You are on page 1of 4

Acidul lactic

Formula structurala: CH3-CH-(OH)-COOH Acidul lactic de asemenea cunoscut popular si ca acid laptic, este un acid organic slab, care joacă un anumit rol în anumite procese biochimice. Are un rol decisiv în anumite procese de fermentație, cum ar fi pregătirea silozului pentru animale, sau (în industria laptelui) la producerea produselor din lapte, iaurt, chefir, urdă, brânză, etc. În metabolismul animal, ia naștere în orice masă musculară supusă efortului, dar contrar unor teorii populare nu este cauza febrei musculare. Acidul lactic este un acid carboxilic cu o formulă chimică brută de C3H6O3. Are grup auxiliar hidroxil atașat grupării carboxilice, ceea ce îl încadrează în categoria acizilor alfa-hidroxilici (uneori cunoscuți ca AAH). În soluție, ca orice acid acid monobazic, pierde un proton producând ionul lactat, CH3CH(OH)COO−. Acidul lactic este chiral și are doi izomeri optici. Unul este cunoscut ca L-(+)-acid lactic ori (S)-acid lactic iar celălalt, imaginea sa în oglindă, ca D-(-)-acid lactic sau (R)-acid lactic. L-(+)- Acid lactic este izomerul care este important biologic.

Acidul lactic este transportat de la muschiul antrenat la ficat. in principal de muschi pentru obtinerea de energie prin metabolizarea glucozei in absenta oxigenului. Acidul lactic este produs in general prin fermentarea glucozei intr–un proces numit glicoza. apa si energie. motiv pentru care este un element folosit in industria lactatelor. branzeturilor. Dar sa vedem cum actioneaza acidul lactic in organismul uman. Cand acidul lactic primeste oxigen. La fel ca si creatina. fie din forma stocata . se va elibera acidul lactic. Acidul lactic este o substanta incolora produsa de aproape toate tesuturile organismului uman. in urma reactiei fiind eliberate apa si energie. acidul lactic poate fi produs si sintetic pentru a fi folosit in anumite produse. Daca exista un surplus de acid piruvic. Acest proces este reversibil. Glucoza poate fi folosita fie din fluxul sangvin.Acidul lactic si rolul acestuia in antrenamentul fizic Acidul lactic produce acrirea laptelui. prin fermentarea lactozei. in vederea producerii cascavalului. unde este transformat in acid pirvuic si apoi in dioxid de carbon. acesta este transformat in acid pirvuic pentru a fi folosit de organism. Acidul lactic este produs de tesuturile organismului. Acidul lactic circula in sistemul sangvin in orice moment in cantitati reduse. iaurtului si al altor produse lactate de fermentatie. Acesta este un proces chimic prin care glucoza este transformata in acid piruvic si dioxid de carbon. asigurandu–i pe aceasta cale buna functionare.

Cum influenteaza antrenamentele functiile acidului lactic? In momentul in care ne antrenam intens. acidul lactic se va acumula in muschi si in sange. depasind punctul in care nu mai putem asigura o cantitate suficienta de oxigen muschilor. pauzele sa fie suficient de lungi pentru ca muschiul sa se oxigeneze suficient si sa previna formarea acidului lactic. in schimb pauzele dintre . glicogenul din muschi. In momentul in care ne antrenam. intre seriile foarte intense. Felul in care concepem modalitatea recuperarii post–antrenament este si el un factor decisiv privitor la modalitatea de a elimina acidul lactic din muschi si din sange datorita unei oxigenari corespunzatoare. Antrenamentul ocazional pana la epuizare imbunatateste conditia aerobica. avem senzatia ca muschii antrenati efectiv ard. Acidul lactic acumulat in muschi si in sange ce nu a fost eliminat ca urmare a unei oxigenari corespunzatoare va fi transportat in ficat. Antrenamentele intense ce produc acid lactic cresc rezistenta musculara mult mai repede decat antrenamentele moderate deoarece muschiul va procesa mult mai repede acidul lactic. fenomen cunoscut sub denumirea de febra musculara.in organism. iar executantul va simti mult mai rar efectele neplacute ale febrei musculare. Aceasta „febra” este produsa de acidul lactic. Metoda epuizarii musculare este tipul de antrenament in care se efectueaza inca 2–3 repetari peste punctul in care simti efectiv ca muschiul „arde”. Cea mai buna metoda de prevenire a formarii acidului lactic in muschi este de a efectua antrenamentele intr–un ritm redus. Acest proces este denumit respiratie anaeroba (fara oxigen). mai precis de excesul de acid lactic din muschi. In ceea ce priveste modul de efectuare a antrenamentului de catre culturisti se recomanda ca. Daca. unde va fi transportat in acid piruvic asa cum am aratat in prima parte a acestui material.

ceea ce ne va face sa cunoastem senzatia de oboseala dupa antrenament. in scopul derularii antrenamentelor conform planificarii efectuate. In fine. sa luam masurile ce se impun in vederea inlaturarii cauzelor producerii acidului lactic. . atunci din buna seama ca in muschi se va forma acidul lactic. in marea majoritatea cazurilor. a–ti "arde" ocazional muschii este un lucru bun.serii sunt insuficiente. insa este recomandabil ca.