Bahagian D Tingkatan 1 Novel Sukar Membawa Tuah Sukar membawa Tuah oleh M. Z.

Erlysha Perwatakan Watak utama Adit Watak sampingan Ah Tong

1. Rajah di atas menunjukkan watak utama dan watak sampingan yang terdapat dalam novel tersebut. Berdasarkan satu daripada novel di atas, nyatakan tiga perwatakan watak utama dan watak sampingan. (10 Markah)

2. Dalam sesebuah novel, lazimnya terdapat watak yang berkonflik. a) Nyatakan watak-watak yang berkonflik itu. b) Nyatakan sebab-sebab watak tersebut berkonflik. (10 Markah)

3. Teknik penceritaan • • • Dialog Saspens Pemerian

Berdasarkan novel yang anda kaji, huraikan satu contoh bagi setiap teknik penceritaan yang dinyatakan. (10 markah)

d) Berpandangan jauh walaupun tinggal di desa yang terpencil. a) Watak yang berkonflik dalam cerpen ini ialah antara watak Adit dengan Pak Katan. Bagi Pak katan. sebaliknya dia mahu Adit mewarisi pekerjaannya dan keluaga mereka iaitu memungut hasil hutan. Soalan 1 Watak utama: Adit a) Kaum Orang Asli yang berketurunan Jahut b) Anak sulung Pak Katan da mak Tawi c) Taat dan rajin membantu bapanya mencari hasil hutan untuk menyara keluarga mereka. Soalan 2. Pak Katan tidak bersetuju.Jawapan novel Tingkatan 1 Novel Sukar membawa sukar. a) Berbangsa cina b) Penyelia di syarikat pembalakan. mereka sudah aman tinggal di hutan itu dan mereka tidak perlu terikutikut oleh cara hidup bangsa lain. c) Baik hati d) Meningal dunia akibat kemalangan. b) Adit berkonflik dengan ayahnya apabila Adit menyatakan hasratnya untuk berseolah demi meningkatkan taraf hidup keluarga mereka. Watak sampingan. Soalan 3 . Novel Sukar Membawa Tuah.

Bagi setiap atar tersebut. Ah Tong dan Tijah. Berdasarkan novel yang anda kaji. (10 Markah) 3. Pak Katan. Nyatakan tiga latar tempat berdasarkan novel yang telah dikaji. (10 Markah) 2. berikan tiga perwatakan watak utama beserta contohnya.a) Teknik dialog – contohnya dialog antara Adit. c) Teknik pemerian. (10 Markah) . berikan contoh peristiwa yang berlaku.contohnya pengarang memerihalkan suasana di persekitaran desa terpencil di kaki Bukit Lokan. b) Teknik saspens – contohnya pembaca tertanya –tanya akan hal yang berlaku kepada Adit ketika dia tidak pulang-pulang dari sekolah. Watak utama berperanan sebagai tokoh atau pelaku utama dalam sesebuah karya sastera. Soalan Tingkatan 2 WIRA PERSONA AVATARI Karya Ahmad Zaki Abu Bakar Nilai: Saling Membantu 1. nyatakan tiga contoh peristiwa yang berkaitan dengan nilai bagi novel tersebut. Berdasarkan novel di atas.

Tempat Pertandingan Avatari Kebangsaan kali yang ke sepuluh. c) Ahli pasukan Zamrud ll yang terdiri daripada Anas. b) Cikgu Nisah banyak membantu mereka dari segi kecergasan fizikal dengan mengadakan latihan silat dan gerak gempur supaya mereka dapat menempuh cabaran. Soalan 1 : Novel Wira Persona Avatari a) Pakcik Ho memberikan bantuan kepada Anas dan Aina dengan membenarkan mereka menggunakan mesin computer Avatari milik pasukannya untuk menyetai Pertandingan Avatari Kebangsaan kali kesepuluh. 2. Kemudian mereka menjalani latihan silat pula. b) Di Pusat permainan video Game Star. Adeen. Pauline dan Anjali melalui Avatar masing-masing saling membantu dengan membina menara dua tingkat untuk mendapatkan buah cempedak aneh dalam pusingan pertama Pertandingan Avatari. bijak dan berani. c) Di kawasan bukit bukau dan belukar di batu layar. Tempat Pak Cik Ho menyimpan mesin Avatari kepunyaan kumpulan Pasukan Zamrud yang memenangi Pertandingan Avatari yang pertama sepuluh tahun lalu.Jawapan soalan tingkatan 2 1. tempat ahli Pasukan Zamrud II menjalanni latihan kecergasan fizikal dengan Cikgu Nisah. halangan dan dugaan dengan tabah. Ciku Nisah meninggalkan mereka selama sejam setengah dalam belukar tersebut supaya mereka dapat mencari jalan keluar sendiri. Aina. . Soalan 2 :Novel Wira Persona Avatari a) Di kompleks beli belah Anggun. Di sini juga Adeen mengubah suai mesin Avatari tersebut.

dia ingin menunaikan amanat ayahnya supaya mereka menyertai Pertandingan Avatari hingga bergelar juara. c) Bersemangat tinggi. b) Mahir bermain catur. Anas berani bertindak sedaya mungkin untuk mematikan mesin masa hingga membawa kemenangan kepada Pasukan zamrud II.3. Contohnya semasa saat – saat genting terutamanya dalam pusingan akhir pertandingan Avatari. Soalan 3 Watak utama: Anas a) Berani. . Anas bersemangat tinggi untuk memenangi Pertandingan Avatari. Lebih-lebih lagi. Kemahiran inilah yang membantunya semasa mengambil bahagian dalam pertandingan Avatari dan dia menang dalam permainan itu.

( 10 markah) . Latar masyarakat memainkan peranan penting dalam sesebuah novel. huraikan tiga pengajaran yang dapat anda peroleh daripada novel tersebut.Soalan 3 : Novel Menerang Gelora. Setiap novel pasti mengandungi pengajaran. Berdasarkan novel yang telah anda kaji. (10 Markah) 2. huraikan tiga perisiwa yang berkaitan dengan pengajaran yang diberikan di atas. Jelaskan tiga latar masyarakat berserta contohnya dalam novel yang telah anda kaji. (10 Markah) Pengajaran 1 Pengajaran 2 Pengajaran Pengajaran 3 3. Berdasarkan novel yang telah dikaji. karya Ruslan Ngah Kita hendaklah gigih dalam melakukan sesuatu 1.

(c) Badri gigih membanteras kegiatan penjualan telefon bimbit dank ad prabayar yang diketuai oleh Shahrul dan pengikut-pengikutnya. Badri tidak mahu menghabiskan masanya dengan perkara yang tidak member manfaat kepadanya. Contohnya Badri berani membongkar perbuatan Shahrul dan konco-konconya yang menjual telefon bimbit dan kad prabayar di sekolah. Jawapan soalan 2 (a) Kita perlulah memiliki keberanian menegakkan kebenaran. Nilai • • • Kasih sayang Keberanian kerajinan Nyatakan peristiwa yang berkaitan dengan nilai di atas berdasarkan novel yang anda pelajari. b) Kita perlulah memiliki kebijaksananan untuk menyelesaikan sesuatu masalah. (b) Badri gigih menegakkan undang-undang sekolah. 2. Jawapan soalan 1 (a) Badri gigih belajar untuk menghadapi peperiksaan SPM. Dia bertekad akan melawan dan tidak sekali-kali menyerah kalah kepada pihak yang melanggar undang-undang sekolah. .Latar masyarakat 1 Latar Masyarakat Latar masyarakat 3 3 Latar masyarakat 2 4. Contohnya Cikgu Jailani menghubungi keluarga yang anak-anak mereka mempunyai kes disiplin di sekolah bagi menyelesaikan masalah disiplin yang dilakukan oleh anak-anak mereka. Jawapan soalan Tingkatan 3 Novel Merenang Gelora 1. Pelbagai dugaan terpaksa ditempuh oleh Badri temasuklah disimbah semasa berada dalam tandas.

Contohnya PIBG telah membincangkan masalah disiplin anak-anak murid di sekolah itu dalam mesyuarat PIBG. 3. Contohnya Cikgu Jailani. 4. Ahirnya Badri dapat menghadiahkan kejayaan kepada ibu bapanya apabila dia memperoleh keputusan SPM yang cemerlang dan melanjutkan pelajaran ke Ireland. Badri dan para pengawas berusaha memastikan para pelajar tidak melanggar peraturan sekolah. Seterusnya nilai kerajinan digambarkan dalam novel ini melalui peristiwa Badri dan rakan-rakannya rajin mengulangkaji pelajaran serta mengadakan perbincangan sebagai persiapan untuk menghadapi peperiksaan SPM. Kumar dan Meng Kong digelar tiga serangkai kerana mereka kerap melanggar disiplin sekolah. b) Masyarakat pelajar yang kerap melanggar disiplin. Akhirnya Badri Berjaya dengan cemerlang dan meneruskan pengajian di Ireland dan kini bergelar doktor.c) kita perlulah bermuafakat dalam menghadapi masalah. Jawapan soalan 4 Peristiwa yang berkaitan dengan nilai kasih sayang yang digambarkan dalam novel Merenang Gelora ialah Badri sangat sayang akan keluarganya. Jawapan soalan 3 a) Masyarakat pelajar yang mementingkan pelajaran. Dia berjanji akan belajar dengan bersunguh-sungguh untuk mendapatkan kejayaan. Peristiwa yang menunjukkan nilai keberanian ialah Badri tetap melaksanakan tanggngjawabnya sebagai pengawas serta melaporkan kesalahan pelajar kepada guru disiplin tanpa rasa takut walaupun sering kali menerima ugutan daripada pelajar lain. Contohnya Badri dan Siew Mei mendapat 9 A dalam peperiksaam SPM manakala Taufik mendapat 7 A. Dalam novel ini turut dipaparkan nilai keberanian. Kaedah ini dapat membantu pihak sekolah mengatasi masalah disiplin dalam kalangan para pelajar. . c) Masyarakat yang berusaha menegakkan undang-undang dan meningkatkan tahap disiplin sekolah. Contohnya Shahrul. Pengetua.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful