Complementul circumstantial cumulativ

Definitie Indica persoana, obiectul sau actiunea careia i se adauga cele exprimate prin subiectul, predicatul sau un complement al propozitiei. Mijloace de exprimare - substantiv pe langa - pronume + (in) afara de - infinitiv plus de alaturi de Ex: Pe langa carti am cumparat si caiete. In afara de mine au mai venit si altii. Plus de asta mai si minte. Alaturi de metafore rare intalnim in roman si exprimari banale.

Punctuatie in propozitie : - se izoleaza intre virgule cand este asezat intre subiect si predicat, daca subiectul se afla inaintea predicatului - nu se izoleaza (in genere) cand este asezat dupa predicat

Propozitia cumulativa
Definitie Subordonata careia i se adauga ca inteles cele exprimate in regenta.

Elemente de relatie : - pe langa ca - pe langa ce - (in) afara ca - (in) afara de (ceea) ce - dupa ce (ca) - dincolo de (ceea) ce - las’ ca Ex : Pe langa ca nu invata,/ lipseste mereu de la scoala. Pe langa ce ti-am explicat eu,/ sa citesti si manualul. In afara ca e prost,/ e si urat. Dupa ce ca e lenes,/ e si obraznic. Dincolo de ceea ce au hotarat diplomatii,/ au si popoarele un cuvant de spus. Las’ ca n-ai inteles,/ dar nici n-ai fost atent.

nici nu recunoaste In afara ce minte. mai fura ./ avem o coordonare copulativa. Observatie ! In enuntul : Nu numai ca a venit.Punctuatia in fraza : . nici nu… Dupa ce ca a gresit. desi sensul e apropiat de cel al unei subordonari de tip copulativ. indiferent de topica ei fata de aceasta. Corelativele cumulativei sunt obligatorii : mai./ dar a facut si scandal. mai si….cumulativa se desparte intotdeauna prin virgula de regenta.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful