Daya dan gerakan

Daya adalah agen yang menyebabkan perubahan dalam halaju sesuatu objek. o Agen yang menyebabkan pecutan kepada sesuatu objek.

Gambar 1: Contoh daya bertindak

Objek dalam kotak adalah objek yang ditindak oleh daya. Daya yang bertindak itu pula berasal daripada agent luar daripada kotak itu (persekitaran).

o Memperlahankan atau memberhentikan suatu objek yang sedang bergerak.Gambar 2: Daya yang bertindak ke atas objek boleh jadi tolak atau tarik Daya Geseran Geseran ialah daya yang menentang gerakan objek. Daya geseran mempunyai arah dan magnitud. Geseran terhasil apabila dua permukaan bergeser antara satu sama lain.geseran dapat: o Menghalang suatu objek yang pegun daripada bergerak. Geseran sentiasa bertindak dalam arah yang bertentangan dengan gerakan. Oleh itu. Gambar 3: Daya geseran berlawan dengan arah tolakan kotak .

maka ia akan jatuh dengan pecutan seragam atau pecutan gravity g=10msˉ². g Gambar 4: Pecutan objek jatuh bebas disebabkan oleh graviti adalah malar dan “universal”.Daya Graviti Daya graviti. adalah daya yang dikenakan ke atas suatu objek oleh bumi Daya itu berarah ke bawah dan menuju ke pusat bumi Magnitudnya dikenali sebagai berat objek itu Berat = |Fg|= mg Pecutan yang terhasil akibat tindakan graviti ke atas apa-apa objek adalah sama. halajunya bertambah sebanyak 10msˉ¹. g Apabila satu objek jatuh bebas di bawah tarikan graviti. . Fg. Hal ini bermaksud setiap saat.

Kesan-kesan daya Laju jasad Keadaan rehat jasad Daya boleh mengubah Halaju jasad Bentuk jasad Arah gerakan jasad . Gambar 6: Jatuh bebas parabola  Berbentuk parabola apabila halaju awal mengufuk adalah bukan sifar.Jenis-jenis jatuh bebas Gambar 5: Jatuh bebas setempat  Apabila halaju awal mengufuk adalah sifar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful