You are on page 1of 2

26

Leerlingenredactie is baas van de schoolblog

De schoolkrant is dood
“Geen enkele jongere wil nog een papieren krantje maken. De kosten lopen op. Al dat gedoe met een kopieermachine en nietjes zien ze niet zitten. Het duurt te lang voor ze resultaten zien van hun redactiewerk. Wij bloggen erop los: goedkoop, snel en interactief”, zeggen ze in Mechelen. Vlaanderen blogt?
“Als er vandaag brandalarm is, dan heeft een leerling dat nog voor het einde van de schooldag op onze blog gepost. En ’s anderendaags staan daar reacties onder van lezers”, zegt fysicaleraar Dirk Ploegaerts (39). Hij begeleidt het leerlingenteam achter de schoolblog Pat@ van het Paramedisch Instituut in Mechelen. maken we vijf keer per schooljaar een gedrukte versie van de Pat@, ‘Patat op papier’. Dat is een heel simpel A4’tje met afbeeldingen en ingekorte teksten.”

Censureer je blogposts van leerlingen? Dirk Ploegaerts: “We hebben de dictatoriale redactiestructuur met het groot huisvuil meegegeven. Als ‘Dikke-truiendag’ flopt, mag dat met die woorden verschijnen op de blog. Onder die blogpost vragen we dan reacties en ideeën om het de volgende keer beter te doen. Alle leerlingen mogen reageren, en daardoor voelen ze zich betrokken bij wat er leeft op school. We hebben één keer een ranzige mop offl ine gezet. Die was erover en strookte niet met onze communicatiestijl. Maar in principe werkt de redactie autonoom. De directeur hoeft niet alle teksten te lezen voor ze online gaan. Je moet werken vanuit vertrouwen. Wij als begeleiders bemoeien ons niet. Hier en daar geven we wel een hint voor onderwerpen. Maar aan hun stukken raken? Dan zijn die niet meer geloofwaardig.”

Hoe vind je bekwame bloggers? Dirk Ploegaerts: “Elk jaar hangen we vacatures uit op het prikbord en affichepanelen. Leerlingen van wie we denken dat ze de job zien zitten, nodigen we persoonlijk uit. Wie met een tekstverwerker overweg kan, kan bloggen. Na vijf minuten uitleg goochelen onze leerlingen met foto’s en video’s. En vaak leer jij van hén. Belangrijk is dat niet alleen laatstejaars zich engageren. Die ben je na één jaar kwijt. Een derdejaars die drie jaar meedraait, bouwt ervaring op en is drie jaar lang een trekker voor andere leerlingen.”

Hoe raakt je blog bekend? Dirk Ploegaerts: “De Pat@ was twee weken
vóór hij online ging al ‘berucht’. We hebben in alle gangen affiches verspreid met daarop alleen het webadres van onze site. Niemand wist vanwaar dat adres kwam. Maar iedereen had het erover. Om volk naar onze site te lokken,

Is bloggen duur? Dirk Ploegaerts: “Op www.wordpress.com
kun je gratis een blog aanmaken. Voor extra’s moet je wel betalen. Je kunt een eigen .be-do-

KLASSE • Nr. 191

27

Blogtips
“Vijf jaar geleden was een nieuwe blog een nieuwsfeit. Inmiddels is het even gemakkelijk als een e-mail versturen.” Negen blogtips van überblogger Clo Willaerts*. 1. Laat je niet ontmoedigen als er geen massa volk meeleest. Eén reactie op je artikel is al een succes. Ongeveer één procent van de surfers reageert op artikels. 2. Laat reacties toe op je blogposts. Zo laat je zien dat je school open staat voor discussie. Je ziet meteen aan de reacties onder een oproep wie wil meewerken aan het volgende grootouderfeest. 3. Gebruik je webadres op briefpapier, de schoolbus, in een voettekst in je e-mail en aan de schoolpoort. Je eigen .be-domeinadres kost vijftien euro per jaar. 4. Zet geen vervelende flash-intro’s voor je homepage. 5. Zet zelfgemaakte foto’s, tekeningen of gedichten van je leerlingen online. Het krikt hun zelfvertrouwen op en je genereert verkeer naar je blog. 6. Laat ouders meebloggen. Hun fotoreportages van het schoolfeest of het verslag van de ouderraad zijn interessante bijdragen. 7. Een blog is géén dagboek of column. Dagelijkse updates zijn niet verplicht. Wie blogt, gaat géén engagement aan. 8. Publiceer je naam bij je blogpost. Lezers waarderen meer een artikel van Juf Sam met een persoonlijke toets dan een anoniem bericht. 9. Hoe korter de blogpost, hoe beter. Beperk je tot één alinea tekst, of genummerde lijstjes, een interessante link of gewoon een leuke foto.
*Clo Willaerts blogt op Bnox.be over internet en is Marketing Manager bij Sanoma Magazines. In haar vrije tijd organiseert ze de ‘Brussels Girl Geek Dinners’, het network-event waarop vrouwelijke nerds debatteren over trends in multimedialand.

meinnaam registreren voor vijftien euro per jaar en aan je blog koppelen. De broncode van Wordpress is vrije software en kun je downloaden op www.wordpress.org. Makkelijk te installeren op je eigen webserver, en helemaal zelf te beheren.”

Heeft een schoolblog wel impact? Dirk Ploegaerts: “De blog betrekt
je leerlingen meer bij de school en bepaalt de gespreksonderwerpen. De fotopagina’s zijn dé grote publiekstrekkers. Er staan elke week wel een aantal nieuwe foto’s online.

En iedereen wil die zien. De eerste site waar onze leerlingen tijdens de informaticalessen naar surfen, is onze Pat@. We willen ook dat de blog een instrument is voor de leerlingenraad. Die doen ongelofelijk veel en goed werk. Maar ze missen een kanaal om dat bekend te maken. Via de Pat@ weken ze reactie los en krijgt de leerlingenraad een gezicht.”
www.depatat.blogspot.com Je vindt zes schoolblog surftips op www.klasse.be/leraren/bijlage

© KLASSE

KLASSE • Nr. 191