You are on page 1of 11

HISTORY

1. Which of the Following BEST explains why the ancestors of the Amerindians ended up in the Americas? (a) They wanted to discover and explore new lands (b) They were pushed out by enemies who were stronger than they were (c) They were following the herds of deer which thy needed for food (d) The mineral resources of the Americasattracted them. Which of the following territories was inhabited by Tainos in 1492? (a) Belize (b) Jamaica (c) Dominica (d) St. Vincent Which of the following were duties of the Cacique? (i) to organize the work of the village (ii) to decide on his successor (iii) to decide whether or not to attack other tribes (iv) To lead his people in festivals and ceremonies (a) (b) (c) (d) 4. i and iii ii, iii and iv I, ii and iii I, ii, iii, iv

2.

3.

Which of the following activities was MOST closely associated with the Taino practice of religion? (a) fishing for turtles (b) hunting for water fowls (c) drinking chichita (d) smoking tobacco Which Indigenous group is believed to have used cocoa beans for trading? (a) Maya (b) Kalinago (c) Taino (d) Inca In the late 15th century in Europe there was religious rivalry between Christians and _________________ (a) Pagans (b) Heathens (c) Moors (d) Anglicans

5.

6.

parents placed children with the wealthy (b) Prisoners of war (c) Through Race riots (d) people were sold as payment for debt Which of the following was NOT a reason for tobacco growing becoming unprofitable in the Caribbean? (a) competition from Virginian tobacco (b) a rise in the demand for cotton (c) decline in the price paid for tobacco (d) Increased demand for sugar as a sweetener All of the following were consequences of the change from tobacco to sugar. (a) Indigenous population increase (b) larger farms (c) a large labour force (d) displacement of settlers 8.7. . 9. Which wind system was responsible for the arrival of Columbas ships into the Caribbean. 12. (a) The Northern Equatorial current (b) The Southern Equatorial current (c) The North Atlantic Drift (d) The North East Trade Winds The genocide of the Tainos after Spanish conquest occurred Mainly because (a) They were exported to Europe (b) They were killed in wars (c) They were offered as human sacrifices (d) They were overworked and ill treated Which of the following policy regarding ownership was adopted by the Spanish in the New World after 1492? (a) Effective Occupation (b) Prior Discovery (c) Military Occupation (d) Divine Appointment The Main interest of the Dutch in the Caribbean in the 17th Century was in (a) Searching for minerals and precious stones (b) Controlling the trade of the British and French colonies (c) Investing in sugar plantations (d) Buying salt for their fishing industry In the 15th century in West Africa slaves were acquired in all of the following ways. 13. EXCEPT. EXCEPT (a) In famine. 11. 10.

20. i 15. ii. iv i. Dominique (a) Le Clerc (b) Hughes (c) Oge (d) Petion In which order did the following revolts occur i Berbice Revolt (a) i. Which of the following was the least common form of protest used by slaves in the British Caribbean in the 18th century (a) petitioning the Crown (b) sabotage of equipment (c) armed revolt (d) poisoning of livestock Which of the following was the leader of the Mulatto revolt in St. 17. ii Barbados Revolt (b) iii Christmas Revolt (c) iv Haitian Revolution (d) The term Maroon means (a) runaway slaves (b) mountain dweller (c) enslaved African (d) forest hunter iii. 16. ii. ii. iii i. 18. 19. iii. . iv iv. except (a) slaves could not assembly in groups (b) slaves could not cultivate provision grounds (c) slaves could not leave estates without permission (d) African religious and cultural expressions were outlawed.14. iv. The loss of slaves on the Middle passage was due mainly to (a) riots and mutinies (b) starvation and branding (c) dysentery and smallpox (d) being thrown overboard Drumming and hornblowing were forbidden among slaves in the new world because (a) It made the slaves homesick (b) It was considered noisy and disruptive (c) It was considered barbaric by missionaries (d) It was feared as communication tools among slaves All of the following were measures used to control enslaved Africans. iv. ii.

26. and iii i. The British Caribbean planters who supported the abolition of the slaves trade did so mainly on the grounds of (a) law (b) morality (c) economics (d) religion The amelioration proposals included i. 24. 23. Who led the campaign for the abolition of the slave trade in the British Parliament in the 1830’s (a) Granville Sharp (b) William Wilberforce (c) Thomas Clarkson (d) Thomas Buxton All of the following were included in the Emancipation Act of 1833. ii. .21. except (a) All slaves under 6 years to be freed (b) Planters to receive compensation of £20M (c) Stipendiary Magistrates were to be appointed (d) Land was to be sold to ex-slaves by planters What system did the British create to facilitate the transition to a free society? (a) Apprenticeship (b) Immigration (c) Manumission (d) Christianization Which of the following were brought to the Caribbean to form a middle class and model a “civilized lifestyle” from 1830’s (a) Chinese (b) Indians (c) Europeans (d) Syrians The Main reason why India was preferred to China as a source of immigrant labour was that (a) Indian immigrants were good peasant farmers (b) Indians were skilled in agriculture (c) Indians were less expensive to transport and generally stayed longer (d) Indians were liked by the blacks. iv i. 27. freeing all slaves under 6 ii not dividing slave families iii not flogging worker iv compensating slaves for overtime work (a) (b) (c) (d) i. iii. ii. 25. and ii ii. and iii 22.

28. Because of their fear of religious conversion. . 30. 35. ii and iv ii evicting squatters from crown lands (b) i and iii only iii introduction of immigrants (c) i and iv only iv selling land in large parcels (d) i. Indian immigrants (a) pretended to be Christians (b) refused to send their children to school (c) did not marry black ex-slaves (d) returned home after one year All of the following led to the stoppage of Chinese immigration to the West Indies. iv Which of the following islands had the LEAST established peasantry (a) Barbados (b) Jamaica (c) Trinidad (d) Guyana The Indo-Caribbean peasantry in Trinidad was largely responsible for the development of the following crop (a) Limes (b) Cocoa (c) Banana (d) Sugarcane One political effect of the development of the peasantry was the acquisition of 29. 31. except (a) China began to suffer from depopulation (b) Chinese mortality rate was very high (c) The government in China felt it hurt Chinese pride (d) Chinese immigrants were expensive to transport The BEST reason for describing the Indian immigration scheme as a “new system of slavery” is (a) The long journey between India and the Caribbean (b) living and working conditions on plantation (c) recruitment practices in India (d) The way they were transported on ships Which of the following was NOT an effect of Indian immigration in the Caribbean (a) They diversified the culture of the region (b) They introduced new skills into agriculture (c) They introduced new religious practices (d) They established retail trading Which of the following actions were introduced to hinder peasant development in the Caribbean i. 34. 33. iii. 32. refusing to sell crown lands (a) i. ii.

(a) (b) (c) (d) 36. 39. 40. except (a) Increased American investment (b) Influx of American culture (c) Introduction of democracy in the region (d) Increased trade between US and Caribbean 37. . 41. Property Voting rights Social status Business The Peasantry in the Caribbean was instrumental in the introductions of the following crops.except (a) Rice (b) Arrowroot (c) Wheat (d) Limes Which of the following policies influenced United States’ interest in the Caribbean up to the 19th century (a) A good neighbour policy (b) Platt Amendment (c) Manifest Destiny (d) Mercantilism The main reason for United States’ invasion of Cuba in 1898 was to (a) Fulfil an old desire for control of Cuba (b) Protect American life and property (c) Establish a naval presence (d) Retaliate for Spanish attack on the USS Maine In which of the following countries did the US intervene after it failed to pay its debts to European nations? (a) Puerto Rico (b) Panama (c) The Dominican Republic (d) Cuba In which Caribbean country did the US intervene after a coup to remove the procommunist leaders? (a) Grenada (b) Cuba (c) Jamaica (d) Haiti United States involvement in the Caribbean has produced all of the following. 38.

46.42.Authur Ciprani Which of the following played an important role in the 1930’s workers’ struggles in St. except (a) Critchlow (b) Prescott (c) Cipriani (d) Butler Which of the following Political leader is NOT correctly matched with the Political Party he founded? (a) The People’s National Party . . 45. except (a) It wanted to prevent the dominance of blacks in Assemblies (b) It wanted control over the transition process from slaves to free societies (c) It wanted to reduce government excesses and inefficiencies (d) It wanted to gradually ease all colonies into independence 43. 47. except (a) Creation of a West Indian Welfare Fund (b) Independence from Britain (c) The diversification of crops (d) Closer association among the Windward and Leeward Islands All of the following are reasons for Britain outstanding Crown colony government in its colonies. Which of the following was NOT responsible for the disturbances among workers in the British West Indies in the 1930’s (a) Low wages (b) Increased pleasant production (c) Poor living conditions (d) High unemployment All of the following were involved in the development of trade unions in the British West Indies. 44. Kitts? (a) Uriah Butler (b) Clement Payne (c) Grantley Adams (d) Robert Bradshaw The Moyne Commission recommended all of the following.Forbes Burnam (c) People’s National Congress .Chedi Jagan (d) People’s National Movement .Norman Manley (b) The People’s Progressive Party .

Spain (d) Britain.48. Trinidad . Barbados. Guyana. iii and iv After the 1958 Federation was dissolved the Eastern Caribbean Islands tried to (a) form a free trade union (b) return some form of closer union (c) gain independence individually (d) form a clever relationship with the US Which set of territories entered into a political relationship described as Assimilation with the Mother country? (a) Dutch Colonies (b) Spanish Colonies (c) French Colonies (d) English Colonies In which chronological order were the following cultivated for export from the British Caribbean area? (a) Tobacco. 51. bananas. France 49. Jamaica. bananas (b) Sugar. tobacco (c) Bananas. ii. 53. France. 50. Lack of funding for the Federation (a) i and ii only ii Insularity of Caribbean political leaders (b) i and iv only iii Withdrawal of Jamaica from the Federation (c) i. Spain. sugar Which of the following groups of countries is arranged in the chronological order in which they freed their enslaved? (a) France. Britain (c) Britain. bananas. Trinidad. France. Guyana. Barbados (d) Jamaica. iii and iv only iv Federation (d) i. Spain. Guyana. Trinidad (b) Jamaica. tobacco. Trinidad. Britain (b) Spain. Barbados. The factors which contributed to the failure of the West Indies Federation of 1958 were the i. sugar (d) Tobacco. In which chronological order did the following territories achieve independence? (a) Jamaica. 52. sugar. Barbados (c) Guyana.

iv iv Tourism (d) ii. ii.54. iii. The dominant system of government in the British West Indies before 1865 was a (a) Crown Colony Government (b) Proprietory Government (c) Representative Government (d) Self-Government The large-scale movement from tobacco growing to sugar cultivation in the Caribbean described as (a) The Columbian exchange (b) The sugar revolution (c) Spanish colonization (d) The agricultural revolution To solve their labour problems immediately after emancipation. i In which order did the following events occur? i The abolition of the slave trade ii The emancipation of slaves iii The passage of the Sugar Duties Act iv The introduction of Amelioration proposals (a) (b) (c) (d) i. iv iii Sugar (c) ii. i. ii. iii. i. ii. In which chronological order did the following become MAJOR industries in the British Caribbean i. iii. iv i. ii. iv. i 55. iii. i. 59. 60. iii ii. iv ii Tobacco (b) iii. . 56. iv. iii. most British Caribbean planters were in favour of (a) Immigration (b) Higher wages (c) Diversification (d) Mechanisation In which of the following system of government in the British Caribbean did the Governor have MOST power? (a) Proprietory Government (b) Self-Government (c) Crown Colony Government (d) Representative Government The notable event in Caribbean History which occurred in 1838 was the (a) End of the apprenticeship system (b) Introduction of the apprenticeship system (c) Approval of the amelioration proposals (d) Abolition of the tax on manumission 57. iv. 58. iv. Banana (a) i. iii ii.

33. 16. 3. 21. 39.ANSWERS 1. 30. 10. 22. 7. 12. 36. 19. 34. 2. 42. C B B D A C D D B B C B A C D B A C B A C D B D A C C B A B D D A B B C C A C A C B B . 32. 25. 20. 31. 27. 17. 43. 41. 5. 37. 24. 38. 18. 13. 35. 29. 8. 40. 14. 28. 4. 9. 11. 23. 15. 6. 26.

60. 54. 57.44. 46. 51. 56. 55. 49. 52. 47. 53. 48. D D B D D B C A C B C B C B A C A . 50. 58. 59. 45.