RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Kemahiran Tarikh Masa Tahun Bilangan Murid

Pengalaman Sedia Ada : Murid-murid telah menyaksikan aksi GS menjaringkan gol di dalam perlawanan sebenar di televisyen. Objektif : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid-murid dapat : Psikomotor : Dapat menjaringkan 5 bola daripada 8 percubaan menjaring. Kognitif Afektif : Menyatakan secara lisan fasa-fasa perlakuan menjaring statik. : Bertanggungjawab terhadap peralatan sukan yang digunakan dengan menyusun serta menyimpan semula alatan yang digunakan pada tempat yang disediakan. Penerapan Nilai KBKK : Berkeyakinan, berusaha, peka : Menciri. : Pendidikan Jasmani : Kemahiran : Bola Jaring : Menjaring (statik) : 23 Julai 2009 : 07.30 pagi – 08.30 pagi :4A : 25 Orang

Pengabungjalinan : Tunjang kecergasan ( koordinasi ) Kesepaduan : Bahasa Inggeris (Counting in English ).

tunjuk cara.Bahan Bantu Mengajar :       Strategi Wisel-1 Bola Jaring -10 Skital-10 Stop watch-1 Bola pantai Muzik : Perbincangan. soal jawab . demonstrasi.

MASA AKTIVITI BUTIRAN MENGAJAR ORGANISASI CATATAN /ALATAN/ STRATEGI Permulaan 5 minit 1.kesihatan 3. guru memperkenalkan kemahiran menjaring statik. -alatan *bola -strategi *perbincangan Set induksi 1.pakaian o o o guru memastikan murid yang tidak hadir dan bertanyakan tentang kesihatan. guru menerangkan kemahiran asas menjaring statik. konsep menjaring o o o . guru menasihati murid yang mempunyai masalah kesihatan supaya melakukan aktiviti mengikut kemampuan diri sendiri guru memastikan muridmurid memakai pakaian yang sesuai dan mengasingkan murid yang tidak memakai pakaian PJ untuk diberikan denda yang sesuai Guru menjaring bola secara statik ke dalam jaring.kehadiran 2.

Diikuti dengan sebelah kiri Perlakuan ini dilakukan dalam kiraan 8 Berdiri tegak.Memanaskan badan 1. manakal kumpulan binatang kedua akan mengejar dan cuba untuk menangkap mereka untuk dijadikan sebagai ahli kumpulan yang mengejar tersebut.biseps dan trapezius) o o . tangan dan bahu (triseps. Belalang belatuk o o o murid-murid di bahagikan kepada dua kumpulan iaitu kumpulan belalang dan kumpulan belatuk kedudukan kumpulan adalah berhadapan antara satu sama lain. -nilai *bekerjasama X X X X X X X X X X G -alatan *wisel *skital Regangan 1.kepala o o o Kepala akan menoleh ke kanan dan akan ditahan dengan tangan. kaki buka seluas bahu Luruskan kedua belah tangan ke hadapan dan kemudian di belakang. Kumpulan yang dipanggil akan berlari menyelamatkan diri di kawasan rumah mereka. 2. Cara permainan adalah guru akan memanggil salah satu nama binatang tersebut.semasa tangan menahan kepada akan menolak kepala untuk menoleh ke kiri.

Berdiri tegak dan kaki dibuka seluas paras bahu Badan dibongkokkan dan tangan kanan menyilang ke kiri di hadapan dan diulangi dengan tangan kiri ke kaki kanan Tangan kiri memegang siku kanan dan tarik kearah bahu kiri dan diikuti dengan siku kiri ditarik ke bahu kanan Berdiri tegak dan kaki dibuka seluas paras bahu Angkat kaki kanan 90 darjah dan tahan dalam kiraan 8 Diulangi dengan kaki kiri -nilai *bekerjasamamengira bersama G X X X X X X X -kesepaduan *Bahasa Inggerismengira dalam BI 3.lahan ke atas dan ke bawah dalam kiraan 8 Kedua-dua tangan didepangkan dan jari-jari dipercikkan. Diikuti dengan tangan ke atas dan ke bawah dan di kira dalam kiraan 8. kaki dan paha (kuadriseps. pinggang (oblik eksternal) o o o 4.gastroknemius) o o o .hamstring .o o Tolak tangan perlahan.

nilai *berkeyakinan *berusaha *peka o Langkah 2 10 minit 1. o o o o Murid-murid berada dalam 2 barisan menghadap pasangan masing-masing. dan diteruskan dengan jaringan statik 2 belah tangan atas kepala. Lakuan jaringan statik sebelah tangan dilakukan terlebih dahulu.nilai *berkeyakinan *berusaha *peka . Murid perhatikan dan cuba melakukan fasa-fasa lakuan tersebut. o o Murid berdiri di sepanjang garisan D Guru membuat demonstrasi lakuan jaringan statik sebelah tangan tanpa bola.Perkembangan 50 minit Langkah 1 10 minit 1. kemahiran asas menjaring statik tanpa bola. -alatan *wisel . Setelah wisel ditiup mereka melakukan fasa lakuan menjaring statik.strategi * demonstrasi dan tunjuk cara x x x G x x o o . G x x x x x x x x x x x x -alatan *wisel *skital *bola . Murid perhati dan cuba lakukan. Lakuan fasa menjaring statik sebelah tangan dan dua belah tangan atas kepala dengan bola. Guru kemudian menunjukkan aksi menjaring statik 2 tangan atas kepala tanpa bola. Murid melakukan kemahiran secara bergilir-gilir.

Menjaring statik dari setiap point berbeza. setiap kumpulan menjaring bola ikut giliran kumpulan fasa lakuan jaring sebelah tangan dan dua belah tangan diaplikasikan.Menjaring statik dari setiap point berbeza. Muzik dipasang.nilai *berusaha * peka o o x x x T T x x o G Langkah 4 10 minit 1. o o o Dalam satu barisan dalam jarak 3 meter dari kanan tiang gol Murid jaring dan ubah kedudukan satu langkah ke point yang berikutnya Teknik menjaring sebelah tangan dan 2 belah tangan atas kepala diaplikasikan. -alatan *wisel *bola *muzik -nilai *peka *berusaha xxxxx T . o o Murid dibahagi kepada 5 kumpulan. -alatan * wisel * skital * muzik *bola . Setiap kumpulan diminta berbaris dalam 5 point berbeza menghadap tiang gol.Langkah 3 10 minit 1.

Penyejukan badan .permainan kecil .Kemuncak 10 minit 1.Chicken Dance o o Murid akan mengoyangkan anggota badan mengikut muzik Regangan kepala. -alatan *wisel *skital *bola pantai x x x x x x x -nilai *peka *berusaha x x x x x x x Penutup 5 minit a. tangan. Kumpulan yang berjaya menjaringkan banyak gol dikira sebagai pemenang. kaki dan paha akan dilakukan menggunakan kiraan 4 X X X G X X -alatan *wisel *skital *muzik .Bola sakti o o o o Kedua-dua kumpulan akan berusaha menjaga bola daripada terkena skitel. Murid perlu mengaplikasikan kemahiran menjaring statik sebelah tangan dan 2 belah tangan atas kepala. pinggang. 1 kumpulan menjadi kumpulan penjaga gol manakala 1 kumpulan lagi sebagai penjaring.

Soal jawab lisan o Menyatakan fasa-fasa kemahiran menjaring statik ( sebelah tangan dan 2 belah tangan atas kepala) guru merumuskan P&P dan mengarahkan semua murid bersama-sama mengemas peralatan yang telah digunakan -strategi *perbincangan *soal jawab c.b. Rumusan o -nilai *bekerjasama Refleksi pelatih : Kekuatan : _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ Kelemahan : _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ Cadangan mengatasi : _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful