STAŢIA DE DESERVIRE TEHNICĂ A MIJLOACELOR DE TRANSPORT

-Proiect -

P.Z) : Coeficientul de drum (Cd) : Coeficientul de utilizare al parcului (C.Sa se proiecteze tehnologia de lucru intr-o statie service auto cunoscand urmatoarele elemente: Tpul vehiculului : autoturism Dacia Logan Numarul autovehiculelor pentru deservire (NI) : Parcursul mediu zilnic al autovehiculelor (P. aparatura specifica) .) : Sa se calculeze capacitatile de productie (posturi . S.V-uri . forta de munca . suprafete tehnologice si netehnologice ) tehnologia de lucru in statie (flux de lucru interior-exterior . instalatii .U.M.D.

economisirea timpului.1Generalitati Necesitate cresterii numarului de serviceuri auto pe teritoriul tarii noaste este justificata de mai multi factori printre care aminitim cativa dintre cei mai importanti: Prosperitatea industriei autohtone de automobile care a dus la cersterea gardului de motorizare al populatiei (numarul de automobile raportat la numarul de locuitori) . expolzia aplicarii electronicii in productia de automobile. materiale auto si instalatii speciale montate pe automobile. In aceste conditii nevoia de servicii de asistenta tehnica si service este foarte mare si in continua crestere.7 milioane sunt reprezentate de autoturisme. etc.9 miloane de autovehicule dintre care 3. la omologari de piese. Cresterea traficului rutier si odata cu acesta cresterea sigurantei circulatiei pe drimurile publice care prin normativele nationale (in speta codul rutier) si internationale conduce la inspectii tehnice permanente ale autoturismelor. Ridicarea nivelului de trai al posesorilor de automobile odata cu progresul tehnic a dus la cresterea exigentelor privind intretinerea si repararea automobilelor. Acest lucru este datorat si cresterii gradului de urbanizare care a dus la cresterea numarului de utilizatori de automobile.Marketingul unei statii service pentru autoturisme 1. In tara noastra sunt inregistrate in circulatie peste 4. - - Majoritatea automobilelor prezinta un grad avansat de utilizare si in conditiile in care circulatia acestora in anumite zone nu prezinta un trafic fluent conduce la un grad ridicat de auzura. - - . Cresterea numarului de automobile provenite din import cat si numarul tot mai mare de turisti care se deplaseaza cu autoturisme proprii.CAPITOLUL I .

Regimul de intretinere si diagnosticare tehnologica cat si reparatii ale aotomobilelor Regimul de utilizare al automobilelor care cuprinde: parcursul mediu zilnic-PMZ. tipurile de motoare si caracteristicile lor. .1 Studiul de fezabilitate Pentru intocmirea unui studiu de fezabilitate destinat unei statii service pentru automobile .Fazele de elaborare a unui prioect tehnologic specific activitatii de service pentru automobile sunt prezentate in figura 1. costuri aferente investitiei si perioada de amortizare a acestora cat si rentabilitatea obiectivelor fac parte tot din studiul de fezabilitate al statiilor service deservente autoturismelor. in mod special caracteristici dimensionale. - Conditiile tehnice privind: amplasarea obiectivului. . 1. cat si a proiectului tehnologic trebuie sa se cunoasca o serie de date si informatii tehnice cum ar fi: Functia si destinatia obiectivului Numarul de autovehicule ce tranziteaza prin zona si numarul autovehiculelor ce urmeaza a fi deservite tehnic Caracteristici tehnice ale autoturismelor ce urmeaza sa fie deservite tehnic . cerinte de mediu. etc. coeficientul de utilizare al parcului de automobile-CUP . gradul emisiilor poluante si chimice. greutatea automobilului . instalatii energetice. probleme administrative si juridice. numarul de schimburi ns . problemele solicitate de constructor privind tipul constructiei.

electrice. telefon.gaze.Solutii tehnologice legate de montajul utilajelor si instalatiilor .etc -necesarul de utilaje generale si specializate de deservire -fluxuri tehnologice exterioare si interioare 1. canalizare. .proiectul tehnologic propriu-zis Pentru tema de proiectare cerintele tehnologice trebuie sa cuprinda date cum ar fi: -tipuri de automobile deservite tehnic -motivatia proiectarii obiectivului -amplasarea constructiei -structura si cerintele activitatii de service -fluxul tehnologic solicitat pentru satisfacerea cerintelor activitatii de service -cooperarea cu producatorii de componente auto si cu alte retele service pentru automobile -durata constructiei -valoarea orientativa a investitiei In functie de cerintele temei de proiectare se realizeaza proiectul tehnologic pe baza unor calcule cum ar fi: -calculul capacitatii de productie -calculul resurselor umane -calculul suprafetelor tehnologice si netehnologice -calcule energetice: energie electrica.etc. termica.Plan general de amplasare al obictivului in zona . .tema de proiectare 2.Proiectarea instalatiilor conexe: apa.1. canal.3 Proiectul de executie Pe baza datelor mentionate in proiectele tehnologice aprobate se elaboreaza proiectul tehnic de executie care cuprinde: . climatizare.:cabina de vopsit.Proiectarea si arhitectura constructiilor legate de unitatea de service .2 Proiectul tehnologic Pentru statiile service deservente autoturismelor proiectarea tehnologica cuprinde doua faze: 1. linii de spalare automata a autoturismelor cat si uscare.Desenele si sectiunile unor ateliere de productie speciale. Exp. apa.

Timpul mediu de intretinere. si 5. inspectie tehnica al autoturismelor deservente. 3. In cei aproape 8 ani de fabricare a Loganului berlina gama de vehicule dezvoltate pe aceasta platforma a cunoscut o evolutie constanta. Lansare Loganului a avut loc in iunie 2004 la uzina Dacia Mioveni si aceasta a reprezentat momentul in care Romania a ajuns pe harta europeana a centrelor de productie auto.Volumul total de activitati de service care pentru automobile este repartizat procentual astfel: Intretinere curenta-8% Diagnosticare si inspectii tehnice-7% Lucrari mecanice rapide-26% Lucrari mecanice mari-19% Tinichigerie-23% Vopsitorie-17% Tipul autoturismului ales conform temei de proiect este Dacia Logan. . reparare. fiind automobilul care a creat segmentul „low-cost” pe care nici un alt constructor auto nu a mai intrat.Logan . 2. Astfel 8% din exporturile Romaniei este dat dat de vanzarile Dacia Logan in toata lumea si cu precadere in Europa de vest.5milioane de unitati vandute intern si extern. Din acel moment pana in prezent Uzina Dacia a produs peste 1. .Logan MCV . Pentru calculul capabilitatii tehnologice a statiei de service pentru autoturisme avem nevoie de mai multe informatii si date tehnice cum ar fi: .Logan Van .CAPITOLUL II – Calculul capabilitatii tehnologice a statiei de service deservente autoturismelor.Tipul automobilelor deservente si date tehnice ale acestora .Numarul automobilelor care trec zilnic prin statie .Sandero cu versiunea Stepway. Comercializarea acestor unitati a fost facuta atat sub brandul Dacia cati si Renault. Aceasta este provenita din productia autohtona de automobile cu o indelungata traditie in tara noastra. 4. Nissan sau Mahidra in India. Astazi ea cuprinde 5 modele disponibile in 13 versiuni de echipare : 1.Logan pik-up .

0 – model Dacia Logan MCV .Pentru proiectarea statiei service am ales ca autoturism de referinta deservent acesteia modelul Logan MCV cu toate variantele sale de echipare. Fig 2.

Caracteristici tehnice ale autoturismului .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful