Dapatan Kajian 8.1 : Konsep dan Jenis Perniagaan Runcit Pasar Malam Taman Sri Rampai, Wangsa Maju.

Perniagaan runcti merupakan kegiatan jual beli dalam kuantiti kecil-kecilan di mana peniaga akan mendapat bekalan daripada pembekal dan menjual semula mengikut keperluan pengguna. Konsep ini telah digunakan dalam kegiatan pasar malam ini. Mereka berniaga di sesuatu tempat pada tarikh tertentu sahaja secara berkumpulan. Pelbagai jenis barangan seperti makanan, pakaian, dan keperluan seharian bagi di pasar malam memuaskan keperluan dan kehendak penduduk setempat. Pasar malam ini berniaga pada pukul 5 petang hingga pukul 11 malam. Jenis Barangan yang dijual di Pasar Malam Taman Sri Rampai, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Jenis Barangan Ikan dan Daging Sayur dan Buah-buahan Minuman Makanan Pakaian Lain-lain Jumlah Bilangan Gerai 4 14 22 82 21 65 208

2: Kepentingan Runcit Di Pasar Malam Taman Sri Rampai. .8. Pasar malam ini telah memberikan peluang serta tempat berniaga bagi mana-mana pengusaha yang ingin berniaga. bersyukur dengan adanya Pasar Malam ini yang memudahkan penduduk setempat membeli barang bermutu dan harga berpatutan. Wujudnya Pasar Malam Taman Sri Rampai telah memberikan beberapa kepentingan kepada penduduk setempat. Kedudukan pasar malam yang berdekatan dengan tempat tinggal pelanggan memeudahkan penduduk mendapat barangan harian tanpa pergi ke tempat lain yang jauh untuk dapatkan barangan. Selain itu. Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Antaranya kepentingan ialah menyediakan peluang perkerjaan. Di Samping itu. Peniaga di Pasar Malam Taman Sri Rampai menyediakan barangan yang sangat segar kepada pengguna kerana mereka tidak menyimpan stok yang banyak.

Kepentingan seterusnya ialah pasaran tempatan yang luas untuk memasarkan kepada penduduk setempat. Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. pertambahan penduduk menyebabkan permintaan barangan harian meningkat.3 : Faktor yang Mempengaruhi Perniaggan Runcit di Pasar Malam Taman Sri Rampai. Wilayah Persektutan Kuala Lumpur. Pertambahan Penduduk Kesesuaian Waktu berniaga 8. Buruh boleh didapatkan daripada sekitar kawasan iaitu pekerja-pekerja yang ingin mencari kerja sambilan. saya mendapati bahawa faktor yang mempengaruhi perniagaan runcit Pasar Malam di Taman Sri Rampai adalah seperti berikut. Buruh merupakan unsur penting dalam perniagaan runcit.Faktor yang Mempengaruhi Perniaggan Runcit di Pasar Malam Taman Sri Rampai. Di samping itu. Selain itu. waktu perniagaannya amat sesuai iaitu . Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur Berdasarkan peta minda di atas. Buruh Pasaran Tempatan Faktor yang mempengaruhi perniagaan runcit di Pasar Malam Taman Sri Rampai.

Pihak berkuasa haruslah memlaksanakan denda kepada sesiapa peniaga yang mencemarkan kawasan tersebut. mereka akan meninggal sampah sarap yang mengotorkan tempat tersebut. peniaga sanggup menjual barangan yang tidak berkualiti iaitu menjual ikan yang busuk kepada pelanggan.5 : Cadangan Untuk Mengurangkan Kesan Negatif Perniagaan Runcit Di Pasar Malam Taman Sri Rampai. Antaranya cadangan untuk mengurangkan kesan negatif di kawasan pasar malam berikut ialah kuatkuasa undang-undang.pada waktu lepas kerja yang kebanyakan orang mencari makanan. Pengawalan dan pengeluaran lesen juga haruslah . Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Di samping itu.4 : Kesan Negatif Perniagaan Runcit di Pasar Malam Taman Sri Rampai. Antaranya ialah persiangan dengan kedai runcit temaptan. Saya amat bersyukur kerana Kesesuaian waktu perniagaan telah mempengaruhi pasar malam ni bergiat dengan lancar. Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Pencemaran berlaku apabila peniaga setelah habis menggunakan tapak perniagaan . kewujudan pasar malam ini telah mengakibatkan beberapa kesan negatif. Secara umumnya. pasar malam yang berada di tengah jalan juga akan menyebabkan kesesakan lalu lintas kerana pasar malam tersebut telah megunakan jalan raya sebagai tapak perniagaan. 8. Saya berasa gembira jika kesan berikut dapat dikurangkan dengan segera. Seterusnya. 8. untuk mengejarkan keuntungan. Kedai runcit tempatan akan mengalami persaingan untuk mendapat pelanggan dengan pasar malam kerana harga di pasar malam lebih murah.

pemeriksaan terhadap peniaga supaya barangan yang peniaga disediakan mestilah bersih dan selamat. Saya berharap agar Dewan Bandaraya Kuala Lumpur akan melaksanakan semua cadangan yang disenaraikan berikut. Selanjutnya. .diutamakan oleh pihak berkuasa supaya tidak mewujudkan penjaja yang haram berniaga di pasar malam tersebut untuk mengelakkan persaingan dengan kedai runcit. saya bersyukur kerana Dewan Bandaraya Kuala Lumpur ada menyediakan kemudahan asas yang lengkap seperti gerai tetap untuk peniaga-peniaga supaya menjalankan perniagaannya dengan lancar. Akhir sekali.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful