PUNCA-PUNCA TANAH RUNTUH

Kejadian tanah runtuh yang berlaku berpunca daripada fenomena semulajadi dan aktiviti manusia seringkali menimbulkan masalah kepada kehidupan dan alam sekitar.

1. Semulajadi
   

Jumlah taburan hujan kadar penyerapan air yang tinggi selepas hujan akan menyebabkan kandungan aliran air dalam tanah menjadi banyak Tanah akan menjadi longgar kerana wujud ruang larian air dalam tanah – tanah menjadi lemah dan mudah runtuh Pergerakan tanah berlaku di kawasan yang mengandungi kuantiti takungan atau larian air yang banyak

2. Struktur tanah
 

Kawasan tanah yang senang runtuh (sediment gegai) mempunyai risiko tinggi mengalami tanah runtuh. Kadar resapan yang rendah.

3. Kecuraman dan kepanjangan cerun
 

Cerun yang mempunyai kecuraman lebih daripada 20% berisiko tinggi untuk runtuh. Ketinggian cerun akan meningkatkan kadar halaju air yang mengalir dan menggalakkan runtuhan.

Kesan aktiviti manusia 1. kekuatan tanah/batuan. perumahan dan sebagainya menyebabkan tanah terdedah kepada agen hakisan. darjah luluhawa. perumahan dan pembinaan lebuh raya secara tidak terancang. Aktiviti pemotongan dan penambakan yang tidak mengambil kira faktorfaktor sudut kecuraman cerun. Struktur tanah yang longgar disebabkan tiadanya pelindung atau tanaman penutup bumi menyebabkan tanah runtuh. . air bawah permukaan serta pengaruh litupan tumbuhan. Pembangunan di kawasan tanah tinggi   Pembinaan perhotelan. Pembalakan tanpa kawalan   Penebangan hutan untuk tujuan pertanian. 2.

– wujud pencemaran dan mengurangkan kualiti air bersih. Mengancam nyawa dan harta benda. Memusnahkan kawasan tadahan air. Kestabilan cerun runtuh perlu diperbaiki dengan menggunakan teknik penstabilan yang sesuai. 2.KESAN KEJADIAN TANAH RUNTUH 1. Kemusnahan hutan tanah tinggi   Pemusnahan hutan menyebabkan berlaku perubahan ekologi di kawasan tanah tinggi. . Perubahan geomorfologi    Penimbusan tanah yang banyak ke sesuatu kawasan akan mengubah geomorfologi kawasan tersebut. . Banjir lumpur   Tiada pokok-pokok yang menyerap air menyebabkan aliran air secara langsung di permukaan tanah – banjir kilat. Kerja-kerja pembersihan kawasan mengambil masa yang lama. 3.

.KONSEP TANAH RUNTUH Beberapa konsep asas tentang tanah runtuh dapat dinyatakan. Ia adalah proses semulajadi di mana tekanan menyebabkan bahan tanah perlu bergerak untuk mengalami penstrukturan semula supaya menjadi lebih stabil. permulaan pergerakannya juga boleh berpunca dari gegaran gempa bumi. Pergerakannya adalah dari kawasan tinggi ke kawasan yang rendah iaitu mengikuti cerun akibat tindak balas terhadap daya tarikan graviti. Pergerakan runtuhan tanah boleh diklasifikasikan secara asas sebagai jatuhan batuan atau debris. Bukit-bukit ditarah untuk pembinaan jalanraya ataupun bangunanbangunan. Kejadian tanah runtuh yang disebabkan oleh aktiviti manusia adalah seperti penarahan kawasan bukit. aliran debris atau lumpur dan gelinciran ais ( avalanches ). gelongsoran batuan atau debris. Pergerakannya boleh disertai dengan agen pembawa seperti aliran air ataupun tidak. letusan volkano atau pengaliran air bawah tanah. perlombongan dan aktiviti pembangunan lain. Selain itu.

000. Bahan batuan yang bercampur tanah disebut debris atau puing.000 meter padu dan mengakibatkan kemusnahan yang besar kepada kawasan sekitarnya. Kandungan bahan gagal ini boleh mencapai jumlah yang besar sehingga 1. gravel dan pebel atau bongkah-bongkah batuan. batu pasir.KOMPOSISI Komposisi runtuhan tanah boleh terdiri daripada sedimen bersaiz lumpur. Bahanbahan ini dipercayai mengalami kegagalan akibat beberapa faktor penyebab. .

TANAH RUNTUH DI RAWANG.SELANGOR. .

Mengambil tindakan yg tegas terhadap mana-mana individu/syarikat pemaju sesebuah projek yg melanggar peraturan AIE.oleh itu.Tindakan mahkamah spt denda/kompaun.menarik balik lesen/permit arahan pembayaran pampasan & ganti rugi serta lain2 yg lebih tegas.Misalnya mlalui Akta Hutan Simpan 1984.kadar pembangunan di cerun curam/tanah tinggi mesti dikawal selia dengan baik.Antara langkah perundangan yang boleh diambil ialah: Menubuhkan unit cerun Negara bg melaksanakan kerja2 rondaan & pemantauan yg berterusan terhadap aktiviti pembangunan di kawasan tanah tinggi/bercerun curam.Ini blh dilakukan mlalui akta2 t’tntu yg blh digubal & dikuatkuasakn. .Langkah perundangan Tanah runtuh sering berlaku di kawasan cerun curam yang mengalami kadar pembangunan yang melampau oleh sehingga cerun tersebut menjadi tidak stabil lagi.LANGKAH-LANGKAH MENGATASI TANAH RUNTUH 1.penjara. Mewartakan kawasan cerun bukit yg x boleh diusik untk pembangunan & dikekalkan dalam keadaan semulajadi.Tumbuhan semulajadi di cerun/kwsan tinggi mestilh dikekalkn dr sebarang aktvti penyahutanan.Kawasan yg berisiko tinggi spt Tanah Tinggi Cameron mesti dipantau dengan lebih kerap.

pokok buluh & pokok2 renek. Amalan pengurusan yg baik & berterusan amat perlu dilaksanakan utk mengawal kadar pergerakan jisim. Memotong cerun mengikut spesifikasi yg ditetapkn spt x melebihi 45 & membina teres2 di permukaan cerun bukit agar halaju larian air permukaan boleh diperlahankan. . Menggunakan sungkupan plastic di atas permukaan cerun yg x stabil. Memperbaiki sistem saliran & laluan air di permukaan cerun/kwasn tinggi .Kaki sesebuah cerun yg dipotong & ditarah perlu distabilkan & diperkuatkan dgn sokongan buatan manusia demi mengelakkan ianya runtuh scra besar-besaran.Sistem saliran ini boleh dibuat scra berteres/bertgkt2 dr bahagian cerun atas hingga ke bawah demi mengelakkan limpahan air permukaan & ketepuan tanih.2.mnjga kestabilan cerun & memulihara cerun2 bukit.Misalnya menyediakan sistem perparitan.Namun begitu langkah ini adalah bersifat sementara shj.Pemotongan cerun yg sesuai amat penting utk mnjga kestabilan cerun tersebut.Antara tumbuhan yg boleh ditanam ialah rumput.Antara langkah pengurusan yg boleh dilaksanakan ialah: Menanam pkok2 pelindung yg kekal di atas cerun bukit agar proses kestabilan cerun scra semulajadi terpelihara.Langkah pengurusan yg strategik.Benteng & tembok boleh diperbuat drpd konkrit. longkang.sistem pembetungan air buangan di permukaan cerun.sangkar dawai yg diisi batu konkrit(gabion) & lain2.Dlm jgka masa pnjg permukaan cerun boleh diperkukuhkan dgn meletak & mengikat jarring dawai besi & menyimen permukaan cerun. Membina banteng serta tembok penahan di kaki cerun yg dikenalpasti sbg x stabil & berisiko untuk runtuh/mendap.

menganjurkn kursus2 serta seminar & lain2.Pendidikan alam sekitar pula perlu diperkukuhkn di peringkat sekolah rendah.Kempen ini perlu sentiasa diberikan dr semasa ke semasa melalui pelbagai media cetak & elektronik.pekebun sayur. .Melaksanakan kempen kesedaran pendidikan alam sekitar kpd semua lapisan masyarakat spt pemaju rumah.3.menengah hingga ke university dgn memperknlkn mata pelajaran Pendidikan Alam Sekitar scra khusus & bukan hanya bersifat merentasi kurikulum shja.pengusaha hotel & sbgnya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful