You are on page 1of 7

UNIVERSITATEA FINANCIAR BANCAR

- Management Financiar i Asigurri-

Riscuri n economia mediului


mbtrnirea for ei de munc

Hum Eliza An II, Grupa I

Bucureti 2012

mbtrnirea forei de munc reprezint o problem cu care societatea secolului XXI se confrunt. Lucrarea de fa prezint n mod succint principalele cauze ale acestui fenomen, impactul pe care acesta l are la nivel social, economic i demografic precum i cteva msuri pe care societatea ar trebui s le aib n vedere pentru a diminua saltul pe care l-a cunoscut n ultima perioad acest proces. Unele dintre aceste msuri sunt deja aplicate ns doar timpul ne poate spune dac se va ajunge la un rezultat dezirabil.

Cuvinte cheie: Emigrare Fertilitate omaj Criza economic Formare profesional Reform

mbtrnirea for ei de munc


mbtrnirea demografic este o problem multidimensional: demografic, economic, social, politic i juridic (privind libera circulaie a persoanelor i a forei de munc

emigranii, dreptul la munc). Ca atare, acest proces intr n sfera de cercetare a mai multor tiine interdependente. Este o problem inter i multidisciplinar, o problem actual sub aspect demografic, economic, social, politic i strategic. Criza economic mondial ca i unele politici demografice introduc elemente noi, unele din ele contradictorii, n tratarea i analizarea acestei problematici complexe i complicate. Fora de munc, reprezentat prin populaia activ constituie una din resursele principale ale creterii i dezvoltrii durabile. Dimensiunea i dinamica sa sunt afectate ntr-o mare msur de influena corelat a factorilor demografici, economici i sociali. 1. Cauze n Romnia, spre deosebire de rile vest-europene, mbtrnirea populaiei a aprut mult mai trziu. Fenomenul de mbtrnire demografic a populaiei este rezultatul scderii fertilitii i a creterii speranei de via. Prin efectul combinat al acestor dou procese s-a redus proporia populaiei tinere i a crescut ponderea populaiei vrstnice. Continuarea n perpectiva apropiat a fenomenului de scdere a fertilitii (respectiv a proporiei populaiei tinere n cadrul populaiei totale) i de cretere a numrului i proporiei populaiei vrstnice (datorit unei probabiliti de supravieuire mai ridicat dect n prezent), va conduce la depirea numrului tinerilor de ctre cel al vrstnicilor, situaie care poate fi caracterizat drept un grav dezechilibru demografic. Reorganizarea timpului liber al femeilor, pe de o parte, mbuntirea aptitudinilor i cunotinelor prin participarea cu ponderi ridicate la educaie, pentru atingerea unor niveluri de competen ct mai ridicate a determinat creterea rolului acestora n viaa social economic n detrimentul rolului de mam. Pe de alt parte, sporirea nivelului de educaie, competen i profesionalism al femeilor asociat cu dorina acumulrii de venituri ct mai mari implic participarea crescnd a femeilor la activitatea economic pentru asigurarea unui nivel de trai corespunztor societii moderne, pentru realizarea lor n carier, ca membrii activi ai unei societi. Creterea numrului nscuilor vii este factorul primordial/generator, de natur s frneze i/sau atenueze procesul de mbtrnire a populaiei. Ca atare, pilonul creterii numrului nscuilor vii, iar dup trecerea anilor a persoanelor tinere - fundamentul formrii volumului resurselor de munc - l constituie familia. Aceasta are un rol esenial i funcii multiple n susinerea solidaritii ntre generaii.

n perioada 1992-2002 impactul tranziiei, declinul economiei au generat comprimarea sever a ratei de activitate i de ocupare, securitatea locului de munc devenind fragil iar omajul s-a cronicizat. n aceast perioad ca o ,,soluie a luptei mpotriva omajului a crescut numrul persoanelor care s-au pensionat anticipat, ca urmare a unei legislaii permissive, aceasta fiind cauza primordial a creterii ponderii pensionarilor n populaia inactiv. Numrul persoanelor de 15-64 ani inactivi i omeri a atins nivelul maxim fa de numrul persoanelor ocupate, demonstrnd o anume comprimare a ofertei forei de munc i respectiv a populaiei ocupate, ceea ce a condus, totodat, la costuri mari pentru cei ce lucreaz n vederea susinerii celorlali (angajator i angajai i, n acelai timp a fondului de pensii cu implicaii dramatice n continuare). 2. Impact Procesul de mbtrnire a populaiei active are un puternic i durabil impact asupra domeniului social, sntate, educaie, comportament familial, sisteme de pensii i securitate social etc. Preocuprile cu privire la provocrile reprezentate de mbtrnirea populaiei active s-au mutat n prim planul dezbaterii politicii publice n multe ri, acestea vizeaz n special viabilitatea fiscal a sistemelor de pensii publice n rile dezvoltate (rile industriale) i nu numai, crearea de locuri de munc, prelungirea vrstei de pensionare, condiii de participare la viaa economic, social i civic a persoanelor vrstnice. n majoritatea statelor-membre ale UE, populaia n vrst de munc va nceta s mai creasc nainte de 2013. Unele au atins acest stadiu, nc din 2000 (Italia, Germania). Numrul i procentul persoanelor vrstnice se vor mri n continuare, n timp ce participarea la viaa activ se va diminua. Vor trebui luate decizii politice privind oportunitatea rmnerii n munc a adulilor de o anumit vrst i a tinerilor seniori, pentru a reduce raportul de dependen. Partea mai n vrst a populaiei active va crete sensibil, pe de o parte, din raiuni privind tendinele demografice, iar pe de alt parte, pentru c este puin probabil s poat continua, pe termen lung, recurgerea la pensionarea anticipat. Necesitatea de a menine n activitate un numr crescut de lucrtori mai n vrst va reclama o nou abordare a tuturor problemelor legate de raportul ntre vrst i piaa muncii. Prelungirea vieii active devine o sfidare politic major. Dezbaterea privind prelungirea vieii active este accentuat de provocarea reformei sistemului de protecie social i a sistemului

fiscal, considerate o parte integrant a unei strategii n favoarea creterii ocuprii forei de munc. Tendinele demografice i cele de pe piaa muncii vor reclama o politic de ncurajare a celor mai n vrst s rmn n activitate, dar aceasta nu va da rezultate, dac lucrtorii nu au calificrile corespunztoare exigenelor ntreprinztorilor. O importan deosebit va trebui acordat politicii de educaie, de dezvoltare a resurselor umane i a pieei de munc pentru tineri, promovarea mobilitii geografice i flexibilitatea competenelor. Fenomenul de dezntinerire a populaiei este dat de o fertilitate inferioar simplei nlocuiri. Alegerile politice vor trebui s decid dac s se atace sau nu acest fenomen Privit la nivel macroeconomic, educaia i formarea profesional a capitalului uman influeneaz progresul tehnologic. Astfel, acestea se impun la nivel microeconomic (nivelul unitii), pentru a spori eficiena dintre munc i capital ceea ce conduce la creterea productivitii, transformri organizaionale care s permit schimburi mai bune ntre generaii i anume, de experien din partea persoanelor vrstnice i de noi cunotine tehnologice sau din alte domenii din partea tinerilor pentru obinerea unei fore de munc de calitate. n contextul mbtrnirii forei de munc, asigurarea unor mai bune condiii de sntate i siguran este esenial pentru atragerea i rmnerea pe piaa forei de munc a populaiei vulnerabile. mbolnvirile profesionale sunt principalele consecine ale unor condiii deficitare privind asigurarea sntii i securitii la locul de munc. mbuntirea nivelului sntii a persoanelor care particip la activitate poate influena prelungirea vieii active i creterea productivitii acestora pe piaa forei de munc. Un pilon important al dezvoltrii umane l reprezint liberul acces al fiecrei persoane la resursele necesare pentru a se bucura de un nivel de via decent i de libertatea de opiune pe piaa muncii. Pentru a fi ndeplinit acest deziderat, piaa forei de munc trebuie s funcioneze nengrdit, s devin mai flexibil, avnd la baz mobilizarea i utilizarea ct mai eficient a ofertei celui mai important factor de producie munca. 3. Msuri necesare pentru pia a muncii mbtrnirea populaiei influeneaz puternic oferta de for de munc. O serie de msuri devin necesare acum i n perioada imediat urmtoare, pentru piaa muncii. Ele privesc mai multe aspecte:
-

Reformele care genereaz rate de ocupare i de cretere vor permite o mai bun rezisten

la presiunea mbtrnirii populaiei i la meninerea nivelului prestaiilor sociale n Europa. Prelungirea vieii active este un rspuns la o sfidare politic major. Promovarea unei btrnei active a populaiei, amnarea pensionrii, reclam schimbri de atitudine din partea lucrtorilor vrstnici, dar i din partea ntreprinztorilor (privind, de exemplu, reconversia forei de munc vrstnice).
-

Favorizarea unei tranziii ntre munc i pensionare, n favoarea unei retrageri progresive. Femeile sunt, pe viitor, principala surs de cretere a populaiei active. mbtrnirea

populaiei active pune probleme legate de egalitatea de anse ntre brbai i femei, progresele n mprirea rolurilor i responsabilitilor n familie.
-

Integrarea n activitate a inactivilor (femei, omeri) i reducerea pensionrilor pot atenua

temporar, diminuarea forei de munc. Concentrarea omerilor printre persoanele mai puin calificate i mai puin competente indic faptul c, ntr-o cultur a progresului tehnologic, o penurie de for de munc poate coexista cu un numr important de omeri. - Sistemul de pensionare anticipat s-a dovedit ineficace i foarte costisitor pentru societate. De politicile de pensionare anticipat a profitat sectorul privat, care a restructurat i a redus fora de munc fr s nlocuiasc lucrtorii vrstnici cu cei tineri. - O mrire a vrstei de pensionare are un efect pozitiv asupra cheltuielilor publice i permite meninerea ofertei de lucru, n deceniile urmtoare. Concluzia principal privind repercursiunile mbtrnirii populaiei asupra ocuprii este c Europa intr ntr-o faz de mbtrnire demografic rapid, care afecteaz condiiile de baz pentru funcionarea pieei de munc. Este vorba de o provocare de natur structural, pe care decidenii politici vor trebui s-o ia n seam n deceniile urmtoare.

Bibliografie
1. Brown, L, Starea lumii, Bucuresti, Editura Tehnica, 2002. 2. Dumitrescu, S, Bal, A., Economie mondiala, Bucuresti, Editura Economica, 2002 3. Dumitriu, D, Forta de munca in lume, Bucuresti, Editura Conphys, 1998.

4. Dobrota, N. (coord.) Economie politica, Bucuresti, Editura ASE, Bucuresti, 1992. 5. Held, D., MCGREW, A., Transformari globale. Politica, economi e si cultura, Bucuresti, Editura Polirom, 2004.