SIGURANTA PASIVA

Aceasta siguranta este cel mai bine ilustrata de numarul de stele obtinute in cadrul testelor Euro NCAP Trebuie spus de la inceput ca testele Euro NCAP (New Car Assesment Program) sint relevante pentru siguranta pasiva oferita de masini. Testele NCAP masoara siguranta oferita pasagerilor si pietonilor in cazul unei coliziuni frontale sau laterale. Cum functioneaza Testele NCAP masoara, prin intermediul unor parametri prestabiliti, ce rani ar putea suferi o persoana ce trece printr-un accident. Pentru asta se folosesc manechini, pe corpul carora se amplaseaza senzori. Primul test este cel de impact frontal. La acest test, o masina loveste o bariera deformabila, la o viteza de 64 de km/h. Zona de impact este de 40% din partea frontala a masini Pentru masurarea sigurantei pasagerilor in cazul unui impact lateral se realizeaza doua teste. Primul consta in simularea unui impact cu un alt vehicul in miscare. Acest test se desfasoara la 50 de km/h. Cel de-al doilea test simuleaza lovirea, la 29 de km/h, a unui stilp. In final, mai exista un test, care masoara ranile pe care le poate suferi un pieton in cazul in care este lovit de partea frontala a unei masini. Rezultatul tuturor testelor se masoara in puncte, numarul acestor puncte determinind cite stele primeste fiecare masina. Pentru siguranta pasagerilor, o masina poate lua maximum cinci stele. Trebuie spus ca exista un capitol separat de testare, si anume siguranta copiilor. In acest caz, o masina poate lua tot maximum cinci stele. Insa, pentru siguranta pietonilor, maximumul este de patru stele. Pentru protejarea ocupantilor in cazul unui impact, firmele constructoare de autovehicule mizeaza pe: deformarea programata a habitaclului si retinerea pasagerilor in scaune. Caroserie « inteligent » pliabila, habitaclu rigid, sisteme centura/airbag-uri cat mai performante: aceste elemente

soferul va suferi numai o cincime din forta de impact. Protejarea ocupantilor in habitaclu Al doilea aspect privind siguranta. Ceea ce se vede este spectaculos. Desi poate parea curios. In 1993. cunoscut sub numele de SRP (Sistem Renault de Protectie). care blocheaza centura de siguranta in cazul unei franari bruste. Motivul : aceasta trebuie sa absoarba violenta socului si nu ocupantii vehiculului. avad spatele si capota « armonica ».pretensionatorul. care este conectat la centura de siguranta.Deformare programata: Oricine a vazut o masina desfigurata in urma unui accident. In cazul unei masini cu « arhitectura absorbanta ». capabila de o deformare de pana la 80 de cm. Pentru a rezuma: un vehicul sigur trebuie sa se plieze in partea din fata si cea din spate dar sa pastreze rigid habitaclul. acest dispozitiv de retinere a devenit in 1997 un sistem unic format din trei elemente. o masina sigura trebuie sa se deformeze in urma unui soc. in cazul unei ciocniri de un perete.consituie siguranta pasiva. Scopul este retinerea pasagerilor pe scaune. Un habitaclu cu dubla protectie: . in continua perfectionare la Renault: este dispozitivul de protectie al habitaclului in cazul unei coliziuni. limiteaza avansarea corpului prin fixarea centurii peste piept . Dupa numeroase optimizari. nu va supravietui. Riscul de deces este de sase ori mai mare pentru pasagerii ejectati fata de cei raman in scaune. Renault a fost unul dintre primii constructori care a introdus pretensionarea. produsa la o viteza de 50km/h. minimizand astfel efectele impactului. . Habitaclul. o « masina tanc » se va deforma cu numai 10 cm. iar soferul (suferind un impact echivalent cu 100 de ori propria sa greutate). care are rolul unei celule de supravietuire. . De exemplu. nu trebuie sa se deformeze. dar nu neaparat mortal. Renault lucreza de mult timp la deformarea programata a caroseriei spate/fata.

umflarea se face la capacitatea maxima. Există airbag-uri frontale pentru şofer şi pasagerul din faţă . Declanşarea se face cu viteze de cca.airbag-ul. absoarbe impactul . astfel că efectul este echivalent cu al unei lovituri brutale de pumn în plină figură. acesta este un echipament de siguranţă pasivă. Se estimează că numai în SUA airbag-urile au redus gravitatea leziunilor în sute de mii de cazuri şi au salvat vieţile a peste 3600 de persoane până în anul 2000. 300 km/h. . Şansele de supravieţuire ca urmare a unei coliziuni frontale cresc dacă acţiunea airbag-urilor este dublată de cea a centurilor de siguranţă.limitatorul de effort reduce presiunea pe care centura o exercita asupra pieptului fiindca aceasta poate cauza accidentari grave in eventualitatea unui impact violent . prin declanşarea accidentală. Dacă e vorba de o coliziune violentă. în special dacă pe scaunul pasagerului din faţa a fost un copil cu vârsta sub 12 ani. există şi o latură negativă: pernele gonflabile au cauzat şi accidente.. chiar fatale. Pe de altă parte. situat in volan pentru sofer si in bord pentru pasager. atunci sacii sunt umflaţi parţial.airbag-uri laterale pentru protecţia toracelui şi airbag-uri cortină pentru protecţia capului pasagerilor de pe locurile laterale. Recent au apărut primele modele de airbag-uri pentru genunchii persoanelor care călătoresc în faţă. şi se studiază posibilitatea introducerii de airbag-uri pentru protecţia la coliziuni din spate precum şi de airbag-uri frontale pentru pasagerii de pe banchetă. . În caz de coliziune. Numit şi sistem de reţinere suplimentară [SRS].cele mai utilizate . Cea mai recentă generaţie de airbag-uri se activează în funcţie de gravitatea coliziunii. Dacă deceleraţia detectată este sub un anumit prag. fiind activat de senzori de coliziune şi umflat de un generator de azot. airbag-ul se declanşează în interval de milisecunde.

dar abia dupa 80 de ani centurile de siguranta au . Atunci când sistemul detectează o mişcare deviată a maşinii cauzată de remorcă. folosind senzori speciali ataşaţi la fiecare roată. -Sistemul de monitorizare a presiunii în pneuri Acest sistem poate detecta şi localiza direct scăderea presiunii din pneuri. -Sistemul de faruri adaptive AFL Controlat de mişcarea volanului şi de viteza maşinii. -Programul de stabilitate al remorcii Unele vehiculule sunt perfecte pentru remorcare. Din acest motiv. -Centuri de siguranţă pretensionate Centurile pirotehnice cu pretensionare reduc deplasarea excesivă în faţă. petrecandu-se in 60% din accidente. Funcţia de iluminare pe autostradă măreşte raza de acţiune a farurilor pentru a vă asigura o călătorie relaxantă. patentat de Opel. se lansează o avertizare sonoră . -Avertizorul pentru centura de siguranţă necuplată Sistemul ingenios verifică dacă şoferul şi pasagerul din dreapta poartă centurile de siguranţă.-Sistem de detaşare a pedalei Sistemul de detaşare a pedalei. sistemul patentat de Opel activează mişcarea tetierelor în faţă şi în sus pentru a reduce leziunile la gât şi coloana cervicală. iar centurile de siguranţă cu limitator de efort reduc riscul accidentării la piept în cazul unui impact frontal. până în momenul când se restabileşte echilibrul. detaşează pedala pentru a reduce riscul accidentării picioarelor şoferului.Impactul frontal: impactul frontal este cel mai frecvent.15°. în câteva secunde se încetineşte maşina şi remorca. -Tetiere active În eventualitatea unei coliziuni în partea din spate. Gustave Désiré Lebeau a inventat "centurile protectoare" in 1903. Dacă nu. Un display vă ţine la curent cu nivelul presiunii din fiecare pneu şi vă avertizează în cazul în care acesta scade sub nivelul optim. prin închiderea supapei de admisie şi activarea frânelor. este dotat cu un nou sistem de siguranţă: sistemul de stabilizare al remorcii TSP (Trailer Stability Program). sistemul de faruri adaptive AFL se roteşte în curbe cu +/.

Impactul spate: acesta este cel mai putin periculos dar poate cauza rani ale coloanei vertebrale. care este fixat de scaun si care acopera corpul de la cap pana la abdomen. Renault are un nivel inalt de experienta in acest domeniu si sistemele performante de protectie ce au permis ca Laguna II (2001). . ele salveaza vieti si reduc considerabil riscul ranirii.devenit obligatorii! Asociate cu airbag-urile in sisteme de fixare din ce in ce mai sofisticate. In 1997 Renault a introdus tetiere care sa amortizeze acest impact si sa completeze sistemul SRP. Renault utilizeaza un sistem combinat de airbag-uri in 2 volume. Gratie formei curbate si pernelor pliabile. . ele pot fi adaptate pentru pasagerii de toate marimile. In acest caz este afectat capul si toracele ocupantilor. O protectie importanta este asigurata de barele de protectie care amplifica rezistenta portierelor. Vel Satis si Megane II (2002) sa fie recunoscute ca cele mai sigure in categoria lor. . reducand astfel numarul de accidente minore cu 35%.Impactul lateral: impactul lateral (30 % din accidente) este cauza a 26% din accidentele mortale si 17 % din accidentele grave.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful