You are on page 1of 31

Aszals hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny 1997

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

Krnyezetbart technolgik II. Csinld magad! Aszals hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

Szerkesztette: Visnyovszky Tams Az brkat E. Kovcs Judit rajzolta A bort a Dehydro- Coop prospektusainak felhasznlsval kszlt

A kiadvny a Kzponti Krnyezetvdelmi Alap tmogatsval kszlt 7000 pldnyban 1997-ben

Kiad: kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny ( Miskolc Kossuth u. 13. 3525. Tel.: 46/505-768)

Sokszorosts: Holocn Termszetvdelmi Egyeslet - Miskolc

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

TARTALOMJEGYZK
ELSZ I. A NAPKOLLEKTOROS GYMLCSASZAL II. A NAPKOLLEKTOROS GYMLCSASZAL ELKSZTSE A KT AJNLOTT ASZALTPUS RSZLETES BEMUTATSA A KOLLEKTOR KIALAKTSA A KIS ASZAL SZERKEZET VZLATA A KALKS ASZAL SZERKEZETI VZLATA PRALECSAPDS S ASZALSI HATSFOK AZ ASZAL SZERKEZETNEK KONZERVLSA, KARBANTARTSA VDEKEZS A KRTEVK ELLEN III. HOGYAN ASZALJUNK? GYMLCSFLK ASZALSA AZ ALMA ASZALSA KRTE ASZALSA BIRS ASZALSA SZILVA ASZALSA CSERESZNYE ASZALSA MEGGY ASZALSA KAJSZIBARACK ASZALSA SZIBARACK ASZALSA BOGYSTERMSEK ASZALSA GYMLCSASZALVNYOK ELTARTSA GYMLCSASZALVNYOK CSOMAGOLSA GYMLCSASZALVNYOK FELHASZNLSA ZLDSGFLK ASZALSA ZLDBORS ASZALSA ZLDBAB ASZALSA FEJESKPOSZTA ASZALSA VRSKPOSZTA ASZALSA KELKPOSZTA ASZALSA BIMBSKEL ASZALSA KARALB ASZALSA KARFIOL ASZALSA SRGARPA ASZALSA PETREZSELYEM ASZALSA PASZTERNK ASZALSA ZELLER ASZALSA CKLARPA ASZALSA VRSHAGYMA ASZALSA PRHAGYMA ASZALSA SPENT ASZALSA SSKA ASZALSA PARADICSOM ASZALSA PAPRIKA ASZALSA TK ASZALSA PETREZSELYEMZLD ASZALSA ZELLERZLD, MAJORNNA, KAPOR, TRKONY ASZALSA GOMBA ASZALSA
kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny Miskolc Kossuth u. 13. 3525

2 3 5 7 7 8 8 14 14 15 15 15 16 17 17 17 19 20 20 20 20 21 21 22 22 23 23 24 24 24 24 24 25 25 25 25 25 26 26 26 26 26 26 27 27 27 27 27

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

AZ ASZALT ZLDSG ELTARTSA AZ ASZALT ZLDSG CSOMAGOLSA AZ ASZALT ZLDSG SZLLTSA AZ ASZALT ZLDSG FELHASZNLSA IRODALOMJEGYZK

28 28 28 29 30

kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny Miskolc Kossuth u. 13. 3525

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

ELSZ
Furcsa npsg vagyunk mi emberek. sidk ta prblunk jabb s jabb mdszerekkel lelmet tartstani, hogy a szkebb napokat biztonsggal tvszelhessk, de ahogy tbb s tbb energit tudunk kiknyszerteni krnyezetnktl, hltlanul hagyjuk a feledsbe merlni eldeink blcsessgt, tudst, elfeledve hogy vmillirdok lass fejldsbl kialakult tapasztalat vagyunk mi magunk is, s elfeledve, hogy csak srlkeny krnyezetnkhz alkalmazkodva, a jelen mltban gykerez trvnyeit tiszteletben tartva van eslynk a megmaradsra. Az ember ltal megismert egyik legrgebbi tartstsi mdszer, az aszals, ma mltatlanul httrbe szorult a fagyasztgpek, htgpek, mikrohullm stk, a konzervek, egyb tartstszerek ezerfle hegye melett. Pedig az aszals teljesrtk, garantltan tartstszermentes eljrsaival vltozatosan s tartalmasan egyszthetnnk ki trendnket. Az aszals a kezdeti idkben szinte teljesen a napfny segtsgvel ment vgbe, s csak ksbb alkottk meg a tzelses aszalkat. Ezek az aszalk br nem voltak krnyezetbart berendezsek, mgis sokkal kisebb krnyezetpuszttst jelentettek mint az ket felvlt energiazabl masink, hiszen ma a vilg nagyrszn az energia elllltsa egyet jelent a krnyezetpuszttssal, a globlis problmkkal. Megvan azonban a lehetsgnk arra, hogy a mai nap technikjt a mlt tapasztalataival tvzve, a napkolletorok segtsgvel kzvetlenl a nap energijt hasznostva, tartstsuk lelmiszereink, gygyszeralapanyagaink egy rszt. E kiadvnyunkban be szeretnnk mutatni, ha csak rintlegesen is, az aszals hagyomnyos eljrsait s rszletesebben megismertetni az olvast a vilg mai tudomnyos eredmnyeit s a hagyomnyos eszkzket tvz, egyszer, otthon is elkszthet gpezetvel, a napkollektoros gymlcsaszalval s hasznlatval. Kiadvnyunkat abban a remnyben ksztettk, hogy kzzelfoghat, megvalsthat vlasztsi lehetsgeket knl olyan emberek szmra akik felelssgel gondolnak arra krnyezetre amelyben lnik kell, s amelyben utnuk gyermekeik is szeretnnek lni.

kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny Miskolc Kossuth u. 13. 3525

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

I. A NAPKOLLEKTOROS GYMLCSASZAL
Hrom szempontot kell mindenkor szem eltt tartanunk ha eredmnyesen s olcsn akarunk az zletes aszalvnyhoz jutni. 1. A napfnyt kell felhasznlnunk, hiszen ez az energiaforma ingyen s krnyzettszennyets nlkl ll rendelkezsnkre. 2. Meg kell tudnunk hatrozni, hogy mely alapanyagbl, mekkora mennyisg, mennyi id alatt aszalhat eredmnyesen. 3. Meg kell vni az aszald termnyeket az idjrs viszontagsgaitl, a rovarok, rgcslk torkoskodstl nem kis figyelemmel az ezen llnyek ltal terjesztett betegsgekre. Ahhoz hogy a napfnyt a leghasznosabban tudjuk szolglatunkba lltani a kvetkezket kell tudnunk: Egy tlagos tavaszi (prilis, mjus) napra es napfnyes rk szma: kb. 7 ra1 Egy tlagos nyri napra es napfnyes rk szma: kb. 9 ra Egy tlagos szi (szeptember, oktber) napra es napfnyes rk szma: kb. 6,5 ra Ezt az abszorber akkor tudja nagy hatsfokkal hasznostani, ha a bees fnysugarak a merlegeshez minl kzelebbi szgben rik az abszorber-felsznt. Ezt gy tudjuk biztostani, ha a kollektort a 450 s a 600 kztti llsba helyezzk (ld. bra), illetve a nap mindenkori plyjnak megfelel irnyba helyezzk el azt.

1. bra Az abszorber helyes dlsszge

2. bra Az aszal elhelyezse a nap mindenkori plyjnak megfelelen

A msodik feladat az aszal kapacitsnak helyes kihasznlsa: Ezt egyrszt mr a bemutatand aszalk mretezsnl figyelembe vettk, msrszt az aszalni kvnt termnyek aszalhatsgi tulajdonsgainak ismeretben tudjuk megfelelen hasznostani. Az elbbit itt rszletezzk, az utbbit az egyes alapanyagok feldolgozsi tmutatjban.

Magyarorszg Nemzeti Atlasza (1989) a napfnytartam havi tlagos sszegei alapjn kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny Miskolc Kossuth u. 13. 3525 3

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

18-25 kg alapanyag megaszalshoz 1,75 m2 fellet aszalcserny kell (3 db 0,7m x 0,8m). Alma aszalsa esetn az aszalt ru vztartalma nem haladhatja meg a 18-20%-ot, aszalsa magasabb hfokon, de viszonylag rvid id alatt mehet vgbe. Szilva aszalsa esetn a ksz aszalvny vztartalma 30-33% is lehet, de az aszalsi id hagyomnyos aszalban is 36-48 ra, gy a kollektoros aszalsnl is az aszalsi id szlssgesen eltr lehet a klnbz aszalvnyok esetben. A napkollektoros gymlcsszrt prologtat kapacitsa idelis krlmnyek esetn:2 1 gramm vz elprologtatshoz 2,5 kJ, mskpp kifejezve 0,694 W energia szksges (1W=3,6kJ). 1 m2 kollektorfellet max. 600 W ra hteljestmnnyel 864 gr/ m2/ h vizet prologtat el idelis esetben. Az adott kollektor abszorber felszne 0,75m x 1,94m = 1,45m2, ez 870 W teljestmny idelis esetben. gy kollektorunk 1,25 liter vizet kpes elprologtatni rnknt. Plda: Ha 20 kg alapanyagot 18%-os vztartalomig akarunk aszalni akkor 13 rra van ehhez az aszalnknak szksge. Figyelembe vve azt, hogy nem szmolhatunk idelis krlmnyekkel a gyakorlatban, s azt hogy az egyes gymlcsk vzleadsi sebessge nagyon eltr lehet -de a szabad vzfellet prolgsi sebessgnl mindenkppen kisebb- (ezt rszben ellenslyozhatja a nagyobb fajlagos fellet) az aszals vszaktl fggen 1,5- 2 (max. 3) napot vehet ignybe. A harmadik szempontot (idjrs, rovarok, rgcslk) az aszal megptsekor s rendszeres tiszttsakor kell figyelembe venni (lerst megtallod az ptsi tmutat rszben). Termszetesen nem csak a nlunk elkszthet Gondolatbresztl tbb hasonl aszal rajzt kzljk. kollektortpust lehet bepteni.

II. EGYSZERBB GYMLCSASZALK ELKSZTSE


A legegyszerbb gymlcsaszalhoz nem kell kln kollektort pteni, csak a napfny segtsgre s egy rnyas fra van szksgnk (elssorban olyan vidkeken ahol gyorsan szrad homoktalajok vannak). A gondosan elksztett aszalnivalt selyempaprra fektetjk az rnykba lltott asztalra. Az aszsnak ez a mdja nem kvn beruhzst. Htrnya hogy az aszalds viszonylag lass, legjobban verfnyes, kifejezetten meleg napokon hasznlhat. A rovarok rgcslk esetleg krt tehetnek az aszalvnyban. Ha ezt az aszalsi formt vlasszuk gyeljnk arra hogy az aszalvny valban rnykban, a direkt napststl vdve legyen. (A kzvetlen napstst csak nhny aszalvny tri el krosods nlkl.) Hasonl eredmnyt rhetnk el a padlson ksztett aszalvnyok esetben is. Mivel ez a lehetsg a ma elterjedt cserp, pala, vagy bitumenlemez feds pletek esetben mindentt fennl rdemes rajta elgondolkozni, hiszen nem kell kltennk a h befogsra egy fillrt sem. Radsul a ma ltalnos ptsi szoksok miatt (padl, s alap-lbazat teljes vagy rszleges prazr szigetelse) az pletek padlsa amgy is sivataghoz hasonlan alacsony pratartalm. Olyan helyeken ahol a zldfelletek arnya csekly mg kevesebb a lgnedvessg. Ilyen esetekben csak arrl kell gondoskodnunk hogy az aszalnival minden irnybl tudjon szellzni. Ez azrt nagyon lnyeges mert direkt levegkeringtets nlkl, letakart llapotban rendkvl gyorsan penszeds lphet fel. Soha ne egynk penszes aszalvny. A penszgombk legtbbje slyosan egszsg krost toxinokat termel.
2

A Heliotech, Pcs adatai alapjn (1995) kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny Miskolc Kossuth u. 13. 3525 4

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

Nhny helyen kln aszalcsernyt fontak fzvesszbl, vagy gyknybl ehhez az aszalsi formhoz. Ksztettek kr alak, de ngyszgletes aszalcsernyeket vessz fonssal kis 2-4 cm es peremmel, vagy anlkl is. Ma ezt megoldhatjuk gy is, hogy egyszer lckeretre kifesztnk sznyoghlt. Lnyeges tgondolni, hogy az aszals sorn elszennyezdtt felleteket hogyan kvnjuk tisztntartani. A vesszfonatos megolds esetn ez az elszennyezdtt cserny elgetst s j ksztst jelentette.

III. NAPKOLLEKTOROS GYMLCSASZALK ELKSZTSE


Az abszorberes aszalt tbb elkpzels szerint is megpthetjk. A legegyszerbb a fldrzsre fektetett, veglappal fedett abszorber, mely maga az aszalcserny is. Elnye az olcssg, egyszersg. Htrny, hogy az aszalnival az abszorberfelsznen fekve annak hatsfokt rontja, a tlzott felmelegeds rthat az aszalvnyoknak, az aszalvny elszennyezheti az abszorberfelsznt.

3. bra: Fldrzsre fektetett egyszer abszorberes aszal

Az abszorberes aszalk egyszerbb s bonyolultabb vltozatainak vzlatos rajzairl lthat, hogy tbb j megolds is ltezik. (A megfelelt akkor tudjuk kivlasztani ha eldntttk, hogy szmunkra mely szempontok a legfontosabbak; a kltsg, gyorsasg, egyenletes minsg, kisebbnagyobb kapacits ...) Egy ajnlott aszaltpus rszletes bemutatsa Rszletesebben egy aszaltpust szeretnnk bemutatni. Ez a tpus egyszersgnl fogva rdemel figyelmet. Ezt a berendezst Rzsa Sndor "koprfta" tervezte s ptette, aki mindig a legegyszerbb, legolcsbb eljrsokat kedveli. Megptshez nem kell ms, csak egy darab alumnium lemez feketre festve, egy kicsivel nagyobb veglap, farostlemez, nhny deszka s csavarok, fm rgztszalag s szegek. Ez a kollektoros gymlcsaszal hozzvetleg egy csald szmra szksges aszalvnyt kpes ellltani a kertben nvekv termnyekbl folyamatosan mindig az ppen rket aszalva. Nagyon olcs (kb. 4 - 6000 Ft 2002-ben) szerkenty s mindenki elksztheti akr otthon a szoba sarkban is.
kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny Miskolc Kossuth u. 13. 3525 5

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

4. bra: Klnbz felpts aszaltipusok vzlatos rajzai

kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny Miskolc Kossuth u. 13. 3525

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

A kollektor kialaktsa A kollektor egyszer fakeretes kszlk, melyben a fny hv alaktst egy fekete matt festkkel (idelis esetben szolr lakk) vkonyan lefestett alumnium lemez vgzi. Mivel a kpzd ht a leveg, s nem vz melegtsre hasznljuk nem kell rtkesebb anyagot (pl. vrsrz) alkalmaznunk. Az alumnium lemez kt oldalt a keret belsejhez rgztjk, illetve a kzps rszt az brn lthat mdon, vagy egyszer fa alttekkel merevtjk. A napkollektor ptsvel kapcsolatosan a legfontosabb dolog hogy az abszorber felszn s a hts hszigetel rteg kztt minimum 2 cm, maximum 3 cm tvolsg legyen. Ugyanez igaz a felsburkol veglap (vagy policarbonat-manyag olyan helyen ahol fokozott a balesetveszly /gyerekek, tetrl zuhan szilnkok /) s az abszorber felszn kztti tvolsgra is. (Ez biztostja a kmnyhats miatt raml leveg a lehet legjobb felmelegedst s gyors ramlst.) Abszorberknt hasznlhat az egyszer fekete flia, vagy fekete sr szvs textlia is. (Kaphat direkt erre gyrtott anyag is.) Ha az abszorber hts falt elltnnk hszigetelssel nvekedne berendezsnk, hatsfoka. Mivel a kaphat zrtcells manyaghabok ersen krnyzetszennyezek, a kzetgyapotok s egyb termszetes szigetelk pedig tgondolt, sok munkva jr nedvessg elleni vdelmet ignyelnek gy mi htlapszigetelst ehhez a berndezshez nem ajnlunk. Ha nem akarunk veget sem hasznlni az abszorber fedsre akkor is ki tudunk alaktani mkdkpes berendezst. Kialakthatjuk az abszorbert fekete manyag flibl is. Ebben az esetben nem hasznlunk az abszorberhez fakeretet. Kiaszabunk a flibl egy tglalap alak darabot. Ezt mint abszorbert kifesztjk, olyan mdon, hogy ktoldalt lecsng fliarszeket hagyunk a kpzd meleg leveg befogsra. A flia fldhz kzelebb es vgn a kifesztett rsz szlesebb, mg az aszalcsernyhez kzelebb es, kifesztett rsz keskenyebb. A fennmarad lecsng rszek ilyen mdon a fldhz kzelebb rvidebbek az aszal csernyhez kzeledve egyre hosszabbak. Ez biztostja hogy a felmeleged leveg a felramls kzben is az abszorber alatt maradva eljusson az aszalcsernyig s ne szkjn meg ms irnyba. Ilyen esetben az abszorberfelszn mrett rdemes tbbszrsre nvelni a bemutatott tpusoknl, mivel az abszorber felsznn keletkez h az aszals szempontjbl nem hasznosul.

5. bra: Az abszorber (levegkollektor) kialaktsa

kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny Miskolc Kossuth u. 13. 3525

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

Az aszalcserny kialaktsnak legegyszerbb mdja a ketts fakeret kz szortott tllhl, vagy sznyoghl alkalmazsa, mely viszonylag olcs s knnyen kezelhet. Kicsit bonyolultabb, de termszethez kzelebb ll megolds az, ha fzfavesszkbl s sprgbl fonunk feneket az aszalkeretbe. (Ennl a megoldsnl gyelni kell arra, hogy a sprgt nhny sorban csomzzuk vgig a fzfavesszkn gy azok nem tudnak elmozdulni egyms melll)

6. bra: Tllhls duplakeretes illetve fzvesszbl s sprgbl font keretes aszalcserny

Az aszal szerkezeti vzlata

A kollektor rendszerint az aszalcserny abszorber felli als sarkn csatlakozik az aszaltrhez, de kvethet az a megolds, amelynl a kolletor fels rsze nem ellrl, hanem alulrl, a kzps rszen csatlakozik az aszaltrhez. Ez a hatsfok javulst idzi el. A kvetkez oldalakon az aszal rszletes rajzt ismertetjk tbb nzetben (7-8. bra).

kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny Miskolc Kossuth u. 13. 3525

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

7. bra napkolektoros aszal ell- s htulnzeti kpe

kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny Miskolc Kossuth u. 13. 3525

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

8. bra A napkollektoros aszal oldalnzeti kpe

kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny Miskolc Kossuth u. 13. 3525

10

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

9. bra: Hzilag elkszthet, kollektorknt flia rteget hasznost aszal

kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny Miskolc Kossuth u. 13. 3525

11

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

Pralecsapds s aszalsi hatsfok: Az aszals sorn az aszalvnybl elprolg nedvessg hatsra az aszal belsejben a leveg, vztartalom szempontjbl, teltett vlhat s a hidegebb pontokon pralecsapdssal kell szmolni. Ennek kt fle mdon lehet elejt venni. Az els mdszer az, hogy a faszerkezet sszelltsnl mellzzk a szigetelanyagok hasznlatt, gy ksbb a fa szradsa sorn keletkezett hzagokon keresztl az aszalnak kiegszt lgkeringse is lesz. Ebben az esetben cskken aszalnk hatsfoka, ezzel szemben nem kell kltsges s ltalban nem krnyezetbart szigetelanyagokat felhasznlni. A tapasztalat azt mutatja, hogy ha aszalnkat egy aszalcsernnyel ptjk meg, akkor nem kell szmolnunk pralecsapdssal. Ha azonban tbb csernyt is elhelyeztnk az aszalban akkor elkpzelhet megolds, hogy aszalnk falt, hszigeleljk a jobb hatsfok elrse cljbl, s ezzel azt prazrv is tesszk egyttal. Ekkor szmtanunk kell arra, hogy a sarkokban s a fedrsz bels faln pralecsapds indulhat meg. Ebben az esetben gondoskodnunk kell a kialakult hidegpontok fokozottabb hszigetelsrl. (gyeljnk arra hogy a szigetelanyag ne kzetgyapot legyen, mert az ezekbl letredez aprbb szlak az egszsgre krosak lehetnek.) Esetleg kln "kmnyt" is pthetnk. Ennek legegyszerbb mdja ha egy dts flakonnak levgjuk a szkl nyaki rszt, kivgjuk az aljt gy, hogy megmaradjon egy kisebb behajl perem. Ez a perem szolgl a "kmny" faln lecsapd s visszacsorg nedvessg sszegyjtsre. A kiss ferdn belltott palack legals pontjhoz csatlakoztatunk egy kis darab manyag csvet. Ez szolgl az sszegyjttt vz elvezetsre. A csvet, folyamatos lejtssel, az aszaltren kvlre vezetjk.

10. bra: dtspalackbl fabriklt pragyjt "kmny"

Az aszal szerkezetnek konzervlsa, karbantartsa: Ha a faszerkezet kemnyfbl kszlt s gyelnk arra, hogy es esetn letakarjuk az aszalt, akkor nincs is szksgnk tartstszerre. (Ha csapadkos id esetn letakarjuk aszalnkat, akkor idt nyernk az aszalshoz, hiszen az aszalnak nem kell kiszrtania sajt magt.) Ha azonban a faszerkezetet vrhatan gyakran ri majd csapadk, vagy puhafbl kszlt, akkor tancsos konzervlni. Mindenkppen rdemes az aszal tartvznak talajjal rintkez rszt konzervlni. E clra hasznlhatunk lenolajkenct, vagy a Pery Cut ltal forgalmazott Bio-lineumot.
kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny Miskolc Kossuth u. 13. 3525 12

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

Az aszalcsernyek a hasznlat sorn viszonylag gyorsan regednek. Karbantartsuk az egyszer lemoss, teljes elhasznldsuk utn a tll cserje, vagy a fzgally-sprga fenk jrafonsa. Ez az alkatrsze szorul a leggyakrabban cserre az aszalnak, ezrt megptshez mindenkppen trekedjk egyszer, ternszetes anyagok hasznlatra. A kollektor hatsfokt javtja ha idnknt az veg, vagy polikarbont fedlapot portalantjuk. (A polikarbont felszne UV vd filmmel van bevonva. Ez akadlyozza meg a manyag id eltti regedst. Felsznt csak nagyon vatosan tisztogassuk! Kerljk a durva srolst!) Hasznos lehet ha a kollektor levegberamlsi nylsa al elhelyeznk egy deszkalapot amely megakadlyozza, hogy egy hirtelen jtt nyri zpor felcsapd escseppjei sszesarazzk a fekete abszorberfelsznt, rontva ezzel mkdsnek hatsfokt. A levegberamlsi nyls alatt lefedett talaj msik elnye a beraml leveg kisebb relatv pratrtalma, ami javtja az aszals hatsfokt. Vdekezs a krtevk ellen: Eddigi tapasztalataink szerint a napkollektoros aszalk hasznlatakor az aszals sorn sem rovarok, sem egyb llnyek nem krostottk jelents mrtkben az aszalvnyokat. Ha mgis gondunk lenne a krtevkkel, megfelel eredmnyt lehet elrni, ha a kollektor als levegberamlsi nylst lefedjk sznyoghlval, illetve az aszalbl kilp leveg nylsait is lefedjk vele. Ez a megolds az aszal hatsfoknak kismrtk romlst idzi el. Nhny rovarfaj esetn ksrletezhetnk azzal, hogy az aszalt naponta az eredeti helytl kiss tvolabb lltjuk fel (mivel tbb faj is naponta csak egyszer jegyzi meg a fbb tjkozdsi pontokat).

III. Hogyan aszaljunk?


(Az aszals nem j tallmny. A mi kollektoros berendezseinkben remekl tudunk aszalni a rgiek tmutatsai alapjn Az ltalunk hasznlt aszalsi tmutat rgies szvegt, ha csak lehetett, nem javtottuk t, hogy a szksges informcikon tl az zes nyelvezet olvassnak klnleges lmnyben is rszeslhessnk.)

Az aszalst minl alacsonyabb hmrskleten kell vgezni, de emellett gyorsan is. A gyors aszals igen fontos, mert lass aszalsnl oxidci kvetkezhet be, vagyis a leveg kros hatst fejt ki, ami a termny zre s sznre htrnyos. A napkollektoros gymlcsaszal hasznlata sorn nem lehet a tzelses aszalknl szokvnyos magas hmrskletet elrni, ezrt az aszals ideje hosszabb, cserbe a kis hstabilits anyagok jobban megmaradnak az aszalvnyokban. A termnyeket a csernyekre mindenkor csak egy rtegben szabad rakni, mert ha azokat flhalmoznk, gy az aszals egyenltlenl menne vgbe, esetleg pedig a nyerstermny aszals kzben megflledhet, st erjedsnek is indulhat, aminek folytn az aszalvny savany z volna. Amint a termny, akr a gymlcs, akr pedig a zldsg megaszaldik, gy azonnal ki kell venni az aszalbl, mert ha tovbb is bent marad, gy a kelletnl ersebben aszaldik meg, ami nemcsak az eredmnyt, hanem a minsget is htrnyosan befolysolja. ltalban vve semmifle aszalvnyt nem szabad hagyni az aszalban kihlni, mert ezltal sznt s fnyt elveszti s klseje nem elgg mutats. Nmely termnyt az aszals eltt gzlni is szoks. A gzlt termny sokkal gyorsabban szrad, finomabb aszalvnyt ad s a flhasznlsnl gyorsabban fzhet. Ezrt amit csak lehet, az aszals eltt gzlni kell.

kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny Miskolc Kossuth u. 13. 3525

13

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

Az aszalvnyoknak nagy rsze az aszalbl val kikerls utn trkeny, ezrt nagyon vatosan kell velk bnni, hogy ne tredezzenek szjjel. Hacsak lehetsges, ajnlatos az aszalvnyokat kzvetlenl megaszalsuk utn nhny rig a levegn hagyni hogy a levegbl vizet vegyenek fl, ami ltal szvsabbakk lesznek, s csak azutn szabad ket elrakni. Gymlcsflk aszalsa. Aszalsra nem minden gymlcs egyformn alkalmas. Vannak gymlcsk, amelyeket aszals tjn igen knnyen lehet rtkesteni, vannak ellenben olyanok, amelyek aszalsra nem nagyon alkalmasak, st vannak olyanok is, amelyeket aszalni egyltalban nem rdemes.
Az aszalt gymlcsk kztt megklnbztetnk durva s finom aszalvnyt, amely megklnbztetsek az albbiak szerint eszkzltetnek. Durva aszalvny az olyan, amely mindenfle elkszts nlkl kszl, vagyis az aszalvnyon rajta van a hj, a maghz stb. Ilyen a kznsgesen megaszalt alma, krte, szilva stb. Finom aszalvny az elbbivel szemben az olyan, amelyet gy nyernk, hogy a gymlcsket az aszals eltt megfelelkpen elksztjk. Finom aszalvny pldul a meghmozott s flszeletelt almakarika, a kimagvalt cseresnye, a prnella (hmozott, magozott, laptott szilva) stb. A finom aszalvny termszetszerleg sokkal rtkesebb, mint a durva, mirt is ajnlatosabb inkbb finomat kszteni. Durva aszalvnyt nlunk az egy szilvt kivve egyltalban nem rdemes kszteni mert az ilyen aszalt gymlcst vagy egyltalban nem, vagy csak igen nehezen lehet rtkesteni. Sokkal ajnlatosabb finom aszalvnyt kszteni, klnsen hziiparszerleg, mert azt igen jl el lehet adni.

A finom aszalvny ksztsnl csakis szp, hibtlan gymlcst szabad flhasznlni, mert csak az ilyenbl nyernk megfelel ksztmnyt. Az aszalsnl ltalban vve kerlni kell a hibs, tdtt, hullott, frges, retlen gymlcsket, mert ezekbl csak hitvny aszalvnyt nyernk, amely azutn nem rtkesthet.

Az alma aszalsa. Kszthetnk az almbl durva s finom aszalvnyt. Durva aszalvny ksztsre minden fajta almt fl lehet hasznlni, a gymlcsket egyszeren csak fl kell hasogatni 4-8 rszre az alma nagysga szerint s azokat aszalni. (Ezeket szoktk a kenyrst-kemencben is aszalni, amelyet ha kellkppen kitisztogatunk s az aszalsra gyelnk e clra fl is lehet hasznlni.) Finom aszalvny ksztshez meg kell vlogatni az almafajtkat. Ezen clra legmegfelelbbek a kzpnagysg, szablyos alak, hfehr- vagy srgahs, fajtk, amelyek emellett j zletesek is, vagyis ne legyenek se savanyak vagy fanyarak, se pedig desek. gyelni kell mg arra is, hogy a maghzuk mennl kisebb legyen, mert nagy maghz esetn sok lesz a hulladk. Az almkat gy kell megvlogatni, hogy azok rettek legyenek, de emellett elg kemnyek is, vagyis a knnyen lisztess vl fajtkat 3-4 nappal a teljes rsk eltt kell megszedni. Aszalsra legajnlatosabb a nyri vagy kora szi fajtkat flhasznlni mert a tli fajtk aszalsa mr nem lesz kifizetd. Az almt az aszalsra el kell kszteni, amely clbl azt meghmozzuk, flszeleteljk karikra vagy hasbokra s a maghzat eltvoltjuk. A hmozst kzzel is vgezhetjk, amikor is e clra bronz-, rz- vagy pedig nikkelkst hasznlunk fl, hogy se a gymlcs, se pedig a hmoz keze meg ne feketedjen (A rozsdamentes acl is megteszi). Az elksztsnl sok hulladk, hj s maghz gyl ssze, amelyet nem szabad eldobni, hanem fl kell azt hasznlni az z vagy a kocsonya ksztsnl. A mr elksztett almt nem szabad sokig a levegn hagyni, mert az klnben megbarnul, hanem azt azonnal egyszzalkos ss vzbe ( 1 l vz + 1 kvskanl s) kell tenni, ahol az aszalba val beraksig, de legalbb 10-15 percig marad. Fehrts cljbl a ss vz helyett 2%-os ntrium
kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny Miskolc Kossuth u. 13. 3525 14

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

bisulfurosum oldatban is ztathat. A hzi aszalvny inkbb kiss barnbb legyen, de j s az egszsgre teljesen rtalmatlan, mert ezen esetben is szvesebben s drgbban fogjk venni, mint a hfehr gyri ksztmnyt. Az oxidci (barnuls) megelzsre hasznlhatunk citromleves vizet is. A szeleteket a vzbl kiszedve csernyekre rakjuk, amely csernyek lehetleg fbl ksztettek legyenek, vagy ha ilyenekkel nem rendelkeznk, gy nozott drtszvetek is lehetnek. Kznsges drtszvetek nem jk, mert az alma ilyenektl megfeketedik, ha azonban csak ilyenek volnnak, gy a drtszvetet vszonnal vagy papirossal letakarjuk s csak erre helyezzk el az almt. Az almt a csernyekre csak egy rtegben szabad rakni. Az aszalst akkor hagyjuk abba, amikor az almaszeletek mg hajlkonyak, de bennk mr tbb nincsen nyers rsz, amirl gy gyzdhetnk meg, hogy az almt keznkkel sztszaktjuk. Ilyenkor az aszalvnyt nyomban kivesszk az aszalbl s nhny rig a levegn hagyjuk, hogy szvsabb legyen. Eredmny az aszalbl val kiszeds utn mintegy 12% ; ksbb, nhny napi lls utn 18% kihozatal.

Krte aszalsa. Kszthetnk a krtbl is durva s finom aszalvnyt. (Durva aszalvny gy kszl, mint ahogy az az almnl le van rva, azon klnbsggel, hogy az aprbb krtket egszben aszaljuk). Finom aszalvny cljaira flhasznlhatk akr a kicsiny, akr pedig a nagyobb nyri s kora szi krtk, amelyeket teljes rsk eltt 3-4 nappal szednk le, mert az aszalni val krtknek nem szabad retteknek, de klnsen szotysoknak lennik. A krtt meg kell hmozni, a szrt azonban rajta lehet hagyni, az csupn kssel lekaparand, hogy szp fehr legyen. Az aprbb krtket egszben aszaljuk, a nagyobbakat pedig felezzk, esetleg tbb rszre vgjuk, de a maghzakat ezekben is bent lehet hagyni. Elkszts utn a krtt is 1%-os ss vzbe tegyk, ahonnt kiszedve azt gzljk, illetleg fzzk. A gyriparban ezen munkt gzlssel vgzik, kicsiben azonban azt a fzs ptolhatja. Ezen clbl a krtket szitba, rostba, kosrba vagy tiszta zskba tesszk s ezzel forr vzbe mrtjuk, ahol mindaddig hagyjuk, mg csak a krtk szalmaszllal vagy hegyes fcskval (fogvjval) knnyen tszrhatk. Innen kiszedve csernyekre rakjuk ket s aszaljuk Aszalni addig kell mint az almt, amikor is azonnal kiszedjk. Eredmny: 15-20% kihozatal, ritka esetben valamivel tbb. Laptott aszaltkrte. A krteaszalvnynak egy finomabb klnlegessge, amelyet gy ksztnk, hogy a flig megaszalt krtt kivesszk az aszalbl s azt vagy kzzel, vagy alkalmas laptdeszkval meglaptjuk, majd azutn tovbb aszaljuk. A lapts kvetkeztben a krte laposs vlik s nedvet ereszt, amely nedv a krtre ksbb rszrad s annak szp fnyt ad, emellett pedig fogyaszts kzben desebbnek is tetszik.

Birs aszalsa Igen ritka esetben aszaland, amikor azt msknt nem tudjuk eltartani. Aszalsa nem fizetdik ki. A birset ppen gy kell aszalni, mint a krtt, csak klnsen arra kell gyelni, hogy jl meg legyen fzve, mert klnben kvecsessgt az aszalvny is megtartja.

kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny Miskolc Kossuth u. 13. 3525

15

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

Szilva aszalsa Nlunk legjobban kifizetdik a szilvnak az aszalsa, amelybl majdnem kivtel nlkl durva aszalvnyt ksztenek. Aszalsra leginkbb alkalmasak a magvavl szilvafajtk (pl. besztercei), amelyeknek hsa vastag s amelyek sok cukrot tartalmaznak. Mr kevsb felelnek meg e clra a nyri fajtk s a ringlk, mg egyltalban nem rdemes aszalni a nem magvavl gynevezett durnci szilvafajtkat. A szilvkat minl rettebb llapotban, lehetleg tlretten ajnlatos aszalni. E clbl mindaddig rajta kell hagyni a fn, mg csak a szras vge fell ersen meg nem rncosodik. Az rett s a nem egszen rett szilvbl kszlt aszalvnynl risi klnbsg van gy minsgben, mint mennyisgben is. De ezen klnbsg az aszals tartamban is megnyilvnul, hiszen a teljesen rett szilva megaszaldik 20-24, legfljebb 30 ra alatt, mg a nem egszen rett szilva 36-48 ra hosszig is aszaldik, a flrett szilva pedig mg tovbb is. (Ezek az adatok kemencs aszalra vonatkoznak.) A szilvt a csernyeken egy rtegben elteregetve az aszalba tesszk s kezdjk aszalni. Itt mindaddig tartjuk a szilvt, mg az ersen meg nem rncosodik. Kzben tbbszr kivesszk, a csernyen megrzogatjuk, hogy megforduljon, mikzben az kihl, azutn pedig az aszalba visszatesszk. Azltal, hogy az tbbszr hirtelen lehl, majd ismt hirtelen flmelegedik, szebb s fnylbb sznt kap, de hsosabb is marad. Hogy a szilva mr megaszaldott, arrl gy gyzdhetnk meg, ha nhny szemet a tenyernkbe vesznk, azt ersen sszeszortjuk s a szilva hja tbb mr nem reped fl, leve pedig nem csurog ki, dacra annak, hogy a szilva mg elg puha, alakjt vltoztatja s a mag benne mozog. Kvetkezskppen a szilvt sohasem szabad csontkemnyre aszalni, amely llapotban az majdnem teljesen rtktelen, hanem az aszalt szilvnak mg hsosnak kell lennie. Ilyen llapotban a szilvt az aszalbl nyomban kivesszk, mert ha tovbbra is bent hagynk, az nagyon megkemnyedne; st ha az aszalban lassan kihl, gy szrke bevonatot kap, amikor is gy nz ki, mintha penszes volna. Eredmny : jl aszalt rett szilvbl 30 - 33%, rosszul aszalt vagy kevsb rett szilvbl 20 -24% kihozatal. A megaszalt szilvt az aszalbl val kivevs utn nhny rig a levegn hagyjuk eltertve vkonyabb rtegben s csak azutn rtkestjk, vagy pedig elraktrozzuk. Az aszalt szilvt szraz, hvs, szells helyen raktrozzuk, s pedig kisebb mennyisgeket zskokban kosarakban vagy ldkban, nagyobb mennyisgeket mlesztve a padlson vagy megfelel ms helyisgben. Ezen helyeken prizmkban tartand nem nagyon magasan, nehogy esetleg megflledjen. Vigyzni kell arra, hogy a moly bele ne fszkelje magt, mert ez nagy krokat okozhat benne, amely clbl a szilvt idkznknt levegztetni kell, amit laptolssal vgznk, gy, amint az a gabonnl szoksos. gy el lehet a szilvt tartani egszen az rtkestsig. Elads eltt a szilvt ajnlatos osztlyozni s csak osztlyozott llapotban eladni. Az osztlyozs alkalmas rostakszlkekkel vgezhet, amely clra a gazdasgokban hasznlatos burgonyarostkat knnyen t lehet alaktani, gy, hogy azok mindkt clnak is megfelelhetnek. Nlunk az osztlyozs legfljebb 2-3 fel trtnhetik, mert tbb osztlynak megfelel nyers szilvnk nincsen. Osztlyozs utn meg kell llaptani a szilva minsgt, amit darabszmmal fejeznk ki. E clbl kivesznk a meghatrozand szilvbl minden vlogats nlkl, gy amint az a keznkbe kerl, egy flkilogrammot s ha ezt pontosan lemrtk, akkor megolvassuk s ahny darab szilva van azon fl kilban olyan minsgnek nevezzk azt az osztlyt. Mennl kisebb szmmal fejezhetjk ki a minsget, vagyis a fl kilra mennl kevesebb szilva fr, annl rtkesebb egy-egy osztly. (Legrosszabb minsg szilva a kznsges kereskedelmi ru vagy szokvny, amelybl fl kilra 125 vagy ennl tbb darab fr.)

kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny Miskolc Kossuth u. 13. 3525

16

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

Az osztlyozott szilvt csomagolni kell a szllts cljbl. A csomagols a kznsgesebb minsg szilvknl zskokba vagy kosarakba trtnik, a jobb minsg szilvt ellenben ldkba szoktk csomagolni. Ezek a ldk egyforma. nagysgak s azok mindegyikbe mintegy 25 kilogramm fr. A csomagols fordtott, vagy tkrcsomagolssal trtnik. Az els sorba val szilvkat kzzel laptjuk, hogy nagyot mutassanak s gy rakjuk be ket egyms mell, a tbbit azutn csak bele kell tlteni a ldkba, valamivel magasabban a lda sznnl, majd pedig a szilvt a ldba beleprseljk vagy ersen lenyomjuk, hogy levegrs a szilvk kztt lehetleg ne maradjon, s ezutn a feneket rszegezzk. Egsz finom minsg szilvkat, amelyeket nyersen szoks fogyasztani, kisebb dobozokba; 1/2-1 kilogrammos adagokban csomagolunk, ezeknl azonban nagyon kell gyelni a kls csnra, mely clbl csipkepaprost, zselatinlapot stb. szoktak hasznlni. Ha az aszalt szilva hosszabb ideig raktrozdik, gy annak klseje htrnyosan megvltozik, amit kznsgesen kicukrosodsnak neveznek. Hogy ennek elejt vegyk, szoks az aszalt szilvt prolni, amit a kereskedelmi forgalomban etvlsnak neveznek. Prolni lehet akr a csomagolt, o akr pedig a csomagolatlan szilvt olykppen, hogy azt kisebb mennyisgeknl 110 C hmrsklet helyre tesszk, ahol az mintegy 10 percig marad, amely id letelte utn azt azonnal kivesszk, hogy hirtelen lehljn. Ennek kvetkeztben az aszalt szilva nagyon szp, fekete fny lesz. Ha ezen prolst ldba csomagolt szilvnl vgezzk, gy az ennek kvetkeztben sokkal tartsabb lesz. Csemegeszilvk: Nyersen val fogyaszts cljbl klnbz finomabb minsg csemegt is szoks kszteni a szilvbl. Ilyenek a tlttt szilvk, amelyek gy kszlnek, hogy a szp nagy szilvkat flig megaszalt llapotban, vagyis amikor az aszalban mr ersen megrncosodtak, kivesszk, azokbl a magot kinyomjuk vagy kitoljuk a szilva szras vgn keresztl s helybe egy gerezd dit tesznk, amikor dival tlttt szilvt kapunk, vagy pedig egy nagyobb szilvba kisebbet tolunk, amikor szilvval tlttt szilvt kapunk majd pedig tovbb aszaljuk ket, amg nem lesznek kszek. Prnella-kszts: A prnella az aszalt szilvnak egy csemegevltozata, amely alatt hmozott s kimagvalt laptott aszalt szilvt rtnk. Ezen clra magvavl srgaszn szilvkat, ilyenek hinyban kk szilvkat is szoktunk hasznlni, amelyeknek teljesen retteknek kell lennik. A szilvt elszr meg kell hmozni, ami legegyszerbben gy trtnik, hogy a szilvt rostban vagy kosrban igen rvid idre forr vzbe mrtjuk, innen kiszedve pedig azonnal hideg vzben lehtjk. Az ilyen szilvt azutn ujjaink seglyvel knnyen meg tudjuk hmozni, mert csak a hjat kell egyszeren lehzni. Hmozs utn a szilvkat aszaljuk s amidn azok flig meg vannak aszalva, kivesszk ket, kimagvazzuk ket a mr ismert mdon, majd ujjaink seglyvel egsz laposra nyomjuk s azutn vgleg megaszaljuk.

Cseresnye aszalsa Minden fajta cseresnyt lehet sikerrel aszalni, kivve a nagyon lgyhsakat, mgis legjobbak a nagyszem ropogs fajtk, amelyeket rett llapotban kell aszalni. A cseresnyt a szilvhoz hasonlan kezdetben alacsony hmrskleten, ksbb pedig magasabb hmrskleten aszalhatjuk, de az aszalst ismt alacsonyabb hfoknl kell befejezni. Lehet a cseresnyt rszben a napon is aszalni, amely esetben az aszals elejt s vgt vgezzk a napon. Tl szrazra nem szabad megaszalni, hanem annak kiss hsosnak kell lennie. Eredmny : 24-28% vztartalom.

kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny Miskolc Kossuth u. 13. 3525

17

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

Lehet a cseresnyt kimagvazott llapotban is aszalni amely clbl azt aszals eltt ki kell magvazni. A kimagvazs kis kzi gpekkel vagy kzzel trtnhetik. A gppel val kimagvazs nagyon megzzza a gymlcsket, mirt is azt kerlni kell. Ehelyett sokkal jobb a kzzel val kimagvazs, ami legegyszerbben gy trtnik, hogy drt ni hajtt erstnk egy plca hegyre s azt a cseresnye szras vgn benyomjuk, amellyel azutn a magot kirntjuk. Kzzel a munka arnylag gyorsan trtnik s elnye az, hogy a cseresnyt csak egyik vgn srtjk meg. Aszaland azutn ugyangy, mint a magvas cseresnye. Eredmny : 24- 28% kihozatal. (Szoktk a cseresnyt sok helyen a mazsola ptlsul hasznlni, amely clra egyes teleknl mg jobban is megfelel. Erre azonban csak fehr- vagy srgahs fajtkat szabad aszalni, s pedig mindenkor kimagvazott llapotban. A cseresnye szrt ajnlatos meggyjteni, mert az igen j khgs elleni tet szolgltat. Ha valakinek fls mennyisge van belle, gy brmelyik drogriban azt igen jl rtkestheti. A drog neve: Stipites Cerasi.)

Meggy aszalsa Meggybl csak a kemnyebb hsos fajtkat rdemes aszalni, mert csak ezek adnak kielgt eredmnyt mg a nagyszem, de lgy fajtk nagyon sszeszradnak. Az aszals klnben teljesen ugyangy trtnik mint a cseresnye aszalsa.

Kajszibarack aszalsa Elads cljaira kajszibarackot egyltalban nem rdemes aszalni, legfljebb sajt szksgletre, hogy a tl folyamn abbl komptot vagy zt lehessen kszteni. Aszalsra csak retten szedjk, azutn a gymlcsket megfelezzk a varrat tjn, majd pedig hjval lefel a csernyekre rakjuk s gy tesszk be az aszalba. Az aszalst akkor kell abbahagyni amikor a szilvnl. Eredmny : 10-15% kihozatal (A felezs alkalmval kikerlt magvakat vagy vetsi clokra el lehet adni, illetleg flhasznlni, vagy pedig az des zeket a mandula ptlsul hasznljuk fl, amely esetben azt fl kell trni, a magot a hjbl kiszedni, azutn kiss szikkasztani.)

szibarack aszalsa Az szibarack olyan jl rtkesthet nyersen hogy azt elads cljbl aszalni egyltalban nem rdemes, legfljebb igen kis mennyisgben hzi szksgletre. Aszalsra csakis az augusztus kzeptl r hsos fajtk alkalmasak, amelyeket ppen gy kell aszalni, mint a kajszibarackot. A magvak vetsi clokra jk. Eredmny : 10-12% kihozatal

kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny Miskolc Kossuth u. 13. 3525

18

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

Bogystermsek aszalsa Az ezen csoportba tartoz gymlcsnemek legtbbjt egyltalban nem rdemes aszalni. Aszalni lehet legfljebb a szlt s az fonyt, de ezeket sem ajnlatos. Aszalsuk kezdetben alacsony, ksbb valamivel magasabb, hmrskleten trtnik. Gymlcsaszalvnyok eltartsa A megaszalt gymlcst nyomban annak megaszalsa utn nhny rig a levegn hagyjuk, azutn elraktrozzuk azt szraz, szells s stt helyre, s pedig legclszerbben zacskba ktve s flaggatva, vagy pedig dobozban, esetleg ldban. vni kell a nedvessgtl, mert akkor ersen megereszkedik s romolhat; a vilgossgtl, mert akkor a vilgos sznek hamar megbarnulnak; tovbb vni kell a portl is. Nagyon kell vigyzni arra, hogy a moly bele ne fszkelje magt, mert az nagy krokat okozhat benne, ezrt szellsen kell tartani s idkznknt tnzni, st ajnlatos tbbszr megforgatni. Ha a moly mr fllpett az aszalvnyban, gy az aszalvnyt csernyre o kitertjk 1 - 2 ujjnyi vastagon s rvid idre 70 - 80 C hmrskletre melegtjk, azutn azt azonnal jl elzrjuk. Gymlcsaszalvnyok csomagolsa Szllts s elads cljbl az aszalvnyokat csomagolni kell, amely csomagolsnl arra gyelnk, hogy az csinosan s tetszetsen trtnjk. A csomagolshoz ajnlatos szp dobozokat hasznlni, a dsztshez pedig csipkepaprost, zselatint, sznes szalagot stb. A csomag termszetesen csinos, de minl egyszerbb s emellett praktikus legyen, tovbb olcsnak s knnynek is kell lennie. gyeljnk arra hogy ne csomagoljuk tl az aszalvnyt. Sok esetben nincs szksg csomagolsra, ilyenkor ettl tartzkodjunk. Almaaszalvny csomagolsa A durva aszalvnyt zskokba, kosarakba szoktk csomagolni, vagy pedig ldba, esetleg hordba prselik. A finom aszalvnyt 1/2-1 kg-os dobozokba teszik tkrcsomagolssal, hogy az mennl szebbet mutasson. Krteaszalvny csomagolsa A durva aszalvnyt gy csomagoljk, mint a durva almaaszalvnyt ellenben a finom aszalvnyt tetszets klsej 1/2-1 kg-os dobozokba. Kajszibarack aszalvny csomagolsa Nagyobb mennyisgeket ldkba szoktak csomagolni, s pedig tkrcsomagolssal, ppen gy, mint a szilvt. Kisebb mennyisgek ellenben kisebb dobozokba csomagolandk, ugyancsak tkrcsomagolssal. Cseresznyeaszalvny csomagolsa Az aszalt cseresnyt negyed kilogrammos dobozokba vagy 1/2 - 1 kilogrammos ldikkba szoks csomagolni, s pedig csipkepapros s zselatin flhasznlsval. A csomagols tkrcsomagolssal trtnik, vagy pedig az egyes cseresnyket egyms mell kzzel rakjk be.
kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny Miskolc Kossuth u. 13. 3525 19

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

Meggyaszalvny csomagolsa Teljesen gy trtnik, mint az aszalt cseresnye csomagolsa.

Gymlcsaszalvnyok felhasznlsa A gymlcsaszalvnyok ppen gy hasznlhatk fl, mint a nyers gymlcsk. Flhasznlhatk akr nyers llapotban, de flhasznlhatk kompt, gymlcsz stb. ksztsre, de tsztatltelkl is. Ajnlatos ket azonban elzetesen langyos vzben megduzzasztani s csak azutn hasznlni.

Zldsgflk aszalsa A gymlcsaszalsnl az aszals mveletrl, valamint az aszalkrl mondottak mindenben a zldsgflk aszalsra is vonatkoznak. Maga az aszals a zldsgflknl mg fontosabb konzervlsi eljrs, mint a gymlcsknl, mert amellett, hogy a zldsgeket minden vesztesg nlkl tetszs szerinti hossz ideig tarthatjuk el, azok azutn kis helyen frnek el, aminek kvetkeztben nagyobb mennyisgeket lehet bellk elraktrozni, de emellett szlltsuk is igen knny s - ami a f - sokkal olcsbb. Az aszaland zldsgflk minsgrl Mieltt az egyes zldsgflk aszalsnak lersba fognnk, klnsen fel kell hvnom a figyelmet az aszaland termnyek minsgre. A nyerstermny minsgtl ugyanis nagyon sok fgg, mert ez van kihatssal a ksztmnyre is. Nem szabad azt gondolni, hogy ami mr a fogyasztsra nem alkalmas, az aszalsra mg mindig j. Ha ugyanis valaki szlks zldbabot, kemny s rgs zldborst vagy pedig fs kalarbt megaszal azok aszals kzben ezeket a rossz tulajdonsgokat nem fogjk elveszteni, hanem aszalt llapotban is megtartjk azokat. ppen ezrt aszalsra csak zsenge, szp s elsrend nyers termnyt ajnlatos felhasznlni, mert csak az ilyenbl nyerhetnk igazn szp aszalvnyt. Az aszaland zldsgflk elksztse Az aszaland zldsgeket mindenesetre meg kell mosni, s pedig vagy mg kint a kertben, illetleg a szntfldn, vagy pedig a feldolgoz-helyisgben. A moss a szabadban patakban vagy tban trtnhetik kznsges mdon, de lehet ezt dzsban illetleg kdban is elvgezni. A moss gy vgezend, hogy a termnyekrl minden fldes rsz s egyb tiszttalansg lekerljn. A megmosott termnyeket azutn mg megfelelkppen meg kell tiszttani, amely tiszttsrl az egyes termnyek aszalsnl, lejjebb lesz sz, majd pedig a megtiszttott termnyeket flszeleteljk. A flszeletelst vagy kssel lehet vgezni, vagy pedig klnbz kisebb gpekkel. A flszeletelst gy kell vgezni, hogy a termny mr teljesen kszen legyen a fogyasztsra.
kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny Miskolc Kossuth u. 13. 3525 20

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

Flszeletels utn az egyes termnyeket fzzk, illetleg gzljk. Ez legegyszerbben gy trtnik, hogy a flszeletelt termnyt szitba, kosrba, vagy zskba rakjuk s gy forr vzbe mrtjuk, ahol mindaddig marad, mg csak a termny kellleg meg nem puhul, ami az egyes termnyek szerint tbb vagy kevesebb idt vesz ignybe. gy pldul a kposztnl s a kelkposztnl ez legfljebb 2-2 percig tart, mg a gykrflknl vagy a zldbabnl s zldborsnl ez 4-5 percig, esetleg tovbb is eltarthat. A fzs azt a clt szolglja, hogy a termny szp sznt megtartsa tovbb, hogy annak aszalsa gyorsabban trtnjk s a megaszalt termny a flhasznlsra mr el legyen ksztve. A fzst gzlssel is lehet ptolni, amely esetben a termnyre gzt eresztenek. Nmelyek ezt jobbnak is tartjk, habr a fzs is teljesen j. A meggzlt, illetleg megprolt termnyt az aszalcsernyre vkonyan el kell teregetni, mert vastag elteregetsnl az aszals igen egyenltlenl trtnne, majd a csernyeket aszalba kell tenni, ahol a termny mindaddig marad, mg csak egszen szraz nem lesz, amely llapotot csontkemnysgnek nevezzk.

Zldbors aszalsa Hogy szp zldszn s zsenge aszalvnyt kapjunk, igyekeznnk kell olyan fajtkat termeszteni, amelyek konzervlsra kivlan alkalmasak. A zldborst aszalsra akkor kell hasznlni amikor a hvelyek mg csak domborodni kezdenek s a szemek lnk zldsznek s teljesen puhk. Amikor a szemek mr nagyok, szrkk s kemnyek, akkor eltartsra mr alkalmatlanok, mert gyakran mr olyan rgsak, hogy lvezhetetlenekk is vlnak. Klnben pedig tudnunk kell azt, hogy minl aprbb szem az aszalvny, annl rtkesebb. Akik a zldborst piacon vsroljk, azok mindenkor hvelyesen vegyk, mert a mr kiszemelt s nhny rig llott bors igen knnyen erjedsnek indulhat. A zldborst azonnal ki kell fejteni, ami nagyobb mennyisgeknl gppel trtnik, kzzel fejtsnl pedig kzben osztlyozni kell a szemeket azok nagysga szerint legalbb is 2-3 osztlyra. Ezutn a borsszemeket meggzljk annyira, hogy azok hsa megpuhuljon ugyan, de a hjnak flrepednie nem szabad, majd az aszalcsernyekre egy rtegben elteregetjk s az aszalba rakjuk, ahol megaszaldik. Eredmny : a hvelyes utn 10-12% a kiszemelt utn 25-28%. A hvelyesbors utn a kifejtett hvely slya, fajtja s rettsg szerint 55 - 65%. A kifejtett hvelyt takarmnynak lehet felhasznlni akr nyers llapotban, akr pedig megaszalva. Szrtsa a szna szrtshoz hasonlan trtnhetik. Nmetorszgban a zsenge hvelyeket rendesen megaszaljk s tlen leves fzsre felhasznljk.

Zldbab aszalsa Aszalsra alkalmas mind a zld-, mind a srgahvely, gynevezett viaszbab. Nagyobb mennyisgek aszalsra a fajtt jl meg kell vlasztani, mert vannak fajtk, amelyek nyersen szpsznek, megaszalva pedig megbarnulnak, vagy meg is feketednek. Aszalsra, de egyb eltartsra is alkalmasak a zldhvelyek kzl : Cukor-zldbab, Franciaorszg csodja s a Flageolet zldenmarad ; a srgahvelyek kzl : Mont d'on, Nonparezl, Prizsi vsrcsarnok. A zldbabot aszals cljra akkor kell hasznlni, amikor az mg egszen zsenge; a magkpzds pedig mg meg sem indult benne, vagy az csak igen kezdetleges. Ilyen llapotban szlkja mg egyltalban nincsen s a hvelyek hajltsra pattanva trnek. A zldbabot ezutn tetszs szerint fl kell szeletelni, de lehet egszben is aszalni. A flszeletels kzzel trtnhetik, de jobb azt gppel vgezni. A szeletels nagysga szerint a
kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny Miskolc Kossuth u. 13. 3525 21

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

zldbabot 3 - 5 percig meg kell gzlni s azutn a csernyekre egsz vkony rtegben elteregetve aszalba kell vinni. Eredmny : 9-12%. Fejeskposzta aszalsa Habr a fejeskposztt msknt is lehet jl megvni, st nyersen is el lehet azt tartani, aszalsa mindazonltal ajnlhat ott, ahol nagyobb kszleteket akarnak eltenni s a hozzval hely nem ll rendelkezsre vagy pedig a rohads veszlyt akarjk elkerlni. Elljrban meg kell jegyeznem azt, hogy az aszalt kposzta a tl folyamn is brmikor besavanythat, vagy pedig egyb mdon is felhasznlhat pldul tsztk ksztshez vagy prolshoz, amihez klnben a savanytott kposzta nem alkalmas. A kposzta torzsjt s a kls romlott leveleket el kell tvoltani, majd pedig a fejeket meggyalulni vagy flszeletelni, utna rvid ideig gzlni (sztfzni nem szabad) s a csernyeken vkonyan elteregetve megaszalni. Eredmny : 6-9%, ha azonban a torzsa is benne marad : 10%. Ez az utbbi eljrs azonban nem ajnlatos, mert minsgrontssal jr.

Vrskposzta aszalsa Ugyangy kell aszalni a vrskposztt, mint a fejeskposztt. A vrskposztt azonban gzlni nem szabad, mert a gzls vagy fzs kvetkeztben szp piros sznt elveszti.

Kelkposzta aszalsa A kelkposzta ugyangy aszaland, mint a fejeskposzta. A kelkposzta azonban cikkekre vgva vagy leveleire sztszedve is aszalhat, st a torzsjt is benne lehet hagyni.

Bimbskel aszalsa Az egyes bimbkat azok nagysga, illetleg kemnysge szerint 2-4 rszre kell flszelni s tetszs szerint gzletlenl vagy gzlve aszalni. Akik nem szeretik a bimbskel ers, that zt s illatt, azok gzljk, vagy legalbb is forrzzk le. Eredmny : 10-12%.

Karalb aszalsa. Aszalsra alkalmas a zsenge, mg meg nem fsodott karalb. A karalbt meg kell hmozni, majd flszeletelni tetszs szerint, akr szeletekre, akr cskokra vagy kockkra is, azutn meggzlni, hogy ttetsz legyen s megpuhuljon annyira, hogy ujjaink nyomsra engedjen, de mg nem szakad. A csernyeken vkonyan elteregetve aszaland. Eredmny : 12-14%. Aszalsval vigyzni kell, mert magasabb hfokon vagy a kelletnl hosszabb idej aszalsnl igen knnyen megbarnul, minek kvetkeztben kellemetlen z is lesz. A karalb zsenge leveleit ajnlatos felvgni gy, ahogy a kposztt szoktuk, majd meggzls nlkl aszaland. Tlen kellemes z fzelk kszthet belle. A karalb meghmozsnl
kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny Miskolc Kossuth u. 13. 3525 22

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

sszegylt hulladk, valamint az idsebb levelek is, takarmnynak felhasznlhatk, akr szrtva, akr pedig nyersen. Karfiol aszalsa A karfiol rzsjt apr rszecskkre szt kell szedni hosszabb s vastag torzsjt levgni s ugyangy aszalni, mint a karalbt. A torzst ugyancsak a karalbhoz hasonl mdon meg lehet aszalni, mg a tbbi hulladkot takarmnyozsra lehet flhasznlni.

Srgarpa (karotta) aszalsa Aszalsra alkalmas gy a srgarpa, mind pedig a karotta, azzal a klnbsggel azonban, hogy az utbbi finomabb s zsengbb aszalvnyt szolgltat. A srgarpt a megmoss utn le kell tisztra kaparni, majd flszeletelni akr karikkra, akr pedig cskokra. A flszeletelst legclszerbb gppel vgezni, mert csak gy nyernk egyenletes szeleteket. A szeleteket azutn meg kell gzlni gy, amint az a karalbnl le van rva. A karikk gzlsvel vigyzni kell, mert hosszabb ideig tart gzls folytn kzepk kiesik. Meggzls utn a csernyeken vkonyan elteregetjk s aszaljuk. Eredmny : 12-15%.

Petrezselyem aszalsa A petrezselymet ugyangy kell aszalni, mint a srgarpt, csupn csak a gzlse maradhat el, mert gzls nlkl is szp fehr marad. A meggzlt petrezselyem ttetsz lesz, de szne kiss srgss vltozik. Eredmny : 14-28%.

Paszternk (pasztink) aszalsa. A petrezselyemhez hasonl gykrfle fszernvny, amelyet teljesen ugyangy kell aszalni, mint a srgarpt. Azonban csak ott ajnlatos gy a termesztsvel, mint pedig az aszalsval foglalkozni, ahol szeretik, vagy pedig ahol rtkesthet. ze ugyanis kiss desks ezrt nem mindentt fogyasztjk.

Zeller aszalsa. Aszalsra inkbb alkalmasak a kisebb gumk, mert a nagyobbak rendszerint pudvsak szoktak lenni. A gumkat hjastul, egszben puhra kell fzni; annyira, mint azt a hziasszonyok a saltaksztshez szoktk. Errl legjobban gy gyzdhetnk meg, ha a gumt tszrjuk hegyes fcskval s ha ez knnyen sikerl, akkor j. Ezutn a gumkat meghmozzuk, majd flszeleteljk tetszs szerint akr karikkra, akr pedig cskokra, s gy helyezzk az aszalba. Eredmny: 12-14%. A zeller aszalsval vigyzni kell, mert helytelen aszals esetn az hamar megfeketedik.

kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny Miskolc Kossuth u. 13. 3525

23

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

Ckla (cklarpa, vrsrpa)- aszalsa gy aszaland, mint a zeller. Nyersen flszeletelni semmi esetre sem szabad, mert klnben szp sznes leve kifolyik s az aszalvny barnaszn lesz. Eredmny : 14-16%

Vrshagyma aszalsa Aszalsra brmelyik fajta alkalmas, azzal a klnbsggel mgis, hogy a fehrszn fajtk igen szp fehr aszalvnyt szolgltatnak, mg a vrs pikkelylevelekkel brk vrsesbarna aszalvnyt adnak, ami azonban a minsget nem befolysolja. A hagymkat a kls szraz levelektl meg kell tisztogatni, majd pedig keresztbe flszelni, vagy pedig csupn pikkelyleveleire sztszedni. Gzls nlkl aszaland. Eredmny : 10-12%. Lehet a vrshagymt elzetesen gzlni is, ez azonban csak ott ajnlatos, ahol ers, csps zt gyengteni akarjk. Ebben az esetben az aszalvny srgsszn lesz.

Prhagyma (pr) aszalsa A prhagyma szrt hosszban fl kell hasogatni, vagy pedig karikkra flszeletelni s ugyangy aszalni, mint a vrshagymt.

Spent, (paraj) aszalsa Aszalsra alkalmas gy a tavaszi nagylevel, mint a kislevel jzlandi laboda is. vakodni kell azonban attl, hogy a szeds utn akrcsak 1-2 napig is tartsuk, hanem azt azonnal fl kell dolgozni, mert klnben igen hamar megflled. Szedni lehetleg szra nlkl kell, majd megmoss utn gzls nlkl aszaland. Eredmny : 8-10%.

Sska aszalsa A sskt ugyangy kell aszalni, mint a spentot. Az aszalvny szne azonban nem nagyon tetszets, mert kiss megbarnul.

Paradicsom aszalsa Nagyobb mennyisgben val aszalst nem ajnlom, legfljebb a hziszksglet cljaira aszalhat. Aszalsra alkalmasak a hsos, rostos fajtk, legyenek azok akr simk, akr gerezdesek.

kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny Miskolc Kossuth u. 13. 3525

24

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

Az elbbieket keresztbe 5-6 millimter vastagsg karikkra flszeljk, mg az utbbiakat gerezdjeire sztszedjk, azutn pedig gzls nlkl aszaljuk. Eredmny : 8-12% a fajta szerint.

kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny Miskolc Kossuth u. 13. 3525

25

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

Paprika aszalsa Aszalhat gy a zld, mint a piros szn rett paprika. Elbbi hsos telekhez flhasznlhat. A paprikt fl kell hasogatni, a magvakat kiszedni, a pirosban azonban benne maradhat, klnsen, ha az nem ers, majd pedig gzls nlkl aszaljuk. Eredmny : 10-16% a fajta szerint. A piros paprikt a megaszals utn azonnal magvastul porr lehet trni vagy megrlni, de fszerezsre egszben is lehet hasznlni. A magvakat azrt ajnlatos bent hagyni, mert azok olajat tartalmazvn, az rlt paprikt zsrosabb teszik.

Tk aszalsa Aszalsra hasznlhat, akr a sprgatk, akr pedig a kznsges, az gynevezett takarmnytk. A tkt meg kell hmozni, ami azonban nagyobb mennyisgek ksztsnl el is maradhat, majd flhasogatni, belt kiszedni s meggyalulni. Gzls nlkl aszaland. Eredmny : 6-8%. A hulladk takarmnyozsra flhasznlhat, mg magvbl olajat lehet sajtolni.

Petrezselyemzld (-levl) aszalsa A petrezselyemgykr aszalsnl az eltvoltott leveleket ssze lehet gyjteni legalbb rszben s megmoss utn gzletlenl megaszalhatjuk. Az aszalst rnykban is lehet vgezni, mely esetben hosszabb ideig tart az, minek kvetkeztben szne nem lesz ugyan olyan szp zld, de ze s illata a lass fonnyads s flleds kvetkeztben sokkal jobb lesz. Megaszals utn porr is lehet trni.

Zellerzld (-levl), majornna, kapor, trkony aszalsa Mindegyiket ugyangy kell aszalni, mint a petrezselyemzldt.

Gomba aszalsa A gombt a fldes rszektl meg kell tisztogatni, majd pedig a tnkjt hosszba, kalapjt pedig keresztbe fl kell szeletelni s gy aszalni. Aszalsi idtartam :1-2 nap. Eredmny : 14-18%os nedvessgtartalom. Nmelyek a gombt a napon szrtjk, mely esetben azonban nem tancsos azt elzetesen megmosni valamint gyelni kell arra is, hogy a gombt es ne rje, mert az knnyen megrohad. Tancsos a napon aszald gombt tllvszonnal lefedni, hogy a legyek ne frjenek hozz s petiket abba ne rakhassk.

kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny Miskolc Kossuth u. 13. 3525

26

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

Az aszalt zldsg eltartsa A mr kellkppen megaszalt zldsget az aszalbl nyomban ki kell venni, mert klnben annak szne htrnyosan megvltozik s zbl is sokat veszt. Amennyiben lehetsges, gy tancsos azt a csernyeken llni hagyni nhny ra hosszig, hogy a levegbl nmi vizet vegyen fel, mert gy a leszedse sokkal knnyebb lesz. Ha azonban ez nem lehetsges, gy a ksztmnyt a legnagyobb vatossggal le kell szedni a csernyekrl s sszegyjtve, bizonyos ideig a levegn tartand az, hogy megereszkedjk. A megaszalt zldsg ugyanis, amint azt az aszalbl kiszedtk, egszen zrgs, gynevezett csontkemny, mely llapotban igen trkeny, annyira, hogy pldul a leveles termnyek (kposzta, spent stb.) vigyzatlan leszeds folytn porr trhetnek. Ennek elkerlse vgett tancsos azt a levegn hagyni. A mr kellkppen megereszkedett zldsgeket azutn kisebb mennyisgek esetn ajnlatos zacskkba tenni s azokban eltartani. Nagyobb mennyisgeket pedig arra alkalmas helyisgekben mlesztve kell eltartani, mint ahogy pldul a gabonaflket szoktk. A helyisg mindenesetre legyen szraz, stt s szells. Nedves helyen ugyanis a zldsg knnyen megromolhat, mg vilgos helyen knnyen sznket vesztik. Nagyon kell vigyzni arra, hogy a moly bele ne frkzzk, mert az nagy krokat tehet benne. Ennek elkerlse vgett kell a helyisgnek szellsnek lennie, st tancsos ugyanezen clbl a zldsget idnknt tforgatni. Magtl rtetdik, hogy a zldsget magasan felhalmozni nem szabad.

Az aszalt zldsg csomagolsa Az aszalt zldsget mindenkor csomagolni kell. A csomagols nagyban legclszerbben zskokba, kosarakba, esetleg dobozokba trtnhetik; kisebb mennyisgeknl, vagy pedig kzvetlenl a fogyaszts cljaira trtn eladsnl ajnlatos azt kiadagolni s megfelel adagokban zselatinpaprosba, ennek hinyban pedig paprzacskkba csomagolni. A kiadagolt zldsget sok helyen prselni is szoktk kockaalakban s ezeket kln-kln tltsz papirosba gngylik, majd pedig 6-12 darabonknt dobozokba csomagoljk. A prselsre kln gpek vannak, de lehet ilyeneket hzilag is kszteni. Ennek a prselsnek elnye az, hogy egyrszt a zldsg kisebb trfogat lesz, msrszt pedig mivel az gy leprselt zldsg belsejben levegrsek nem lesznek, a megromls veszlye is jobban ki van zrva.

Az aszalt zldsg szlltsa Szlltsnl klnsen arra kell gyelni, hogy a mr becsomagolt zldsget nedvessg ne rje, mert ezltal knnyen megromolhat. ppen ezrt sohasem tancsos azt mlesztve szlltani, mg csukott vasti kocsikban sem.

kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny Miskolc Kossuth u. 13. 3525

27

Termnyek aszalsa hagyomnyos mdon s napkollektor segtsgvel

Az aszalt zldsg felhasznlsa Az aszalt zldsg felhasznlsa ppen gy trtnik mintha az nyers volna, vagyis megmoss utn rendesen fzni kell. Ha azonban a zldsg mr nyers llapotban is vn, rgs lett volna vagy pedig az gzletlenl lett volna aszalva, gy tancsos azt mr a felhasznls eltti nap estjn hideg vzben gyorsan megmosni s azutn langyos vzbe beztatni, amelyben msnap fzve is lesz, szksg esetn az ztatst hosszabb ideig is kell vgezni.

IV. IRODALOMJEGYZK
P. Vanderhulst: Solar Energy Small scale applications in developing countries 1990 Paul Trimy, Brien Horn: Solar Water Heating, 1994 CAT Surnyi Dezs: Aszal napsugr Bp. Tka, 1990. - 44 p. Szenes Endrn dr. (szerk.): Gymlcsk s zldsgek szrtsa, aszalsa. Termelk kisknyvtra 1. Bp. INTEGRA-PROJEKT KFT., 1994. - 164 p.

kolgiai Intzet a Fenntarthat Fejldsrt Alaptvny Miskolc Kossuth u. 13. 3525

28