Prezentare

Privim comunicarea corporativă ca pe un proces continuu de persuasiune; o nouă înţelegere a managementului strategic al firmei, prin crearea şi consolidarea relaţiei biunivoce firmă-client, în vederea obţinerii şi menţinerii avantajului competitiv al firmei pe piaţă. Comunicarea corporativă înseamnă şi punerea în funcţiune a sistemului integrat al managementului strategic, ajustat printr-un mix-comunicaţional (cei doi piloni ai comunicării corporative, prin intermediul lor fiind posibilă ajustarea mediului de afacere). Interacţiunea firmă-consumator şi semnalele transmise de acesta mediului de afaceri nu s-ar putea realiza fără prezenţa unor factori de influenţă. Aceştia sunt:individul, mediul, organizaţia şi procesul economic. Mediul comunicării corporative, ne vom axa acum pe mediul online. Ascensiunea Web 2.0 și 3.0 a transformat această rigidă formă de comunicare întrun proces activ, un dialog mai democratic, unde clienții contribuie cu un conținut generat de consumator (UGC) și idei pentru dezvoltarea produsului, schimbă opinii cu firma sau despre aceasta, îi critică sau laudă acțiunile formând relații personale cu brandurile

Mediile de comunicare în on-line. Am identificat următoarele:
 Comunicarea corporativă prin intermediul site-urilor web  Newsletter-ul, Forum-ul, Poșta electronică, Listele de discutii, Newsgroup-ul, Bannere-le, Instant messaging  Comunicarea corporativă pe blog  Comunicarea corporativă și reț elele de socializare  Gadgeturi și Intranet Această schimbare de perspective,dată de Internet și Social media, actulizează modelul simetric al comunicării în doi pași (modelul ideal al comunicării în PR), recomandat de Grunig& Grunig (1992). World Wide Web oferă acum posibilitate comunicării de tipul: individ la individ (Facebook) și individ la conținut (comentarii la știrile de pe site-uri) (Kent and Taylor 2002; Macnamara 2010). Oferă putere egală tuturor participanților la procesul comunicațional.

1

Succesul în mediul online depinde de implicarea și captarea atențeiei publicului, metode ce conduc, de regulă, la o sporită comunicare de tipul word-of-mouth (de la gură la gură). Acest tip de comunicare este cel mai eficient mod de a informa și schimba atitudini. Interactivitatea online oferă oportunități nelimitate când este folosită cum trebuie, însă o mică ieșire din tipare ar putea conduce la deteriorarea reputației, în doar câteva minute.

Website-ul
Primul mediu de comunicare ales este site-ul web – pagina ce a devenit de la un moft, o necesitate intr-un timp foarte scurt. Site-ul corporate prezintă avantajul publicării unor știri în timp real, fără a se mai produce decalaje între momentul în care se întâmplă ceva și momentul în care publicul află ce s-a întâmplat. Pentru a comunica mai eficient trebuie să respectăm o serie de reguli în ceea ce privește site-ul ca instrument de comunicare și relaț ionare:  desingnul trebuie să fie unul plăcut, atractiv pentru că nimeni nu are răbdare să navigheze pe un site prea încărcat  conținutul site-ului trebuie să furnizeze informații relevante despre companie, despre produsele sau serviciile oferite, să fie permanent actualizat astfel încât să genereze reveniri ulterioare;  existența unor inițiative pe site (promoții, concursuri, informații gratuite) având drept scop atragerea vizitatorilor;  interactivitatea – feed-back-ul generat de vizitatorii unui site este extrem de important pentru companie Ca un exemplu de site corporate amitim: eMag, site-ul cu cea mai mare audiență în mediul online, cu peste 1,7 milioane de vizitatori unici la nivelul unei luni şi 3,5 milioane de vizite. Traficul mare a site-ului este datorat, după cum spun oficialii eMag, campaniei de promovare a comerţului online – „Reţeaua“.  derulată in perioada 20 sept. – 17 oct. 2010  se adresează tuturor utilizatorilor de internet din România, nu numai clienţilor eMAG,

2

 obiectivele principale este creşterea nivelului de informare şi a încrederii participanţilor în activităţile online în general şi în comerţul online în special.

Blogosfera, platformă pentru comunicarea corporatistă
Corporaţiile se folosesc de bloguri petru a-şi stabili o identitate, în primul rând, pentru ca, mai apoi să atragă clienţii, să-i provoace la comunicare, la feedback. Blogul este un instrument mai la îndemână, mai ieftin și mai simplu de folosit decât site-ul. În plus, companiile pot jongla între mai multe bloguri, conectate între ele, care pot fi: de companie, de produs sau chiar al angajaților, unde aceștia pot posta informații personale, ce au legătură cu locul de muncă, fără a omite însă aspectele etice și deontologice. Blogurile se pot prezenta în mai multe forme pentru corporații: fie că sunt de firmă, de produs sau al angajaților, în orice moment acestea trebuie să deservească unui scop suprem, anume promovarea comapaniei, în cel mai „curat” și sincer mod posibil. De ce blog? Abia după atentatele de la 11 sept 2001 blogurile au început să fie “vocea poporului” în spaţiul online, tragicul accident devenind promotorul social media. În ciuda faptului că aceste jurnale au existat încă din 1998, abia după dezastrul din Statele Unite avea să fie descoperit adevăratul potenţial al lor. Blogurile sunt cel mai exploziv focar de informaţie din lume. Un blog al unei corporaţii sau un blog care promovează o afacere poate aduce atenţie, poate crea sau înlătura fani. La fel ca şi în celelalte social media, nu există reţete ale succesului, deoarece totul ţine de companie şi de publicuri. Cea mai mare greşeală, însă pe care o fac mulţi bloggeri de afaceri este să-şi trateze blogul ca pe un centru de presă. Blogul nu e locul potrivit pentru comunicate de presă, ci e o conversaţie şi oferă o modalitate de interacţiune între clienţi şi afacerea respectivă, la un cu totul alt nivel.

Reț elele de socializare
Dacă am da o definiție siteurilor de socializare am preciza ca reprezintă acel loc virtual în care un individ are posibilitatea de a-și creea un profil cu date reale mai mult sau mai puțin, în care specifică date personale și de contact, preferințe, hobby-uri etc. cu

3

scopul de a cunoaște oameni cu acelați domenii de interese și pentru a schimba informația cu aceștia. Warner Music Group folosește MySpace pentru a promova melodii și clipuri ale artiștilor săi. Companiile de inregistrări cresc expunerea artiștilor prin încărcarea operelor lor pe rețelele sociale. Datele turneelor si lansările noi sunt promovate, de asemenea, pentru a determina creșterea veniturilor. Câteva informații interesante despre liderul acestui domeniu, LinkedIn:  peste 70 de milioane de membri din peste 200 de țări;  câștigă un nou membru în fiecare secundă;  toți directorii companiilor din Fortune 500 sunt membrii LinkedIn. De asemenea, firmele ar trebui să acorde atenție rețelelor profesionale pentru a crea comunități, pentru a încuraja relații directe și reacții rapide și, nu în ultimul rând, pentru a crește loialitatea față de marcă. Una dintre poveștile de succes de la LinkedIn este cea a lui James Filbird, un om de afaceri din China care adună circa 75% din afacerea sa numai prin utilizarea contului său LinkedIn. Afacerea sa de furnizare a soluțiilor pentru export-import către clienții săi din toată lumea a ajuns la venituri de 2 milioane de dolari anual. ”Desi am profiluri pe Facebook, Ecademy, Twitter, MySpace, Ning etc., nu le prea mai folosesc pentru a atrage noi clienți pentru că toate pălesc în comparație cu calitatea oamenilor și cea a uneltelor online disponibile pe LinkedIn”, spune James Filbird.

„Viitorul” comunicării corporative…
Tehnologia este intr-o continua evolutie. Zilnic, apar zeci de noi gadget-uri despre care in Romania nici nu s-a auzit. In mediul de business romanesc tendinta este orientarea spre noile tehnologii, focusate pe scaderea costurilor operationale si echilibrarea proceselor de business, insa obstacolul major pentru multi este gasirea unui furnizor IT&C suficient de matur si stabil, pentru servisarea hardware/software pe perioade lungi. Unul dintre beneficiile extraordinare ale tabletelor este că permite instalarea şi utilizarea a mii de aplicaţii software noi gratuite sau contra cost. Aplicaţiile se pot instala foarte uşor avand o conexiune WiFi sau 3G la Internet. 4

Intranetul
Avantaje:  Angajaţii pot fi la curent cu evenimentele din organizaţie citind ştirile şi vizualizând galeriile multimedia, iar administrarea conţinutului poate fi segmentată şi delegată mai multor administratori de conţinut;  Regăsiţi rapid şi precis informaţii despre un angajat, iar fiecare angajat are un profil personal în care poate adăuga şi modifica informaţii conform politicilor organizaţiei;  Angajaţii pot participa la cursuri de training intern şi pot fi evaluaţi prin teste online;  Incidentele tehnice le puteţi reclama direct către helpdesk şi puteţi folosi formularul de comandă pentru consumabile şi servicii.

partenere, o serie de pachete foarte atractive, printre care regăsim : gratuități minute nelimitate în rețeaua respectivă și puncte.

Vodafone – realizează parteneriate în care oferă servicii și gadgeturi firmelor

5

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful