You are on page 1of 2

KAHO Sint-Lieven

E-vaardigheden

Lerarenopleiding SO

Opdracht videobewerking
Studenten: Stijn Goossens en Pieter Wielandt Onderwerp: Agressie door games

Motivatie voor gekozen onderwerp


De jeugd van tegenwoordig speelt zeer graag videospelletjes. De makers van de consoles en spelletjes weten dat en vernieuwen constant zodat de spelletjes de realiteit zeer sterk benaderen. Het spelen van spelletjes wekt regelmatig agressie op vooral bij personen die het spel niet zo goed beheersen. Falen in het spel wil men vermijden. Heel belangrijk is dat mensen van de eerste en tweede graad gaan beseffen dat ze rekening moeten houden met de veiligheidsvoorschriften die op het spel genoteerd staan. De tijdsduur van het spelen van zon spelletjes mag niet veel zijn. Vaak wil men het dan ook proberen in het echte leven. Ervaart men de adrenalinestoot opgewekt tijdens het spel ook tijdens de echte beleving? We hebben ervoor gekozen dat Stijn gedurende het spelen van het spel steeds agressiever wordt en zijn woordenschat op het einde eigenlijk niet meer toelaatbaar is. Tussen vrienden is dit echter een vaak voorkomend fenomeen. Als deze situatie in werkelijkheid zou gebeuren en de mensen ontmoeten elkaar achteraf, zal blijken dat de mensen elkaar hard hebben gekwetst zowel mentaal als fysiek. De dialogen zijn niet geschreven omdat de acteurs zo meer improvisatievrijheid krijgen. De verhaallijn is wel uitgeschreven zodat er niet kan worden afgeweken van de inhoud en het doel van de kortfilm zeker bereikt zal worden.

Scenario
Naam kortfilm: Agressie door games Muziek: Skyrim theme gebracht door Peter Hollins en Lindsey Stirling Inleiding We beginnen te filmen op het moment dat Pieter een nieuw spelletje gaat kopen om te spelen op zijn Playstation 3. Hij wil via het internet mensen uitdagen om tegen hem te spelen. Voor hij op het internet gaat, nodigt hij Stijn bij hem thuis uit.( Pieter telefoneert naar Stijn. Dialoog te improviseren.) Stijn gaat op de uitnodiging in. Hij kent het spel en speelt het vaak op het internet. Door samen te spelen oefent Pieter zijn vaardigheden alvorens hij met onbekenden een duel aangaat. Midden Stijn komt bij Pieter thuis aan. De voordeur wordt geopend. (dialoog te improviseren) Ze gaan samen naar de PS3. Ze spelen eerst een klein psychologisch spelletje om elkaar uit te dagen. (te improviseren dialoog) Stijn wordt gedurende het spel steeds meer gefrustreerd en laat dit merken door scherpe opmerkingen te maken. Slot Stijn kan niet tegen zijn verlies en doet uitspraken die niet leuk zijn om te horen.

KAHO Sint-Lieven

E-vaardigheden

Lerarenopleiding SO

Getrokken besluit uit dit verhaal Stijn leeft zich te fel in in het game-spel. Dit gebeurt bij veel mensen die gamen. Als de uitspraken van Stijn nog harder worden, raken mensen hierdoor fel gekwetst. Stijn heeft op dit moment geen besef van de draagwijdte van zijn woorden. Zijn houding wordt eveneens agressiever. De agressie, die door het spelen van zon spelletjes wordt opgewekt, kan leiden tot discussie, ruzie, De negatieve houding van dat moment wordt dan overgebracht op vrienden, de partner, andere gezinsleden, Zij krijgen hierdoor soms heel wat te verwerken. Men moet verantwoord omgaan met game-spelletjes zeker als zij worden gespeeld met of door kinderen. De ouders moeten hen duidelijk maken dat het spel fictie is en dat dit niet mag worden toegepast in de realiteit. Wie het wel doet wordt gestraft.

Bronnen
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=G1LJ4H9R http://www.gva.be/nieuws/experts/johndewit/parlement-deed-niets-tegen-agressievecomputerspelen-2.aspx http://www.zdnet.be/news/113415/toch-meer-agressie-door-geweldgames-/ http://tweakers.net/nieuws/38625/spelen-van-games-kan-leiden-tot-meer-agressie-bij-jongens.html