Romeo i Julija Drama Romeo i Julija je tragedija,napisana u slobodnom stilu,u pet cinova.

Radnja se desava u Italiji, u gradu Veroni. Tema dela je sadrzana u Prologu,tj. horskoj pesmi kao ostatku anticke drame. Hor obavestava sta je predmet radnje. Napominje da u Veroni, gde se radnja zbiva,dve kuce od ugleda, i drevne mrznje, zapocinju novi boj i da ce to za posledicu imati smrt zaljubljenih i pomirenje zavadjenih, ali nad njihovim mrtvim telima. U drami se pominju dve zavadjene porodice,a to su Montagijevi i Kapuletovi. Prvi cin je ekspozicija. U njemu se upoznajemo sa mestom desavanja radnje, sa odnosima izmedju Kapuletovima i Montagijevima. U sukobu su ne samo dve porodice nego i rodjaci i prijatelji. Prvu sliku cini rasprava i svadja izmedju dve grupe i spremnost da otpocne dvoboj umesanost grofa Kaputel i Montegi.Dolazak veronskog Kneza koji ih prekorava zbog cesto narusavanog mira, pod pretnjom da ce ih osuditi na smrt,prekida dogadjaj i odlaze nesrecu. I dok se svi razilaze,ostaje Romeov otac Montadi sa

Razgovor koji se vodi izmedju njih ima funkciju da nas blize upozna sa Romeon i njegovom unutrasnjom prirodom. sto je-u ovom slucaju-nesreca za oboje.uzbudjuje i ceo jedan zivot osmisljava. A to bi trebalo da znaci : Nije vazno kako se ko zove.jer tim imenom on prepada njima. Drugi cin: zaplet.Zasto si Romeo?"-Hoce reci da je to ime smetnja.lije suze. Otac Montagi svedoci o njegovoj zaljubljenosti i nacinu kako je iskazuje.Romeo. "Romeo.ona ispoveda svoje srce.ni sa kim ne razgovara.spusta roletne. Poenta svojom zaljubljenoscu i lepotom noci.Prologom ili horkom pesmom koja u prvi plan istice Romeovu ljubav.mada uvidja cinjenicu po kojoj "Ruza bi odavala slatki miris pa ma kako je mi zvali".Romeo i Julija se dogovaraju da odu .pocinje takodje. s tim sto sad "Voljen je voli" i da ce ta ljubav biti objavljena velom tajne.jer je tim imenom vezan za Montegijeve.groficom i prijatelj te kuce Banvolio.niti kome pripada-vazno je da to postoji i da svojim vrlinama i izgledom neodoljivo privlaci. neprestano uzdise kao da zeli smrt i grob.Zatvara se danju u sobu.

shvatila sam .udaljava se od drugih i zatvara u sebe.osecajan. Romeo duboko zgrozen nad tim cinom.Romeo provodi noc sa Julijom u njenoj sobi.i dalje krijuci svoja prava osecanja.iz svih postpupaka njegovih. Treci cin: Sukob se podubljuju.ne moze da se suzdrzi a da ne ubije Tibalta.razmisljajuci o ljubavi.ljubav dozivljava vrlo intezivno i duboko pati u svojoj zaljubljenosti. Dolazi Romeo i prekida borbu. plemic.Pre nego sto ce otici u izgnanstvo.da pristize nepozvana.Roditelji gledajuci je kako vene donose odluku da se uda za plemica Parisa i pored toga sto se ona protivi i to odbija.Lavrentiju i da se tajno vencaju. Kada je svanulo Romeo je dosao monahu Lavrentiju i zakazuje vencanje.zakljucuje da je ona slepa.da je veliko mucenje pa i mrznja.Tibalt na prevaru ubija Merkucija.Romeov prijatelj Merkucio je u dvoboju sa Tibaltom.raste i radnja dostice kulminaciju.a Julija sve vise place i pati.Veronski knez je prognao Romea u Mantovo.Romeo odlazi. i kada se cinilo da ce sve srecno da se zavrsti. ne zbog Tibalta nego odsustva Romea.mlad..Julijinim rodjakom.

emotivna i strastvena u svojoj zaljubljenosti.stidljiva.puna samopouzdanja i nesebicnosti.ali i brzoplet i nedovoljno promisljen.otvorena.iskrena.lepa.cedna.pozrtvovanje kao crtu svoje licnosti ona ce potvrditi postupkom-dobrovoljno. Julija-takodje osecajna.zarad ljubavi.u smrt. .da je odan i veran u ljubavi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful