30 de ani.65m = 49 Kg. de aceea este casnica. nu prezinta dificultati in a se misca si a avea o buna postura. cicluri neregulate. L. mananca singura. in special de a expira.C se prezinta la camera de garda a Spitalului ”Prof. pacienta este adusa in sectia de terapie intensiva pentru supraveghere postoperatorie. ameteli. de copil.C. a prezentat unele dificultati de a respira.Dupa interventia chirurgicala. a respectat dorinta sotului de a sta acasa si a avea grija de gospodarie. dureri la ambii sani. Consuma circa 2 litri lichide in special apa plata. avand dentitia foarte buna. L. Culegerea de date L. iar menopauza s-a instalat la varsta de 48 ani. Doamna L.Dr. dar nu este productiva. Tusea mai frecventa in timpul noptii. de aspect normal. Are 1 scaun la 2 zile. 23 respiratii/minut. L. iar amplitudinea superficiala. Frecventa respiratorie este peste limita normala. este vegetariana convinsa si de aceea are o greutate sub limita normala. are un copil. cefalee.

L. Are o temperatura medie de 36.C. L.C.C. se spala partial singura. L. L.C. insa in ultimele zile temperatura a fost ceva mai ridicata 37. L. Spune ca ”a ajuns la varsta la care trebuie sa moara de ceva”. ne spune ca nu mai poate dormi ca in tinerete si ca 6 ore de somn ii sunt suficiente.necesitand ajutor pentru efectuarea toaletei corporale. nu are cunostinte despre boala sa si nici nu vrea sa afle mai multe.acordand o mare atentie a felului cum arata. iar limbajul folosit este clar si smplu.5 C.5 C. dar acum din cauza stresului datorat operatiei ce urmeaza. se imbraca singura.orele de somn au scazut.C. aude si vede bine. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 52/63 .

med.6 C Febra moderata Fizica Algocalmin Paracetamol Nurofen ----------------------- Pacienta afebrila Dificultate in satisfacerea toaletei Durere Fizica Igiena corporala asigurata INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 53/63 . Pozitionarea semisezand sau sezand adm.bronhodi latatoare si anxiolitice Scaderea Repaus la pat febrei Aplicatii locale cu comprese reci Adm.ingrijit 37. Amplitudine superficiala tuse nocturna Problema Anxietate Neliniste Teama Sursa Psihica Fizica Obiectiv Interventii Proprii Combater Linistirea pacientei ea prin calm si actiuni Anxietatii profesionalemexpli Diminuare carea necesitatii a tusei unor investigatii si interventii. Antitermice Asigurare Realizarea toaletei a toaletei pe regiuni Evaluare Delegate Ventolin Berotec Miofilin Haloperidol Frecventa respiratorie Si amplitudinea sunt in limite normale A mentine temperatura corpului in limite normale A fi curat . Med.CAZUL II Nevoile fundamentale dupa modelul conceptual al Virginiei Henderson Nevoia A respira Manifestari Dispnee expiratorie frecventa 23r/min.

.aparat urinar – clinic normal. este convinsa de catre sot sa se interneze pentru tratament de specialitate la data de 24. . . INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 54/63 . Diagnosticul stabilit la data internarii este de ”nodul mamar stang”.2008 se face pregatirea psihica a pacientei pentru recoltarea de sange si urina din ziua urmatoare.01.sistem limfo-ganglionar axilar stang palpabil.2008 de catre sotul ei la camera de garda a Spitalului Prof. . Examenul clinic general efectuat in ziua internarii arata: . In seara zilei de 24. M. .aparat respirator – clinic normal.aparat digestiv – clinic normal.Dr.01. .Panait Sarbu prezentand durere in hipocondrul stang aparitia unei formatiuni tumorale la nivelulu sanulu stang.sistem osteo-articular intgru.aparat circulator – clinic normal. .sistem muscular normal conformat si reprezentat.2008.sistem cutanat si subcutanat bine reprezentat.01.Cazul III Miruna Tanase in varsta de 46 de ani este adusa pe 19.T.

bine delimitat.hematii = absent.7 g %.TGP = 9. .albumina = absent.HB = 11. .structura marginala de intensitate mare.glicemie = 95 mg %.uree = 32 mg %.La data de 25. . .TS = 11’30’’. ce are un diametru de 2. Examenul sumar de urina: . Mamografia arata prezenta unui nodul mamar stang aflat in profunzimea tesutului. . -in sediment: rare leucocite.aspect normal. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 55/63 . . . Rh-pozitiv.leucocite = absent. .2008 se recolteaza sange pentru urmatoarele analize: .4 %.consistenta dura.01.66 UI.TGO = 12.leucocite = 7200 mm 3 sange. . . . .5 cm. .Ht = 40. rare epitelii plate.glucoza = absent.TC = 6’.grup sanguin = A II.29 UI.

.Panait Sarbu prezentand durere in hipocondrul stang. Culegerea de date M. nu suporta mirosul de fum de tigara. . are 3 copii..T.5 C.Dr.pentru supraveghere postoperatorie. nu a fumat niciodata si nu a consumat bauturi alcoolice.diureza = normala Seara la ora 18:00 se efectueaza clisma evacuatorie si se administreaza o tableta de Fenobarbital si una de Diazepam.pregatirea fizica:masurarea functiilor vitale si vegetative: TA = 150/75 mm Hg/AV = 78 batai/min. Dupa interventia chirurgicala bolnava este adusa in sectia de terapie intensiva.T. M. La data de 27-01-2008 se efectueaza interventia chirurgicala: mamectomie stanga cu enidarea ganglionului axilar stang. a lucrat la o patiserie timp de 8 ani.T.pregatirea psihica a pacientei.temperatura = 36. Ii place ca locul in care se afla sa fie bine aerisit. dar a intrerupt serviciul din cauza copiiilor. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 56/63 .La data de 26-01-2008 se efectueaza pregatirea preoperatorie: . in varsta de 46 de ani este casatorita. M. . se prezinta la camera de garda a Spitalului Prof. nodul mamar stang si adenopatie axilara stanga.

iar limbajul folosit este clar si cu un ton relativ jos (scazut) din cauza timiditatii. are cunostinte despre boala sa si este interesata sa afle cat mai multe. din cauza pudismului exagerat. Urineaza de 3-4 ori pe zi circa 1-1. dupa care menstruatia s-a reglat. in special apa plata si sucuri neacidulate. ii place miscarea in aer liber.60m si o greutate de 67 kg. instalarea menopauzei s-a produs la 45 de ani.6l urina. spune ca pe parcursul unei nopti se trezeste frecvent si ca somnul este neodihnitor.T. Temperatura medie este de 36. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 57/63 . dimineata simtindu-se obosita. are 1 scaun/zi. ne relateaza menarha la 13 ani. dar nu merge la biserica. acordand o mare importanta felului in care arata. M. iar pentru toaleta generala cere ajutorul fiicelor.T.5 C M. pentru ca spune ”intodeauna gasesc altceva de facut”. cu mici excese ale consumului de dulciuri. nu personalului. spune MT. are 1. Principalele cauze. Consuma aproximativ 2 l lichide. M.T. dar acum de teama durerii se deplaseaza mai greu.T. Este de religie ortodoxa.cu aspect normal.T. M.T. ciclul fiind neregulat pana la inceperea activitatii sexuale.T. Toaleta zilnica poate sa o efectueze partial. M. se imbraca singura. ale faptului ca nu poate dormi noaptea sunt reprezentate de durere la nivelul sanului stang si de teama referitoare la ceea ce se va intampla in sala de operatii. M. are o dentitie buna si pregateste mancarurile dupa bunul gust.M.T. M. are studii medii.

antialgi ce Plimbari scurte seara .asigurarea conditiilor de mediu Asistenta medicala invata pacienta despre boala si tratament. Antialgice si induvtoare de somn Realizara toaletei pe regiuni.diagnostic defectuoasa si tratament Fizica Psihica ------------- Igiena corporala asigurata A invata Psihica -------------- Bolnava detine informaii despre boala si tratament INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 58/63 .schimbare a lenjeriei de corp si pat.necesita Pudoare ajutor in realizarea toaletei corporale Nu are Educatie cunostinte despre sanitara boala.ingri jit Se spala partial Durere singura.linistire a pacientei prin actiuni competente si profesionale Evaluare Delegate 1tb.CAZUL III Nevoile fundamentale dupa modelul conceptual al Virginiei Henderson Nevoia A se misca si a avea o buna postura A dormi si a se odihni Manifestari Durere la nivelul sanului Problema Nu se deplaseza Sursa Fizica Obiectiv Diminuarea durerii in 2-4 ore Asigurarea unui somn odihnitor si recomfortant in 12 ore Asigurarea toaletei corporale in 6 ore psihoterapie Combaterea anxietatii in 12 ore Interventii Proprii Pozitionarea corecta adm. med.adm.Calmant Forte 1tb.psihoterapie.Fortral Algocalmin Piafen Diazepam Fenobarbital Pacienta se plimba si are o buna postura Bolnava a dormit 8 ore pe noapte Treziri frecvente somn neodihnitor Durere Teama Fizica Psihica A fi curat.med.

Populatia trebuie invatata prin lectii sistematice de educatie sanitara sa interpreteze semnele cancerului incipient. deoarece poate fi un inceput de malignizare. In primul rand este vorba de autocontrol. Intrucat se stie ca la femeie cancerul apare cel mai frecvent la san sau la colul uterin. acest fapt trebuie semnalat imediat medicului. Examenul vaginal cu valve si un examen citostatic prin metoda Papanicolau trebui sa se faca sistematic o data pe an oricarei femei care depaseste 35 de ani.Capitolul VII Educatia pentru sanatate Sunt foarte multe metode prin care se poate depista un cancer initial. Tulburarile de deglutitie in general tulburari de digestie. se pot organiza cu usurinta consultatii sistematice (periodice) vizand depistarea unei eventuale localizari ale leziunilor canceroase la aceste organe. Acelasi examen citostatic este obligatoriu sa se faca din sputa oricarui tusitor adult care depaseste 35-40 de ani sau din secretia gastrica atunci cand apar tulburari dispeptice. in mod deosebit inapetenta pot semnala INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 59/63 . Tuseul anal trebuie facut sistematic poate depista un cancer anorectal sau de prostata. O femeie trebuie sa invete sa-si palpeze sistematic sanii la anumite intervale (o data la 3 luni) pentru a descoperi o eventuala tumoare. De exemplu. cu atat mai suspecte sunt sangerarile uterine care apar dupa instalarea menopauzei. Orice modificare a volumului sau a culorii unui nerv trebuie semnalata. De asemenea. sa observe daca pe suprafata pielii apare o formatiune cu caracter dubios si sa se prezinte in acest caz imediat la o consultatie medicala. Trebuie de asemenea sa stie ca o sangerare uterina in afara perioadelor menstruale poate fi suspecta de o afectiune neoplastica de col sau de corp uterin etc. daca o fomatiune tumorala considerat pana atunci benigna incepe dintr-o data sa se mareasca (se reactiveaza).

putini este drept. Asistenta medicala poate invata populatia in mijlocul careia lucreaza sa cunoasca aceste semne si atunci cand le observa. Un alt camp de actiune profesionala este acela de a actiona supra factorilor. Cu atat mai mult vor fi extirpate acele tumori care prin natura lor au un potential mai mare de malignizare. Fara indoiala ca ori de cate ori se desfasoara astfel de actiuni in masa trebuie gasite formele cele mai adecvate pentru a nu alarma inutil si pe cei care nu au o astfel de afectiune si care pot descoperi la ei semne false care ii fac sa suspicioneze un cancer. Cadrele medii trebuie sa instruiasca pe cei pe care ii au in grija ca orice tumoare cu aspect sigur benign trebuie extirpata si examinata microscopic. . trebuie luate masuri speciale. multe aparand in stadiile in care cancerul este vindecabil. Muncitorii din anumite locuri de munca trebuie sa poarte masti si manusi. care sunt recunoscuti astazi drept cancerigeni. . Ei vor face dus in fiecare zi pentru a se curata de substantele iritante care se depun pe piele.prezenta unei tumori esofagiene sau gastrice. Tulburarile de evacuare a scaunului.de exemplu.se vor lua masuri pentru evitarea oricarei surse de iritatie care poate sa determine aparitia cancerului.pentru muncitorii care lucreaza in contact cu produsele continand substante cancerigene . insotite sau nu de sangerare pot suspiciona o tumora anala. Toate acestea sunt semne importante.gudron. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 60/63 . Vom vorbi despre cativa din acesti factori. iar dupa terminarea lucrului sa-si spele cu atentie mainile si bratele. sa se prezinte la consultatie. O ingrosare a vocii sau o tuse care se prelungeste pot fi un semn de cancer larigian ori bronsic.

Problemele extrem de delicate se pun atunci cand trebuie sa se faca amputatia unui membru in caz de sarcom al femurului INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 61/63 . prin contact mecanic cu buzele sau prin caldura ce o degaja tutunul care arde sunt tot atatea cauze in aparitia tumorilor canceroase. . de asemenea. ca un factor cancerigen. prin frecare sau grataj. motiv pentru care sa recomanda ca mama sa alapteze nou-nascutii. trebuie evitatats iritarea nervilor prin gulerul camasii. a scazut numarul fumatorilor a scazut numarul bolnavilor de cancer pulmonar.lichidele prea fierbinti sau dimpotriva prea reci ingerate sub una dintre aceste forme timp indelungat sunt incriminate ca factori cancerigeni ai tractului digestiv. De asemenea protezele dentare rau confectionate sau dantura cariata.statisticile foarte concludente arata ca tutunul este un important factor cancerigen pentru plamani. pipa. . esofagului si stomacului. . . in cancerul esofagian extirparea esofagului..se recomanda ca alimentele sa fie foarte bine mestecate pentru a se diminua riscul iritatiei a mucoasei gatului. Sutienele. in cancerul de stomac extirparea stomacului totala sau larga. pot provoca o iritatie cronica declansatoare de tumori. ca urmare a acestei constatari si a alarmei date.poluarea aerului prin fumul emanat de fabrici sau de gazele de esapament ale autovehiculelor este considerata. . mai ales cele armate cu sarma.unele statistici arata ca femeile care au alaptat fac cancer mult mai rar decat cele care nu au alaptat. . la soare puternic sau la praf poate sa determine si ea aparitia unui cancer. in tarile in care.expunerea indelugata la vant. Singurul tratament in cancer inca eficient este tratamentul chirurgical. in cancerul colic rezectia de colon etc. hainei sau cureaua pantalonilor.nervii existenti pe piele nu trebuie iritati. Chirurgia cancerului este in esenta o chirurgie de organ.

Foarte multi bolnavi dintre cei care afla ca dupa un neoplasm anorectal vor avea un anus contra naturii. capatul colonului sanatos urmand a fi scos la nivelul regiunii iliace stangi. Bibliografie 1.D. cand trebuie extirpat un ochi in caz de cancer de retina si chiar cand se propune unei femei extirparea unui san. Cadrele medicale au un rol determinat in a-l convinge pe bolnav asupra necesitatii de a i se face o interventie chirurgicala si totodata a-l invata cum sa suplineasca infirmitatea pe care o va avea. I.sau a gambei de exemplu. in caz de adenocarcinom de mamela. care adeseori poate fi. Ele trebuie sa aiba multa intelegere pentru starea psihica a bolnavului si sa incerce sa-i creeze o stare de spirit corespunzatoare pentru a accepta diagnosticul si mai ales interventia chirurgicala ce urmeaza a i se face. radioterapia este singura metoda de tratament care poate oferi o imbunatatire a starii generale si a afectiunii. Tratamentul chirurgical este completat adeseori de radioterapie si cobaltoterapie. mutilanta. ca si in caz de metastaze. Cu tact si adecvarea discutiilor la fiecare caz in parte. cadrele medii pot sa faca pe bolnav sa primeasca mai usor acest soc psihic.E. se pot obtine rezultate multumitoare sau chiar bune. In unele localizari sau in cazul afectiunilor descoperite in cazuri avansate. este adevarat.Teodorescu Exarcu si colaboratori-Biologie. Bucuresti 1991. sa il faca sa accepte interventia chirurgicala si apoi sa se adapteze la noua situatie fizica si functionala. Atunci cand tratamentul radioterapic este bine condus.invalidanta. accepta cu mare greutate ideea de a elimina scaunul de aceasta maniera.manual pentru clasa a-XI-a.P. INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 62/63 .

P.G.L. Bucuresti 1988 20.terapie.Ed.manual pentru scoli sanitare. I.Chirurgie si specialitati inrudite.Titirca-Tehnici de avaluare si ingrijiri acordate de asistentii medicali.Brundel-Manual de medicina interna petru cadre medii.Mozes-Tehnica ingrijirii bolnavului.M.Medicala.P. D.D.Bucuresti 1994 5.Mihailescu –Boli chirurgicale.Viata medicala romaneasca.Serban-Fizioterapie.L.Bucuresti 1978 17.Renz-Ghid clinic de explorari.Medicala.N. C. M.Bucuresti 1995 8.D.G.E. Viata medicala romanesca.Nitescu-Obstretica si ginecologie. Bucuresti 1998 16.Balta-Tehnici generale de ingrijire a bolnavului. Bucuresti 1979 7.Ed.M. Al.manual pentru scoli sanitare postliceale E. A.Explorari functionale pentru cadre medii. L.M.Ed.D.Petrovanu-Importanta controlului periodic in depistarea cancerului de san.D.Medicala.Ed.2.Schefler. Al.P.manual pentru scoli sanitare post-liceale.Bucuresti 1995 15. Ed.Ed. V.J. C.E.M.Bucuresti 1994 19. Bucuresti 1996.Vasile.Bucuresti 1999 11.P.G.E.Stiintifica Bucuresi 3.urgente Ed.Interpretarea analizelor de laborator.diagnostic.Manual de ingrijire speciala acordata pacientilor. T.Ed.P.Medicala.Titirca-Ghid de nursing. Duminica-Modul de administrare al medicamentelor.Titirca . F. Ivanovici .Medicala.Mihailescu-Chirurgie.P. C.100+1 Gramar. C.Bucuresti 1997 10. Ed. Ed. Bucuresti 1994 6.Nastoiu-Analize medicale la domiciliuEd.Iasi 12.Grigoriu. Bucuresti 1979 INGRIJIREA BOLNAVEI CU CANCER MAMAR 63/63 .Braun. S.Mogos.E. 9.Daschievici.Medicala.Ianculescu-Compendiu de anatomie si fiziologie. Bucuresti 1995 14.Bucuresti 1997 13.Ed. Gh.D.D.Bucuresti 1997 4.Negru. Marin. Popescu .U.Mihailescu-Boli chirurgicale E.Viata medicala romanesca.Bucuresti 1994 18.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful