You are on page 1of 8

PROIECT DE LECŢIE ACTIVITATE SIMULTANA

Data: 12.05.2011 Data: 12.05.2011 Clasa: a- II-a Clasa: a- IV-a Propunator: Propunator: Aria curriculara: Matematica si Stiinte ale Naturii Aria curriculara: Limba si comunicare Disciplina: Matematica Disciplina: Limba si literatura romana Subiectul: : Exercitii si probleme Subiectul: :”Toate panzele sus!’’dupa Radu Tudoran Unitatea de invatare: Adunarea si scaderea numerelor Unitatea de invatare:,,Calatorii si aventuri” naturale cu trecere peste ordin (0-1000) Tipul lectiei: Dobandire de cunostinte Tipul lectiei: recapitulare Obiective cadru: Obiective cadru: - Consolidarea algoritmului de calcul al adunarii si scaderii In -Dezvoltarea capacitatii de receptare a mesajului scris concentrul 0-1000; (citirea/lectura) -Dezvoltarea capacitatii de exprimare scrisa -Consolidarea deprinderilor de calcul oral si scris; -Dezvoltarea gandirii matematice prin rezolvarea de exercitii si probleme Obiective de referinta : Obiective de referinta : 3.1 – sa sesizeze rolul ilustratiilor ce însotesc un text; 1.3. sa efectueze operatii de adunare si scadere cu numere 3.3 - sa citeasca constient, corect, fluent si expresiv texte naturale de la 0 la 1000 fara si cu trecere peste ordin; cunoscute; 2.6. sa rezolve probleme care presupun o singura operatie 3.4 - sa citeasca în mod constient si corect un scurt text dintre cele învatate. necunoscut; 3.7- sa manifeste interes si initiativa pentru lectura unor texte variate literare sau nonliterare; Obiective operationale: Obiective operationale: La sfarsitul lectiei elevii trebuie: La sfarsitul lectiei elevii trebuie: O O1- sa identifice în expozitia de carte pe aceea al carei O.1 –sa colaboreze pentru realizarea unui ciorchine autor nu a fost studiat; O.2 –sa efectueze adunari si scaderi In concentrul 0-1000 fara O2-sa citeasca corect, fluent, expresiv, constient textul din si cu trecere peste ordin; manual; O.3 –sa aplice algoritmul de calcul al unui numar necunoscut O3-sa introduca in propozitii cuvintele noi din text; O.4 –sa opereze cu terminologia specifica; O4-sa raspunda corect la intrebarile adresate, referitoare la O.5-sa rezolve o problema continutul textului; O5-sa desprinda mesajul textului; O6-sa gaseasca sinonime pentru cuvintele date

E.explicaţia. Mijloace didactice: : duplex cu exercitiile pentru fiecare grupa. 2006 M.instructajul verbal. nr. T.C. exercitiul. caietele elevilor Forme de organizare: perechi.expunerea. Ed.2004 2.. floricele din hartie. Aramis. – „Programa scolara pentru clasele IIIsi a IV-a. C. frontal si individual. Editura Dor. Bucuresti.exerciţiul. Pitesti.08.Manual pentru clasa a IV-a”. munca independenta. Carminis. .. conversatia. pomisor din polistiren. clasele I-II.Pitila. Elena Maior– Matematica-culegere de exercitii si probleme. laptop. caietul.M. 4686 / 05. Carmen – ”Sa dezlegam tainele textelor literare”. 2004 Mijloace didactice: tabla. Ed. carioci. – ”Limba si literatura romana – 3. jocul didactic.Programa scolarǎ aprobatǎ cu O. Tecuci 3.ciorchinele. 2006 2. Mihailescu. romanul.Metode si procedee: explicatia. Metode si procedee:observaţia.Calugarita Angelica – Matematica distractiva. prezentare PPT. Editura „Aramis”. Bucuresti. Material bibliografic: 1.„ Iordachescu. clasele I-IV .Aurel Maior.Toate pânzele sus!’’ dupa Radu Tudoran Forme de organizare: frontal si individual. Material bibliografic: 1. problematizarea lectura explicativă. manual.

Stabilirea ordinii si disciplinei. Fiecare sarcina rezolvata corect va aduce în copacul echipei floricele. Moment organizatoric Pregatesc materialele necesare -elevii isi desfasurarii lectiei.Captarea atentiei Pe o masa va fi organizata o expozitie de carte. Printre cartile cu autorii studiati anul acesta la clasa se va afla si cartea „Toate panzele sus!” de Radu Tudoran. Va trebui ca elevii sa identifice cartea al carei autor nu a fost studiat. Clasa a-IV-a Activitatea invatatorului Activitatea elevilor Activitatea elevilor 1.Dacă rezolvăm corect exerciţiile trimise de către Zâna Primăverii vom primi câte o floricea pe care va trebui s-o lipim pe crenguţe. 3. sa alcatuiti propozitii cu noile cuvinte.DESFASURAREA LECŢIEI Clasa a-II-a Activitatea învatatorului 1.” Se noteaza titlul si autorul la tabla.Anuntarea temei si a obiectivelor Cadrul didactic anunta titlul lectiei: “Astazi vom invata lectia Toate panzele sus!. 4. Recepteaza mesajul transmis. vom afla numarul necunoscut la adunare si scadere. 2.Captarea atentiei Zâna Primăverii v-a adus un pomişor şi nişte exerciţii. Se observa si se descrie imaginea. 3.Dirijarea invatarii Se deschid manualele la pagina 110. Voi trebuie sa cititi cu atentie textul . Intuiesc . Voi verifica terminologia specifica celor doua operații Invațate prin metoda -elevii sunt atenti la explicatiile invatatoarei. Noteaza titlul noii lectii pe caiete.astfel înflorind copăcelul. dupa Radu Tudoran. Privesc expozitia si identifica cartea.Moment organizatoric Pregatirea materialului Se pregatesc pentru necesar pentru lectie lectie. Citesc titlul lectiei. 4. Exercitii si probleme recapitulative’’. la ora de matematica vom recapitula notiunile referitoare la adunarea si scaderea numerelor naturale .. pregatesc cele necesare orei.Anuntarea temei si a obiectivelor Astazi. 2. -elevii scriu in caiete data si titlul lectiei . Pe baza imaginii si si autorul. Se va nota pe tablă titlul lecţiei. se Observa si descriu citesc titlul si autorul imaginea. sa explicate cuvintele noi. vom rezolva o problema.Dirijarea invatarii Explic modul de lucru.

ghicitorile.lectura independenta a -…suma textului (în gand) si Citesc lectia. . 1-4 din manual – „Sa întelegem textul!”. 5 -„Sa întelegem 300+109=409 mamei mele? textul!”). termeni 1. Spune. aduna se numesc date despre autor. Vin înca 100 sa înoate. -dialog dirijat – întrebarile primite. a chiui. Elevii citesc directiei de mers a unui Explic elevilor modul de lucru. (citirea în lant. scaderii? -catarg=stalp de lemn -…minus care se monteaza vertical Cum se numeste rezultatul pentru a sustine panzele.ciorchinelui.lectura model de catre ECHIPA 1 raspuns echipa învatatoare. cate rate-au înotat Laolalta pe-acel lac? 5. identificarea expresiilor si cuvintelor necunoscute. sa intuiasca continutul textului. scaderii? -hau=prapastie.exersarea actului citirii 109 lalele rumenite. fasii. selectiv Cate floricele sunt în gradina ex.Obtinerea performantei Individual. Descifrarea textului -…descazut . Rezolva uimire. vas. primeste cate o In gradinita de flori Vor rezolva sarcinile floricica In pom. Pentru fiecare . a se exercitiului propus. Cum se numesc numerele care se aduna? Cum se numeste numarul din care se scade? Cum se numeste rezultatul adunarii? Cum se numeste numarul care se scade? Cum se numeste adunarii? semnul -…plus a titlului se cere elevilor continutul textului. Au Inflorit 300 bujori.Intrebari vesele pentru serveste la schimbarea copii isteti. elevii vor avea ca sarcina sa gaseasca sinonimele unor cuvinte sarcina din text: trasnai. care se Se vor prezenta cateva Urmaresc prezentarea. înalt. vis. nr. Mai stau gata-mbobocite . ECHIPA 2 Pe un lac sunt 550 rate. -…diferenta -carma=piesa care 1. -…scazator -pluta=ambarcatiune usoara facuta din trunchiuri de copac prinse Cum se numeste semnul intre ele.

Obtinerea performantei 2. raspundeti Intr-un glas Cate mere au ramas? ECHIPA 2 Din gradina am cules Flori frumoase. Cei care au terminat primii primesc bonus 2 floricele. Exercitiile se afla pe coli duplex. Rezolva numarul necunoscut. Hai. In 200+300+1=501 440-140=300 pravali. Trasnai=nazbatii Vis=dorinta Inalt=imens Uimire=mirare a chiui=a tipa. mare Am cules 140 rosioare. . Pentru fiecare exercitiile de pe raspuns corect elevii primesc plansa floricele. Cate flori am asezat buchetul fermecat? 5. în livada stau 550+100=650 440 mere gramada. Carioca va fi stafeta pentru fiecare -elevii rezolva coechipier. c-o pofta mare. 300 lacramioare si o lalea zambitoare.ECHIPA 1 Pe o creanga.Rezolva exercitiile de pe plansa. a striga de bucurie fasii=bucati a se pravali=a se prabusi 3. pe ales: 200 zambile. Elevii din fiecare echipa vin si rezolva exercitiile corespunzatoare. Eu.

noteaza tema pentru acasa -elevii isi primesc premiile si noteaza tema pentru acasa. iar prune cu 269 kg rezolva mai mai mult.Incheierea lectiei/aprecieri si recomandari Cadrul didactic face aprecieri verbale in -elevii isi Propun tema pentru acasa si primesc premiile legatura cu participarea elevilor la lectie.Asigurarea feed-back-ului . . pentru acasa. le amintesc ca ora urmatoare si noteaza tema comunica tema pentru au test.Care sunt personajele? 7.Asigurarea feed-backului 5.Care este autorul? .ECHIPA 1 PENTRU ECHIPA 2 Afla suma numerelor 400 si 500. Recepteaza aprecierile transmise.Dupa ce au rezolvat exercitiile -rezolva sunt rasplatiti cu floricele exercitiile 4. pe care trebuie sa-l citeasca. 6. iar cealalta echipa sa raspunda.Incheierea lectiei/aprecieri si recomandari Fac aprecieri asupra modului cum au participat elevii la lectie. Numar floricelele si premiez echipa/echipele castigatoare cu o imagine reprezentand Zana Primavara.Adreseaza întrebari echipelor. Fiecare echipa primeste un exercitiu cu terminologia specifica. corect si mai rapid castiga mai Cate kg de prune s-au vandut? multe floricele 7. Raspund la întrebari. 6.Rezolva la tabla urmatoarea problema: care La un magazin s-au vandut 329 -echipa kg banane. acasa. .Ce lectie am studiat astazi la limba romana ? .

Spune. pe ales: 200 zambile. raspundeti Intr-un glas Cate mere au ramas? 2. In livada stau 440 mere gramada.1.Ghicitori In gradinita de flori Au Inflorit 300 bujori. Vin Inca 100 sa Inoate. cate rate-au Inotat Laolalta pe-acel lac? Din gradina am cules Flori frumoase. . Rezolva exercitiile de pe plansa. Cate floricele sunt In gradina mamei mele? Pe un lac sunt 550 rate. c-o pofta mare. Mai stau gata-mbobocite 109 lalele rumenite. Hai. Eu. mare Am cules 140 rosioare. 300 lacramioare si o lalea zambitoare Cate flori am asezat In buchetul fermecat? Pe o creanga.

ECHIPA 1 158+ 468+ 232 292164 ECHIPA 2 418+ 236 801560+ 165 500144 275 832476 340 3. ECHIPA 1 ECHIPA 2 372 + a=381 =306 4. ECHIPA 2 PENTRU ECHIPA 1 Mareste cu 10 suma numerelor 40 si 50.ECHIPA 1 PENTRU ECHIPA 2 a+245 Afla suma numerelor 400 si 500.La un magazin s-au vandut 329 kg banane. 5. Cate kg de prune s-au vandut? . iar prune cu 269 kg mai mult. Rezolva numarul necunoscut.