PROSES HIDUP TUMBUHAN

Pada hari Jumaat lepas bersamaan dengan 30-Mac-2012, saya masuk ke kelas tahun 4 untuk memulakan topik baru iaitu Tumbuhan Membiak. Soalan diajukan kepada murid secara rawak 1) Siapa pernah menanam pokok? atau pokok bunga? 2) Bagaimana kamu tanam? Menggunakan apa? Biji? Batang atau apa? Kebanyakan murid dapat menjawab dengan baik dan memberikan respon yang amat baik. Secara rawak 15 orang murid daripada 34 orang pernah menanam pokok dengan berbagai jenis. Berikut, saya mahu kongsikan kepada semua mengenai Tumbuhan Membiak. Lihat nota di bawah

Tumbuhan membiak kerana
Untuk memastikan kemandirian spesiesnya (untuk teruskan hidup dan tidak kehilangan spesiesnya/jenisnya) Cara Tumbuhan membiak Klik untuk baca lagi

(1) BIJI BENIH
Berikut merupakan beberapa contoh Pokok

Begitu juga dengan pokok rambutan. Biji benih pokok cili yang telah tumbuh dengan Pokok tomato juga ditanam dengan biji benih. biji benih akan bercambah menjadi anak pokok) Soalan: Nyatakan 5 lagi jenis tumbuhan yang membiak melalui biji benih. (TUMBUHAN BERBUNGA MEMBIAK MELALUI BIJI BENIH) (Bunga biasanya menjadi buah yang mengandugi biji benih) (Apabila ditanam.Biji benih dalam paket untuk dijual hasil. Contoh tumbuhan tidak berbunga Paku pakis . (2) SPORA Tumbuhan tidak berbunga membiak melalui spora.

LUMUT ALGA .

Contoh kulat ialah CENDAWAN .Kulat juga membiak melalui spora.

Spora di sebarkan melalui ANGIN. Spora akan bercambah apabila jatuh ke atas TANAH yang berkeadaan SESUAI Tanah yang sesuai seperti mempunyai HUMUS dan AIR yang mencukupi dan SUHU yang sesuai. Lihat gambar di bawah (Kapsul spora di permukaan bawah daun) .

Uji minda! Adakah tumbuhan yang tumbuh di atas sekeping roti (lama) merupakan tumbuhan pembiakan spora? .

Melalui DAUN -Contoh tumbuhan yang membiak melalui daun ialah POKOK BEGONIA POKOK SETAWAR (Apabila daun jatuh ke tanah. tunas yang berada di bahagian daun akan tumbuh menjadi anak pokok) .

Melalui KERATAN BATANG -Sebahagian daripada batang tumbuhan dipotong daripada induknya dan ditanam di dalam tanah. Contoh tumbuhan yang membiak melalui keratan batang ialah BUNGA RAYA POKOK TEBU POKOK UBI KAYU .

(Keratan batang adalah satu contoh pembiakan buatan) MELALUI BATANG BAWAH TANAH -Bawang bawah tanah mempunyai tunas -Tunas akan tumbuh menjadi anak pokok -Batang bawah tanah mengandungi makanan simpanan -Makanan itu untuk tunas yang hendak tumbuh Contoh tumbuhan yang membiak melalui batang bawah tanah ialah POKOK BAWANG POKOK HALIA .

Sulur ialah PUCUK yang tumbuh dari batang bawah tanah -ANAK-anak pokok tumbuh di sekeliling pokok induk Contoh pokok yang membiak melalui SULUR ialah POKOK BULUH .POKOK KUNYIT MELALUI SULUR .

POKOK KELADI POKOK NANAS POKOK PISANG .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful