ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE COMERŢ

PROIECT MARKETING Plan de muncă creativă

Master business Grupa 377

NICOLCIOIU ANGELA TATU ANA MARIA VOICU OANA CRISTINA

..…......3 Problema de rezolvat……………………………………....8 Strategia media……………………………………………..7 Beneficiul consumatorlui………………………………. Metoda de marketing aleasă de Anidor este anuntul publicitar.....…….................7 “Tonalitatea vocii”……………………………………………..........3 Obiectul publicităţii…………………………………….....……... 4..BUCUREŞTI 2011 CUPRINS: I..... Plan de muncă creativă……...........…...….. 10.................... 9... II.......8 1.....10 Bibliografie. 7..…... 2..11 2 ... 3..5 Ţintele destinatare………………………...…………….…. 5........3 Faptul principal……………………………………...………...…....……..3 Poziţionarea concurenţilor…………………………………..........………..... 8...... 6...…...…………………………...8 Restricţii……………………………………………………..............7 Justificarea promisiunii………………………………….....

3 . Obiectul publicităţii Se va introduce pe piaţa ciocolatei un nou produs. Plan de munca creativă 1. În vreme ce Novatini şi Primola au identităţi tipice pentru segmentele lor. Heidi şi Anidor (Supreme).I. Poiana Senzaţii (Kraft). Problema de rezolvat Problema cu care se confruntă brandul Anidor este cota de piaţă relativ mica faţă de concurenţii direcţi. Acest fapt se poate datora unei promovări nepotrivite a produselor nou aparute pe piaţa ciocolatei. 3. Noua ciocolată se va numi Anidor Black&Gold şi va îmbina gustul fin de ciocolată cu savoarea cremei de whiskey. cât şi în afara graniţelor. Faptul principal Supreme Chocolats este unul din cei cinci mari producători de ciocolată din România.Cadbury. Segmentul premium este împărţit de Milka. aparţinând grupului Supreme Chocolats. Brandul Anidor este reprezentat pe piaţa ciocolatei din Romania în 6 sortimente:  Euphorie à la Menthe  Exotisme d’Oranges  Charme noir & Intense noire  Ciocolată cu lapte şi alune întregi  Ciocolată amaruie şi alune întregi  Ciocolată cu lapte şi mousse de alune 2. Anidor e un brand a cărui identitate verbală face eorturi intense de diferenţiere. alaturi de Kraft Jacobs Foods. Ferrero şi Heidi Compania doreşte să îşi impună câte un brand în toate cele trei segmente. atât în România.

Această ciocolată este deosebită nu numai prin faptul că îmbină ciocolata pură cu cremă de whiskey. dreptunghiulare aurie. locaţii ce se adresează persoanelor cu venituri medii şi superioare ( mall . Astfel.uri). producătorii s-au gândit să combine ciocolata neagră cu tăria cremei de whiskey. putem spune că B&G va putea fi cumparată din magazinele de specialitate. pentru un plus de relaxare şi bună dispoziţie. însă gustul este unic datorită combinării cu crema de whiskey ce îi conferă o savoare inconfundabilă. am hotărât ca modalitatea de prezentare a acesteia să fie sub forma unei cutii cartonate. fapt pentru care va fi comercializată şi în cafenelele de lux. aromă de cremă de whiskey şi alte ingrediente care ajută la obţinerea acestei ciocolăţi deosebite. Acest mix are în compoziţie unt de cacao. de o dimensine mai mare decat cele ale unei 4 . precum umiditatea sau deteriorarea aromei. Ciocolata B&G aparţine segmentului premium din categoria ciocolăţii cu umplutură la fel ca şi Chateau Blanc sau Godiva. Black&Gold păstrează aroma şi caracteristicile unei ciocolăţi tradiţionale. De aceea. ciocolata va fi împărţită în 10 tablete. având posibilitatea reînchiderii pentru a proteja mai bine ciocolata de factorii externi. În interiorul său se regăsesc alte două inovaţii. Pentru o ciocolată deosebită precum Black&Gold este nevoie de un ambalaj cu totul innovator. ci şi prin celelalte ingrediente de calitate superioară. Din acest punct de vedere. fiind un delicious desert ar putea fi consumată şi după masă. ambalate individual într-un staniol auriu. Ambalajul este unul ecologic şi uşor de utilizat. a ambalajului atrăgător şi a punctelor de vânzare. regina ciocolăţii belgiene. Acesta se va deschide de jos în sus. B&G este net superioară prin prisma calităţii. Deşi pe acelaşi segment de piaţă ar putea concura cu produse ca Milka sau Heidi. capacul acesteia învelind cu totul cutia în sine.Din dorinţa de a aduce un produs sofisticat. De asemenea . care să se diferenţieze de cele existente printr-un gust deosebit. privind ambalajul intern şi a formei ciocolăţii.

“60% dintre români stiu că Milka se diferenţiază de celelalte mărci de ciocolată prin reţeta unică cu lapte din Alpi. În acelaşi timp Milka este percepută ca fiind cea mai inovativă marcă de ciocolată de pe piaţă. producătorul ciocolatelor Poiana şi Milka. respectiv boabele de cacao ca aliment şi delicatesă.ciocolăţi obişnuite.Este o ciocolată fina cu multe sortimente. succesul datorându-se calităţii acesteia şi reclamelor cu vacuţa Milka şi marmota care “învelea ciocolata în staniol”.Poziţionarea concurenţilor Milka Cu aproximativ 1400 de ani înainte de apariţia tabletei mov Milka. aşadar cu mult înainte ca Philippe Suchard să serbeze pe 17 noiembrie 1825 deschiderea propriei ciocolăterii. uşurând astfel consumul. care vor fi dispuse pe 5 rânduri. Acest lucru se întampla. “boabele dulci” au parcurs un drum lung. Dar pană acolo. cu prietenii sau colegii de serviciu în fiecare zi pentru o pauză de relaxare delicioasă. declară Peter Mueller. băştinaşii Americii de Sud descopereau arborele de cacao. În ultimii ani Milka a înregistrat vânzari mari de ciocolată. lansând astfel ciocolata de casă. Ciocolata Milka poate fi savurată în familie. Milka este o ciocolată cu o tradiţie îndelungată în Romania. ca urmare a investiţiilor în producţia de ciocolată şi în promovare. conform studiilor GFK”. au estimat o creştere de 30% a vânzărilor pentru brandul Milka pentru anul 2010 faţă de 2009. Vânzările record sunt dovada supremă a succesului mărcii Milka. 4. 5 . 2 câte 2. Compania Kraft Foods România. Director General Kraft Foods România.

Gustul noii ciocolate este diferit de celelalte tipuri de ciocolată Heidi. Ciocolata cu Caramel Senzaţii Poiana. Confiseur Laderach. fiind primul producător străin de ciocolată de pe piaţa autohtonă. Poiana este prima alegere a consumatorilor. piaţa românească a ciocolatei se ridică la 80-100 milioane dolari. inovatoare. prin faptul că de peste 10 ani le oferă produse şi ambalaje noi. românul consumând în medie 1. din care segmentul premium reprezintă 12%. Intense. familia Poiana cuprinde peste 25 de sortimente. Potrivit oficialilor Heidi. un produs super premium cu un gust mai intens şi un gramaj redus. Intense Hazelnuts (ciocolată plină de alune sfărâmate şi proaspete. Punctele forte ale celor două ciocolate sunt reclamele bine gândite.5 kg de ciocolată pe an. menţinându-şi poziţia în topul preferinţelor consumatorilor români. Ciocolata cu Menta Senzaţii Poiana. comparativ cu 10 kg/an în Elveţia. Istoria mărcii Poiana a început cu două sortimente de tablete de ciocolată de 100g (Poiana cu Lapte şi Poiana cu Alune). Heidi are o cotă de piaţă de 6. prăjite intens şi caramelizate) şi Intense Dark (ciocolată amăruie cu 70% cacao în compoziţie). Poiana este cea mai cunoscută marcă de ciocolată din România. noul produs fiind disponibil în trei variante: Intense Cappuccino (ciocolata albă cu o crema bogată în cafea naturală). Poiana Senzaţii Ciocolata Poiana a fost lansată în anul 1995 şi a devenit rapid lider de piaţă în segmentul de ciocolată. de o calitate ce vine în întâmpinarea necesităţilor şi aşteptărilor acestora.Heidi Heidi Chocolats Suisse a fost înfiinţată în România în anul 1994. Heidi a lansat pe piaţa românească o gamă specială de ciocolată. culorile folosite.5% şi este în prezent lider în segmentul premium. Sortimetele care fac parte din clasa premium sunt Ciocolata Alba Senzaţii Poiana. de 60 de grame. Ciocolata cu Portocale Senzaţii. 6 . ambalajul ciocolatei. este cel mai important producător elveţian de specialităţi proaspete din ciocolată. Compania mamă.

daruite de amestecul de ciocolata fina cu crema de wiskey si unt de cacao. Justificarea promisiunii Ciocolata B&G vorbeşte despre personalitatea consumatorului său. Acestea sunt calităţile pe care dorim să le asociem cu ciocolata noastră. 7. cu vârsta cuprinsă între 25-40 ani. 6. Acestea sunt femei puternice. aniversare. sofisticată. Să ai o personalitate puternică. preţul acestui produs va fi peste limita preţului pieţei. femei de afaceri. care aparţin unei clase superioare atât financiar cât şi moral. Noi considerăm că această ciocolată va fi consumată de către femeile cu un caracter puternic. delicios. să fii stăpână pe tine. prin sobrietatea stilului scoate în evidenţă intenţia producătorului de a oferi această nouă ciocolată unor persoane care preferă luxul. cu o stimă de sine ridicată pentru care relaxarea după o zi grea de muncă include şi consumul unei ciocolăţi superioare. parteneri de business. sau datorită calităţii sale superioare poate fi dăruită drept un cadou exclusiv. înalta calitate. Acesta este femeia independentă.5. Fiind inclus în segmentul premium. pentru orice eveniment. independente. conferind astfel producătorului în masă o aură de jucător de nişă. reprezentând ideal publicul ţintă căruia ne adresăm. Black&Gold este un produs consumat de femeia modernă. ocazie.să fii educată. B&G. ciocolata e adresată şi bărbaţilor care vor să ofere un cadou dulce şi sofisticat femeilor. în mod special. 7 . Ţintele destinatare Acest nou produs se adresează femeilor salariate cu venituri medii. dar mai ales superioare. cu un ritm accelerat de viaţă. precum şi deţinătoarea unor valori morale şi intelectuale ridicate. Beneficiul consumatorului Denumirea produsului. să te perfecţionezi mereu personal. pentru care contează calitatea şi care sunt dispuse să plătească un preţ mai mare pentru a o obţine. De asemenea. de lux. evidenţiind astfel calitatea sa. dar şi de către alte categorii de persoane care doresc să consume o ciocolată specială. Ciocolata promite oferirea unor senzatii unice si in acelasi timp tari. profesional.

astfel persoanele care prefera luxul şi calitatea se vor orienta către această ciocolată pentru a avea parte de cele mai intense senzaţii. sex. Astfel. 10. Vogue. origine. dar care devine o zi specială prin acest “răsfăţ” dulce. Elle. Ambianţa care se doreşte a fi creata în mesajul transmis se referă la petrecerea unei zile obişnuite.Brandul Anidor este pus sub semnul eleganţei şi rafinametului. să aducă prejudicii imaginii. necesită o promovare deosebită care să stârnească interesul la prima vedere. Revista pe care am ales-o ca fiind cea mai potrivită variantă pentru noi şi care considerăm că se identifică cel mai mult cu publicul ţintă pe care îl urmărim este Harper’s 8 . sa prejudiciaze securitatea persoanelor sau să incite la violenţă. să încurajeaze un comportament care prejudiciază mediul înconjurător. onoarei. ne vom axa pe revistele care vizează exclusiv femeile. Restricţii Ciocolata B&G Anidor va fi promovată prin intermediul unui anunt publiciatar în anumite reviste. să exploateaze superstiţiile. dar în acelaşi timp sigura de calităţile şi caracteristicile produsului. origine socială. limbă. deci în reviste cu un preţ mai mare decât preţul pieţei ( peste 8 RON) . Restricţiile legate de această formă de publicitate se pot sublinia sub următoarele aspecte. doarece se adresează femeii moderne. identitate etnică. demnităţii şi vieţii particulare a persoanelor. Într-o primă fază. Marie Claire. 8. macheta de presă a produsului va fi publicată în reviste dedicate femeilor cu venituri superioare. câteva exemple fiind : Harper s Bazaar. 9. să atenteaze la convingerile religioase sau politice. credulitatea sau frica persoanelor. Strategia media Ciocolata B&G. să includă discriminări bazate pe rasă. Anunţul nu trebuie să prejudiciaze respectul pentru demnitatea umană şi morala publică. elegante şi sofisticate. Cosmopolitan. “Tonalitatea vocii” “Vocea” cu care va fi prezentat mesajul de promovare al noului sortiment de ciocolată B&G va fi o voce caldă.

sau la cel în care îşi petrece timpul liber. Încurajează cititoarea să fie deschisă şi să fie ea însăşi. Este receptivă la schimbare. se bucură de ceea ce îi oferă viaţa şi trăieşte din plin. cea mai longevivă revistă de modă din lume şi veritabil iniţiator al jurnalismului de modă şi frumuseţe din SUA. 9 . BAZAAR se concentrează pe piaţa de lux şi acoperă de la tot ceea ce este nou până la ceea ce va urma. fitness-ul. Aceasta este prima publicaţie de lifestyle din lume care oferă o perspectivă complexă asupra universului masculin şi intereselor sale specifice. O altă modalitate de promovare a produsului B&G. la care vom apela în preajma sărbătorilor care implică oferirea de cadouri frumoase include publicarea machetei de presă în cadrul revistei pentru barbaţi Men’s Health. stilate şi cu venituri mari.Bazaar. Cititoarea se dovedeşte a fi mai mult decât un chip frumos. care îşi permite să dăruiască un cadou sofisticat cu ocazia sărbătorilor. Astfel avem femeia care ştie ce vrea. pentru a fi cu adevărat împlinit. 200 de pagini. un bărbat trebuie să aibă o viaţă armonioasă. Ediţia românească a Harper’s BAZAAR are un tiraj de 25000 de exemplare. gândeşte pozitiv. este considerată sursa de referinţă pentru femeile care vor să fie în vogă şi cumpără doar calitate premium. este editată cu o frecvenţă trimestrială şi se adresează femeilor rafinate. Sofisticată. Astfel de reviste implică cititoarele. Metoda de marketing Metoda de marketing aleasă de Anidor este anunţul publicitar. Toate acestea duc la ideea unui public ţintă elevat. bazată pe o condiţie fizică şi psihică excelentă. de la stilul în care se îmbracă şi se machiază până la cel în care îşi expune părerile. II. MH acordă un spaţiu editorial generos unor domenii precum sănătatea. pornind de la ideea că. de la pret-a-porter la couture. Trăsăturile de personalitate ale publicaţiilor alese se identifică cu cele ale produsului nostru. elegantă şi provocatoare. creând un sentiment de comuniune care o diferenţiază.Asociind aceste trăsături cu ciocolata noastră ea va apărea cu adevarat elegantă în mintea cititoarelor. caută satisfacţie personală. nutriţia. cu venituri medii şi superioare. Dincolo de elementele tradiţionale. care îşi exprimă fără inhibiţii personalitatea.

conţinând numele produsului.sugerează sofisticare.Logo-ul este sugestiv. este timpul sa te gandesti si la tine. Savureaza noua ciocolata Anidor Black&Gold cu esenta de unt de cacao si aroma de crema de wiskey. clasă şi mai ales valoarea pe care B&G o promovează. modernă. negru şi auriu – gold. Culorile folosite. anume “Eleganţă prin esenţă”. întărindu-i astfel semnificaţia. cea care conţine numai scrisul. evident dezinhibată. îmbrăcată în culorile ce formează denumirea produsului.business. Ca şi emblemă vom folosi o parte din logo. împreună cu imaginea unei femei frumoase. reîntarind ideea principală lansată prin acest nou produs. Anidor Black&Gold – Eleganta prin esenta - Bibliografie ***www. Dupa o zi intreaga in care te-ai gandit numai la altii.rol.ro 10 . anume că este o ciocolată pentru cei cu stil.

ro/milka/page?PagecRef=1 ***http://www.standard.ro/ro/index.ro ***http://www.capitalul.milka.html ***http://www.ro/companii/ciocolata-poiana-este-pe-primul-loc-in-preferintelorromanilor.heidi.ro/articol_14909/heidi_tinteste_8__din_piata_ciocolatei.html 11 .html ***http://www.***http://www.supremegroup.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful