Stanescu Cristian

Program aerobic pentru varstnici
Majoritatea batrani sunt la pensie si isi formeaza obiceiuri proaste datorita factorilor financiari. Am putea enumera o nutritive slaba caloric si imbibata in euri, care consider ca acelereaza degradarea interna a musculaturi netede, striate si a organelor interne. Si cum nu este de ajuns, marea majoritate isi pierd pofta de viata si isi concentreaza o buna parte din bani pe medicamnetele promovate prin intremediul televiziunilor, care in afar de efectele benefice prezinta si efecte secundare . Ar trebui informati ca prin MISCARE pot sa isi imbunatateasca conditia fizica si implicit SANATATEA.

Ca tot vorbim depre batranete, consider ca ar trebui sa ii dau si o mica definitie care sa sustina cele spuse mai sus : Îmbătrânirea reprezintă un proces complex în care sunt implicaţi o multitudine de factori (patologici, genetici, stil de viaţă) şi care frecvent se asociază cu o reducere a capacităţii funcţionale şi cu prezenţa unor boli cronice. Inactivitatea fizică şi prezenţa unui stil de viaţă sedentar reprezintă un factor de risc semnificativ care afectează starea de sănătate a vârstnicilor.

Exercitiile fizice te mentin in forma la ori ce varsta. Chiar daca ai trecut de 60 de ani, te poti bucura de energia pe care ti-o ofera cateva miscari simple in fiecare zi, pe ritmuri preferate.

Dupa o perioada de cel putin 4 saptamani se poate simti o diferenta uimitoare. articulatiile si tendoanele sunt mai lenese. . . (9) . . . .Odata cu inanitarea in varsta.Ameliorarea fortei si rezistentei musculare. .Ameliorarea flexibilitatii. . Reducerea riscului de aparitie a osteoporozei (exercitii cu încarcare).Pentru a evita aceasta degradare lenta a corpului este recomandat un program simplu de exercitii. Printre beneficiile antrenamnetului fizic moderat la varstnic putem enumera: -Managementul stresului.Diminuarea frecventei cardiace si a TA (în efortul submaximal). .Reducerea riscului aparitiei bolii coronariene.Ameliorarea metabolismului glucidic. chiar cu 20 de ani mai tanar. mai exact exercitii aerobic de cel putin 3 ori pe saptamana. devin madureroase si de aici pot aparea afectiuni osoase suparatoare.Ameliorarea calitatii vietii. . Metabolismul se intareste in urma exercitiilor.Specialistii din intreaga lume recomnada persoanelor treute de varsta a doua exercitii pentru genunchi.Ameliorarea imaginii pozitive de sine. brate si spate.Managementul obezitatii. coordonarii si a balansului. .Diminuarea anxietatii si a depresiei. iar afectiunile cardiovasculare si diabetul vor fi evitate cu mult success.Diminuarea costurilor îngrijirilor medicale.

Reducerea tesutului adipos intraabdominal este predictiva pentru ameliorarea concentratiei plasmatice a . . Rezistenta la insulina si hiperinsulinemia sunt comune vârstnicilor.C. obezitate). în mod particular celor cu obezitate abdominala. maximala). Structura organismului Antrenamentul aerobic determina reducerea preferentiala a tesutului adipos din regiunile centrale (posibil viscerale) ale organismului. Kohrt si colab. 45 minute/zi. Intensitati mai crescute ale antrenementului fizic se pot materializa în cresteri mai mari ale VO2 max. . au constatat cresteri ale VO2 max.Ameliorarea functiei imune. Capacitatea metabolica Este cunoscut efectul protector al antrenamentului fizic prin influenta pozitiva asupra factorilor de risc coronarian (hipercolesterolemie.. cu 23% la vârstnice si cu 26% la vârstnici printrun antrenament fizic similar (4 zile/saptamâna. prin antrenamentul de rezistenta (aerobic) cu acelasi grad comparativ cu tinerii (15-25%). antrenamentul fizic regulat prezinta un rol major în preventia si tratamentul diabetului zaharat noninsulinodependent. HTA. Prin efectele asupra actiunii insulinei. Vârstnicii prezinta un declin în toleranta la glucoza datorita rezistentei tesuturilor periferice si a muschilor la actiunea insulinei cu aparitia mai frecventa a diabetului zaharat non-insulinodependent. a bolii coronariene si HTA. hiperinsulinemie.Ameliorarea simptomatologiei artrozelor. intoleranta la glucoza. la o intensitate relativa de 80% din F.Cresterea aportului de oxigen la creier (ameliorarea functiilor cognitive) Beneficiile antrenamentului fizic de anduranta (aerobic) : Functia cardiovasculara S-a demonstrat ca vârstnicii îsi pot creste VO2 max.

Antrenamentul va fi supravegheat atent. Stretchingul (10-15 sec) dupa o perioada de încalzire si exercitiile pentru cresterea fortei musculare prezinta un rol important în ameliorarea flexibilitatii. Exercitii pentru ameliorarea coordonarii Constau în executarea unor activitati complexe care mentin eficienta neuromusculara. în exercitii care implica încrucisarea liniei mediane a corpului (ex. 5. motiv pentru care intensitatea se va creste progresiv. Riscul accidentelor va creste la intensitati mai mari ale antrenamenetului. preferabil zilnic. Antrenamentul aerobic urmat de exercitii de asuplizare (stretching) determina câstigurile cele mai mari în flexibilitate. 3. mers vioi). Beneficiile aditionale se pot realiza prin antrenamente fizice mai intense (durata. Cresteri reduse ale masei nonadipoase (musculare) se pot realiza prin antrenamentul aerobic care include componente de forta: urcatul treptelor. . îmbracatul) si în exercitii din patrupedie. realizat cu benzi elasice sau dispozitive cu greutati. Beneficii semnificative se pot obtine printr-un antrenament fizic moderat (ex: 30 min. frecventa si intensitate): mersul rapid sau urcatul treptelor. Antrenamentul de ameliorare a flexibilitatii musculare (7) Se recomanda pentru mentinerea unghiurilor utile articulare în cazul pacientilor vârstnici. vâslitul. ridicarea greutatilor.colesterolului si insulinei. recomandându-se evitarea manevrei Valsalva si a mobilizarilor articulare dureroase.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful