SEKOLAH KEBANGSAAN ST JOSEPH, JOHOR BAHRU PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN (1 JAM) PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN 5 2012

NAMA :_________________________________________

KELAS :______________

Arahan: Kertas soalan ini mengandungi dua bahagian, iaitu Bahagian A dan Bahagian B. Jawab semua soalan dan tulis dalam ruangan yang disediakan. Bahagian A 1. Kepentingan mengamalkan sikap berdisplin ialah A. B. C. D. mudah diterima dalam sesuatu kelompok. menghilangkan perasaan rendah diri. membentuk sahsiah diri yang baik. membentuk keyakinan diri.

2. Satu cara untuk mendisiplinkan diri di perpustakaan ialah A. B. C. D. Bercakap sesuka hati. Mengoyak gambar yang disukai yang terdapat dalam buku cerita. Senyap dan meletakkan buku di tempat asal. Membawa keluar bahan bacaan secara senyap tanpa pengetahuan guru.

3. Individu yang suka melanggar peraturan yang ditetapkan menunjukkan dia bersikap A. B. C. D. mengelakkan pembaziran. mempunyai masa rehat yang mengcukupi. melakukan aktiviti yang disukai. menilai kesilapan yang pernah dilakukan.

4. Alya telah dinobatkan sebagai murid contoh di sekolahnya. Pada pendapat kamu, mengapakah dia dipilih ? A. B. C. D. Dia menjadi murid kesayangan guru dan kawan-kawannya. Dia rajin membuat kerja rumah. Penghargaan kerana dia seorang murid yang berdisiplin dan mengamalkan sikap terpuji. Dia suka mengampu guru besar.

membiarkan 8. Tidak bercakap-cakap semasa mengunyah makanan. A. D. C. 11. I sahaja. Bagaimanakah kita dapat menguruskan masa dengan baik semasa berada di rumah ? A. tidak bertimbang rasa. D.5. Meminta ibu mengingatkan kita tentang perkara yang perlu dilakukan. Individu yang suka melanggar peraturan yang ditetapkan menunjukkan dia bersikap A. tidak berdisiplin. I dan II. C. melepaskan D. Pilih pernyataan yang benar tentang masa. B. C. Kita patut _______ masa yang ada kerana masa yang berlalu tidak akan kembali. Bergurau senda semasa makan. teguran C. Tempat beribadat ialah tempat untuk A. C. Menyediakan jadual aktiviti harian dan menampalkannya di dinding bilik. D. I Masa ibarat besi keras. Bersembahyang dan berdoa kepada Tuhan. 10. II dan III. tidak perihatin. Sebelum melakukan sebarang aktiviti dalam bilik darjah ketika waktu senggang kita patut meminta_________guru terlebih dahulu. B. II Masa tidak boleh dijual beli. C. Mengulangkaji pelajaran. III sahaja. tidak bertanggungjawab. kecuali A. Adab ketika makan adalah seperti yang berikut. Berbual-bual. menghargai B. Mengunyah makanan dengan perlahan tanpa mengeluarkan bunyi yang kuat. Sentiasa mengunci jam loceng untuk mengingatkan diri perkara yang perlu dilakukan. Membaca doa sebelum makan. B. III Masa lapang boleh digunakan dalam pelbagai cara. D. Menampalkan nota penting di dinding bilik. melupakan C. 9. 7. pesanan B. B. 6. Beriadah. amaran D. kebenaran . A. A. D. B.

B. II. III. Apakah kesan yang akan terjadi sekiranya ahli keluarga tidak memainkan peranan masing-masing ? A. IV. C. Berikut ialah peraturan-peraturan yang biasa kita patuhi kecuali A. D. D. Tidak membuat bising di perpustakaan Tidak membuang sampah sampah di merata-rata tempat Makan dan minum sewaktu guru sedang mengajar Berjimat cermat dalam penggunaan air di tandas awam . Masa itu permata. Kata-kata hikmat manakah yang betul ? A. D. Agar kita mudah didampingi. Susun situasi di bawah mengikut kepentingan masa. dan IV 13. III.12. Masa itu waktu. C. IV. I. IV. B. III. Waktu pagi. Hidup dalam keadaan kesederhanan. 17. D. Menunjukkan bahawa kita mempunyai banyak pakaian. Waktu senja D. Mengulang kaji pelajaran. Waktu tuan rumah sedang makan 16. Mengapakah kita harus mengamalkan adab-adab berpakaian dalam kehidupan seharian ? A. B. B. I. Masa itu emas. Waktu tengah malam C. Menolong ibu. A. Hidup dalam keadaan bahagia. dan I D. C. I. II. II. III. dan II 15. Waktu yang sesuai untuk pergi menziarah ialah A. Rumah tangga menjadi porak peranda. Menonton televisyen. C. B. 14. Menunjukkan keperibadian dan sahsiah yang baik. II dan I B. Bermain dengan kawan. Masa itu buku. III. Hidup dalam keadaan berduka. IV. Supaya kita dihargai dan dipuji. C.

B. II. Dapat mengeratkan hubungan antara anggota IV. Menimbulkan perbalahan II. Dapat menyihatkan badan A. I dan IV 19. kecuali A. Mencetuskan perasaan iri hati III. II dan III B. Apakah bantuan-bantuan yang boleh diberikan semasa menjayakan acara sukaneka? I. III dan IV D. Apakah kebaikan menyertai aktiviti riadah yang diadakan oleh masyarakat setempat? I. Menyusun kerusi-kerusi dan meja-meja A. III dan IV 22. D. D. I. Berikut merupakan adap semasa bertutur dengan seseorang. I. Memasang payung besar II. III dan IV D. B. Apakah agama yang dianuti oleh jiran anda? A. B. Jiran anda berbangsa India. Wan atau opah ialah panggilan hormat untuk A. Nenek Datuk Ibu saudara yang sulung Bapa saudara yang tengah C. Mengutip sampah di padang selepas acara diadakan III. I dan II B.18. C. II dan III C. C. C. Gunakan bahasa yang baik dan sopan semasa bercakap Gunakan nada suara yang rendah Sentiasa menunjukkan minat tentang apa yang dibualkan Gunakan panggilan yang kasar dan kesat 21. Semua di atas . Buddha Hindu Kristian Islam 20. Membuat garisan di atas padang IV. D.

Ibu saudara. Yusniza Siti Badrul Hidayat Danial Kamal Azizi Rina 23. En. Jiran ialah yang rapat dengan kita. memudahkan kita meminta bantuan daripada jiran-jiran. Rahim + Pn Hasnah En. En. En. Yusniza. C. Jiran terdiri daripada pelbagai bangsa dan kaum. Hidayat. C. Antara yang berikut. Kakak ipar C. Apakah hubungan antara Siti dan Danial ? A. Yusniza. Jiran merupakan ahli keluarga kita. C. B. Hasnah. Azizi. Mewujudkan suasana hidup yang harmoni. 25. Sepupu. Kepentingan mengamalkan semangat kejiranan ialah A. Pn. Kamal. B. Ramli dan Pn. D. Jiran ialah orang yang tinggal berhampiran dengan tempat tinggal kita dan saling membantu antara satu sama lain. menarik kedatangan pelancong asing ke negara kita. B. . C. 24. D. A. 27. D. Rahim dan Pn. D. Halimah ? A. Hasnah dan Pn. Jamal dan Pn. Siapakan nama menantu En. B. Hamidah ? A. D. 26. B. Siti. siapakah bukan cucu En. Berikan maksud jiran dengan tepat. Ramli + Pn. Halimah En. Ibu. Ramli dengan Pn.Soalan 23 hingga 25 berdasarkan rajah di bawah. Jamal + Pn. Badrul dan Hidayah. mengisi masa lapang dengan menziarahi jiran.

memarahinya C. 2. Ibu bapa zaman sekarang tidak perlu mengambil tahu akan perlakuan anak-anak Mereka. Supaya mudah kita mengintip pergerakan jiran. 5.28. Supaya senang meminta bantuan. 1. 30. Sikap buruk seseorang akan menjatuhkan maruah keluarga. A. ( 30 markah) Bahagian B Tulis BENAR pada pernyataan yang benar dan SALAH pada pernyataan yang tidak benar. 3. B. Seorang bapa membuat kerja-kerja rumah. D. D. Seorang ibu perlu menyediakan makanan yang berzat untuk anggota keluarga. Kita patut ________ anak jiran yang terjatuh di taman permainan dan memberitahu ibu bapanya. memuji D. cemburu dan dengki. Kerana guru memberi tugasan yang memerlukan kita menyerah jiran. manakala tugas mencari nafkah diserahkan kepada seorang ibu. saling membantu. Mendidik anak merupakan tugas ibu sahaja. Mengapakah kita harus mengenali jiran kita ? A. C. bertanggungjawab. 4. 6. membantu 29. tolenrasi. membiarkan B. Semua keputusan dalam sesebuah keluarga dibuat oleh ibu kerana ibu menghabiskan banyak masa di rumah. Mewujudkan suasana harmoni dan kesepakatan. Sikap yang tidak patut ada bagi mewujudkan keharmonian bersama jiran ialah A. B. . C.

( 10 markah ) KERTAS SOALAN TAMAT Disediakan oleh.7. 9. ______________________________ (NOR SAHIDAH MOHAMAD ALI) ____________________________ (MOHD HANIF BIN MOHD ZIN) KP. Seorang bapa perlu keluar bekerja dari pagi hingga larut malam untuk menyara keluarga. Seorang bapa perlu memastikan anggota keluarganya sentiasa berada dalam keadaan sihat dan selamat. 8. 10. SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN SK ST JOSEPH . PEND. Ibu bapa tidak boleh menegur anak mereka yang membuat kesalahan kerana anak mereka mungkin akan lari rumah. Seorang anak yang akan menghadapi peperiksaan tidak perlu membuat apa-apa kerja di rumah. Disemak oleh.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful