You are on page 1of 5

RANCANGAN MENGAJAR PENDIDIKAN ISLAM TAHUN 4

1. Tema Pelajaran / Topik Tema : Sifat-sifat Allah Tajuk : Allah bersifat Qudrat Melalui pengalaman pembelajaran, murid dapat:
1. 2. 3. Menyatakan pengertian sifat Qudrat. Menyatakan dalil naqli berkenaan Allah bersifat Qudrat dan maksudnya. Banding beza kekuasaan Allah dengan kekuasaan makhluk.

2.

Objektif Pembelajaran / Konsep

Di akhir pengajaran murid dapat:
Aras 1 – Menyebut pengertian sifat Qudrat. Aras 2 – Membaca dalil dari ayat Al Quran dengan baik termasuk maksudnya. Aras 3 – Menghuraikan perbandingan kekuasaan Allah dengan kekuasaan makhluk.

Hasil Pembelajaran TMK 1 Menggunakan slaid MS PowerPoint sebagai BBM untuk mempamerkan gambar-gambar bukti kekuasaan Allah melalui gambargambar. 3. Hasil Pembelajaran / TMK 2. Menggunakan slaid MS PowerPoint sebagai BBM untuk
membolehkan pelajar membaca pengertian Allah bersifat Qudrat dan untuk aktiviti latih tubi secara kaedah Talaqi Musyafahah membaca ayat Al Quran berkaitan dalil naqli Allah bersifat Qudrat beserta maksudnya. 3. Menggunakan MS Excel untuk latihan murid membezakan benda-

benda yang dijadikan Allah dan benda-benda rekaan manusia. 4. Laluan Internet dan URL untuk melihat benda-benda keajaiban alam yang dijadikan Allah. 4. Penilaian / Refleksi 1. Adakah murid dapat menggunakan MS Excel untuk membezakan
benda-benda yang dijadikan Allah dan benda-benda rekaan manusia?

2. Adakah perancangan yang melibatkan pengintergrasian TMK telah dibina dengan baik? 3. Adakah penerangan dengan slaid MS Power Point berkesan untuk memudahkan pemahaman para pelajar ? 4. Adakah murid dapat menyiapkan latihan dalam masa yang ditetapkan? 5. Adakah guru / murid berasa puas hati dengan pengajaran dan

4. TMK digunakan dalam kelas P & P koperatif: 1. Liputan Kurikulum Murid telah mengetahui bahawa bumi. Persediaan Guru (Bukan TMK) 9. DBP Kuala Lumpur. . ii. iii. Pendidikan Islam tahun empat. 2003 2. Ciri-Ciri Kelas a) Tahun b) Pengetahuan Sedia Ada Tahun 4 60 minit i. 1. ( ii ) Memperkenalkan topik. Internet Sebagai bahan rujukan tambahan. Buku Rujukan: Buku panduan guru. Slaid MS Power Point ( i ) Memperhatikan slaid gambar dan menjawab soalan. Murid boleh menggunakan MS Excel. Peruntukan Masa 6.pempelajaran berbantukan pengintegrasian TMK ? 6. 3. Hajah Kalsom bt Abdul Aziz dan Mohd Fauzi b Mad Yatim. Meliputi isi kandungan pelajaran. Penerapan TMK ( iv ) Menjawab soalan secara berkumpulan. Perisian Video Media Player. 2003. ( iii ) Menyampaikan isi-isi P&P. pedagogi serta penilaian seperti yang dikehendaki dalam Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah (KBSR). 2. manusia dan seluruh alam ini ciptaan Allah. 7. Sebilangan murid berpengalaman untuk melayari internet . Buku Teks Pendidikan Islam Tahun 4(KBSR) Mariah bt Hj Mansur. Perisian MS Excel Menjawab latihan yang disediakan oleh guru. Adakah P&P ini dapat meningkatkan kemahiran TMK murid? 5.

Murid dalam kumpulan melengkapkan latihan yang telah disediakan dalam fail MS Excel.1. Bersoal jawab dengan berpandukan slaid MS Power Point yang dipaparkan. 5. Menyanyikan nasyid sifat-sifat Allah bersama kumpulan nasyid NadaMurni. 3. Memimpin murid membaca dalil dari ayat suci Al Quran dengan kaedah Talaqi Musyafahah. 4. Melayari internet untuk menyiapkan tugasan kumpulan. Menyanyikan nasyid sifat-sifat Allah beramai-ramai. URL berkaitan dengan pautan pembelajaran 1. Memberi perhatian dan bersoaljawab berpandukan Power Point yang dipaparkan. Aktiviti Guru Menjawab soalan lembaran kerja. . 2. Persediaan TMK Menempah bilik komputer dan projector LCD Memastikan sistem rangkaian dan internet berfungsi. Aktiviti Pelajar 1. 6. 4. 3. Apakah yang dapat kamu perhatikan dalam slaid dan siapakah yang menciptanya?  Gunung  Laut  Bumi ii. Memerhati paparan laman web yang disediakan oleh guru untuk menyiapkan tugasan kumpulan. 2. Memimpin murid menyanyikan nasyid sifatsifat Allah diiringi dengan perisian Window Media Player. Aktiviti Pelajaran tubi secara kaedah Talaqi Musyafahah membaca ayat Al Quran berkaitan dalil naqli Allah bersifat Qudrat beserta maksudnya dengan bantuan slaid MS Power Point. Mendengar penerangan guru. Guru menerangkan kepada murid tentang erti Qudrat dan dalilnya. i. 4. 6. Membacakan pengertian Allah bersifat Qudrat dan aktiviti latih 11. Menyediakan latihan dalam MS Excel. 3. 1. 2. Menjawab soalan guru. Membaca bersama guru dan membaca dalil naqli secara Talaqi Musyafahah. 5. Memaparkan slaid MS Power Point. 2. 10. Menjawab soalan secara berkumpulan menggunakan MS Excel. 7. Set slaid MS Power Point digunakan untuk penerangan tentang isi pelajaran. 5. 12. 8. 13. Memimpin murid membaca pengertian Allah bersifat Qudrat (dalam tulisan jawi) iii. 3. Ketua kumpulan melaporkan hasil kerja mereka.

10. 8. Contoh soalan: I. Menjawab latihan di lembaran kerja MS Word secara individu. 2003 2. Buku Rujukan: . 5.html http://www. Mempersembahkan tayangan video. 14. 4.com/soid_arazak/janin.harunyahya. URL untuk aktiviti pengukuhan. Maha. Merumus isi pelajaran dengan mengemukakan soalan-soalan. Meminta murid melengkapkan latihan yang telah disediakan dalam fail MS Excel 9.php 16. 18. Respon pada soalan-soalan guru. 11.4. Bolehkah manusia mencipta telur ayam? 3.harunyahya. Mengedarkan lembaran kerja kepada murid.geocities. 17. Hajah Kalsom bt Abdul Aziz dan Mohd Fauzi b Mad Yatim. dalil naqli dan sejak azali. Satu set slaid mengandungi gambar-gambar dan maklumat. 1.html http://www.com/malaysian/buku/ciptaan/ciptaan02. Jumlah bilangan objek. 3.keajaibanalquran. 15.com/biology_02. 9. Satu set latihan dalam MS Excel. makhluk. Literasi Numerasi Bahan Rujukan TMK dan bukan TMK Qudrat. Laman Web http://www. Berkuasakah manusia mencipta bulan dan matahari? 1.com/indo/buku/indahnya1a. Meminta murid melihat laman web yang telah dipaparkan untuk mengetahui beberapa keajaiban ciptaan Allah. Buku Teks Pendidikan Islam Tahun 4(KBSR) Mariah bt Hj Mansur. Perbincangan dalam kumpulan dan murid membentangkan hasil perbincangan secara kaedah sumbang saran. Keperluan Khusus 2. Menonton video.htm http://www. 7. DBP Kuala Lumpur. Apakah perbezaan di antara bunga hidup dan bunga plastik? 2.

Penerapan Nilai Murni masalah penggunaan TMK. Bersoal jawab dan sumbangsaran. . Redha dengan ketentuan Allah. 5. Laman Web. 3. (rujuk no. Mengkaji. 2. Ensiklopedia 1. 2003. 15) 4. menyelidik dan mendalami ilmu pengetahuan juga perintah Allah. Pendidikan Islam tahun empat. Kemahiran Berfikir 1. Kemahiran kreatif dan kritis. 6. Bekerjasama dan tolong-menolong ketika menghadapi 19. 20. 2. 4. Bersyukur kepada Allah. Meyakini kekuasaan Allah. 3. Membanding dan membezakan.Buku panduan guru. 3. Melakukan perintah Allah dan meninggalkan larangannya.